Dodaj do ulubionych

Dookoła Bałtyku w 14-16 dni?

10.07.18, 12:34
Taki pomysł nam z mężem chodzi po głowie od kilku lat. W tym roku już nie bo mamy inne plany ale w przyszłym jedziemy na główny urlop w zmniejszonym składzie. Córka zostanie w domu.
Jechalibyśmy własnym samochodem w czwórkę, z dwoma synami ( w przyszłym roku 12,5 oraz 14). Wyjazd z Warszawy w połowie sierpnia m/w albo w drugim tygodniu.
Plan na prędce zarysowany to Ryga, Tallin, Helsinki, Rovaniemi, Utsjoki (granica z Norwegią) , Olderfjord, Alta. Dalej plan niesprecyzowany. Drabinę Trolli chcielibyśmy przejechać ale to strasznie daleko od Alty jest uncertain A na koniec legoland w Danii. I do domu, może być promem.
Widzicie jakąś szansę na połączenie Rovaniemi, Alty, Drabiny Trolli i Legolandu w jednym dwutygodniowym wyjeździe? Nie chcielibyśmy aby przerodził się on w rajd od hotelu do hotelu. I jest coś czego się obawiamy- zarezerwujemy hotele na bookingu i wystarczy jedno nieprzewidziane wydarzenie a całe domino się posypie. Namiot brać?
Przeglądam w internecie różne blogi podróżnicze i różne warianty podróży. Liczę , że mnie otrzeźwicie w razie czego wink Miło by było gdybyśmy się zmieścili w 20 tysiącach.
Obserwuj wątek
    • dyzurny_troll_forum_2 Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 10.07.18, 12:54
      heca7 napisała:

> Widzicie jakąś szansę na połączenie Rovaniemi, Alty, Drabiny Trolli i Legolandu
      > w jednym dwutygodniowym wyjeździe?

Mordęga. Na to trzeba przynajmniej miesiąc, żeby to miało sens.
      Odcinek Warszawa Legoland po zaplanowanej trasie to jest (teoretycznie) 72h samego, czystego jechania. A jeszcze trzeba z Billund do Wawy wrócić.
    • rulsanka Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 10.07.18, 12:54
      Ale po co? Nie lepiej kilka osobnych wycieczek, w których można poznać każdy region dokładniej, poczuć jego klimat? Bo w podróżowaniu tak naprawdę nie chodzi o to ILE, ale JAK.
      • dyzurny_troll_forum_2 Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 10.07.18, 12:57
        rulsanka napisała:

> Bo w podróżowaniu tak naprawdę nie chodzi
        > o to ILE, ale JAK.

Dla niektórych chyba właśnie chodzi o to ile. Jak przejadą samochodem przez Norwegię to znaczy, że zwiedzili i znają Norwegię wink
    • jkl13 Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 10.07.18, 12:55
      Qrcze, chyba trochę dużo chcecie jak na jeden raz. Już z wymienionych przez ciebie miejscowości wynika, że praktycznie ten wyjazd to będzie samochodowy maraton, z miejsca na miejsce ze zwiedzaniem po drodze. Nie wiem, czy dzieci ci wytrzymają taką podróż? Sam Legoland w Danii to minimum 2 dni, zostaje zaledwie 12 na objechanie Bałtyku, chyba trochę mało.
      Ja Norwegię i rejon Morza Bałtyckiego mam dopiero w planach, ale z tego co pobieżnie zerkałam na trasę, to potrzebujemy minimum 3 tygodnie, a najlepiej miesiąc, aby pobyt nie ograniczył się do zwiedzania Norwegii z okien samochodu. Co prawda planujemy bardziej oddalić się od Bałtyku, niż ty, ale mimo wszystko 14 dni wydaje się niewystarczające...

• jkl13 Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 10.07.18, 12:59
        ps. odnośnie kosztów
        Wszyscy twierdzą, że na kupowanie jedzenia w Norwegii stać jedynie Skandynawów i Szwajcarów, a dobrze wyposażony w trwałą żywność bagażnik własnego samochodu to podstawa big_grin Hotele również mają ceny po zbóju, więc należy zaopatrzyć się w namiot i może nie wszystkie, ale co najmniej połowę noclegów spędzić na łonie natury, pod darmowym wink norweskim rozgwieżdżonym niebem.
      • heca7 Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 10.07.18, 13:12
        Też o tym pomyślałam, że może podzielić to na dwa lata wink
        Jeden to Litwa, Łotwa, Estonia i Finlandia a drugi Norwegia, Dania i Szwecja.
    • asmarabis Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 10.07.18, 13:02
      heca7 napisała:

> Taki pomysł nam z mężem chodzi po głowie od kilku lat. w przyszłym jedziemy na główny urlop w zmniejszonym składzie.
      > Córka zostanie w domu.

Dlaczego ta informacja jest jako glowna? Gdyby corka pojechala to musi byc inny plan czy co?
      ( matki gromadek dzieci zawsze mnie zadziwiaja tym co pisza)
      • heca7 Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 10.07.18, 13:08
        To po prostu rozwinięcie stwierdzenia o zmniejszony składzie . Córka chce zostać .
        • asmarabis Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 10.07.18, 13:20
          Ale po co ematkom info o zmniejszonym skladzie, co to zmienia bo nie rozumiem?
          • zetkaad Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 10.07.18, 13:36
            Mnie też fascynują głupie zaczepne teksty, które produkujesz. Szkoda, że nie chcesz kontynuować dyskusji, gdy zadaję pytania z sad
          • mamma_2012 Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 10.07.18, 13:38
            Zmienia się ilość osób do wyżywienia, zakwaterowania i opłacenia atrakcji w ramach założonego budżetu. Zwłaszcza jeśli dziecko jest 16+ to bardzo ważna informacja.
            Poza tym o ile można rozważać długą podróż z dwiema osobami na tylnym siedzeniu, to z trzema robi się survival.
            • heca7 Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 10.07.18, 13:49
              Dokładnie wink Trójka dzieci na pokładzie to nieporównywalnie więcej przepychanek i zaczepek. Podróż staje się męcząca a dzieci mocno rozpraszają.
              • zetkaad Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 10.07.18, 13:53
                No to asma napisze, że było się tak nie rozmnażać, że nie panujesz nad wrzeszczącymi dziećmi itp tongue_out
              • asmarabis Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 10.07.18, 14:39
                na pokładzie to nieporównywalnie więcej przepychanek
                > i zaczepek. Podróż staje się męcząca a dzieci mocno rozpraszają.

A to podpisuje sie, szacun ze kilkanascie lat w czyms takim przezylas bez szwanku. W sumie to taka zmiana na plus ze wlasciwie juz rozumiem dlaczego to podkreslasz.

A podroaz moim zdaniem troche bez sensu, jedyne co fajne to chyba zeby sie znajomym pochwalic ze sie objechalo Baltyk ale objezdzac to by mi sie nie chcialoi to jescze w takim krotkim terminie, no ale z trojka dzieci jestescie przyzwyczajeni do ekstremow
            • dyzurny_troll_forum_2 Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 10.07.18, 13:53
              mamma_2012 napisała:

> Poza tym o ile można rozważać długą podróż z dwiema osobami na tylnym siedzeniu
              > , to z trzema robi się survival.

Cały ten plan to survival, więc jeden czynnik czy dwa więcej już nie rzutują....
              • heca7 Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 10.07.18, 14:01
                To tylko zarys planu wink Spokojnie, sami widzimy jego duże wady. Nic na siłę.
                • mamma_2012 Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 10.07.18, 14:31
                  A jak się dzieci zapatrują na taką podróż? Pytam z ciekawości, bo ja zmęczona jestem na samą myśl o zwiedzaniu po kilku godzinach w samochodzie, chociaż kiedyś zdarzało mi się rano pojechać z Warszawy nad morze, a wieczorem wrócić i to w obie strony jako kierowca, ale na miejscu już spokojnie, pełen relaks i odpoczynek, bez łażenia.
                  A może jakiegoś kampera na taką podróż warto wynająć?
                  • heca7 Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 10.07.18, 14:39
                    Chłopcy jak na razie są za. Do długich podróży samochodowych przyzwyczajeni.
                    Nie rozważaliśmy wynajęcia kampera wink chyba nie miałabym zaufania do obcego samochodu tak daleko od domu.
                    Raczej podzielimy tą podróż na kilka urlopów. To najbardziej rozsądne rozwiązanie.
    • rulsanka Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 10.07.18, 13:47
      Legoland zrobiłabym w osobnej podróży, bywają loty z pl do Billund za bardzo małą kasę.
      Potem osobno Norwegia, a osobno Finlandia, Szwecja i kraje nadbałtyckie. Nie skupiałabym się też tak bardzo na miastach i stolicach, Skandynawia to przede wszystkim przyroda. Rovaniemi to dziura, jeśli mowa o samym miasteczku. Sw Mikołaj przestaje być ciekawy w wieku lat 7. Dookoła jest tundra, co kto lubi, ma swój urok, ale komary potrafią dokuczyć.
    • heca7 Re: A co uważacie obowiązkowe do zobaczenia w ... 10.07.18, 14:00
      Norwegii, Finlandii, Szwecji?
      Jeśli chodzi o Norwegię to za rok a jak się rzeczywiście nie uda to za dwa chcemy koniecznie zobaczyć fiordy i Drogę trolli wink
      Rovaniemi musi kiedyś być bo moje dwa stare konie, z których jeden mnie właśnie dogonił ze wzrostem koniecznie chcą zobaczyć świętego Mikołaja big_grin
      • alaveda Re: A co uważacie obowiązkowe do zobaczenia w ... 10.07.18, 15:01
        Masakra logistyczna i cenowa. No ale kto bogatemu zabroni?

Większość Łotwy, Estonii i Finlandii jest po prostu nudna. Las, jeziora, bagna i mnóstwo komarów. Najezdzilam się tam służbowo i wystarczy, jakoś ten kierunek mnie odrzuca.

W moim przypadku jak nie ma gorącego słońca i wody, do której można wskoczyć bez szoku termicznego, to nie są wakacje.
    • nenia1 Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 10.07.18, 15:04
      Nie zrobisz tej trasy sensownie w taki krótkim okresie, weź pod uwagę jeszcze to, że tam drogi to nie niemieckie autostrady, tam nie dociśniesz, chyba że stać cię na horrendalne mandaty wink, są liczne ograniczenie prędkości, jeździsz powoli, czasem bardzo powoli, jak to sobie stwierdziliśmy żartobliwie w czasie podróży "podobno wczoraj zginęło dwóch kierowców norweskich...umarli z nudów" może kiepski żarcik, ale oddawał trochę nastroje przy ograniczeniach do 30 km na godzinę.
      Poza tym zwyczajnie byłoby mi szkoda jechać tak daleko i zobaczyć tak mało.
      Namiot do Norwegii zabierz koniecznie, mają piękne pola namiotowe, często w miejscu, gdzie żaden hotel nigdy nie powstanie, tam bardzo się ceni bliski kontakt z naturą, przy okazji można zweryfikować na miejscu ematkowe mity o biedakach spędzających urlop w namiocie i z bliska pooglądać stojące obok namiotów Maserati.
      • heca7 Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 10.07.18, 15:34
        nenia1 napisała:

> "podobno wczoraj zginęło dwóch kierowców norweskich...umarli z nudów" może
        > kiepski żarcik, ale oddawał trochę nastroje przy ograniczeniach do 30 km na god
        > zinę.
        >
        big_grin
        Już wiem, że na pewno podzielimy tą podróż. Do Finlandii ciągną nas właśnie inne , surowe krajobrazy.
        • rulsanka Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 10.07.18, 16:52
          Ja w Finlandii zaliczyłam Park Narodowy Pyhä-Luosto i Park Narodowy Oulanka. Oprócz tego Helsinki, Rovaniemi, wioskę Muminków. Przemieszczaliśmy się rowerami, kawałek pociągiem, kawałek stopem (park Oulanka przemierzyliśmy na piechotę, zajęło nam to chyba 3 dni łącznie z dojazdem do miejsca, gdzie zostawiliśmy rowery. W parku Oulanka było mało komarów, piękna rzeka z łososiami. Za kołem podbiegunowym chmary komarów, tundra, pustka. Mnie się podobało, choć do komarów trudno było się przyzwyczaić.
          • heca7 Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 10.07.18, 17:42
            Dzięki za info smile Wioskę Muminków dopisuję do planu.
        • nenia1 Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 10.07.18, 20:38
          Norwegia też ma sporo surowych krajobrazów, bywają tam takie rejony, że nie wiesz w którą stronę odwracać głowę,
          podsyłam ci linka do naszych zdjęć z Norwegii, link z fotoforum, pod zdjęciami są nazwy miejsc, które odwiedziliśmy, również Droga Trolli, zresztą jest tam tyle do zobaczenia, że my samą Norwegię podzieliliśmy na połowę, to część południowa, surowa północ przed nami smile
          W każdym razie, jak znajdziesz czas, polecam długą wyprawę po pustkowiach Norwegii (z lokalnym przewodnikiem) w poszukiwaniu piżmowołów. Świetna sprawa.

fotoforum.gazeta.pl/72,2,985,157600292,157600319,0,2.html?v=2

• heca7 Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 10.07.18, 22:49
            Super smile Dzięki!
    • kai_30 Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 11.07.18, 13:22
      My w tym roku właśnie w drugiej połowie sierpnia jakby odwrotnie i tylko kawałek - jedziemy do Danii, planujemy tydzień na Jutlandii (z tego trzy dni w Billund), potem przenosimy się do Kopenhagi na kolejnych kilka dni. Skok do Szwecji do przemyślenia, zależy od finansów. Musimy się zmieścić z całą podróżą poniżej dwóch tygodni, i ja się boję, że będzie ciasno czasowo i nie zobaczę wszystkiego, co zaplanowałam (Jutlandia jest tak piękna, że mogłabym tam i miesiąc siedzieć), a Ty planujesz cztery razy dłuższą trasę. Jak dla mnie - miesiąc to byłoby za mało, właśnie dlatego, żeby nie robić rajdu od hotelu do hotelu.

Aha, co do noclegów - mamy zarezerwowany tylko domek w Lalandii w Billund i apartament w Kopenhadze. Reszta na żywioł z namiotem - mniejszy stres i większa wolność, spodoba nam się, zostaniemy dzień dłużej, nie spodoba nam się, pojedziemy dalej.

I jeszcze - prom powrotny jest pozbawiony sensu, z Billund musielibyście się cofać na Zelandię, niewiele zyskacie, bo akurat jazda niemieckimi autostradami najprzyjemniejsza z całej tej trasy.
    • forumologin Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 11.07.18, 13:36
      super plan, uwielbiam roadtripy. ile to km? a moze na jakims mniej ciekawym i dluzszym odcinku wziac pociag sypialny?
    • qs.ibidem Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 11.07.18, 14:01
      Krótszą trasę robiliśmy w 4 osoby (duży, wygodny SUV, 3 kierowców), ale o ile dobrze pamiętam to maks 3-5h w jednym kawałku jechaliśmy. Czasami zatrzymywaliśmy się na 1, czasami na 2 noce. Wszystkie noclegi z gôry zamawiałam przez Booking: hotele i domki campingowe, przed podróżą wykupiłam też bilety na prom ze Sztokholmu do Gdańska (i to był najgorszy nocleg z całej trasy, a wcale nie najtańszy)
      Trasa: Wilno, Kowno, Kłajpeda, Połąga, Lipawa, Windawa, Ryga, promem do Tallina, promem do Helsinek, Turku, promem na wyspy Åland (raj!), promem do Szwecji, Uppsala, Sztokholm, Gdańsk. I zajęło nam to 3 tygodnie. W ogóle nie odczuliśmy ilości siedzenia w samochodzie, dużo zwiedzaliśmy (na nogach) no i campingi nad samym morzem z sauna w domku... Bajeczna wycieczka.
      Planowałam wyjazd kilka miesięcy wcześniej i hotele w Rydze, Tallinie i Helsinkach były 4* i w dobrej cenie (promocje na bookingu).
    • ichi51e Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 11.07.18, 15:08
      Nie ma fizycznie takiej szansy. Dalas 7 lokacji na 14 dni czyli rano wyjezdzasz nocujesz i jedziesz do nastepnej.
    • mum2004 Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 11.07.18, 22:17
      Promem do Nynasham, Sztokholm, wyspy Alandzkie, Helsinki, północ Finlandii. Miałam na to miesiąc. REWELACJA.
    • skat_0 Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 11.07.18, 23:04
      Nie pomogę z planem podróży autem, bo ja jestem umeczona po podróży z Danii do Polski, ale rok temu siostra miala upatrzony mega rejs po Skandynawii duzym promem wycieczkowym, w nocy płynie z miasta do miasta z kraju do kraju, nie poplyneli w końcu, bo cos tam im sie z urlopem zadzialo, ale moze taki rejs sobie sprawdzcie
    • ida_listopadowa Re: Dookoła Bałtyku w 14-16 dni? 11.07.18, 23:24
      nierealne i troche bez sensu. Teraz korzystalabym z dobrej pogody i zrobila Norwegie.
      Kraje nadbaltyckie sa malo interesujace a drogie. Norwegia tylko znamiotem i dobrym sprzetem. Na zachodzie potrafi lac. Sama Norwegia to projekt na lata. Drogi sa naprawde trudne, 200 km mozna jechac caly dzien.
      Proponowalabym na poczatek prom z Gdyni do Szwecji poludniowej, kemping niemal w centrum Oslo nad fiordem (tak! jest taki!) i nastepnepnie do Stavanger, tam wycieczka po fiordzie i wejscie na Pulpit Rock lub Trolltunga. I juz 5 dni z glowy. Potem zachod, Bergen, fiordy, gory i powrot. I to jest 10 dni, jezeli cos ciekawego chcecie zrobic, wejsc na jakas gore, moze poplywac kajakiem po fiordach, a nie tylko siedxiec w aucie. Widoki piekne, ale te 200 km to maks, drogi waskie, krete, trudne, w gorach szuter. No i pogoda moze byc tez hm. Trudna. Polnoc Norwegii ma swoj urok, ale latem nie jest tak interesujaco jak zima. Z tym ze jezdzenie autem zima po Norwegii polnocnej to wyzwanie nieco samobojcze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka