Dodaj do ulubionych

Prezent kardiologiczny

12.07.18, 18:02
Ematka wie wszystko i może mi jej zbiorowa mądrość pomoże. A ja chcę kupić prezent związany ze zdrowiem isobie, która ma problem z nadciśnieniem. Aparat do mierzenia ciśnienia już ma. To pan, po 60 bardzo jak na swój wiek energiczny i sprawny. Ciśnienie mierzy, jest pod kontrolą lekarza. Jest cały czas aktywny i pracuje. Myślałam i jakimś Biovitalu, to ma być nie bardzo zobowiązujący prezent, ale jedniczesnie sensowny. Podpowiecie coś?
Obserwuj wątek
    • kota_marcowa Re: Prezent kardiologiczny 12.07.18, 18:20
      A dlaczego akurat musi być "kardiologiczny"? Prawdę mówiąc łatwo ci nie będzie, bo jedyny powiązany z tematem jest aparat do mierzenia ciśnienia.
      Osoba lecząca się na NT ma mierzyć ciśnienie i brać leki zalecone przez lekarza. Oprócz tego powinna stosować dietę i ruch.
      Biovital top zwykłe witaminy, tylko odpowiednio wypromowane wink
      No nie wiem, jakąś książkę o diecie w NT, jeżeli uprawia jakiś sport, to pulsometr.
      • jasnoklarowna Re: Prezent kardiologiczny 12.07.18, 19:02
        może taki pulsometr/krokomierz/dystansomierz/licznik kalorii w jednym? ok.40zł.
        niektóre- te dla ogarniętych technicznie - mają jeszcze jedną fajną funkcję.
        Można sobie ściągnąć na telefon specjalną apkę do tego żeby np.budziła w odpowiedniej fazie snu,łączy się z budzikiem w telefonie i mierzy fazę snu i budzik w odpowiedniej chwili budzi żeby czuć się lepiej po obudzeniu.
        koszt tych zbliżony do 100zł, choć na alliexpresie ok. 60zł można znaleźć
        • blimsien Re: Prezent kardiologiczny 13.07.18, 12:52
          Xiaomi mi band 2 (starszy model) jest powyzej 70 na ali. Nie wiem jak ty, ale jakiegos totalnie niesprawdzonego no-name sprzetu, który się rozpada po miesiącu bym nie kupiła na prezent
    • aqua48 Re: Prezent kardiologiczny 12.07.18, 18:36
      Kije do chodzenia? Skakanka z wygodnymi rączkami, książka ze zdrową dietą i przepisami na nadciśnienie.
    • majenkir Re: Prezent kardiologiczny 12.07.18, 18:57
      Poduszke mu kup wink
      https://aentmedia.azureedge.net/prod-img/500/92/3464392.jpg

Ja sie zbieram, zeby kupic u nicht trzustke corce, hehe smile
      • lucyjkama Re: Prezent kardiologiczny 13.07.18, 07:37
        A po co jej trzustka?
        • majenkir Re: Prezent kardiologiczny 14.07.18, 02:03
          bo jej wlasna nie dziala tongue_out
    • issa-a Re: Prezent kardiologiczny 12.07.18, 20:45
      Defibrylator mu kup.
      Nie no wiem, głupie...zarcik taki...nie mogłam się powstrzymac.
      Poważnie - to żadnych Biovitali i takich tam. Pan po 60-tce to nie starzec!!! nie obrażaj jego męskości.
      Na emeryturę przechodzi się dopiero po 65 rż, i to tez po obnizce wieku. Facet jest sprawny, energiczny, pracuje. A z nadcisnieniem to teraz (i chyba wcześniej) to ma niemal każdy facet, moj mąz tez a nie jest w tym wieku.
      Kup mu koniak albo whisky, bardzo dobre na skok cisnienia (albowiem rozrzesza naczynia krwionośne). To wlaśnie jest "niezobowiazujacy prezent".
      • ortolann Re: Prezent kardiologiczny 12.07.18, 21:06
        Żarcik akueat dla mnie kretyński, bo tu chodzi o mojego ojca. Jak jestem wyluzowana tak jeśli o niego chodzi i jego zdrowie, to reaguję alergicznie...
        Ale z tym koniakiem to Ty mozesz mieć rację. On jest na emeryturze juz od kilku lat (praca w szkodliwych warunkach), ale pracuje nadal.
        • issa-a Re: Prezent kardiologiczny 12.07.18, 21:52
          >Żarcik akueat dla mnie kretyński, bo tu chodzi o mojego ojca

ło jezu..no, nie przesadzaj...
          Są czasem trunki produkowane okazjonalnie, raz na kilka lat, tzw. kolekcjonerskie
          Czasem kupuje dla meża whisky bo lubi. Poszukaj.
        • jola-kotka Re: Prezent kardiologiczny 13.07.18, 01:22
          No ale to ty robisz z niego starca.
    • sfornarina Re: Prezent kardiologiczny 12.07.18, 20:52
      Fitbitsmile
    • ongoing Re: Prezent kardiologiczny 12.07.18, 20:57
      To pan, po 60 bardzo jak na swój wiek energiczny i sprawny

czy Ty masz 20 lat i dlatego uważasz, że to już starzec, któremu przyjemność sprawia mierzenie ciśnienia i branie leków?smile
      • ortolann Re: Prezent kardiologiczny 12.07.18, 21:08
        Tak. A wyczytałaś to w którym miejscu?
        • capa_negra Re: Prezent kardiologiczny 12.07.18, 21:23
          Mój mąż ma 60 lat i gdybym w prezencie kupiła mu jakiś medyczny prezent to byłaby to katastrofa. Mój tato jest po 80tce i też by się obraził za medyczny prezent.
          • bi_scotti Re: Prezent kardiologiczny 12.07.18, 21:37
            Psa. I to takiego, ktory musi duzo chodzic, musi sie wybiegac, wymaga od wlasciciela wielu dlugich spacerow. Seriously! Albo jakis karnet do gym czy na basen, tylko sprawdz czy maja zajecia dla "mature" panow kolo 60tki wink Najlepsze zyczenia dla taty! Cheers.
            • majenkir Re: Prezent kardiologiczny 13.07.18, 02:15
              bi_scotti napisała:
              > Psa.

I kota wink

https://www.petcathealth.info/wp-content/uploads/2014/10/cat-purr.jpg
        • ongoing Re: Prezent kardiologiczny 12.07.18, 21:38
          w twoim poście to wyczytałam. Pomijam już fakt, że kupowanie prezentu wiążącego się z chorobą czy jakąkolwiek niedyspozycją jest delikatnie mówiąc nietaktem. Nadciśnienie to nie hobby, tylko choroba. Nawet nie chcę wiedzieć co przyszloby ci do głowy gdybyś miała do czynienia z kimś z chorobą nowotworową, czy z rzeczy lżejszego kalibru - grzybicąsmile
          • lellapolella Re: Prezent kardiologiczny 12.07.18, 23:33
            100/100
    • muchy_w_nosie Re: Prezent kardiologiczny 12.07.18, 21:50
      Krokomierz fajne to i pokazuje różne rzeczy albo taniej koniaczek ;P
      • kk345 Re: Prezent kardiologiczny 12.07.18, 22:01
        Krokomierz wyjdzie zdecydowanie taniej, niż koniaczek...
    • huexido Re: Prezent kardiologiczny 12.07.18, 22:03
      Jeśli koniecznie czujesz potrzebę kardiologiczną to np jakiegoś fitbanda z funkcją do ciśnienia np. R5 Smart Bracelet (poszukaj na Ali), mierzy ciśnienie, kroki, puls, pokazuje kto dzwoni.
    • madzioreck Re: Prezent kardiologiczny 12.07.18, 22:54
      IMHO kupowanie komukolwiek prezentów związanych z jego chorobą jest, bardzo delikatnie mówiąc, nietaktem. Kup prezent tacie, a nie jego chorobie.
    • 18lipcowa3 Re: Prezent kardiologiczny 12.07.18, 23:38
      Co to za dziwactwo present związany z ciśnieniem?????
      A nie moze byc cos z hobby typu ksiazka /plyta itp?
      • ortolann Re: Prezent kardiologiczny 13.07.18, 01:17
        No dziwactwo takie uznajmy. A mnie jest potrzebny pomysł.
        • jola-kotka Re: Prezent kardiologiczny 13.07.18, 01:26
          Lozo przeciw odlezynowe po wylewie sie przyda . Cos z toba nie halo serio kup chlopu cos co go ucieszy a nie wymyslasz jakies bzdury dla zdrowego czlowieka.
          • ortolann Re: Prezent kardiologiczny 13.07.18, 09:45
            Jolcia, dla zdrowego i energicznego. Jednak takiego, który nie chce się leczyć. I chcę dać mu coś, co wzmocni kazanie, jakie zamierzam mu wygłosić. Bo jest pod opieką lekarza, ale się miga. A utrzymywanie przez długi czas ciśnienia powyżej 160 nie jest dla nikogo dobre. Na ematkę to zawsze można lliczyć, że będzie czytać pomiędzy wierszami big_grin
            • sfornarina Re: Prezent kardiologiczny 13.07.18, 09:58
              A nie możesz kupić mu “prezentu” kardiologicznego kiedy indziej? A na urodziny sprezentować prawdziwego prezentu? 😉
            • lady-z-gaga Re: Prezent kardiologiczny 13.07.18, 10:10
              To nadal nie wyjaśnia, dlaczego swoją troskę o zdrowie ojca zamierzasz okazać akurat w dniu urodzin, a nie wczesniej lub później. Gdyby miał zaniedbane zęby, to co byś mu sprawiła na urodziny (oprócz kazania)? wink
              • ortolann Re: Prezent kardiologiczny 13.07.18, 10:47
                Gdzie wyczytałaś że to urodziny? To jest prezent bez okazji, tak się składa. Laski, weźcie no ruszcie głową, zamiast bić pianę bez sensu, no. Nie kupiłabym nikomu mydła ani dezodorantu ani pasty do zębów. Poprosić babę o radę, no...
                • lady-z-gaga Re: Prezent kardiologiczny 13.07.18, 11:12
                  No fakt, nie pisałaś smile nie wiem skąd mi się wzięły te urodziny, przepraszam smile
            • kota_marcowa Re: Prezent kardiologiczny 13.07.18, 11:01
              No to pisz od razu, ze to twój własny ojciec i nie chce się leczyć.
              Prezenty tu IMO nie pomogą, musi zrozumieć, że jak nie będzie się leczył, to dostanie zawału albo udaru. I tu bym proponowała, żeby porozmawiał z nim ktoś, z kogo zdaniem się liczy, bo ty czy lekarz możecie sobie gadać do woli, jeżeli on z tych, co wiedzą lepiej. A i znałam takich niestety, których nawet przebyty zawał nie przekonał.
              • ortolann Re: Prezent kardiologiczny 13.07.18, 11:39
                Naprawdę? No to mi podpowiedziałaś. To wlasnie ja jestem tą osobą, której on posłucha. Czy ematce trzeba przedstawić historię choroby i opowiedziec o rodzinie żeby podpowiedziały? To proste pytanie, a mię głowa puchnie. Dajmy na to, że chcę wzmocnić przekaz prezentem/ upominkiem/ gadzetem czymkolwiek. Córce nie odmówi, wiem o tym. Dalsze kroki obmyśliłam, tylko ta podpowiedź jest mi potrzebna. Laski, plizz.
                • kota_marcowa Re: Prezent kardiologiczny 13.07.18, 13:10
                  No to książkę mu kup, jest na rynku pełno takich łączących porady nie tylko dietetyczne, ale i lekarskie np, włącznie z przepisami. Dorzuć koniaczek na osłodę, jeżeli lubi.
            • lellapolella Re: Prezent kardiologiczny 13.07.18, 11:45
              Coś mi się wydaje, że to będą niezapomniane urodziny dla solenizantabig_grin
              • ortolann Re: Prezent kardiologiczny 13.07.18, 12:35
                Bo urodziny dla solenizatna zawsze są niezapomniane big_grin
                Co Wy z tymi urodzinami?
      • minniemouse Re: Prezent kardiologiczny 13.07.18, 01:46
        A chcialabys dostal Tylenol w prezencie? no wlasnie smile
        Raczej pomysl co tatus by chcial dostac, ale podpada to pod kategorie "zbytki".

Minnie
    • princess_yo_yo Re: Prezent kardiologiczny 13.07.18, 11:55
      cisnienie mierzy I jest pod kontrola lekarza ale ty potrzebujesz kontrolowac I pasywno agresywnymi prezentami wywolac reakcje ktora sobie wymislias big_grin bleh
    • leann32 Re: Prezent kardiologiczny 14.07.18, 10:46
      dobrze ze chlop nie ma 90-tki bo pewnie od autorki otrzymalby trumnę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka