Dodaj do ulubionych

Szybkie gotowanie

• malgog Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 15:11
      w jednym garze gotuję makaron 10 min
      w tym czasie w drugim garze brokuł 10 min
      kiedy się gotuje kroję pół główki czosnku albo więcej
      w 8 minucie wrzucam czosnek na olej, lekko podsmażam
      do tego wrzucam ugotowanego brokuła
      na koniec mieszam z makaronem
      obłędne smile

możliwa też wersja sam brokuł z czosnkiem bez makaronu
      • gryzelda71 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 16:17
        Buło kiedyś,że najpierw makaron potem w tej samej wodzie brokuły(albo odwrotnie nie pamiętam) i całość posypać płatkami migdałów. Ponoc deliszys heheheheh
        • mamma_2012 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 16:35
          Ja mam taki przepis na makaron z łososiem wędzonym. Gotuje się makaron, odlewa część wody, wrzuca wędzonego łososia, wlewa śmietanę i sok z cytryny na koniec trochę rukoli. Wychodzi bardzo smaczne.
          • gryzelda71 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 16:47
            ale czaisz różnice w składnikach?
    • blimsien Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 16:00
      O thermomixach itp było? Kwestia organizacji a przy tym się człowiek nie narobi
    • gryzelda71 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 16:15
      Uwielbiam te wątki obiad dla 4 w 5 min.
      Ciekawe czym się później rodzina dopycha.
      • aerra Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 18:03
        Wszystkim co znajdzie big_grin
    • kura17 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 20:10
      to ja cos nie bardzo szybkiego (zapiekanie), ale latwego w przygotowaniu i pysznego - wlasnie zjadlam na kolacje smile

nagrzac piekarnik. oberzyne pokroic w plastry ok 1 cm, posypac przyprawami (ja dalam sol z chilli), opedzlowac odrobina oleju. jakis dobry do zapiekania ser (ja mialam kozi) pokroic w plastry odpowiedniej wielkosci i polozyc na oberzynach. zapiekac do miekkosci (10-15 minut). tak samo zrobic cukinie, tylko pokroic w polozki wzdluz, nie w plastry. ja uwielbiam, mozna zrobic duzo i zjesc samo (lub chlebem), albo jako dodatek do miesa lub kaszy/ryzu.
      • mamma_2012 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 20:17
        Ja kiedyś robiłam pieczoną cukinię w panierce z parmezanu, też była dobra.
        Moja córka uwielbia pieczone bataty w ziołach, też robi się błyskawicznie, tylko trzeba poczekać aż się upieką.
        • gryzelda71 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 20:28
          Bataty bardzo dobre, a bakłażana muszę zrobić, bo chyba będzie mi smakować .
          • mamma_2012 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 20:33
            Ostatnio jadłam bakłażany chyba w cieście naleśnikowym, smażone na głębikim oleju, do tego sos z jogurtu i czosnku. Podobnie przyrządzoną podawali cukinię. Dietetyczne to nie było, ale smacznewink
            • gryzelda71 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 21:10
              Cukinię panierowaną w jajku i bułce bardzo lubię.
    • default Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 21:03
      Nie jestem tak szybka, niestety sad
      Przygotowanie szybkiego obiadu (mam na myśli przygotowanie o zera) to jednak te pół godziny trzeba liczyć, ale po takim czasie mogę podać "tradycyjny" obiad, czyli mięso, ziemniaki (lub kasza), surówka. Zaczynam od obrania i wstawienia ziemniaków, potem kroję, klepię i przyprawiam mięso (pierś, wieprzową polędwiczkę lub rybę). Panieruję - jeśli ma być panierowane, lub zostawiam gołe. Kotlety z piersi i rybę od razu kładę na patelnię, z "befsztyczkami" z polędwiczki czekam na ostatni moment przed wydaniem, bo smażą się po 1- 2 minuty z każdej strony (gołe, bo panierowane dłużej). Wtedy robię surówkę: sałata z vinegretem, pomidory z cebulą, mizeria, tarta cukinia z vinegretem, zimą - kiszona kapusta z jabłkiem itp. Jak kończę surówkę, to ziemniaki i mięso/ryba są gotowe i można podawać. Czasem jeszcze zdążę zrobić herbatę i pokroić ciasto na deser smile
      No ale to pół godziny jak nic.
      Oczywiście w podobnym albo nawet nieco krótszym czasie wyrabiam się ze zrobieniem makaronu z czymś tam - carbonara, alio-olio-peperoncino, z cukinią, brokułem, alfredo - oprócz bolognese, bolognese wymaga dużo czasu, więc robię zawsze poprzedniego dnia wieczorem.
      Teraz sezon na obiady typu: ziemniaki, kalafior/fasolka szparagowa, sadzone jajko. Kefir do popicia. Są szybkie, ale jednak nie 5 czy 15 minut. Pół godziny to jest minimum, żeby zrobić obiad od podstaw, bez gotowców czy półgotowców.
      Wymienianych powyżej zaparzonych w wodzie czy na oleju warzyw saute nie liczę. To nie obiad. Przynajmniej u mnie w domu.
      • kruella83 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 22:47
        Mrożone warzywa po chińsku , fix do potraw chińskich i filet z kurczaka . Wstawiam ryż , kroje kurczaka podsmażam , później wrzucam mrożonkę , smażę i dodaje fix rozmieszany w wodzie. Obiad w 25 min
        • kruella83 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 22:53
          Kroje fileta posypuję curry , kroję mango , podsmażam na patelni , dolewam mleka kokosowego , gotuje w międzyczasie ryż . Obiad w 15 min
          • astramastra Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 17:12
            zaraz ci zarzucą, że się nie da.Da się, trzeba tylko chcieć.Super danie, muszę zrobić.
    • znowu.to.samo Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 10:01
      Ja ostatnio jak mi sie śpieszyło takie cuś wymodziłam: pierś kurczaka, papryke cebule i pieczarki posiekałam na cząstki i jednocześnie wszystko na patelnie, do tego dodałam troche mrożonej fasolki szoaragowej. Dodaje ulubione przyprawy i maggi. To wszystko po podsmażeniu wybełtuje z makaronem spagetti który sie w międzyczasie ugotował. Voila 😁

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka