01.08.18, 23:13
Kto byl, zna i wie cos wiecej? wink
Mialabym pare pytan.
Dziekuje
Obserwuj wątek
    • gaskama Re: Stavanger 01.08.18, 23:22
      Byłam tylko kilka dni, podróżując po Skandynawii. Chyba nie umiałabym wiele doradzić.
      • astomi25 Re: Stavanger 02.08.18, 18:30
        Szkoda. Napisz chociaz, czy ladnie tam?😜
        Patrze sobie teraz na hotele i niestety...baza noclegowa to raczej mizerna tam.
        No nic, cos znajdziemy wink
        • gaskama Re: Stavanger 02.08.18, 22:50
          Pięknie. Mieszkaliśmy w Clarion Hotel Energy. Nie leży w centrum, ale miał wypożyczalnie rowerów elektrycznych i w 10 min można było dojechać do centrum. Hotel ok, czysty, w miarę nowy, ale konferencyjny. Dla nas byl ok bo miał parking. My w Stavanger wybraliśmy się statkiem na zwiedzanie fjordow, co zajęło cały dzien. Cały dzień szlajalismy się też po miasteczku. Potem pojechaliśmy do Bergen. Dla mnie Skandynawia jest cudna. Nie znoszę upałów. W tej chwili też jestem w miejscu, gdzie mimo pięknego słońca jest około 20 do 22 stopni.
        • gaskama Re: Stavanger 02.08.18, 22:53
          A z czego jest tekst o Ossis i Wessis?
          • astomi25 Re: Stavanger 03.08.18, 06:55
            To akurat z jakiejś książki. Ale można spotkać tez w kawałach np.
            Tam to Wessi jest jak ten Rusek, w kawałach o Polaku, Rusku i Niemcu 😉
    • norra.a Re: Stavanger 02.08.18, 19:27
      Znam Stavanger. Co dokładnie Cię interesuje?
      • astomi25 Re: Stavanger 02.08.18, 19:38
        Tak ogolnie. Bedziemy 5 dni, co warto zobaczyc? My laziki wiec Preikestolen bedzie na pieszo, ale poza tym co? Polecisz jakas restauracje z dobrymi rybami? Aha i w jakim miejscu najlepiej spac? W centrum? Bedziemy bez auta.
        Dzieki
        • norra.a Re: Stavanger 02.08.18, 22:28
          Byłam wiele razy w Stavanger, ale zawsze biznesowo nigdy turystycznie. Zazwyczaj zatrzymuję się w hotelach sieci Scandic, jeden jest na lotnisku (obłędne śniadania), drugi w centrum - też bardzo przyzwoity. Kiedyś też zdarzało mi się nocować w hotelu Sola Strand, znajdującym się przy samej plaży (o tej samej nazwie) i ten mogę szczerze polecić, ma świetny klimat. Może warto rozważyć wynajęcie mieszkania czy domu poza miastem, ale wtedy przydałby się samochód uncertain
          Restauracja z rybami to zdecydowanie Fisketorget.
          Co zwiedzać : Stavanger to małe miasteczko, 1-2 dni w zupełności wystarczą, żeby połazić po starej części - Gamle Stavanger, bardzo polecam muzeum ropy naftowej, nawet dzieci nie powinny tam się nudzić.
          Must see to Preikestolen i Kjerag, w internecie są opisy jak dotrzeć, bez auta będzie to trochę trudniejsze, ale możliwe.
          • astomi25 Re: Stavanger 03.08.18, 06:55
            Dzieki dziewczyny!
          • astomi25 Re: Stavanger 03.08.18, 18:17
            Siec Scandic znam z Oslo. wink Tez sniadania byly super, i co wazne mieli wybor dan bezglutenowych (ja na diecie bg niestety)
            • norra.a Re: Stavanger 03.08.18, 18:39
              O tak, mają cały stół tylko z bezglutenowym jedzeniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka