Dodaj do ulubionych

urlop macierzyński_ZUS nie płaci

06.06.18, 10:08
Dziewczyny,

na początku maja urodziłam córkę. Złożyłam wszystkie dokumenty do firmy (akt urodzenia, wniosek o udzielenie urlopu macierzyńskiego). Z firmy też wysłano to do ZUS-u plus szef wyraził zgodę na urlop macierzyński. Nie otrzymałam od ZUS-u ani kasy za ostatnie zwolnienie lekarskie, ani kasy za urlop macierzyński. Jakie mogą być przyczyny? może któraś z Was miała podobną sytuację?
Obserwuj wątek
    • tanebo2.0 Re: urlop macierzyński_ZUS nie płaci 06.06.18, 10:10
      Kasa poszła na koryto+... trzeba było nie głosować na dobrą zmianę...
      • stolikowa Re: urlop macierzyński_ZUS nie płaci 06.06.18, 10:13
        nie popełniłam tego błędu...wierz mi
    • ela.dzi Re: urlop macierzyński_ZUS nie płaci 06.06.18, 10:11
      Pracujesz w małym zakładzie, że dostajesz macierzyński bezpośrednio z ZUSu ? Jeśli tak, to słyszałam niestety o opóźnieniach. A jeśli zakład zatrudnia powyżej iluś tam osób, to zasiłek dostajesz od pracodawcy i to on ma się rozliczać z ZUSem.
      • stolikowa Re: urlop macierzyński_ZUS nie płaci 06.06.18, 10:13
        firma faktycznie nie jest duża
        • ela.dzi Re: urlop macierzyński_ZUS nie płaci 06.06.18, 10:16
          Dzwoniłabym do ZUSu, ale podejrzewam, że powiedzą, że przeleją kiedyś z wyrównaniem. Znam niestety takie przypadki.
        • asia-loi Re: urlop macierzyński_ZUS nie płaci 06.06.18, 21:13
          stolikowa napisał(a):

> firma faktycznie nie jest duża

Ja też pracuję w małej firmie (do 20 osób na etatach) i jestem teraz na dłuższym L4 i ZUS mi przysyła zasiłek chorobowy ze sporym opóźnieniem, bez odsetek.
          Pewnie też dostaniesz z opóźnieniem.
    • noalle Re: urlop macierzyński_ZUS nie płaci 06.06.18, 10:13
      Proponuję zadzwonić. Dzwoniłam w lutym lub marcu w sprawie pita, pani z zusu uprzejma i pomocna, wszystko załatwiłam jednym telefonem.
    • stolikowa Re: urlop macierzyński_ZUS nie płaci 06.06.18, 10:14
      za opóźnienia dostanę pewnie odsetki, ale czy są powody, dla których mogą wstrzymać wypłatę?
      • pani-noc Re: urlop macierzyński_ZUS nie płaci 06.06.18, 10:16
        Zadzwoń i zapytaj. My tego nie wiemy.
        • stolikowa Re: urlop macierzyński_ZUS nie płaci 06.06.18, 10:31
          dzwoniłam, wysłali jakąś korespondencję do mnie i do firmy...ale jeszcze nic nie dotarło
          • fomica Re: urlop macierzyński_ZUS nie płaci 06.06.18, 21:29
            No to mają jakieś braki - błędy w dokumentach, brak podpisu, oryginału, parafki, oświadczenia ojca o niekorzystaniu z urlopu, nieścisłość w Z-3, nieopisane zmienne do podstawy itp. Możliwe że błąd jest po stronie pracodawcy.
            ZUS ma 30 dni na przeprocesowanie, więc jeśli firma wysłała papiery 10 maja, to jeszcze nie ma opóźnienia.
      • 1matka-polka Re: urlop macierzyński_ZUS nie płaci 06.06.18, 10:16
        Ja chyba nie dostalam zadnych odsetek. Ale reki nie dam uciac.
        • ela.dzi Re: urlop macierzyński_ZUS nie płaci 06.06.18, 10:19
          Znajoma też nie dostała odsetek.
      • melancho_lia Re: urlop macierzyński_ZUS nie płaci 06.06.18, 10:24
        Parę lat temu jak urodziłam dziecko na początku września to pierwszy macierzyński przyszedł pod koniec listopada (za wrzesień, październik i listopad). Oczywiście bez odsetek.
        2,5 roku temu dostałam pierwszy przelew po ok. 4-5 tyg. Od urodzenia dziecka.
        Zadzwoń i spytaj.
    • 1matka-polka Re: urlop macierzyński_ZUS nie płaci 06.06.18, 10:15
      U mnie sie spoznili o pol roku. Bo wykryli jakas literowke w moich papierach, popelniona 10 lat temu. Co sie przejmujesz. W koncu ci wyplacąsmile
    • lena.113 Re: urlop macierzyński_ZUS nie płaci 06.06.18, 20:49
      no polityka prorodzinna...
      ciekawe co miałaby zrobić w takiej sytuacji np. samotna matka z miesięcznym dzieckiem na ręku , bez grosza przy duszy...ehhh
      • muchy_w_nosie [...] 06.06.18, 21:20
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • kai_30 Re: urlop macierzyński_ZUS nie płaci 06.06.18, 22:24
          Serio porównujesz dramatyczną konieczność wypłacenia pieniędzy z lokaty z sytuacją samotnej matki bez dochodów? Ale serio??
          • muchy_w_nosie Re: urlop macierzyński_ZUS nie płaci 06.06.18, 22:28
            Gdzie masz porównanie, no gdzie?
            Beszczelna!
        • nenia1 Re: urlop macierzyński_ZUS nie płaci 06.06.18, 22:44
          muchy_w_nosie napisał(a):

> Jak to co? Zdechnąć z głodu.

O rany, nie przesadzajcie, dziecko urodzone na początku maja, papiery raczej nie złożone w tym samym dniu, dzisiaj mamy 6 czerwiec, pewnie nawet 30 dni nie minęło, wypłaty w zakładach pracy też nie wypłacają po tygodniu od zatrudnienia.
    • noemi29 Re: urlop macierzyński_ZUS nie płaci 06.06.18, 22:10
      ZUS ma 30 dni na wydanie decyzji o zasiłku macierzyńskim. Termin 30 dni jest liczony od otrzymania przez ZUS KOMPLETU PRAWIDLOWO wypełnionych dokumentów. jeśli cos jest z nimi nie tek, to okres 30 dni nie jest liczony...
      • sylwik7 Re: urlop macierzyński_ZUS nie płaci 06.06.18, 22:51
        Właśnie tak. Gdyby przekroczyli te 30 dni to wtedy odsetki, ale to się rzadko zdarza. Minęło już te 30 dni od przekazania przez pracodawcę? Jeżeli czegoś brakowało lub np. Z-3 było źle wypełnione to dopiero uzupełnienie braku jest okolicznością, od której nalicza się termin.No jest też możliwość, że wszczęto postępowanie wyjaśniające. Może mieć to miejsce gdy np. wynagrodzenie liczone do podstawy wymiaru zasiłku podejrzanie wzrosło w ciąży, albo przy bardzo krótkim zatrudnieniu. Generalnie przy podejrzeniu próby wyłudzenia świadczeń. Oczywiście nie mówię, że tak jest w tym przypadku.Zapytaj pracodawcy kiedy dokładnie złożył dokumenty w ZUS i od tej daty licz termin.
    • nagako Re: urlop macierzyński_ZUS nie płaci 06.06.18, 22:40
      No a może to było coś w stylu: "to kolorowe ksero aktu urodzenia wygląda zupełnie jak oryginał. Na pewno wystarczy"?
      Musi czegoś brakować w dokumentach.
      Szybciej i łatwiej jest wypłacić niż wysyłać pisma i pilnować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka