edorota2 17.08.18, 07:48 Czy któraś z Was to praktykowała? Jaki efekt? Dobrze to wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
strasznymruk Re: Malowanie płytek w łazience 17.08.18, 08:00 forum.gazeta.pl/forum/search,.html?&query=Malowanie+p%C5%82ytek Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: Malowanie płytek w łazience 17.08.18, 08:17 Ja właśnie przymierzam się do odnowienia płytek w kuchni na ścianie. Kupiłam farbę specjalną do tego. Podłoże należy odtłuścić, zmatowić i pomalować. How to Paint a Tile Floor Design with Floor Stencils Odpowiedz Link Zgłoś
edorota2 Re: Malowanie płytek w łazience 17.08.18, 08:48 A widziałaś u kogoś gotowy efekt? Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: Malowanie płytek w łazience 17.08.18, 09:29 edorota2 napisała: > A widziałaś u kogoś gotowy efekt? Nie nie widziałam, ale zakładam dobry efekt, ponieważ tym płytkom i tak nic nie zaszkodzi . Malowałam wiele rzeczy: drzwi wewnętrzne z paździerzowej płyty, szafki kuchenne, meble w sypialni, meble drewniane, listwy przypodłogowe itp. Najważniejsze jest dobre przygotowanie - odtłuszczenie, umycie, przetarcie drobnym papierem ściernym i oczywiście precyzja wykonania. Warstwy muszą być cienkie ( lepiej położyć o jedną więcej niż grubo malować), na bieżąco sprawdzać czy nie robią się zacieki i od razu niwelować. Niestety to zabiera dużo czasu , ale jak precyzyjnie zrobisz to będzie fajnie. Na forum wnętrza dziewczyny malowały i wyglądało to dobrze : fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,146501989,146543702.html Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: Malowanie płytek w łazience 17.08.18, 09:30 I oczywiście odpowiednia farba Odpowiedz Link Zgłoś
luvyana Re: Malowanie płytek w łazience 17.08.18, 09:14 Ja. Tak. Teraz mija rok. Wszystko ok. A jest pomalowana nawet wnęka z prysznicem. Z tym że malował pan malarz. Ale pomysł był mój. Pan malarz robił to po raz pierwszy. I sam nie wiedział czy to dobry pomysł. Strzał w 10tke. Łazienka wcześniej w okropnym bezu, teraz wygląda super. Odpowiedz Link Zgłoś
strasznymruk Re: Malowanie płytek w łazience 17.08.18, 09:18 luvyana napisała: malował pan malarz. Pan malarz robił Kucze, jak nie pani sprzątająca, to pan malarz Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Malowanie płytek w łazience 17.08.18, 09:46 Moja przyjaciółka. Chyba ze trzy lata temu przemalowała płytki w łazience. Również z mokrych miejscach. Ostatnio byłam u niej i oglądałam - wszystko wciąż wygląda naprawdę bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
flo-bo Re: Malowanie płytek w łazience 17.08.18, 09:57 Tak. Efekt : super, z połyskliwych płytek modnych w 90-tych latach, piękny szary mat, tez nad wanną. Po 3 latach -super, nic nie odpryskuje, jak zwykłe plytki wyglada. Dekor też przemalowany na ciemniejszy szary -też super. Wszyscy znajomi w szoku że tak fajnie wyszło -zmiana duuuuża. Nikt oprócz pana w sklepie ni i mnie, nie wierzył, ze się uda. Teraz polecają takie rozwiązanie wszyscy znajomi Odpowiedz Link Zgłoś
anilka Re: Malowanie płytek w łazience 17.08.18, 10:27 A co zrobiłaś z fugami? Też się je maluje? Czy to potem nie wygląda dziwnie? Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.plytka Re: Malowanie płytek w łazience 17.08.18, 10:52 Malowalam plytki z lat 90 ciemnorude błyszczące na jasnoszary matowy. Farba v33 bialy pieprz. Wyszlo rewelacyjnie. Fakt ze plytki lata 90 i brak precyzji w fudze widac bylo ale po malowaniu jest ok. Malowalam etapami, czyli 3-4 odcinki fugi i plytki i dopiero dalej. Nie ma co malowac najpierw calej fugi a potem plytek bo sie odcina i widac to. I cienkie warstwy. Zrobialm dwie choc juz po jednwj byl efekt o ktory mi chodziło. Świetnie pokryla farba. I jest bardzo wydajna. Aha, malowalam tez przy wannie a korzystamy głównie z prysznica wiec woda sie leje po tym codziennie. Pomalowane w kwietniu, poki co nic sie nie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: Malowanie płytek w łazience 17.08.18, 18:38 U mnie to samo, tyle ze zamalowalam beżowe maziaje na biało. I tak, trzeba malować dokładnie tak jak piszesz, bo ta farba bardzo szybko wstępnie zasycha. Najlepiej zacząć od jakiegos noewidocznego kąta żeby opanowac technikę. Odpowiedz Link Zgłoś
edorota2 Re: Malowanie płytek w łazience 18.08.18, 08:12 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Malowanie płytek w łazience 18.08.18, 10:49 Malowałam w kuchni 7 lat temu ( aaaaale czas szybko leci). Nadal jestem bardzo zadowolona. Zimą , być może, odmaluję/ odświeżę tylko kolor. A jak nie to po prostu gruntownie wyszoruję, odtłuszczę, i tyle. Malowałam Flugerem. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Malowanie płytek w łazience 18.08.18, 10:49 Malowałam w kuchni 7 lat temu ( aaaaale czas szybko leci). Nadal jestem bardzo zadowolona. Zimą , być może, odmaluję/ odświeżę tylko kolor. A jak nie to po prostu gruntownie wyszoruję, odtłuszczę, i tyle. Malowałam Flugerem. Odpowiedz Link Zgłoś