Dodaj do ulubionych

Szyby w samolotach

15.05.18, 12:39
Ej, co się dzieje?
Dziś czytam o kolejnym wypadku ze zbita szyba uncertain ostatnio jakąś kobietę wyssalo. Strach latać.
Obserwuj wątek
    • thank_you Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 12:43
      Strach latać? Strach jeździć autem, a nie latać. wink
      • tol8 Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 20:21
        Bosze, w razie wypadku co jest bezpieczniejsze? Nieważne, że wypadki są rzadziej, ważne jakie masz szanse wyjść z nich cało.
        • thank_you Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 20:54
          Dziecko...

Według wyliczeń, w ramach globalnego wskaźnika wypadków lotniczych, w 2009 roku jeden wypadek lotniczy przypadał na 1,4 mln lotów. Oznacza to, że jeśli jedna osoba latałaby codziennie samolotem, to statystycznie rzecz biorąc, mogłaby ona latać bez wypadku przez 3859 lat. Według danych amerykańskiego US National Safety Council, że w ciągu ostatnich 60 lat lotnictwa komercyjnego na całym świecie zginęło mniej ludzi niż w ciągu 3 (!!!) miesięcy na amerykańskich drogach.
    • mamma_2012 Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 12:46
      W tym czasie na świecie pękły tysiące opon, co pewnie spowodowało dzieciątki czy setki zgonów. Strach jeździć?
      Nie mam wśród znajomych nikogo, kto padł ofiarą pękniętej szyby w samolocie, a w samochodzie już tak (na szczęście przeżyła) i w dzieciństwie tez tak się mi zdarzyło, ale jednak tamtego samochodu na dzisiejszą drogę nikt by nie wpuścił, więc się nie liczy.
      • mamma_2012 Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 12:47
        Opony w samochodzie, a nie szyby oczywiscie
        • niu13 Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 12:50
          A pękła z jakiego powodu? Bo ten przypadek z wyssaną kobietą to była część wybuchniętego silnika, ktora zbiła okno. Babka miała pecha straszliwego, że przy tym oknie siedziała
          • mamma_2012 Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 13:01
            Opona? Nie wiem. Potem się nie dopytywałam, bo to nie jest osoba, którą często spotykam, samochód nowy, spory, więc kilka koziołków z drogi szybkiego ruchu skończyło się strachem i zepsutym
            telefonem. Z tego co wiem był potem jakiś proces, ale czy już się skonczyl i jak, nie wiem (sprawa sprzed dwóch, trzech lat)
      • chatgris01 Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 20:49
        Opona w aucie, ktorym sie jedzie, to i tak pikus w porownaniu do skutkow pekniecia opony w gigantycznym tirze, ktory sie wlasnie wyprzedza, brrr, zawsze sie tego obawiam jak jakis tir obok jedzie.
        • ultimate.strike Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 21:04
          Ciągnik siodłowy ma zwykle 10 opon, naczepa 8.
          • ultimate.strike Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 21:12
            Jechałem kiedyś przegubowym Ikarusem, przy ok 100 km/h pękła opona środkowej osi, był łomot, szarpnęło po czym kierowca spokojnie wyhamował, zjechał z drogi, otworzył drzwi i kazał czekać na następny autobus. Innym razem w jadącej przed takim samym autobusem na trasie szybkiego ruchu Skodzie odpadło koło razem z kawałkiem zawieszenia, też nic się nikomu nie stało.
    • janja11 Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 12:51
      Jest taki serial dokumentalny o katastrofach samolotowych. O tragedii decydują dosłownie detale. Czasem usterkę powoduje zmęczenie materiału (nie brakuje maszyn które mają więcej niż 25 lat i nadal są eksploatowane), ale często zwykłe niedbalstwo, albo przeoczenie powoduje katastrofę.
      Wyrwanie szyby w jednej z katastrof spowodowane było przez założenie niewłaściwej śruby mocującej ( jednej śruby!).
      Wolę się nie zastanawiać ile osób jest odpowiedzialnych za bezpieczeństwo takiego lotu, a tym samym ilu osobom powierzamy życie swoje i swoich bliskich.
      W samolocie nie ma spadochronów ratunkowych dla każdego pasażera...
      • ichi51e Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 12:54
        Nie da sie za bardzo wyskoczyc z samolotu pasazerskiego. Do tego jakby to mialo by zorganizowane? Juz lepszym rozwiazaniem bylyby kapsuly ratunkowe wyposazone w spadochrony
        • 1matka-polka Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 13:38
          "Nie da sie za bardzo wyskoczyc z samolotu pasazerskiego...lepszym rozwiazaniem bylyby kapsuly ratunkowe wyposazone w spadochrony"

Da się, tylko się zupełnie nie opłaca suspicious
          • ichi51e Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 13:56
            No nie da sie logistycznie. Jak to sobie wyobrazasz? Silniki plona a ty mowisz ustawmy sie w ogonku bede odliczac...
            • 1matka-polka Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 14:03
              Wyobraź sobie, że można by zrobić takie kapsuły ale to nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Samoloty są i tak wielokrotnie bezpieczniejsze od samochodów.
              • ichi51e Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 15:31
                Wiem byl o tym program w tv kiedys - da sie ale sie nie oplaca wink
                • tanebo2.0 Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 15:40
                  www.polskieradio.pl/10/215/Artykul/535033,Zapomnijcie-o-katapultach-w-samolotach-rejsowych
                • 1matka-polka Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 15:40
                  Chyba nie oglądałam akurat tego programu, hmmm
            • 1matka-polka Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 14:06
              " Silniki plona a ty mowisz ustawmy sie w ogonku bede odliczac..."
              To samo jest przy ewakuacji, kiedy samolot już jest na ziemi ale np płonie. Kto zdąży, ten wyskoczy. Wyposażenie każdego siedzenia w spadochron, regularny serwis i wymiana jak widać się nie opłacają. A potem jeszcze te pozwy, spadochron się nie otworzył, był dziurawy, linki nie było, coś tam, coś tam. A tak wszyscy zginą i jest spokój.
              • wkurzo-namama Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 15:42
                😀😎 Zaczynam być twoja fanka 🤘
                • 1matka-polka Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 15:49
                  Polecam się na przyszłość.
      • tanebo2.0 Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 14:46
        Po pierwsze z samolotu nie da się wyskoczyć przez pana D.B. Cooper'a - porwał samolot, dostał okup, wyskoczył na spadochronie i tyle go widzieli. Po drugie - z samolotu nie da się wyskoczyć. Jeśli skoczysz przez przednie drzwi to uderzysz w skrzydło albo wpadniesz do silnika. A drzwi z tyłu do za mało by ewakuować szybko kilkaset pasażerów. Po trzecie - skok nie jest taki prosty. Skoczkowie trenują latami. A i tak skok z dużej wysokości pilotów wojskowych kończy się urazami. A teraz weź przeciętnego pasażera - po 60-tce, bez kondycji, małe dzieci, kobiety w ciąży... Po trzecie - rozwiązaniem jest katapulta. Tylko jak sobie wyobrażasz - posadzisz pasażerów na bombach? Poza tym konstrukcyjnie się nie da - trzeba by zrobić dziury w dachu...
    • ichi51e Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 12:51
      Silnik wybuchl a ty zbita szybe zauwazylas? big_grinbig_grinbig_grin
      • niu13 Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 22:17
        A Ty myślisz, że ja w tym samolocie byłam?
        Chyba bym zdechła ze strachu wink
    • sumire Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 12:52
      Strach latać? Serio? Ilu ludzi ginie dziennie w wypadkach drogowych, a ile zginęło w wypadku lotniczym w ostatnim roku?
      • konsta-is-me Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 14:08
        Wyliczenia procentowe czy w liczbach?
        Ilu ludzi jezdzi samochodami a ilu lata?
        • sumire Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 14:15
          W tej chwili masz nad głową około 6 tysięcy samolotów. W każdym z nich kilkaset ludzi.
          Czuję się dużo bezpieczniej w samolocie niż na A4.
        • al_sahra Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 16:01
          konsta-is-me napisała:

> Wyliczenia procentowe czy w liczbach?
          > Ilu ludzi jezdzi samochodami a ilu lata?

To się statystycznie wylicza jako liczbę wypadków śmiertelnych na przejechany/przeleciany dystans (fatalities per 100 million vehicle miles traveled) i tak, w takim wyliczeniu latanie jest wielokrotnie bezpieczniejsze niż jazda samochodem (o kilka rzędów wielkości).
          • tol8 Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 20:24
            Liczy się liczbę osób, które przeżyły. Samoloty są najbardziej niebezpieczne ze wszystkich pojazdów
            • al_sahra Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 21:47
              tol8 napisała:

> Liczy się liczbę osób, które przeżyły.

Pleciesz.

Kto, kiedy, gdzie ”liczy liczbę osób, które przeżyły”? Bo nie organizacje zajmujące się statystyką i bezpieczeństwem transportu.
            • ichi51e Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 23:08
              Ale co osob ktore przezyly katastrofe? Procentowo?
            • sumire Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 23:15
              Wiem, że troll z ciebie, ale żeby ktoś sobie tej bzdury nie utrwalił - jest dokładnie odwrotnie.
    • thank_you Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 12:58
      Zobacz, shell, co tu się stało:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,9365315,_Tu_Aloha_243__musimy_ladowac___Bo_z_Boeinga_odpadl.html

I wylądowali.
      • wkurzo-namama Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 15:43
        😂 Dzięki
      • a.va Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 16:13
        O matko, grubo big_grin
        • tanebo2.0 Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 16:23
          Oj tam, oj tam, wiadomosci.wp.pl/szyba-wypadla-podczas-lotu-pilot-wyssany-przez-okno-6251965208656001a prawie jak pl.wikipedia.org/wiki/Awaria_lotu_British_Airways_5390
          • zasiedziala Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 20:55
            O tej katastrofie od razu pomyślałam, historia z happy endem, którego mało kto się pewnie spodziewał, bo pilot: "Po pięciu miesiącach od wypadku Lancaster powrócił do pracy. Przeszedł na obowiązkową emeryturę w British Airways, jednak jeszcze w 2005 roku pracował w easyJet[3]."
    • wer818 Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 13:42
      Bzdura, jak dla mnie wink nie dajmy się zwariować
    • chatgris01 Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 20:47
      wkurzo-namama napisał(a):

> Dziś czytam o kolejnym wypadku ze zbita szyba uncertain ostatnio jakąś kobietę wyssalo

A ja myslalam, ze jestem panikara ze schiza, bo ze strachu zawsze przez caly lot siedze w zapietym pasie, i glupio mi bylo, a tu sie okazuje, ze faktycznie lepiej tak robic...

• joa66 Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 21:42
        I masz rację. Pomijam turbulencje - w wypadku Lufthansy na Okęciu ponad 20 lat temu zginęły chyba 2-3 osoby plus jeden z pilotów. Ci pasażerowie nie mieli zapietych pasów. Reszta przezyła.
      • sumire Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 23:18
        Ja też. Odpinam tylko na czas toalety.
        Zresztą ten pilot z Chin miał zapięty pas i jego obrażenia są nieporównywalnie mniejsze niż tej biednej kobiety.
    • joa66 Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 20:53
      Dlatego warto być grubym - nie wessie Cię a i porwać trudniej.
      • chatgris01 Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 20:57
        big_grin
    • ultimate.strike Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 21:43
      Żeby tradycji stało się zadość, więcej mężczyzn umiera od noszenia spodni niż ludzi ginie w wypadkach lotniczych. Duuużo więcej.
    • aj.riszka Re: Szyby w samolotach 15.05.18, 23:18
      Strach zyc smile
      Po obejrzeniu sporej ilosci dokumentalnych, o katastrofach lotniczych: mialabym zawsze nadzieje do konca, a nawet gdyby to bylo (tfu, tfu) pikowanie w dol...
      Z beznadziejnych sytuacji, ludzie cudem wychodzili calo. I zawsze o tym pamietam, podczas startu/ladowania/turbulencji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka