mamablue 11.07.18, 18:55 Gdzie trzymacie wiadro z mopem? Szafa, schowek, łazienka? Natchnęły mnie emamy myjące codziennie na mokro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia-loi Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 18:58 Wiaderko trzymam pod zlewem, mop na balkonie. Do wiaderka wkładam jeszcze małe worki foliowe i wrzucam tam śmieci. Worek foliowy ze śmieciami codziennie wyrzucam. Nie sortuję śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:25 Można jeszcze nie sortować śmieci? Myślałam, że wszędzie stoją kosze do segregacji śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:30 Ja nie sortuję. Tylko butelki szklane wyrzucam osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:48 janja11 napisał(a): > Można jeszcze nie sortować śmieci? Myślałam, że wszędzie stoją kosze do segregacji śmieci. W moim mieście jest wybór. Za niesortowane płaci się 20 zł miesięcznie od osoby, za sortowane 12,5 zł. Ja płacę 20 zł, ale z tego co widzę to większość nie sortuje, a płaci jakby sortowali, ponieważ nikt tego nie sprawdza, bo niby jak? Kosze w osiedlowym śmietniku są wypełnione po brzegi śmieciami niesortowanymi, a śmieciarki opróżniają je codziennie. Mam za małe mieszkanie, żeby zbierać śmieci posortowane, a nie chce mi się biegać do śmietnika z każdą butelką czy słoikiem. Papier natomiast wrzucam do kosza na papier (choć nie muszę), jak uzbieram "trochę". Ponieważ papier nie śmierdzi, mogę go zbierać kilkanaście dni i wyrzucać. Ale nie zbieram każdego najmniejszego papierka. Zbieram tylko gazety, ulotki. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 21:18 U mnie to samo. Wolę płacić te 8zł więcej i nie musieć sortować. Jakbym miała w kuchni miejsce na dodatkowy kosz do segregacji, to raczej postawiłabym tam wiadro z mopem, o którym pisałam że z braku miejsca stoi w łazience na widoku. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 18:58 W kaciapie z pralka i suszarka. Odpowiedz Link Zgłoś
agata_abbott Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:13 O, ja tak samo! Minus suszarka Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:04 w mniejszym mieszkaniu miałam małą toaletę - i nazywałam ją gospodarczą, stała tam pralka, kosz na pranie i również wiadro z mopem o ile mnie pamięć nie myli. teraz też mam taką mniejszą toaletę i tam też mam pralkę i kosz na pranie, ale że metrażowo po przeprowadzce się powiększyło to mamy kilka róznych zakamarków i tam trzymamy różne różności w tym wiadro, mop i odkurzacz. jedynie nie mam sensownego miejsca wygospodarowanego na prasowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:08 W łazience na widoku i cierpię. Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:10 W komórce na miotły (tak nazywam pomieszczenie gospodarcze obok mieszkania). Ale mopa używam tylko do mycia balkonu. Na codzień w użyciu są chustki nawilżane do podłóg. Odpowiedz Link Zgłoś
kajak75 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:11 W nawiązaniu do wątku o architekcie. Przy remoncie na liście życzeń na pierwszym miejscu była szafa „gospodarcza” właśnie na mopy, odkurzacz, deskę do prasowania itd. Odpowiedz Link Zgłoś
mamablue Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:23 A masz tyle miejsca, żeby ta szafa nie zabierała ci miejsca na zwykłe ciuchy? Odpowiedz Link Zgłoś
kajak75 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:31 Tak, bo mogliśmy wykorzystać wnękę koło pionów wód- kan. Po obu stronach szafy są płytsze regały. Nawet gdyby tam się nie udało, wolałabym odpuścić 60 cm szafy i przeznaczyć je na mopa. Ilość ciuchów mogę ograniczać. Na rozmiar sprzętów do sprzątania nie mam wpływu . Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:35 Ja mam wydzielony fragment szafy na sprzęty gospodarcze, ale po włożeniu tam odkurzacza, dwóch suszarek na pranie i deski do prasowania nie ma już miejsca na wiadro, a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 21:37 Nawet na haczyku nad odkurzaczem? Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 21:39 To moze uda ci się te suszarki podwiesić? Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 22:50 Dałyście mi do myślenia. Mam w tej szafie niską półkę. Pod półką, na poziomie podłogi, jest odkurzacz. Na półce stoją te suszarki, deska, żelazko i parę innych pierdół. Dzisiaj już mi się nie chce, ale jutro sprawdzę czy czasem nie da się usunąć półki i powiesić części przedmiotów i może uda się wcisnąć wiadro. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:18 W tzw. pier*"#niku. Mam wydzieloną część szafy w "gabinecie" na graty - mop, odkurzacz, deska do prasowania, drabina, cały nasz żeglarski bajzel, jakieś insze sprzęty sportowe itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:30 W kuchni. Szafki na podłodze tworzą pusty prostokąt w rogu, a na górze wisi szafka. Wystaje mały kawałek rączki mopa oraz deska do prasowania. Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:34 W garderobie mam szafę na takie rzeczy. Wiadra nie mam, używam tylko mopa Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:51 tol8 napisała: Wiadra nie mam, używam tylko mopa A do mopa nie ma wiadra? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 21:32 nie musi byc wiadro. jak kupujesz caly zestaw, to masz z wiadrem. ja mam tylko pojedynczy plaski mop, do ktorego dokupilam sobie nakladki i on byl bez wiadra. wiadro kupilam sobie takie, jakie mi pasowalo, ale osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
zasiedziala Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:34 W schowku poza mieszkaniem. Ale mopa używamy może raz na kwartał... Odpowiedz Link Zgłoś
rysiowa85 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:36 mop na balkonie (kij i ta plastikowa część na dole) ta szmatka z mopa jak wyschnie i miednica w schowku (mam taka zabudowana wnęke) Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 20:04 Na balkonie, mop lezy pod takim murkiem - z zewnątrz zabudowanym, wiadro w zbudowanym przez konkubina siedzisku, leza tam tez niepotrzebne doniczki, ziemia do kwiatow, itp... Odpowiedz Link Zgłoś
anka_z_lasu Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 20:20 Mam skrzynię stojącą na podłodze w łazience. Tam leży mop i wiadro (po wyschnięciu), ścierki, miski, zapasowe dywaniki pod wannę. Robiona ze sklejki na zamówienie, bo w sklepach czegoś takiego nie mogłam dostać. Służy też do siadania na niej Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 20:20 Mam taką szafę w przedpokoju, w zasadzie odcięty kawałek korytarza - da się do niej wejść. Mam tam deskę, suszarkę, wiadro z mopem. Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 20:24 Myje raz na dwa tygodnie, na wiaderko mam specjalna półkę w szafie, końcówkę trzymam razem ze ścierkami w szafce w łazience, kij w szafie razem z deska do prasowania. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 21:09 nie mam wiadra - mopa takiego plaskiego (taki niby mop - gąbka, ktora wyciska sie za pomoca dzwigni i takiech walkow jakby) i go plucze pod kranem Odpowiedz Link Zgłoś
ricemice Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 20:34 Mam w łazience taką wysoką szafkę z pionową przegródką w sam raz na mopa. Wiaderko prostokątne i wąskie też tam wchodzi i kwadratowa miska. Wymyśliłam tą pojemną szafkę bo wiedziałam, że będzie z tym problem i tak mam tam też półki na chemie i zapasowy papier. Do tego w przedpokoju jest cześć szafy wydzielona na deskę do prasowania, odkurzacz, żelazko plus niezbedniki takie jak mlotek, śrubokręt itd.. Wszystko się da schować trzeba tylko wcześniej to przewidzieć i zaplanować. Mieszkanie ma 55m2. Odpowiedz Link Zgłoś
mamablue Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 20:42 Sama wymyślałaś czy wzięłaś architekta? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 20:54 w kuchni lub na balkonie w zależności od tego jak wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 21:28 mam plaski mop, nakladke od niego po kazdym myciu podlogi zdejmuje i plucze w zlewie, a potem wieszam na balkonie do wyschniecia. sam mop ma teleskopowa rozkladana raczke, wiec skladam go na dlugosc ok. metra i chowam w szafie w korytarzu. mam dlugi korytarz w ksztalcie litery L. wzdluz jednej ze scian sa szafy pod zabudowe i w jednej z nich jest schowana terma na wode oraz miejsce na rzeczy typu miski, wiadro do mopa, odkurzac itp. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 22:25 Wiaderko kupiłam na grzyby, bo nie było takich ażurowych. W domu nie używam. Mopa mam płaskiego, jedną z wysokich szafek kuchennych dedykowałam na takie gospodarcze graty, jest wąska a głęboka i sporo mieści. Odpowiedz Link Zgłoś
kruella83 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 22:57 Mam elektryczny mop który ma swoje miejsce w kuchni , po prostu otwieram mechanizm i szczotki sobie schną Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Do ematek blokowych 12.07.18, 00:37 W łazience stoi, wiadro w kącie i są w nim poskładane w kostkę ścierki, a mop się akurat mieści w kącie za rurami CO. Odpowiedz Link Zgłoś