Dodaj do ulubionych

prom- prosba

26.07.18, 22:05
Dziewczyny, niektore z Was pisaly ostatnio, ze plynelyscie promem do Szwecji. Ja mam plynac z mezem i dzieckiem (2 lata), jestem tez w ciazy. Kupilismy kabine ale prom, ktorym mamy plynac ciagle jest odwolywany i boimy sie, ze na nasz termin rowniez nie wyplynie. Mozemy przebukowac bilety ale na inne promy nie ma juz kabin na wylacznosc tylko miejsca w kabinach (z obcymi ludzmi) lub fotele lotnicze. Co radzicie? Brac miejsca w kabinie? Tylko przeraza mnie nocleg z 2 latkiem w kabinie z obcymi ludzmi, w sensie ze nie wiem na kogo trafie i czy moj dwulatek nie bedzie przeszkadzal. Tam sa na promie dyskoteki, ktos moze przeciez miec ochote wrocic w srodku nocy. Poradzcie prosze. A moze wziac fotel lotniczy po prostu? Mamy lozeczko przenosne dla dziecka.
Obserwuj wątek
    • indeed4 Re: prom- prosba 26.07.18, 22:13
      > Co radzicie? Brac miejsca w kabinie? Tylko przeraza mnie nocleg z 2 latkiem w kabinie z obcymi ludzmi

Parawan! W tej sytuacji najlepiej się sprawdzi tradycyjny polski parawan, najlepiej plażowy wink
    • jollyvonne Re: prom- prosba 26.07.18, 23:05
      Wszystko zalezy od tego jak daleko bedziesz jechac po zejsciu z promu i jak u Was kierowca lubi jezdzic. Nie wiem ktore to promy sa tak odwolywane, ale plywa ich kilka, roznych przewoznikow i o roznych porach. Jesli po promie nie macie daleko, to moze prom dzienny i wtedy fotele lotnicze sa w miare OK. Jesli macie bardzo daleko, to mozna prom dzienny i hotel po drodze. Opcja prom nocny bez kabiny to koszmar, naprawde odradzam. Wspolna kabina nie jest najbardziej komfortowym wyjsciem, ale lepszym niz nic.
      • allaround Re: prom- prosba 26.07.18, 23:10
        Dzieki, to prom nocny z Gdanska do Nynasham, niestety nie ma innych promow na tej trasiesad. Prom startuje o 18 i na miejscu o 12 w poludnie. Kurcze, naprawde taki open space na fotelach lotniczych to koszmar? Niewygodnie? Glosno? Bo wydawalo mi sie, ze to lepsza opcja niz ciasna kabinasad. My sie jakos przemeczymy, chodzi mi najbardziej o dziecko.
        • allaround Re: prom- prosba 26.07.18, 23:10
          Po zejsciu z promu mamy 60 km do celu, jedziemy wlasnym samochodem.
        • taki-sobie-nick Re: prom- prosba 26.07.18, 23:16
          My sie jakos przemeczymy,
          > chodzi mi najbardziej o dziecko.

Dziecko nie będzie prowadzić samochodu, kierowca powinien być wyspany.
    • taki-sobie-nick Re: prom- prosba 26.07.18, 23:12
      To ja zaryzykuję głupie pytanie.

W hotelach można wziąć pokój dwuosobowy dla jednej osoby (płacąc za cały pokój, rzecz jasna). Czy jest taka możliwość na promie?
      • allaround Re: prom- prosba 26.07.18, 23:24
        Tak, mozna wykupic kabine 2 osobowa.
        • taki-sobie-nick Re: prom- prosba 26.07.18, 23:26
          allaround napisała:

> Tak, mozna wykupic kabine 2 osobowa.

Ale ja nie to miałam na myśli.
          • allaround Re: prom- prosba 26.07.18, 23:36
            To musisz poprawnie formulowac pytania.
            • taki-sobie-nick Re: prom- prosba 26.07.18, 23:46
              Poprawnie sformułowałam pytanie.

Przechodzę na niższy poziom abstrakcji.

Nie chodzi mi o wykupienie kabiny dwuosobowej przez dwie osoby. Chodzi mi o wykupienie całej Kabiny Z Obcymi Ludźmi przez dwie osoby.

Właśnie po to, żeby mieć ją dla siebie i żeby obcych ludzi tam nie było.

Pytanie brzmi: czy jest taka możliwość w przypadku promu?

Chyba że:

a) obcy ludzie są już zabukowani we wszystkich Kabinach Z Obcymi Ludźmi,
              b) wychodzi za drogo.
              • mikams75 Re: prom- prosba 26.07.18, 23:50
                Mysle, ze wychodzi za drogo, bo teoretycznie przeciez mozna kupic bilety dla fikcyjnych czlonkow rodziny.
              • jollyvonne Re: prom- prosba 27.07.18, 12:39
                Na promach mozna wykupic cala kabine, zarowno dwojke jak i czworke, dla jednej osoby (nie trzeba nikogo fikcyjnie tam meldowac). Jednak ilosc kabin jest ograniczona i po prostu wolnych nie ma. Cala kabina wychodzi sporo drozej, bo placi sie za kazde miejsce, wykorzystane czy nie.
    • katriel Re: prom- prosba 26.07.18, 23:35
      > A moze wziac fotel lotniczy po prostu?

Spędzanie wielu godzin (przesypianie nocy) w fotelu, choćby i lotniczym, nie jest ani przyjemne, ani zdrowe. Jeśli już musisz podróżować bez kabiny, to robi się to tak: natychmiast po wejściu na pokład znajdujesz sobie spokojny kącik (może być w pomieszczeniu z fotelami lotniczymi), wyciągasz z plecaka śpiwór (i karimatę, jeśli w pomieszczeniu nie ma wykładziny dywanowej) i rozkładasz na podłodze pod ścianą, zajmując sobie dobre miejsce. Raz się spóźniłam i zabrakło dla mnie miejsc pod ścianą, musiałam siedzieć w fotelu całą noc. Do dziś pamiętam, jak mi spuchły i ścierpły nogi (a byłam wtedy dwa razy młodsza i zdrowsza niż dziś!).

Jeśli nocleg na podłodze ci nie odpowiada, bierz kabinę. Fotel jest gorszy niż podłoga.
    • mikams75 Re: prom- prosba 26.07.18, 23:48
      Nie plynelam na tej trasie, ale generalnie te jabunki na promach sa malenki, tam sie nie da ruszyc jak sie jeszcze wezmie bagaze i dzielenie takiej przestrzeni z obcymi to nieciekawe jest. My mielismy nasza dwuosobowa i naprawde ruszyc sie nie bylo jak. Z obcymi to bym wolala fotele lotnicze.
    • ida_listopadowa Re: prom- prosba 27.07.18, 00:45
      Bardzo czesto plywam promami. Pracuje w logistyce. Masz bilet na prom o nazwie NS z Gdanska do Nynashamn? On juz jest 6 raz przesuniety i ludzie z branzy (ze stoczni) mowia, ze 2-go tez nie poplynie. Na kiedy masz rezerwacje?

Moze warto sprobowac prom innej firmy z Gdyni np? nie doplyniecie bezposrednio do Nynashamn, ale nawet z 5h w aucie bedziecie wczesniej i pewnie taniej niz bujac sie 18 godzin bez kabiny.
      Zmiana linii jest najlepszym pomyslem.

Moim zdaniem fotele lotnicze sa opcja najgorsza z mozliwych. Wyobraz sobie, ze jestes w sali kinowej i tam masz z ludzmi doikola przetrwac 18h. Jezeli tylko jest opcja osobnej kabiny to bierz, jezeli nie ma - bierz miejsca i nawet sie nie zastanawiaj. Nocleg w kabinie 4-os z 2 latkiem bedzie duzo lepszy niz przesuedzenie nocy z placzacym dzieckiem w tlumie obcych ludzi, to jak poczekalnia na dworcu.

Nawet nie kombinuj, ze sie gdzies polozysz na podlodze - tacy ludzie sa budzeni i prowadzeni z powrotem na miejsce, poza tym tych miejsc zwyczajnie nie ma, na promie kazdy skrawek miejsca jest wykorzystany, w barach i tp nie mozna spac, sa tez zamykane (nie sa otwarte przez caly czas).
      Masz moze jeszcze jakies pytania?
      • allaround Re: prom- prosba 27.07.18, 08:25
        Ida, dzieki! Tak, mamy bilety na ten wlasnie prom, na 12 sierpnia. A nie orientujesz sie czy ludzie praktykuja zamienianie sie kabinami? Bo moze ktos sie zamieni i maz bedzie z nami. I czy tam jest duzo ludzi imprezujacych? Glosno?
        • allaround Re: prom- prosba 27.07.18, 08:31
          I moze wiesz wiecej jak dotrzec do Szwecji z Gdanska lub Szczecina innym promem? Polecasz jakies linie? Pierwszy nocleg mamy w Sztokholmie.
          • ida_listopadowa Re: prom- prosba 27.07.18, 09:40
            12.08 jest w miare bezpieczny, ale ten prom NS juz byl 2 miesiace opozniany, wiec jezeli mozecie zrezygnowac i odzyskac pieniadze to moze warto poprobowac dostac sie inaczej na miejsce. Z Gdyni jest prom do Karlskrony, 3 promy dziennie. Rejs trwa 10 godzin. 12 to niedziela wiec na pewno sie uda znalezc miejsce i kabine. Sprawdz moze, nie wiem czy moge podac nazwe firmy, ale inicjaly to SL.
            Z Karlskrony jest piekna, prosta droga do Sztokholmu, jedzie sie 5h, ale w ogole tego nie czuc, jechalam wielokrotnie.
            Co do kabin dzielonych - zasada jest taka, ze sa to miejsca damskie lub meskie, wiec zamiany raczej nie wyjda!
            Jest jeszcze jedna opcja ale skomplikowana. Z Gdanska jest wizzair do Sztokholmu. Maz moglby sam jechac autem promem, a ty z dzieckiem samolotem.
            Najpierw sprawdz po prostu te opcje z Gdyni z SL. Potem zobacz samolot i opcje kombinowana. Jak nie beda wam chcieli oddac kasy z firmy P na ktora masz bilet, to bierz jakakolwiek kabine, nawet dzielona.
            Swinoujscie ma chyba 9 promow dziennie, ale to odpada, z dolu Szwecji do Sztokholmu jest chyba 800 km.
            Jakbym cos mogla pomoc, to pisz, obserwuje watek.
            • allaround Re: prom- prosba 27.07.18, 10:20
              Ida, serdecznie Ci dziekuje za pomysl z innym promem. Zarezerwujemy prom SL do Karlskrony z fajna kabina i to duzo taniej i dojedziemy do Sztokholmu samochodem. Jest opcja premium anulacji biletu 2h wczesniej. Prom NS mamy rzekomo w niedziele o 18 a SL jest z Gdyni o 21 wiec spokojnie do niedzieli rana bedziemy czekac. Jesli NS poplynie to anulujemy SL na ostatnia chwile a jesli NS znow odwolaja to beda musieli nam oddac 100 procent i poplyniemy SL. Jeszcze raz wielkie dzieki bo kamien spadl mi z serca.
              • allaround Re: prom- prosba 27.07.18, 10:24
                I za ta droga fajna do Sztokholmu tez bardzo mnie podbudowalas, super ze przeczytalas ten wateksmile.
                • jollyvonne Re: prom- prosba 27.07.18, 12:40
                  Bardzo dobra decyzja smile
                  Dobrej drogi zycze!
                • ida_listopadowa Re: prom- prosba 27.07.18, 14:24
                  Alez prosze, jakby co pisz tutaj. Sprawdz jednak dokladnie jak jest z anulowaniem w SL, chyba trzeba zrobic rezerwacje przez internet i wtedy mozna anulowac na 2h przed wyjazdem, bo jak anulujesz telefonicznie to nie wiesz czy sie dodzwonisz, bo w niedziele nawet "moj" fracht ma krocej czynne.
                  I przez Internet chyba 100% jest zwrot, a przez telefon nie. Dobrze sie dopytaj o wszystko.
                  • allaround Re: prom- prosba 27.07.18, 18:12
                    Tak, zarezerwowalismy przez Internet, opcje premium i na pewno na 2h wczesniej jest mozliwa anulacja, mamy tez taka informacje na bilecie.
                    • promy24 Re: prom- prosba 30.07.18, 12:48
                      tutaj znajdziecie aktualną sytuację tego statku: promy24.com/pl/wiadomosci/promy-do-szwecji-nowy-prom-z-gdanska-do-nyn-shamn-jednak-od-1-czerwca.html
                      narazie cały czas jest przesuwany i nic nie wskazuje, żeby mieli sobie poradzić z obecnymi problemami
    • ida_listopadowa Re: prom- prosba 02.08.18, 13:32
      Allaround, twoj prom NS z firmy P zostal przesuniety na... wrzesien. Dobrze, ze zrobilas rezerwacje z firma SL, zadbaj zeby P szybko ci pieniadze zwrocilo. Ludzie mowia, ze sa problemy nawet sie dodzwonic!
      • allaround Re: prom- prosba 02.08.18, 14:26
        Wiem, Ida, dostalam dzis smsa! Podali telefon i maila, chybaod razu maila napisze bo na tej infolinii zawsze ok.30 osob czeka w kolejcewink. Dokladnie tak- jak dobrze ze nam doradzilas i mamy drugi prom!
        Swoja droga w piatek pisalam do P maila czy oddadza nam 100% bo prom pewnie zostanie odwolany to wczoraj mi pani napisala, ze ‘poplynie i juz czeka gotowy na nabrzezu’ i ze mozemy zrezygnowac ale potraca nam 30%. A dzis oprocz sms rownie mail ze prom odwolany i jednak 100% zwroca. Teraz na wrzesien jest przesuniety.
        • teliszon Re: prom- prosba 02.08.18, 14:48
          To ja jeszcze podpowiem,ze wykup za okolo 40zl możliwość zostanie w kabinie, do momentu przybicia statku do brzegu.
          Inaczej 1,5h przed prosza o opuszczenie kabin,celem umozliwienia personelowi sprzątnięcia kabin.
          Ta opcja jest "reglamentowana",maja limit na takie kabiny.
          Nas,ta niemiła informacja spotkala przy powrocie.
          Prom "Spirit" jest nowy i ma fajne miejsca dla maluchow do zabawy.
          Miłego rejsu smile
          • allaround Re: prom- prosba 02.08.18, 14:53
            Ok. Dziekiwink)
          • chicarica Re: prom- prosba 02.08.18, 17:22
            Tydzień temu płynęłam Stena Spirit i praktycznie do momentu zejścia na pokład samochodowy byłam w kabinie, a nic nie musiałam dopłacać. Prawdę mówiąc to zapomniałam w ogóle o tym, że tam w ogóle jest taka opcja.
    • notting_hill Re: prom- prosba 02.08.18, 14:44
      To znalazłam na FB jako zalinkowane przez kogoś znajomego:

"Piszę ku przestrodze. Może kogoś uchronię przed takimi przykrościami. Właśnie przeżyłam backlash. Podróż promem firmy na P. To nie powrót do lat 90-tych, ale 80-tych, a może perwersyjna wariacja na temat wędrówek uciekinierów z terenów objętych konfliktem zbrojnym. Ludzie śpią wszędzie na podłodze, kanapach, krzesłach stołach, zapchane kible, brak papieru i mydła, infrastrukturalny brak pryszniców, warzywa gotowane po dziesięć razy i zupa zamiast jajecznicy. Wszystko śmierdzi starą, przepoconą skarpetą. A myk jest taki. P. od pół roku sprzedaje bilety na prom widmo, który rzekomo ma zaraz zacząć pływać jak nowy i nowoczesny nabytek tej firmy. Odwołuje rejs na tydzień przed wypłynięciem, tłumacząc się przyczynami niezależnymi od armatora. Oczywiście wyraża gotowość zwrotu kasy lub przebukowania. Żeby się tego dowiedzieć, trzeba spędzić na telefonie pół dnia jako setny oczekujący na połączenie, które odbierają chyba max 2-3 osoby. Zważywszy, że większość pasażerów jest uwikłana w jakieś plany i timingi, większość godzi się na zmianę rezerwacji na najbliższy możliwy termin. W zamian dostaje kupony na rozgotowane brokuły i jajeczny glut. W ten sposób P. ładuje na statek podwójną liczbę pasażerów, z których połowa przysposabia się do wędrówek ludów, które czekają naszą ludzkość w prawdopodobnie dość bliskiej przyszłości w związku ze zmianami klimatycznymi i niepokojami. P.S. Sinice w Bałtyku są nawet wokół Szwecji. P.S. Cena za takie przeżycie dla 2 os + samochód 2000 PLN"

• ida_listopadowa Re: prom- prosba 09.08.18, 01:57
      allaround, zliza sie Teoja podroz. Badz mila i opisz jak to wszystko wygladalo i czy udalo sie dojechac do Sztokholmu bez przygod!
      Czy P oddalo ci pieniadze?
      • allaround Re: prom- prosba 09.08.18, 15:45
        Ok. Obiecujewink. Wczoraj dostalismy zwrot pieniedzy od P wiec pod tym wzgledem w porzadku.
    • mikams75 Re: prom- prosba 09.08.18, 11:39
      dziewczyny, piszcie pelne nazwy problematycznych firm, zeby innym wyszukiwarka wypluwala te posty.
    • ida_listopadowa Re: prom- prosba 16.08.18, 08:25
      Jak tam allaroud, dojechaliscie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka