Dodaj do ulubionych

Dziubdzius

06.07.18, 12:34
mój dostał się do Batorego!!! Duma mnie rozpiera 👏🙈👍 Dziękuję markus, arwenie i innym życzliwym forumkom za wsparcie, kciuki i porady. Obstawilismy jako nr 1 Batorego i się zakwalifikował. Chyba się dziś upije ze szczęścia wink
Obserwuj wątek
    • karme-lowa Re: Dziubdzius 06.07.18, 12:37
      Gratuluję👍👍👍!
      • bergamotka77 [...] 06.07.18, 12:45
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • snakelilith Re: Dziubdzius 06.07.18, 13:10
          Skoro musisz się upijać z powodu przyjęcia syna do szkoły średniej, to znaczy, że sama nie do końca wierzyłaś w tą jego inteligencję. Normalnie wybiera się szkołę stosowną do zdolności i traktuje jako sprawę oczywistą, że nas przyjmują. A upić się można jak dziecko zrobi maturę z wyróżnieniem, albo jeszcze lepiej skończy prestiżowe studia, bo matura dziś też niewiele warta.
          • bergamotka77 [...] 06.07.18, 13:18
          • bergamotka77 [...] 06.07.18, 13:28
            • gaskama Re: Dziubdzius 06.07.18, 13:30
              Wow! Ale dajesz!
              • bergamotka77 Re: Dziubdzius 06.07.18, 13:43
                A jak u was gaskama?
                • bergamotka77 Re: Dziubdzius 06.07.18, 13:46
                  A ok doczytałam. Myślę że to decyzja dziecka.
                • gaskama Re: Dziubdzius 06.07.18, 13:48
                  Syn dostał się tam, gdzie chciał. Gdyby mąż nie wpisał tylko połowy klasy wybranej przez siebie (mojego męża) szkoły, to dostałby się to tego LO z prawie samymi laureatami. Właśnie maż jest w szkole i dyrektorka powiedziała, że może pisać odwołanie od ręki i syn raczej się wtedy dostanie, bo maił ponad próg wymagany do szkoły (4 punkty więcej), więc argument, że pomyliliśmy się w systemie wystarczy. Ale syn nie chce. Chce do LO, które sam wybrał. I mamy zagwostkę.
                  • verdana Re: Dziubdzius 06.07.18, 16:21
                    Jaką zagwostkę? To powinna być decyzja syna. To on będzie chodzi do szkoły.
                  • paniusiapobuleczki Re: Dziubdzius 06.07.18, 18:55
                    Gaskama, zostawcie decyzje dziecku. Niech idzie do tej szkoły, do której chce. Będzie zadowolony, łatwiej będzie mu znieść trudności jesli sie jakieś pojawią. Szkoła wyżej w rankingu może nie być odpowiednia dla niego, jeśli chodzi o atmosferę. Mówię ci, bo ja dwa razy przez to przechodziłam. Aż mnie wzdraga na myśl co by było gdybym przymusiła dzieci do chodzenia do tych szkół ktore ja wybrałam.
                    • tinywee Re: Dziubdzius 07.07.18, 14:09
                      Dobrze Cię rozumiem, gaskama, bo miałam ten sam dylemat z gimnazjum: delikwent dostał się do super klasy w jednym z najlepszych gimnazjów, które było moim pomysłem i... odmówił. Bo wybrał inne (tzw. lepsze rejonowe) i już. Zgodziłam się, choć potem nie raz się zastanawiałam, czy dobrze zrobiłam. Ale. Z perspektywy czasu, a parę lat już od tej chwili minęło, myślę, że drugi raz bym zrobiła to samo - po owocach sądząc. Z liceum – jednak nie wiem, bo moim zdaniem ważna jest też inspirująca atmosfera rówieśnicza, a o tą (chyba) łatwiej w lepszych szkołach.

Życzę udanego wyboru. Gratulacje i powodzenia dla wszystkich.
                      • zla.m Re: Dziubdzius 07.07.18, 14:21
                        Serio piszesz? Jakby mnie matka próbowała zmusić do chodzenia do wybranego przez nią liceum, to bym w najlepszym razie przestała się uczyć całkiem. Pomijając absurdalność takich działań i przewidywany efekt pt. "dlaczego Jaś się wyprowadził i od 15 lat u nas nie był?" to jest jeszcze kwestia tego, że nie da się za kogoś przeżyć życia. Ja rozumiem chęć pokierowania, wskazania drogi, uchronienia od błędów itp. Ale jednak: moje dziecko to nie ja, ma prawo do swoich wyborów.

A w ostatecznym rozrachunku skończona szkoła i nawet studia nie mają aż takiego wpływu na nasze życie. Czasem ktoś co prawda stwierdzi, że głupio wybrał, trzeba było iść na coś innego. Ale większość ludzi tego nie rozkminia latami i nie uważa, że ta jedyna decyzja zniszczyła im życie. Poza tymi, którym rodzice wybrali szkołę/pokierowali studia.
            • kotoholiczka Re: Dziubdzius 06.07.18, 13:31
              Jedna forumka tu ma sygnaturke: "Można mieć wykształcenie wyższe, ale niekoniecznie podstawowe". Serio uważasz, że skończona szkoła to wyznacznik wartości człowieka?
              • bergamotka77 [...] 06.07.18, 13:36
                • kotoholiczka Re: Dziubdzius 06.07.18, 14:02
                  No tak, posiadanie dzieci plus skończone studia lepsze niz dietetyka, to za to takie życiowe osiągnięcie, że klękajcie narody.
                • snakelilith Re: Dziubdzius 06.07.18, 15:08
                  Piłaś, nie pisz.
            • filga Re: Dziubdzius 06.07.18, 14:44
              Jesteś szczęśliwa i bądź! Masz powód. Ale nie pisz na razie, bo jakaś żółć się z ciebie wylewa. Niepotrzebnie
              • bergamotka77 Re: Dziubdzius 06.07.18, 14:50
                filga napisał(a):

> Jesteś szczęśliwa i bądź! Masz powód. Ale nie pisz na razie, bo jakaś żółć si
                > ę z ciebie wylewa. Niepotrzebnie

Mam tylko alergie na tę forumke. Wyjątkowo podła postać więc mnie poniosło.
                • kotoholiczka Re: Dziubdzius 06.07.18, 16:16
                  I kto to mówi big_grin
            • zlababa35 Re: Dziubdzius 06.07.18, 15:49
              Bergamotka, chyba faktycznie już się upiłaś big_grin big_grin big_grin. Ale oczywiście gratulacje dla syna, oby szkoła mu się spodobała.
          • kotoholiczka Re: Dziubdzius 06.07.18, 13:29
            A studia co warte? Absolwenci studiów często specjalnej wiedzy nie mają.
          • katriel Re: Dziubdzius 06.07.18, 13:46
            > Normalnie wybiera się szkołę stosowną do zdolności i traktuje jako sprawę oczywistą, że nas przyjmują.

Ummm... nie. Normalnie wybiera się szkołę stosowną do zdolności, czyli taką, nauka w której będzie jednak pewnym wyzwaniem. Do takiej szkoły prawdopodobnie nas przyjmą, ale jednak oczywiste to nie jest, więc z pewnym niepokojem czekamy, czy nam żaden pech nie przeszkodzi. I dodatkowo wybiera się szkołę rezerwową, do której dostaniemy się na pewno. A kiedy okazuje się, że jednak dostaliśmy się do szkoły pierwszego wyboru, to nie marudzimy zblazowanym tonem "no przecież wiadomo było", tylko się normalnie cieszymy. Może nie aż do upicia się, ale z drugiej strony dla niektórych żaden pretekst nie jest zbyt błahy, żeby się upić.
          • kornelia_sowa Re: Dziubdzius 06.07.18, 15:23
            Chyba cię poniosło.
            Odstaw na bok uprzedzenia i pomyśl logicznie.

Sporo dumnych tatusiów świętuje narodziny dziecka i zdecydowana większość z tej większości spodziewa się że prędzej czy później -po ciąży- poród nastąpi.

Se wymyśliłaś teorię- jak moja 3 letnia córka
          • paniusiapobuleczki Re: Dziubdzius 06.07.18, 18:56
            Otóż dostać sie do Batorego to nie byle co.
          • rosapulchra-0 Re: Dziubdzius 06.07.18, 21:45
            snakelilith napisała:

> A upić się można jak dziecko zrobi maturę z wyróżnieniem, albo jeszcze lepiej s
            > kończy prestiżowe studia, bo matura dziś też niewiele warta.
            >
            Tyle mnie ominęło! Córka zdała maturę z wyróżnieniem (była the best w całej szkole) i dostała się z miejsca do trzech różnych uczelni. A ja się nie upiłam z tego powodu..
          • morekac Re: Dziubdzius 07.07.18, 00:23
            Snake, czy ty masz jakieś pojęcie o systemie rekrutacyjnym?
            Bergamotka, gratukacje dla Dziubdziusia.
    • vinca Re: Dziubdzius 06.07.18, 12:43
      Gratulacjesmile Ale naprawde cieszyc sie bedziecie jak za kilka miesiecy okaze sie, ze jest to miejsce rzeczywiscie trafione.
      • bergamotka77 Re: Dziubdzius 06.07.18, 12:47
        Dzięki! I to prawda. Mam nadzieję - syn marzył o tym liceum. Bedzie dojeżdżal spory kawałek, ale mam nadzieję że warto smile
      • srubokretka Re: Dziubdzius 06.07.18, 14:45
        >Ale naprawde cieszyc sie bedziecie jak za kilka miesiecy

Mi zadowolenie zniknelo po kilku tygodniach. Moje dziecko dostalo sie do bdb gimnazjum, do specjalnej klasy, na jedno miejsce chora liczba dzieciakow. Pojechalam na pierwsze spotkanie organizacyjne dla rodzicow. Okazalo sie , ze z matematyki beda pedzic tak, zeby byc conajmniej rok do przodu, beda mieli b. duzo tematow politycznych, w wieku 12 lat beda przerabiac takie ksiazki jak "Zabić drozda" , beda pracowac wylacznie na komputerach. Entuzjazm mi calkowicie opadl jak dorzucili, ze plastyka tez glownie na kompie sad Do tego ze wszystkich przedmiotow musi miec conajmniej 90 %, zeby w tej klasie sie utrzymac. sad Naprawde zaliczylam duze zdziwko. Pocieszam sie jedynie tym, ze to nie ja decydowalam o tym , czy moje dziecko sie tam nadaje.
    • dido_dido Re: Dziubdzius 06.07.18, 12:47
      Piję razem z Tobą!
      Mój dziubdziuś też się dostał tam gdzie chciał smile
      • bergamotka77 Re: Dziubdzius 06.07.18, 13:00
        Dzięki. Wzniose dzis wieczorem toast u za dziubdziusiow plci obojga od ematek 🤗👏🍸🍹
      • bergamotka77 Re: Dziubdzius 06.07.18, 13:00
        Brawo !
    • loola_kr Re: Dziubdzius 06.07.18, 12:47
      gratulacje!!!
    • ewa_mama_jasia Re: Dziubdzius 06.07.18, 13:13
      I dobrze. Gratulacje. Teraz trzeba trzymać kciuki, żeby się nie okazało, że wybór był błędny.
      • gaskama Re: Dziubdzius 06.07.18, 13:42
        Mądre słowa. Mój się dostał do LO, które mu wpisaliśmy MY, tak na zasadzie, co szkodzi, najwyżej się nie dostanie. Ale on chce do swojego i przy tym obstaje. Ważne, by za pół roku nie okazało się, że wybór był błędem.
    • volta2 Re: Dziubdzius 06.07.18, 13:23
      to gratulacje, mój też się dostał. ale ilość przyjętych poraża. więcej niż miejsc... hmmm
      • bergamotka77 [...] 06.07.18, 13:33
    • markus2017 Re: Dziubdzius 06.07.18, 13:44
      Gratulacje😊 to bardzo dobra szkoła. Progi trochę wzrosły w tym roku, przynajmniej w tych szkołach wyżej w rankingu. Tym bardziej brawo😊 chłopak zasłużył na super wakacje.
      • verdana Re: Dziubdzius 06.07.18, 13:48
        Wielkie gratulacje. Do dzis pamiętam mojego dziubdziusia, który siedział przed komputerem i sprawdzał i nagle powiedział z kompletnym niedowierzaniem "Dostałem się".
        • bergamotka77 Re: Dziubdzius 06.07.18, 14:33
          Dziękuję verdano smile
      • bergamotka77 Re: Dziubdzius 06.07.18, 14:30
        markus2017 napisał(a):

> Gratulacje😊 to bardzo dobra szkoła. Progi trochę wzrosły w tym roku, przynajmn
        > iej w tych szkołach wyżej w rankingu. Tym bardziej brawo😊 chłopak zasłużył na
        > super wakacje.

Dzięki zwłaszcza Tobie za wiarę, że da radę smile Już jest na wakacjach ale musi wrócic złożyć papiery wink
        • markus2017 Re: Dziubdzius 06.07.18, 14:41
          No tak, oprócz oryginałów dokumentów trzeba złożyć wypełniony kwestionariusz i zdjęcia. Zuch chłopak
    • lucyjkama Re: Dziubdzius 06.07.18, 13:47
      Moja najmłodsza dostała się do żłobka pierwszego wyboru (czyli publicznego). Gdybym nie karmiłam to też bym się upiła😏
      • bergamotka77 Re: Dziubdzius 06.07.18, 14:25
        lucyjkama napisała:

> Moja najmłodsza dostała się do żłobka pierwszego wyboru (czyli publicznego). Gd
        > ybym nie karmiłam to też bym się upiła😏

😅 no to gratki!
    • chocolate-cakes Re: Dziubdzius 06.07.18, 14:03
      Gratulacje 🎊 smile
    • asmarabis Re: Dziubdzius 06.07.18, 14:12
      Hahahaha Berga gratulacje, ale chyba sie juz upilas bo zakladalas juz taki sam watek kiedys?

No nic czekamy na kolejne watki, w koncu to dobra wiadomosc
      • bergamotka77 Re: Dziubdzius 06.07.18, 14:37
        Nie zakladalam asma. To było pewnie o egzaminach gimnazjalnych bo dopiero dziś ogłoszono wyniki rekrutacji do liceum, która trwała 3 miesiące wink Świetnie zdane egzaminy pomogły w tym ale nie wiedzieliśmy jaki jest próg - to wielka niewiadoma. Z upiciem się żartuje, ale niektóre mają alkoholików w rodzinie i serio traktują taką deklarację 😄
        • asmarabis Re: Dziubdzius 06.07.18, 14:44
          Hahha, berga ja tez serio potraktowalam.
          To znaczy ze zostajecie juz w Polsce na zawsze?
          • bergamotka77 Re: Dziubdzius 06.07.18, 15:00
            asmarabis napisała:

> Hahha, berga ja tez serio potraktowalam.
            > To znaczy ze zostajecie juz w Polsce na zawsze?
            >
            >
            Tego nie wiem, nigdy nie mów nigdy. Obecnie mamy dobre życie w Polsce i trudno byłoby je zamienić na lepsze za granicą wink Może starszy będzie tam studiował? Zobaczymy co przyniesie los.
    • srubokretka Re: Dziubdzius 06.07.18, 14:38
      Gratulacje !
    • kornelia_sowa Re: Dziubdzius 06.07.18, 15:24
      Gratulacje!!!!!!!!!!
    • dorotkamaskotka Re: Dziubdzius 06.07.18, 15:27
      Gratuluję big_grin
    • filga Re: Dziubdzius 06.07.18, 15:46
      Jej! Gratuluje. Co to za szkoła?
      • volta2 Re: Dziubdzius 06.07.18, 15:49
        prawie każda z top5. to wynik podania 8 szkół i w nim tysiąca profili do wyboru.
        nic niezwykłego.
        • kurt.wallander Re: Dziubdzius 06.07.18, 18:21
          volta2 napisała:

> prawie każda z top5. to wynik podania 8 szkół i w nim tysiąca profili do wyboru

Swoja drogą, ciekawa jestem, czy faktycznie sporo osób zaznaczało każdy możliwy profil w danej szkole? Bo np. moja córka tylko w przypadku jednej ze szkół, z dalszego miejsca, zaznaczyła dwie klasy. A tak to po jednej, bo inne zupełnie nie jej bajka.
          • bergamotka77 Re: Dziubdzius 06.07.18, 20:17
            Oczywiście że nie. My zaznaczalismy tylko humana wszędzie.
          • volta2 Re: Dziubdzius 06.07.18, 20:56
            my tak samo, zaznaczyliśmy tylko po jednym profilu w każdej szkole z 6 (nie korzystaliśmy z 8 bo koncepcji zabrakło) i nawet coś chciałam zmienić po ustaleniu wyniku egzaminu ale okazało się zbyt skomplikowane (znaczy trzeba było jechać do centrum)
            • bergamotka77 Re: Dziubdzius 06.07.18, 21:17
              volta2 napisała:

> my tak samo, zaznaczyliśmy tylko po jednym profilu w każdej szkole z 6 (nie kor
              > zystaliśmy z 8 bo koncepcji zabrakło) i nawet coś chciałam zmienić po ustaleniu
              > wyniku egzaminu ale okazało się zbyt skomplikowane (znaczy trzeba było jechać
              > do centrum)

My tak samo volta smile
            • kurt.wallander Re: Dziubdzius 06.07.18, 21:39
              volta2 napisała:

nawet coś chciałam zmienić po ustaleniu
              > wyniku egzaminu ale okazało się zbyt skomplikowane (znaczy trzeba było jechać
              > do centrum)

wyjazd do centrum taki skomplikowany?

A moja córka zmieniła po ogłoszeniu wyników egzaminu i zadowolona, bo dostała się do lepszej (pod różnymi względami) szkoły niz początkowo zamierzała wybrać smile
      • kurt.wallander Re: Dziubdzius 06.07.18, 18:19
        filga napisał(a):

> Jej! Gratuluje. Co to za szkoła?

To prawda, że to wynik mozliwości wyboru 8 szkół, a w każdej szkole dowolnej liczby klas. Ale jak się to widziało, to człowiekowi nogi miękły. A szkoła to Witkacy w Warszawie. Progi były wyższe o ok. 5 punktów niż w zeszłym roku.
        • joa66 Re: Dziubdzius 06.07.18, 18:45
          A już wiecie kim będą wychowawcy?
    • bei Re: Dziubdzius 06.07.18, 15:47
      Gratulacje😊👍👍👍👍
    • bywalec.hoteli Re: Dziubdzius 06.07.18, 18:24
      czyli zawodówka nie będzie potrzebna? smile gratulacje
    • joa66 Re: Dziubdzius 06.07.18, 18:46
      Korzystam z tego wątku i gratuluję wszystkim, którzy się dostali tam gdzie chcieli i życzę powodzenia tym, którzy "dopracowują" rozwiązanie.
      • bergamotka77 Re: Dziubdzius 06.07.18, 22:02
        joa66 napisała:

> Korzystam z tego wątku i gratuluję wszystkim, którzy się dostali tam gdzie chci
        > eli i życzę powodzenia tym, którzy "dopracowują" rozwiązanie.

Dzięki joa, chocolate cake i inne dziewczyny za gratulacje. Bardzo to mile smile
    • liliawodna222 Re: Dziubdzius 06.07.18, 20:59
      Gratuluję smile
    • danaide Re: Dziubdzius 06.07.18, 21:07
      Gratulacje dla syna.
      Dla matki może być to jakaś motywacja, by innych forumek, nawet nieprzyjemnych, od k... (bladź) jednak nie wyzywać.
      • bergamotka77 Re: Dziubdzius 06.07.18, 21:23
        Dzięki. To jest jedyny przypadek forumki, bo nawet nie ematki, ktory mnie wkurza nawet gdy pisze o pogodzie
        ( ten wszystkiwiedzacy ton) a gdy komentuje mnie czy moje dziecko to dostaje furii i niestety mnie ponosi. Lubię wiekszosc ematek i chyba tylko snake wzbudza we mnie czystą niechęć.
        • snakelilith Re: Dziubdzius 06.07.18, 21:33
          No więc już jesteśmy dwie. Darzę ci taką samą miłością jak ty mnie, z tą małą różnicą, że nie nazwałam cię tępą dzidą. Na co ematki przymkną oko, bo tym razem moderacja jednak nie reaguje. Podwójne standardy, a tak psioczyłaś na rosę, hipokrytko. Nie szkodzi, twój popis zostanie tu na dłużej, piękne świadectwo twojej o jakże wielkiej kultury.
          • bergamotka77 Re: Dziubdzius 06.07.18, 21:57
            Wiesz widać przynajmniej kto mnie sprowokował i udaje niewiniatko. Po co wchodzisz w moje watki skoro nie masz nic mądrego do powiedzenia? Dac popis zawisci i głupoty?
            • karme-lowa Re: Dziubdzius 06.07.18, 22:11
              Snake, po cholerę wchodziłaś w wątek, skoro chciałaś tylko dowalić. To ty się popisałaś.
              Dziewczyna ma fajny dzień, cieszy się z osiągnięć syna, a Ty musiałaś go zepsuć.
              W żadnym innym dzisiejszym wątku, w którym dziewczyny cieszyły się z osiągnięć dzieci, nie zrobiłaś rozpierduchy, tylko w tym.
              • snakelilith Re: Dziubdzius 06.07.18, 22:20
                Ach, ja zepsułam jej dzień? To przeczytaj sobie może pierwszy post, a potem się zastanów, czy jej reakcja była adekwatna. Wybaczasz jej chamstwo, bo ja ją sprowokowałam? A może tak jak berga też myślisz, że jestem tępą dzidą i nic warta, bo nie dałam się zapłodnić?
                • karme-lowa Re: Dziubdzius 06.07.18, 22:30
                  snakelilith napisała:

> Ach, ja zepsułam jej dzień? To przeczytaj sobie może pierwszy post, a potem się
                  > zastanów, czy jej reakcja była adekwatna. Wybaczasz jej chamstwo, bo ja ją spr
                  > owokowałam? A może tak jak berga też myślisz, że jestem tępą dzidą i nic warta,
                  > bo nie dałam się zapłodnić?
                  >
                  Nie atakuj mnie. Nawet nie wiedzialam, że nie masz dzieci. To nie moja sprawa.
                  Uważam, że jeśli nie lubisz Bergi, to nie wchodź w wątek. Daj się jej nacieszyć.Tyle.
                  • snakelilith Re: Dziubdzius 06.07.18, 22:41
                    karme-lowa napisała:

> Nie atakuj mnie. Nawet nie wiedzialam, że nie masz dzieci. To nie moja sprawa.

Co tylko udowadnia, że oceniasz stronniczo nie czytając w ogóle wątku i w szczególności wypowiedzi bergamoty. Czego robić nie musisz, ale nie pisz, że cię atakuję, bo jak na razie, to jest zupełnie odwrotnie. I ja nie uważam, że autorka wątku się cieszy. On się przechwala, jak w wielu innych kreowanych przez nią watkach o własnej doskonałości. I jak widać trafiłam w sedno, bo reakcja była atomowa. Bum. Jak wielki muchomor napełniony tylko smrodem.
                    • karme-lowa Re: Dziubdzius 06.07.18, 22:45
                      Jakoś innym dziewczynom nie piszesz, że się przechwalają.
                      I tak, nie interesuje mnie czy masz dzieci, czy ich nie masz i dlaczego. W tym wątku się dowiedziałam, że ich nie masz. Tyle.
                      Nadal uważam, że nie potrzebnie wchodzisz w wątek kogoś, kogo nie lubisz.
                      Mogę mieć taką opinię?
                      • snakelilith Re: Dziubdzius 06.07.18, 22:59
                        karme-lowa napisała:

karme-lowa napisała:

> Jakoś innym dziewczynom nie piszesz, że się przechwalają.
                        > I tak, nie interesuje mnie czy masz dzieci, czy ich nie masz i dlaczego. W tym
                        > wątku się dowiedziałam, że ich nie masz. Tyle.
                        > Nadal uważam, że nie potrzebnie wchodzisz w wątek kogoś, kogo nie lubisz.
                        > Mogę mieć taką opinię?

Oczywiście, że możesz mieć taką opinię. Weź jednak pod uwagę, że w netykiecie nie ma nic o zakazie wchodzenia w wątki osoby, którą uważa się za blenderkę, o chamstwie jednak tak. I pomimo tego, że berga uważa mnie za tępą dzidę, jestem za inteligentna bym dała sobie teraz wmówić winę za jej słowne upławy skierowane w moim kierunku. Więc proszę, nie wykręcaj kota ogonem, bo nie tobie nadepnęłam na odcisk i nie mam też takiego zamiaru.
                        • karme-lowa Re: Dziubdzius 07.07.18, 00:21
                          A nie, nie.
                          Ja nigdzie nie napisałam, że "pochwalam" wypowiedzi Bergamotki.
                          Pojechała i to ostro.
                          Ale umiem zrozumieć, że ktoś cieszy się z osiągnięć swojego dziecka.
                          I umiem zrozumieć, że ta osoba chciałaby, żeby inni tę radość podzielali i tak po ludzku pochwalili. Pomimo tego, że to tylko forum i się nie znamy.
                          • snakelilith Re: Dziubdzius 07.07.18, 00:34
                            karme-lowa napisała:

> Ale umiem zrozumieć, że ktoś cieszy się z osiągnięć swojego dziecka.
                            > I umiem zrozumieć, że ta osoba chciałaby, żeby inni tę radość podzielali i tak
                            > po ludzku pochwalili. Pomimo tego, że to tylko forum i się nie znamy.
                            >

Widzisz, a ja jej tego nie kupię. Uważam, że jest pozorantką, która każdą okazję wykorzysta by pokazać swoją przewagę nad innymi, a przy najmniejszej krytyce przez kogokolwiek schodzi od razu do jej realnego poziomu, czyli obory. Mogę mieć taką opinię, czy tego też mi zabronisz?
                            • karme-lowa Re: Dziubdzius 07.07.18, 00:42
                              snakelilith napisała:
                              >
                              > Widzisz, a ja jej tego nie kupię. Uważam, że jest pozorantką, która każdą okazj
                              > ę wykorzysta by pokazać swoją przewagę nad innymi, a przy najmniejszej krytyce
                              > przez kogokolwiek schodzi od razu do jej realnego poziomu, czyli obory. Mogę
                              > mieć taką opinię, czy tego też mi zabronisz?
                              >
                              Snake, pokaż mi w tym wątku, gdzie Ci czegoś zabroniłam😳?
                              • snakelilith Re: Dziubdzius 07.07.18, 00:53
                                karme-lowa napisała:

> Snake, pokaż mi w tym wątku, gdzie Ci czegoś zabroniłam😳?

No skoro zasugerowałaś mi parę postów wyżej, że masz prawo do własnej opinii, biorę jako oczywiste, że mnie też wolno mieć opinię na temat bergi. Nie muszę więc się z niczego tłumaczyć, bo to nie ja byłam w tym wątku ubliżającą innym chamką. Robię to tylko z grzeczności w stosunku do ciebie. Albo dopatrujesz się gdzieś agresji z mojej strony w stosunku do ciebie?
                                • karme-lowa Re: Dziubdzius 07.07.18, 00:59
                                  snakelilith napisała:

> karme-lowa napisała:
                                  >
                                  > > Snake, pokaż mi w tym wątku, gdzie Ci czegoś zabroniłam😳?
                                  >
                                  > No skoro zasugerowałaś mi parę postów wyżej, że masz prawo do własnej opinii, b
                                  > iorę jako oczywiste, że mnie też wolno mieć opinię na temat bergi. Nie muszę wi
                                  > ęc się z niczego tłumaczyć, bo to nie ja byłam w tym wątku ubliżającą innym ch
                                  > amką. Robię to tylko z grzeczności w stosunku do ciebie. Albo dopatrujesz się g
                                  > dzieś agresji z mojej strony w stosunku do ciebie?
                                  >
                                  Chyba się nie rozumiemy.
                                  Niczego się nie dopatruję. Wyraziłam swoje zdanie, Ty swoje i dla mnie jest ok. Ale nie jest tak, że winna jest tylko Berga, albo winna jesteś tylko Ty. Prawda jest gdzieś po środku.
                                  Dobranoc😉
                                  • snakelilith Re: Dziubdzius 07.07.18, 01:13
                                    karme-lowa napisała:

> Ale nie jest tak, że winna jest tylko Berga, albo winna jesteś tylko Ty. Prawd
                                    > a jest gdzieś po środku

Ja tam nie szukam winnego, tylko stwierdzam fakty - nie ja jestem chamką w tym wątku i nie moje posty powinny być wycięte. Życzę ci też dobrej nocy.
                          • bergamotka77 [...] 07.07.18, 00:35
                            • snakelilith Re: Dziubdzius 07.07.18, 00:44
                              Popisuj się dalej.
                            • zlababa35 Re: Dziubdzius 07.07.18, 10:02
                              Matko, bergamotka, wyluzuj. Tak niskie masz poczucie wartości, że czyjeś głupie gledzenie trzy po trzy aż tak Cię dotyka? Powiem Ci jedno, to szkoła Twojego syna, nie Twoja. Może sobie świetnie poradzić, a może nie. Może być super zadowolony, a może chcieć zmienić klasę, tak jak i w gimnazjum było. Daj mu odetchnąć. To jest sukces, ale nie traktuj tego tak osobiście, bo strach pomyśleć, jak zareagujesz, jak coś będzie nie tak.
                              • bergamotka77 Re: Dziubdzius 07.07.18, 10:52
                                To nie chodzi o przeżywanie szkoly babo choc ty zdajesz się masz na to większe ciśnienie bo zmieniłaś swojej kilka razy, chociaz o niego się nie martwię - jest myślący, ambitny i ułożony. Nigdy nie pchalam bo nigdzie tylko doradzalam gdy pytał o zdanie, resztę robil i wybierał sam. Dostał się tam z dużym zapasem punktów. I nie pozwolę takiej osobie się do niego dowalac. Tacy ludzie są niebezpieczni bo niszcza marzenia mlodych ludzi, plany i ambicje bo sami nic nie osiągnęli w zyciu wiec musza wylac frustracje. Alkoholu nie pilam poza jednym piwem do pizzy przy meczu w knajpce. Jestem na urlopie i dlatego piszę niechlujnie bo często w pośpiechu.
                                • zlababa35 Re: Dziubdzius 07.07.18, 12:39
                                  Bergamotka, zobacz, nawet w odpowiedzi na mój post musiałaś wsadzić szpileczke. . Choć nic Ci nie zrobiłam. Jesteś ogromnie przewrazliwiona. Naprawdę dziamganie jakiegoś anonimowego bytu forumowego jest w stanie zniszczyć ambicje i plany młodego człowieka? Wyluzuj.
                                  • bergamotka77 Re: Dziubdzius 07.07.18, 12:49
                                    No tak babo bo sugerujesz mi parcie na topowe szkoły i nadmierna ekscytacje. Przeżywam gdy on przeżywa i się cieszę, gdy on cieszy - jak każda matka. Zapewne masz to samo z córką smile A wczoraj ucieszyłam się szczególnie, bo bardzo mu zależało a to byla gra w ciemno. Dlatego wlazenie do tego wątku aby się przyczepić do czyjegoś dziecka, które ma swój dzień było czysta złośliwościa oparta na własnej frustracji - być może z powodu takiego, że nigdy nie będzie mieć takich powodów do radości? Nie wiem. Ja się cieszę sukcesami dzieci forumek, nawet tych mniej lubianych. Nic mi nie odbiera radość innych a wręcz przeciwnie.
                                    • zlababa35 Re: Dziubdzius 07.07.18, 13:25
                                      Nie, przepraszam, tego nie sugeruję. Jeśli tak odebrałas, nie o to mi w ogóle chodziło. Raczej o to, że przeżywasz dostanie się do szkoły chyba bardziej niż syn, bo strasznie się zaperzasz. A naprawdę nie warto. Czyjekolwiek głupie komentarze nie mają naprawdę znaczenia i na Twoim miejscu nie pozwoliłabym sobie odebrać radości.
                                      • zlababa35 Re: Dziubdzius 07.07.18, 13:27
                                        BTW dowalanki w wątku o tematyce cieszę się / chwalę się uważam za wyjątkowo denne, żeby była jasność, ale niestety, taki mamy klimat, znaczy się forum wink.
                    • paniusiapobuleczki Re: Dziubdzius 07.07.18, 08:49
                      Bergamotkę poniosło w tym wątku, ale niestety ty sprowokowałaś. Mam swoje zdanie o autorce tego wątku, ale twój pierwszy wpis i mi podniósł ciśnienie z powodu twojej bezinteresownej złośliwości. Ludzi nie wyzywasz, ale twoje wpisy pełne wyższości, wymądrzanie się i deprecjonowanie innych są trudne do zniesienia.
            • snakelilith Re: Dziubdzius 06.07.18, 22:14
              Niewiniątko to ty udajesz, więc trzymają lepiej swój temperament na wodzy, bo znowu dasz siana. A że moderacja twojej zawiści i głupoty najwyraźniej nie wycina, będą podbijała twój wątek, by każdy mógł przeczytać popisy twojego chamstwa lelijo niewinna.
              • beaucouptrop Re: Dziubdzius 07.07.18, 00:43
                Ja podsumowalabym ta dyskusje powiedzeniem trafila kosa na kamien 😉 Bergamotka przegina czasem w swoich wypowiedziach, ale jest zawsze soba. Natomist Snake pokazala tutaj swoje prawdziwe oblicze sfrustrowanej osoby, ktorej puscily hamulce i wyszedl z niej skrywany umiejetnie brak klasy i kultury.
                • snakelilith Re: Dziubdzius 07.07.18, 00:45
                  Mnie puściły hamulce? Coś ci się pokićkało.
                  • beaucouptrop Re: Dziubdzius 07.07.18, 08:29
                    Nie wcale ci nie puscily. Tak na codzien do ludzi mowisz?
                    》To, że przepchałaś coś tam przez kanał rodny, co dokonały przed tobą miliardy bardziej lub mniej inteligetnych kobiet, nie robi z ciebie jeszcze kandydata do orderu. I nie ja zaczęłam o alkoholu, więc argument bardzo słabiutki. Może spróbuj z nieco mniejszą ilością tego alkoholu, zaoszczędzisz komórek mózgowych. 《

--
                • bergamotka77 [...] 07.07.18, 00:59
    • crea.tura Re: Dziubdzius 06.07.18, 22:08
      Gratulacje, dobra szkoła średnia jest bardzo ważna bo to właśnie czas takiej największej chłonności: idei, pomysłów, książek i ogólnego takiego "klimatu". Ale wątasek po przejrzeniu jest przerażający i sorry ale Twoje wpisy bergamotko są w nim strasznie niefajne i smutne.
    • zielonaherbata72 Re: Dziubdzius 06.07.18, 23:34
      Gratulacje dla syna 😊. Z ciekawości zapytam bo z tego co tu napisałaś to syn poszedł na humana i czy planuje już jakieś studia. Pytam bo pamiętam jak moja córka sama sie dostała do wymarzonego liceum na humana i wszyscy fasoli moja radość kwitując, że po humanie nie ma pracy, więc jeszcze raz gratulacje i, ze syn nie dał się tym głupim powiedzeniom. Teraz tylko, żeby w wrześniu okazało soe być tak samo fajnie jak sobie to wyobrażał.
      • bergamotka77 Re: Dziubdzius 07.07.18, 00:29
        Wybiera się na prawo.
        • zielonaherbata72 Re: Dziubdzius 07.07.18, 14:05
          Moja jest na prawie, czyli pewni po takim dobrym liceum celujecie w UJ/UŁ lub UW
    • tmk123 Re: Dziubdzius 07.07.18, 00:15
      Bergamotka gratuluję syna. U mnie to było kilka lata temu ale też pamietam, że się cieszyłam. B nył tylko finalistą 2 konkursów, więc zawsze ta nieoewność. Ciesz się, bo na studia to juz nie ta radość. Mozna zrobić rok przerwy, nawet poprawiać maturę. A to jest jednorazowy wyczyn
      • bergamotka77 Re: Dziubdzius 07.07.18, 00:30
        Dzięki!
    • pani-noc Re: Dziubdzius 07.07.18, 10:12
      Gratuluję berga smile

A snejkową się nie przejmuj - kto nie przepychał kanałem rodnym ten nie zrozumie jaką radość przynoszą sukcesy dzieci.
    • arwena_11 Re: Dziubdzius 07.07.18, 10:23
      Gratulacje jeszcze raz. Wiem jaki cyrk w Batorym na IB się zrobił tongue_out
      Ale wy chyba do humana?
      • bergamotka77 Re: Dziubdzius 07.07.18, 10:45
        Dzieki - czytalam że do IB próg to laureat 😄
        • arwena_11 Re: Dziubdzius 07.07.18, 10:57
          A wiesz ile przyjęli? Dwie klasy po ok 40 osób. Świetne warunki do nauki
          • bergamotka77 Re: Dziubdzius 07.07.18, 11:00
            Żartujesz. O matko jaka porażka!
            • bergamotka77 Re: Dziubdzius 07.07.18, 11:03
              Pewnie dużo laureatów mieli. Na egzaminie językowym było z 500 osób 😱
              • arwena_11 Re: Dziubdzius 07.07.18, 11:05
                To podobno nie ma znaczenia przy laureacie. Laureata muszą przyjąć.
                • bergamotka77 Re: Dziubdzius 07.07.18, 11:17
                  No fakt sama byłam laureatką ongiś wink Tylko wtedy języka nie trzeba było zdawać. Aha czyli laureaci nie musza językowego zdawać? No to faktycznie musieli ich wziąć.
                  • forumologin Re: Dziubdzius 07.07.18, 11:48
                    gratuluje sukcesu syna! fajnie ze ma wizje przyszlosci i udaje mu sie kroczyc w dobrym kierunku.
                    co do IB wow 40 osob w klasie. ale zaloze sie ze polowa sie wykruszy, bo laureat przeciez moze byc z jezyka polskiego a potem w liceum polegnie na pezwdmiotach scislych...
                  • tinywee Re: Dziubdzius 07.07.18, 11:50
                    zdaje sie i w 2. i 33. w pre-IB jest 77 (!) miejsc.

laureat chyba tez musi zdac test jezykowy na odpowiednio wysokim poziomie.

500 osob na egzaminie jezykowym to raczej norma.
                    • arwena_11 Re: Dziubdzius 07.07.18, 12:03
                      No właśnie nie musi. Przepisy mówią, że laureat ma wejście wszędzie. Nawet nie musieli iść na ten egzamin
                      • tinywee Re: Dziubdzius 07.07.18, 12:14
                        "Do klas dwujęzycznych i przygotowujących do Matury Międzynarodwej laureci, którzy uzyskali pozytywny wynik sprawdzianu kompetencji językowych, są przyjmowani w pierwszej kolejności. Tylko laureaci z języka angielskiego są zwolnieni z tego sprawdzianu."

nowa.batory.edu.pl/dla-kandydatow/liceum
                      • bergamotka77 Re: Dziubdzius 07.07.18, 12:16
                        No to wiadomo, że część się wykruszy. Dlatego przyjęli więcej ludzi. Chyba syn volty tam zdawał, ale tylko do IB więc nie wiem czy miał laureata - chyba nie bo pisała że syn chce do jakiegoś wybranego liceum nizej w rankingach. A co wy planujecie arwena z córką?
                        • arwena_11 Re: Dziubdzius 07.07.18, 12:21
                          No właśnie nie wiemy. Na pewno się odwołamy do dwóch szkół. Już wiem, że do jednego z wybranych profili zabrakło jej 0,2 - profil bardziej pod nią, szkoła w sumie wyżej w rankingu niż Reytan. Namawiamy ją na odwołanie. Do 13 mamy czas na decyzje.
                          Ona miejsce ma w prywatnej szkole.
                          • bergamotka77 Re: Dziubdzius 07.07.18, 12:41
                            Czyli do żadnej z wybranych profili się nie dostała? Kurczę taki wynik na styk...Odwolujcie się a jak nie to będzie jeszcze rekrutacja uzypelniajaca i może wtedy?
                            • arwena_11 Re: Dziubdzius 07.07.18, 12:47
                              No dostała się - ale ją interesowały dwie -trzy szkoły. Reszta zapełniała miejsca. A w rzeczywistości interesowało ją zostanie "u siebie". I teraz walczymy - bo ona chce "do siebie" a nie się odwoływać.
                              • kurt.wallander Re: Dziubdzius 07.07.18, 13:08
                                arwena_11 napisała:

> No dostała się - ale ją interesowały dwie -trzy szkoły. Reszta zapełniała miejs
                                > ca. A w rzeczywistości interesowało ją zostanie "u siebie". I teraz walczymy -
                                > bo ona chce "do siebie" a nie się odwoływać.

A coś przemawia za tym, żeby nie szła do tego prywatnego liceum?
                                • arwena_11 Re: Dziubdzius 07.07.18, 13:22
                                  W sumie więcej przemawia za tym żeby poszła. Przyjaciele, możliwość rozszerzania np i chemii i historii i matematyki, świetna matematyczka. Mają możliwość żeby zrobić rozszerzenie nawet dla jednej osoby.

Przeciwko to w sumie tylko ewentualna zmiana środowiska i większa szkoła teoretycznie w lepszymi wynikami.
                                  • kurt.wallander Re: Dziubdzius 07.07.18, 13:50
                                    arwena_11 napisała:

> W sumie więcej przemawia za tym żeby poszła.

To ja bym chyba az tak mocno nie naciskała, jesli córka woli tę szkołę.
                                    Aczkolwiek, nie przewidzisz, czy ostatecznie będzie zadowolona. Moja nie chciała nawet próbować do gimnazjów warszawskich, a po 3 latach w lokalnym gimnazjum, z niektórymi osobami w klasie znanymi od przedszkola, miała serdecznie dość i była baaaardzo gotowa na zmianę środowiska już po 1. klasie gimn. Jakoś przetrwała, ale pod koniec to juz było męczenie się.
                    • raczek-nieboraczek Re: Dziubdzius 07.07.18, 12:24
                      mój laureat egzamin do IB zdawał,
                      kandydaci z certyfikatami nie musieli zdawać

• arwena_11 Re: Dziubdzius 07.07.18, 12:32
                        Ale próg do IB jest - laureat, czyli wynik egzaminu nie miał znaczenia.
                        • karme-lowa Re: Dziubdzius 07.07.18, 12:50
                          Co znaczy ten skrót IB? Serio pytam bo ja nie w temacie jestem😕.
                          • arwena_11 Re: Dziubdzius 07.07.18, 12:56
                            Klasa z maturą międzynarodową.
                        • tinywee Re: Dziubdzius 07.07.18, 12:57
                          To znaczy, że tylu laureatów uzyskało odpowiedni wynik z testu/certyfikat/ojag lub mko ang.
                          • arwena_11 Re: Dziubdzius 07.07.18, 13:02
                            Nie - to oznacza że mają laureata z matematyki, polskiego czy innych przedmiotów. Test z angielskiego nie ma znaczenia. Ale też nikt normalny nie idzie do takiej klasy, jak nie ma poziomu C1, bo sobie nie poradzi.
                            • karme-lowa Re: Dziubdzius 07.07.18, 13:05
                              Ok, dzięki.
                            • tinywee Re: Dziubdzius 07.07.18, 14:11
                              Arweno, a jak rozumiesz ten cytat?

"Do klas dwujęzycznych i przygotowujących do Matury Międzynarodwej laureci, którzy uzyskali pozytywny wynik sprawdzianu kompetencji językowych, są przyjmowani w pierwszej kolejności. Tylko laureaci z języka angielskiego są zwolnieni z tego sprawdzianu."

nowa.batory.edu.pl/dla-kandydatow/liceum
                              • arwena_11 Re: Dziubdzius 07.07.18, 18:50
                                W opisie progów masz - próg laureat. Laureat czyli 200 pkt. Gdyby był wyższy - to by podali.
                                • volta2 Re: Dziubdzius 07.07.18, 18:53
                                  arwena, jak byliśmy na informacyjnym to próg był podany 212 najniższy. laureaci, przynajmniej mój w ogóle był bezpunktowy. do dziś nie wiem jakią ma sumę puntków za świadectwo, egzamin i osiągnięcia. myślałam że system wyliczy a system wpisał olimpijczyk i tyle. ale do ib była punktacja laureat + egzamin językowy, kto nie zaliczył procentowo nie wchodził na listę.
                                  • volta2 Re: Dziubdzius 07.07.18, 18:53
                                    a najwyższy był 225. a nie 200.
                            • joa66 Re: Dziubdzius 07.07.18, 14:30
                              Test z angielskiego nie ma znaczenia.

Ma. Bo laureatow może być więcej niż miejsc - i zakładam, że wtdy przyjmują tych laureatów z najlepszym wynikiem testu.
                            • tinywee Re: Dziubdzius 07.07.18, 16:27
                              "Ale też nikt normalny nie idzie do takiej klasy, jak nie ma poziomu C1, bo sobie nie poradzi."

Hm, osobisty delikwent miał nie więcej niż B2, czyli poziom testu językowego do dj, w momencie rozpoczęcia pre-IB. Tyle, co się nauczył w 1. klasie i później wystarczyło do pisania całkiem eleganckich esejów.. Teraz zaprzyjaźniony delikwent utłukł 90% z testu i absolutnie nie jest na poziomie C1. I jakoś jestem spokojna, że sobie poradzi.

Bardziej bym powiedziała, że pracowitość, systematyczność i generalnie łatwość przyswajania różnych przedmiotów (w tym języków ofc) ma znaczenie.

• volta2 Re: Dziubdzius 07.07.18, 18:47
                  ma znaczenie, laureaci z histy czy matmy musieli jeszcze język zdać na minimum 50% punktów z testu językowego

mój nie musiał go pisać, jest na liście przyjętych choć jeszcze o tym nie wie, bo siedzi w krzakach na obozie i nie ma z nim kontaktu.
                  • bergamotka77 Re: Dziubdzius 07.07.18, 20:24
                    A nie idzie składać papierów? I gdzie w końcu się dostał - do Batorego? Juz się gubię wink
                    saszanasza - wszystko przed nim. Oby chciał się uczyć, nie stracił zapalu i smbicji to będzie dobrze. Kazdy ma szanse na wybrane studia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka