Dodaj do ulubionych

bluzka - do szyjących

05.08.18, 00:37
Kupiłam przez internet bluzkę zapinaną z przodu, rozmiarowo niby dobra, ale jeżeli ruszę ramiona do tyłu (np. opierając dłonie na biodrach), to efektownie rozjeżdża się na biuście pomiędzy zapiętymi guziczkami. Nie wiem, z czego to wynika, na pewno nie z mojego zbyt obfitego biustu, bo nie jestem przesadnie obdarzona przez naturę i chyba pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło. Może jakiś feler w kroju (za wąskie otwory na ramiona?) Zastanawiam się, czy można to jakoś uratować, np. wszywając zatrzask od spodu w newralgicznym miejscu. Oddawać mi trochę żal, bo bluzka ładna i była w okazyjnej cenie jak na materiał, z którego jest wykonana (jedwab z małą domieszką elastanu). Ktoś ma jakiś pomysł?
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: bluzka - do szyjących 05.08.18, 00:43
      Wszyj zatrzask i zobacz jak dziala. Czy się układa ladnie, czy bluzka sie nie deformuje. Może da sie ciut przesunac guzik?
    • aerra Re: bluzka - do szyjących 05.08.18, 00:43
      Moim zdaniem nie (tylko, że ja szyję tylko trochę i bluzki na razie bardzo proste, ale za to mam duży biust i rozjeżdżanie się guzików przerabiam często). Obwód w biuście jest za mały (może być tak, że rękawy za wąskie i jak napinasz ramiona, to naciąga się w biuście) i na pewno nie da się tego naprawić zatrzaskami, jedyna opcja, to jeśli bluzka ma zakładki to popuścić (ale to o tyle ryzykowane, że jak poprujesz, to już nie oddasz, a może się okazać, że to i tak za mało).
    • sineado Re: bluzka - do szyjących 05.08.18, 00:55
      Radzę pokazać dobrej krawcowej, ona oceni czy da się coś zrobić. Ja taką znalazłam i za drobne poprawki na 2 bluzkach zapłaciłam 25zl ostatnio.
    • agonyaunt Re: bluzka - do szyjących 05.08.18, 01:12
      Jak dasz radę założyć bluzkę przez głowę, to zaszyj ten kawałek. Ale obawiam się, że to wina kroju i nawet po zszyciu rzecz się będzie ciągnąć. Zatrzask na ogół nie pomaga, bo zamiast jednego dużego pęknięcia robią się dwa mniejsze.
    • mikams75 Re: bluzka - do szyjących 05.08.18, 08:44
      Bluzka jest zle uszyta i zatrzask nic nie da, tylko calkowite zaszycie. Mam taka jedna, luzna, na plecach luz a z ptzodu sie ciagnie. Zaszylam i wkladam przez glowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka