Dodaj do ulubionych

efekt zakazu handlu

09.04.18, 14:33
Na moim osiedlu dziala prywatna przychodnia.
POZ, pediatra itp jakies rehabilitacje gabinet podologiczny .
Przychodnia byla otwarta codziennie a lekarz mial w nocy dyzur pod telefonem. W soboty i niedziele otwarty pediatra i rodzinny.
Wlascicielem przychodni jest moja dalsza kolezanka. Ostatnio spotkalysmy sie na kawie i powiedziala, ze zmienia zakres dzialanosci, bo nie wszystko sie oplaca, stawki za wynajem inne itp.
I zmiany zaczela od zamkniecia przychodni w niedziele. W sobote zostal otwarty tylko podolog i rehabilitacja.
Ostatnio stoje na ryneczku po jarzyny i slysze dialog pary emerytow, jak to ludziom sie NIE CHCE PRACOWAC i dlatego lekarz jest zamkniety.
No to nie wytrzymalam i mowie, ze tam panie lekarki pracujace chcialy spedziac niedziele z rodzina. Dostalam odpowiedz, ze jak chcialy miec wygode to sobie mogly isc na kase do biedronki , a one maja OBOWIAZEK pracowac.

jak to bisze biscotti:
cheers smile
Obserwuj wątek
    • maj18-98 Re: efekt zakazu handlu 09.04.18, 14:41
      Bo według wielu osób praca to tylko praca fizyczna, taka pani ta kasie, sprzątaczka, na produkcji to pracują. A urzędniczki, nauczycielki to tylko wieczny luz i wycieczki z dziećmi darmowe. Mnie też ostatnio jedna z mam sprawdziła do parteru. Poinformowałam ją że zajęć z dziecmi nie będzie bo planuję tego dnia urlop i usłyszałam : już się pani napracowała? wakacje przecież macie, ha,ha! (nie mamy wakacji, pracuję wtedy).
      A najwięcej do powiedzenia maja emerytki, które praw nabyły po 5 latach pracy i rencistki wszelkie. Nikt inny się tak nie oburza, ze rhabilitant chciałby urlop w wigilię czy sylwestra.
      • asmarabis Re: efekt zakazu handlu 09.04.18, 14:44
        A co z dciecmi nastawionymi ze zajecia beda?
        Myslalam ze w takich przypadkach trzeba zapewnic zastepstwo?
        Za moich czasow w szkole nie bylo miejsca na takie fanaberie uczacych
        • maj18-98 Re: efekt zakazu handlu 09.04.18, 16:57
          asmarabis napisała:

> A co z dciecmi nastawionymi ze zajecia beda?
          > Myslalam ze w takich przypadkach trzeba zapewnic zastepstwo?
          > Za moich czasow w szkole nie bylo miejsca na takie fanaberie uczacych
          >
          Nie uczę w szkole, pracuję w poradni PP, ta fanaberia to wizyta u lekarza, endo, raz na jakiś czas, wzięlam urlop bo mieszkam na zadupiu i wizyta u specjalisty to dla dla mnie cały dzień. Dzieci nastawione, ze za dwa tygodnie zajęć nie będzie, wyjątkowo. Staram się co prawda zeby zajęcia były jak najprzyjemniejsze ale myślę ze odwołanie ich nie spowoduje znaczącego uszczrbku na psychice.
      • dyzurny_troll_forum Re: efekt zakazu handlu 09.04.18, 16:00
        maj18-98 napisała:

> Bo według wielu osób praca to tylko praca fizyczna, taka pani ta kasie, sprząta
        > czka, na produkcji to pracują.

Sieroty po socjalizmie.
        Uczono ich długie 40 lat, że tylko chłoporobotnik walczy o przyszłość socjalistycznej ojczyzny. I tak im zostało.
      • taki-sobie-nick Re: efekt zakazu handlu 09.04.18, 22:01

> A najwięcej do powiedzenia maja emerytki, które praw nabyły po 5 latach pracy

Po 5 latach pracy to chyba jakieś resortowe. tongue_out
    • asmarabis Re: efekt zakazu handlu 09.04.18, 14:42
      jak to lud
      > ziom sie NIE CHCE PRACOWAC i dlatego lekarz jest zamkniety.
      > No to nie wytrzymalam i mowie, ze tam panie lekarki pracujace chcialy spedziac
      > niedziele z rodzina.

O co ta klotnia skoro mowiliscie to samo ?
      Chyba" nie cchce pracowac =chce spedzac czas z rodzina", to to samo czy nie znam jezyka?
      • doc-shiraz Re: efekt zakazu handlu 09.04.18, 15:07
        no nie , slyszalam, ze panie z kas sklepowych maja miec ZAGWARANTOWANE PRAWO do niedzieli z rodzina.
        Nie slyszalam, ze to sa lenie i im sie pracowac nie chce...
        ale skoro tak uwazasz, to pewnie tak jest.
        • asmarabis Re: efekt zakazu handlu 09.04.18, 16:28
          No ale chyba zamknęła przychodnie bo ludziom sie niechęć pracować w niedziele czy jest jakies drugie dno ?
          • doc-shiraz Re: efekt zakazu handlu 09.04.18, 17:01
            Z tego co zrozumialam, jej opowiesc, to jej sie nie oplaca juz miec tych lekarzy dostepnych w niedziele. Dlatego zamknela.
            Szczegolow nie pytalam.
            Natomiast panstwo na ryneczku sa oburzeni, ze jest zamkniete.
            Przytoczylam argument dostepny we wszystkich mediach od paru miesiecy, ze niedziela ma byc dla rodziny, to odpowiedzieli jak wyzej
    • mama.nygusa Re: efekt zakazu handlu 09.04.18, 15:09
      Ale POZ to zupelnie prywatnie przyjmowal, czy na kontrakcie nfz?
      • doc-shiraz Re: efekt zakazu handlu 09.04.18, 15:53
        A tego to juz nie wiem.
        Ale chyba prywatnie. Bo jakby w kontrakcie mieli opieke w dni wolne to by nie mogla zamknac bez zmiany kontraktu.
        • mama.nygusa Re: efekt zakazu handlu 09.04.18, 16:42
          Przypuszczalam, ze prywatnie, aale wolalam dopytac.
          Jak dla mnie ten watek to kolejne bicie piany.A;bo kolezanka kiepska lekarka, albo ceny zaporowe, bo jak sama piszesz, ze stawki za wynajem wysokie to oplacaloby sie jednak pracowac w niedziele prawda?

Gdyby lekarze byli dobrymi fachowcami to i w niedziele mieliby pacjentow, wiec cos krecisz smile
          • doc-shiraz Re: efekt zakazu handlu 09.04.18, 16:55
            Nie wiem, czy kiepscy, nie chodzilam do lekarza tam, wiec nie wiem.
            Narzeka na ceny, na wszystko , nie jestem jej ksiegowa, nie wiem na ile to wszystko co mowi jest wiarygodne.
            Fakt jest taki, ze w niedziele przestali lekarze przyjmowac ( ci co do tej pory przyjmowali – nie chce mi sie sprawdzac specjalnosci) – zostal sie podolog i rehabilitacja.
            I fakt jest, ze tzw komentarz ludu jest taki : “lenie , to nie chce im sie pracowac w niedziele, choc powinni”
            Mnie osobiscie ten komentarz, po histeriach o “matkach polkach na kasach” , ktore “dopiero teraz spedza niedziele z dzieciatkami” wydaje sie on niezmiernie zabawny.
            • mama.nygusa Re: efekt zakazu handlu 09.04.18, 17:02
              A moze lekarze zarabiaja duzoo, i nie potrzebuja pracowac w niedziele.

Co do emerytow to po pierwsze lubia marudzic, a po drugie raczej nie korzystali n z prywatnego rodzinnego, wiec gadaja bo gadaja.
              • doc-shiraz Re: efekt zakazu handlu 09.04.18, 18:00
                mysle, ze jest to dobra uwaga dla pani w Biedronce, ze zarabia duzo i nie potrzebuje pracowac w niedziele smile
                a
                emeryt jest taki , ze lubi marudzic, to nie ma sie czym przejmowac, jak na cos narzeka, tylko gada bo gada

zapisze sobie do slowiniczka uwag z e-matki smile smile smile

• mama.nygusa Re: efekt zakazu handlu 09.04.18, 18:39
                  Mysle jednak, ze porownywanie laekarzy do kasjerek jest glup[ota, ale rozumie, ze za wszelka cene chcesz bronic swoich teorii.

emeryt jest taki , ze lubi marudzic, to nie ma sie czym przejmowac, jak na cos narzeka, tylko gada bo gada
                  Tak wlasnie czesto jest, przykladowo jak bedzie mial emerytury 4tys to i tak bedzie narzekam, ze ma malo, i ze lekarstwa kosztuja.

Przypomnialo mi sie, calkiem niedawno bylam w naszej przychodzni, siedze w poczekalni, wychodzi starsza emerytka od rejstracji i mowi na glos-oj tak, tak, czlowiek to ciagle ma pod gorke i cos jeszcze w ten desen, pytam pozniej ojca, jakie zycie miala iksinska bo tak narzekala, a on na to-nigdy nie pracowala, maz w pracowal w a, a wiesz ze tam dobre pensje byly to i teraz emeryture ma, dzieci dobrze ustawione itd.Aha ona sama nie byla ze soba u lekarza tylko towarzyszyla kolezance, wiec taki tym, ktory narzekac lubi.
                  • doc-shiraz Re: efekt zakazu handlu 09.04.18, 18:52
                    Nie bardzo wiem o co chodzi z teoriami. Niczego nie bronie. Napisalam co slyszalam.
                    Od miesiecy slyszalam w mediach i na tym forum:
                    -Kasjerki maja prawo miec wolne w niedziele, zeby mogly ja spedzac z rodzina
                    -nigdzie nie slyszalam, ze sa leniami i im sie nie chce pracowac
                    -uslyszalam rowniez, ze lekarze, ktorzy przestali przyjmowac w niedziele ( z powodow zupenie nieistotnych) sa postrzegani, bo im sie pracowac nie chce i/lub maja duzo pieniedzy to im sie pracowac nie chce.

Wydaje mi sie to zabawne.
                    Zadnej mojej teorii do udowadniania tu nie widze.
                    Rozbawily mnie fakty, ktore zaobserwowalam.
                  • a23a23 Re: efekt zakazu handlu 09.04.18, 21:58
                    >Mysle jednak, ze porownywanie laekarzy do kasjerek jest glup[ota, ale rozumie, ze za wszelka cene chcesz bronic swoich teorii.

A dlaczego niby? Przecież nie ma tutaj mowy o lekarzach pogotowia, którzy są potrzebni 24h/dobę, a lekarzach ze zwykłej przychodni (mowa o POZ i rehabilitacji). Więc dlaczego w ramach obniżenia swojego komfortu (cytat z wątku obok) nie chcesz, żeby biedna lekarka mogła spędzić niedzielę z rodziną? Przecież możesz tak sobie zaplanować tydzień, żeby rehabilitować się w tygodniu, do rodzinnego po przedłużenie recept iść w środę o 10, a jakbyś koniecznie potrzebowała ratowania życia na cito, to w końcu jest SOR (żabka per analogiam).
    • aamarzena Re: efekt zakazu handlu 09.04.18, 17:24
      Nie bardzo rozumiem co ma zakaz handlu do zamknięcia przychodni w niedziele. Pewnie było mało pacjentów, a lekarzowi za czas spedzony w gabinecie trzeba płacić, nie będzie siedział za darmo bo właścicielka przychodni ma taką wizję.
      A co do rzeczonych emerytów, wszystkim nie dogodzisz. I tak pewnie nie korzystali z prywatnej przychodni, a gadaja sobie by ponarzekać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka