Dodaj do ulubionych

Zmiana czasu

06.07.18, 17:13
Komisja Europejska właśnie nawołuje do głosowania w sprawie dwukrotnej zmiany czasu w ciągu roku. Zainteresowanie jest tak duże,że serwery Komisji zawieszają się.
Głosowanie potrwa do 16 sierpnia.
Zmiana dla większości jest uciążliwa biologicznie i nie ma już uzasadnienia ekonomicznego.
innpoland.pl/144735,zmiana-czasu-na-letni-zimowy-zdecyduj-czy-chcesz-przestawiac-zegary
Obserwuj wątek
    • tanebo2.0 Re: Zmiana czasu 06.07.18, 17:19
      Ale cały czas w czasie zimowym?
      • szarsz Re: Zmiana czasu 06.07.18, 18:28
        Spadaj z tym czasem zimowym. Cały czas w letnim, o!
        • lilia.z.doliny Re: Zmiana czasu 06.07.18, 18:43
          Zimowym!
          • qwirkle Re: Zmiana czasu 06.07.18, 19:03
            Letnim!!!
            cały rok w czasie letnim!
            • tanebo2.0 Re: Zmiana czasu 06.07.18, 19:41
              I pewnie myślisz że sprawi to że cały rok będzie lato?
              • qwirkle Re: Zmiana czasu 06.07.18, 20:54
                tanebo2.0 napisał:

> I pewnie myślisz że sprawi to że cały rok będzie lato?
                Tybtak myślisz, skoro wpadłeś na tem pomysł. Brawo.
        • tanebo2.0 Re: Zmiana czasu 06.07.18, 19:11
          Ale czasem podstawowym na tej długości jest czas zimowy!
          • qwirkle Re: Zmiana czasu 06.07.18, 19:35
            tanebo2.0 napisał:

> Ale czasem podstawowym na tej długości jest czas zimowy!
            nie szkodzi!
            • tanebo2.0 Re: Zmiana czasu 06.07.18, 19:40
              Wracaj do szkoły!!!
              • qwirkle Re: Zmiana czasu 06.07.18, 19:42
                tanebo2.0 napisał:

> Wracaj do szkoły!!!

sam wracaj!
    • a.va Re: Zmiana czasu 06.07.18, 19:54
      Gdybyśmy zostali na letnim, to bym chciała. Zimowego stanowczo sobie nie życzę, wolę mieć rano dłużej ciemno, ale wieczorem jasno. (Nic nie pokręciłam? Letni to dłużej wieczorem?)
      • tanebo2.0 Re: Zmiana czasu 06.07.18, 19:58
        W zimę i tak będzie szybciej ciemno...
        • qwirkle Re: Zmiana czasu 06.07.18, 20:00
          tanebo2.0 napisał:

> W zimę i tak będzie szybciej ciemno...

nie szkodzi. wcześniej będzie jasno
          • tanebo2.0 Re: Zmiana czasu 06.07.18, 23:04
            No właśnie nie będzie. OK. Dłużej będzie jaśniej. Za to wschód słońca będzie gdzieś około 9-tej. Wyobrażasz sobie początek lekcji właściwie przez cały rok po ciemku?
            • qwirkle Re: Zmiana czasu 07.07.18, 07:22
              tanebo2.0 napisał:

Za to wschód słońca będzie gd
              > zieś około 9-tej. Wyobrażasz sobie początek lekcji właściwie przez cały rok po ciemku?
              Nie przez cały rok, bez przesady. Zaledwie przez kilka miesięcy. Mroczny poranek jest lepszy od mrocznego popołudnia. Ale oczywiście, jeśli ci to przeszkadza, możesz wyprowadzić się na równik, jak to blyskotliwie zechcialeś zaproponować wcześniej
              • tanebo2.0 Re: Zmiana czasu 07.07.18, 07:26
                Mroczny poranek jest gorszy. Pamiętaj że większość dzieci rozpoczyna naukę o 8 rano. Jeśli czasu nie zmienimy to rozpoczną naukę w nocy. Co gorsza dotrzeć do szkół będą musiały po ciemku.
                • szarsz Re: Zmiana czasu 07.07.18, 08:06
                  A tak wracają po ciemku. O 16 jest już nieprzyjemnie. O 16!
                  • tanebo2.0 Re: Zmiana czasu 07.07.18, 08:09
                    Rozumiem że twoje chęć pogrania po pracy w tenisa jest ważniejsza od tego jak dzieci dotrą do szkoły. Ot współczesne społeczeństwo egocentryków...
                    • szarsz Re: Zmiana czasu 07.07.18, 08:31
                      MOJE dzieci wolą powłóczyć się z kumplami po szkole. A twoje?
        • qwirkle Re: Zmiana czasu 06.07.18, 20:00
          tanebo2.0 napisał:

> W zimę i tak będzie szybciej ciemno...
      • qwirkle Re: Zmiana czasu 06.07.18, 20:01
        a.va napisała:

> Gdybyśmy zostali na letnim, to bym chciała. Zimowego stanowczo sobie nie życzę,
        > wolę mieć rano dłużej ciemno, ale wieczorem jasno. (Nic nie pokręciłam? Letni
        > to dłużej wieczorem?)

nie pokręciłaś. nie ma nic gorszego nad to gdy o 15:00 robi się ciemno, co nie?
        • tanebo2.0 Re: Zmiana czasu 06.07.18, 20:04
          Na to jest jedna recepta - emigracja na równik.
          • qwirkle Re: Zmiana czasu 06.07.18, 20:10
            tanebo2.0 napisał:

> Na to jest jedna recepta - emigracja na równik.

zupełnie nie rozumiesz o czym piszesz
            • tanebo2.0 Re: Zmiana czasu 06.07.18, 20:19
              Panie, dlaczego skazałeś mnie na życie z debilami?
              • qwirkle Re: Zmiana czasu 06.07.18, 20:52
                tanebo2.0 napisał:

> Panie, dlaczego skazałeś mnie na życie z debilami?

Też mi przykro, że nieustannie musisz przebywać w swoim towarzystwie
              • alaveda Re: Zmiana czasu 06.07.18, 21:30
                Mama, tata, czy twój niewidzialny przyjaciel?

tanebo2.0 napisał:

> Panie, dlaczego skazałeś mnie na życie z debilami?
        • milka_milka Re: Zmiana czasu 06.07.18, 23:16
          Lubię czas zimowy, zdecydowanie bardziej podoba mi się niż letni.
        • snakelilith Re: Zmiana czasu 06.07.18, 23:26
          No ale co ci da ten czas letni? Zrobi się ciemno nie o 15-tej, a o 16-tej, a rano będziesz siedzieć o godzinę dłużej w ciemnościach i będziesz dłużej potrzebowała by się dobudzić. Przez letni czas dnia zimą nie wydłużysz. To fajne uczucie dodatkowej jasnej godziny wieczorem przy czasie letnim masz tylko latem, bo wtedy dzień sam z siebie jest długi, mamy wczesny wschód słońca i nie zauważasz, że wstajesz za wcześnie.
          • tanebo2.0 Re: Zmiana czasu 06.07.18, 23:49
            21 grudnia wschód słońca jest o 7.40. Gdyby był czas letni byłby o... 8.40. A jasno robiłoby się pewnie po 9-tej.
            • snakelilith Re: Zmiana czasu 07.07.18, 00:09
              tanebo2.0 napisał:

> 21 grudnia wschód słońca jest o 7.40. Gdyby był czas letni byłby o... 8.40. A j
              > asno robiłoby się pewnie po 9-tej.

Ta, u ciebie może. U mnie słońce 21 grudnia wschodzi o 8.35, w czasie letnim to byłoby 9.35, czyli jasno pewnie gdzieś po 10-tej. Większość Europy jest w tej samej strefie czasowej, mnie by bardziej pasował stały czas zimowy. U mnie słońce 24 czerwca zaszło według czasu letniego dopiero o 21.53, a ciemno zrobiło się dopiero koło północy. Po diabła mi taki długi dzień, jak i tam muszę iść do łóżka, bo rano dzwoni budzik? W czasie zimowym zaszłoby o 20.53 i dobrze. Czas letni jest dla mnie zupełnie nienaturalny i taki sam jest zresztą dla Polski. Mniej więcej na linii Odry nasz czas zimowy odpowiada czasowi realnemu, czyli słonecznemu.
          • a.va Re: Zmiana czasu 07.07.18, 00:01
            No właśnie ja wolę ciemno o 16, zamiast o 15, nawet jeśli wschód ma być o 9 zamiast o 8. Przestawienie czasu to zawsze dla mnie kanał z powodu braku tej popołudniowej dodatkowej godziny. Ranki mi zwisają.
            • milka_milka Re: Zmiana czasu 07.07.18, 00:09
              A ja wolę odwrotnie.smile
            • snakelilith Re: Zmiana czasu 07.07.18, 00:17
              Ale weź po uwagę, że chodzi o czas dla tych mieszkających w Hiszpanii, Holandii i tych mieszkających na polskiej wchodniej granicy w Polsce. Chodzi o całą strefę środkowoeuropejską. To jest ogromna różnica i te twoje "ranki mi zwisają" oznacza dla wielu ludzie wstawanie zimą w środku nocy. Jeżeli Polsce odpowiada czas letni, to zawsze może zmienić strefę na wschodnioeropejską.
              • a.va Re: Zmiana czasu 07.07.18, 00:20
                No tak, ja mówię o Polsce właśnie. Chociaż zdaję sobie sprawę, że pewnie druga połowa narodu woli, jak Milka wyżej smile
    • nawoyka Re: Zmiana czasu 07.07.18, 07:39
      Lubię zmiany czasu. Dostosowują zegarek do mojego wewnętrznego rytmu. Kiedy jesienią zaczynam mieć problem z rannym wydawaniem zaraz przedstawiamy zegarek i jest ok. I odwrotnie wiosną.
    • tonymigmail Re: Zmiana czasu 31.03.19, 13:57
      W przypadku zmiany czasu nie potrzebne sa badania. Istnieje dostatecznie dużo państw majacych różne "czasy" by móc dostosować, na podstawie ich doswiadczeń, odpowiedni czas dla Polski. Uważam że najlepszy do życia jest czas jaki ma Hiszpania. Najlepszym rejonem badań powinien być Kraj Basków. Nie maja tam strasznych upałów klimat bardziej morski. Zmiana powinna byc jeszcze większa +1h do 1.5h w stosunku do czasu letniego tak aby południe wypadało ok 14h. Nikomu niepotrzebne jest południe o godz. 12, majace najlepszy wpływ na nasze zdrowie (chodzi m.in. o produkcje witaminy D), gdy wiekszość ludzi znajduje się w budynkach. W hiszpańskim przypadku zenit słoneczny wypada ok 14 -14.30h i maja wedy sjestę. Zimą widno jest do 18-19 a latem do 22-23. Masa sprzątaczek podniesie raban, że muszą po ciemku codzić do pracy. Nie musza. Można sprzątać zaraz po pracy, po południu. W Japonii jest beznadziejny czas. W listopadzie jest o 16 ciemno. Po co ma byc widno o 5 rano? By rolnik wychodził w pole? To wyjdzie o 7. Co to zmieni? Pojęcie chodzenia z kurami spać będzie miało sens. W Polsce przez cały rok tracimy z życia w swietle 2-3h dziennie. W ciągu 10 lat tracimy z życia w świetle 1 cały rok!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka