Dodaj do ulubionych

Pytanie o środki przeciwbólowe

07.05.18, 20:46
Zawsze ich unikałam, ale dzisiaj zamierzam wziąć maksimum! Otóż skręciłam nogę w kostce, czy raczej w stawie skokowym i śródstopiu(?) i jestem zdołowana i smutna- piękna pogoda, aż chce się wyjść a ja ledwo kuśtykam po domu. Dobrze ze z praca mam aktualnie skomplikowana sytuacje... W każdym razie leżałam trochę ze stopa w górze, przykładałam lód (aż się roztopiłsmile ), wzięłam 2 paracetamole, w jakimś stopniu pomogły na chwile, wieczorem wezmę kolejne i chce jeszcze posmarować nogę voltarenem czyli dikoflenakiem. Pytanie: czy można te dwie substancje ze sobą łączyć?
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 07.05.18, 20:53
      Tak, możesz łączyć, szczególnie, że diklofenak tylko miejscowo kładziesz. Bierz paracetamol 3x2 tbl plus zimne okłady i voltaren na nogę. Ból powoduje stres, a stres wydłuża czas rekonwalescencji. Nie warto więc unikać leków przeciwbólowych po urazach.
      • manon.lescaut4 Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 07.05.18, 20:56
        Dzięki bardzo za odpowiedz! To prawda, dobija mnie ta złość na sama siebie bardziej niż bol fizyczny... Wezmę tyle ile możliwe, po coś te leki sąsmile
    • taki-sobie-nick Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 07.05.18, 20:55
      manon.lescaut4 napisał(a):

> Zawsze ich unikałam, ale dzisiaj zamierzam wziąć maksimum!

Odradzam.

Ad meritum - jeśli ulotka niewiele ci mówi, zadzwoń do dyżurnej apteki.
      • taki-sobie-nick Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 07.05.18, 20:55

> Odradzam.

tzn. odradzam maksimum. Poza nogą masz jeszcze wątrobę i organizm w ogóle.
        • manon.lescaut4 Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 07.05.18, 20:58
          Maksimum dozwolone w najbezpieczniejszej wersjiwink Ja to się ogólnie boje leków, jakby to trucizny jakieś byly a ulotki studiuje bardzo uważnie.
          • taki-sobie-nick Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 07.05.18, 21:01
            a ulotki studiuje bardzo uważnie.

Wiem, ale bywają niezrozumiałe.
    • sfornarina Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 07.05.18, 20:56
      Łykaj ibuprofen w najwyższej zalecanej dawce. Noga w górze ile się da.

Maści bym sobie odpuściła = albo skonsultuj z farmaceutą, bo ja nie wiem, czy można je łączyć z tabletkami.

Ibuprofen jest bardzo ważny, bo działa przeciwzapalnie; i ten powinnaś łykać przez co najmniej kilka dni regularnie.

Jak Cię bardzo boli, paracetamol też możesz łykać, ale ten działa w zasadzie tylko przeciwbólowo, więc nie jest niezbędny. Pamiętaj, aby absolutnie nie przedawkować paracetamolu!
      • manon.lescaut4 Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 07.05.18, 21:01
        Dzięki sfornarina. Właśnie myślałam bardziej o ibupromie ze względu na działanie przeciwzapalne, tylko wyczytałam na stronie angielskiego nhs, żeby nie brać go przez pierwsze 48h po urazie... Dlaczego? Z takim zaleceniem się nigdy nie spotkałam...
        • sfornarina Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 07.05.18, 21:08
          Brać! Od razu po urazie, najlepiej jeszcze w pierwszej godzinie.

Kostkę miałam skręconą chyba już dziesiątki razy i jeśli w pierwszych dwóch godzinach od razu ułożysz ją w górze, nałykasz się ibuprofenu oraz obłożysz lodem (przez ręcznik), to skracasz rekonwalescencję o przynajmniej tydzień wink
          • manon.lescaut4 Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 07.05.18, 21:13
            Dzięki! Ale jako, ze się już nafaszerowałam paracetamolem, to dziś ibuprofenu nie wezmę. Ale jutro mogę?smile
            • sfornarina Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 07.05.18, 21:16
              To są dwa zupełnie różne leki, możesz je brać na raz. Ja bym brała ibuprofen przede wszystkim. i to dziś.
              • werdipurke Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 07.05.18, 21:18
                oczywiscie ze mozesz, skoro dzieciom
                daje sie naprzemiennie paracetamol
                k iburofem to niby dlaczego dorosly nie moglby?
                • manon.lescaut4 Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 07.05.18, 21:21
                  Chyba macie racje, a ja to panikara jestemsmile Łyknę sobie teraz ten ibuptofen, póki żołądek pełnywink
            • summerland Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 07.05.18, 21:56
              Zrob sobie oklad z octu na skrecona kostke, bardzo pomaga
              • manon.lescaut4 Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 07.05.18, 22:12
                O tak! Dzięki za przypomnienie. Kiedyś za młodu mama mnie dosłownie uratowała tym przed kalectwem!
        • berdebul Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 07.05.18, 21:24
          Bo wpływa na krzepliwość. Raczej się nie wykrwawisz od skręconej kostki. wink
          • moo-n Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 07.05.18, 21:47
            A jakie przeciwbólowe są najmniej szkodliwe na żołądek ? Najczęściej łykam Nurofen, czerwone żelowe kapsułki, ale gdzieś usłyszałam, że jak się ma wrażliwy żołądek to lepszy Paracetamol 1000
            • sfornarina Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 07.05.18, 21:48
              paracetamol lepszy od ibuprofenu.
              *nurofen to ibuprofen
            • werdipurke Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 07.05.18, 21:59
              najmniej szkodliwe na żołądek są czopki.
              • amsterdama Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 08.05.18, 08:57
                Niekoniecznie.
              • memphis90 Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 08.05.18, 09:30
                Nieprawda. Lek działa poprzez krew, a nie bezpośrednio na żołądek. Ogólnie NLPZ czyli aspiryna, ibuprofen, ketoprofen, naproxen itd mogą sprzyjać wrzodom żołądka. Paracetamol jest bezpieczny, ale przedawkowany uszkadza wątrobę.
        • dziennik-niecodziennik Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 07.05.18, 22:38
          Dlatego ze przedluza czas krwawienia, jesli masz gdzies jakies wylewy to moze ciut pogorszyc sprawe.
          Ale to bys już zauwazyla...
    • dziennik-niecodziennik Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 07.05.18, 22:36
      Przebog. Dwa paracetamole w polaczeniu z deklaracja pojscia na maksimum mnie ciut rozlozylo wink
      Nic sie nie stanie, smaruj sobie na zdrowie.
      A ten paracetamol to moze byc ciut za slaby.
      • manon.lescaut4 Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 07.05.18, 23:12
        No co ja poradzę, ze taka dzielna zawsze byłam i zadbgg prochów nie łykałamsmile Byłam! Dziś się poddajesmile
        • minniemouse Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 08.05.18, 00:18
          Biore tony lekow p/bolowych przez migrene i zapewniam cie ze mozesz spokojnie lykac 4x2 x 500 mg paraceta.mole co 4 godziny, dziennie.
          dopuszczalna dobowa dawka paraceta.molu to 4 g.
          Ibu.profen podobnie jak as.piryna bardziej uszkadza zoladek niz paraceta.mol.
          Ibu.pforen mozna laczyc z paraceta.molem.
          Vol.taren (diclo.fenac) mozna brac razem z paraceta.molem.

lecz jesli leki typu paraceta.mol nie pomagaja wystarczajaco, rozwazasz branie czegos dodatkowego bo wciaz czujesz spory bol to znaczy ze sa za slabe, wiec lepiej idz do lekarza i popros aby na kilka dni wypisal cos mocniejszego np Co.di.par - zawiera 15mg co.deiny i 500mg paraceta.molu. dzieki temu wystarczy ci mniejsza dawka na 4-6 godzin, mniej obciazy watrobe i zoladek, lepiej pomoze na bol a od krotko-terminowego brania sie nie uzaleznisz.
          ogolnie mowiac, lepiej ci to wyjdzie na zdrowie niz lykanie ton tyle.nolu i ad.vilu na raz, plus smarowanie volta.renem co 4 godz.
          ale w zasadzie nie powinnas sie krecic i dac nodze odpoczac - po prostu, wiercipietko smile

Minnie
          ps przepraszam za przerywniki kropkami, ale wlacza mi sie ze wykryto spam.
          • manon.lescaut4 Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 08.05.18, 00:29
            Dzięki minniemouse! Dziś pierwszy dzień wiec jeszcze mam nadzieje, ze środki bez recepty pomogą. Nawet fajnie sobie tak poleżeć, ale wiadomo jak działa ludzka psychika- jak nie można się ruszyć swobodnie, to by się chciało do maratonu potrenowaćsmile
            • minniemouse Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 08.05.18, 00:44
              nie ma za co! i tak tak, oczywscie, nie ma sie do czego spieszyc, im slabsze ci pomoga tym lepiej. ale jakbys czula ze musisz brac duzo to jednak lepiej wtedy wziac mocniejsze ale mniej, bo tak czy siak to sie przeliczy na gramy w lykaniu.
              zycze zdrowka! smile

M
              • manon.lescaut4 Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 08.05.18, 08:40
                Dziękuje i wzajemnie!smile
                • kanga_roo Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 08.05.18, 09:48
                  z niesteroidowych przeciwzapalnych to mój pieseł po operacji łapy dostawał opokan. pomagało bardzo.
                • nangaparbat3 Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 08.05.18, 09:51
                  A Ty u lekarza byłaś? dokładnie 40 lat temu rozwaliłam sobie torebkę stawową - do dzisiaj pamietam, jak bolało. Pamiętam też, że lekarza nie posluchalam, chodziłam z tym zaliczać, bo sie wlasnie semestr kończył, ostatecznie po paru tygodniach wsadzili mi nogę do gipsu, a skutki na cale zycie, jak się okazalo.
                  Dbaj o nogę, masz jedną lewą i jedną prawą, nie zastapi się sad
                  • manon.lescaut4 Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 08.05.18, 10:54
                    Wiem... nie jest to mój pierwszy uraz kostki, dawno dawno temu miałam takie skręcenie, które jeszcze przez lata się przypominało. Dlatego zawsze jak mam jakiś uraz mechaniczny, to bardziej niż bol dokucza mi panika, ze coś się trwale uszkodziło... Póki co do lekarza się nie wybieram, zakładając, ze nie zaleci mi nic innego, niż robię sama- metoda RICE- rest, ice, compression, elevation. Tylko opatrunku jeszcze nie zastosowałamsmile
                    • kasiamat00 Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 08.05.18, 11:33
                      Jak cie srodstopie boli i ledwo kustykasz, to moglas sobie zlamac kosc srodstopia - do lekarza na przeswietlenie natychmiast. Jestem przewrazliwiona, ale ja po zlamaniu piatej kosci srodstopia przeszlam jeszcze 2 kilometry i dopiero nastepnego dnia nie bylam w stanie chodzic jak mi toto calkiem spuchlo.
                      • manon.lescaut4 Re: Pytanie o środki przeciwbólowe 08.05.18, 12:07
                        Dzięki wielkie za radę, mam nadzieje, ze nie pozostały Ci żadne dolegliwości po złamaniu! U mnie tez na początku nie było aż tak złe, dopiero potem się rozwinęła opuchlizna i bol. Ale muszę przyznać, ze jestem w szoku, gdyż (odpukać!) dziś jest naprawdę dużo lepiej. Tak szybko?smile Spodziewam się, ze problem jeszcze może powrócić wiec się oszczędzam, ale póki co jest do zniesienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka