Dodaj do ulubionych

Pamiątka chrztu

03.05.18, 20:13
Mąż będzie ojcem chrzestny chłopca z rodziny. Szukam fajnego pomysłu na pamiątkę. Głównym prezentem bedzie kasa. Myślałam nad Biblią dla dzieci w ładnym wydaniu. Możecie coś polecić?
Obserwuj wątek
    • miraflores5 Re: Pamiątka chrztu 03.05.18, 20:34
      Tak się składa, że ja bycie chrzestną przerabiałam miesiąc temu. Ustaliliśmy, że Młoda otrzyma od nas prezenty właśnie pamiątkowe. Postawiłam na aspekt praktyczny-dałam złoty łańcuszek z medalikiem wygrawerowanym laserowo na odwrocie-żeby miała już na komunię za 9 lat przy okazji, zresztą na całe życie.
      Biblia to bardzo dobry pomysł, poza tym może być srebrna grzechotka/ łyżeczka/ ryngraf. Może być tez pudełko z przegródkami na pierwszy ząbek etc.
    • mama-ola Re: Pamiątka chrztu 03.05.18, 20:54
      Są Biblie dla dzieci - takie uproszczone historyjki, bogato ilustrowane, np. "Biblijne opowieści do poduszki". Jeśli rodzice są wierzący, to może mu będą czytać za 2 lata. Wpiszcie dedykację, żeby dziecko widziało, że od wujka. Ja jako dziecko bardzo lubiłam mieć książki z dedykacjami wpisanymi specjalnie dla mnie.
      • obrus_w_paski Re: Pamiątka chrztu 04.05.18, 01:37
        Skoro dziecko jest chrzczone to rodzice raczej są wierzący
        • mama-ola Re: Pamiątka chrztu 04.05.18, 11:37
          > Skoro dziecko jest chrzczone to rodzice raczej są wierzący

Nie wierz w to. Każdy wierzący chrzci. Nie każdy, kto chrzci, jest wierzący.
    • ga-ti Re: Pamiątka chrztu 03.05.18, 23:12
      Jedno z moich dzieci dostalo Biblię dla dzieci ale taką dużą, z komentarzami bp Długosza, do korzystania przez lata właściwie. Fajne też są wydania dla maluchów, do oglądania obrazków, czy historie biblijne.
      My wykorzystaliśmy pomysł przeczytany kiedyś tu na forum i chrześniakom kupujemy książki z bohaterem o takim samym imieniu, jak dziecko (poznając wcześniej treść i bohatera wink ).
      Są tez książeczki spersonalizowane, w których głównym bohaterem jest dziecko o wskazanym imieniu, można dołączyć zdjęcia dziecka. Tylko trzeba przejrzeć oferty, bo niektóre są kiczowate wink
    • berdebul Re: Pamiątka chrztu 03.05.18, 23:22
      Ikona patrona imienia. Albo krzyżyk. Słyszałam też o dawaniu obrączek, ale znam tylko jedną parę, która użyła tych od chrztu.
    • tmk123 Re: Pamiątka chrztu 03.05.18, 23:22
      Raczej nie Biblia. Mam w domu 6 sztuk i jakoś glupio wynieść na śmietnik. Bo na chrzest, komunię i bierzmowanie to to prezent nr 1
      • ominika Re: Pamiątka chrztu 05.05.18, 17:58
        chętnie przyjmę - jeśli jesteś na serio zainteresowana uszczupleniem zasobów - czekam na gazetowym wink
    • tanebo2.0 Re: Pamiątka chrztu 03.05.18, 23:31
      www.apart.pl/bizuteria/lyzeczka-srebrna-z-krysztalem/12784?gclid=Cj0KCQjw5qrXBRC3ARIsAJq3bwrpXIwaoZnfGLdZ6wp-ig26aUp0hsyMnRGC7eOGLh27erO1JDWbtCQaAmDlEALw_wcB
    • eliszka25 Re: Pamiątka chrztu 04.05.18, 01:27
      moim zdaniem prezent w postaci biblii ma wiekszy sens na komunie. poza tym z pewnoscia na komunie dostanie przynajmniej jedna. na chrzest obaj moi synowie dostali piekne zlote krzyzyki od ojcow chrzestnych. wykorzystalismy je pozniej przy komunii i obaj sie cieszyli, ze maja taka pamiatke.

swojemu chrzesniakowi dalam m.in. kocyk z wyszytym imieniem i data urodzenia oraz obrazek z robionym recznie, koronkowym aniolem strozem z dedykacja, taki do powieszenia na sciane. moj starszy syn dostal tez obrazek z aniolem strozem, z dedykacja. mlodszy dostal od chrzestnej srebrnego aniola stroza z wygrawerowana dedykacja. stoi on teraz przy jego lozku i moj syn, aktualnie 8 lat, niemal co wieczor go poprawia przed pojsciem spac, zeby go "stroz aniolek pilnowal". moim zdaniem taki obrazek czy aniol stroz do postawienia, to tez bardzo fajna pamiatka.
    • jkl13 Re: Pamiątka chrztu 04.05.18, 21:48
      Jako standardowy prezent jako chrzestna daje srebrny obrazek z aniołem stróżem, do kupienia w sklepie z dewocjonaliami. Są zwykle srebrne lub z kolorem (różowym lub niebieskim) , u wszystkich moich chrzesniakow (A mam ich 5) wiszą w pokojach i dzieciaki wiedza, że to od chrzestnej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka