Dodaj do ulubionych

Wpływ cukru na jelita

10.07.18, 13:55
Prawie miesiąc nie jadłam słodyczy (a wczesniej codziennie) i odżywiałam się calkiem nieźle czyli warzywa, owoce, kasze, mało ciemnego pieczywa, dużo wody itp. Nigdy nie miałam problemów z żołądkiem ani z trawieniem. I teraz przez trzy dni złamałam dietę i jadłam ciasto i ciastka i przez te trzy dni zaczął mnie pobolewać brzuch, "wiercić" po jelitach i nawet lekko przeczyściło. Ostatni kawałek tortu zjadłam wczoraj późnym wieczorem a dzisiaj czuję, że flaki nie zadowolone 😒
Czytałam, ze cukier źle wpływa na jelita no ale aż tak?? Możliwe to, by mój "żelazny" do tej pory układ trawienny tak zareagował po kilku tygodniach bez cukru? Nosz..

Ps. Temat dosłownie z d...py wzięty 😁 ale dla mnie frapujący.
Obserwuj wątek
    • hosta_73 Re: Wpływ cukru na jelita 10.07.18, 14:04
      Poza eliminacją cukru niewiele w diecie się zmieniło, moze więcej owoców jem, wiec organizm przyzwyczajony...
    • nowaczek1 Re: Wpływ cukru na jelita 11.07.18, 09:30
      Zmieniłaś dietę i organizm się przestawia na trawienie czego innego. Nic nadzwyczajnego ani niepokojącego.
    • ortolann Re: Wpływ cukru na jelita 11.07.18, 10:51
      Nie wiem czy winić tu tylko sam cukier. Ja tam zawsze podejrzewam tłuszcze o wywoływanie takich doznań. Rzadko kiedy się zdarza, że wsuwamy sam czysty cukier, z reguły jest w towarzystwie tłuszczyku (a to margaryna, a to masło a to jeszcze inne wynalazki). Plus jakieś spulchniacze i efekt gotowy. A biorąc pod uwagę fakt, że zmieniłaś dietę na zdrowszą, czyli wywaliłaś wszelkie paskudztwa właśnie w postaci tych dodatków spulchniaczowo-tłuszczowych to teraz Twoje podroby są niezadowolne.
      Wrócisz na ścieżkę zdrowia i będzie znowu git.
      • hosta_73 Re: Wpływ cukru na jelita 11.07.18, 11:50
        Nie pomyślałam o tym, faktycznie może to wszystko do kupy tak zadziałało. Ale ze organizm tak szybko sie przestawi, to mnie zaskoczyło.
    • inka40plus Re: Wpływ cukru na jelita 11.07.18, 11:23
      Jak długo nie jem słodyczy żadnych i zjem byle co typu ciastka ciasto połączenie mąki cukru i tłuszczu od razu mam sensację żołądkowe.
      To nawet niezła w moim przypadku metoda na oczyszczenie wink
      • hosta_73 Re: Wpływ cukru na jelita 11.07.18, 12:04
        Pewnie mam podobnie, ale zaskoczona jestem bo do tej pory mogłam jeść co i ile chciałam.
        Nieprędko się skuszę 😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka