Dodaj do ulubionych

List od ZUS

05.07.18, 15:08
Pracuję od kilkunastu lat, niemal przez cały ten czas zarabiam więcej niż średnia krajowa, a mimo to przy zakładanych składkach na tym samym poziomie prognozowana emerytura dla mnie to poniżej 1800 zł. Czyli mniej niż dostaje pani, która w PGR zajmowała się krowami.To jaką prognozowaną mają ci z najniższą krajową? A najlepsze, że mogę tych pieniędzy wcale nie zobaczyć...Wiem, że wszyscy jedziemy na tym samym wozie ale wkurzyłam się.
Obserwuj wątek
    • makurokurosek Re: List od ZUS 05.07.18, 15:14
      Na etacie przepracowałam 2 lata od prawie 12 lat mam DG, prognozowana emerytura 700 zł.
      • kokosowy15 Re: List od ZUS 05.07.18, 21:55
        Pani Alicja Majewska skarzy sie, ze dostaje ok 1000 zl emerytury. Gdyby odprowadzala skladke taka jak etatowcy, miala by conajmniej kilka razy wiecej.
        • riki_i Re: List od ZUS 05.07.18, 23:52
          Podobno sprzedaje dom-dworek w Warszawie. Jest warty co najmniej 1,5 mln więc raczej na dokładanie do emerytury powinno jej starczyć.
    • mama-ola Re: List od ZUS 05.07.18, 15:17
      Mnie wychodzi 800 zł!!! Zarabiam średnią krajową właśnie.
    • anika772 Re: List od ZUS 05.07.18, 15:20
      Mnie prognozują ok. 800 pln.
      Ale to przecież żadna niespodzianka, że czeka nas ten kanał.
      Ciekawe, który polityk będzie miał jaja i powie głośno i wyraźnie, że niezależnie od wysokości składek wszystkich czeka rządowa zapomoga po zakończeniu pracy zawodowej.
      • taki-sobie-nick Re: List od ZUS 08.07.18, 01:15
        Ciekawe, który polityk powie głośno i wyraźnie, że niezależnie od wysokości składek wszystkich czeka rządowa zapomoga po zakończeniu pracy zawodowej.

S uma soszła? [ros. Zwariowałaś?] Żeby już nigdy nie dorwać się do koryta?
    • kochamruskieileniwe Re: List od ZUS 05.07.18, 15:22
      Tak, przy okazji zapytam. A jak to jest z OFE?
      Czy prognozowana emerytura uwzglednia tę część pochodzącę z OFE w Zusie?
      Czy do prognozowanej emerytury należałoby jeszcze doliczyć to co pozostało w OFE?
      Ps jeszcze nie dostałam listu z Zusu ...
      • milva24 Re: List od ZUS 05.07.18, 15:44
        Są dwie wersje podane, z OFE i bez. Ta bez OFE to już zupełnie żałosna...
        • riki_i Re: List od ZUS 05.07.18, 15:49
          milva24 napisała:

> Są dwie wersje podane, z OFE i bez. Ta bez OFE to już zupełnie żałosna...

Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Druga wersja jest z uwzględnieniem stanu subkonta w ZUS. To jest co innego niż OFE.
          • milva24 Re: List od ZUS 05.07.18, 15:55
            Ok, masz rację.
        • kochamruskieileniwe Re: List od ZUS 05.07.18, 15:50
          Ale uwzględniająca tylko część OFE leżącą na subkoncie w Zusie?
          Bo na zdrowy rozum, trudno uwzględnić tę część leżącą jeszcze w OFE - tam to są jednostki o różnych notowaniach...
          Ciekawe jak będzie wyglądała częśc wypłacana z OFe w stosunku do tej części z zusowskiego subkonta. Bo do zusu przeszła pi razy oko połowa.No, ale tego nikt nie wie.I nie wiadomo, czy w koncu ofe nie bedzie zlikwidowane (a i tak na 10 lat przed emeryturą zaczyna się przenoszenie do zusu. Chyba?)
          • riki_i Re: List od ZUS 05.07.18, 17:39
            kochamruskieileniwe napisała:

> Ale uwzględniająca tylko część OFE leżącą na subkoncie w Zusie?

Tak.

> I nie wiadomo, czy w koncu ofe nie bedzie zlikwidowane

Nie wiadomo. Mówią, że zlikwidują do końca. Ale na razie tylko mówią.

A i tak na 10 l
            > at przed emeryturą zaczyna się przenoszenie do zusu.

Tak, na 10 lat przed ustawowym wiekiem emerytalnym zaczynają przenosić co roku jedna dziesiątą salda w OFE na subkonto w ZUS.
      • riki_i Re: List od ZUS 05.07.18, 15:48
        Nie, prognozowana emerytura jest tylko na podstawie konta w ZUS i subkonta. Dojdzie OFE i ostatnia częściowa waloryzacja w roku przejścia na emeryturę (poza ludźmi którzy składają wniosek w czerwcu jest ona niezwykle korzystna).

Ale temat OFE można od razu zamknąć przyjmując prognozowaną kwotę brutto z listu ZUS jako kwotę netto (bo to tak mniej więcej wychodzi po dodaniu środków z OFE).
        • kochamruskieileniwe Re: List od ZUS 05.07.18, 15:52
          noe właśnie pisałam pytanie . Srodki z OFE na subkoncie zus są waloryzowane?
          Jak dostane list z zusu - to sobie sprawdzę, jak to wygląda dokładnie. Bo ,że nie wygląda zbyt dobrze, to już od paru lat wiem... uncertain
          • riki_i Re: List od ZUS 05.07.18, 17:33
            Środki na subkoncie (częściowo pochodzące z jednorazowego umorzenia połowy salda w OFE, a częściowo pochodzące z bieżących składek) są oprocentowane średnią wzrostu PKB za ostatnie 5 lat.
    • chocolate-cakes Re: List od ZUS 05.07.18, 18:31
      Też dzisiaj dostałam. Są cztery warianty. W najlepszym wypadku dostanę 1850 zł. Ale raczej nie, bo niestety teraz zarabiam mniej niż przez ostatnich 10 lat.
    • asia-loi Re: List od ZUS 05.07.18, 18:43
      Ja wczoraj dostałam list z ZUS-u, z kolejną prognozą mojej emerytury.
      I tak: mam 55 lat, więc zostało mi 5 lat do emerytury (jeżeli znowu nie podwyższą wieku).
      Gdybym za 5 lat przeszła na emeryturę i składki wpływały do ZUS-u w tej wysokości co teraz, to razem z kasą z subkonta dostałabym - 3097 zł emerytury (nie wiem tylko czy to brutto czy netto). A jeżeli bym przestała teraz pracować i przez najbliższe 5 lat nic by nie wpłynęło do ZUS-u, to dostałabym emerytury - 2785 zł. Jak na razie pracuję i zamierzam pracować jeszcze 5 lat. No chyba, że stracę pracę i nowej nie znajdę.
      Za każdy rok pracy dochodzi trochę ponad 100 zł wysokości emerytury. Do OFE też byłam zapisana i składki wpływałały, przez co ok. 10% mam mniej ma swoim wirtualnym koncie (prowizja OFE).
      Gdyby 3000 zł netto, za 5 lat i następne było warte tyle co teraz, to ja jestem emeryt panisko i spokojnie za 3000 zł netto przeżyję. big_grin
      • lucadimontezemolo Re: List od ZUS 05.07.18, 18:56
        To są kwoty brutto.
        • asia-loi Re: List od ZUS 05.07.18, 18:58
          lucadimontezemolo napisała:

> To są kwoty brutto.
          >

A ile % od brutto trzeba odjąć?
          • lucadimontezemolo Re: List od ZUS 05.07.18, 20:11
            Oddac trzeba 9% skł.zdrowotnej i podatek dochodowy.
            serwisemerytalny.rp.pl/jak-obliczyc-wysokosc-emerytury-netto-z-brutto-kalkulator/
            • asia-loi Re: List od ZUS 05.07.18, 21:21
              lucadimontezemolo napisała:

> Oddac trzeba 9% skł.zdrowotnej i podatek dochodowy.
              > serwisemerytalny.rp.pl/jak-obliczyc-wysokosc-emerytury-netto-z-brutto-kalkulator/
              >

Dzięki za ten kalkulator. smile
      • chocolate-cakes Re: List od ZUS 05.07.18, 22:20
        To już brzmi nieźle.
        Naprawdę ok.
        Mojemu mężowi też tyle wyszło, ale on zarabiał sporo więcej niż ja na półtora etatu w szkole jako nauczyciel dyplomowany.
        • chocolate-cakes Re: List od ZUS 05.07.18, 22:21
          To było do asi
      • ewa_mama_jasia Re: List od ZUS 06.07.18, 11:13
        Nie daj się wyrzucić przez rok, a potem chyba wchodzisz w okres chroniony i przez kolejne 4 lata nie mogą Cię wyrzucić, chyba że z powodu ciężkich uchybień w pracy smile.
        Mi prognozują podobnie. Z tym, że jestem młodsza od Ciebie o 9 lat. I prognoza dotyczy przejścia na emeryturę w wieku 66/67 lat (tak było w piśmie z zeszłego roku, czy sprzed dwóch lat). Ale jeśli przepracuję do emerytury na podobnych warunkach finansowych jak w tej chwili, to też mi prognozują ponad 3 tys. Gdybym teraz przestała pracować i składki płacić, to na emeryturze będę miała jakieś 1200.
        • ewa_mama_jasia Re: List od ZUS 06.07.18, 11:19
          Musiało mnie coś oświecić, kiedy uparłam się iść do pracy zaraz po maturze i studiować zaocznie. Dzięki temu mam już ponad 26 lat pracy. Załapałam się jeszcze na kapitał początkowy.
      • riki_i Re: List od ZUS 06.07.18, 18:03
        asia-loi napisała:

> Gdyby 3000 zł netto, za 5 lat i następne było warte tyle co teraz, to ja jestem
        > emeryt panisko i spokojnie za 3000 zł netto przeżyję. big_grin

No tak, pod warunkiem, że masz własne mieszkanie i zero kredytów.

Obawiam się że dzisiejsze młode pokolenie nie będzie miało takiego komfortu. sad
        • asia-loi Re: List od ZUS 06.07.18, 18:19
          riki_i napisał:
          >
          > No tak, pod warunkiem, że masz własne mieszkanie i zero kredytów.

Mam własne mieszkanie, nie ma żadnych kredytów i żadnych długów. Dlatego za 2500-3000 zł miesięcznie spokojnie przeżyję. Na stare lata ma się mniejsze potrzeby niż wtedy, kiedy człowiek jest młody.
          • riki_i Re: List od ZUS 06.07.18, 18:58
            asia-loi napisała:

> Na stare lata ma się mniejsze potrzeb
            > y niż wtedy, kiedy człowiek jest młody.

Oj, raczej nie. Starzy ludzie po prostu się samoograniczają. Prawdziwe potrzeby są ogromne - leki, kosmetyka, podróże... To, że polscy emeryci to śmieciowe jedzonko, ławeczka i wiadome radyjko postrzegam jako patologie. Jednak tzw. "niemiecki emeryt" żyje inaczej (już nie mówiąc o szwajcarskim czy duńskim).
          • rosapulchra-0 Re: List od ZUS 07.07.18, 22:48
            asia-loi napisała:

Na stare lata ma się mniejsze potrzeb
            > y niż wtedy, kiedy człowiek jest młody.
            >
            >

Nie zawsze. Witalność spada, przytrafiają się znacznie częściej choroby, leki, suplementy, zabiegi, rehabilitacja, terapie, opieka zewnętrzna kosztują. Oczywiście życzę ci jak najlepiej i długiego życia w pełnym zdrowiu, żebyś mnie nie posądzała o nie wiadomo co wink
    • topinambur1310 Re: List od ZUS 05.07.18, 20:48
      Ja dostanę 330zl uncertain Chyba lepiej nie dożyć.
    • kokosowy15 Re: List od ZUS 05.07.18, 21:51
      Widocznie praca z krowami byla bardziej potrzebna i spolecznie uzyteczna a moze i trudniejsza niz Twoja.
      • milva24 Re: List od ZUS 05.07.18, 22:15
        Od kiedy to wysokość emerytury jest uzależniona od społecznej użyteczności wykonywanej pracy?
        • kokosowy15 Re: List od ZUS 05.07.18, 22:36
          Bardzo zaluje, ze nie jest. Zalezna jest od skladek i stazu, wiec i od zarobkow, czyli ta z PGR zarabiala lepiej.
          • riki_i Re: List od ZUS 05.07.18, 23:47
            Eeeeee, no niby W TEORII emerytura jest zależna od składek i stażu, ale to taka bajeczka dla naiwnych. W praktyce wysokość polskiej emerytury determinuje głównie płeć i rok urodzenia.

A. PŁEĆ
            W systemie kapitałowym opartym na przewidywanej dalszej długości życia, przejście na emeryturę 5 lat wcześniej to jest masakra dla portfela. Dlatego kobiety mają znacznie mniej od mężczyzn, nawet jeśli zgromadziły stosunkowo dużo składek. Dla przykładu, emerytura od kwoty 0,5 mln zł w ZUS wyniesie w 60 r.ż., czyli dla kobiety 1900 zł brutto. A w 65 r.ż. , czyli dla mężczyzny, od tej samej sumy wyjdzie już 2277 zł brutto (a w praktyce jeszcze więcej, bo 5 lat dłużej składki będą waloryzowane).

B. WIEK
            Osoby, które załapały się na kapitał początkowy, to znaczy pracowały na ozusowanej umowie przed 1999 rokiem, mają spory bonus z tego tytułu. Wysokość kapitału początkowego określa skomplikowany wzór, w którym dużą rolę oprócz zarobków odgrywa data urodzenia - ponieważ od niej liczy się tzw. część socjalną kp. Im kto starszy, tym więcej ma tego -branego z sufitu- socjalu. Cały kapitał początkowy, wyliczany każdemu ubezpieczonemu na dzień 01.01.1999r., dzięki hojnym waloryzacjom zdążył się już powiększyć prawie 4 razy. To trochę taki chichot historii, że najcenniejsze dla wysokości emerytury są lata pracy w PRL-u (no i jeszcze chwilę potem do 1998r. włącznie).

Młodsi ludzie, których emerytura będzie już tylko z realnie wpłacanych składek, mają naprawdę przeje*ane. To im wychodzą grosze.
            • kokosowy15 Re: List od ZUS 06.07.18, 07:43
              Widocznie ktos pomyslal, ze nalezy obywatelom zrekompensowac prawie nieolnicza prace na rzecz obcego mocarstwa za czasow komunizmu. A jesli chodzi o plec- podobno kazdy jest kowalem swego losu. Trzeba bylo wybrac sobie odpowiednia.
              • riki_i Re: List od ZUS 06.07.18, 17:54
                kokosowy15 napisał(a):

> A jesli chodzi o plec- pod
                > obno kazdy jest kowalem swego losu. Trzeba bylo wybrac sobie odpowiednia.

Proponuję nijaką, ponoć w Szwecji można. wink
            • milva24 Re: List od ZUS 06.07.18, 09:19
              Dzięki riki, bardzo ładnie to wyjaśniłeś.
            • koronka2012 Re: List od ZUS 06.07.18, 11:27
              riki_i napisał:

> A. PŁEĆ
              Dlatego kobiety m
              > ają znacznie mniej od mężczyzn, nawet jeśli zgromadziły stosunkowo dużo składek
              > . Dla przykładu, emerytura od kwoty 0,5 mln zł w ZUS wyniesie w 60 r.ż., czyli
              > dla kobiety 1900 zł brutto. A w 65 r.ż. , czyli dla mężczyzny, od tej samej sum
              > y wyjdzie już 2277 zł brutto (a w praktyce jeszcze więcej, bo 5 lat dłużej skła
              > dki będą waloryzowane).

Tia, jak się pobawisz kalkulatorem, to widać dokładnie, że facet za ten sam staż pracy zawsze dostanie parę stów więcej.

Szczerze mówiąc - zasuwać 5 lat dłużej za gó..ne 300-400 brutto zł to mega słaby interes.
              • riki_i Re: List od ZUS 06.07.18, 17:52
                koronka2012 napisała:

> Tia, jak się pobawisz kalkulatorem, to widać dokładnie, że facet za ten sam sta
                > ż pracy zawsze dostanie parę stów więcej.
                >
                > Szczerze mówiąc - zasuwać 5 lat dłużej za gó..ne 300-400 brutto zł to mega słaby interes.

No wiesz, moje wyliczenie było dla kwoty 0,5 mln składek. Ludzie nierzadko mają ponad milion. Wtedy, łącznie z waloryzacją , wychodzi już spokojnie 1000 zł więcej na korzyść mężczyzn i wieku emerytalnego 65
                • bistian Re: List od ZUS 07.07.18, 22:58
                  riki_i napisał:

> No wiesz, moje wyliczenie było dla kwoty 0,5 mln składek. Ludzie nierzadko maj
                  > ą ponad milion.

Bierz ten swój milion i sp... do Szwajcarii! big_grin big_grinbig_grinbig_grin
                  Rozśmieszyłeś mnie, dziękuję! smile
                  • riki_i Re: List od ZUS 07.07.18, 23:41
                    Ty się urwałeś z jakiejś choinki. Jest tu na forum facet, który ma 5500 netto. Z ZUS-u. Nie mundurowy i nie ubek.
              • zawsze-w-drodze Re: List od ZUS 07.07.18, 08:42
                Dostanie pare stow więcej bo STATYSTYCZNIE bedzie żył (a zatem pobierał emeryturę) pare lat krócej (przeciętnie dla mężczyzny długość życia to 74 lata, a dla kobiety 82). Proste.
                • riki_i Re: List od ZUS 07.07.18, 18:38
                  Co ty chrzanisz? Tabele dalszej przewidywanrj długości życia są uśrednione dla oby płci. Dostanie więcej, bo 5 lat później przejdzie na emeryturę, a nie dlatego że jest mężczyzną .
    • julita165 Re: List od ZUS 06.07.18, 09:47
      Zarabiam od lat jakas dwukrotność średniej krajowej. Ostatni list zZUS dostałam jakoś wiosna/latem zeszłego roku czyli przed najnowsza reformą emerytalna. Wtedy, przy założeniu że będę pracować do 65 rz wyszło mi coś 3200. Ciekawa jestem co będzie w kolejnym piśmie, pewnie niedługo dostanę. O ile mi ta kwota spadnie zakładając 60 lat jako wiek przejścia na emeryturę.
      • julita165 Re: List od ZUS 06.07.18, 09:51
        Prace zaczęłam w listopadzie 1999r. także na żaden kapitał początkowy się nie łapie. Pomijając jakieś krótkie zwolnienia na grypę, góra 2 tyg w roku miałam tylko jedna dłuższą przerwę -rok ( ciąża plus macierzyński ).
        Także przez cały czas pracy, już za chwilę 20 lat, okresy nieskładkowe to max 2 lata.
      • koralik37 Re: List od ZUS 06.07.18, 19:57
        Ja poprzedni mialam 2400 a teraz chyba 1700, więc spadek o 30%. Rozmawiałam z pewną taką pania z ZUS u i ona mowi ze wszystkie te wyliczenia to pic. Sami nie wiedzą jak będzie, jak liczyć a wysyłają bo tak trzeba.
        • riki_i Re: List od ZUS 07.07.18, 01:16
          Prognozy to pic, ale jak na razie coroczne waloryzacje są hojne i wychodzi więcej niż z prognoz (pomijam obniżenie wieku emerytalnego, które zaburzyło trend wzrostowy).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka