Dodaj do ulubionych

Paszport dla dziecka

15.04.18, 19:51
Czy możecie podpowiedzieć? Jutro zadzwonię jeszcze na informację, w razie czego.
Syn ma ponad 4 lata i paszport wyrobiony 3 lata temu na 5 lat, czyli teoretycznie ważny jeszcze dwa lata.
Ale ponieważ i tak w tym roku musimy wyrabiać córce a syn na tym zdjęciu 3 lata temu był roczniakiem i dość sporo się zmienił, to sobie pomyślałam, że może i jemu od razu machnąć nowy.
Wymienią mi czy muszę zgłosić na policji zagubiebie?
Obserwuj wątek
    • milka_milka Re: Paszport dla dziecka 15.04.18, 19:53
      Wymienią bez problemu ze względu na zmianę w wyglądzie.
    • mamma_2012 Re: Paszport dla dziecka 15.04.18, 20:04
      W zasadzie to nawet masz taki obowiązek.
      • kkalipso Re: Paszport dla dziecka 15.04.18, 20:53
        Gdyby był taki obowiązek to paszportów by nie wyrabiali na pięć lat. Moja też ma wyrabiany ledwo po roczku i nie mam w planach zmieniać przez następne lata.
        • mamma_2012 Re: Paszport dla dziecka 15.04.18, 21:10
          Moja córka miała w paszporcie zdjęcie z początku podstawówki. O obowiązku wymiany, jeśli jest nieaktualne poinformowała mnie kiedyś celniczka. Dobrze, że akurat miała przy sobie legitymację z aktualnym zdjęciem. Na tej podstawie nas puściła.
          I nie ważne, że inni się nie czepiali, a w paszporcie była wiza amerykańska z bardziej aktualnym zdjęciem. Ponoć trzeba.
    • mikams75 Re: Paszport dla dziecka 15.04.18, 21:26
      wymienia.
    • berber_rock Re: Paszport dla dziecka 15.04.18, 22:45
      Wtf?
      Przecież paszport możesz nawet jako dorosła wymienić na podstawie zachcianki własnej np. Z powodu że widnieją w nim wizy które mogą nie spodobać się Narodowi Wybranemu.
      • valtho Re: Paszport dla dziecka 16.04.18, 06:54
        To raczej odwrotnie,są kraje gdzie nie wjedziesz ze stemplami izraelskimi lub innymi potwierdzającymi pobyt w Izraelu.
    • basiastel Re: Paszport dla dziecka 16.04.18, 07:50
      Wymienią i to bez opłaty. Mnie powiedzieli, że wręcz muszę wymienić, bo zdjęcie ma być aktualne.
    • joanna_poz Re: Paszport dla dziecka 16.04.18, 10:06
      wyrabiałam synowi paszport, jak miał rok - wtedy jeszcze dawali na 10 lat.
      miał więc zdjęcie niemowlaka w wieku szkolnym, nie było zadnego problemu.

więc odpusciłabym sobie na Twoim miejscu tę wymianę.

co do zgubienia - jesli faktycznie nie zgubiłas nie polecam tej opcji.
      my zgubilismy - opłata za nowy paszport w tej sytuacji jest bodajże x 3, duzo dluższy termin czekania na nowy i potencjalne dodatkowe pytania na granicy (bo paszport jest w bazie dokumentów zgubionych..).
      • princy-mincy Re: Paszport dla dziecka 16.04.18, 10:18
        Wiesz, jednak wole teraz wymienić, skoro i tak musimy jechać wyrobić córce. Zrobimy dwa za jednym razem a za 5 lat do wymiany będą paszporty całej rodziny. Wtedy nie będzie trzeba pamiętać kto i do kiedy ma ważny paszport.
    • princy-mincy Re: Paszport dla dziecka 16.04.18, 10:15
      Dzwoniłam na informację- faktycznie, lepiej jest wymienić paszport na nowy, jeśli zdjęcie roczniaka a obecnie 4 latek wygląda inaczej. Opłata- albo będziemy zwolnieni całkowicie albo opłata częsciowa- urzędniczka poweidziała, że nie umie tego określić, bo musiałaby zobaczyć aktualny paszport.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi!
    • thank_you Re: Paszport dla dziecka 16.04.18, 10:34
      Wymień, ja Młodemu też wymieniłam, bo nie dość, że nie mamy w ogóle żadnej wspólnej cechy w wyglądzie, inaczej się nazywamy, to jeszcze niemowlę nijak nie przypominało kilkulatka. wink Kilka razy krzywo na nas patrzyli, ale na szczęście przywiązanie syna do matki uwiarygodniło nasze pokrewieństwo. wink

No i nie dalej jak wczoraj późnym wieczorem zatrzymała nas SG i oglądała auto oraz dziecko. (Pozdrawiam miłych panów. smile ).
      • mamma_2012 Re: Paszport dla dziecka 16.04.18, 10:48
        Jeździłam z synem (inne nazwisko) wiele razy, wszystko było w porządku, dopóki za którymś razem, przy powrocie do Polski nie czepnął się jakiś służbista. Od tamtej pory wożę akt urodzenia.
        Jeszcze zabawniej było, kiedy mojej koleżanki nie chcieli puścić z dwójką, mocno nastoletnich córek, bo mają inne nazwisko.
        • thank_you Re: Paszport dla dziecka 16.04.18, 11:09
          Też wożę akt urodzenia i notarialnie poświadczoną zgodę na wyjazdy dziecka (podejrzewam, że mogę tym sobie tyłek podetrzeć wink ).

Po prostu moje dziecko nie wygląda jak moje dziecko - jakiś czas temu moi znajomi robili testy na obcych ludziach i nigdy nie byłam brana pod uwagę jako matka Młodego. wink

I wk... mnie to w kontekście wyjazdów Młodego z ojcem - u nich takich wątpliwości nie ma, a ja za każdym razem się stresuję, czy znowu poddadzą w wątpliwość nasze pokrewieństwo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka