Dodaj do ulubionych

Zaparcia u niemowlaka

02.08.18, 11:20
Dziewczyny, weźcie coś doradźcie, bo nie wiem co robić.. Zaczęłam młodej rozszerzać dietę i mi się dziecko zakorkowało po ziemniaku. Trzy dni się pręży, ciśnienie i tylko czasem pojawi się jakiś mały bobek. Dałam sok ze śliwek, z tartego jabłka, masuję, rowerkuję a kupy nie ma.
Poszłam do apteki zapytać o czopki glicerynowe, ale one chyba nie są w nl popularne, nie mają i mówią że ew. w Belgii mogę szukać, hmm. . Farmaceutka zaproponowała syrop Lactulosum, wzięłam ale póki co nie dałam młodej, mam mieszane uczucia co do tego. Co radzicie?
Obserwuj wątek
    • fawiarina Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 11:27
      Zrób dziecku mus z suszonej śliwki. Gotujesz śliwkę w wodzie i blendujesz. Albo podaj kiwi, kiwi tak przeczyszcza, że zapomnisz co to zaparcia. Ja rozszerzałam dietę dość szybko i kiwi podałam już jakoś w drugim tygodniu. Zawsze załatwiało to sprawę! Zaparcia też pojawiają się przy upałach. Pamiętaj by rozszerzając dietę podawać dużo wody.
      • fawiarina Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 11:29
        No i poszukaj jakichś probiotyków,żeby młodzieży pomóc uporać się z tą nową treścią pokarmową.
      • same-old_mona Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 11:32
        Kiwi mówisz? suspicious zrobię te śliwki najpierw, bo mam a jak nie pomoże to poleze po kiwi ;p
        Młoda pije dość dużo, pierś na żądanie plus ok 160-180 ml wody potrafi wciągnąć.
        • fawiarina Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 11:43
          Zjedz sobie taki mus z kiwi i zobaczysz jak pięknie czyści jelita wink
          • same-old_mona Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 11:46
            Kiwi to jeden z niewielu owoców których szczerze nie lubię :p
        • aerra Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 11:45
          Tak, tak, kiwi bardzo dobrze działa, bo pesteczki świetnie wpływają na perystaltykę jelit wink
        • redheadfreaq Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 16:13
          Kiwi działa niesamowicie. Polecam, sprawdzone
    • kota_marcowa Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 11:32
      Na mojego syna bardzo dobrze działał napar z rumianku.
    • black-cat Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 11:42
      Lactulosum możesz podać. Tylko uważaj z dawkowaniem bo może przeczyścić. Moją mus z suszonych śliwek zatykał.
      • same-old_mona Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 13:10
        Naczytałam się różnych opinii i jakoś mnie nie zachęcają szczerze mówiąc...
        • black-cat Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 13:31
          O Lactulozie? To bezpieczny lek. Galaktoza o fruktoza - cukry. Bezpieczniejszy niż podanie kiwi (jeżeli dziecko nigdy go nie jadło), które może wywołać reakcję alergiczną.
          • same-old_mona Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 14:11
            Ano różne takie, że potem ciężko odstawić itp. . A ja bym chciała młodą odkorkować i resztę uregulować dietą
            • black-cat Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 14:52
              Podana od czasu do czasu nie szkodzi. Przy okazji ładnie zakwasza jelita
    • melancho_lia Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 11:50
      Laktulosum stosowałam u córki (coś około 1 urodzin pojawiły się problemy). Pomogło.
    • rulsanka Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 11:57
      śliwka może jeszcze bardziej zakorkować, sprawdzone.
      Jeśli karmisz piersią, to wystarczy więcej piersi, mniej stałych pokarmów i samo pójdzie.
      • e-ness Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 13:19
        Z kiwi to ostrożnie bo drobnopestkowce bardzo uczulają
        Lactuloza nie na wszystkich działa , choc w chwili zwątpienia i ona poszła w ruch jak córka miała zaparcia.

Regularne picie to podstawa , zwłaszcza teraz
        Śliwka i jabko codziennie i masz problem z głowy
        • kota_marcowa Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 14:17
          Mojego syna korkowały marchew i jabłka.
    • polaola Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 13:34
      U mojej córki było podobnie - zaparcia po rozszerzeniu diety. Jedyne co skutecznie pomogło to dodawanie do wszelkich posiłków troszkę oliwy z oliwek (wybierz dobrą i bezzapachową) To zdrowy i skuteczny sposób.
      • eliszka25 Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 13:39
        o wlasnie, o tym zapomnialam - lyzka stolowa dobrego oleju czy oliwy do kazdego "obiadu" bardzo dobrze dziala.
        • same-old_mona Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 14:08
          Dodaję olej lniany.
    • eliszka25 Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 13:37
      przerabialam z moim starszym synem. najlepiej dzialal kompot z suszonych sliwek i jablek. suszone sliwki gotujesz z kawalkami jablka, mniej wiecej w proporcji pol na pol, ale jablko musi byc gotowane ze skorka. postaly w ten sposob "kompot" odlewasz i dajesz dziecku do picia, a owoce miksujesz na papke i dajesz same lub np. dodajesz do kaszki.

wazne jest, zeby teraz dziecko nie mialo zbyt dlugo zaparcia, ktore moze przerodzic sie w zaparcie nawykowe. dlatego podalabym to lactulosum, jesli nie masz nic innego, zeby "odkorkowac".
    • an.16 Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 14:15
      Zostaw dziecko w spokoju.
      • same-old_mona Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 14:21
        Świetna rada smile niech cierpi, a co tam...
        • rulsanka Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 14:28
          Na wszystkie problemy jelitowe niemowlaka będącego na piersi, najbardziej skuteczny jest powrót do samej piersi na 1-2 dni.
          • same-old_mona Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 14:32
            Od wczoraj jest na samej piersi ( wczoraj jedynie ok 10 rano wypiła ze 30ml soku śliwkowego) i póki co nic się nie zmieniło. Nadal pręży się, stęka, widać że jej to sprawia duży problem I dyskomfort, a pielucha pusta.
            • rulsanka Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 15:09
              A na brzuszku kładziesz?
              Jeśli zdecydujesz się na lactulosum, to zmieszaj lek z wodą, pół na pół. Może być inny płyn. Nierozcieńczona laktuloza może powodować duże wzdęcie.
              • same-old_mona Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 15:16
                Sama się przekręca na wszystkie strony wink powoli zaczyna pełzać, więc ruch ma. Do tego masuję, robimy rowerek i to wszystko do kupy nie pomaga, dlatego zdecydowałam się iść po pomoc do apteki.
                • rulsanka Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 15:40
                  To może stęka od tego pełzania? Mój młodszy syn tak stękał, bo wyobraził sobie, że w wieku 3,5 miesiąca należy zacząć raczkować. No i tyłek do góry, twarz na glebie i próby odpychania się. Jęczał i stękał przy tym jakby mu się krzywda działa (a turlał się na wszystkie strony, jakby chciał, to by przestał się wygłupiać). Stękanie w cudowny sposób minęło, gdy zaczął raczkować.
                  • same-old_mona Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 15:51
                    Stęka i się pręży ewidentnie statając się coś wycisnąć, bez względu na pozycję. Ale najczęściej przy cycku się zrywa i ciśnie ale nic z tego nie wychodzi
    • heca7 Re: Zaparcia u niemowlaka 02.08.18, 16:19
      U mojej bratanicy długotrwałe zaparcia skończyły się po brokułach gotowanych wink Miała chyba z 9 miesięcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka