Dodaj do ulubionych

Tort wegański

15.04.18, 15:30
Mam dziecko z bardzo silną alergią na jaja (białko i żółtko, nie może jeść żadnych, nie tylko kurzych) i nabiał. Szukam pomysłów na smaczny tort/ ciasto, najlepiej bez dużej ilości cukru. Napisałam też na forum kuchnia, ale może ktoś na tym forum ma w domu alergika i też miał podobny problem. Dziecko ma też alergię na marchew, więc ciasta marchewkowe odpadają.
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Tort wegański 15.04.18, 15:44
      Wydaje mi się, że nie musisz szukać specjalnych przepisów.

Koleżanki świetnie zastępują w standardowych przepisach mleko/śmietanę przy pomocy mleka ryżowego albo śmietanki ryżowej (podobno lepsze w smaku niż sojowe). I te ciasta są normalnie smaczne: nie czuć jakiejś "dziwności".
      Może więc poszukaj w ten sam sposób zamiennika białka i żółtka. Przecież one nie służą do smaku, tylko głownie związania struktury ciasta.

No dobra, znajdę ci zamienniki, chociaż się nie znam:
      www.jadlonomia.com/wp-content/uploads/2012/01/vegan-baking.jpg
      • noalle Re: Tort wegański 15.04.18, 18:09
        Próbowałam kilku przepisów używając zamienników. Nie były to torty, ale efekt nie był zbyt dobry, dlatego chciałabym coś, co od razu nie ma jaj i mleka w przepisie.
        • woman_in_love Re: Tort wegański 15.04.18, 18:47
          Co do jaj to nie wiem jak smakują zamienniki, ale mleko i śmietanka ryżowe na 100% się sprawdzają.
    • spirit_of_africa Re: Tort wegański 15.04.18, 15:49
      Fajny biszkopt wegański robiłam z przepisu Kingi Paruzel. Dla mnie plusem było to ze nie trzeba było używać zamienników jajka typu siemię lniane czy aquafaba tylko proszek do pieczenia i ocet. Do tego był przepis na krem kokosowy ale nie korzystałam.
    • turzyca Re: Tort wegański 15.04.18, 16:00
      pinkcake.blox.pl/tagi_b/1378/tort.html

Z czasem dziecku alergia przeszła, więc są też przepisy z jajkiem, ale ogólnie ten blog to kopalnia pomysłów na torty dla alergików.
      • noalle Re: Tort wegański 15.04.18, 18:06
        Dzięki, fajne przepisy
    • berdebul Re: Tort wegański 15.04.18, 16:01
      www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowe-dla-alergika
      Cukier możesz obciąć o 1/3-1/2 ja tak robię ze wszystkim z tego bloga. Krem zależnie od upodobań, można zrobić na śmietance kokosowej na przykład. Albo tylko przełożyć owocami.
    • chyba.ze Re: Tort wegański 15.04.18, 16:09
      Ale musi być koniecznie aż wegański?
      Nie wystarczy bezjajeczny+ bezmleczny?
      Alergia jest na laktozę czy białka mleka?
      • noalle Re: Tort wegański 15.04.18, 18:04
        Bez jajka i mleka to dla mnie wegański smile. Alergia na bmk, na laktozę nie było robionych testów, ale jest karmiony piersią i nie miał wcześniej żadnych problemów dopóki łyżeczka jogurtu nie wysłała go do szpitala.
      • noalle Re: Tort wegański 15.04.18, 18:16
        Aż sprawdziłam co mogłoby być pochodzenia zwierzęcego w torcie, żeby nie był wegański i rzeczywiście mógłby być z żelatyną. Miodu nie liczę, bo dziecko za małe jeszcze na miód.
    • ghrtth Re: Tort wegański 16.04.18, 08:46
      Jeśli ciasto - to wszystkie drożdżowe będą ok na mleku roślinnym i bez jaj. Co do tortów – na biszkopcie nie zrobisz, ale możesz zrobić ciasto z proporcji na pinkcake.blox.pl (podany wyżej). Jeśli dziecko może kakao – polecam wersję z kakao (i to więcej kakao niż w proporcjach z pinkcake). Ja dodaję do masy trochę mąki ziemniaczanej (ok. 2 łyżki może) i trochę więcej proszku, lub dodatkowo odrobinę sody. Do tego śmietanka kokosowa, jakieś owoce i będzie bardzo smacznie. Chociaż cukru sporo wink Przejrzyj wegańskie blogi, jadłonomię np. Coś na pewno znajdziesz.
    • mamtrzykoty Re: Tort wegański 16.04.18, 15:04
      Tu masz przepis na pyszny krem budyniowy:

przepisyjoli.com/2015/05/napoleonka-kremowka/

Zamiast masła dajesz margarynę bezmleczną, zamiast mleka krowiego mleko sojowe albo kokosowe.

Zamiast ciasta francuskiego, w którym są jajka, pieczesz ciasto kruche, normalny przepis, tyle że nie dajesz jajek, zamiast masła margaryna bezmleczna, a zamiast śmietany woda, bez jajek też jest dobre.
      Możesz upiec kilka cienkich placków i przełożyć kremem, jak tort albo zrobić napoleonkę, jak w przepisie, czyli ciasto na spód i wierzch, a w środku krem.

Ciasto 2:
      ciasko kruche, jak wyżej, po wystygnieciu nakłuwasz widelcem i nasączasz galaretką, na to wylewasz na gęsto ugotowaną kaszę mannę na mleku kokosowym albo sojowym, z cukrem wanilinowym, i posłodzoną ile chcesz, na to układasz owoce: borówki, mandarynki, pomarańcze albo rodzynki i inne bakalie i zalewasz z wierzchu galaretką i trzymasz w lodówce. Jak ci się kasza za rzadka ugotuje, to dodajesz rozpuszczoną żelatynę, albo galaretkę rozpuszczoną w brdzo małej ilości wody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka