tola1992 03.05.18, 20:13 Mąż będzie ojcem chrzestny chłopca z rodziny. Szukam fajnego pomysłu na pamiątkę. Głównym prezentem bedzie kasa. Myślałam nad Biblią dla dzieci w ładnym wydaniu. Możecie coś polecić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miraflores5 Re: Pamiątka chrztu 03.05.18, 20:34 Tak się składa, że ja bycie chrzestną przerabiałam miesiąc temu. Ustaliliśmy, że Młoda otrzyma od nas prezenty właśnie pamiątkowe. Postawiłam na aspekt praktyczny-dałam złoty łańcuszek z medalikiem wygrawerowanym laserowo na odwrocie-żeby miała już na komunię za 9 lat przy okazji, zresztą na całe życie. Biblia to bardzo dobry pomysł, poza tym może być srebrna grzechotka/ łyżeczka/ ryngraf. Może być tez pudełko z przegródkami na pierwszy ząbek etc. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Pamiątka chrztu 03.05.18, 20:54 Są Biblie dla dzieci - takie uproszczone historyjki, bogato ilustrowane, np. "Biblijne opowieści do poduszki". Jeśli rodzice są wierzący, to może mu będą czytać za 2 lata. Wpiszcie dedykację, żeby dziecko widziało, że od wujka. Ja jako dziecko bardzo lubiłam mieć książki z dedykacjami wpisanymi specjalnie dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Pamiątka chrztu 04.05.18, 01:37 Skoro dziecko jest chrzczone to rodzice raczej są wierzący Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Pamiątka chrztu 04.05.18, 11:37 > Skoro dziecko jest chrzczone to rodzice raczej są wierzący Nie wierz w to. Każdy wierzący chrzci. Nie każdy, kto chrzci, jest wierzący. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Pamiątka chrztu 03.05.18, 23:12 Jedno z moich dzieci dostalo Biblię dla dzieci ale taką dużą, z komentarzami bp Długosza, do korzystania przez lata właściwie. Fajne też są wydania dla maluchów, do oglądania obrazków, czy historie biblijne. My wykorzystaliśmy pomysł przeczytany kiedyś tu na forum i chrześniakom kupujemy książki z bohaterem o takim samym imieniu, jak dziecko (poznając wcześniej treść i bohatera ). Są tez książeczki spersonalizowane, w których głównym bohaterem jest dziecko o wskazanym imieniu, można dołączyć zdjęcia dziecka. Tylko trzeba przejrzeć oferty, bo niektóre są kiczowate Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Pamiątka chrztu 03.05.18, 23:22 Ikona patrona imienia. Albo krzyżyk. Słyszałam też o dawaniu obrączek, ale znam tylko jedną parę, która użyła tych od chrztu. Odpowiedz Link Zgłoś
tmk123 Re: Pamiątka chrztu 03.05.18, 23:22 Raczej nie Biblia. Mam w domu 6 sztuk i jakoś glupio wynieść na śmietnik. Bo na chrzest, komunię i bierzmowanie to to prezent nr 1 Odpowiedz Link Zgłoś
ominika Re: Pamiątka chrztu 05.05.18, 17:58 chętnie przyjmę - jeśli jesteś na serio zainteresowana uszczupleniem zasobów - czekam na gazetowym Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Pamiątka chrztu 03.05.18, 23:31 www.apart.pl/bizuteria/lyzeczka-srebrna-z-krysztalem/12784?gclid=Cj0KCQjw5qrXBRC3ARIsAJq3bwrpXIwaoZnfGLdZ6wp-ig26aUp0hsyMnRGC7eOGLh27erO1JDWbtCQaAmDlEALw_wcB Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pamiątka chrztu 04.05.18, 01:27 moim zdaniem prezent w postaci biblii ma wiekszy sens na komunie. poza tym z pewnoscia na komunie dostanie przynajmniej jedna. na chrzest obaj moi synowie dostali piekne zlote krzyzyki od ojcow chrzestnych. wykorzystalismy je pozniej przy komunii i obaj sie cieszyli, ze maja taka pamiatke. swojemu chrzesniakowi dalam m.in. kocyk z wyszytym imieniem i data urodzenia oraz obrazek z robionym recznie, koronkowym aniolem strozem z dedykacja, taki do powieszenia na sciane. moj starszy syn dostal tez obrazek z aniolem strozem, z dedykacja. mlodszy dostal od chrzestnej srebrnego aniola stroza z wygrawerowana dedykacja. stoi on teraz przy jego lozku i moj syn, aktualnie 8 lat, niemal co wieczor go poprawia przed pojsciem spac, zeby go "stroz aniolek pilnowal". moim zdaniem taki obrazek czy aniol stroz do postawienia, to tez bardzo fajna pamiatka. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Pamiątka chrztu 04.05.18, 21:48 Jako standardowy prezent jako chrzestna daje srebrny obrazek z aniołem stróżem, do kupienia w sklepie z dewocjonaliami. Są zwykle srebrne lub z kolorem (różowym lub niebieskim) , u wszystkich moich chrzesniakow (A mam ich 5) wiszą w pokojach i dzieciaki wiedza, że to od chrzestnej. Odpowiedz Link Zgłoś