Dodaj do ulubionych

Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dzieci.

25.08.18, 12:20
W dzisiejszym wydaniu Gazety Wyborczej (Magazyn Świąteczny) świetny tekst Macieja Jarkowca o pedofilii w Kościele Katolickim zatytułowany „Katolickie piekło na ziemi. Pedofilia w Pensylwanii, Irlandii, połowie świata … a Polska?”. No właśnie. Poza wstrząsającymi danymi, które przytacza autor tekstu, podając zatrważające praktyki, liczbę księży-przestępców gwałcących dzieci i zakonnice (odsyłam do tekstu w Wyborczej) interesujący jest wątek polski. Otóż jak zauważa autor:

„Jan Paweł II kilkakrotnie dostawał raporty o problemie pedofilii od wielebnego Thomasa Doyle’a z ambasady Watykanu w Waszyngtonie. Ignorował je. Amerykańska konferencja biskupów wysyłała do papieża prośby o uproszczenie procedur suspendowania księży przestępców. Odmówił. Przez lata wyjątkową ochroną otaczał Marciala Maciela Degollado, założyciela Legionu Chrystusa – nawet w obliczu coraz cięższych dowodów na gwałty, których Maciel przez dekady dopuszczał się na dzieciach.”

I dalej:

„Postacią symboliczną dla postawy Jana Pawła II jest zmarły w grudniu kardynał Bernard Law. Jako arcybiskup Bostonu osobiście krył dziesiątki księży gwałcicieli. Małoletnie ofiary pod groźbą boskiej kary przymuszał do milczenia. Gdy po publikacjach „Boston Globe” w 2002 r. Law odchodził w niesławie, Wojtyła zaoferował mu jedną z najbardziej prestiżowych funkcji w Kościele – kierowanie bazyliką Matki Bożej Większej w Rzymie. Dobitny gest wsparcia.”

Tymczasem po swojej śmierci Karol Wojtyła zostaje błyskawicznie beatyfikowany, w dalszej kolejności zostaje świętym. Tym samym staje się bożkiem dla polskich katolików, którzy niejednokrotnie stawiają go w miejsce, które zgodnie z kanonem wiary należy do Chrystusa (zresztą z tymi trzema osobami boskimi można się zdrowo pogubić). Jędraszewskiemu i jemu podobnym przeszkadzają homoseksualiści i in vitro. Ponieważ ich zdaniem to „obraża Boga”. Nie obraża go natomiast ksiądz pedofil seksualnie wykorzystujący dziecko. Dziwny ten katolicki Bóg, trzeba przyznać.
Wróćmy do Wojtyły. Rozumiem, że Wojtyła był poważnie zajęty walką z komunizmem. Jego polityczna rola w upadku tego systemu nie może zostać niezauważona. Z całą pewnością był postacią pełną charyzmy, potrafił porwać tłumy. Tłumy młodzieży i dzieci, które później, w tym samym Kościele były obmacywane i seksualnie wykorzystywane przez kapłanów, którzy z kolei byli kryci przez swoich kościelnych zwierzchników, a w efekcie przez samego papieża- Polaka, którego pomnikami upstrzona jest Polska, którego imię noszą nazwy ulic, ronda i place.
Być może motywem Wojtyły w jego, w gruncie rzeczy przestępczym działaniu (ukrywanie faktu popełnienia przestępstwa może być w taki sposób oceniane, a biorąc pod uwagę jego skalę, uważam, że wręcz powinno), zatem być może kierowały nim motywy polityczne. Dobre imię Kościoła jako organizacji przeciwstawiającej się ateizmowi, który wpisany był niejako w komunistyczny totalitaryzm. Być może Wojtyła w swojej nieprzeciętnej umysłowości (gdzie mi do świętego) uznał, że ofiara z dzieci i kobiet jest rzeczą dopuszczalną w kontekście stawki, o jaką toczy się gra.
Jednak dobrotliwy wyraz twarzy kardynała z Krakowa, starszego pana od kremówek odrobinę przeraża, w kontekście wiedzy, którą posiadał, w kontekście zbrodni, której stał się depozytariuszem, w kontekście niepodjętych działań. Godził się na cierpienie dzieci i cierpienie kobiet (zakonnic). Godził się patriarchalnie, po męsku. Tak jak Kościół zaleca.
Po wybuchu skandalu związanego z pedofilią i przemocą w Kościele irlandzkim, instytucja kościoła w tym kraju, w porównaniu do jego pozycji sprzed ujawnienia dramatycznych faktów, została zasłużenie zmarginalizowana i tylko 30% irlandzkich katolików deklaruje, że regularnie praktykuje wiarę.
Czekam na podobne wydarzenia w Polsce. Ponieważ ten problem istnieje w Polskim Kościele tak, jak istnieje w tej instytucji na całym świecie.
Zastanawiam się jak po czymś takim, jak posiadając tę wiedzę, znając fakty, można w niedzielę wybrać się do kościoła i pozwolić się nauczać facetowi w sutannie, który być może nie ma z tymi brudami nic wspólnego, ale mówi do nas w imieniu instytucji, która od dziesięcioleci ukrywa, wspiera i generuje zwykłych, pospolitych przestępców. Kiedy to piszę, w kościele obok miejsca, w którym się znajduję biją dzwony. Mam nadzieję, że dożyję dnia, kiedy na ich dźwięk, nikt nie ruszy się z domu.
Marcin Zegadło

wyborcza.pl/magazyn/7,124059,23821928,katolickie-pieklo-na-ziemi-pensylwania-irlandia-pol-swiata.html#nowaZajawkaGlownaMT
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 12:32
      niestetysad
      Odrażająca instytucja, kierowana przez odrażających typów.
      A aktualny, franciszek, od jpII wcale nie jest lepszy - też ma swojego lawa (pell choćby) i innych degollado.
    • lodomeria Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 12:33
      Pedofilia w kościele to jedno, ale zastanawia mnie to, że za życia JPII i jeszcze jakiś czas po jego śmierci nawet bardzo przyzwoici, wpływowi, o szerokich horyzontach ludzie wypowiadali się o nim z wielkim szacunkiem. Wszyscy się daliśmy tak zaczadzić?
      • alicia033 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 12:49
        kto się dał to się dał.
        Poza tym trudno jednak od ludzi oczekiwać, że jak wiele lat się z nim "kumplowali", korzystali z zaproszeń do Castel Gandolfo (np. naukowcy), to zaczną nagle widzieć i mówić, że z jego zmysłem moralnym było mocno nie tak i los i krzywdę najsłabszych tak naprawdę miał głęboko w dudzie, liczyło się tylko gaszenie pożaru od burdelu do burdelu (Boston i kolejne miejsca, gdzie skandale wychodziły na jaw) i próby tuszowania, że to są pojedyńcze, odosobnione przypadki (bo przecież "człowiek jest grzeszny"), a nie szeroki i głęboki problem instytucjonalny.
        • lodomeria Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 13:06
          Ja mówię na przykład o wydziałach humanistycznych uniwersytetów, mediach, władzach miast i czego tam jeszcze masowo wystawiającym pomniki.
          I nie chodzi mi nawet o otwarte zachwyty, tylko o pompowanie balonika, o niedawanie zrozumienia, że to niecool. Tak jak na przykład na zachwycanie się (czy po prostu zauważenie, że w ogóle ma coś do zaproponowania) osobą i kierunkiem ideologicznym Glempa.
          Bo co, bo JPII popierał Radio Maryja i miał u tego elektoratu poważanie a Glemp nie?
          • alicia033 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 13:16
            lodomeria napisała:

> Ja mówię na przykład o wydziałach humanistycznych uniwersytetów, mediach, władz
            > ach miast i czego tam jeszcze masowo wystawiającym pomniki.
            > I nie chodzi mi nawet o otwarte zachwyty, tylko o pompowanie balonika, o niedaw
            > anie zrozumienia, że to niecool.

a to akurat proste: tu, nad Wisłą, ten balon jest jeszcze tak nadmuchany, a panowie w sukienkach tak silni (i wypierający prawdę, bo są równie współwinni pedofilii i innym przestępstwom) że nikt, z choć odrobiną instynktu samozachowawczego rzuconemu pomysłowi nadania imienia jpII czemukolwiek się nie sprzeciwi, bo wie, że jakakolwiek inna odpowiedź, niż "ależ oczywiście, godniejszego patrona nie znajdziemy", bo to oznacza jego zniszczenie (na uczelni, w samorządzie etc.).
          • zona_glusia Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 19:00
            lodomeria napisała:

> Ja mówię na przykład o wydziałach humanistycznych uniwersytetów,
            Może tu zadziałała głoszona otwartość na inne religie (spotkanie modlitewne w Asyżu), kulturę, naukę.
      • aandzia43 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 13:28
        lodomeria napisała:

> Pedofilia w kościele to jedno, ale zastanawia mnie to, że za życia JPII i jeszc
        > ze jakiś czas po jego śmierci nawet bardzo przyzwoici, wpływowi, o szerokich ho
        > ryzontach ludzie wypowiadali się o nim z wielkim szacunkiem. Wszyscy się daliśm
        > y tak zaczadzić?

Wszyscy nie, ale ci wrażliwi na charyzmę jako taką (pewnie większość ludzkości) i ci, którym dodatkowo fenomen JPII zaspokajał jakieś istotne emocjonalno-intelektualne potrzeby. Mnie gość nie przekonywał ani w 78 ani potem. Aktor z charyzmą, urokiem osobistym i intelektem. To dużo, ale nie na tyle by padać plackiem przed zjawiskiem i zamykać oczy na brud za paznokciami zjawiska.
        • princesswhitewolf Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 14:52
          >Mnie gość nie przekonywał ani w 78 ani potem. Aktor z charyzmą, urokiem osobistym i intelektem

Mnie intelektem i czarem nie przekonal. Papiezomania w PL byla nie do zniesienia , Wojtyla byl okropnym konserwa niewrazliwym w rozmowach ze zgwalvonymi kobietami ktore naklanial do porodu. Obrzydliwe to bylo.
      • makurokurosek Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 13:30
        W chwili gdy zaraz po śmierci JPII w polskiej telewizji leciały dokumentalne pochwalne filmy o pontyfikatu JP na Discovery i History puszczanie były dokumenty bardziej obiektywne pokazujące zarówno plusy jak i minusy jego pontyfikatu , mówiące o zerowej reakcji na pedofilię jak również o zerowej reakcji na sytuację w Brazylii . W tych dokumentach JPII został przedstawiony jako polityk zafiksowanych na punkcie walki z komuna i aborcja
      • szarsz Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 13:57
        > Wszyscy się daliśmy tak zaczadzić?

Myślę że tak. Ale dym się powoli rozrzedza smile
      • princesswhitewolf Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 14:49
        >Wszyscy się daliśmy tak zaczadzić?

W Polskich newsach jak i wszedzie w swiecie media pokazuja to co jakiemus lobby pasuje.. JPII byl bardzo promowany w Polsce w ramach PRu katolickiego. Wzmacnial KRK gdy ten slabl na zewnatrz.
      • olena.s Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 14:54
        Tak. To był zlepek różnych przyczyn: po pierwsze satyfakcja narodowa - bardzo wielu odczuło konklawe jako "no, wrezcie mamy, co się nam należy, nasz człowiek w superrządzie". Po drugie Wojtyła był po ludzku sympatyczny, intelektualnie raczej otwarty (jak na swoje pokolenie), w ogóle był inteletualistą. Po trzecie pełnił z całą pewnością rolę wsparcia antykomunistcznego.
        • larrisa Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 17:45
          olena.s napisała:

> Tak. To był zlepek różnych przyczyn: po pierwsze satyfakcja narodowa - bardzo w
          > ielu odczuło konklawe jako "no, wrezcie mamy, co się nam należy, nasz człowiek
          > w superrządzie"

No coś w tym jest, też wielu łyknęło "prestiż dla Polski" gdy urzędujący szef rządu złożył dymisję
          dla dobrze płatnej posady w Brukseli.
          • olena.s Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 19:18
            Drugie z pewnością było prestiżem dla Polski.
            Pierwsze raczej kopem w PRL, które nie potrafiło nawet biskupów trzymac krótko.
      • szeera Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 17:32
        "zastanawia mnie to, że za życia JPII i jeszcze jakiś czas po jego śmierci nawet bardzo przyzwoici, wpływowi, o szerokich horyzontach ludzie wypowiadali się o nim z wielkim szacunkiem. Wszyscy się daliśmy tak zaczadzić?"

Część to na pewno koniunkturalizm, bycie przyjacielem JPII dawało wymierne korzyści. Ale dla wielu ludzi z elity to było zupełnie szczere. Te elity były (i pewnie w dużym stopinu cały czas są) katolickie, konserwatywne i idea świeckiego państwa nie była dla nich czymś bliskim. JPII doskonale im pasował.
      • zona_glusia Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 18:51
        lodomeria napisała:

>Wszyscy się daliśmy tak zaczadzić?
        Chyba tak. Pamiętam, jak źle był komentowany fakt podarcia przez Sinéad O’Connor zdjęcia papieża. Aż sprawdziłam, w którym to było roku. W1992. I znalazłam jak ostre reakcje to wywołało w Stanach.
        Zaprotestowała tym samym przeciwko tuszowaniu przez Watykan przypadków molestowania dzieci przez księży w Irlandii. Dwa tygodnie po tym wydarzeniu wygwizdano ją podczas koncertu poświęconego twórczości Boba Dylana w Nowym Jorku. Dochodziło także do publicznego niszczenia jej płyt.
        Publikacje bostońskiej gazety to był rok 2003. I co? I nic. Po śmierci papieża tłumy domagały się ogłoszenia go świętym. Słynne: "santo subito".
        • lodomeria Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 23:52
          Heh, no ja jestem ewidentnie z "pokolenia JPII", katecheza w szkole i takie tam...
          I myślę sobie, że u nas nawet ci, którzy po śmierci JPII zakładali koszulki "nie płakałem po papieżu", nie łączyli tego jeszcze z chronieniem pedofili.
          • lodomeria Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 23:56
            I w drugą stronę: oburzeni tymi w koszulkach jeszcze bardziej niż ci, którzy nie płakali po papieżu, nie brali w ogóle takiej możliwości, że "ich papież" ma coś na sumieniu w ogóle pod uwagę.
          • olena.s Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 26.08.18, 09:36
            Pewnie nie. Raczej byli zniesmaczeni histeria, zawłaszczaniem (wiesz, że w Sejmie argumentowano przy kolejnej antyaborcyjnej ruchawce, żeby wprowadzić ograniczenia jako prezent dla papieża na urodziny?), konserwatyzmem i tym włążeniem kościoła na coraz szersze obszary państwa.
    • demodee Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 12:41
      Czy ci pedofile kiedykolwiek zostali postawieni przed sądem świeckim, osądzeni i ukarani po świecku?
      • mamma_2012 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 12:50
        Nie i dlatego żałuję, że piekła nie ma. Może chociaż jest reinkarnacja i dostaną za swoje w kolejnym wcieleniu.
      • lodomeria Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 12:58
        Oczywiście. Późno bo późno, ale tak.
        Tu chyba najświeższy wyrok dotyczący szczytów hierarchii.

www.abc.net.au/news/2018-07-03/archbishop-philip-wilson-sentenced-concealing-child-abuse/9883610

Pella (sam Franciszek nazywa go swoją prawą ręką i przyjacielem, w Watykanie był do niedawna drugi po papieżu - minister finansów) w końcu też chyba dosięgnie wyrok.
      • aandzia43 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 13:22
        Nie. Sprawy będą odwlekane aż starsi panowie zejdą śmiercią naturalną. Jak zastępy zbrodniarzy wojennych wszystkich czasów i miejsc.
      • princesswhitewolf Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 14:54
        W Puszczykowie ponoc pewien ksiadz sprawuje nadal piecze nad probostwem po tym jak przetrzymywal i gwalcil 13 latke 2 tyg. Duzo w prasie o tym bylo. Odsiedzial 2 lata, a jak wrocil KK dal mu inna plebanie.
    • anilka Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 13:07
      Bo pedofila w kościele to wina lewicy. Tak rzecze pani Godek.
    • lot_w_kosmos Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 13:17
      Jestem praktykującą katoliczką.
      Ale.
      Nie ma we mnie na to wszystko zgody.
      Od lat też modlę się tylko do Boga, świętego Antoniego, Judy i moich bliskich zmarłych. Nie mam przekonania do zastępów świętych, wiwlu kościelnych zasad i formułek, bo to wszystko jest tylko ludzkie.
      Poza tym mam w sobie dużo sceptycyzmu do instytucji kościoła ziemskiego.
      A takie historie to zgroza.
      • mamma_2012 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 13:29
        Ale w niedzielę idziesz do kościoła, dajesz na tacę i kopertę w czasie kolędy. Póki to robisz to czy wierzysz i do kogo się modlisz nikogo z nich nie obchodzi, nie odczuwają Twojej niechęci czy dezaprobaty dla instytucji.
        • lot_w_kosmos Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 13:52
          Może i tak.
          Ale wszystkiego zanegowac się nie da.
          Mamy szczęście do fajnych ludzi w kościele. Zawsze spotykaliśmy tylko dobrych księży. O żadnym nigdy nie słyszałam nic złego. Lubię się modlić wspólnie.

Co nie znaczy, że godzę się na padkudztwa, które się tam dzieją.
          Wbrew temu, co tu będzie się mi zaraz udowadniać, kościół nie jest cały zły.
          Trzeba mieć zdrowy osąd tego.
          • mamma_2012 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 13:59
            Dokładnie tak to działa. Miliony ludzi w Polsce uważają, że problem nie dotyczy ich księży, miłych, uśmiechniętych, aktywnych, ze świetną opinią.
            A pedofil to dokładnie taki człowiek i to niezależnie czy jest księdzem czy wykonuje inny zawód.
          • lodomeria Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 14:08
            Sorry, ale nie wierzę w to, że chodzisz w każdą niedzielę i święta do kościoła i że nigdy nie zdarzyło Ci się spotkać tam z zachowaniem albo słowem ze strony księdza niegodnym katolika, czy szerzej chrześcijanina.

To już prędzej bym uwierzyła jakbyś jako wymówkę stosowała, że chodzisz bo lubisz i chcesz trzymać rękę na pulsie i za każdym razem, jak podczas kazania słychać coś sprzecznego z nauczaniem Jezusa, to idziesz na dyskusję do zakrystii.
            • chicarica Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 21:26
              Dokładnie tak jest, kiedy się słyszy to co się chce. Mój mąż też tak twierdził, dopóki mu dokładnie nie wyjaśniłam, do czego mam zastrzeżenia w kazaniu.
          • lady-z-gaga Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 18:05
            >Trzeba mieć zdrowy osąd tego.

nie widzę go w Twoim poście
          • zona_glusia Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 19:18
            lot_w_kosmos napisała:

> Może i tak.
            > Ale wszystkiego zanegowac się nie da.
            > Mamy szczęście do fajnych ludzi w kościele. Zawsze spotykaliśmy tylko dobrych k
            > sięży. O żadnym nigdy nie słyszałam nic złego. Lubię się modlić wspólnie.
            >
            > Co nie znaczy, że godzę się na padkudztwa, które się tam dzieją.
            Wierzę, że tak jest.
            Możesz jednak coś zrobić. Głośno powiedzieć o problemie pedofili w Kościele. Możecie wspólnie pomodlić się za ofiary pedofilów w sutannach. Zorganizować zbiórkę pieniężną by im pomóc. Jeśli się nie godzisz zrób coś.
        • larrisa Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 17:52
          mamma_2012 napisała:

> Ale w niedzielę idziesz do kościoła, dajesz na tacę i kopertę w czasie kolędy.

A ty oglądasz filmy albo programy w telewizji, a może chodzisz do kina i płacisz za bilety?

wyborcza.pl/1,75410,17879485,Hollywood_i_pedofilia__wstrzasajacy_dokument_Amy_Berg.html
          www.polskatimes.pl/magazyny/magazyn-the-times/a/pedofilia-w-hollywood-ciemna-strona-fabryki-snow,10044586/
          www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1587108,Wstrzasajacy-raport-o-pedofilii-w-BBC-ukrywano-przestepstwa-przed-skandalem
          • fornita111 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 18:07
            A ja ogladam filmy tylko przez internet. Czy w zwiazku z tym, mam moralne prawo potepiac biegajace do kosciolka hipokrytki? tongue_out
            • larrisa Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 18:17
              fornita111 napisała:

> A ja ogladam filmy tylko przez internet. Czy w zwiazku z tym, mam moralne prawo
              > potepiac

Ależ prą cie bardzo, jak musisz. Ja do kościoła od lat nie chodzę, więc mi to powiewa.

Tylko...to takie powtarzalne i nudne. Czekam aż ktoś kiedyś potępi siebie, a tu zawsze wszyscy tylko kogoś.
              • szarsz Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 18:32
                Ale za co mam siebie potępiać?
                • larrisa Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 18:35
                  Za to samo co ludzi chodzących do kościoła.
                  • tanebo2.0 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 18:37
                    Czyli propagujesz aż taki symetryzm? A może skoro gdzieś na świecie zabijają to tobie też wolno zabijać?
                    • larrisa Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 18:46
                      Nie symetryzm, co za debilne słowo, a prawdziwą zmianę. Polegającą na tym, że już dzisiaj, teraz, każdy zmienia siebie, a przestaje zmieniać innych. Zamiast tracić energię i czas na udowadnianie innym jacy są źli, wredni, głupi, zakłamani i podli bo nie robią tego co byś chciał, zacznij po prostu od siebie. I ty, i ja, i pan i pani. Ot i cała filozofia. Niestety, utopijna, z prostego powodu. Zawsze łatwiej krytykować innych. A jak ktoś pokaże lustro wymyślać pojęcia w rodzaju: symetryzm! symetryzm!
                      • fornita111 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 18:49
                        Jasne, nikogo za nic nie krytykujmy, tylko doskonalmy samych siebie. To z cala pewnoscia pomoze walczyc z pedofilia w kosciele/hollywood/! Brawo ty, znalazlas sposob zeby uratowac swiat wink
                        • larrisa Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 18:54
                          fornita111 napisała:

> Jasne, nikogo za nic nie krytykujmy, tylko doskonalmy samych siebie. To z cala
                          > pewnoscia pomoze walczyc z pedofilia w kosciele/hollywood/!

Gdyby księża, zamiast gromić z ambony, stosowali sami do siebie to czego "uczą", z niczym nie musiałabyś walczyć.
                          Ale oni, tak jak ty, woleli krytykować innych a moralne ego rosło im i rosło.
                          • fornita111 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 18:57
                            Zadne "moralne ego". Zwyczajna swiadomosc bezkarnosci.
                          • tanebo2.0 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 18:58
                            Ciebie naprawdę nie rusza że gościu tak gwałcił dziecko że uszkodził mu kręgosłup? Idąc tokiem symetryzmu może nie powinniśmy potępiać Niemców za rzeź Woli? Albo Ukraińców za Wołyń?
                            • larrisa Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 19:10
                              tanebo2.0 napisał:

> Ciebie naprawdę nie rusza że gościu tak gwałcił dziecko że uszkodził mu kręgosł
                              > up?
                              > Idąc tokiem symetryzmu może nie powinniśmy potępiać Niemców za rzeź Woli?

Prrrr koniku, przystopuj trochę.
                              Mowa o ludziach chodzących do kościoła.
                              Ja tylko zwracam uwagę, że jedni chodzą do kościoła, inni do kina - a czy ktoś robił kiedyś nagonkę i potępiał kinomanów? Nie słyszałam. Taka ciekawostka.
                              • tanebo2.0 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 19:14
                                Podziwiam symetrystów za odporność na argumenty...
                      • mamma_2012 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 18:57
                        W sumie po co nam kodeks karny, wszyscy możemy się samodoskonalić, nawet przez całe życie, a ofiary to tylko materiał do ćwiczeń.
                        Jeśli w tej sekundzie zmienię siebie na całym świecie nic się nie zmieni na lepsze w sprawie pedofilii w kościele i gdziekolwiek.
                        • larrisa Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 19:03
                          mamma_2012 napisała:

> W sumie po co nam kodeks karny, wszyscy możemy się samodoskonalić, nawet przez
                          > całe życie, a ofiary to tylko materiał do ćwiczeń.

No gdyby każdy pilnował siebie, byłby niepotrzebny.

> Jeśli w tej sekundzie zmienię siebie na całym świecie nic się nie zmieni na lep
                          > sze w sprawie pedofilii w kościele i gdziekolwiek.

"co tam mój jeden głos, niczego nie zmieni" powiedziało 60% wyborców, którzy nie poszli na wybory...i wygrało PIS.
                          • mamma_2012 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 19:13
                            Chyba nie zrozumiałaś co napisałam.
                        • szeera Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 19:29
                          "wszyscy możemy się samodoskonalić"

Ale my też tylko wzywamy do skutecznego samodoskonalenia! big_grin

Bo jakie możliwości samodoskonalenia ma przeciętna ematka? Nikogo nie morduje, nie gwałci, do gangu nie należy, dzieci nie bije. Mało miejsca na samodoskonalenie. Ale już gdyby katolicy nie poszli w jedną niedzielę do kościoła w ramach protestu, albo chociaż nie dali na tacę to wpływ na instytucję byłby spory. A gdyby przestali dawać na tacę przez miesiąc, dwa.. myślę, że reformy zaszłyby błyskawicznie.
                  • szarsz Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 22:15
                    > Za to samo co ludzi chodzących do kościoła

Czyli co? Krytykujesz mnie i nawet nie potrafisz powiedzieć za co?
          • mamma_2012 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 18:11
            Mnóstwo rodziców rezygnuje z „kariery” dzieci, bo wiadomo, że to środowisko jest bardzo podejrzane. Niestety niewielu rezygnuje z kontaktów z kościołem, bo to podejrzane środowisko.
            Poza tym usprawiedliwienie, że pedofile są tez w innych środowiskach, więc nasi są usprawiedliwieni jest jeśli nie podle, to kontrowersyjneuncertain
            • larrisa Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 18:28
              mamma_2012 napisała:

> Poza tym usprawiedliwienie, że pedofile są tez w innych środowiskach, więc nasi
              > są usprawiedliwieni jest jeśli nie podle, to kontrowersyjneuncertain

To nie usprawiedliwienie, i jacy "nasi" ja nie jestem kościółkowa jeśli do tego pijesz.
              Masz pretensje do kogoś a przecież większość z nas, chociażby chodząc do kina, wspiera środowisko, które tuszowało pedofilię. No taka prawda. Zawsze warto zacząć od siebie, a tu prawie każdy woli od innych. Nasuwa się więc pytanie? O co w tym chodzi?
              • fornita111 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 18:38
                larrisa napisała:

> a przecież większość z nas, chociażby chodząc do kina,
                > wspiera środowisko, które tuszowało pedofilię. No taka prawda. Zawsze warto zac
                > ząć od siebie, a tu prawie każdy woli od innych. Nasuwa się więc pytanie? O co
                > w tym chodzi?
                Jestes pewna, ze "wiekszosc"? Nie sadze.
              • mamma_2012 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 18:49
                To jest usprawiedliwianie.
                Protesty ludzi, wyrażone brakiem wpłyłow finansowych zmuszają branżę do eliminowania zwyrodnialców, w kościele niestety tak to nie działa.
                • alicia033 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 18:58
                  mamma_2012 napisała:

> Protesty ludzi, wyrażone brakiem wpłyłow finansowych zmuszają branżę do elimino
                  > wania zwyrodnialców, w kościele niestety tak to nie działa.

zgadza się, nie działa.
                  A nie działa przez takie luvyany, black_magic_women, loty_w_kosmos, saszenasze czy kkalipso (te dwie ostatnie akurat pamiętam z żaenujących wątasków pt "czemu poślę dziecko do komunii") itpitd, wspierające finansowo i frekwencyjnie tę odrażającą, przestępczą instytucję z siedzibą w watykanie.
          • tanebo2.0 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 18:17
            www.tvn24.pl/kultura-styl,8/fatalny-wynik-finansowy-filmu-w-ktorym-zagral-kevin-spacey,862493.html no nie oglądamy!!!
          • szarsz Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 18:18
            A u was biją murzynów. Każdy pedofil i każdy kto go kryje powinien ponieść odpowiednią karę.

Różnica jest jednak ogromna: żadna z tych instytucji nie mieni się być sędzią moralności całego świata. I przynajmniej jedna z nich wdrożyła program naprawczy (bbc), na razie wygląda na to, że skuteczny. Przypomnę też, że netflix wciąż nie wypuścił ostatniego sezonu HoC, ze względu na Kevina Spacey'a, chociaż jego przewiny były jednak zupełnie innej klasy.
            • larrisa Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 18:35
              szarsz napisała:

> Różnica jest jednak ogromna: żadna z tych instytucji nie mieni się być sędzią m
              > oralności całego świata.

Aha, i dlatego do kina będziemy chodzić jednocześnie wytykając innym chodzenie do kościoła.
              To ma sens, podstawa to dorobić ideologię big_grin

> Przypomnę też, że netflix wciąż n
              > ie wypuścił ostatniego sezonu HoC, ze względu na Kevina Spacey'a, chociaż jego
              > przewiny były jednak zupełnie innej klasy.

No to rzeczywiście wielka sprawa.
              Z kolei papież Franciszek napisał list.

www.wprost.pl/swiat/10037215/Papiez-Franciszek-w-liscie-do-biskupow-Zero-tolerancji-dla-pedofilii-w-Kosciele.html

• zona_glusia Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 19:11
                Nie chcę mi się teraz tego sprawdzać. W Polsce chyba nie można powołać niezależnej komisji rządowej do badania pedofili, bo konkordat na to nie pozwala.
                W Polsce istnieje stowarzyszenie ofiar pedofilów. Można je wspomóc finansowo. A katolikom proponuję pójście do proboszcza i poproszenie o zorganizowanie tacy na rzecz ofiar w ramach zadośćuczynienia za grzechy Kościoła.
                • mamma_2012 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 19:15
                  Już widzę katolika, który to robi i minę proboszcza jak próbuje powstrzymać śmiech.
                  • zona_glusia Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 19:27
                    Wiem, że to naiwne.
                    Jak przyjdzie kilka osób jednocześnie lub w odstępach czasu to ksiądz będzie musiał jakoś zareagować. Katolik na własnej skórze przekona się czy u niego w parafii są porządni księża.
              • szarsz Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 22:21
                > dlatego do kina będziemy chodzić.

Tego nie wiesz, natomiast wiesz, że sama do kościoła latasz i proboszcza po piętach calujesz.
      • szarsz Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 13:51
        > Nie ma we mnie na to wszystko zgody.

A ja jak stukrotnie odbite echo powtórzę pytanie: czy ktokolwiek w kościele wie o Twojej niezgodzie i jej przyczynach? Czy w niedzielę jak zwykle pójdziesz do kościoła i wysłuchasz, w ciszy zaciskając tylko zęby? Czy przyjmiesz księdza po kolędzie i wyślesz dziecko na religię? Jeśli tak, to jest to hipokryzja a nie niezgoda.
        • fornita111 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 17:29
          szarsz napisała:
          > A ja jak stukrotnie odbite echo powtórzę pytanie: czy ktokolwiek w kościele wie
          > o Twojej niezgodzie i jej przyczynach? Czy w niedzielę jak zwykle pójdziesz do
          > kościoła i wysłuchasz, w ciszy zaciskając tylko zęby? Czy przyjmiesz księdza p
          > o kolędzie i wyślesz dziecko na religię? Jeśli tak, to jest to hipokryzja a nie
          > niezgoda.
          !!! Czy ktoras z wierzacych i praktykujacych katoliczek sie do tego odniesie?
      • mama.nygusa Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 14:13
        mAM TAk samo.Z jednym wyjatkiem nie daje w niedziele na tace i nie daje pieniedzy gdy k.s przychodzi po koledzie, innymi slowy nie finansuje kosciola.
        Dziecko chodzi na religie i bedzie chodzic do czasu ukonczenia podstawowki, jednoczesnie bardzo zaluje ze zadna partia nie zdecydowala sie na rezygnacje relifgii w szkole i uwazam iz to kosciol powinien placic katechetom a nie panstwo.
      • tmk123 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 19:52
        lot_w_kosmos napisała:

> Jestem praktykującą katoliczką.
        > Ale.
        > Nie ma we mnie na to wszystko zgody.
        > Od lat też modlę się tylko do Boga, świętego Antoniego, Judy i moich bliskich z
        > marłych. Nie mam przekonania do zastępów świętych, wiwlu kościelnych zasad i fo
        > rmułek, bo to wszystko jest tylko ludzkie.
        No to ani katoliczką, ani praktykujacą nie jesteś. Tylko wierzącą, modlacą się chrześcijanką bez wyznania
    • lady-z-gaga Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 13:19
      Święte słowa.
      Wszystkim katolikom pol
      • lady-z-gaga Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 13:23
        .Wszystkim katolikom, którzy tylko modlą się do Bozi, a ich ksiądz nie ma nic wspólnego z pedofilią, polecam przemowę głównej bohaterki filmy " trzy bilbordy za Ebing". Nie mam niestety linka, ale kto oglądał wie, o co chodzi.
      • lady-z-gaga Jest i link 25.08.18, 17:49
        Proszę bardzo, obejrzyjcie.
        Jesli dla kogoś za długie, to zacznijcie od 1.20, tam jest sedno
        Należycie do gangu i żadne tłumaczenie tego nie zmieni.
        • lady-z-gaga Re: Jest i link 25.08.18, 17:50
          vimeo.com/259551909
        • kropka_kom Re: Jest i link 25.08.18, 20:58
          To jest tylko twoj punkt widzenia...
          • lady-z-gaga Re: Jest i link 26.08.18, 11:36
            zanim zaczniesz pocieszać się tym, że twoj punkt widzenia jest słuszniejszy od mojego punktu widzenia, pomyśl o skutkach
    • aandzia43 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 13:19
      Czekam cierpliwie od dwudziestu lat na dobranie się do dudy JPII za krycie pedofilii w kk. Może dożyję.
      • black_magic_women Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 13:32
        Z pozycji adwokata diabła... Może JP2 mógł zwyczajnie nie wiedzieć? Papieża, przynajmniej tego, otaczały kręgi, jak na wodzie. Od nich zależało co wie, co wspiera, na co reaguje... Mówili mu o tym i o tym, o tamtym mniej,a owamtym wcale. Tak, tym "nasz" Dziwisz. Oczywiście jego wina, bo był dorosły i niewiedza go nie tłumaczy. Tak tylko gdybam, załamana kolejnymi doniesieniami sad
        • alicia033 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 13:42
          black_magic_women napisała:

> Z pozycji adwokata diabła... Może JP2 mógł zwyczajnie nie wiedzieć?

Nie.
          Od dawna wiadomo, że wiedział o tym.
          A twoje "z pozycji adwokata diabła" to nic innego, jak policzek dla ofiar przestępców w czarnych sukienkach.
          • black_magic_women Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 13:44
            alicia033 napisała:

> A twoje "z pozycji adwokata diabła" to nic innego, jak policzek dla ofiar pr
            > zestępców
            w czarnych sukienkach.
            >
            >

Nie galopuj tak. I czytaj ze zrozumieniem.
            • alicia033 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 13:57
              nie.
              To ty otwórz oczy i przestań zasłaniać się "zatroskaniem".
        • szarsz Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 14:02
          > Oczywiście jego wina, bo był dorosły i niewiedza go nie tłumaczy.

Kuźwa, on był SZEFEM PAŃSTWA. I jako taki ponosi odpowiedzialność, choćby go kłamstwami mamili przez całe życie. Ale przecież nie do końca mamili, przecież odszkodowania płacone przez KK w Ameryce szły w setki milionów dolarów, przecież bostońskie parafie stanęły na progu bankructwa.
          • mamma_2012 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 14:08
            Nie był zwykłym szefem
            Państwa, bo miał wsparcie i kontakt z „najwyższymi instancjami”😉
            • fragile_f Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 20:59
              I patrz pani, bozia tyle lat nie zauwazyła, że jej bezposredni podlegli gwałcą dzieci. A wystarczyłby skromny, mały cud, np. choroba polegajaca na wrzodziejącym zapaleniu jąder i penisa u ksiezy-pedofili wraz z jednoczesnym pojawieniem się krzyża na czole czy cos w tym stylu. Dla kogos, kto jest w stanie uleczyc kogos z raka albo spopielić miasto powinno byc to pierdnięcie.
        • aerra Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 18:26
          Jak mógł nie wiedzieć?? Przecież w Bostonie afera była taka, że nie wiedzieć to mógł jakiś odludek bez dostępu do gazet i TV, a nie szef, którego podwładni właśnie zostali zdemaskowani. Myślisz, że jak przenosił Lawa do Rzymu, to nie wiedział dlaczego w Bostonie zostać nie może?
        • attiya Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 26.08.18, 11:29
          proszę Cię, mógł nie wiedzieć o jednej czy drugiej sprawie ale jeśli całe USA żyło tym co w Bostonie i w Waszyngtonie i nie tylko się działo, jeśli sądy skazywały pedofilów, to jak mógł o tym nie wiedzieć? Najlepiej jest powiedzieć, że nie wiedział. To dlaczego wydał rozporządzenie, żeby nakładać ekskomunikę na ofiary księży, które poszły z tym do sądu. Wiedział i bronił. Tyle
      • taniarada Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 18:03
        aandzia43 napisała:

> Czekam cierpliwie od dwudziestu lat na dobranie się do dudy JPII za krycie pedo
        > filii w kk. Może dożyję.
        >
        Nie doczekasz,Nienawiść cię zabije.🤔
        • hosta_73 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 18:39
          Oczekiwanie sprawiedliwości to nienawiść? To pewnie JPII zabiły wyrzuty sumienia...
          • luvyana Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 20:17
            Tylko to nie jest oczekiwanie sprawiedliwości, tylko zemsty.
            • mamma_2012 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 20:23
              Zemsty? Społeczenstwo mści się na mordercach, pedofilach czy złodziejach?
              • luvyana Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 21:18
                Chodzi o ton...
                • livia.kalina Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 22:06
                  Jaki ton? Jaki proponujesz ton dla gwałcicieli dzieci i tych, którzy im to przez lata umożliwiali?
            • tanebo2.0 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 20:28
              A jaka sprawiedliwa zapłata może być za uszkodzenie kręgosłupa dziecku podczas gwałtu? No chyba że gwałciłby uchodźca to symetrystki od razu posłałyby go na gałąź...
        • aandzia43 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 22:30
          taniarada napisał(a):

> aandzia43 napisała:
          >
          > > Czekam cierpliwie od dwudziestu lat na dobranie się do dudy JPII za kryci
          > e pedo
          > > filii w kk. Może dożyję.
          > >
          > Nie doczekasz,Nienawiść cię zabije.🤔

Taaa, jak się ktoś domaga sprawiedliwości to ci, co im sąd nad winowajcą nie w smak zaczynają krzyczeć o nienawiści. Gość mnie ani grzeje, ani ziębi, nie mam na myśli dobierania mu się do dudy w sensie dosłownym (jak to czynili jego przyaciele dzieciom) wiec o co ci chodzi? Gdzie tu masz nienawiść? Ze nie podzielam (konsekwentnie od 40 lat) zachwytu nad twoim idolem i domagam się traktowania człowieka jak każdego innego przywódcy państwa które ma na rękach krew niewinnych. Upsss, smuteczek. Swoją drogą nie brakuje świrów twierdzących ze Hitler nie wiedział o zagładzie Żydów wink
    • milva24 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 14:00
      I dlatego między innymi moich dzieci do kościoła nie prowadzam. Ale trudno córce wytłumaczyć dlaczego jako jedyna nie chodzi na religię bez wchodzenia w szczegóły.
      • szarsz Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 14:03
        Ja wchodzę w szczegóły, na poziomie dziecka. Synowi powiedziałam, dlaczego uważam kościół za instytucję pełną zła, z którą nie chcę mieć nic wspólnego.
        • milva24 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 14:10
          Ja też mówiłam ale raczej ogólnie. Przyjęła do wiadomości ale co jakiś czas wraca do tematu. Najgorzej pewnie będzie gdy jej rocznik będzie szedł do komunii.
          • szarsz Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 14:19
            To zawsze powoduje jakiś dyskomfort. U mnie w tym roku już drugie dziecko, więc jestem spokojniejsza smile No i drugie dziecko ma najlepszą koleżankę, która też do komunii nie idzie, tym łatwiej nam będzie.
      • taniarada Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 18:01
        milva24 napisała:

> I dlatego między innymi moich dzieci do kościoła nie prowadzam. Ale trudno córc
        > e wytłumaczyć dlaczego jako jedyna nie chodzi na religię bez wchodzenia w szcze
        > góły.
        Dziw nad dziwy.Wychowaj dziecko w rówmości płci.Na paradach będzie miało powodzenie.😁
        • milva24 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 18:59
          Na jakich paradach?
        • maslova Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 26.08.18, 09:14
          taniarada napisał(a):

> Wychowaj dziecko w rówmości płci.
          A Ty swoje dziecko utwierdza aż w przekonaniu, że płcie nie są równe?
    • luvyana Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 16:24
      Wczoraj myślałam właśnie o JPII w kontekście tego wszystkiego. I chyba wolę wierzyć, że on nie wiedział jednak. Że jakimś cudem miał tam kogoś, kto skutecznie "chronił" go przed "zbednymi" info.
      Nigdy specjalnie nie rozialam jego fenomenu, ale szanowałam. Franciszek jest wg mnie bardziej niezależny i stanowczy.
      • mamma_2012 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 16:28
        Myślisz, że nie miał dostępu do telewizji czy gazet?
        • luvyana Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 16:33
          Myślę że mógł nie chcieć oglądać TV i czytać gazet. A nawet jeśli, nie codziennie w tv i w gazetach mówią o skandalach pedofilskich w kościele. Ja go nie bronię. Ja sobie tak wolę tłumaczyć. naiwnie, ale tak wolę. I tak już nie żyje. Tylko on wie, co wiedzial.
          • mamma_2012 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 16:42
            Bronisz, wolisz sobie tłumaczyć i na tym ten proceder się niestety opiera.
            Proceder, który nie jest nowy i trwał kiedy Wojtyła był zwykłym księdzem, potem zdobywał kolejne levele w hierarchii, ktoś kto był częścią środowiska musiał znać jego patologie.
          • triss_merigold6 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 16:45
            Wiedział, wiedział, pedofilia w kościele katolickim jest problemem systemowym, a nie incydentalnym.
            • tanebo2.0 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 16:48
              natemat.pl/247425,kim-jest-kaja-godek-twarz-pro-life-tlumaczy-pedofilie-w-kosciele Godek też nie wie? Wie ale to akceptuje...
          • aandzia43 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 22:17
            luvyana napisała:

> Myślę że mógł nie chcieć oglądać TV i czytać gazet. A nawet jeśli, nie codzienn
            > ie w tv i w gazetach mówią o skandalach pedofilskich w kościele. Ja go nie bron
            > ię. Ja sobie tak wolę tłumaczyć. naiwnie, ale tak wolę. I tak już nie żyje. Tyl
            > ko on wie, co wiedzial.

Raczysz żartować? Jak to go nie bronisz? A co niby robisz? I to nieudolnie.Jakim cudem stojący na czele potężnego państwa facet, w pełni sił intelektualnych, jeżdżący po świecie jak nakręcony, mógłby nie wiedzieć że w USA huczy z powodu skandali pedofilskich a amerykańska delegatura KK płaci odszkodowania? Beznadziejna linia obrony.
      • black_magic_women Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 17:21
        luvyana napisała:

> Wczoraj myślałam właśnie o JPII w kontekście tego wszystkiego.

Uważaj, bo zaraz alicja coś tam (nowy nik?!) wyleje na ciebie pomyje, bo śmiałaś się choć przez chwilę zastanowić. Podkreślam zastanowić.
        >
        • alicia033 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 17:44
          ty, black magic, lepiej sama się zastanów co cię skłoniło do wypuszczenia posta w obronie jpII.
          Czy może nie rozumiesz słów (pojęć), których używasz?

A od shellerki to akurat żadnego przejawu rozumu nie oczekuję.
      • chicarica Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 21:39
        "wolę wierzyć" - ja za tę wiarę Was podziwiam. Mechanizmy likwidowania dysonansu poznawczego są jednak bardzo silne.
        Co do Franciszka - pięknie potrafi przepraszać, niestety czekamy nadal aż pierwszy Wesołowski zostanie za jego pontyfikatu faktycznie ukarany.
        • aandzia43 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 22:20
          chicarica napisała:

> "wolę wierzyć" - ja za tę wiarę Was podziwiam. Mechanizmy likwidowania dysonans
          > u poznawczego są jednak bardzo silne.

Ja się tej "wiary" boję.

> Co do Franciszka - pięknie potrafi przepraszać, niestety czekamy nadal aż pierw
          > szy Wesołowski zostanie za jego pontyfikatu faktycznie ukarany.

No, tez czekam. Nie roztkliwiają mnie smutne minki i modły.
          • milva24 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 22:26
            Ja tę wiarę straciłam. Nie tylko w kościół ale i w boga takiego jak go katolicy przedstawiają. A łatwiej było kiedyś żyć gdy jeszcze wierzyłam w sprawiedliwość.
        • luvyana Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 26.08.18, 09:19
          Gdyby żył nie byłabym taka "wierna".
        • alicia033 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 26.08.18, 10:05
          chicarica napisała:

> "wolę wierzyć" - ja za tę wiarę Was podziwiam.

napisałabym, że jestem ciekawa, co te od "wolę wierzyć" zrobiłyby, gdyby to ich dziecko skrzywdził pedofil w sutannie. Ale już nie jestem ciekawa - sprawa krollopa (i inne) pokazały, jak się wtedy zachowują.
          Więc rzygam na takie "wolę wierzyć " luvyany i jej podobne.
      • maslova Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 26.08.18, 09:18
        Ciekawa jestem, czy powiedziałbyś coś takiego prosto w oczy tym wszystkim ofiarom pedofilów. To co piszesz jest bardzo, bardzo smutne, mechanizm obrony przestępców a nie ofiar.
        • luvyana Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 26.08.18, 09:25
          Ja potępiam i mam szczerą nadzieję, że pedofile zostaną ukarani. Oraz ci, którzy to ukrywali i kryją nadal. Tu jest mowa o osobie, która już nie żyje i wina jest tak naprawdę domniemana, bo nie wiem czy wiesz, że jak się ma niewłaściwych ludzi wkolo siebie, to mogą ci podsunąć do podpisu absolutnie wszystko. Patrz Benedykt i "jego" list chwalebny do Petza.
          Jestem w stanie sobie wyobrazić ogrom pism i korespondencji, która codziennie spływa na biurko papieża. Jestem też w stanie sobie wyobrazić, że korespondencji nie otwiera on osobiście, tylko zastęp sekretarzy. A tu już droga do nadużyć jest szeroka.
          Skupianie się w tej chwili na winie czy niewinie JPII, który nie żyje od wielu lat, jest na ten moment marnowaniem czasu i energii.
          • maslova Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 26.08.18, 10:11
            Skoro wina jest domniemana, to zasługi dla świętości także, czyż nie?
            Przeczytałaś zalinkowany artykuł? I kilka innych? Nie ma możliwości, żeby JP II nie wiedział o pedofilii. Nie będę teraz cytowała różnych raportów, wystarczy użyć wyszukiwarki. Oczywiście dostępnej dla kogoś, kto nie ucieka od poznania prawdy.

> Skupianie się w tej chwili na winie czy niewinie JPII, który nie żyje od wielu lat, jest na ten moment marnowaniem czasu i energii.

Nie, dla ofiar nie jest marnowaniem czasu i energii. Dla nich ujawnienie prawdy jest równie ważne, jeśli nie ważniejsze.
            A poza tym uważam, że wyjście na światło dzienne przyzwolenia JP II na dzialania księży pedofilów zmusiłoby wreszcie obecnego i przyszłych papieży do zdecydowanych a nie pozorowanych działań w zakresie ukarania tych zbrodniarzy oraz zwalczania zjawisku w KK.
            • alicia033 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 26.08.18, 10:34
              maslova napisała:

> A poza tym uważam, że wyjście na światło dzienne przyzwolenia JP II na dzialani
              > a księży pedofilów zmusiłoby wreszcie obecnego i przyszłych papieży do zdecydow
              > anych a nie pozorowanych działań w zakresie ukarania tych zbrodniarzy oraz zwal
              > czania zjawisku w KK.

masłova, porzuć naiwność.
              Kościół się sam nie oczyści, bo tam wszyscy są winni - albo pedofilii albo pomocy w ukrywaniu jej i pomocy pedofilom w uniknięciu kar świeckich.
              Już wyżej livia wstawiła, jak to systemowo wygląda, ale wkleję jeszcze raz:
              "Ks. Wincenty P., wikariusz parafii w Witoni (diecezja łowicka), który zwabiał na plebanię małych chłopców, wymuszając na nich współżycie seksualne, oraz nagrywał te perwersje na wideo, aby rozpowszechniać je później w internecie, a nawet wypożyczał „swoje” dzieci innym księżom, został zdemaskowany i osądzony wyłącznie dzięki determinacji dziennikarzy „FiM” (cykl „Co ci się, draniu, śni ?” zainaugurowany w numerze 27/2002 ). „Ścigaliśmy go nawet na Ukrainie, bowiem szefowie policji i prokuratorzy z Łęczycy oraz ówczesny ordynariusz bp Alojzy Orszulik dokonywali cudów zręczności, żeby zatuszować aferę. Skazany na trzy lata więzienia odsiedział wyrok w całości i w 2006 r. znowu wyjechał na Ukrainę. Zakotwiczył u bp. Bronisława Bernackiego w diecezji odessko – symferopolskiej, gdzie pracuje jako misjonarz. Warto pamiętać, że zgodnie z kościelnymi wymogami żaden biskup na świecie nie przyjmie do swojej diecezji duchownego z zewnątrz, bez zgody i świadectwa moralności wystawionego przez jego macierzystego ordynariusza, którym dla ks. Wincentego P. był od maja 2004 r. bp Andrzej F. Dziuba, protegowany prymasa kard. Józefa Glempa."

Wszyscy w hierarchii kościelnej są w to umoczeni, franciszek tak samo jak jpII, żadne jego okrągłe słowa tego nie zmienią ani sami się nie oczyszczą, bo dla wielu przyznanie się do tego, co wiedzieli i robili oznaczałoby wydalenie, zgodnie z ich własnymi regułami, z wygodnego stanu kapłańskiego + więzienie.
            • luvyana Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 26.08.18, 16:40
              Ale co ma walka o ujawnienie prawdy z dociekaniem teraz czy wiedział, czy nie. Co do jego świętości, to dla mnie była to szopka pod gusta Polaków. Na siłę przepychana.
              Natomiast nadal - skupmy się na szukaniu winnych wśród żyjących, a nie wśród zmarłych, w dodatku nie pedofili, tylko jeśli juz, nie umiejących ogarnąć problemu. Pamiętasz rzecz jasna ile lat miał JPII i w jakum był stanie w ostatnich latach?
              • gulcia77 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 26.08.18, 21:12
                Ale jeśli systemowo ma to być rozwiązane, to TRZEBA sięgnąć po tych, co nie żyją. Upadek KRK w Irlandii zaczął się właśnie od rozgrzebania starych spraw. Dobrze by było, gdyby kolejne kraje zaczęły uznawać KRK za organizację przestępczą, bo w istocie taką jest. Nielegalne interesy, umoczenie w ODESSĘ, handel ludźmi, udział w ludobójstwach. Kościół to NIE TYLKO pedofilia. I są na to ogromne ilości dowodów. KAŻDY kto choćby uczestniczy w mszy świętej jest winny.
                • pani-noc Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 26.08.18, 21:41
                  > są na to ogromne ilości dowodów. KAŻDY kto choćby uczestniczy w mszy świętej jest winny.

Przecież one idąc do mszy w ogóle o tym nie myślą. Liczy się co powiedzą sąsiedzi, żeby można się pochwalić przed rodziną wystawną imprezą komunijną.
                  To jest prymitywne pojmowanie religii jako rytuałów. Pusta wydmuszka, w środku nie ma nic. Jeśli usłyszy, że ksiądz z parafii molestuje dzieci to sobie zapisze w głowie, że należy uprzedzić dziubdziusia by nie chodził sam na zachrystię. Nie pójdzie za tym refleksja, że może należałoby zareagować w trochę inny sposób.
          • mamma_2012 Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 26.08.18, 11:35
            Nie jest. Jego imieniem nazwana jest połowa obiektów użyteczności publicznej w kraju, a dzieciom stawiany jest on za wzór. Chcesz takiego wzoru dla swoje dziecka?
          • szeera Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 26.08.18, 20:44
            "bo nie wiem czy wiesz, że jak się ma niewłaściwych ludzi wkolo siebie, to mogą ci podsunąć do podpisu absolutnie wszystko. Patrz Benedykt i "jego" list chwalebny do Petza.
            Jestem w stanie sobie wyobrazić ogrom pism i korespondencji, która codziennie spływa na biurko papieża. Jestem też w stanie sobie wyobrazić, że korespondencji nie otwiera on osobiście, tylko zastęp sekretarzy"

To jest rozumowanie "dobry car, źli bojarzy" doprowadzone do skrajności.
            • szarsz Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 26.08.18, 21:49
              A dodatek bardzo sprytnie pomija fakt, że owi bojarzy są najwyższymi dostojnikami, twarzą kościoła. Jeśli Dziwisz chował przed JPII listy od ofiar pedofili, to kimże on jest? A. Archibiskupem krakowskim.
    • taniarada Powoływać się na Wyborczą to wstyd 25.08.18, 17:59
      To to samo co niemiecki Fakt.Dzień u niego bez Kaczyńskiego stracony.I bez PIS i kościoła.Napisz mi moje dziecko drogie ,ile jest tej pedofilii w polskim kościele.I wklej linka.Co za bzdety?
      • zona_glusia Re: Powoływać się na Wyborczą to wstyd 25.08.18, 21:21
        taniarada napisał(a):

> ,ile jest tej pedofilii w polskim kościele.I wklej linka.Co za bzdety?
        Tytuł artykułu: „Katolickie piekło na ziemi. Pedofilia w Pensylwanii, Irlandii ..."
        Tu link do raportu dotyczącego Pensylwanii:
        assets.documentcloud.org/documents/4756976/READ-Pennsylvania-priest-abuse-grand-jury-report.pdf
        Jeśli chodzi o Polskę to nie słyszałaś o arcybiskupie Wesołowskim i księdzu Gilu? Wesołowski miał mieć proces w Watykanie, ale zmarł przed rozpoczęciem.
        Diecezja koszalińsko - kołobrzeska zapłaciła 150 tysięcy ofierze księdza pedofila w procesie cywilnym.
        Wyszły też dwie książki o pedofili w kościele w Polsce: "Żeby nie było zgorszenia. Ofiary mają głos" i wcześniejsza "Lękajcie się. Ofiary pedofilii w polskim Kościele mówią".
      • chicarica Re: Powoływać się na Wyborczą to wstyd 25.08.18, 21:43
        Spokojnie, wyjdzie i w Polsce. Po kolei wychodzi w każdym kraju, w którym KK ma silną pozycję. W Polsce chwilowo jest dobrze skumany z władzą, ale to minie.
      • livia.kalina link dla kłamcy w sutannie 25.08.18, 22:09
        i pamiętaj o 8 przykazaniu.

Ks. Roman B. skazany na 8 lat w 2008 roku za wielomiesięczne molestowanie 13 letniej dziewczynki z Pyrzyc.

Ks. Paweł K. został skazany w 2015 roku, po tym jak w 2012 roku przyłapano ówczesnego księdza K. z 13-letnim chłopcem w pokoju hotelowym. Ksiądz K. miał również przy sobie pendrive ze zdjęciami i filmami o treści pedofilskiej w czasie zatrzymania.

Ks. Antoni W. były proboszcz parafii Świętych Apostołów Szymona i Judy Tadeusza w położonych na obrzeżach Olsztyna D. (diecezja warmińsko-mazurska), skazany na 3,5 roku wiezienia za płatny seks z 14-letnimi chłopcami.

Zakonnik Krzysztof P. z klasztoru oo. Franciszkanów w P. (archidiecezja gnieźnieńska), którego tajny proces przed Sądem Rejonowym w Inowrocławiu ani chybi zakończy się skazaniem, bo obciążających mnicha dowodów na „obcowanie płciowe z małoletnim poniżej lat 15” jest aż nadto. Ofiarą padł ministrant, który „traktuje wielebnych jak autentycznych bezpośrednich łączników z Panem Bogiem”. Tym większy więc przeżywał dramat, że jeden z nich wyładowywał na nim swoje chore chucie seksualne. („Bratnia dusza” – „FiM” 7 /2008)
        Ks. Waldemar B. zgarnięty przez policję z plebani parafii Matki Bożej Różańcowej w W. (diecezja bydgoska). Był tam wikariuszem i nauczycielem religii w miejscowym gimnazjum. Trafił za kratki, bo nocując u bogobojnej samotnej parafianki, molestował jej 9-letniego syna. Szans na uniknięcie kastracji może upatrywać w fakcie, że obyło się bez penetracji. „Myślał, że dzieciak twardo śpi i folgował sobie, ocierając się o jego nagie ciało. Ponadto sfilmował tę perwersje” – ujawnił mediom prokurator.

Ks. Krzysztofa Sz. Byłego wikariusza parafii Świętej Marii Magdaleny Cz. (diecezja pelplińska) uratowało przed więzieniem niespełna półtora miesiąca. Zaledwie tyle czasu upłynęło od 15 urodzin uwiedzionej przez niego uczennicy.

Ks. dr. Dariusza K. z diecezji płockiej, byłego dyrektora diecezjalnego Papieskich Dzieł Misyjnych i sekretarza krajowego Papieskiej Unii Misyjnej, specjalizującego się też w molestowaniu seksualnym dorosłych już kleryków seminarium duchownego.
        Ks. Wojciecha P. ze zgromadzenia zakonnego księży palotynów. „Szukam młodego chłopaka do wspólnej zabawy. Szukam kogoś, kto lubi dominować, a nawet ostrzejsze klimaty. Uwielbiam obciągać i lizać wszędzie, od stóp w górę. Nie chcę analu” kusił uduchowiony wykładowca Wyższego Seminarium Duchownego, próbując uwieść niespełna 16-letniego dzieciaka.

Były proboszcz ks. Piotr T. z D. (woj. pomorskie, diecezja pelplińska). Został prawomocnie skazany na 4 lata wiezienia za molestowanie seksualne 15-letniego ministranta oraz jego dwóch kolegów, namawianie nastolatków do samobójstwa i podawanie im narkotyków. Z chłopięcego haremu księdza korzystali również kościelny Waldemar G. oraz szef ministrantów Tomasz J. Najmłodsza z ich ofiar miała 11 lat. W toku śledztwa wyszło na jaw, że przed awansem na proboszcza ksiądz T. był wikariuszem parafii św. Katarzyny Aleksandryjskiej w St.G., gdzie też patronował siatce pedofilskiej wykorzystującej seksualnie ministrantów. Sąd Okręgowy w Słupsku skazał dewianta w drugim procesie na 3,5 roku więzienia za wielokrotne nakłanianie ministranta do popełnienia samobójstwa, aby nie wyszło, że podawał mu narkotyki oraz systematycznie wykorzystywał seksualnie. („Proboszcz na gigancie” – „FiM” 21/2006 ).
        • livia.kalina i dalej... 25.08.18, 22:10
          Ks. Andrzej S. jako wikariusz parafii Św. Wojciecha Biskupa Męczennika w Sz. (diecezja tarnowska) i nauczyciel religii w miejscowym gimnazjum, „działając czynem ciągłym, doprowadzał przemocą małoletnią (…) poniżej 15 lat do obcowania płciowego oraz do wykonania innych czynności seksualnych, w tym seksu oralnego…” – orzekł sąd w Nowym Targu, wymierzając pedofilowi karę 3,5 roku więzienia.

Ks. proboszcz Marek K. z P. (archidiecezja wrocławska) usiłował doprowadzić 14-letniego ministranta do „poddania się innej czynności seksualnej” – jak to określiła prokuratura. W komputerze plebana policja znalazła ponad 240 filmów i zdjęć pornograficznych świadczących o jego upodobaniach do seksu z chłopcami. Dostał za całokształt 2 lata więzienia w zawieszeniu na 5 lat.

Ks. Jarosław N. (diecezja płocka), znany niegdyś organizator wakacyjnego wypoczynku dla najuboższych dzieci, ujęty przez policję na plebani parafii św. Maksymiliana Kolbego w P.

Ks. Robert Sz. (diecezja koszalińsko-kołobrzeska), do czasu aresztowania kapelan szpitala w K., zajmujący się w wolnych chwilach rozsyłaniem przez internet pornografii z udziałem najmłodszych.

Ks. Eligiusz D., alias „Pingwin”, który będąc jeszcze wikariuszem parafii Świętego Mikołaja Biskupa w Ł. (woj. świętokrzyskie, diecezja sandomierska) i nauczycielem religii w tamtejszym Publicznym Zespole Szkół, kolekcjonował pornografię dziecięcą.

Ks. Andrzej F. z archidiecezji krakowskiej (ostatnio „pomoc duszpasterska bez katechezy” w parafii św. Jana Chrzciciela w Ch., wcześniej nauczyciel religii w K.), ujęty przez policję z kolekcją budzących grozę filmów oraz zdjęć.
          Ks. Jacek C. był wikariuszem parafii w Warnicach ( archidiecezja szczecińsko – kamieńska ) i nauczycielem religii w jednej z pobliskich szkół, gdy został oskarżony o molestowanie seksualne niepełnosprawnego chłopca, którego osobiście onanizował, nadając ich „wspólnej tajemnicy” rangę spowiedzi. W trakcie procesu kuria schowała ks. Jacka w Kamieniu Pomorskim, gdzie w dalszym ciągu katechizował szkolną dziatwę. Sąd Rejonowy w Choszcznie skazał pedofila na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 3 lata oraz pięcioletni zakaz wykonywania zawodu nauczyciela („Erotoman w sutannie skazany” – „FiM” 48/2001). Po wyroku przerzucono go do Dobrej Nowogardzkiej w charakterze katechety i mimo sądowego zakazu! Dopiero w obliczu skandalu (nauczyciele zaczęli grzebać świątobliwemu koledze w życiorysie), abp Zygmunt Kamiński wysłał podwładnego na „urlop zdrowotny”, a gdy ciągnący się za nim smród trochę wywietrzał, metropolita dał mu etat kapelana szpitala w Gryfinie, skąd po krótkiej rekonwalescencji ks. Jacek wylądował w zdecydowanie bardziej atrakcyjnym N., gdzie urzęduje do dzisiaj.

Ks. Wincenty P., wikariusz parafii w Witoni (diecezja łowicka), który zwabiał na plebanię małych chłopców, wymuszając na nich współżycie seksualne, oraz nagrywał te perwersje na wideo, aby rozpowszechniać je później w internecie, a nawet wypożyczał „swoje” dzieci innym księżom, został zdemaskowany i osądzony wyłącznie dzięki determinacji dziennikarzy „FiM” (cykl „Co ci się, draniu, śni ?” zainaugurowany w numerze 27/2002 ). „Ścigaliśmy go nawet na Ukrainie, bowiem szefowie policji i prokuratorzy z Łęczycy oraz ówczesny ordynariusz bp Alojzy Orszulik dokonywali cudów zręczności, żeby zatuszować aferę. Skazany na trzy lata więzienia odsiedział wyrok w całości i w 2006 r. znowu wyjechał na Ukrainę. Zakotwiczył u bp. Bronisława Bernackiego w diecezji odessko – symferopolskiej, gdzie pracuje jako misjonarz. Warto pamiętać, że zgodnie z kościelnymi wymogami żaden biskup na świecie nie przyjmie do swojej diecezji duchownego z zewnątrz, bez zgody i świadectwa moralności wystawionego przez jego macierzystego ordynariusza, którym dla ks. Wincentego P. był od maja 2004 r. bp Andrzej F. Dziuba, protegowany prymasa kard. Józefa Glempa.
          Ks. Jerzego U., proboszcza parafii w Słowinie (diecezja koszalińsko-kołobrzeska), zatrzymano w maju 2003 r. Podczas przeszukania plebanii policjanci znaleźli płyty DVD i kasety z filmami pornograficznymi. Śledztwo wykazało, że onanizował się przy dzieciach, obmacywał je i proponował usługi seksualne w zamian za drobne kwoty. Jeden z ministrantów (12 – latek) zeznał, że ksiądz wkładał mu rękę do majtek, a potem ją wąchał oraz lizał, bądź zmuszał go do chodzenia nago i na czworakach po pokoju („Pedofilów u nich dostatek” – „FiM”24 / 2003). Po aresztowaniu plebana kuria twierdziła, że do ordynariusza (wówczas biskup Marian Gołębiewski) nie docierały żadne skargi na księdza U., a tuż przed jego aresztowaniem odbyła się w parafii wizytacja duszpasterska, podczas której „można było przecież powiadomić biskupa”. Wielebny dostał 2 lata więzienia w zawieszeniu(!) i pięcioletni zakaz pracy z dziećmi. Na okres „zawiasów” kolejny ordynariusz bp Kazimierz Nycz schował podwładnego do parafii w Barcinie, ale gdy jego grzechy również tam wyszły na jaw, 59-letni dziś ks. Jerzy U. znalazł schronienie (z wiktem i opierunkiem gwarantowanym przez swojego aktualnego szefa bp. Edwarda Dajczaka) w diecezjalnym Domu Seniora w Kołobrzegu. Odprawia msze i spowiada w położonym tuż obok kościele rektorskim.

Ks. Zbigniew Sz. zasłynął tym, że jako proboszcz parafii w Połoskach (diecezja siedlecka) „wielokrotnie doprowadził pięć nieletnich uczennic szkoły podstawowej do poddania się innym czynnościom seksualnym” („Uczucia religijne” – „FiM” 51, 52 / 2003). Po aresztowaniu pedofila bp Zbigniew Kiernikowski złożył za niego osobiste poręczenie, domagając się od sądu, żeby „uszanować godność kapłańską księdza Zbigniewa Sz., a nadchodzące święta pozwoliłyby mu zastanowić się nad jego losem” i nie w jakiejś zapchlonej celi, lecz „w domu parafialnym w Białej Podlaskiej lub w Domu Zakonnym Ojców Paulinów w Leśnej Podlaskiej”. Sąd Rejonowy w Białej Podlaskiej skazał byłego proboszcza na 2 lata więzienia i zakazał mu pracy z dziećmi na 10 lat. Po opuszczeniu zakładu karnego Zbigniew Sz. był krótko wikariuszem w Huszlewie, a w sierpniu ub. r. biskup przeniósł go na znacznie większą placówkę w O.
          • livia.kalina i jeszcze dalej 25.08.18, 22:11
            Ks. Zbigniew P., proboszcz parafii w Jarnołtówku (diecezja opolska), sprowadzał sobie na plebanię 11 – 13-letnich chłopców z domu dziecka w Chmielowicach oraz „całował ich w usta, obmacywał po udach, pośladkach i narządach płciowych, a jednego z nich onanizował” (cyt. z aktu oskarżenia). Gdy rzecz wyszła na jaw, ordynariusz abp Alfons Nossol przeniósł podwładnego do Centrum Opieki Paliatywnej Caritas Diecezji Opolskiej w S., powierzając mu funkcję kapelana ośrodka („Onanizm nie grzech” – „FiM” 27 / 2004), choć pleban szedł w zaparte, twierdząc, że dzieci pomawiają go z zemsty, bo nie dał im pieniędzy. Sąd Rejonowy w Prudniku skazał ks. P. na rok więzienia w zawieszeniu (!) na trzy lata. W sierpniu 2009 r. Ordynariuszem został bp Andrzej Czaja, zaś ks. Zbigniew wciąż w Caritasie odprawia, spowiada i rozgrzesza, a nawet jest coraz częstszym gościem na łamach „Gościa Niedzielnego”.
            Ks. Władysław Ł. to zboczony proboszcz z Lututowa w diecezji kaliskiej („Księży dotyk” – „FiM” 41/2004). W 2005 r. Sąd Rejonowy w Wieluniu skazał go na 1 rok i 8 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na 3 lata i czteroletni zakaz nauczania religii, m.in. za molestowanie seksualne dwóch dziewczynek przygotowywanych do Pierwszej Komunii. Po wyroku ewakuował się do archidiecezji poznańskiej, gdzie obecnie pracuje (za zgodą abpa Stanisława Gądeckiego) w parafii B.

Ks. Paweł K. miał posadę wikariusza w prestiżowej parafii św. Ducha we Wrocławiu i nauczyciela religii, gdy późnym wieczorem 5 września 2005r. został schwytany przez policyjnych wywiadowców. Okazało się, że w śródmiejskich slumsach polował na chłopców, których do „wspólnej zabawy” zachęcał „stówą”. Rewizja w mieszkaniu na plebanii ujawniła bogatą kolekcję „twardej” pornografii z udziałem dzieci, co akurat dla nas nie było specjalnym zaskoczeniem, bo już w październiku 2003 r. ostrzegaliśmy biskupów, że ich człowiek ma skłonności do ministrantów („Uwaga wielebni” – „FiM” 41 / 2003). Ponieważ ks. Paweł nie zdążył sprecyzować zaczepianym po bramach chłopcom, na czym dokładnie ich rola we „wspólnej zabawie” miała polegać, postawiono mu jedynie zarzut „utrwalania, sprowadzania i przechowywania treści pornograficznych z udziałem małoletniego poniżej lat 15″ („Powołanie do dzieci” – „FiM”37 / 2005). Po kilkudziesięciu godzinach spędzonych na policyjnym „dołku” wyszedł na wolność (prokuratura odrzuciła wniosek o zastosowanie tymczasowego aresztowania lub chociażby kaucję, zadowalając się poręczeniem kard. Henryka Gulbinowicza, emerytowanego metropolity wrocławskiego) i przepadł jak kamień w wodę. Prokuratura Rejonowa Wrocław-Śródmieście wszczęła zaś śledztwo (sygn. 3 Ds. 173/ 05) dotyczące… nielegalnego rozpowszechniania wiadomości z postępowania przygotowawczego w sprawie pedofila, za którego zdemaskowanie groziło nam nawet dwa lata odsiadki. Dzisiaj już wiemy, że znalazł schronienie w diecezji bydgoskiej. W 2009 r. wrócił do archidiecezji i zakotwiczył na posadzie wikariusza we Wrocławiu, ale po kilku miesiącach abp Marian Gołębiewski przeniósł ks. Pawła do M., gdzie urzęduje do dzisiaj.

Ks. Michał M., były proboszcz z Pszczyny-Piasku (archidiec. Katowicka), został skazany w 2005 roku na 2 lata więzienia w zawieszeniu i pięcioletni zakaz pracy z dziećmi za poddawanie 3 małoletnich dziewczynek „innym czynnościom seksualnym”. Z błogosławieństwem i dzięki łaskawości abp. Damiana Zimonia pedofil pracuje obecnie jako rezydent przy parafii w Jastrzębiu-Zdroju.

Ks. Mirosław W. jako wikariusz parafii w Trawnikach (archidiecezja lubelska) zwykł wkładać nogę 10-letniej dziewczynki pod sutannę i onanizować się jej stopą. Po wszczęciu śledztwa abp Józef Życiński przeniósł pedofila do parafii Matki Bożej Bolesnej w Kraśniku, a tuż przed zatrzymaniem (prawdopodobnie doszło do przecieku) wielebny dostał od szefa „urlop zdrowotny” i ewakuował się na Ukrainę. Przez wiele miesięcy nie można mu było przedstawić zarzutów, bo prokuratura nie chciała nagłaśniać sprawy i nie wydała listu gończego. Gdy 15 lutego 2006 r. nieopatrznie wrócił do Polski, trafił do aresztu.Stanowczo nie przyznawał się do winy, a wspierały go zastępy kółek różańcowych, których aktywistki zebrały ok. 800 podpisów pod petycją o uwolnienie „ciepłego i serdecznego kapłana” („Pociągi pod specjalnym nadzorem” – „FiM” 8 / 2006). Tuż po zamknięciu śledztwa, ks. Mirosław W. złożył wniosek o dobrowolne poddanie się karze bez przeprowadzania procesu. Zaproponował dla siebie 5 lat bezwzględnej odsiadki. Abp Życiński wysłał list do matki molestowanej dziewczynki z przeprosinami, za „nieodpowiedzialne zachowania” księdza Mirosława. Po odbyciu części kary pedofil wyszedł na wolność i pracuje obecnie w parafii we wsi Ż.
            Ks. Stefan S. ( 65 l. ) został skierowany przez ówczesnego biskupa radomskiego Zygmunta Zimowskiego (obecnie w randze arcybiskupa na posadzie przewodniczącego Papieskiej Rady ds. Duszpasterstwa Służby Zdrowia) do maleńkiej wsi Kraśnica, żeby przestał siać zgorszenie swoim pijaństwem i znanymi kurii preferencjami seksualnymi ukierunkowanymi na małych chłopców. Niestety, tuż po przeniesieniu „22 stycznia 2006 roku ksiądz przewrócił ofiarę (niepełnosprawnego 17 – latka – dop. red.) i grożąc pobiciem zgwałcił” – zakomunikował rzecznik Sądu Okręgowego w Radomiu. („Barwy ochronne” – „FiM” 8 / 2007). W listopadzie 2009 roku abp. Zimowskiego zmienił bp Henryk Tomasik, ale wielebny gwałciciel (ważny urzędnik na Uniwersytecie Trzeciego Wieku prowadzonym przez duże i bardzo wpływowe zgromadzenie zakonne) na brak zajęć duszpasterskich nie narzeka. „Bardzo dziękujemy ks. Stefanowi S… ( kaznodziei ) za wspaniałe Rekolekcje Adwentowe w parafii pw. św. Zofii w Młodocinie. Szczęść Boże Tobie, Księże Stefanie, na dalsze Twoje życie Kapłańskie. Bóg zapłać! – parafianie z Młodocina” – czytamy w ogłoszeniu zamieszczonym 20 grudnia 2009 r. na oficjalnym portalu internetowym diecezji radomskiej.

W październiku 2007 r. ks. Piotr D., proboszcz parafii św. Ducha we wsi Werdun (archidiecezja warszawska) oraz nauczyciel religii w Suchostrudze, został skazany przez Sąd Rejonowy w Grójcu na 2 lata więzienia (prokuratura domagała się dwakroć więcej) za notoryczne molestowanie seksualne chłopca, którego od 9 roku życia uczył „anatomii” i przeprowadzał na nim doświadczenia mające uprzytomnić dziecku, co może zdziałać ręka w majtkach (por. „Dwa lata jak dla brata” – „FiM” 47 / 2007). Ks. Piotr D. przyznał się do winy, więc cały proces ograniczył się do jednej rozprawy, a zaraz po ogłoszeniu wyroku sąd uchylił skazanemu areszt i zaledwie po dwóch miesiącach pobytu za kratkami wielebny pedofil odzyskał wolność. Cieszy się nią do dzisiaj, bo ponoć… niedomaga na zdrowiu (ostatnio przebywał w archidiecezjalnym Domu Opiekuńczo- -Leczniczym Opatrzności Bożej w Pilaszkowie nieopodal Warszawy).
            • livia.kalina i jeszcze dalej... 25.08.18, 22:11
              Ks. Krzysztof Kiwitt był do niedawna proboszczem parafii św. Jakuba Apostoła w Mechowie (archidiecezja gdańska). Sąd Rejonowy w Wejherowie skazał go w pierwszej instancji na 3,5 roku więzienia za seksualne „formowanie” 14-letniej dziewczynki („Sami swoi” – „FiM” 11/ 2008), ale po 5 miesiącach spędzonych w celi wyjednał w sądzie uchylenie aresztu i 11 lipca 2008 r. opuścił Zakład Karny Bydgoszcz-Fordon. Miał wrócić po uprawomocnieniu wyroku, ale póki co przepadł. Na stronie internetowej jego chlebodawcy widnieje jedynie uspokajający komunikat, że pedofil żyje, ale przebywa aktualnie „poza diecezją”. I zapewne ma się dobrze: „W imieniu ks. Krzysztofa dziękujemy za okazane wsparcie modlitewne i materialne. Zebraliśmy dla niego ok. 19 tys. zł. Wielkie Bóg zapłać !” – ogłoszono z ambony kościoła w Mechowie.

Ks. Roman K. z archidiecezji warmińskiej pojechał do USA, aby wesprzeć parafię polonijną w pracy duszpasterskiej. Przy okazji owej „pomocy” zgwałcił nieletnią dziewczynkę, co według niego było „terapeutyczną metodą, aby pomóc jej zapomnieć traumatyczne doświadczenia z przeszłości”. Po odsiedzeniu 9 miesięcy w więzieniu został deportowany do Polski. Metropolita abp Wojciech Ziemba mianował go wikariuszem parafii w Wielbarku i nauczycielem religii w miejscowym gimnazjum. Gdy nauczyciele zaczęli przebąkiwać o jego kryminalnej przeszłości, metropolita odsunął ks. Romana od katechezy, ale że brzydki zapach pozostał, w połowie 2009 r. abp Ziemba awansował gwałciciela na proboszcza parafii w O.

Ks. Krzysztof Cz. Sprawował nieprzerwanie od 1994 r. funkcję sędziego Lubelskiego Sądu Metropolitalnego (także kapelana Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Lublinie), zaś ostatni dekret abp. Życińskiego o sędziowskiej nominacji ks. Cz. na kolejną 5-letnią kadencję nosił datę 22 września 2007 r., gdy ten był już wówczas formalnie podejrzanym o uprawianie tzw. pedofilii internetowej (por. „Sędzia pod sąd” – „FiM” 51, 52 / 2007). W marcu 2008 r. zainkasował za te upodobania pół roku więzienia w zawieszeniu na pięć lat i dożywotni zakaz edukowania, wychowywania i wszelkich form opieki nad dziećmi. Czysto teoretyczny, bo w nowej parafii w S., dokąd skierował go metropolita, ma ich pod dostatkiem.

Ks. Tomasz G. z parafii Przemienienia Pańskiego w Brzozowie (archidiecezja przemyska), prawomocnie skazany na 5 lat więzienia za stosunki płciowe z dziewczynkami będącymi jeszcze dziećmi („Choroby dziecięce” – „FiM” 47/2008).

Ks. Łukasz K., były wikariusz parafii w Łętowni (archidiecezja krakowska) i nauczyciel religii w tamtejszym Zespole Szkół im. Jana Pawła II, prawomocnie skazany 12 marca 2010 r. na 2 lata więzienia w zawieszeniu i rok zakazu pracy jako nauczyciel za molestowanie seksualne 12 – latki, którego kard. Stanisław Dziwisz schował na czas śledztwa w parafii w P., pozwalając mu nawet nauczać religii w miejscowej szkole podstawowej („Kolekcjonerzy dzieci” – „FiM” 12/2009).

Ks. Wojciech C. z Gdyni, skazany w 2001 r. na 3,5 roku pozbawienia wolności za molestowanie seksualne i rozpijanie 12 – letniego chłopca („Z kruchty za kratki” – „FiM” 2 / 2002)

Słynny proboszcz z Tylawy ks. Michał M., który za molestowanie seksualne kilku dziewczynek („Z ręką w majteczkach” – „FiM” 25/2001) dostał, mimo desperackiej i momentami haniebnej obrony ze strony abpa Józefa Michalika, 2 lata więzienia w zawieszeniu i osiem lat zakazu wykonywania zawodu nauczyciela. „Biorąc pod uwagę zmęczenie Księdza Prałata Michała M. prowadzoną przeciw niemu kampanią, Ksiądz Arcybiskup Metropolita Przemyski udzielił ww. Kapłanowi urlopu, pozostawiając mu tytuł oraz prawo pobytu na plebanii w Tylawie” – ogłosiła przemyska kuria metropolitalna, gdy było już jasne, że prałat się nie wywinie;

Ks. Edward P., proboszcz z Pszenna (niegdyś archidiecezja wrocławska, obecnie diecezja świdnicka), który w kościelnej dzwonnicy molestował seksualnie dwóch ministrantów (por. „Łapacz gołębi” – „FiM” 26/ 2002). Po dwóch latach procesu w lutym 2003 r. został skazany na rok więzienia w zawieszeniu. „Ksiądz bardzo boleśnie to przeżył, a sprawa jest delikatna i niejednoznaczna. Jak tylko dostaniemy wyrok na piśmie, postanowimy, co zrobić. Prawie ze stuprocentową pewnością mogę powiedzieć, że odwołamy księdza z parafii w Pszennie. Prawdopodobnie trafi do pracy administracyjnej w kurii” – obiecywał biskup Edward Janiak po ogłoszeniu wyroku;

Ks. Marek B., który jako wikariusz parafii Miłosierdzia Bożego w Głogowie (diecezja zielonogórsko – gorzowska) upił i wykorzystał seksualnie ministranta, za co zainkasował 6 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na 2 lata („Promocja na molestowanie” – „FiM”5 / 2007), choć proboszcz ks. Janusz Idzik twardo stawał za swoim wikarym, żądając przekazania sprawy pod jurysdykcję sądu…kościelnego.

Franciszkanin o. Ryszard Ś. („Dzieci brata mniejszego” – „FiM” 2 /2008), skazany przez Sąd Rejonowy w Jeleniej Górze na rok pozbawienia wolności w zawieszeniu za to, że „działając czynem ciągłym, za pomocą swojej poczty elektronicznej posiadał w celu rozpowszechniania treści pornograficzne z udziałem małoletnich poniżej lat 15 i posługiwaniem się zwierzętami”.

Jestem przekonana, że to tylko wierzchołek góry lodowej.
      • thea19 Re: Powoływać się na Wyborczą to wstyd 25.08.18, 22:22
        statystycznie 10% ksiezy to pedofile
        • milva24 Re: Powoływać się na Wyborczą to wstyd 25.08.18, 22:27
          Serio? A jak to w społeczeństwie wypada wiesz może?
          • thea19 Re: Powoływać się na Wyborczą to wstyd 25.08.18, 22:29
            kiedys wyczytalam, ze wsrod ksiezy jest 6x wiecej pedofili niz w ogole spoleczenstwa
    • tanebo2.0 Seks to grzech! 25.08.18, 18:06
      natemat.pl/247441,kim-jest-ksiadz-kneblewski-wyjasnil-dlaczego-seks-to-grzech-smiertelny ale z dziećmi też? Czy oni umieją myśleć o czymś innym niż seks?
      • abasia0 Re: Seks to grzech! 25.08.18, 19:48
        Jak strasznie spieprzone życie mają ofiary pedofilow można zobaczyć we wstrzasajacym sezonie 2 serialu " Unforgotten"
        • 1elka26 Re: Seks to grzech! 25.08.18, 20:02
          No tak "Wyborcza" napisała i wszystko jasne.
          Proponuję przeczytać wydaną juz jakiś czas temu książkę A. Dmochowskiego "Kościół Wyborczej" i może wtedy chociaz trochę otworzą wam sie oczy na teksty zamieszczane w waszym ukochanym organie prasowym.

www.pch24.pl/nie-chcemy-kosciola-wyborczej,24247,i.html
          • kragina Re: Seks to grzech! 26.08.18, 11:37
            A czego sie spodziewasz, ze gość niedzielny o tym napisze? Oczy tobie sie powinny kobieto otworzyć.
          • kropkaa Re: Seks to grzech! 26.08.18, 12:17
            Ty masz jakieś rozdwojenie jaźni - przeszkadza ci GW i siedzisz na jej forum. Po co? Idź do swoich sieci, karnowskoterlikowskich "moralnych" typów i kiście się we własnym sosie. My nie nawracamy was u was. Spadajcie stąd!
    • kropkaa Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 20:40
      Wszystkim chodzącym dp kościoła mówię wprost - swoją obecnością na rytuałach dajesz przyzwolenie na wszystkie złe rzeczy wyrządzane przez panów i panoe w sutannach i habitach. Oby twojego dziecka to nie dotknęło. Nie ma wierzę w boga, nie chodzę dla księży. Chodzisz, popierasz. Gdyby bóg był, już dawno by rozgonił to towarzystwo wzajemnych przestępstw.
      • fragile_f Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 21:02
        A oni wszyscy maja standardowa odpowiedz, ktora doprowadza mnie do czerwonosci: "Ale moj ksiadz byl dobrym człowiekiem! Na pewno nie byl pedofilem!". I najlepsze - wtedy zazwyczaj mówię, że statystycznie rzecz biorac w co 5tej parafii jest pedofil, co na np. Kabatach (gdzie masz 5-6 kosciołow w promieniu kilku km), daje co najmniej jednego o lepkich rączkach.

I zapada cisza.

A w niedziele - do kabackiego kosciolka, wiadomo. I synek na ministranta.
        • kropkaa Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 21:37
          A ja mówię tak: czy twoje dziecko (wymieniam imię) musi paść ofiarą, żebyś przejrzał/a na oczy? Jak to możliwe, że w Tylawie matki były molestowane, a potem na parafię posyłały swoje dzieci? Czy myślisz, że wszyscy kłamią i wymyślają? I dopiero jak ktoś się dobierze do twojej słodkiej Kasi czy Krzysia to uwierzysz?
          I tu zapada cisza.
          • fogito Re: Dzisiejsza Wyborcza - katolickie piekło dziec 25.08.18, 22:52
            Nie chodze juz do kosciola. Syn na religie tez nie. Noszę krzyz na znak wiary w Chrystusa. Modle sie, ale faryzeuszom mowie nie. Religia to narzędzie kontroli i wpluwow dla wybranej grupy facetow. JPII popelnim grzech zaniechania. Wiedziałam o tym od dawna. Nic go mie usprawiedliwia. Kryjac przestępcę stajesz sie wspolwinny zbrodni. To ze go oglosilii swietym pokazuje tylko jacy ludzie zostawali świętymi. Zal po prostu .
    • woman_in_love papcio Jan Pedo 2 25.08.18, 22:27
      hue hue

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka