Dodaj do ulubionych

kolejni debile

08.06.18, 15:06
Rumia. Odwodniony 2-latek zamknięty w rozgrzanym aucie. Interweniowała policja

Po kilkunastu minutach dziecko udało się wydostać z samochodu - udało się to zrobić bez wybijania szyby. Chłopiec miał 38-stopniową gorączkę i był odwodniony. Po wykonaniu wstępnych badań został odwieziony do szpitala. 

Ci rodzice powinni dostać wyrok i to bez zawiasów, plus mieć odebrane prawa rodzicielskie.

Skąd się tacy debile biorą?

A kilka dni temu czytałam o zamkniętym w aucie na parkingu małym dziecku i psie, uwagę przechodniów zwrócił płacz dziecka, wezwali policję, skretyniali rodzice zupełnie nie rozumieli czemu się ich czepiają uncertain
Obserwuj wątek
    • iwles Re: kolejni debile 08.06.18, 15:08

kretyni sad
      • sofia_87 Re: kolejni debile 08.06.18, 15:12
        Brak słow po prostu sad
    • mamma_2012 Re: kolejni debile 08.06.18, 15:14
      Kretyni, ale rodzice w więzieniu też nie są synonimem dobra dzieckauncertain
    • kropkacom Re: kolejni debile 08.06.18, 15:15
      Powtarzać, przypominać. Być czujnym. Nic innego nie pozostaje.
    • woman_in_love czas wprowadzić nakaz produkcji samochodów, 08.06.18, 15:31
      które jak wykryją ruch w środku, to odstrzeliwują zamki w każdych drzwiach (jak poduszki powietrzne) i otwierają je w ten sposób automatycznie. Amen.
      • kota_marcowa Re: czas wprowadzić nakaz produkcji samochodów, 08.06.18, 15:39
        Wcale by to nie było głupie.

Przyznam się uczciwie, że ja bym nie kombinowała kilkunastu minut na upale ze słabnącym coraz bardziej dzieckiem tylko zwyczajnie, ordynarnie rozwaliła szybę.
        A zakładając, że cała akcja trwała co najmniej z pół godziny, to nie były to bynajmniej krótkie zakupy pt "zapomniałem chlebka".
      • iwles Re: czas wprowadzić nakaz produkcji samochodów, 08.06.18, 15:43

dobry pomysł, tylko trzeba by go dobrze dopracować (ja np. czasami zostaję w samochodzie, jak nie chce mi się towarzysz w sklepie, czy urzędzie, a nie umiem w zupelnym bezruchu siedzieć )
        • butch_cassidy Re: czas wprowadzić nakaz produkcji samochodów, 08.06.18, 16:29
          Już nad tym pracują. Czytałam ostatnio. Może nie dosłownie nad takim rozwiązaniem, ale właśnie systemem zapobiegającym takim wypadkom.
    • madzioreck Re: kolejni debile 08.06.18, 15:48
      I gliniarze kilkanaście minut trzymali dziecko w aucie, żeby oszczędzić szyby? tez mądrzy inaczej uncertain
      • kota_marcowa Re: kolejni debile 08.06.18, 21:34
        Na innych portalach piszą, że jednak wybili szybę. Za to dosyć długo szukali/nadal szukają? rodziców, żeby się nie okazało, ze to kolejny "śliski kocyk".
        Biedny maluch. Miał dużo szczęścia, dzieci przegrzewają się i umierają w takiej sytuacji bardzo szybko.
    • butch_cassidy Re: kolejni debile 08.06.18, 16:27
      Niestety z badań psychologów wynika, że praktycznie każdy może zapomnieć dziecka w aucie, wystarczy odejście od codziennej rutyny, typu zawozi do żłobka rodzic, który zwykle tego nie robi i w pośpiechu pojedzie prosto do pracy.

Lepiej szukać sposobów by zapobiegać, zamiast obwiniać i twierdzić, że ja to nigdy.
      Już pierwsza fala artykułów na ten temat przeszła w mediach, bo już był w tym roku taki przypadek, chyba w USA.

Jednym ze sposobów zapobiegania jest, jak pamiętam, wozić w foteliku dużą maskotkę, a jak jedzie dziecko, przesadzać ją na przód na fotel pasażera; dalej - położyć obok dziecka komórkę/torebkę, coś bez czego nie wyjdzie się z auta; wyrobić sobie rutynę, nawyk, żeby sprawdzać, co jest w samochodzie, zanim się od niego odejdzie; umówić się z przedszkolem, babcią itp. że zadzwonią, jeśli dziecko nie zjawi się w miarę punktualnie...

Można sobie wygooglować więcej porad, jeśli ktoś ma dziecko w wieku, w którym coś takiego może się zdarzyć. Oraz przyczyn, czemu tak się dzieje. Oczywiście, jak często, google po angielsku jest bardziej pomocny.

• kk345 Re: kolejni debile 08.06.18, 21:39
        Bardzo mądry post.
    • san_vita Re: kolejni debile 08.06.18, 20:10
      Nie rozumiem jak można zostawić w aucie małe dziecko samo. Niezależnie od pogody.
      • kk345 Re: kolejni debile 08.06.18, 21:39
        Dokładnie tak samo, jak można zapomnieć zamknąć drzwi, zakręcić gaz itp.
        • zlababa35 Re: kolejni debile 08.06.18, 21:55
          Dziecko to chyba trochę więcej jednak niż niezamknięte drzwi czy rozgrzana kuchenka wink.
          • kk345 Re: kolejni debile 08.06.18, 22:07
            Miło jest myśleć "ja nigdy", czy "ja zawsze" i w ten sposób dodawać sobie punkty do zajebistości, ale to niestety nieprawda. Ręka w górę ta, która NIGDY nie zrobiła nic głupiego przez roztargnienie czy zagapienie- tyle, ze my dotychczas miałyśmy szczęście, bo nasze gapiostwo nie miało katastrofalnych skutków. Niektórzy zapomnieli o czymś na chwilę i do końca życia będą ponosić karę niewspółmierną do winy: dróżnik, który zagapił się i nie opuścił szlabanu, pani domu, która nie wyłączyła gazu pod zupą i spaliła blok, czy rodzice, którzy zapomnieli o dziecku cicho śpiącym na foteliku...
            • muchy_w_nosie Re: kolejni debile 08.06.18, 22:14
              Ale oni dziecko zostawili świadomie, pewnie nigdy nie siedzieli w samochodzie zamkniętym, który stoi w miejscu i nie wiedzą jak to jest, ja się raz specjalnie zamknęłam na chwilę na parkingu po pracy ... po minucie miałam dość, a dziecko zaczyna płakać i nie jest spokojne tak jak ja byłam.
      • rosapulchra-0 Re: kolejni debile 08.06.18, 21:39
        Piętro wyżej masz odpowiedź. A wystarczyło przeczytać..
    • beataj1 Re: kolejni debile 08.06.18, 21:49
      O ile jestem w stanie zrozumieć, że ktoś zapomniał przez roztargnienie czy zaganianie, to zupełnie nie mam zrozumienia dla tych, którzy zbywają takie swoje zachowania wzruszeniem ramion.
      Czyli jeżeli się okaże, że jacyś rodzice wracają do samochodu i okazuje się, że generalnie w czym problem, ojtam ojtam, albo proszę się nie mieszać w nieswoje sprawy, to bym takim rodzicom z automatu przydzielała kuratora. Bo, pewnie traktują to jako całkiem normalne postępowanie, a to już świadome narażanie życia.
      Ktoś komu to się zdarzyło przypadkiem pewnie najadł się takiego stresu, że nigdy więcej mu się to nie przydarzy.
      • milva24 Re: kolejni debile 08.06.18, 22:02
        Mam takie samo zdanie. Ogromnie współczułam temu ojcu sprzed paru lat. Za to dla takich "dzidzia śpi to niech śpi a ja sobie w tym czasie skoczę do sklepu/na pocztę/czy gdzieś tam jeszcze" nie mam litości.
      • kk345 Re: kolejni debile 08.06.18, 22:08
        A tu masz rację

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka