Dodaj do ulubionych

Zmiana szkoły

07.06.18, 08:20
Po trzeciej klasie zmieniam dziecku szkołę. Z publicznej na niepubliczną (czyli zgodnie z trendem 😉). Dziecko raczej temu niechętne, ale przyjęło naszą decyzję. A ja teraz biję się z myślami.... Kurczę, może źle robię 😞 może powinnam posłuchać dziecka
Obserwuj wątek
    • werdipurke Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 08:25
      nie zrobilabym czegos takiego wbrew dziecku. to juz duzy czlowiek
      • little_fish Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 08:37
        To nie do końca jest wbrew.
        Wiem, że to duży człowiek, ale myśli jeszcze bardzo emocjami...
        • werdipurke Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 08:59
          a to źle? przeciez to normalne: mysli emocjami, zapamieta emocje do konca zycia i do konca zycia bedzie miec żal o to ze go przeniosłaś
          • little_fish Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 09:13
            Nie mówię, że źle. Ale nie dostrzega pozytywów obiektywnych.
    • saszanasza Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 08:28
      Moje zdanie jest takie, jeżeli cię na to stać bez żadnych wyrzeczeń, ograniczeń, oszczędności - przenieś, ale....jeźeli dziecko będzie chciało się uczyć - będzie się uczyło i bez znaczenia jest tu szkoła. Aktualnie żadna szkoła prywatna czy dotychczasowa podstawówka nie ma doświadczenia w przygotowywaniu dzieci pod egzamin ósmoklasisty, więc prawdopodobieństwo, że nauczyciel ze szkoły prywatnej zrobi to podobnie jak nauczyciel ze szkoły państwowej jest takie samo. IMO tu przewagę mają szkoły podstawowe tworzone po dobrych (sic!) gimnazjach i najprawdopodobniej do takiej szkoły zapisałabym dziecko.
      • saszanasza Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 08:31
        Dodam jeszcze, że ostatnio dość wnikliwie wyszukiwałam laureatów olimpusów z języka angielskiego w klasach 4. Z ciekawości przejrzałam kilkanaście szkół w których dzieci brały udział. Część z nich to szkoły dwujęzyczne i prywatne. Liczba laureatów podobna do tych ze szkół państwowych. Zapewne to samo dotyczy innych przedmiotów. Jaki z tego wniosek?
        • little_fish Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 08:35
          No widzisz - jeśli tym miałabym się kierować przeniosłabym bez wahania. W tym roku to małe gimnazjum miało 8 laureatów konkursów kuratoryjnych. Byli to zarazem jedyni laureaci z całego powiatu....
        • loola_kr Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 13:16
          a ja jak sprawdzałam wyniki egzaminów po podstawówce i gimnazjum (to było już jakiś czas temu) to zdecydowanie w językach obcych lepsze były prywatne szkoły.
          • little_fish Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 13:21
            Ta szkoła od lat najlepiej wypada w egzaminach gimnazjalnych
          • saszanasza Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 16:29
            loola_kr napisała:

> a ja jak sprawdzałam wyniki egzaminów po podstawówce i gimnazjum (to było już j
            > akiś czas temu) to zdecydowanie w językach obcych lepsze były prywatne szkoły.

Ale w takim przypadku wystarczyłaby podstawówka + prywatne lekcje angielskiego. Przynajmniej taniej.
            • little_fish Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 16:40
              W naszym przypadku nie - szkoła jest bezpłatna i oferuje godzinę więcej języka w tygodniu. Wiem, ze6w porównaniu z niektórymi prywatnymi to niewiele, ale u nas w mieście jest tylko jedna szkoła oferująca więcej. Właśnie przeżywa masową ucieczkę uczniów po starciach zarządu, zmianie dyrekcji i innych burzach...
      • little_fish Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 08:33
        Szkoła jest niepubliczna ale bezpłatna, więc wyrzeczeń żadnych nie będzie. Tworzona właśnie na bazie gimnazjum, z bardzo dobrymi wynikami i fajną atmosferą. Starszy syn tam chodzi. A losy aktualnej podstawówki niepewne. Nie wiadomo jakie będą warunki za rok. Już teraz łączą klasy w celach oszczędności
        • ewa_mama_jasia Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 09:25
          W takich warunkach - przeniosłabym.
          • saszanasza Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 10:21
            ewa_mama_jasia napisała:

> W takich warunkach - przeniosłabym.
            >

W takim razie ja raczej też.
            • little_fish Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 11:06
              Kurczę, kieruję się argumentami rozsądkowymi. Szkoła mała, jednozmianowa.. Dobra kadra (choć docierają pogłoski o roszadach, ale w starej podstawówce też są), drugi język od 6 klasy, każdego języka godzina więcej niż w publicznej. Drugi język do wyboru - w publicznej tylko niemiecki.
              Argumenty dziecka to lubiani koledzy.
              Wiem, że to ważne, nawet bardzo. Ale mieszkamy w małym mieście, obie szkoły są przy tej samej ulicy, spokojnie da radę widywać się że starymi kolegami...
              • whitney85 Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 12:15
                Co to za wynalazek niepubliczna ale bezpłatna?
                Funkcjonują takie w Warszawie?
                Jestem bardzo rozczarowana przepełniona szkoła rejonową mojej córki a prywatne w okolicy to około 1500 m-c.
                • little_fish Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 12:24
                  Nie wiem, na szczęście nie mieszkam w Warszawie. 😉
                  Szkoła prowadzona przez stowarzyszenie
    • melancho_lia Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 12:26
      My zmieniamy najstarszemu szkołę ale za jego zgodą.
      Jak był młodszy (czyli właśnie ok. 3 klasy też to rozważaliśmy ale syn stanowczo nie chciał. O ile w szkole nie dzieje się nic zagrażającego dziecku albo nie wyprowadzanie się na drugi koniec miasta to wbrew dziecku bym szkoły nie zmieniała
      • little_fish Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 12:29
        Gdyby był stanowczy protest to też bym nie zmieniła. On po prostu nie jest przekonany. Tylko kurczę, zmianowa szkoła w której za rok może być jeszcze ciaśniej... Rotacja kadry... Łączenie klas... No nie podoba mi się to
        • mum2004 Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 12:37
          Zawsze można znów zmienić. Znam takich co po roku wrócili do starej.
          Ale dzieciaki w tym wieku z reguły łatwo się aklimatyzują, pewnie po miesiącu zapomni o starej klasie. 8 albo i 9 lat w jednym miejscu, z tymi samymi ludźmi... Eee tam, niech idzie do przodu i uczy się że świat jest różny smile
          • little_fish Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 12:42
            Niestety droga do starej podstawówki może być zamknięta - publiczna nie jest naszą rejonową i nie mają obowiązku go przyjąć, gdyby chciał wrócić
    • slonko1335 Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 12:28
      Wszystko zależy jak się zaaklimatyzuje w nowej szkole. Jak będzie dobrze to będzie dobrze, jak nie będzie żalsad Trudno to przewidzieć. Ja mam wrażliwca bardzo nie lubiącego zmian i dla mojej córki byłby to dramat, więc musiałabym naparwdę duuużo zalet widzieć takiego ruchu. Młodszy wchodzi w każda nową grupę jak w masło i dla neigo nie byłoby najmniejszego problemu-to też trzeba wziąć pod uwagę.
      • little_fish Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 12:31
        Generalnie problemów z wchodzeniem w nowe miejsca i grupy nie ma. Ale co będzie, nie przewidzę
    • mum2004 Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 12:34
      My zmieniliśmy z publicznej na publiczną - ze względu na przeprowadzkę, żeby było bliżej. Córka nie bardzo chciała, mówiła że będzie dojeżdżać itp.
      Okazało się, że super się odnalazła w nowej klasie, ma blisko, wygodnie, twierdzi że fajniej niż w poprzedniej. Ale fakt, że ona łatwo nawiązuje kontakty, taki otwarty typ.
    • iwoniaw Robisz dobrze 07.06.18, 13:01
      Z tego, co piszesz, jest to jedyne rozsądne wyjście. W razie czego nie jesteście przecież do nowej szkoły przyspawani i do rejonu zawsze wrócić zdążycie. Ale skoro sytuacja wygląda tak, jak opisujesz, raczej nie będzie ku temu powodu. Wiadomo, dziecko w 3 klasie to nie przedszkolak, ale jednocześnie nadal jest zbyt małe, by sobie zdawać sprawę z rzeczy, którymi kierują się rodzice.. On jeszcze nie ma np. świadomości, co tak naprawdę oznacza nauka na dwie zmiany czy dogęszczenie klas, o większej liczbie godzin języka nie wspominając. Po to jesteś rodzicem, żeby dbać o jego interesy i warunki, w jakich m.in. się uczy - gdyby dzieci były w stanie same podejmować takie decyzje, władza rodzicielska kończyłaby się długo przed 18. urodzinami. Robisz słusznie, a dziecko nie wyjeżdża na inny kontynent, żeby z kolegami z sąsiedztwa nie podtrzymywać relacji jeśli nadal będzie chciało.
      • little_fish Re: Robisz dobrze 07.06.18, 13:14
        Też tak myślę. Zwłaszcza że w klasie ma raczej relacje koleżeńskie a nie wielką przyjaźń. Lubi wiele dzieci i sam jest ogólnie lubiany.
    • loola_kr Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 13:19
      ja bym się nawet nie zastanawiała. Po 3 klasie to jest jeszcze bardzo małe dziecko, jeżeli nowa szkoła jest lepsza to przeniosłabym. Zresztą też przenoszę po 6 klasie bo uważam, że więcej skorzysta w nowej.
    • princy-mincy Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 14:05
      A jest szansa, by namowic na zmiane szkoly rodzicow najlepszego kolegi? Tak, by poszli razem, skoro szkoly w bliskiej odleglosci?

Moja corka tez zmienia szkolę (konczy III klasę i idzie do sasiedniej szkoly do klasy sportowej) i dla niej najwazniejsze (obok tego, ze to szkola sportowa) to fakt, ze idzie z nią psiapsiolka z obecnej klasy i ze będą jeszcze inne znajome jej dzieci.
      • little_fish Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 14:12
        Namówić może i by się dało, tylko w niepublicznej klasa utworzona plus lista rezerwowa. Już w marcu mieli komplet...
        • little_fish Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 14:13
          Aaaa, znajome dzieci też będą. W sumie że szkoły idzie kilkoro dzieci plus znajome dzieciaki z przedszkola, które były w innych szkołach
    • zlababa35 Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 17:18
      Zmieniasz szkołę z sensownych i słusznych powodów, z tego, co przeczytałam - ale wątpię, żeby taki mały chłopczyk je teraz zrozumiał wink.
      Synkowi wytłumacz, że w IV klasie i tak bardzo dużo byłoby inaczej niż do tej pory, że miałby lekcje z innymi nauczycielami - i że to jest taki moment, kiedy często jacyś koledzy odchodzą, a nowi przychodzą. Zadbaj o to, żeby mógł się widywać z lubianymi do tej pory kolegami. A skoro łatwo się adaptuje, to pewnie niedługo zapomni, że nie chciał wink.
      I jeszcze coś - czy to będzie zupełnie nowa klasa, z nowego naboru? Czy dołącza do jakiejś? I czy jest szansa, żeby już teraz poznał jakieś dzieci?
      • little_fish Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 17:31
        No wa klasa, nowy nabór. Zna kilkoro dzieci z przedszkola - na organizowanym ostatnio festynie bez problemu złapali kontakt.
        Tłumacze mu oczywiście, że 4 klasa to zupełnie inna organizacja czasu w szkole i generalnie czas na spotkania to raczej po lekcjach. Mam nadzieję, że będzie ok
        • zlababa35 Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 21:11
          No to fajnie.
          Może ta szkoła ma jeszcze coś na plus? Lepszą infrastrukturę, ładniejsze boisko/halę sportową itp.? Coś, żeby konkretnie pokazać, że to będzie dla niego fajne i będzie mu się tam przyjemnie spędzało czas.
          Będzie ok - życie towarzyskie chłopców jest jakoś mniej skomplikowane, tzn. mam wrażenie, że mniej się zamykają w takich sztywnych dość układach 1 na 1, jak to często robią dziewczynki, i łatwiej jest im znaleźć sobie kolegów do zabawy, nawet w nowej szkole.
    • kitka20061 Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 17:44
      Szkoły nie zmienia się zgodnie z trendamiwink, tylko z konkretnego powodu. Jeżeli uznałaś, ze szkoła do której chodzi twoje dziecko jest słaba, dziecko mało z niej czerpie i wybrałaś nową, która spełnia twoje oczekiwania, to musisz to wytłumaczyć dziecku, bo zmiana dotknie najbardziej twojego syna.
      Natomiast jeśli tylko myślisz, że w prywatnej będzie lepiej, a nie znasz dokładnie tej szkoły i nie masz większych zastrzeżeń do obecnej szkoły dziecka, to posłuchaj syna.
      • little_fish Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 18:26
        Szkołę znam, chodzi do niej starszy syn. To trendach to był żart, nawiązanie do innego wątku. Nie przenoszę, bo tak modnie, ale dlatego, że uważam to za lepsze rozwiązanie. Gdyby nie reforma młody poszedłby tam do gimnazjum. Jego podstawówka jest mała, nie pomieści 8 klas - teraz najstarsi uczą się w budynku gimnazjum, ale nikt nie potrafi powiedzieć co będzie po wygaśnięciu gimnazjum. Tylko wtedy już dziecka nie przeniosę. Decyzję trzeba podjąć teraz. Trochę w ciemno. Aktualna szkoła jakoś bardzo tragiczna nie jest. Ta druga po prostu lepsza. Kadra częściowo z LO, dodatkowe zajęcia, możliwości, których publiczna nie ma...
    • mama-ola Re: Zmiana szkoły 07.06.18, 20:01
      W niektórych placówkach edukacyjnych nie warto tracić czasu. Jeśli ta szkoła jest marna, to przenieś.
      Ja żałuję, że mój syn nie zmienił szkoły rok temu. Teraz dopiero zmienia (na ostatni rok podstawów), cóż, dobre i to.
      A że dziecko nie lubi zmian, że przywiązało się do ludzi - to dobrze o nim świadczy. Gorzej jakby było mu wszystko jedno lub powiedział, że nie znosi ludzi i chętnie ich zostawi. To by mogło świadczyć o tym, że coś jest nie tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka