18.05.18, 21:33
Od jakiegos miesiaca w domu pojawiaja mi sie male latajace ćmopodobne stworzenia. Po utluczeniu na reku scianie zostaje zloty slad, jakby pylek. Nie mam pewnosci czy sa to mole, bo nigdy wczesniej moli w domu nie mialam i nie mam pojecia skad sie one wziely i dlaczego teraz. Obejrzalam wszystkie szafy z ciuchami, przetrzepalam je i zadne chmury robactwa sie nie uniosly. Na wszelki wypadek kupilam w rossmanie jakies takie zapachowe plytki na mole, wsadzilam w szafy z ciuchami, ale ten zapach mi przeszkadza, nie wiem czy nie sa tez wydzielane jakies toksyczne, choc minimalnie chemikalia. Dalej sie pojawiaja dzis jednen jutro dwa...
Mole to? Skad? Jak sie tego pozbyc?
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Mole? 18.05.18, 21:40
      Bo to pewnie mole spożywcze. Mole przepoczwarzają się w różnych zakamarkach, niekoniecznie obok produktu, którym żywią się gąsienice. Jak się pozbyć? Jeżeli to mole spożywcze, to wystarczy schować produkty żywnościowe do szczelnych pojemników, szafki i szuflady umyć wodą z octem. Chodzi o to, by pozbyć się gąsienic i poczwarek. A same motylki wkrótce wyzdychają same.
      Z bezpiecznych dla zdrowia środków dobra jest lampa owadobójcza. Tylko nie wolno jej wystawiać na zewnątrz domu, bo zabija pożyteczne owady. Za to w domu działa rewelacyjnie, zabija muchy, mole.
      • lianis Re: Mole? 18.05.18, 21:50
        To co mi lata wygalada tak:
        https://insektpoldot.files.wordpress.com/2017/05/mol-ubraniowy-zdjc499cia.jpg

Czyli raczej ubraniowe nie spozywcze. Chyba ze istnieja jakies nieszkodliwe cmy ktore wygladaja podobnie i teraz jest na nie sezon.
        • thea19 Re: Mole? 18.05.18, 22:25
          jakis miesiac temu mialam inwazje molopodobnych ciem (?). wygladalo jak mol, latalo jak mol ale niczego nie zarlo i nie reagowalo na pulapki feromonowe. inwazja zaczela sie od uchylonego okna w kotlowni, w ktorym nie ma niczego do zarcia. u siasiadow byl podobny problem. owady zniknely po 3tygodniach mniej wiecej.
        • same-old_mona Re: Mole? 19.05.18, 08:50
          Nie wiedziałam że mole są takie ładne smile
          • geigo Re: Mole? 19.05.18, 17:26
            Są jeszcze ładniejsze gatunki molowatych, np. te wink
            www.lepiforum.de/lepiwiki.pl?Euplocamus_Anthracinalis
            www.lepiforum.de/lepiwiki.pl?Nemapogon_Nigralbella
            www.lepiforum.de/lepiwiki.pl?Monopis_Weaverella
            • cauliflowerpl Re: Mole? 19.05.18, 17:44
              Mam niedyskretne pytanie, ale zaskoczyła mnie Twoja wiedza o molach smile Mól to mól, a Ty tu nam łaciną jedziesz.
              To hobby? Czy zajmujesz się tym zawodowo? I czym właściwie? Owadami? Motylami?
              Molami??

A mole piękne. Będę miała teraz wyrzuty sumienia.
              • geigo Re: Mole? 19.05.18, 18:25
                Hobby, ale mocno zaawansowane wink - zbieram, obserwuję, czasem trochę hoduję. Zaczynałam od motyli, jak chyba większość entomologów-amatorów, teraz bardziej interesują mnie chrząszcze, prostoskrzydłe, pluskwiaki różnoskrzydłe. Aczkolwiek IMO wszystkie owady są ciekawe smile

> A mole piękne. Będę miała teraz wyrzuty sumienia.

No ja się przyznam, ze odzieżowe i spożywcze killuję bez litości, tak samo jak i komary wink
    • cauliflowerpl Re: Mole? 19.05.18, 07:17
      U mnie kiedyś się w odkurzaczu "zaplęgły". Torebka antymolowa pomogła, ale co ja się gadów naszukałam...
    • noalle Re: Mole? 19.05.18, 08:56
      Mi mole wlatują czasem przez wentylację od sąsiadów
    • geigo Re: Mole? 19.05.18, 17:21
      > Od jakiegos miesiaca w domu pojawiaja mi sie male latajace ćmopodobne stworzenia. Po utluczeniu na reku scianie zostaje zloty slad, jakby pylek.

Pasuje do moli odzieżowych, Tineola bisselliella albo Tinea pellionella. Rozwijają się nie tylko na ubraniach, ale i na innych rzeczach zawierających wełnę - kocach, dywanach, włóczce itp., także na pierzu i futrach. Najczęściej atakują rzeczy nieużywane, zapomniane, skorzystają nawet z włosów oraz piórek z pościeli, które wpadają w rzadziej odkurzane okolice, np. za łóżko. Mogą wpaść od sąsiada, mogą przylecieć normalnie, z zewnątrz. Najlepszą metodą jest chyba pułapka feromonowa, teraz da się kupić takie bezzapachowe.
    • agonyaunt Re: Mole? 19.05.18, 17:43
      Wywal płytki, kup olejek cytrynowy, mole nie lubią zapachu cytrusów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka