Dodaj do ulubionych

Ciąża postarza?

01.08.18, 07:03
www.edziecko.pl/rodzice/7,79318,23737218,wiadomo-juz-o-ile-postarza-kazda-ciaza-wyniki-badan-moga-nie.html#Z_Prze czytałyście? Też mam takie wrażenie. Koleżanki które rodziły dziś wyglądają na 50-tki. Nieródki - na 30-tki.
Obserwuj wątek
    • bei Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 08:44
      Całe szczęście, ze na zewnątrz tych starych komórek nie widać😊.
      Tak serio, to żadna nowość, ciąża to obciążenie dla organizmu, konsekwencje trzeba ponieść.
    • milva24 Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 09:02
      Nie przesadzaj. Przy liczbie dzieci do trzech specjalnych różnic na twarzach nie widać. Co najwyżej po ciążach figura dostaje w kość. Wszystkim, które na starcie miały bardzo wąską talię ciąża na stałe dodała kilka centymetrów. Ppza tym rozstępy na brzuchu czy piersiach ale tego w ubraniu nie widać. Chyba, że te koleżanki nago oglądałeś.
      • jemgluten Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 11:20
        Ja mam rozstępy na udach i plecach - wszystkie z okresu dojrzewania.
      • anagat1 Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 12:29
        Talie mam szczuplejsza niz przed dwiema ciazami ( cwicze).. A rozstepy na brzuchu mnie ominely..ufff.. Wygladam znacznie lepiej niz przed ciazami..wiele osob mi to powtarza.
        • milva24 Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 12:38
          Ale to kwestia ile miałaś na starcie.
      • ela.dzi Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 14:29
        Nie generalizuj. Po 2 ciążach mam mniej w talii i problem z ciuchami sprzed ciąży, a przed ciążami też byłam szczupła. Musiałam pozwężać eleganckie spódnice i spodnie. Moja siostra po ciąży jest szczuplejsza niż przed, sporo schudła. Pewnie to nie jest częste, ale nie mów, że każda kobieta po ciąży jest od razu szersza.
        • milva24 Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 15:47
          Ale napiszesz ile miałaś w talii przed ciążą a ile teraz? Tak z ciekawości...
          • ela.dzi Re: Ciąża postarza? 02.08.18, 07:36
            Nie powiem Ci ile miałam wcześniej (pewnie koło 75-76 cm), ale teraz na pewno jakieś 72 cm. W momentach naprawdę dużego zmęczenia zahaczałam o niedowagę, co nie zdarzyło mi się od 15 lat. Co śmieszne nie wiem jak to się dzieje, ale po ciążach mam jakoś węższe biodra, stąd potrzeba zwężania tych spódnic i spodni. A miałam je przed ciążami odłożyć, bo wąskie. Owszem skóra na brzuchu nie jest już tak sprężysta i ja widzę różnicę, ale dla osób trzecich jest to niezauważalne.
            • milva24 Re: Ciąża postarza? 02.08.18, 08:31
              Mnie akurat ciąże poważnie ciało poharatały i zostanie to już ze mną na zawsze. Natomiast w pierwszym moim wpisie pisałam, że chodzi mi o osoby o bardzo małym obwodzie w talii a 75-76 to nie jest bardzo wąski obwód. Zaznaczam, że wierzę Ci że byłaś i jesteś zgrabna. Ja przed ciążami miałam jakieś 62-64 po ciążach poniżej 68 nie zeszłam mimo takiej samej wagi.
              • ela.dzi Re: Ciąża postarza? 02.08.18, 10:06
                Rozmiar 36 to dużo ? Teraz tylko 34 wchodzi w grę. Powiedzmy sobie szczerze, że to Ty jesteś skrajnie szczupła i pewnie w związku z tym organizm stwierdził, że 'potrzebuje zapasu', żeby funkcjonować. Ale znam też dziewczyny szczuplejsze ode mnie i też wracały do tych samych wymiarów. To jest kwestia indywidualna.
                • milva24 Re: Ciąża postarza? 02.08.18, 11:59
                  To nie jest dużo, ja o samej wąskości talii piszę bo w innych miejscach absolutnie nie jestem tak wąska wink to nie o zapas chodzi tylko raczej mi się organy wewnętrzne poluzowały wink
      • fawiarina Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 15:44
        Ciąża zostawiła mi na ciele ślad na krótko. Podczas karmienia, te 8 miesięcy byłam gruba, jak na siebie. Potem wróciłam do rozmiaru sprzed kilkunastu lat. Nie miałam po ciąży rozstępów, nic mi nie zwiędło. O wiele gorsze było dla mnie dojrzewanie, po którym mam ciało poorane rozstępami, bo szybko rosłam uncertain
      • marlamar Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 16:17
        Z tą talią zgadzam się jak najbardziej. Ja miałam przed pierwszą ciążą 57 cm w talii, czyli naprawdę bardzo mało, po ciąży nigdy nie zeszłam już poniżej 62. I dalej byłam chuda i ważyłam tyle, ile przed ciążą, ale w talii już zawsze miałam więcej. Moja mama miała podobnie.
      • lady-z-gaga Re: Ciąża postarza? 02.08.18, 08:34
        >Wszystkim, które na starcie miały bardzo wąską talię ciąża na stałe dodała kilka centymetrów.

nie wszystkim
        • milva24 Re: Ciąża postarza? 02.08.18, 12:00
          Dopiszę, wszystkim, które znam i z którymi na ten temat rozmawiałam.
    • barbibarbi Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 09:46
      No nie wiem, znam kobietę, która urodziła 7 dzieci, z twarzy wygląda kwitnąco, nie przemęcza się bo to bogaci ludzie, mają nianie i różne pomoce, ale przecież musiała urodzić i 9 miesięcy chodzić w ciąży. Twarz - bardzo ładnie, powiedziałabym że lepiej niż jej rówieśniczki, figura natomiast taka sobie. Gdzieś kiedyś czytałam, że hormony podczas ciąży odmładzają skórę, coś w tym jest logicznego, bo matka która dopiero urodziła musi jeszcze wiele lat się tym dzieckiem zająć, to organizm nie może więdnąć i się starzeć przy każdym porodzie.
      • tanebo2.0 Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 10:23
        Ale ładnie jak na MILFa?
        • barbibarbi Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 12:04
          A po co to pytanie? Na ciebie by na pewno nie poleciała, nawet jakby wyglądała jak zasuszona śliwka, może ewentualnie mógłbyś się zatrudnić do mycia szyb w rezydencji.
    • joa66 Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 10:20
      Jak żyć panie premierze, jak żyć....
    • zetkaad Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 10:45
      Ostatnio przeglądałam się mamie na babskim spotkaniu i nie odgadłbyś, która kobieta rodziła, a która nie. Ilości dzieci też nie widać.
      Mnie rozstępy pokryły połowę ciała w okresie dorastania sad Trzy ciąże niewiele zmieniły
      • katja.katja Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 16:51
        Kobiety w wieku 50 plus, a pewnie tyle ma Twoja mama wyglądają mniej więcej tak samo staro, natomiast w wieku 20-40 lat spokojnie można rozpoznać.
        • zetkaad Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 17:14
          Skoro wszystkie skończymy tak samo to czy w ogóle się przejmować wink
          Poza tym ja między 20 a 30 prowadziłam fatalny i destrukcyjny tryb życia, a po urodzeniu dziecka zdrowe posiłki, spacerki.
          • katja.katja Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 19:36
            Większość ludzi między 20-30 prowadzi destrukcyjny i rozpustny tryb życia, sama jeszcze pamiętam smile
            Alkohol potrafiłam wypić na równi z mężczyznami smile
            A teraz po jednym piwie czasem ledwo zipię.
    • triss_merigold6 Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 11:02
      Postarza zmęczenie.
      • pomnikdeszczu Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 12:23
        Ale matki zawsze są zmęczone bardziej niż reszta społeczeństwa, bo męczą je dodatkowo dzieci.
        • nangaparbat3 Re: Ciąża postarza? 02.08.18, 15:30
          więc trzeba je odciązać
          • pomnikdeszczu Re: Ciąża postarza? 03.08.18, 11:54
            To niech je rodzina odciąża.
        • jemgluten Re: Ciąża postarza? 03.08.18, 10:56
          Niekoniecznie. Ja np. jestem teraz mniej zmęczona, niż jak łączyłam etat i pracę na swoim z masą zleceń. Teraz nie zrywam się bladym świtem, nie mam pracy w godzinach rozregulowujących całkowicie zegar biologiczny, mam czas zjeść normalny posiłek.
          • katja.katja Re: Ciąża postarza? 03.08.18, 12:36
            Opieka nad Twoim dzieckiem to bajka, bo jest ono, jak i cała kreacja forumowa - wirtualne. Przy takim dziecku i ja nie byłabym zmęczona.
    • jemgluten Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 11:18
      "Jednak jak podkreślają badacze, w tej kwestii sporo jeszcze pozostało do wyjaśnienia. Nie jest to więc koniec badań nad tym zagadnieniem" - czyli może tak, może nie, ale napiszmy artykuł, pewnie się kliknie
    • smoczy_plomien Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 11:25
      Zawsze uważałam, że potrafię po twarzy poznać, czy kobieta ma dzieci czy też nie.
      • jemgluten Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 11:28
        I jaką masz skuteczność?
      • katja.katja Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 16:52
        Ja też. Takie zmęczenie, postarzenie, coś w oczach. Plus oczywiście figura.
        Na plaży zaś z dokładnością do 98%.
    • piernicola Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 11:45
      Ja to od dawna wiem, nie muszą mi skróconych telomerów pokazywać. Sama czuję już tę "starość" w kościach. Znam kobiety, które urodziły dużo dzieci i na oko wyglądają super-ekstra. Pieniądze, brak stresu i przemęczenia robi swoje. Ale w ruchach już zwykle widać brak płynności, postawa się pochyla.
      • zetkaad Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 12:18
        Ja zawsze byłam flegmatyczną ciapą, która dostaje piłką w nos, aż tu trafiło mi się nadruchliwe dziecko dążące do samozagłady, które musiałam złapać, ściągnąć z czegoś itp. W życiu nie byłam taka usportowiona wink
        • kropka_kom Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 13:14
          A moje włosy w drugiej ciaży wogóle sie nie przetłuszczały. Normalnie muszę myc co drugi dzien a tu tydzień nie musiałabym smile
        • piernicola Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 19:22
          Też miałam przed pierwszą ciążą gorszą wydolność. Ale na trzeci dzień po wielkim wysiłku już o nim nie pamiętałam. A teraz każde włókienko ciała domaga się odpoczynku.
          Ale uczciwie muszę powiedzieć, że "cierpię" na coś w rodzaju przeciwieństwa dysmorfofobii - patrzę w lustro i jestem sobą zachwycona. Zrobiło mi się tak w wieku 35+ i uznaję to za objaw starczy, pilnuję, żeby nie wymknęło się spod kontroliwink
    • joanna_poz Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 12:37
      zapraszam na testy obserwacyjne do naszego biurasmile
      mamy tu 5 bezdzietnych kobiet i 1 "dzietną".
      • raczek-nieboraczek Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 12:59
        albo na moje osiedle:
        najlepiej wygląda babka z 4 a najgorzej a bezdzietna
        • katja.katja Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 16:53
          Zmyjmy makijaż z każdej i rozbierzmy każdą do tzw. rosołu i wtedy wyjdzie szydło z worka wink
        • nolus Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 17:28
          raczek-nieboraczek napisała:

> albo na moje osiedle:
          > najlepiej wygląda babka z 4 a najgorzej a bezdzietna

Takie ciekawostki tylko na ematce.
    • kota_marcowa Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 14:21
      Przecież nie chodzi o wygląd, tylko o szybsze zużycie organizmu. Nie od dziś wiadomo, że ciąża jest dużym obciążeniem. I faktycznie znane mi kobiety z 4+ dzieci szybciej i bardziej się sypały zdrowotnie.
    • bei Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 16:33
      Figurę po 3 dzieciach mam w tych samych wymiarach co przed ciążami (rasowe 34) rozstępów nie mam, na twarzy mojego wieku jeszcze nie widać. Co się dzieje w środku nie wiem, czasami czuje się b staro, mimo dobrej kondycji. Wizualnie jest dobrze, ale co w środku drzemie nie wiem😊
      Jak patrzę na panią Pawłowicz, to buzię ma ładną, ale np moja sąsiadka, która dzieci rodziła i jest jej rówieśniczką to wygląda młodziej i jest wciąż zgrabna.
      • nolus Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 17:24
        bei napisała:

> Jak patrzę na panią Pawłowicz, to buzię ma ładną, ale np moja sąsiadka, która d
        > zieci rodziła i jest jej rówieśniczką to wygląda młodziej i jest wciąż zgrabna.
        >
        Eee...Co do pani Krystyny Pawłowicz, to daleko szukać nie trzeba - wystarczy spojrzec na jej siostrę.Siostra młodsza - nie wiem o ile, ale choć widać, że to ta sama krew, jakie diametralne różnice między nimi...
        • piernicola Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 19:25
          Po Pawłowicz widać, że to zła baba (przepraszam naszą forumową złą babęsmile. Zapowiedziałam mężowi, że się poprawię w jednym wypadku - jeśli się zestarzeję na "złą babę".
    • aerra Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 19:49
      Umknęło ci tenebo, że to chodzi o starzenie się organizmu na poziomie komórkowym, a nie wygląd i figurę.
    • 18lipcowa3 Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 20:09
      Koleżanki które rodziły dziś wyglądają na 50-tki. Nieródki - na 30-tki.

a jak wyglądaja ich mezowie?
      bo załoze sie ze czy rodził czy nie rodził , wygląda na 50
      • katja.katja Re: Ciąża postarza? 01.08.18, 20:13
        Mężczyźni średnio starzeją się o 10 lat później niż kobiety. Często małżonkowie równolatkowie w wieku powiedzmy 40 plus - kobieta staruszka, mężczyzna wygląda na młodszego.
        • zasiedziala Re: Ciąża postarza? 02.08.18, 07:51
          katja.katja napisała:

> Mężczyźni średnio starzeją się o 10 lat później niż kobiety.

Możesz rozwinąć, bo to bardzo ciekawa teoria? Na przykład jak to wygląda na przykładzie siwienia albo łysienia?
      • lot.ti Re: Ciąża postarza? 03.08.18, 07:34
        Koleżanki które rodziły dziś wyglądają na 50-tki. Nieródki - na 30-tki.

a jak wyglądaja ich mezowie?
        bo załoze sie ze czy rodził czy nie rodził , wygląda na 50

big_grin
    • evee1 Re: Ciąża postarza? 02.08.18, 08:34
      A ja jestem grubas i wygladam na swoje lata (50+) i cale szczescie mam dwojke dzieci, wiec przynajmniej mam na co zwalic smile.
    • nangaparbat3 Re: Ciąża postarza? 02.08.18, 15:28
      A może postarzają nieprzespane noce przy niemowlaku, a nie ciąza sama w sobie?
    • nangaparbat3 Re: Ciąża postarza? 02.08.18, 15:32
      Tak sobie przejrzalam ten wątek i mam wrażenie, że wiekszość utożsamia wiek biologiczny z wygladem w znaczeniu jego przystawalności do aktualnego idealu kobiecej urody, zwłaszcza figury. Chyba nieporozumienie.
      • milva24 Re: Ciąża postarza? 02.08.18, 15:35
        Nie wydaje mi się. Po prostu odnosimy się do wpisu tanebo a nie do samego artykułu.
    • whitney85 Re: Ciąża postarza? 02.08.18, 19:09
      Dwie pierwsze to nie zauważyłam ale trzecia tak, od razu to widziałam. Jakby większe permanentne zmęczenie na twarzy się pojawiło.
      • jemgluten Re: Ciąża postarza? 03.08.18, 10:55
        Ale bez tej ciąży też byłabyś starsza, więc może chodzi o wiek nie o ciążę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka