tanebo2.0 01.08.18, 07:03 www.edziecko.pl/rodzice/7,79318,23737218,wiadomo-juz-o-ile-postarza-kazda-ciaza-wyniki-badan-moga-nie.html#Z_Prze czytałyście? Też mam takie wrażenie. Koleżanki które rodziły dziś wyglądają na 50-tki. Nieródki - na 30-tki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bei Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 08:44 Całe szczęście, ze na zewnątrz tych starych komórek nie widać😊. Tak serio, to żadna nowość, ciąża to obciążenie dla organizmu, konsekwencje trzeba ponieść. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 09:02 Nie przesadzaj. Przy liczbie dzieci do trzech specjalnych różnic na twarzach nie widać. Co najwyżej po ciążach figura dostaje w kość. Wszystkim, które na starcie miały bardzo wąską talię ciąża na stałe dodała kilka centymetrów. Ppza tym rozstępy na brzuchu czy piersiach ale tego w ubraniu nie widać. Chyba, że te koleżanki nago oglądałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
jemgluten Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 11:20 Ja mam rozstępy na udach i plecach - wszystkie z okresu dojrzewania. Odpowiedz Link Zgłoś
anagat1 Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 12:29 Talie mam szczuplejsza niz przed dwiema ciazami ( cwicze).. A rozstepy na brzuchu mnie ominely..ufff.. Wygladam znacznie lepiej niz przed ciazami..wiele osob mi to powtarza. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 12:38 Ale to kwestia ile miałaś na starcie. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 14:29 Nie generalizuj. Po 2 ciążach mam mniej w talii i problem z ciuchami sprzed ciąży, a przed ciążami też byłam szczupła. Musiałam pozwężać eleganckie spódnice i spodnie. Moja siostra po ciąży jest szczuplejsza niż przed, sporo schudła. Pewnie to nie jest częste, ale nie mów, że każda kobieta po ciąży jest od razu szersza. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 15:47 Ale napiszesz ile miałaś w talii przed ciążą a ile teraz? Tak z ciekawości... Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Ciąża postarza? 02.08.18, 07:36 Nie powiem Ci ile miałam wcześniej (pewnie koło 75-76 cm), ale teraz na pewno jakieś 72 cm. W momentach naprawdę dużego zmęczenia zahaczałam o niedowagę, co nie zdarzyło mi się od 15 lat. Co śmieszne nie wiem jak to się dzieje, ale po ciążach mam jakoś węższe biodra, stąd potrzeba zwężania tych spódnic i spodni. A miałam je przed ciążami odłożyć, bo wąskie. Owszem skóra na brzuchu nie jest już tak sprężysta i ja widzę różnicę, ale dla osób trzecich jest to niezauważalne. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Ciąża postarza? 02.08.18, 08:31 Mnie akurat ciąże poważnie ciało poharatały i zostanie to już ze mną na zawsze. Natomiast w pierwszym moim wpisie pisałam, że chodzi mi o osoby o bardzo małym obwodzie w talii a 75-76 to nie jest bardzo wąski obwód. Zaznaczam, że wierzę Ci że byłaś i jesteś zgrabna. Ja przed ciążami miałam jakieś 62-64 po ciążach poniżej 68 nie zeszłam mimo takiej samej wagi. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Ciąża postarza? 02.08.18, 10:06 Rozmiar 36 to dużo ? Teraz tylko 34 wchodzi w grę. Powiedzmy sobie szczerze, że to Ty jesteś skrajnie szczupła i pewnie w związku z tym organizm stwierdził, że 'potrzebuje zapasu', żeby funkcjonować. Ale znam też dziewczyny szczuplejsze ode mnie i też wracały do tych samych wymiarów. To jest kwestia indywidualna. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Ciąża postarza? 02.08.18, 11:59 To nie jest dużo, ja o samej wąskości talii piszę bo w innych miejscach absolutnie nie jestem tak wąska to nie o zapas chodzi tylko raczej mi się organy wewnętrzne poluzowały Odpowiedz Link Zgłoś
fawiarina Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 15:44 Ciąża zostawiła mi na ciele ślad na krótko. Podczas karmienia, te 8 miesięcy byłam gruba, jak na siebie. Potem wróciłam do rozmiaru sprzed kilkunastu lat. Nie miałam po ciąży rozstępów, nic mi nie zwiędło. O wiele gorsze było dla mnie dojrzewanie, po którym mam ciało poorane rozstępami, bo szybko rosłam Odpowiedz Link Zgłoś
marlamar Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 16:17 Z tą talią zgadzam się jak najbardziej. Ja miałam przed pierwszą ciążą 57 cm w talii, czyli naprawdę bardzo mało, po ciąży nigdy nie zeszłam już poniżej 62. I dalej byłam chuda i ważyłam tyle, ile przed ciążą, ale w talii już zawsze miałam więcej. Moja mama miała podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Ciąża postarza? 02.08.18, 08:34 >Wszystkim, które na starcie miały bardzo wąską talię ciąża na stałe dodała kilka centymetrów. nie wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Ciąża postarza? 02.08.18, 12:00 Dopiszę, wszystkim, które znam i z którymi na ten temat rozmawiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
barbibarbi Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 09:46 No nie wiem, znam kobietę, która urodziła 7 dzieci, z twarzy wygląda kwitnąco, nie przemęcza się bo to bogaci ludzie, mają nianie i różne pomoce, ale przecież musiała urodzić i 9 miesięcy chodzić w ciąży. Twarz - bardzo ładnie, powiedziałabym że lepiej niż jej rówieśniczki, figura natomiast taka sobie. Gdzieś kiedyś czytałam, że hormony podczas ciąży odmładzają skórę, coś w tym jest logicznego, bo matka która dopiero urodziła musi jeszcze wiele lat się tym dzieckiem zająć, to organizm nie może więdnąć i się starzeć przy każdym porodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
barbibarbi Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 12:04 A po co to pytanie? Na ciebie by na pewno nie poleciała, nawet jakby wyglądała jak zasuszona śliwka, może ewentualnie mógłbyś się zatrudnić do mycia szyb w rezydencji. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaad Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 10:45 Ostatnio przeglądałam się mamie na babskim spotkaniu i nie odgadłbyś, która kobieta rodziła, a która nie. Ilości dzieci też nie widać. Mnie rozstępy pokryły połowę ciała w okresie dorastania Trzy ciąże niewiele zmieniły Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 16:51 Kobiety w wieku 50 plus, a pewnie tyle ma Twoja mama wyglądają mniej więcej tak samo staro, natomiast w wieku 20-40 lat spokojnie można rozpoznać. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaad Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 17:14 Skoro wszystkie skończymy tak samo to czy w ogóle się przejmować Poza tym ja między 20 a 30 prowadziłam fatalny i destrukcyjny tryb życia, a po urodzeniu dziecka zdrowe posiłki, spacerki. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 19:36 Większość ludzi między 20-30 prowadzi destrukcyjny i rozpustny tryb życia, sama jeszcze pamiętam Alkohol potrafiłam wypić na równi z mężczyznami A teraz po jednym piwie czasem ledwo zipię. Odpowiedz Link Zgłoś
pomnikdeszczu Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 12:23 Ale matki zawsze są zmęczone bardziej niż reszta społeczeństwa, bo męczą je dodatkowo dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
jemgluten Re: Ciąża postarza? 03.08.18, 10:56 Niekoniecznie. Ja np. jestem teraz mniej zmęczona, niż jak łączyłam etat i pracę na swoim z masą zleceń. Teraz nie zrywam się bladym świtem, nie mam pracy w godzinach rozregulowujących całkowicie zegar biologiczny, mam czas zjeść normalny posiłek. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Ciąża postarza? 03.08.18, 12:36 Opieka nad Twoim dzieckiem to bajka, bo jest ono, jak i cała kreacja forumowa - wirtualne. Przy takim dziecku i ja nie byłabym zmęczona. Odpowiedz Link Zgłoś
jemgluten Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 11:18 "Jednak jak podkreślają badacze, w tej kwestii sporo jeszcze pozostało do wyjaśnienia. Nie jest to więc koniec badań nad tym zagadnieniem" - czyli może tak, może nie, ale napiszmy artykuł, pewnie się kliknie Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 11:25 Zawsze uważałam, że potrafię po twarzy poznać, czy kobieta ma dzieci czy też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 16:52 Ja też. Takie zmęczenie, postarzenie, coś w oczach. Plus oczywiście figura. Na plaży zaś z dokładnością do 98%. Odpowiedz Link Zgłoś
piernicola Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 11:45 Ja to od dawna wiem, nie muszą mi skróconych telomerów pokazywać. Sama czuję już tę "starość" w kościach. Znam kobiety, które urodziły dużo dzieci i na oko wyglądają super-ekstra. Pieniądze, brak stresu i przemęczenia robi swoje. Ale w ruchach już zwykle widać brak płynności, postawa się pochyla. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaad Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 12:18 Ja zawsze byłam flegmatyczną ciapą, która dostaje piłką w nos, aż tu trafiło mi się nadruchliwe dziecko dążące do samozagłady, które musiałam złapać, ściągnąć z czegoś itp. W życiu nie byłam taka usportowiona Odpowiedz Link Zgłoś
kropka_kom Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 13:14 A moje włosy w drugiej ciaży wogóle sie nie przetłuszczały. Normalnie muszę myc co drugi dzien a tu tydzień nie musiałabym Odpowiedz Link Zgłoś
piernicola Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 19:22 Też miałam przed pierwszą ciążą gorszą wydolność. Ale na trzeci dzień po wielkim wysiłku już o nim nie pamiętałam. A teraz każde włókienko ciała domaga się odpoczynku. Ale uczciwie muszę powiedzieć, że "cierpię" na coś w rodzaju przeciwieństwa dysmorfofobii - patrzę w lustro i jestem sobą zachwycona. Zrobiło mi się tak w wieku 35+ i uznaję to za objaw starczy, pilnuję, żeby nie wymknęło się spod kontroli Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 12:37 zapraszam na testy obserwacyjne do naszego biura mamy tu 5 bezdzietnych kobiet i 1 "dzietną". Odpowiedz Link Zgłoś
raczek-nieboraczek Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 12:59 albo na moje osiedle: najlepiej wygląda babka z 4 a najgorzej a bezdzietna Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 16:53 Zmyjmy makijaż z każdej i rozbierzmy każdą do tzw. rosołu i wtedy wyjdzie szydło z worka Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 17:28 raczek-nieboraczek napisała: > albo na moje osiedle: > najlepiej wygląda babka z 4 a najgorzej a bezdzietna Takie ciekawostki tylko na ematce. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 14:21 Przecież nie chodzi o wygląd, tylko o szybsze zużycie organizmu. Nie od dziś wiadomo, że ciąża jest dużym obciążeniem. I faktycznie znane mi kobiety z 4+ dzieci szybciej i bardziej się sypały zdrowotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 16:33 Figurę po 3 dzieciach mam w tych samych wymiarach co przed ciążami (rasowe 34) rozstępów nie mam, na twarzy mojego wieku jeszcze nie widać. Co się dzieje w środku nie wiem, czasami czuje się b staro, mimo dobrej kondycji. Wizualnie jest dobrze, ale co w środku drzemie nie wiem😊 Jak patrzę na panią Pawłowicz, to buzię ma ładną, ale np moja sąsiadka, która dzieci rodziła i jest jej rówieśniczką to wygląda młodziej i jest wciąż zgrabna. Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 17:24 bei napisała: > Jak patrzę na panią Pawłowicz, to buzię ma ładną, ale np moja sąsiadka, która d > zieci rodziła i jest jej rówieśniczką to wygląda młodziej i jest wciąż zgrabna. > Eee...Co do pani Krystyny Pawłowicz, to daleko szukać nie trzeba - wystarczy spojrzec na jej siostrę.Siostra młodsza - nie wiem o ile, ale choć widać, że to ta sama krew, jakie diametralne różnice między nimi... Odpowiedz Link Zgłoś
piernicola Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 19:25 Po Pawłowicz widać, że to zła baba (przepraszam naszą forumową złą babę. Zapowiedziałam mężowi, że się poprawię w jednym wypadku - jeśli się zestarzeję na "złą babę". Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 19:49 Umknęło ci tenebo, że to chodzi o starzenie się organizmu na poziomie komórkowym, a nie wygląd i figurę. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 20:09 Koleżanki które rodziły dziś wyglądają na 50-tki. Nieródki - na 30-tki. a jak wyglądaja ich mezowie? bo załoze sie ze czy rodził czy nie rodził , wygląda na 50 Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 20:13 Mężczyźni średnio starzeją się o 10 lat później niż kobiety. Często małżonkowie równolatkowie w wieku powiedzmy 40 plus - kobieta staruszka, mężczyzna wygląda na młodszego. Odpowiedz Link Zgłoś
zasiedziala Re: Ciąża postarza? 02.08.18, 07:51 katja.katja napisała: > Mężczyźni średnio starzeją się o 10 lat później niż kobiety. Możesz rozwinąć, bo to bardzo ciekawa teoria? Na przykład jak to wygląda na przykładzie siwienia albo łysienia? Odpowiedz Link Zgłoś
lot.ti Re: Ciąża postarza? 03.08.18, 07:34 Koleżanki które rodziły dziś wyglądają na 50-tki. Nieródki - na 30-tki. a jak wyglądaja ich mezowie? bo załoze sie ze czy rodził czy nie rodził , wygląda na 50 Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Ciąża postarza? 02.08.18, 08:34 A ja jestem grubas i wygladam na swoje lata (50+) i cale szczescie mam dwojke dzieci, wiec przynajmniej mam na co zwalic . Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Ciąża postarza? 02.08.18, 15:28 A może postarzają nieprzespane noce przy niemowlaku, a nie ciąza sama w sobie? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Ciąża postarza? 02.08.18, 15:32 Tak sobie przejrzalam ten wątek i mam wrażenie, że wiekszość utożsamia wiek biologiczny z wygladem w znaczeniu jego przystawalności do aktualnego idealu kobiecej urody, zwłaszcza figury. Chyba nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Ciąża postarza? 02.08.18, 15:35 Nie wydaje mi się. Po prostu odnosimy się do wpisu tanebo a nie do samego artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
whitney85 Re: Ciąża postarza? 02.08.18, 19:09 Dwie pierwsze to nie zauważyłam ale trzecia tak, od razu to widziałam. Jakby większe permanentne zmęczenie na twarzy się pojawiło. Odpowiedz Link Zgłoś
jemgluten Re: Ciąża postarza? 03.08.18, 10:55 Ale bez tej ciąży też byłabyś starsza, więc może chodzi o wiek nie o ciążę. Odpowiedz Link Zgłoś