Dodaj do ulubionych

Katar o lot samolotem

05.07.18, 12:32
Od poniedziałku mam karat. Już popełniłam wątek.... katar wydaje być alergiczny ale pewności nie mam, czy to się w zapalenie jakie nie przerodziło już. Nos zatkany w dzień i w nocy. Płukanie codzienne, wczoraj dołączyłam inhalację z soli. Cirrus zakupiłam, ale jeszcze nie zastosowałam (zostawiłam na lot właśnie, skoro to objawowo działa), krople do nosa też (stosowałam już na noc przez 3 wieczory, bo nie dałabym rady zasnąć). I teraz..., co radzicie przed kilkugodzinnym lotem? Nie wygląda, żeby mi miało minąć....
Obserwuj wątek
    • bombalska Re: Katar o lot samolotem 05.07.18, 12:35
      Miło nie będzie, ale przeżyjesz.
    • memphis90 Re: Katar o lot samolotem 05.07.18, 12:42
      Bierz ten Cirrus (ew Claritine Active, bo ma składnik przeciwalergiczny i dużą dawkę pseudoefedryny)- chcesz zostać świętą za życia czy jak? Nie warto się męczyć...
      • memphis90 Re: Katar o lot samolotem 05.07.18, 12:43
        Aha, ten karat mogę wziąć na siebie, po prostu mi go wyślij...
    • fantomowy_bol_mozgu Re: Katar o lot samolotem 05.07.18, 12:59
      Leciałam ostatnio do Meksyku z katarem (i zapaleniem zatok) i nie było miło...weź jakieś psikadło (na mnie dobrze działa Vics) i koniecznie coś przeciwbólowego, jakby się okazało, że jednak masz zawalone zatoki. Do tego pomadka nawilżająca, bo w samolocie jest suche powietrze a przy katarze masz dodatkowo wysuszone wargi. Mogą się też przydać krople do oczu.
    • rulsanka Re: Katar o lot samolotem 05.07.18, 13:00
      A jest jakiś racjonalny powód dlaczego chcesz się teraz męczyć? Utrzymywanie drożności nosa to profilaktyka zapalenia zatok i ucha środkowego. Bierz Cirrusa i/lub krople koniecznie już teraz. Jeśli chodzi o cirrus to np. u mnie powoduje duże pobudzenie, wolę claritine active, ma inny składnik przeciwalergiczny, który działa nieco usypiająco i te skutki uboczne się znoszą wzajemnie. Ale być może to indywidualne. No i możesz mieć uczucie wysuszonych śluzówek, trzeba dużo pić. Szczególnie w samolocie to może dać się we znaki.
    • sumire Re: Katar o lot samolotem 05.07.18, 13:04
      Krople do nosa to mus. I miej je ze sobą, bo katar w samolocie się nasila.
    • milka_milka Re: Katar o lot samolotem 05.07.18, 13:10
      Weź cirrus w domu i zobacz jak się po nim czujesz. Nie każdy znosi dobrze pseudoefedrynę. Ja np. nie mogę brać takich leków, Ty nie wiesz, a warto przed lotem sprawdzić.
    • mamma_2012 Re: Katar o lot samolotem 05.07.18, 13:17
      Współczuję. Ja z tych szczęśliwców co to ich uszy w samolocie nie bolą, nawet nie potrafiłam zrozumieć jak lekkie przytykanie ludzie mogą nazywać bólem. Aż kiedyś poleciałam z porządnym katarem. Powiem tylko, że wolałabym tego nie powtórzyć.
      Tzn. lot jak lot, ale lądowanie dało popalić.
    • aguar Re: Katar o lot samolotem 05.07.18, 13:20
      Jeśli jest duże prawdopodobieństwo, że to alergiczny, to polecam Avamys. Tylko jest na receptę. Już teraz, nie na sam lot.
    • ewawzywa07 Re: Katar o lot samolotem 05.07.18, 16:23
      Jest niezerowe prawdopodobieństwo, że... nic się nie będzie działo innego niz na ziemi. Wielokrotnie latałam z katarem. Staraj się miec jednak przy sobie środek udrażniający nos i wode morską w spray'u. Niczego innego nikt nie wymyslił. Uważaj na uszy w czasie lądowania i startu - przełykaj ślinę( cukierek, guma do żucia) i... będzi e ok.
    • kasiamat00 Re: Katar o lot samolotem 05.07.18, 17:23
      Duzo gumy do zucia podczas startu i ladowania, przy ladowaniu ciamkac od momentu gdy poczujesz, ze zaczynacie sie znizac. Mozesz tez ziewac od czasu do czasu, jesli umiesz to robic "na zawolanie".
    • berdebul Re: Katar o lot samolotem 05.07.18, 17:34
      Weź mix - sinupret jakąś godzinkę przed lotem, do tego krople do nosa (już na pokładzie), a jeżeli podejrzewasz że alergia to hitaxę (rozpuszcza się w paszczy, działa praktycznie od razu). Do tego spray z solą morską i psikaj w czasie lotu.
      Wypij też vicks, niesmaczny ale skuteczny.
    • turzyca Re: Katar o lot samolotem 05.07.18, 19:45
      Ostatnio rozmawiałam o tym z laryngologiem zalecił nasivin wieczór, rano i dwie godziny przed odlotem.
    • ertyla Re: Katar o lot samolotem 05.07.18, 19:48
      Koniecznie przełóż lot z powodu kataru...
    • alfa36 Re: Katar o lot samolotem 05.07.18, 22:48
      Dziękuję za wszelkie rady. Zaniedbałam alergię, to fakt, raczej mniej wychodzę z domu, niż systematycznie biorę leki. Cirrus zaraz wezmę, do tego leki przeciwalergiczne doustnie i do nosa coś ze sterydem (jednak poszłam do rodzinnej). No i nie pojechałam na wycieczkę rowerową.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka