Dodaj do ulubionych

Znowu zmywarka

01.08.18, 08:37
😊 tym razem pozytywnie-

ugotuj.to/przepisy_kulinarne/7,87978,23724791,blogerka-pokazala-jak-pasteryzuje-przetwory-w-zmywarce-pomyslalam.html#Z_Czolka3Img
Ja wypróbuję ten pomysł. Najczęściej pasteryzuję w piekarniku, bo na raz mogę włożyć większa ilość. Do zmywarki zmieszczę jeszcze więcej.
Obserwuj wątek
    • nowaczek1 Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 10:23
      Poczytaj komentarze pod wpisem.
      To nie jest pasteryzacja, jeśli nie podgrzejesz słoików do ok. 90 stopni. Dopiero wtedy giną wszystkie przetrwalniki bakterii.
      Nie wiem, czy są zmywarki, które mają taką temperaturę pracy, moja najgorętszy program ma 70 stopni, tak jak autorki bloga. A w takiej temperaturze nie da się skutecznie zapasteryzować przetworów, aby się nie psuły.
      Inna sprawa, że blogerka nie dodała do śliwek nic, co by je dodatkowo konserwowało. Powinna dodać cukru, który zabiłby dzikie drożdże ze śliwek, bo jeśli zawartość słoika będzie za mało słodka, to mimo pasteryzacji, może sfermentować i się zepsuć.
      • 3-mamuska Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 10:38
        Moja znajoma miała zmywarkę z 95 stopni.
        Starszy model ,a moja niestety nie ma.
        Ale ja nie robię przetworów hihi.
      • fuzja-jadrowa Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 13:48
        Pasteryzacja to nie sterylizacjia - nie usuwa wszystkich przetrwalników bakterii. W zależności od produktu, pasteryzować można już w okolicach 70 stopni, tyle że czas obróbki będzie inny.

Problem ze zmywarką jest nie tylko taki, że dla wielu przetworów 70 stopni, to rzeczywiście za mało, ale również taki, że to nie słoik, a cały produkt równomiernie powinien osiągnąć pewną minimalną temperaturę przez dany czas. Zmywarka tego nie gwarantuje.
    • thea19 Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 10:37
      w zmywarce raczej nie osiagniesz temp bliskiej 100 stopniom i to nie bedzie pasteryzacja
    • andaba Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 10:51
      Nie bardzo wierzę w taki sposób "pasteryzacji".
      No i nie robi sie zapraw z owoców bez cukru.
      • aerra Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 11:41
        Można bez cukru. Mają mniejszą trwałość, ale się da. Tyle, że na pewno nie w ten sposób co przedstawiony w linku.
        • andaba Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 12:52
          Wszystko można.
          Można i bez pasteryzacji.
          • aerra Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 19:54
            Pewnie, bez pasteryzacji i przetworzenia to się nazywa: świeże owoce i warzywa wink Ja tam lubię.
            Ale nie o tym mowa akurat. Można robić przetwory bez cukru całkiem, bądź z zamiennikami cukru. Można też np. janginizować. Jest trochę możliwości, a "mają mniejszą trwałość" oznacza, że spokojnie wytrzyma pół roku, czy niektóre rok, ale raczej rzadko który 5 lat wink
      • ala.maciejka Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 17:12
        Nie robiłaś nigdy powideł ze śliwek węgierek? ja do nich cukru nie daję.
    • dyzurny_troll_forum Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 11:33
      bei napisała:

> Ja wypróbuję ten pomysł. Najczęściej pasteryzuję w piekarniku, bo na raz mogę w
      > łożyć większa ilość. Do zmywarki zmieszczę jeszcze więcej.

Ja rozumiem, że jakiś debil napisał to na swoim blogu, ale że inne debile powielają i przedrukowują to już żal.pl
    • araceli Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 11:49
      Prima Aprilis to chyba w kwietniu jest?
    • frey.a86 Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 12:08
      To tylko pokazuje, jakimi "autorytetami" są te wszystkie blogerki i instagramerki Byle głupotę można napisać, a ludzie ślepo wierzą.
      • dyzurny_troll_forum Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 12:10
        frey.a86 napisała:

> To tylko pokazuje, jakimi "autorytetami" są te wszystkie blogerki i instagramer
        > ki Byle głupotę można napisać, a ludzie ślepo wierzą.

Największą umiejętnością ery informacji totalnej jest sortowanie ziarna od plew.
    • bei Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 13:05
      Moja zmywarka może podgrzać wodę do 95 stopni. Przetwory robię zawsze z cukrem, znam osoby, co wcale nie pasteryzują a przetwory przetrzymują długi czas .
      • bigzaganiacz Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 13:13
        znam osoby co zgarniaja z gory plesn i wpie...ja ale czy to znaczy ze mam brac z nich przyklad ?
        • dyzurny_troll_forum Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 14:35
          bigzaganiacz napisał(a):

> znam osoby co zgarniaja z gory plesn i wpie...ja ale czy to znaczy ze mam brac
          > z nich przyklad ?

daj lynka do jakiegoś smakowitego blogaska!
      • fuzja-jadrowa Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 13:52
        Naprawdę mocne marynaty czy np. konfitury o dużym stężeniu cukru, teoretycznie nie muszą być poddawane pasteryzacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka