Dodaj do ulubionych

Fotelik rwf

28.05.18, 11:17
Poszukuję fotelika montowane go tyłem. Napalilam się na Joie stages na izofixie, ale potem znalazłam negatywne opinie. Myślę też o Takata ale one są drogie i do tego mam wrażenie że moja drobna córa w nich utonie. Co macie i co polecacie? Dodatkowo do mam z Krakowa: gdzie znajdę sklep w którym przymierzą fotel i sprawdza czy pasuje do auta? Z góry dzięki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • gris_gris Re: Fotelik rwf 28.05.18, 11:24
      Ja mialam besafe izi combi, to jest starszy model, wiec nie sugeruj sie nazwa konkretnie. Na pewno firma jest swietna, fotelik 3 grupy tez mam stamtad.
      Kupowalam w entliczku, sprzedawca mi pomagal montowac (zadzwon wczesniej i zapytaj, bo ja kupowalam pare lat temu, ale nie sadze, zeby sie mialo cos bardzo zmienic).
      • tola1992 Re: Fotelik rwf 28.05.18, 11:52
        A czy twój model był montowany na pasy?? I czy pas okazał oparcie czy był zamontowany inaczej? Bo w moim aucie są bardzo krótkie pasy uncertain
        • ruscello Re: Fotelik rwf 28.05.18, 12:04
          Krótkie pasy są problemem głównie przy fotelikach 0-13 i Joie.
          • tola1992 Re: Fotelik rwf 28.05.18, 12:40
            Ok dzięki za odpowiedź. Tego nie wiedziałam smile przy 0-13 jesteśmy na styk z pasami a mamy Mc pebble plus
        • gris_gris Re: Fotelik rwf 28.05.18, 12:46
          Tak, u mnie nie bylo problemu. Ale nie sugeruj sie modelem, nie wiem nawet, czy on jeszcze jest? Chcialam Ci tylko napisac, ze besafe sa zdecydowanie warte polecenia, zobacz, co maja na isofix (bo maja na pewno).
          • tsaria Re: Fotelik rwf 28.05.18, 21:41
            Ja mam ten
            www.empik.com/besafe-izi-combi-x4-isofix-fotelik-samochodowy-czarny-besafe,p1128896160,dziecko-p?gclid=Cj0KCQjw0a7YBRDnARIsAJgsF3Px1twbJSupZi4W0QFnjsSzuwNGhSuUhrbhROH4jwbxJWPra8fzad4aAoBNEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
            I tak, zdecydowanie jakoś i wykonanie jest świetne. Dla starszego też wszystkie oprócz pierwszego foteliki z tej firmy miałam.
    • ruscello Re: Fotelik rwf 28.05.18, 12:03
      Centrum fotelików w Krakowie. Z tych tańszych z Test plusem do 25 kg Britax max way i Axkid move/wolmax, do 18 kg Babysafe akita. Joie chyba tylko do 18 kg tyłem, przodem nie zapewnia bezpieczeństwa.
      • tola1992 Re: Fotelik rwf 28.05.18, 12:41
        Dziekismile w takim razie Joie odrzuca na pewnosmile
    • thea19 Re: Fotelik rwf 28.05.18, 14:41
      ja jestem fanka besafe. mialam izi combi, izi plusa a teraz modulara. bardzo popularne sa axkidy minikid jako uniwersalne i mieszczace b. duze dzieci. w krakowie polecane jest centrum fotelikow na gromadzkiej.
      • juuuu7 Re: Fotelik rwf 28.05.18, 16:39
        Ja mialam axkida minikid-bardzo fajny fotelik. Tylko zajmuje duzo miejsca i zalezy od auta-czasem trzeba przesunac fotel pasazera do przodu.
        • thea19 Re: Fotelik rwf 28.05.18, 18:41
          ze tak powiem "minikid na srodku"
    • jeszcze_blizniaki Re: Fotelik rwf 28.05.18, 15:13
      Ja mam od grudnia joie stages. Nie narzekam. Synek bez problemu jeździ tyłem.
    • fasol-inka Re: Fotelik rwf 28.05.18, 15:26
      polecam odezwać się do ludzi z osiemgwiazdek.pl, mało kto zna się na rzeczy tak jak oni
    • pani_libusza Re: Fotelik rwf 28.05.18, 15:48
      Sklep czarodziej przy os. Zloetej jesieni (aż musiałam sprawdzić adres) można fotelik przymierzyć do auta, obsługa bardzo kompetentna. My mamy Besafe i klippana ten ostatni o tyle dobry ze fotelik noworodkowy można ciągnąć jak walizkę co dla tych co ie powinni nosić może być dużym plusem. Polecam jeszcze bazę do fotelika, wkładasz fotelik na jeden klik i nie trzeba się męczyć z pasami.
    • spirit_of_africa Re: Fotelik rwf 28.05.18, 15:52
      Mamy Besafe Izi kid x2. Mierzony w sklepie stacjonarnym a kupiony w wysyłkowym marco baby bo tam mieliśmy jakiś kupon na -20%
      • tol8 Re: Fotelik rwf 28.05.18, 15:59
        Ale dziadowanie. Obsługa poświęca kilkadziesiąt minut na dobór i naukę montażu...
        • spirit_of_africa Re: Fotelik rwf 28.05.18, 17:05
          za przymiarkę i dobór odpowiedniego fotelika z kilku modeli się płaci.A gdzie potem kupisz wybrany model to twoja sprawa. Ale pewnie o tym nie wiesz bo z dziadowania mogłabyś napisać doktorat o czym wielokrotnie można się było przekonać czytając twoje wpisy.
          • thea19 Re: Fotelik rwf 28.05.18, 18:40
            no wlasnie w dobrych sklepach sie nie placi za montaz i przymiarki nawet jak sie nie kupi
            • spirit_of_africa Re: Fotelik rwf 28.05.18, 21:10
              My wykupilismy dobór w sklepie stacjonarnym fotelik.info jako osobną usługę. Kosztowało to sto kilkadziesiąt złotych i trwało ponad godzinę chociaż chyba mieli też opcję, że wybrany fotelik kupujesz u nich, wtedy to jest gratis ale nie jestem pewna. Nie wiem czy kazaliby nam płacić gdybysmy przyszli np. z 3 wybranymi modelami i kazali je sobie przymierzyć a potem zakupiony zamontować. Tzn. czy takie przymiarki dopuszczają za darmo czy też wtedy liczą jak za usługę doboru.
    • nightdream Re: Fotelik rwf 28.05.18, 17:15
      Po pierwsze - absolutnie nie kupuj fotelika przez internet. Fotelik musi byc dobrany do samochodu i do dziecka.
      Noe sugeruj się tez wypowiedziami tutaj ze komuś pasował jakiś fotelik - bo Tobie może nie pasować smile koniecznie trzeba w sklepie poprzymierzac smile
      Warte rozważenia są: besafe, axkid, takata.
      Montowanie na pasy jest uciążliwe ale w gruncie rzeczy skuteczniejsze. Jeśli często przeginasz fotelik to lepiej na isofix, jeśli montujesz raz na stałe to polecam na pasy.
      Ja mam akurat Axkida rekida i Axkida Minikida i oba są super smile
      Sprawdź cY masz w okolicy sklep osiemgwiazdek albo fotelik.info. W bobowozkach tez ogarniają temat.
      • blablanie Re: Fotelik rwf 28.05.18, 18:18
        Pozwól, że się podpiszę...napisałaś wszystko to co sama chciałam.
        Dodatkowo dodam że minikid jest super!!! I do 25kg... I zajmuje dużo mniej miejsca niż besafe combi montowany tyłem w focusie...u nas nie było miejsca dla pasażera z przodu..
        Osiemgwiazdek jest super, ale znam tylko szczecinska "filię".
        Teraz będące zamieniłam na najnowsze besafe flex coś tam przodem, i jest super.
        Koniecznie pamiętaj o przymierzeniu fotelika do auta i dziecka do fotelika. Szczególnie w tej grupie do 18/25 kg. Ale w najwyższej też...przymierzaliśmy z córka 6 czy 7 fotelików i w 3 coś było nie tak, pady źle szły po miednicy lub po ramieniu, a w jednym, pas zsuwał się i ramię wychodziło spod niego...
        • nightdream Re: Fotelik rwf 28.05.18, 20:56
          Ja mam Minikida na środku a rekida za pasażerem i wszystkim nogi się mieszczą big_grin
          Ja mogę spokojnie robić darmową reklamę 8* bo mi tyłek ratowali - przyjęli do naprawy fotelik kupiony w innym sklepie, dali za darmo fotelik zastępczy i jak nie umiałam sama zamontować naszego Axkida to pan mi kazał przyjeżdżać i ot tak mi go montował, chyba ze dwa czy trzy razy wink
      • ruscello Re: Fotelik rwf 28.05.18, 21:37
        Powiedziałabym, że warte rozważenia są wszystkie z test plusem wink
        • nightdream Re: Fotelik rwf 29.05.18, 14:54
          O właśnie! Test Plus to najlepszy wyznacznik smile
    • jana111 Re: Fotelik rwf 28.05.18, 23:32
      Ja też kupowałam axkida na Złotej Jesieni, alternatywą był besafe, ale ja mam 3 dzieci i się nie zmieścił. To było ponad 3 lata temu, w żadnym sklepie w Krakowie nie było wtedy takiego wyboru i naprawdę znali się na rzeczy.
      Minikid jest ogromny, woziłam w nim dziecko do 115 cm i 19 kg (ostatnio musiałam przesadzić, bo się najstarszy przestał mieścić na środku).
      Ale się tak zastanawiam...jak wy ten fotelik montujecie na środku? Nawet przy założeniu, że na pozostałych siedzeniach nie ma fotelików. Fotel zapiera się nogą o podłogę a oparciem o przednie siedzenie. Jak zblokować na środkowym siedzeniu? U mnie fotelik zamontowany był w głównym aucie, którym jeżdżę ja, mąż musi odsunąć siedzenie, co wtedy- w każdy weekend przestawiać, nie wpuszczać go za kierownicę czy rozwiązać to jakoś inaczej (jak?).
      • panna.z.wilka Re: Fotelik rwf 29.05.18, 00:44
        Minikid nie musi opierać się o przednie siedzenie (może, nie musi). Jeśli da radę ustawić go tak, żeby noga stanęła bez problemu na tunelu, to nic nie stoi na przeszkodzie. Nie wszędzie się da, ale są takie modele, że wchodzi na środek jak złoto 😎
        No i gdy jest na środku to fotele można odsunąć dalej niż gdy fotelik stoi bezpośrednio za fotelem. Oczywiście finalny sukces zależy od kilku czynników, m. in. wzrost kierowcy, wielkość auta w środku itp - ale warto tą opcję sprawdzić.
        U mnie się nie dało, bo nogi nie mogłam rozłożyć (rozbudowany do tyłu podłokietnik pasażera 😐), ale przemontowywałam znajomym minikida na środek w lagunie - rewelacja.
        • mikawi Re: Fotelik rwf 29.05.18, 22:55
          Miałam Besafe na isofix ale każdy fotelik trzeba przymierzyć do konkretnego auta. Są duże różnice, trzeba sprawdzić czy fotelik dobrze pasuje do kanapy, itd. Osiemgwiazdek polecam z całego serca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka