Dodaj do ulubionych

Czy powiedziec 10letniej corce

10.07.18, 14:43
Ze wrozka zebuszka nie istnieje?
Obserwuj wątek
    • janja11 Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 14:47
      Myślę, że dzieciak w tym wieku doskonale wie , że wróżka nie istnieje, a udając, że wierzy w tą superbohaterkę zwyczajnie wyłudza kasę.
      • jola-kotka Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 14:49
        Ojp "wyludza kase" a ty wiesz ze sw Mikolaj nie istnieje czyli 24 grudnia biorac prezenty tez wyludzasz? Glupota nie boli.
      • zona_mi Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 16:23
        > , że wierzy w tą superbohaterkę zwyczajnie wyłudza kasę.

Albo zwyczajnie się bawi.
    • jola-kotka Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 14:47
      Sama kiedys do tego dojdzie
    • leyre2 Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 14:48
      Hahaha, ja powiedzialam synowi kiedy mial jakos 9-10lat (corka odkryla to samodzielnie duzo wczesniej) przyjal do wiadomosci ale pieniadze za zeby i tak chcial.
    • rulsanka Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 14:49
      Po co, to taka zabawa.
    • majaa Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 14:50
      Poważnie sądzisz, że ona o tym nie wie? Ale czemu ma rezygnować z prezentów albo kasy, skoro rodzice są jeszcze bardziej naiwni niż dziecko...wink
    • iwles Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 14:52

ja mysle, że ona dobrze wie, tylko fajnie jest coś dostać w zamian za ząbek i dlatego przed Tobą ukrywa wink
      • andaba Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 16:26
        No właśnie.
        Ja też nie wierzę, że ona wierzy, pewnie uznała, że jak się przyzna, to przestanie coś wpływać, więc po co, starzy się cieszą, a ona ma korzyść,..
    • nowaczek1 Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 14:53
      Mój 11 latek przyszedł z zębem i spytał: "to co, dasz mi kasę czy robimy cyrk"?
      • kotoholiczka Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 16:02
        Niezły cwaniak smile
    • mama-ola Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 14:53
      Istnieje. Wróżka zębuszka to jest mama po prostu. Zresztą Mikołaj też mama. Dzieci to ogarniają.
    • ertyla Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 14:53
      Ha ha!
      Moja dwunastolatka MNIE przekonuje, że istnieje, wszak wiąże się z tym kasa!
      Daj spokój dziecku, nie odcinaj dobrego źródła dochodu , które za chwilę i tak wyschnie wink
    • 45rtg Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 15:02
      onewoman napisała:

> Ze wrozka zebuszka nie istnieje?

Dziesięciolatce? Ja od pierwszych gubionych zębów mówiłem, że nie ma żadnej wróżki zębuszki. Niby dlaczego dziecko miałoby myśleć inaczej? Bo w jakimś disneyowskim filmie była?
    • vessss Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 15:04
      Jak to nie istnieje??!!!
    • onewoman Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 15:46
      Wiecie ja jestem pewna ze ona w to wierzy. I dlatego mysle czy jej nie powiedziec, nie chce zeby byla obiektem drwin ze strony rowiesnikow. Dzieci w tym wieku sa bezwzgledne. Moja corka jest jeszcze dziecinna.
      • milva24 Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 15:58
        Moja córka wtedy sześcioletnia przycisnęła mnie, żebym powiedziała prawdę czy wróżka zębuszka istnieje. Powiedziałam zgodnie z prawdą, że wróżką jest mama tylko ona tak naprawdę chciała to wiedzieć. Później sama mnie podpatrzyła, że jestem zającem wielkanocnym i już chyba tylko w Mikołaja wierzy a i to głównie dzięki przedszkolu. Może Twoja nie chce wiedzieć?
        • onewoman Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 16:00
          Nie wiem ile ma jeszcze mleczakow. Moze ten dzisiejszy byl ostatni😉
          • milva24 Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 16:06
            smile ja pamiętam, że w Mikołaja nie wierzyłam ale lubiłam tę aurę tajemmicy i było mi przykro gdy rodzice to oficjalnie oznajmili.
            • zona_mi Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 16:25
              Właśnie.
              Mnie na szczęście rodzice oszczędzili wyjaśnień o św. Mikołaju, więc mogę sobie do dziś wierzyć wink
      • andaba Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 16:05
        Słusznie rozumujesz. Będą mieć z niej bekę jak ta lala jak się dowiedzą.
        Swoją drogą, mam w domu 10-latkę i to jest zupełnie dorosłe dziecko, w głowie mi się nie mieści, że mogłaby w takie bajki wierzyć.
        • onewoman Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 16:09
          No widzisz dzieci sa rozne. Jesli powiedziec to w jaki sposob?
          • 45rtg Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 16:11
            onewoman napisała:

> No widzisz dzieci sa rozne. Jesli powiedziec to w jaki sposob?

Sama jej to wmówiłaś, sama się wytłumacz.
            • onewoman Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 16:16
              Na pewno nie ja
              • andaba Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 16:24
                Ale ona coś za te zęby dostawała? To od ciebie (ojca), czy macie krasnoludki w domu?

Rany, co za problem, przecież to duża buba jest - mówisz, "Kaśka, ty chyba sobie zdajesz sprawę z tego, że te fanty pod poduszką to od rodziców, a wróżki w bajkach?"
                • memphis90 Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 16:34
                  Krasnoludki, oczywiście. A Ty ich w domu nie masz?
                  • andaba Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 16:45
                    Takich, które kasę przynoszą niestety nie mam, ja mam tylko takie, które mi chowają różne rzeczy.
                    • truscaveczka Re: Czy powiedziec 10letniej corce 11.07.18, 14:17
                      O, też mam takie. A jeden zawsze zostawia pojedyncze klocki lego w różnych dogodnych miejscach, na środku kolorowego dywanu, na podłodze, ładnie dobierając kolorem...
              • 45rtg Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 16:30
                onewoman napisała:

> Na pewno nie ja

I bez Twojego udziału i wiedzy te pieniądze się pojawiały? No to widocznie jednak ta wróżka po prostu istnieje.
            • mikams75 Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 23:21
              tlumaczenie wcale nie jest trudne, moje dziecko sie dopytywalo dlaczego tak mowilam i powiedzialam, ze to taka tradycja i zabawa i spytalam czy sie podobala. Podobala. I dziecko samo chcialo sie bawic dalej wink Wiec w kolejnych latach wrozka zebuszka nadal przychodzi smile
      • konsta-is-me Re: Czy powiedziec 10letniej corce 11.07.18, 11:49
        Nie wierzy.
        Albo udaje sama przed soba/toba ze wierzy.
        Zadna 10-latka nie wierzy w Mikolaja czy wrozke.
        A poza tym po co w ogole jej wmawialas jakies zebuszki??
        • milva24 Re: Czy powiedziec 10letniej corce 11.07.18, 23:21
          Moja zębuszkę przyniosła z przedszkola. I jeszcze w jednej Peppie była.
    • 45rtg Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 16:33
      TSD wróżka z obcęgami to jest pikuś, prawdziwym wyzwaniem jest utrzymanie w tajemnicy nieistnienia Mikołaja i Aniołka, zwanego też błędnie Gwiazdorem. Za to jaka ulga jak kolejne dziecko przychodzi i oświadcza, że już nie wierzy i nie trzeba przemycać prezentów.
      • cherryhills Re: Czy powiedziec 10letniej corce 11.07.18, 11:23
        A dlaczego Gwiazdor to błędnie? Jestem z Wielkopolski, całe życie prezenty na Gwiazdkę dawał mi Gwiazdor (zwany też błędnie Aniołkiem, chciałoby się powiedzieć wink )
        Mikołaj przynosi prezent na Mikołajki, czyli 06.12 i wkłada go w buty stojące na korytarzu (musowo wyglancowane, bo do brudnych nie przyniesie).
        To, że coś funkcjonuje regionalnie, nie oznacza przecież że jest błędne.
        • 45rtg Re: Czy powiedziec 10letniej corce 11.07.18, 11:36
          cherryhills napisała:

> A dlaczego Gwiazdor to błędnie? Jestem z Wielkopolski, całe życie prezenty na G

Ponieważ prawidłowo przynosi Aniołek suspicious

> Mikołaj przynosi prezent na Mikołajki, czyli 06.12 i wkłada go w buty stojące n

Nie w buty, tylko pod poduszkę. Kompletnie nie znasz tematu.
          • cherryhills Re: Czy powiedziec 10letniej corce 11.07.18, 14:11
            nienienienie, pod poduszkę to tytułowa Zębuszka kasę wkłada, Gwiazdor przychodzi na Gwiazdkę (Gwiazdor-Gwiazdka - widzisz to podobieństwo? smile ), EWENTUALNIE Św. Mikołaj (ale to już pożyczone z amerykańskich filmów) i u mnie w domu z rzadka występuje. Natomiast Aniołka kojarzę tylko z powieści (występuje też jako Dzieciątko Jezus) i jako dziecko zawsze sobie myślałam, że dziwnie gdzieś w świecie ludzie mają big_grin
            Dziecko moje zna zatem Gwiazdora, Mikołaja, Zębuszkę (zapożyczoną oczywiście z bajek z TV), no i nie zapominajmy że na Wielkanoc drobne upominki i czekoladowe jajka przynosi Zajączek! Podrzuca pod krzaczkami (trzeba poszukać) a jak ktoś nie ma własnych krzaczków bo mieszka w bloku, to Zajączek sprytnie chowa gdzieś w domu.
            Liczy się ogólna wesołość i zabawa dzieciarni smile
    • tt-tka Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 17:34
      W zyciu ! Moze jeszcze chcesz jej powiedziec, ze nie ma Mikolaja ? big_grin

A jesli koniecznie musisz, to bardzo ostroznie - ze np zakleta myszka z czarnej dziury udawala wrozke zebuszke.

A jesli rzecz w ukroceniu prezencikow, to ze wrozka przychodzi tylko do malych dzieci, a ona jest juz duza, 10 lat to wlasnie ta bolesna cezura wiekowa, kiedy krasnoludki przestaja sie nam pokazywac. I bardzo prosze nie wmawiac mi, ze krasnoludki nie istnieja. To, ze ich nie widzimy, to zaden dowod. O.
    • milamala Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 17:35
      Po co, co w tym zlego, ja do dzis wierze w Mikolaja.
    • ania_kr Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 17:36
      No właśnie, mój syn ma 9 lat i jestem przekonana, że na serio wierzy w wróżkę, mikołaja, itp.
      Chyba przy okazji kolejnego zęba mu powiem, bo przy mikołajkach zaczną się z niego śmiać koledzy.
    • onewoman Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 22:32
      Okazuje się, że wiedziała, że wróżka nie istnieje. Tak wykiwać starą matkę smile
      • tt-tka Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 22:36
        Dobra jest, skoro bylas swiecie przekonana, ze ona nadal wierzy big_grin

Zdradzisz przebieg rozmowy ?
        • onewoman Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 23:15
          Kładła się spać i zajrzała pod poduszkę, okazało się, że nie ma tam zęba którego wcześniej dała, zaczęłyśmy razem szukać i znalazł się pod łóżkiem. Położyła się do łóżka i z taką miną z uśmieszkiem pyta "MAma a wróżka zębuszka istnieje", ja na to nie wiem, bo kto by dawał te pieniążki, ona na to "ty". Za chwilę chciała się wycofać i mówi albo wróżkasmile Powiedziałam, że to ja, a córka żebym dała jej dychę smile
          • andaba Re: Czy powiedziec 10letniej corce 11.07.18, 09:33
            No cóż, było do przewidzenia.
            Ale powinnaś się zastanowić nieco nad swoją naiwnością.
            Nie piszę tego złośliwie, ale takie ślepe wierzenie w niedojrzałość dziecka jest fatalne.

Jak czytam, że 10-latka wierzy we wróżki, albo że 13-latka nie interesuje się chłopakami, to nie wiem, czy mi bardziej żal dziecka, czy matki.
            • majaa Re: Czy powiedziec 10letniej corce 11.07.18, 11:48
              Dokładniesmile A potem wielkie zdziwienie 'no jak to, mój niuniuś coś takiego...? Niemożliwe!!!'
    • ingaki Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 22:59
      Jestem przekonana że mój 10cio latek wierzy we wróżka zębuszke , a 100% w Mikołaja. Myślę że to ostatnie święta będą, że jeszcze wierzy. Z rozmowy z dwoma kolegami też wiem ze wierzą Mikołaja. Mojemu powiem o co chodzi z wróżką jak zapyta.
    • mikams75 Re: Czy powiedziec 10letniej corce 10.07.18, 23:16
      ja mysle, ze ona wie od dawna ale sobie mysli, ze dopoki ty myslisz, ze ona wierzy, to podrzucasz jej kase.
      Moja corka byla duzo mlodsza jak mnie przycisnela, zeby powiedziec prawde po tym jak jej kolezanka podejrzala jak jej mama podkladala pieniadze. Jak nie chcesz walic prosto z mostu to zaczaj sie tak z podkladaniem, zeby corka to dostrzegla; moze zanim zasnie? albo narob halasu w pokoju?
    • basiastel Re: Czy powiedziec 10letniej corce 11.07.18, 14:08
      Co tam będziesz dziecku parę groszy żałować.
    • yuka12 Re: Czy powiedziec 10letniej corce 11.07.18, 22:57
      Moje dzieci gdzies tak od wieku 8lat (a moze i wczesniej) wiedza, ze nie ma sw. Mikolajow, Wrozek- zebuszek itp. Jako chrzescijanie nie chcielismy ich oklamywac i planowalismy "uswiadomic" ich od poczatku, ale wyszlo nieco inaczej smile.
      Czasem wynikaly z tego smieszne sytuacje, kiedy np znajomi czy ktos z rodziny mowili przy nas o prezentach od Mikolaja czy o pieniazku od wrozki do swoich dzieci w zblizonym wieku. Ae przykazalam moim szanowac czyjes wybory i nie dementowac.
    • aaa-aaa-pl Re: Czy powiedziec 10letniej corce 11.07.18, 23:27
      A nie istnieje ?????? To skąd kasa za ząbka, no skąd ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka