Dodaj do ulubionych

Do ematek blokowych

11.07.18, 18:55
Gdzie trzymacie wiadro z mopem? Szafa, schowek, łazienka? Natchnęły mnie emamy myjące codziennie na mokro smile
Obserwuj wątek
    • asia-loi Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 18:58
      Wiaderko trzymam pod zlewem, mop na balkonie. Do wiaderka wkładam jeszcze małe worki foliowe i wrzucam tam śmieci. Worek foliowy ze śmieciami codziennie wyrzucam. Nie sortuję śmieci.
      • janja11 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:25
        Można jeszcze nie sortować śmieci? Myślałam, że wszędzie stoją kosze do segregacji śmieci.
        • frey.a86 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:30
          Ja nie sortuję. Tylko butelki szklane wyrzucam osobno.
        • asia-loi Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:48
          janja11 napisał(a):

> Można jeszcze nie sortować śmieci? Myślałam, że wszędzie stoją kosze do segregacji śmieci.

W moim mieście jest wybór. Za niesortowane płaci się 20 zł miesięcznie od osoby, za sortowane 12,5 zł. Ja płacę 20 zł, ale z tego co widzę to większość nie sortuje, a płaci jakby sortowali, ponieważ nikt tego nie sprawdza, bo niby jak? Kosze w osiedlowym śmietniku są wypełnione po brzegi śmieciami niesortowanymi, a śmieciarki opróżniają je codziennie.
          Mam za małe mieszkanie, żeby zbierać śmieci posortowane, a nie chce mi się biegać do śmietnika z każdą butelką czy słoikiem. Papier natomiast wrzucam do kosza na papier (choć nie muszę), jak uzbieram "trochę". Ponieważ papier nie śmierdzi, mogę go zbierać kilkanaście dni i wyrzucać. Ale nie zbieram każdego najmniejszego papierka. Zbieram tylko gazety, ulotki.
          • frey.a86 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 21:18
            U mnie to samo. Wolę płacić te 8zł więcej i nie musieć sortować. Jakbym miała w kuchni miejsce na dodatkowy kosz do segregacji, to raczej postawiłabym tam wiadro z mopem, o którym pisałam że z braku miejsca stoi w łazience na widoku. wink
    • chatgris01 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 18:58
      W kaciapie z pralka i suszarka.
      • agata_abbott Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:13
        O, ja tak samo! Minus suszarkasmile
    • volta2 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:04
      w mniejszym mieszkaniu miałam małą toaletę - i nazywałam ją gospodarczą, stała tam pralka, kosz na pranie i również wiadro z mopem o ile mnie pamięć nie myli.
      teraz też mam taką mniejszą toaletę i tam też mam pralkę i kosz na pranie, ale że metrażowo po przeprowadzce się powiększyło to mamy kilka róznych zakamarków i tam trzymamy różne różności w tym wiadro, mop i odkurzacz. jedynie nie mam sensownego miejsca wygospodarowanego na prasowanie.
    • frey.a86 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:08
      W łazience na widoku i cierpię.
      • mamablue Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:22
        Jak ja cię rozumiem
    • black-cat Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:10
      W komórce na miotły (tak nazywam pomieszczenie gospodarcze obok mieszkania). Ale mopa używam tylko do mycia balkonu. Na codzień w użyciu są chustki nawilżane do podłóg.
    • kajak75 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:11
      W nawiązaniu do wątku o architekcie. Przy remoncie na liście życzeń na pierwszym miejscu była szafa „gospodarcza” właśnie na mopy, odkurzacz, deskę do prasowania itd.
      • mamablue Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:23
        A masz tyle miejsca, żeby ta szafa nie zabierała ci miejsca na zwykłe ciuchy?
        • kajak75 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:31
          Tak, bo mogliśmy wykorzystać wnękę koło pionów wód- kan. Po obu stronach szafy są płytsze regały. Nawet gdyby tam się nie udało, wolałabym odpuścić 60 cm szafy i przeznaczyć je na mopa. Ilość ciuchów mogę ograniczać. Na rozmiar sprzętów do sprzątania nie mam wpływu .
          • frey.a86 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:35
            Ja mam wydzielony fragment szafy na sprzęty gospodarcze, ale po włożeniu tam odkurzacza, dwóch suszarek na pranie i deski do prasowania nie ma już miejsca na wiadro, a szkoda. uncertain
            • danaide Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 21:37
              Nawet na haczyku nad odkurzaczem?
            • black.emma Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 21:39
              To moze uda ci się te suszarki podwiesić?
              • frey.a86 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 22:50
                Dałyście mi do myślenia. Mam w tej szafie niską półkę. Pod półką, na poziomie podłogi, jest odkurzacz. Na półce stoją te suszarki, deska, żelazko i parę innych pierdół. Dzisiaj już mi się nie chce, ale jutro sprawdzę czy czasem nie da się usunąć półki i powiesić części przedmiotów i może uda się wcisnąć wiadro. smile
    • cosmetic.wipes Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:18
      W tzw. pier*"#niku. Mam wydzieloną część szafy w "gabinecie" na graty - mop, odkurzacz, deska do prasowania, drabina, cały nasz żeglarski bajzel, jakieś insze sprzęty sportowe itp.
    • ruscello Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:30
      W kuchni. Szafki na podłodze tworzą pusty prostokąt w rogu, a na górze wisi szafka. Wystaje mały kawałek rączki mopa oraz deska do prasowania.
    • tol8 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:34
      W garderobie mam szafę na takie rzeczy. Wiadra nie mam, używam tylko mopa
      • asia-loi Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:51
        tol8 napisała:

Wiadra nie mam, używam tylko mopa

A do mopa nie ma wiadra?
        • eliszka25 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 21:32
          nie musi byc wiadro. jak kupujesz caly zestaw, to masz z wiadrem. ja mam tylko pojedynczy plaski mop, do ktorego dokupilam sobie nakladki i on byl bez wiadra. wiadro kupilam sobie takie, jakie mi pasowalo, ale osobno.
    • zasiedziala Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:34
      W schowku poza mieszkaniem. Ale mopa używamy może raz na kwartał...
    • rysiowa85 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 19:36
      mop na balkonie (kij i ta plastikowa część na dole)
      ta szmatka z mopa jak wyschnie i miednica w schowku (mam taka zabudowana wnęke)
    • zazou1980 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 20:04
      Na balkonie, mop lezy pod takim murkiem - z zewnątrz zabudowanym, wiadro w zbudowanym przez konkubina siedzisku, leza tam tez niepotrzebne doniczki, ziemia do kwiatow, itp...
    • anka_z_lasu Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 20:20
      Mam skrzynię stojącą na podłodze w łazience. Tam leży mop i wiadro (po wyschnięciu), ścierki, miski, zapasowe dywaniki pod wannę. Robiona ze sklejki na zamówienie, bo w sklepach czegoś takiego nie mogłam dostać. Służy też do siadania na niej wink
    • martishia7 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 20:20
      Mam taką szafę w przedpokoju, w zasadzie odcięty kawałek korytarza - da się do niej wejść. Mam tam deskę, suszarkę, wiadro z mopem.
    • leni6 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 20:24
      Myje raz na dwa tygodnie, na wiaderko mam specjalna półkę w szafie, końcówkę trzymam razem ze ścierkami w szafce w łazience, kij w szafie razem z deska do prasowania.
      • mysz1978 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 21:09
        nie mam wiadra - mopa takiego plaskiego (taki niby mop - gąbka, ktora wyciska sie za pomoca dzwigni i takiech walkow jakby) i go plucze pod kranem
    • ricemice Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 20:34
      Mam w łazience taką wysoką szafkę z pionową przegródką w sam raz na mopa. Wiaderko prostokątne i wąskie też tam wchodzi i kwadratowa miska. Wymyśliłam tą pojemną szafkę bo wiedziałam, że będzie z tym problem i tak mam tam też półki na chemie i zapasowy papier. Do tego w przedpokoju jest cześć szafy wydzielona na deskę do prasowania, odkurzacz, żelazko plus niezbedniki takie jak mlotek, śrubokręt itd.. Wszystko się da schować trzeba tylko wcześniej to przewidzieć i zaplanować.
      Mieszkanie ma 55m2.
      • mamablue Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 20:42
        Sama wymyślałaś czy wzięłaś architekta?
    • slonko1335 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 20:54
      w kuchni lub na balkonie w zależności od tego jak wyjdzie
    • eliszka25 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 21:28
      mam plaski mop, nakladke od niego po kazdym myciu podlogi zdejmuje i plucze w zlewie, a potem wieszam na balkonie do wyschniecia. sam mop ma teleskopowa rozkladana raczke, wiec skladam go na dlugosc ok. metra i chowam w szafie w korytarzu. mam dlugi korytarz w ksztalcie litery L. wzdluz jednej ze scian sa szafy pod zabudowe i w jednej z nich jest schowana terma na wode oraz miejsce na rzeczy typu miski, wiadro do mopa, odkurzac itp.
    • koronka2012 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 22:25
      Wiaderko kupiłam na grzyby, bo nie było takich ażurowych. W domu nie używam. Mopa mam płaskiego, jedną z wysokich szafek kuchennych dedykowałam na takie gospodarcze graty, jest wąska a głęboka i sporo mieści.
      • kruella83 Re: Do ematek blokowych 11.07.18, 22:57
        Mam elektryczny mop który ma swoje miejsce w kuchni , po prostu otwieram mechanizm i szczotki sobie schną
    • aerra Re: Do ematek blokowych 12.07.18, 00:37
      W łazience stoi, wiadro w kącie i są w nim poskładane w kostkę ścierki, a mop się akurat mieści w kącie za rurami CO.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka