lewababa 22.05.18, 14:58 czy na w/w uroczystość idziecie z jakimś wypaśnym prezentem? bo dziś po podsłuchaniu rozmowy w autobusie zastanawiam się co się teraz daje na komunię skoro na bierzmowanie prezenty rzedu 500 zł Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
viewiorka Re: Bierzmowanie-prezenty 22.05.18, 15:07 Nie daje się prezentów, ewentualnie jakiś drobiazg. Myślę ze za 50-100 zł maks. Ale fakt, że dawno bierzmowania w rodzinie nie było, to może mam nieaktualne wiadomości Odpowiedz Link Zgłoś
lewababa Re: Bierzmowanie-prezenty 22.05.18, 15:08 no właśnie ja mam taką samą wiedzę ale dziś już zwątpiłam Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Bierzmowanie-prezenty 22.05.18, 15:17 jak to się pozmieniało. Jak ja miałam bierzmowanie (jakoś w okolicach 98 roku) to nikogo nie zapraszałam. Pojechałam ze świadkiem załatwiłam temat, wróciłam do domu i tyle. To był najzupełniej normalny dzień. Nawet nie pamiętam by moi rodzice przy tym byli - ale raczej, nie sądzę, bo i po co niby. A tu się okazuje że impreza z prezentami się należy. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Bierzmowanie-prezenty 22.05.18, 15:21 Nie no, te prezenty to od świadka chyba. I jak świadek przyjeżdża z sąsiedniej wsi, to na kawę go pasuje zaprosić. Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: Bierzmowanie-prezenty 22.05.18, 15:26 U mnie byli rodzice i rodzeństwo. I świadek oczywiście. Od rodziców dostałam jakiś drobiazg, od świadka książkę, a po kościele tato zabrał nas wszystkich do kawiarni na lody i pepsi. I koniec imprezy. Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: Bierzmowanie-prezenty 22.05.18, 15:27 A nie teraz sobie przypomniałam, że w ramach prezentu od rodziców to te lody były. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Bierzmowanie-prezenty 22.05.18, 15:19 Czekolada, 50-100 zł maksymalnie. Dawniej i tego nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Bierzmowanie-prezenty 22.05.18, 15:23 Na moim bierzmowaniu byłam ja i brat. Rodzice nie wybrali się. Mama zrobiła sobie w tym czasie drzemkę Ale odkąd jej się zmieniło i stała się bardzo kosciolkowa to całej rodzinie każe latać na bierzmowania. Dopytuje się czy byliśmy i gdzie staliśmy. Na szczęście rodzina nie robi żadnych imprez z tego powodu. I nie wymaga jakiegokolwiek uczestnictwa oraz prezentów. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Bierzmowanie-prezenty 22.05.18, 15:40 Przecież to nastolatka/nastolatek Ma tyle potrzeb! Dałabym stówę w kopercie, niech ma. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Bierzmowanie-prezenty 22.05.18, 16:47 Ja z okazji bierzmowania dostalam sporo kasy, zupelnie nieoczekiwanie dla mnie samej. Porownujac z komunia, to na osobogoscia wiecej wtedy, niz przy okazji komunii. Lata '80, wiec "stary porzadek". Pod wzgledem pompy, to bierzmowanie bylo skromniutka uroczystoscia: msza po poludniu i spotkanie obiad + deser w domu, ja, rodzice i swiadkowie bierzmowania. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Bierzmowanie-prezenty 22.05.18, 17:01 Msza podczas której byłam bierzmowania skończyła się chyba o 21.30, rodzice i ja z siostrą świadkiem poszliśmy do domu i padliśmy po chyba 5 h uroczystości oraz wizytacji biskupa. Żadnych prezentów. Teraz też nikt u nas imprez nie robi i prezentow nie daje się. moje dzieci do kościoła nie chodzą więc się nie przekonam jak to wygląda obecnie Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Bierzmowanie-prezenty 22.05.18, 17:08 Ja na swoje bierzmowanie poszłam z Mamą która była moim świadkiem. Po bierzmowaniu wróciłyśmy do domu i tyle. Moje dzieci zapraszały świadków i dziadków. Po ich bierzmowaniu była nieco bardziej odświętna kolacja w domu. Żadnych prezentów sobie nie przypominam. Odpowiedz Link Zgłoś