Dodaj do ulubionych

Toksyczna matka - efekty terapii

07.07.18, 13:06
Czy znacie przypadki efektywnej psychoterapii dla toksycznego rodzica? Wiem, że podstawowym warunkiem, sensowności terapii jest chęć pacjenta, współpraca i świadomość zaburzenia, ale nie liczę na to, że pewnego pięknego dnia mama obudzi się z potrzebą autokorekty.. Zastanawiam się, czy jest sens próbować uświadamiać, że to nie jest ok, i że trzeba coś zadziałać, żeby mogło być cokolwiek normalniej.
Jakie macie doświadczenia?
Dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • butch_cassidy Re: Toksyczna matka - efekty terapii 07.07.18, 13:12
      Moja mama zdecydowała się po 20 latach, licząc od czasu, gdy zaczęłam namawiać. Czy efekty będą, jeszcze nie wiem.
    • piernicola Re: Toksyczna matka - efekty terapii 07.07.18, 13:34
      Cudza terapia ma ciebie wyleczyć?
      • misonofatto Re: Toksyczna matka - efekty terapii 07.07.18, 18:57
        Terapia dziecka ma pomóc dziecku radzić sobie z toksycznością rodzica i zbudować w dziecku zdrowe poczucie własnej wartości. Z tym nie mam problemu i nie trzeba mnie do tego przekonywać.
        Toksyczny rodzic albo zdaje sobie sprawę ze swojej toksyczności (raczej znikoma część) i współpracuje, chodząc na terapię. Tak powinno być w sytuacji idealnej. A jak jest naprawdę? Czy toksyczni serio dają się na tę terapię "namówić"? Czy przynosi efekty osobie która całe życie robiła inaczej?
        Czy dziecko które jest już po terapii ma szanse mieć sensowne relacje z rodzicem który terapii odmawia i zachowuje się cały czas toksycznie?
        • princesswhitewolf Re: Toksyczna matka - efekty terapii 07.07.18, 20:37
          >Czy dziecko które jest już po terapii ma szanse mieć sensowne relacje z rodzicem który terapii odmawia i zachowuje się cały czas toksycznie?

Tak. ale asertywnosc nie jest czyms co latwo sie wyrabia. Toksyczni ludzie moga wokol nas istniec ale nie mozna sie dawac wciagac w ich gierki i po prostu zwyczajnie "spieszyc sie " i wychodzic jak costam mowia bez zbednych klotni. Da sie ich tak wychowac aby nie przekraczali pewnych granic. Zadnych dlugotrwalych pobytow u nich
    • zielonaherbata72 Re: Toksyczna matka - efekty terapii 08.07.18, 06:39
      Można spróbować uświadomić ale raz, drugi czy max trzeci a nie 100 razy. Rączej wątpię, że uda ci się przekonać rodzica na terapie. Ta osoba pewnie jest koło 50 jak nie więcej, a takie osoby nawet jak chcą się zmienić to trwa to bardzo długo bo po tylu latach ciężko wyplenić nawyku. Jednak Ty jako dziecko toksyną powinnaś przejść psychoterapie i stać sie asertywna. Jednak uważam, że zależy jaki to rodzaj toksyna jest bo jestem zdania, ze trzeba ograniczyć z takimi ludźmi kontakt albo zerwać np jeśli rodzic jest alkoholikiem to tylko i wyłącznie zerwanie kontaktów bo to niszczy całą rodzinę.
    • jola-kotka Re: Toksyczna matka - efekty terapii 08.07.18, 06:53
      Mnie sie udalo namowic matke tzn. Moj ojciec ja zmusil szantazem. Po kilku spotkaniach zakumala ze to ma sens. Efekty sa idealnie nigdy nie bedzie wiafomo ale jest o niebo lepiej niz bylo. To byla wspolna terapia nie indywidualna.
      • misonofatto Re: Toksyczna matka - efekty terapii 08.07.18, 09:08
        Czyli Ty chodziłaś razem z mamą? Czy mama z tatą?
    • blue_meerkat Re: Toksyczna matka - efekty terapii 08.07.18, 09:16
      Jesli po wlasnej terapii wciaz masz nadzieje, wbrew jakimkolwiek przeslankom, na to ze mama
      I twoj zwiazek z nia sie zmieni, to wydaje mi sie ze powinnas wrocic na terapie.
    • e-ness Re: Toksyczna matka - efekty terapii 08.07.18, 09:29
      Moja teściowa namówiona ta terapie poszła kilka razy a po tym nastąpiła konfrontacja, czyli pną plus my( ja i mąż)
      Psychoterapeuta po 2 godz na nasza prośbę miał podsumować spotkanie, każdego z nas intelacje
      Teściowa usłyszała yo czego nie chciała ( z indywidualnej bylabzachwycona bo to ina poleciła nam tego specjalistę)
      i terapie zakończyła z wielkim fochami 😄 jeszcze z psychologiem dyskutowała co to on opowiada za bzdury 😄

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka