astomi25 01.08.18, 23:13 Kto byl, zna i wie cos wiecej? Mialabym pare pytan. Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaskama Re: Stavanger 01.08.18, 23:22 Byłam tylko kilka dni, podróżując po Skandynawii. Chyba nie umiałabym wiele doradzić. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Stavanger 02.08.18, 18:30 Szkoda. Napisz chociaz, czy ladnie tam?😜 Patrze sobie teraz na hotele i niestety...baza noclegowa to raczej mizerna tam. No nic, cos znajdziemy Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Stavanger 02.08.18, 22:50 Pięknie. Mieszkaliśmy w Clarion Hotel Energy. Nie leży w centrum, ale miał wypożyczalnie rowerów elektrycznych i w 10 min można było dojechać do centrum. Hotel ok, czysty, w miarę nowy, ale konferencyjny. Dla nas byl ok bo miał parking. My w Stavanger wybraliśmy się statkiem na zwiedzanie fjordow, co zajęło cały dzien. Cały dzień szlajalismy się też po miasteczku. Potem pojechaliśmy do Bergen. Dla mnie Skandynawia jest cudna. Nie znoszę upałów. W tej chwili też jestem w miejscu, gdzie mimo pięknego słońca jest około 20 do 22 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Stavanger 03.08.18, 06:55 To akurat z jakiejś książki. Ale można spotkać tez w kawałach np. Tam to Wessi jest jak ten Rusek, w kawałach o Polaku, Rusku i Niemcu 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: Stavanger 02.08.18, 19:27 Znam Stavanger. Co dokładnie Cię interesuje? Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Stavanger 02.08.18, 19:38 Tak ogolnie. Bedziemy 5 dni, co warto zobaczyc? My laziki wiec Preikestolen bedzie na pieszo, ale poza tym co? Polecisz jakas restauracje z dobrymi rybami? Aha i w jakim miejscu najlepiej spac? W centrum? Bedziemy bez auta. Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: Stavanger 02.08.18, 22:28 Byłam wiele razy w Stavanger, ale zawsze biznesowo nigdy turystycznie. Zazwyczaj zatrzymuję się w hotelach sieci Scandic, jeden jest na lotnisku (obłędne śniadania), drugi w centrum - też bardzo przyzwoity. Kiedyś też zdarzało mi się nocować w hotelu Sola Strand, znajdującym się przy samej plaży (o tej samej nazwie) i ten mogę szczerze polecić, ma świetny klimat. Może warto rozważyć wynajęcie mieszkania czy domu poza miastem, ale wtedy przydałby się samochód Restauracja z rybami to zdecydowanie Fisketorget. Co zwiedzać : Stavanger to małe miasteczko, 1-2 dni w zupełności wystarczą, żeby połazić po starej części - Gamle Stavanger, bardzo polecam muzeum ropy naftowej, nawet dzieci nie powinny tam się nudzić. Must see to Preikestolen i Kjerag, w internecie są opisy jak dotrzeć, bez auta będzie to trochę trudniejsze, ale możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Stavanger 03.08.18, 18:17 Siec Scandic znam z Oslo. Tez sniadania byly super, i co wazne mieli wybor dan bezglutenowych (ja na diecie bg niestety) Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: Stavanger 03.08.18, 18:39 O tak, mają cały stół tylko z bezglutenowym jedzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś