Dodaj do ulubionych

Koniec wakacji

21.08.18, 11:18
Niby jeszcze półtora tygodnia, ale koniec wisi w powietrzu. Szkoda wam? Mnie bardzo. Pogodowo bardzo lubię koniec sierpnia i wrzesień (choć w tym roku wygląda to inaczej) ale trudno mi się zebrać po wakacyjnym lenistwie...
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Koniec wakacji 21.08.18, 11:22
      little_fish napisała:

> Szkoda wam?

nie.
    • dziennik-niecodziennik Re: Koniec wakacji 21.08.18, 11:23
      Nie, bo skonczylam szkole i nie mam wakacji, tylko urlop.
      Lato sie konczy, ale w tym roku bylo tak dlugie i uciazliwe ze mi nie zal. Za to czekam na piekna zlota jesień smile
      • little_fish Re: Koniec wakacji 21.08.18, 11:28
        No widzisz - mea culpa, napisałam ze swojego punktu widzenia, ja nadal mam wakacje 😉
        A serio - to pisałam trochę z perspektywy posiadania dzieci, jak na ematke przystało
    • default Re: Koniec wakacji 21.08.18, 11:34
      Dla mnie koniec lata jest przykry, "wakacje" w sensie wolnego od szkoly dla mnie nie istnieja, a urlop juz mialam. Na szczescie mam w planach jeszcze krotki wypad nad morze, wiec nie lapie mnie chandra zwiazana z koncem lata. No i prognozy zapowiadaja ciepla jesien, wiec nie ma sie co smucic smile Przykre tylko jest skracanie sie dnia - listopadowo- grudniowe ciemnosci sa najgorsze.
    • leyre2 Re: Koniec wakacji 21.08.18, 11:36
      Ostatni dzien dzis dla mnie, dzieci zaczynaja w przyszly wtorek. Lato bylo piekne w tym roku, wyjazd nam sie udal. Wakacje dzieci to 5 tygodni moje 4.5. Wakacje moglabym miec caly rok ale tak sie nie da.
      • princesswhitewolf Re: Koniec wakacji 21.08.18, 13:35
        ooo wczesnie jak we wt. To jeszcze w sierpniu. U nas dopiero 4tego wrzesnia bo 3ciego jest Inset day
        • leyre2 Re: Koniec wakacji 21.08.18, 15:59
          Szkoly zaczynaja w roznych terminach, zwlaszcza ponadpodstawowe.
    • conena Re: Koniec wakacji 21.08.18, 11:42
      mnie też już dopadł summertime sadness. jeszcze krótki wypad nad morze, ale to już nie to.
      pozostaje wywołać zdjęcia i planować kolejne lato.
      • alaveda Re: Koniec wakacji 21.08.18, 11:46
        Piszesz do Amerykanek na tym forum?
        • conena Re: Koniec wakacji 21.08.18, 12:26
          si.
          • alaveda Re: Koniec wakacji 21.08.18, 13:24
            No i po co to było? Ba codzień też odzywasz się do innych po angielsku? Ludzie nie patrzą się na ciebie dziwna?

Na kolejną odżywkę proponuję jakis idiomz rodzinnej gminy, wtedy mnie zaorasz big_grin
            • ladyjane Re: Koniec wakacji 21.08.18, 13:37
              Trąbo powietrzna,dla niektórych rzeczy nie ma lepszych odpowiedników. I tak summertime sadness to jest to co teraz czuję big_grin
              • alaveda Re: Koniec wakacji 21.08.18, 13:48
                A czuj sobie nawet egeszegeportaszupok, tylko się najpierw przeloguj big_grin
                • conena Re: Koniec wakacji 21.08.18, 14:05
                  no właśnie się przelogowałam, mało ci?
    • aqua48 Re: Koniec wakacji 21.08.18, 11:44
      Jaki koniec? Dla mnie wrzesień zapowiada się właśnie najbardziej wakacyjnie.
      • alaveda Re: Koniec wakacji 21.08.18, 11:48
        U nas podobnie, udało się zorganizować jeszcze tydzień dla dorosłych w ciepłym kraju na początku października smile
        • little_fish Re: Koniec wakacji 21.08.18, 12:16
          Zazdroszczę. Ja niestety nie mogę. Choć chyba nie wybrałabym ciepłych krajów, a naszą jesień 😊
          • alaveda Re: Koniec wakacji 21.08.18, 12:30
            Nie przepadam za naszą jesienią , bo z pogodą różnie, sportów wodnych nie da się uprawiać, forumowy fetysz spacerów nie nie kręci, zresztą po tygodniu spacerów można chyba umrzec z nudów i mdłości smile
    • fornita111 Re: Koniec wakacji 21.08.18, 11:54
      Ja mam w tym roku jakis niedosyt lata. Co brzmi glupio, ale nie o pogode mi chodzi wink Tylko tak malo wakacyjnych spotkan towarzyskich wyszlo, nie bylo jagod do zbierania- bo susza, czesc lata przechorowalam. Walcze z takim podejsciem (plakanie nad rozlanym mlekiem), ale mam poczucie, ze za szybko te miesiace letnie minely i za malo z nich wycisnelam.
      • alaveda Re: Koniec wakacji 21.08.18, 12:13
        Malkontencisz. Od Wielkanocy kiedy sypnelo śniegiem w centralnej Polsce mieliśmy piękną i ciepłą wiosnę, a potem wczesne lato.

Za to rok temu było zimno do połowy maja z równoczesnym opóźnieniem wegetacji, wtedy to można było poczuć że kato było krótkie.

• little_fish Re: Koniec wakacji 21.08.18, 12:18
          Ale napisała przecież, że nie o pogodę jej chodzi..
          Ja zawsze pod koniec lata mam takie silne poczucie upływającego czasu, przemijania. Odczuwam to bardziej niż w sylwestra
          • ladyjane Re: Koniec wakacji 21.08.18, 13:39
            No właśnie, też tak mam. Alaveda to taka wszystkowiedząca stara ciotka. Zawsze będzie twierdzić, że coś czego ona nie doświadcza nie istnieje.
          • dziennik-niecodziennik Re: Koniec wakacji 21.08.18, 16:35
            Moj maz ma tak samo. Ja widze feerie barw jesiennych, a on - obumierajace liscie. Z takim podejsciem nie dziwota ze jesien to dla niego depresja...
            • little_fish Re: Koniec wakacji 21.08.18, 16:44
              Dla mnie nie jest depresyjna, bardzo ją lubię. Bo mnie niekoniecznie jest szkoda lata (nienawidzę upałów) tylko wakacji, wolnego czasu, braku pośpiechu, luzu. I wiem, że znów muszę na taki stan czekać 10 miesięcy...
            • sasha_m Re: Koniec wakacji 21.08.18, 17:28
              Mam tak, jak Twój mąż, dobrze to ujęłaś w jednym zdaniu. Ja czuję się właśnie tak, jakby coś umierało. Jesień to smutek i tęsknota.
    • milka_milka Re: Koniec wakacji 21.08.18, 12:25
      Bardzo. Znów kołowrót logistyczno-organizacyjny, wszystko na gwizdek, zmiany w szkole, wczesne wstawanie...
      Do bani.
      A i tak nie zdążyłam wyjechać we wszystkie miejsca, w które chciałam.
      • little_fish Re: Koniec wakacji 21.08.18, 12:41
        O tak, kołowrotek... 😣
    • nenia1 Re: Koniec wakacji 21.08.18, 12:43
      Odczuwam lekką melancholię, tak jak piszesz końcówka lata wisi w powietrzu, choć od zawsze lubię jesień, to jednak latem są najdłuższe dni, zakłada się sukienkę przez głowę i już człowiek ubrany no i tak ogólnie pozytywnie jakoś bardziej. Na osłodę wyjeżdżamy w ten ostatni sierpniowy weekend do Doliny Baryczy, obłożenie agroturystyk i hoteli takie, że ledwo nam się udało coś zarezerwować. A potem już typowo jesienny wyjazd na Węgry na piękną węgierską Pustę, która jesienią wypełnia się stadami żurawi i snującą się mgłą. Piękne, ale tak inne od lata.
    • princy-mincy Re: Koniec wakacji 21.08.18, 12:58
      Staram się cieszyć ostatnimi dniami wakacji dzieci, gdy nie ma jeszcze szkoły ani lekcji ani reszty rutyny.
      Młodszy już w przedszkolu, ale to wciąż coś innego niż szkoła.
      Jak wróci szkoła to wtedy może będzie szkoda, na razie o tym nie myślę, wolę żyć ejszcze wakacyjnym trybem wink
    • julita165 Re: Koniec wakacji 21.08.18, 13:14
      Choć już od bardzo dawna niemal wakacji a tylko urlop koniec lata zawsze nastraja mnie pesymistycznie. Ja kocham wiosnę i lato. Mam wtedy siły, energię i pomysły. Wszystko mi się chce. Zima mogłaby dla mnie istnieć tylko w BN i tydzień w górach, na nartach. A jesień powinna zniknąć 😁. W tym roku jest trochę inaczej, właściwie już nie mogę doczekać się września bo synek idzie do szkoły i jest trochę podekscytowania jak mu pójdzie, jak to będzie .
    • viridiana73 Re: Koniec wakacji 21.08.18, 13:23
      Dla mnie to początek, zaczęłam urlop (długo wyczekiwany) przedwczoraj i do następnej aoboty cieszę się morzemi plażą.
      O właśnie pan krzyknął mi nad uchem: "Kukurydza gotowana, orzeszki w karmelu!" i już wiadomo, że nie jestem za granicą😀
      • viridiana73 Re: Koniec wakacji 21.08.18, 13:24
        *soboty
    • unaragazza.bionda Re: Koniec wakacji 21.08.18, 13:30
      Dopiero zaczęliśmy rodzinne wakacje i urlop, wrócimy tuż przed rozpoczęciem roku szkolnego. Czekam na jesień, lubię jak dni robią się coraz krótsze, lubię zapach jesiennego powietrza, lubię i wrzesien i listopad (nie przeszkadzają mi deszcze i plucha).
    • bergamotka77 Re: Koniec wakacji 21.08.18, 13:31
      Mnie też szkoda. Lato było piękne choć upał dokuczal. Od września znowu wczesne wstawanie, gonitwa, korki i zycie w pędzie. Ech...
      • alaveda Re: Koniec wakacji 21.08.18, 13:49
        A po co tak pędzisz, masz jakąś nadpobudliwość?
    • liliawodna222 Re: Koniec wakacji 21.08.18, 13:33
      Mnie nie szkoda. W tym roku miałam długie wakacje i z radością wróciłam do pracy. Bardzo lubię rytm roku szkolnego: my w pracy, córka w szkole, popołudniowe zajęcia, domowa krzątanina, zmrok (lubię ten jesienno-zimowy nastrój), lampki, świeczki, książeczka, kocyk, muzyka, herbatka... i długo by wymieniać smile
    • sumire Re: Koniec wakacji 21.08.18, 13:52
      Ja się cieszę, bo za 72 godziny zaczynam urlop. Koniec lata - ta zmiana zapachu powietrza... - też mnie nastraja nostalgicznie, ale tym razem się cieszę.

No i mniej będzie newsów tego rodzaju...
      metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/7,165176,23807401,turystka-z-warszawy-zmeczyla-sie-w-tatrach-wezwala-topr-do.html
      • k1234561 Re: Koniec wakacji 21.08.18, 14:52
        Mnie tam nie przeszkadza.Lata wcale mi nie żal.Dało czadu w tym roku,że hej.Szkołą się nie przejmuję,bo córka w liceum i sama wszystko ogarnia..Zatem czekam na piękną,złotą jesień...
    • same-old_mona Re: Koniec wakacji 21.08.18, 15:00
      U nas od wczoraj szkoła. Starszak jutro wraca z Pl i już mi biadoli przez telefon że w Polsce mają lepiej :p
      • thaures Re: Koniec wakacji 21.08.18, 15:15
        Bardzo żałuję, ja mam to szczęście, że mam wakacje i w tym roku wyjątkowo tylko tydzień mialam zajęty. Pojutrze już zaczynam, no, ale jeszcze bez służbowych dzieci, więc może być. Ale myśl o następnych dwoch- trzech miesiącach jest ciężki.....
    • slonko1335 Re: Koniec wakacji 21.08.18, 15:09
      Bardz szkoda chociaż wypompowalismy się finansowo wiec byloby ciężko z zapewnieniem opieki ale jak sobie myślę o powrocie do tego młyna ....eh....
    • kosmos_pierzasty Re: Koniec wakacji 21.08.18, 15:12
      Wreszcie!
      Na 3 września planuję otworzyć szampana smile
      Bo znów udało się dotrwać do końca wakacji i będzie czas na wiele fajnych rzeczy.
      • kosmos_pierzasty Re: Koniec wakacji 21.08.18, 15:15
        I to mimo że przed nami jeszcze jeden wyjazd - ale w takie miejsce, że nie wiem, czy się cieszyć, czy raczej bać. I tak czekam na wrzesień. O! smile
    • rozwiane_marzenie Re: Koniec wakacji 21.08.18, 15:49
      Bardzo mi szkoda sad. Ja już dawno po urlopie, ale młody jeszcze ma wakacje, więc to tak jakbym i ja je miała smile. Nie chcę wracać do tej rutyny, obowiązków... na samą myśl cierpnie mi skóra. Przed nami ciężki rok, 8 klasa, wybór nowej szkoły. Oby do następnych wakacji smile.
    • joa66 Re: Koniec wakacji 21.08.18, 17:09
      Szkoda nam o tyle, ze jeszcze niedawno był styczen - gdzie się podziały te wszystkie miesiące pomiędzy, ja się pytam!big_grin
      • alfa36 Re: Koniec wakacji 21.08.18, 17:34
        Zadaję sobie to samo pytanie....
        Nie lubię końca lata.... ten okropny listopad w perspektywie… ta gonitwa od września... brrr... … ten upływający czassad
    • tojamarusia Re: Koniec wakacji 21.08.18, 17:21
      Nie szkoda mi. Uwielbiam jesień i mam dość upałów, które w tym roku wyjątkowo źle znoszę.
      Jeszcze tylko ten weekend na air show, następny kajaki i mogę zakończyć lato.
      • thaures Re: Koniec wakacji 21.08.18, 19:54
        Ja też pół Polski przejadę, by to air show zobaczyć. I wtedy ma się właśnie załamać pogoda😫
        • tojamarusia Re: Koniec wakacji 21.08.18, 20:36
          Ja mam to szczęście, że mieszkam blisko lotniska i air show w razie niepogody z okna obejrzę.
    • lucyjkama Re: Koniec wakacji 21.08.18, 19:00
      Żal mi strasznie. Dużo bardziej niż zwykle. Lato było takie piękne a ja już poczułam chłodniejsze powietrze i bardzo mi smutno i źle. Wręcz depresyjnie 😣
    • szeptucha.z.malucha Re: Koniec wakacji 21.08.18, 20:04
      No, szkoda lata. Najgorszy faktycznie ten kołowrót, zdążyć na czas ze wszystkim, opór przed szkołą mojej młodzieży, lekcje - pomoc dzieciom, logistyka zajęć dodatkowych, egzamin gimnazjalisty, rehabilitacje. Brrr
      W wakacje, gdy pracuję a nie muszę gnać z dzieciakami, to dalej czuję, że odpoczywam. Nie mówiąc już o całkowitym resecie.
      • lucyjkama Re: Koniec wakacji 21.08.18, 20:36
        Mój najstarszy zaczyna LO a najmłodsza żłobek. Średnia nadal będzie ciągnąć dwie szkoły- ogólnokształcącą i muzyczną. Ja wracam do pracy po nieco wydłużonym macierzyńskim. Zapowiada się koszmarny kołowrotek. Ogarnę bo muszę ale jestem przerażona logistyką szkolną i rodzinną.
        • taki-sobie-nick Re: Koniec wakacji 21.08.18, 20:39
          lucyjkama napisała:

> Mój najstarszy zaczyna LO a najmłodsza żłobek. Średnia nadal będzie ciągnąć dwi
          > e szkoły- ogólnokształcącą i muzyczną. Ja wracam do pracy po nieco wydłużonym m
          > acierzyńskim. Zapowiada się koszmarny kołowrotek. Ogarnę bo muszę ale jestem pr
          > zerażona logistyką szkolną i rodzinną.

To może by najstarszy sam jechał do tego liceum...? tongue_out
          • lucyjkama Re: Koniec wakacji 21.08.18, 21:29
            Jasne że sam bo to jakieś 40 kilka km. Chodziło mi w jego przypadku o mój stres w związku z rozpoczęciem przez dziecia nowej szkoły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka