Dodaj do ulubionych

Znowu zmywarka

01.08.18, 08:37
馃槉 tym razem pozytywnie-

ugotuj.to/przepisy_kulinarne/7,87978,23724791,blogerka-pokazala-jak-pasteryzuje-przetwory-w-zmywarce-pomyslalam.html#Z_Czolka3Img
Ja wypr贸buj臋 ten pomys艂. Najcz臋艣ciej pasteryzuj臋 w piekarniku, bo na raz mog臋 w艂o偶y膰 wi臋ksza ilo艣膰. Do zmywarki zmieszcz臋 jeszcze wi臋cej.
Obserwuj w膮tek
    • nowaczek1 Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 10:23
      Poczytaj komentarze pod wpisem.
      To nie jest pasteryzacja, je艣li nie podgrzejesz s艂oik贸w do ok. 90 stopni. Dopiero wtedy gin膮 wszystkie przetrwalniki bakterii.
      Nie wiem, czy s膮 zmywarki, kt贸re maj膮 tak膮 temperatur臋 pracy, moja najgor臋tszy program ma 70 stopni, tak jak autorki bloga. A w takiej temperaturze nie da si臋 skutecznie zapasteryzowa膰 przetwor贸w, aby si臋 nie psu艂y.
      Inna sprawa, 偶e blogerka nie doda艂a do 艣liwek nic, co by je dodatkowo konserwowa艂o. Powinna doda膰 cukru, kt贸ry zabi艂by dzikie dro偶d偶e ze 艣liwek, bo je艣li zawarto艣膰 s艂oika b臋dzie za ma艂o s艂odka, to mimo pasteryzacji, mo偶e sfermentowa膰 i si臋 zepsu膰.
      • 3-mamuska Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 10:38
        Moja znajoma mia艂a zmywark臋 z 95 stopni.
        Starszy model ,a moja niestety nie ma.
        Ale ja nie robi臋 przetwor贸w hihi.
      • fuzja-jadrowa Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 13:48
        Pasteryzacja to nie sterylizacjia - nie usuwa wszystkich przetrwalnik贸w bakterii. W zale偶no艣ci od produktu, pasteryzowa膰 mo偶na ju偶 w okolicach 70 stopni, tyle 偶e czas obr贸bki b臋dzie inny.

Problem ze zmywark膮 jest nie tylko taki, 偶e dla wielu przetwor贸w 70 stopni, to rzeczywi艣cie za ma艂o, ale r贸wnie偶 taki, 偶e to nie s艂oik, a ca艂y produkt r贸wnomiernie powinien osi膮gn膮膰 pewn膮 minimaln膮 temperatur臋 przez dany czas. Zmywarka tego nie gwarantuje.
    • thea19 Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 10:37
      w zmywarce raczej nie osiagniesz temp bliskiej 100 stopniom i to nie bedzie pasteryzacja
    • andaba Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 10:51
      Nie bardzo wierz臋 w taki spos贸b "pasteryzacji".
      No i nie robi sie zapraw z owoc贸w bez cukru.
      • aerra Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 11:41
        Mo偶na bez cukru. Maj膮 mniejsz膮 trwa艂o艣膰, ale si臋 da. Tyle, 偶e na pewno nie w ten spos贸b co przedstawiony w linku.
        • andaba Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 12:52
          Wszystko mo偶na.
          Mo偶na i bez pasteryzacji.
          • aerra Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 19:54
            Pewnie, bez pasteryzacji i przetworzenia to si臋 nazywa: 艣wie偶e owoce i warzywa wink Ja tam lubi臋.
            Ale nie o tym mowa akurat. Mo偶na robi膰 przetwory bez cukru ca艂kiem, b膮d藕 z zamiennikami cukru. Mo偶na te偶 np. janginizowa膰. Jest troch臋 mo偶liwo艣ci, a "maj膮 mniejsz膮 trwa艂o艣膰" oznacza, 偶e spokojnie wytrzyma p贸艂 roku, czy niekt贸re rok, ale raczej rzadko kt贸ry 5 lat wink
      • ala.maciejka Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 17:12
        Nie robi艂a艣 nigdy powide艂 ze 艣liwek w臋gierek? ja do nich cukru nie daj臋.
    • dyzurny_troll_forum Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 11:33
      bei napisa艂a:

> Ja wypr贸buj臋 ten pomys艂. Najcz臋艣ciej pasteryzuj臋 w piekarniku, bo na raz mog臋 w
      > 艂o偶y膰 wi臋ksza ilo艣膰. Do zmywarki zmieszcz臋 jeszcze wi臋cej.

Ja rozumiem, 偶e jaki艣 debil napisa艂 to na swoim blogu, ale 偶e inne debile powielaj膮 i przedrukowuj膮 to ju偶 偶al.pl
    • araceli Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 11:49
      Prima Aprilis to chyba w kwietniu jest?
    • frey.a86 Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 12:08
      To tylko pokazuje, jakimi "autorytetami" s膮 te wszystkie blogerki i instagramerki Byle g艂upot臋 mo偶na napisa膰, a ludzie 艣lepo wierz膮.
      • dyzurny_troll_forum Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 12:10
        frey.a86 napisa艂a:

> To tylko pokazuje, jakimi "autorytetami" s膮 te wszystkie blogerki i instagramer
        > ki Byle g艂upot臋 mo偶na napisa膰, a ludzie 艣lepo wierz膮.

Najwi臋ksz膮 umiej臋tno艣ci膮 ery informacji totalnej jest sortowanie ziarna od plew.
    • bei Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 13:05
      Moja zmywarka mo偶e podgrza膰 wod臋 do 95 stopni. Przetwory robi臋 zawsze z cukrem, znam osoby, co wcale nie pasteryzuj膮 a przetwory przetrzymuj膮 d艂ugi czas .
      • bigzaganiacz Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 13:13
        znam osoby co zgarniaja z gory plesn i wpie...ja ale czy to znaczy ze mam brac z nich przyklad ?
        • dyzurny_troll_forum Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 14:35
          bigzaganiacz napisa艂(a):

> znam osoby co zgarniaja z gory plesn i wpie...ja ale czy to znaczy ze mam brac
          > z nich przyklad ?

daj lynka do jakiego艣 smakowitego blogaska!
      • fuzja-jadrowa Re: Znowu zmywarka 02.08.18, 13:52
        Naprawd臋 mocne marynaty czy np. konfitury o du偶ym st臋偶eniu cukru, teoretycznie nie musz膮 by膰 poddawane pasteryzacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj si臋

Nakarm Pajacyka