yennefer.00 01.06.18, 19:33 Doznałam dzisiaj szoku w Lidlu widząc pietruszkę po prawie 9 zl. Szaleństwo. Kupiłam, bo potrzebowalam. Polak kupi wszystko po każdej cenie, to prawda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maggi9 Re: Szok w lidlu 01.06.18, 19:37 Ale taką w pęczku? W zyciu nie widziałam, żeby ona w Lidlu kosztowała więcej niż 3zł. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Szok w lidlu 01.06.18, 19:51 A ja patrzę z dziką satysfakcją, jak warzywa/owoce o cenach z kosmosu zazwyczaj w tych lidlach gniją . Ostatnio zbulwersowała mnie stara włoszczyzna, w typowych sklepikach warzywnych prawie po 5 zł, w lidlu chyba też. Taniej wyszło kupić pojedyncze elementy . I buraki po 8,50. Buraki! Odpowiedz Link Zgłoś
yennefer.00 Re: Szok w lidlu 01.06.18, 19:59 Niech gnija, racja warzywa i owoce są w chorych cenach Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Szok w lidlu 01.06.18, 20:04 Za tę gnijące warzywa płacisz w innych produktach Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Szok w lidlu 01.06.18, 20:52 Dlatego bardzo rzadko w takich miejscach kupuję... Niby dyskonty, a ceny mają wyższe niż np. rynek. Na ryneczku chociaż te zastarzałe truskawki/miękkie pomidowy przeceniają i zawsze ktoś kupi. No i ten lidlowy, beznadziejnej jakości nabiał - znowuż w cenie jogurtu, kefiru, masła dobrej firmy. Powoli takie sklepy stają się nieporozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Szok w lidlu 01.06.18, 21:00 A Ty myślisz, że warzywa na ryneczku są lepszej jakości? A który nabiał uważasz za beznadziejny? Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Szok w lidlu 01.06.18, 21:06 Są dokładnie tej samej jakości - ale zdecydowanie tańsze i ładniejsze, choć nie pod szyldem dyskontu (jabłka, pomidory, elementy włoszczyzny właśnie, borówki itp.) A za beznadziejny uważam ten ich flagowy nabiał na "P", np. jogurty są koszmarnie przesłodzone i jadą dżemem, a w tej samej cenie kupuję o wiele lepsze masła. No i lody... Słodkie strasznie, a mało smaku, który jest w nazwie na opakowaniu - a są opakowania identyczne wagowo i cenowo np. z Grycanem, Koralem (które też nie są rarytasem, ale przynajmniej mają odpowiedni smak). Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Szok w lidlu 01.06.18, 21:23 Ja z jogurtów kupuję tylko ten typu greckiego i twaróg. Żadnych słodkich, owocowych nie kupujemy. Owoce i warzywa z rynku, u mnie, wcale nie są tańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Szok w lidlu 01.06.18, 23:13 Twaróg też słaby w porównaniu do lokalnych spółdzielni mleczarkich - i bynajmniej nie mówię tu o ekosreko bajerach, tylko o normalnym półtłustym za 15 zł/kg. Owoce i warzywa - pseudomalinowe w lidlu po 6,99, na rynku 4,99; szparagi - nawet 2 zł różnicy za pęczek, borówki też złotówka na wiaderku. I całą zimę jabłka - na rynku kilka odmian po 3-3,50, tam jedna nie wiadomo jaka po 4,95. W drugim dyskoncie też warzywa, owoce wcale nie tańsze niż na rynku. I granda - wędliny w cenie za kilogram takiej, że w tzw. mięsnym będę miała naturalną szynkę, polędwicę. Paskudne mielone wieprzowe, tłuste - 8-9 zł/0,5 kg w plastiku, w mięsnym znowuż lepsze (sama łopatka, karkówka, szynka mielona, wybrana przez klienta do zmielenia) - od 6 do 8 zł. Warto patrzeć na cenę wszystkiego za 1 kg i okazuje się, że takie sklepy robią nas w konia, oferując słabe produkty w cenach identycznych, jak znanych marek (pomijam marki, które produkują dla dyskontów w innych opakowaniach, bo to są informacje do znalezienia na opakowaniu itp.). Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Szok w lidlu 01.06.18, 23:26 U mnie, łopatka jest po ok. 13 zl/kg. W mięsnym. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Szok w lidlu 01.06.18, 23:31 Ale ja piszę właśnie o półkilogramowych opakowaniach i do tego porównuję. W mięsnym 0,5 kg łopatki mam w cenie 6-6,50, więc wychodzi podobnie, jak w Twoim mięsnym. No i mogę wybrać mało tłusty kawałek, i nie płacę 16-18 zł za kilo podłej wieprzowiny (w przeliczeniu). Udziki z kurczaka trybowane - 12 zł (b. dobre, świeże) za kg. W lidlu opakowanie półkilowe chyba po 7,50. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Szok w lidlu 02.06.18, 09:02 Staram się oszczędzać, ale nie znam na wyrywki cen wszystkich produktów. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Szok w lidlu 02.06.18, 20:11 Ojej, ja kupuję tylko takie "normalne" rzeczy, bez wydziwiania typu fasolka po 50 zł czy czereśnie po 35, kupuję podstawowe produkty, dużo sezonowych, zero gotowców, robię zakupy co drugi dzień, bo mam na to względnie czas i ileś pozycji z tego pamiętam, tak mniej więcej. Dzień bez jabłka to dla mnie np. dzień stracony - i ceny nie wiadomo jakich jabłek w dyskontach szokują mnie chyba od jesieni. No i smak niektórych rzeczy jest naprawdę na minus - wędlin, serów żółtych, mięsa. Nie solę, używam mało cukru, mało daję ostrych przypraw i bardzo wyraźnie czuję smaki wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Szok w lidlu 02.06.18, 09:00 Twarogów w Lidlu jest kilka różnych, nie każdy jest dobry. Jabłka zimą, w moim Lidlu były w kilku odmianach, w warzywniaku gdzie też czasem kupuję, więcej odmian, ale wcale nie tańsze. Wędliny rzadko kupuję, tak samo mielone. Raczej wolę kawałek mięsa i mielę sama. Z drugiej strony, wiem jak jest w lokalnych firmach i nie mam zaufania do nich. Odpowiedz Link Zgłoś
yennefer.00 Re: Szok w lidlu 02.06.18, 16:37 No coz jemy coraz większe g... za coraz większą kasę. Jedzenie jest teraz po prostu niesmaczne w wielu przypadkach, smak tektury Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Szok w lidlu 02.06.18, 10:21 Sciemniasz. Lody z Lidla marki własnej są za 4 zł za litr, w tej cenie Grycana nie kupisz. Inna kwestia, że akurat Grycan to jest sam cukier, jeść się tego nie da. Białe jogurty, mleko z Lidla są jak najbardziej ok; nie kupuję słodkich, bo rzeczywiście przesłodzone. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Szok w lidlu 02.06.18, 20:17 Marka własna tzn. które? Te w granatowym pudełku, czekoladowe albo waniliowe? No właśnie litr też jest po 8-9, obok w lodówce 900 g grycana za takie samo 9 zł . Za 4 to masz 0,5 l. Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: Szok w lidlu 01.06.18, 22:58 we Wilanowie pewnie nie ma Lidla. Biedry tyz. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Szok w lidlu 01.06.18, 19:43 W zeszłym roku były fatalne pogody, Wiosny nie było, lata nie było, jesień była za to prawie pół roku, bo ciągle lało i było zimno. Także plony mizerne, i do przechowalni trafiło znacznie mniej, niżby mogło trafić tak pietruszki, jak i innych warzyw. Stąd wysoka cena. A tegorocznych jeszcze nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Szok w lidlu 01.06.18, 20:05 Jeśli będzie tak sucho jak zapowiadają, to też będzie problem z warzywami i owocami. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Szok w lidlu 01.06.18, 22:16 Tak, oczywiście, chociaż na dużych planacjach to czesto są możliwości nawadniania, więc to jakby mniejszy problem, większym są upały, zbyt wysoka temperatura wcale za dobra nie jest, i nie ma jak chronić roślin.... Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Szok w lidlu 01.06.18, 19:50 Korzeń pietruszki na przednówku zawsze drogi. Wyhoduj sobie taką ładną do maja, albo przechowaj - zobaczymy na ile wycenisz Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Szok w lidlu 01.06.18, 19:50 MNIE ZSZOKOWAŁA CENA FOSOLKI, WPRAWDZIE NIE W LIDLU ALE cena 50,- za kg lekko mnie zszokowała... w tym tygodniu już po 25 kupowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Szok w lidlu 01.06.18, 20:11 w srode po 15 czy 16zl/kg w auchan placilam Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Szok w lidlu 01.06.18, 20:13 nuestety nie bywam w auchan... juz się zastanawiałam czy to nie była pomyłka jaka...... Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Szok w lidlu 01.06.18, 20:16 Dziwne nie jest, to jeszcze nie sezon na fasolkę. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Szok w lidlu 01.06.18, 20:54 Poczekaj na sezon. Bo na razie kupujesz fasolkę sprowadzaną z daleka i podtrzymywaną w świeżości całą tablicą Mendelejewa . No i płacisz jak za szynkę . Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Szok w lidlu 01.06.18, 21:21 wiem, ale już takiego pypcia na języku miałam, że musiałam Odpowiedz Link Zgłoś
michmo Re: Szok w lidlu 04.06.18, 07:35 Nieprawda teraz fasolka jest nasza krajowa z pod foli. Kosz duży bo się dopiero zaczyna i jest jej mało. Codziennie jej przybywa i z dnia na dzień jest coraz tańsza. Odpowiedz Link Zgłoś
meursalut Re: Szok w lidlu 01.06.18, 21:09 Przecież to nie sezon na fasolkę w Polsce. Zastanawiam się, czy wiecie, kiedy co rośnie? Winogrona i brzoskwinie też drogie, dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Szok w lidlu 01.06.18, 21:17 Nasze winogrona to chyba w sierpniu/wrześniu są... Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Szok w lidlu 01.06.18, 21:23 ale to chyba nie wątek o tym co kiedy w pl rosnie tylko jaka obecnie jest cena w sklepie z postu startowego pietruszki, z mojego-fasolki. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Szok w lidlu 01.06.18, 20:19 U mnie korzen pietruszki jest po 11 zł za kg Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Szok w lidlu 01.06.18, 20:54 Kurczę, przez was specjalnie jutro nadłożę drogi do lidla i zobaczę... I porównam z pobliskim warzywniakiem... Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Szok w lidlu 01.06.18, 21:59 yennefer.00 napisała: > Czyli da się drozej A jasne, jak chcę taniej to w Warszawie kupuję (mieszkam w podwarszawskiej), ale specjalnie jechać tez mi się nie opłaca... Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Szok w lidlu 01.06.18, 20:57 Dziś w Kauflandzie korzeń pietruszki po 8,99. Też byłam w szoku. Odpowiedz Link Zgłoś
pelissa81 Re: Szok w lidlu 01.06.18, 21:35 nie mam zielonego pojęcia ile kosztują jakie warzywa, chyba zacznę sie jednak przyglądać. Szok z tą pietruszką. Kupuję zazwyczaj w biedrach Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Szok w lidlu 01.06.18, 22:19 u mnie w biedronce od pewnego czasu (od miesiąca? chyba nawet dłużej) WCALE nie ma pietruszki. Po prostu nie ma. Jak chcesz pietruszkę kupić, to musisz wziąć cały pęczek włoszczyzny. A i to nie wiadomo czy jest pietruszka, czy pasternak. Odpowiedz Link Zgłoś
kolibeer2 Re: Szok w lidlu 01.06.18, 22:32 a wiecie, że zamiast pietruszki często jest sprzedawany pasternak? i trzeba się przyglądać co się kupuje? www.youtube.com/watch?v=EGYqpwO5cmI w kilku sklepach obok mnie notorycznie Odpowiedz Link Zgłoś
tyggrysio Re: Szok w lidlu 01.06.18, 23:15 Mnie zdziwilo, ze w szwedzkich spozywczych na ogol w ogole nie ma pietruszki w korzeniu, tylko pasternak jest. Jest bardiej slodki, ale da sie przyzwyczaic. Pasternak jest w czyms gorszy od pietruszki? Czy na przyklad tylko tanszy w uprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Szok w lidlu 01.06.18, 23:28 Wydajniejszy z metra, bo jest dużo większy od pietruszki. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Szok w lidlu 01.06.18, 22:25 U nas pojawily sie pierwsze czeresnie, po 6$ za pol kilo. Poczekam Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: Szok w lidlu 01.06.18, 23:08 Ja mam kilka różnych marketów wokół siebie, m.in. Lidla. I w dzień zakupow jeżdżę po wszystkich bo w każdym jest cos lepszego/tańszego. W Lidlu warzyw nie kupuje bo mają drogie a nic specjalnego. Za to maja inne atrakcyjne (w stosunku do pozostałych) towary, po ktore tam własnie jeżdże. Pietruszke wolałabym kupić w ktoryms z ulicznych sezonowych straganow, których teraz jest pełno. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Szok w lidlu 02.06.18, 09:31 Pietruszka w zblizonej cenie juz od marca wszedzie jest. Szok. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Szok w lidlu 02.06.18, 10:26 A u mnie w warzywniaku cytryny za 18zl 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Szok w lidlu 02.06.18, 22:20 Cytryny o tej porze roku zawsze są drogie Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Szok w lidlu 03.06.18, 10:27 18 zł za cytryny faktycznie dużo, ale do tego że jest taka pora roku kiedy są drogie już przywykłam. Parę lat temu była taka zima że papryke kupowałam po 20 zł za kg. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Szok w lidlu 03.06.18, 10:46 W niedużym spożywczym sklepie widziałam cytryny po 25 zl. A papryka po 20-25 zl w Lewiatanie tez mnie nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
yennefer.00 Re: Szok w lidlu 03.06.18, 11:32 Lewiatan jest drogi, nic tam nien ma, a rozplenil się wszedzie Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Szok w lidlu 02.06.18, 10:46 Nowalijki to co chcesz...kup starą w warzywniaku. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Szok w lidlu 02.06.18, 18:58 zuleyka.z.talgaru napisała: > Nowalijki to co chcesz...kup starą w warzywniaku. Stara pietruszka jest w takiej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Szok w lidlu 03.06.18, 12:15 A ciekawe, u mnie po 5,5zł w warzywniaku. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Szok w lidlu 03.06.18, 17:50 zuleyka.z.talgaru napisała: > A ciekawe, u mnie po 5,5zł w warzywniaku. U mnie jest po prostu bardzo drogo. Miejscowośc podwarszawska, sklepikarze chyba myslą, że tu sami dyrektorzy banków mieszkają. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Szok w lidlu 02.06.18, 15:53 o ja ale dlaczeog wy uzywacie w ogole pietruszke jakie to ma zastosowanie myslalamze tylko w komunizmie sie kupowalo jak nic innego w sklepach nie bylo Odpowiedz Link Zgłoś
yennefer.00 Re: Szok w lidlu 02.06.18, 16:39 Ja kiedys tylko do zup jako element wloszczyzny, który później wywalalam, teraz lubię taka wkrojona do zupy jak każde inne warzywo. Poza tym pieczona jest zaskakująco pyszna. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: Szok w lidlu 02.06.18, 19:45 Pietruszka jest niezbędna do zup. Howgh. A pieczona z miodem jest absolutem smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Szok w lidlu 03.06.18, 10:15 Do zup. Do mięs. Do sałatki jarzynowej. Ziemniaków tez nie jadasz? Ich to dopiero sie jadło w komunizmie! Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Szok w lidlu 04.06.18, 14:34 Do sałatki jarzynowej to się do dawało w czasach kryzysu bo nic innego nie było ....chyba dawało żeby się zapchać I wyprodukować większą ilośćbo to żadnego smaku nie ma a teraz po co niby dodawać jak sa inne rzeczy ? Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Szok w lidlu 03.06.18, 17:05 Ty z alternatywnej rzeczywistości jesteś, czy jadasz tyko ośmiorniczki... Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Szok w lidlu 04.06.18, 14:34 Nie przypominam sobie żebym w całym swoim dorosłym życiu kiedykolwiek potrzebowała pietruszki Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Szok w lidlu 04.06.18, 14:36 Tzn. pisze o korzeniu teraz nie p natce ....macie jakieś naleciałości z czasów Polski socjalistycznej kiedy się pietruszki używało bo tylko pietruszkę można było kupić Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Szok w lidlu 04.06.18, 14:30 Do rosolu i buszona w mleku. Przepyszne puree wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Szok w lidlu 03.06.18, 10:26 wczoraj mąz kupił maliny i borówki w maleńkich pudełeczkach po 20 zł... Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Szok w lidlu 04.06.18, 14:17 Kalafior po 7 zł, mówisz? I w dodatku okazał się robaczywy... Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Szok w lidlu 04.06.18, 14:27 Zasiej sobie na balkonie. Bedzie taniej i fajniej. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Szok w lidlu 04.06.18, 14:28 To nie byla pieruszka a pasternak pewnie Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Szok w lidlu 04.06.18, 18:25 U mnie pod Warszawą po prawie 11. Kupuję, potrzebuję do wywaru na zupę i tyle. Ale jestem zdziwiona ceną. Odpowiedz Link Zgłoś