17.06.18, 08:05
Dziewczyny, polecacie ? Odradzacie ?

Rozwazam holideja na Cyprze i sie zastanawiam czy to dobry wybor. Jest co zwiedzac ?
Obserwuj wątek
    • pani-noc Re: Cypr 17.06.18, 08:57
      Jest co zwiedzać, ale imo to mniej ciekawy kraj niż np. Grecja czy Chorwacja. Tylko nie leć tam przypadkiem w lipcu-sierpniu, bo to pustynia z 40-stopniowymi upałami.
    • mdro Re: Cypr 17.06.18, 11:30
      Ja byłam pod koniec kwietnia, więc temperatura w sam raz do zwiedzania. A oglądać jest co: pozostałości jeszcze prehistoryczne, sporo zabytków hellenistycznych, rzymskich (słynne mozaiki), wczesnochrześcijańskich, z czasów frankońskich, prawosławne klasztory i kościoły, a i przyrodniczo całkiem interesująco wypada. Przez tydzień nie obejrzeliśmy wszystkiego ciekawego w najbliższej okolicy Pafos (no, mieliśmy jedną dalszą wycieczkę), a się nie oszczędzaliśmy wink.

Jak pisałam, byłam "wiosną" (w cudzysłowie, bo róże w pełnym rozkwicie to IMO nie jest oznaka wiosny wink), ale latem na wybrzeżu temperatury są tak 30-35 stopni (jak wszędzie w pobliżu wink). Te niższe w okolicach Pafos, ale tam podobno jest większa wilgotność.
      • mdro Re: Cypr 17.06.18, 12:19
        A, jeszcze dorzucę najlepszą IMO "turystyczną" stronę o Cyprze (tym cypryjskim tylko, atrakcji Cypru Północnego nie obejmuje):
        www.visitcyprus.com/index.php/en/
    • jola-kotka Re: Cypr 17.06.18, 15:03
      Ja z tych nie zwiedzajacych ale jesli to ma byc urlop w czasie naszych wakacji to , to nie jest miejsce dobre na urlop ze zwiedzaniem po sie ugotujesz.
    • leni6 Re: Cypr 17.06.18, 15:16
      Jest kilka rzeczy do zwiedzania, ale niezbyt dużo. Plusem jest bardzo ciepła woda i niezle jedzenie, minusem pustyny krajobraz. W naszym wakacje jest bardzo gorąco.
    • adriana.la.cerva Re: Cypr 17.06.18, 17:10
      Bardzo dziekuje za rady. Ja planuje koniec czerwca, na tydzien.
      Chcialabym miec gdzies cieple morze i dlatego rozwazam Cypr.
      • bergamotka77 Re: Cypr 17.06.18, 20:43
        Byłam tydzienn na wiosnę i bardzo mi się podobało. Koniecznie jedź, pamietam że urocze bylo Pafos, ale widzialam i inne miejsca.
    • umzak Re: Cypr 17.06.18, 17:23
      Byłam na jesieni. Może ciepłe, temperatura idealna ok. 25 stopni. Jak chcesz zwiedzać polecam turecka stronę, koniecznie Famagustę. Cypr jest piękny i można smacznie zjeść w małych lokalnych restauracjach czynnych nawet po sezonie , bo te są właśnie odwiedzane przez tubylców. Po tureckiej stronie polecam spróbować mezze, a zwłaszcza marynowane ośmiornicy - ale właśnie w jakimś przybytku nie nastawionym na turystów. Poza tym mają pyszne cytryny i pomarańcze.do kąpania południe do zwiedzania północ. My wydaliśmy auto i podzieliliśmy tak pół na pół. Na pewno jeszcze tam wrócę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka