Dodaj do ulubionych

Nosidełko dla niemowlaka

16.06.18, 10:24
Witam. Zbliżają się wakacje, wić zaczynam myśleć nad transportowane córki nad morzem. Myślę, że dobrze sprawdziło by się tu nosidło. Co sądzicie o tuli?? Warta swojej ceny? I który model zwykły czy coast?? Córa teraz waży 8,5 kg i nie jest zbyt duża.
Obserwuj wątek
    • miniulowa Re: Nosidełko dla niemowlaka 16.06.18, 10:30
      Używałam chusty. Łatwo zwinąć, schować, różne rodzaje wiązań, wytrzymała. Plus był też taki, że mogłam rozłożyć jako kocyk dla młodego.
      • 45rtg Re: Nosidełko dla niemowlaka 19.06.18, 09:09
        miniulowa napisała:

> Używałam chusty. Łatwo zwinąć, schować, różne rodzaje wiązań, wytrzymała. Plus
        > był też taki, że mogłam rozłożyć jako kocyk dla młodego.

I to jest właściwe rozwiązanie.
    • agnieszka_kak Re: Nosidełko dla niemowlaka 16.06.18, 11:20
      Używam tuli, córka ma 8.7 kg, bardzo dobrze się sprawdza na wakacjach.
      Mam też close caboo, którego nie potrafię odciągnąć. Dlatego nie będę kupować chust, które trzeba naciągnąć. Nosidełko jest gotowe, naciagniete, tylko włożyć dziecko I juz.
      • tola1992 Re: Nosidełko dla niemowlaka 16.06.18, 12:41
        No właśnie tak myślałam. Klik klik i już dziecko zapakowane.
    • spirit_of_africa Re: Nosidełko dla niemowlaka 16.06.18, 12:19
      Mam Tule i Ergobaby. Wolę Ergo bo wygodniej mi z nim. Mierzylam tez Lenny Lamb. Z tych 3 wg mnie najwygodniejszy był Lenny ale wydaje mi sie ze wszystko zależy od sylwetki noszącego i jego preferencji. Jak córka była mniejsza to zamiast chusty elastycznej nosiłam ja w Caboo bo nie jestem typem lubiącym sie bawić w wiązania itp. Odkad skończyła 8msc jest w Tuli albo Ergobaby bo Caboo jest zbyt elastyczne a ona zbyt ciezka i ruchliwa.
    • eukaliptusy Re: Nosidełko dla niemowlaka 16.06.18, 12:20
      Jak na wakacje to coast bo jak jej będzie za gorąco to będzie w nosidle marudzić.
      Mam tez close caboo ale na lato to jest za dużo warstw a i przy cięższym dziecku nie jest już tak wygodne.
    • afro.ninja Re: Nosidełko dla niemowlaka 16.06.18, 12:25
      Sa nosidełka i po 150, zapytaj o oferty na grupie fejsbukowe nosidła baza wiedzy
    • lucyjkama Re: Nosidełko dla niemowlaka 16.06.18, 12:34
      Nie każdy maluch chce i lubi siedzieć w nosidle czy chuście, mój nie chciał. Może sprawdź zanim wydasz kasę.
    • a.va Re: Nosidełko dla niemowlaka 16.06.18, 13:00
      Kup używane nosidło, one się nie niszczą. Nasze było użyte dosłownie kilka razy, więc nie zdążyło się zniszczyć i jak patrzę po znajomych, to tak samo mało używali. Ja miałam tulę. Bardzo wygodna i dziecku wygodnie, ustawienie nóżek na żabę idealne, ale na wakacje nie polecam, bardzo gruba jest, dziecko się spoci.
      • tola1992 Re: Nosidełko dla niemowlaka 16.06.18, 13:55
        No właśnie tula ma modele coast z siatką, dlatego się nad nimi zastanawiamsmile
        • kafana Re: Nosidełko dla niemowlaka 19.06.18, 09:12
          Jeśli jest opcja z siatka bierz siatkę. Co do używanych nosidel to wszystko swietnie ALE ja nie ogarniam tych cen. W moim mieście używane tule babki sprzedają za 380 zł podczas gdy nowa kupiłam za 420.
    • rulsanka Re: Nosidełko dla niemowlaka 16.06.18, 13:10
      Ja miałam manducę i było super. Dużo się nachodziliśmy, po górach, w różnych podróżach. Najwygodniej się nosi na plecach, nie czuć ciężaru. Natomiast w samolocie, tramwaju itp. przydaje się noszenie na brzuchu, bo szybko można dziecko włożyć i wyjąć, poza tym można z nim pogadać.
      Co do chusty, to niech mi nikt nie wmawia, że zakłada się równie prosto jak nosidło. W przypadku nosidła włożenie dziecka to około 3 sekund, nic się nie majta, nie brudzi w błocie.
      • afro.ninja Re: Nosidełko dla niemowlaka 16.06.18, 17:16
        Ja wole chuste niz nosidło. Zwlaszcza jak nosi sie na plecach.
        • rulsanka Re: Nosidełko dla niemowlaka 16.06.18, 20:23
          Czemu?
          Mam mej taja, używany jak młody wyrósł z manduki. Trochę wygodniej zakłada niż chusta, a i tak założenie go na błotnistej drodze wymagało sporej ekwilibrystyki. Podobnie trudne byłoby założenie mej taja przy wychodzeniu z samolotu, w ciasnej alejce.
          Nosidło było jak plecaczek, zakładany i zdejmowany bez żadnego kłopotu. Ile razy wyciągałam dziecko z nosidła i nie budząc go kładłam do łóżka...
          Moim zdaniem chusty lubią osoby, które lubią chusty. Ale czy związane jest to z autentyczną wygodą, to wątpię. Chusta to pewien styl i to może być atrakcyjne.
          Na pewno dla dziecka do pół roku chusta jest lepszym rozwiązaniem, bo lepiej dopasowuje się do ciała. Sama też nosiłam w chuście. Ale później jak dziecko jest starsze, dla mnie tylko nosidło.
          • aerra Re: Nosidełko dla niemowlaka 16.06.18, 22:50
            Dla mnie chusta była super wygodna, wiązało się naprawdę moment jak już nabrałam wprawy (czyli tak gdzieś po tygodniu wink ). A że dziecko było zdecydowanie chustowe, to mieliśmy pełną współpracę.
            Ale owszem - chusta nie jest dla wszystkich wink
            • rulsanka Re: Nosidełko dla niemowlaka 17.06.18, 00:03
              A jak zawiążesz chustę na błotnistej drodze? Albo w zatłoczonym tramwaju? Da się to zrobić komfortowo i szybko?
              • aerra Re: Nosidełko dla niemowlaka 17.06.18, 00:12
                A co za różnica gdzie? Przecież nie tarzam się po tej drodze?
                W tramwaju to nie wiązałam, nawet nie wiem czy z młodym w tym wieku jechałam kiedykolwiek tramwajem, ale na spacerze, na ulicy, w sklepie, z tym nie było problemu.
                • rulsanka Re: Nosidełko dla niemowlaka 17.06.18, 15:37
                  Różnica jest taka, że chusta jest długa i ciężko jest nie dotknąć nią podłoża. Czy się mylę?
                  • aerra Re: Nosidełko dla niemowlaka 18.06.18, 21:06
                    Kwestia wprawy, naprawdę.
                    W sklepie też nie mam ochoty dotykać chustą podłoża i spokojnie dawałam radę.
                    Tak, miałam normalną 5-metrową chustę tkaną.
                    • rulsanka Re: Nosidełko dla niemowlaka 18.06.18, 21:15
                      "W sklepie też nie mam ochoty dotykać chustą podłoża i spokojnie dawałam radę."

W dodatku zajmowało ci to 3 sekundy, tyle co włożenie dziecka do nosidła? big_grin

No i sama nauka zakładania chusty zajmuje trochę czasu i wysiłku, a zakładanie jej w ten sposób, by jej nie pobrudzić, to wejście na poziom ekspercki. Jeżeli ktoś nosi w chuście od noworodka, to w jakiś sposób ta wprawa się naturalnie pojawia (albo i nie). Ale gdy ktoś bez doświadczenia kupuje coś do noszenia dla niemowlaka starszego niż pół roku, to moim zdaniem na tym etapie tylko nosidło daje większe szanse, że w ogóle będzie używane.
    • anka_z_lasu Re: Nosidełko dla niemowlaka 16.06.18, 13:17
      Są wypożyczalnie nosideł, jeśli niepotrzebne Ci na co dzień to może jest sens, możesz sobie policzyć. Jeśli córka jest nieduża to Tula może być na nią za wielka - trzeba przymierzyć, panel powinien sięgać od kolana do kolana ale materiał nie powinien wchodzić pod kolano bo będzie uciskał. Ja mierzyłam Tulę (za duża), Lenny Lamb (pasy piły mnie w ramiona) a ostatecznie kupiłam Zaffiro. Sama byłam zdziwiona, bo ta marka nie kojarzyła mi się dobrze z uwagi na wisiadła, które też produkują pod szyldem Womar. Bardzo dobrze się sprawdzało.
      • stogniew Re: Nosidełko dla niemowlaka 05.08.19, 20:55
        Niestety tula zaczęła również produkować wisiadła
    • anagat1 Re: Nosidełko dla niemowlaka 16.06.18, 17:04
      Mialam manduke, chusta sie nie sprawdzila w ogole. Manduka chyba fajna dla wszystkich z szerszymi plecami, drobinki z manduka jakos nie widze. Manduke lubilismy i ja , i maz.
      • rulsanka Re: Nosidełko dla niemowlaka 16.06.18, 20:24
        Nieprawda, że dla drobinki się nie nadaje. Ja ważąc 47kg i przy wzroście niecałe 160 nosiłam z powodzeniem. A potem sprzedałam mandukę dziewczynie o podobnych parametrach, też była zadowolona.
    • disco-ball Re: Nosidełko dla niemowlaka 16.06.18, 17:11
      Mam bondolino- bardzo polecam. Popelina na lato
    • stephanie.plum Re: Nosidełko dla niemowlaka 16.06.18, 21:04
      mnie osobiście manduca uratowała życie, młody jeździł w niej bardzo chętnie do wieku trzech lat, a ja miałam wolne ręce (bywało, że pitrasiłam z nim, zasypiającym mi na plecach), wycieczki w pola, lasy i bezdroża też tak odbywaliśmy.
      naprawdę, super sprawa, Tula chyba jest podobna, tylko bardziej zabudowana, nie wiem.

w każdym razie polecam, tyle, że dziecko trzeba przyzwyczaić, na począku może nie lubić.
      mój przesiadł się z chusty, więc bez problemu.
    • mikams75 Re: Nosidełko dla niemowlaka 16.06.18, 21:19
      dla wiekszego dziecka mialam ergobaby i nie wiem czy inne tez, ale to mozna tez nosic na plecach, co jest fajna opcja przy nieco starszym dziecku.
      • kafana Re: Nosidełko dla niemowlaka 19.06.18, 09:07
        Tule tez można nosić na plecach
        • rulsanka Re: Nosidełko dla niemowlaka 19.06.18, 09:19
          Wszystkie się nosi na plecach, bo noszenie na brzuchu nadaje się tylko dla bardzo małych dzieci, albo dla starszych, ale na krótki dystans.
    • kafana Re: Nosidełko dla niemowlaka 18.06.18, 21:23
      Mam tule standard jestem bardzo zadowolona. Młody bardzo lubi. Wazy teraz 8,8 kg. Według mnie to najlepszy wydatek dzieciowy jaki poczyniliśmy. Sprawdzone w samolocie, nad morzem, w górach.
    • ela.dzi Re: Nosidełko dla niemowlaka 19.06.18, 09:20
      Miałam Tulę i dla mnie strzał w dziesiątkę. Nawet 14 kg czterolatka nosiłam jeszcze w zeszłym roku.
    • stephanie.plum Re: Nosidełko dla niemowlaka 05.08.19, 21:40
      miałam mandukę, uratowała nam życie.

polecam z całego serca. jeszcze w tym roku (młody ma 5 lat) raz się ta manduca przydała podczas wyprawy w góry.
      • stephanie.plum Re: Nosidełko dla niemowlaka 05.08.19, 21:41
        do gwinta, już pisałam w tym wątku. zapomniałam!

ale mandukę polecam nadal.
    • hanusinamama Re: Nosidełko dla niemowlaka 05.08.19, 23:41
      Do 2 lat uzywałam chusty. Wolałam bo lepiej dopasowałam do dziecka. Teraz jak ma 2 lata mam nosidło ergonomizczne. Ale moja drobna jest (2 lata, 10,5 kg)
      • bywalec.hoteli Re: Nosidełko dla niemowlaka 06.08.19, 00:01
        chusty?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka