Dodaj do ulubionych

Mięśniaki macicy

06.09.18, 21:25
Dziewczyny czym leczycie mięśniaki macicy? Bylam u gina, no mam 2, jeden 9mm drugi 3 cm (jestem zdziwiona bo nie mam żadnych objawów), robilam badania hormonów, dzisiaj po wizycie dostalam recepte na hormony i rozpiskę jak brać ... hmmmm ... na pewno pójdę do drugiego gina na konsultacje.
Wszystkie łykacie hormony? Ten gin slynie z tego, że hormonami pasie pacjetki.
Może jakieś inne metody znacie? Nie mowię o wycięciu macicy bo to nie ten etap ;P
Obserwuj wątek
    • agneskau Re: Mięśniaki macicy 06.09.18, 21:56
      Ja też dziś byłam na wizycie kontrolnej u ginekologa. Ponad rok temu mięśniak miał 1,8 mm , dziś ma 1cm. Zmniejszył się sam, jestem zdziwiona... Lekarz powiedział, że to drobniaczek i do kontroli za rok. Gdyby były bóle brzucha, podbrzusza, bardzo obfite miesiączki może to oznaczac, że mięśniak się powiększa Nie brałam żadnych leków, jedynie odstawiłam tabletki anty jakieś dwa lata temu odkąd pojawił się mięśniak....
      • ania-z-lasu Re: Mięśniaki macicy 07.09.18, 07:56
        Z tego co piszesz nie wynika, że zmalał, tylko że powiększył się ponad pięciokrotnie.
    • magata.d Re: Mięśniaki macicy 06.09.18, 22:24
      Niczym nie leczę.
    • mae224 Re: Mięśniaki macicy 06.09.18, 23:03
      Czy która usuwała? Mam 5 cm i szybko rośnie sad
      • swinki_trzy Re: Mięśniaki macicy 07.09.18, 05:59
        Miałam usuwany niejako przy okazji usuwania dużej torbieli z jajnika. Mięśniak nie wymagał natychmiastowego usuwania, ale jak była robiona torbiel to prosiłam o usuniecie wszystkiego co podejrzane. Miałam laparotomię.
      • princy-mincy Re: Mięśniaki macicy 08.09.18, 09:32
        Moja mama usuwała, miała wtedy ok 48 lat.
        Mięśniaki miała chyba że 3-4, długo po prostu były a potem doszły dolegliwości bólowe, obfite miesiączki i okazało się, że bardzo urosły. lekarze zalecali wycięcie i tak też się stało.
    • princesswhitewolf Re: Mięśniaki macicy 06.09.18, 23:24
      Watek zawiera blad w zalozdniu ze wszystkie miesniaki wymagaja leczenia. Miesniaki sa rozne. Jedne rosna inne nie. Jedne daja wiecj objawow a inne wcale. Co 3 kobieta ma je ale wiele nawet nie wie o tym
      • magata.d Re: Mięśniaki macicy 06.09.18, 23:35
        No właśnie. Jak leczyć mięśniaki, które nie dają żadnych objawów, a metody ich leczenia mają raczej małą skuteczność? Leczenie hormonalne daje efekt, czasem krótkotrwały, a czasem wcale, a ma efekty uboczne. Operacja to często usunięcie macicy. Czy w przypadku niedających żadnych objawów mięśniaków to ma sens? Piłam zioła, ale jak dokładnie wczytałam się w ich działanie, to miały one przede wszystkim łagodzić krwawienia, zmniejszać je, poprawiać samopoczucie i łagodzić skutki obfitych miesiączek. Tylko, że ja nie mam żadnych obfitych krwawień, miesiączki mam skąpe. Więc kontroluję, ale nie podjęłam decyzji np. o operacji usunięcia.
    • bei Re: Mięśniaki macicy 07.09.18, 00:05
      Miałam w ciąży- miał 3 cm. Przy CC lekarz go szukał, w bonusie miał być usunięty. Nie znalazł go. Mija 14 lat i jak na razie nie wrócił.
    • magazynka Re: Mięśniaki macicy 07.09.18, 02:56
      Usunęłam macicę z jajnikami, ale byłam już po menopauzie. Zdecydowane zalecenie lekarzy było.
    • majarzeszow Re: Mięśniaki macicy 07.09.18, 05:58
      Miałam kilka, w tym największy 10 cm. I mimo że to nie ten etap życia, musiałam usunąć macicę. Mam 38 lat obecnie.
    • arabelax Re: Mięśniaki macicy 07.09.18, 07:25
      ja miałam jednego prawie 20 cm. usunięty operacyjnie, macice mam.
      hormony nie pomagają na mięśniaki.
      jest 1 lek esmya, działa ale raczej chwilowo później i tak rosną. esmya często brana przed przygotowaniem do operacji, żeby zmniejszył się mięśniak i łatwiej operować. ogólnie lek straszny. brałam 1 miesiąc. nie dałam rady 3, bo tyle się go bierze.
      jak masz tak małe mięśniaki, to na razie zwyczajna obserwacja
      • arabelax Re: Mięśniaki macicy 07.09.18, 07:25
        10 cm nie 20 cm smile coś źle. wcisnelam
      • mae224 Re: Mięśniaki macicy 07.09.18, 08:39
        Napiszesz jakiś szczegół o operacji? Jak długo dochodziłaś do siebie i jaka blizna?
        • arabelax Re: Mięśniaki macicy 07.09.18, 09:25
          trafiłam na super lekarza, który mówił 50/50 laparoskop/operacja klasyczna. inni mówili, że 50/50, że macica zostanie.
          próbował laparoskop, ale ostatecznie operacja zwykła. coś jak cc. blizna taka i poznien dochodzenie do siebie .
          po 3 tyg wróciłam do pracy. pierwsze dni ciężki może 5 dni a później coraz lepiej.
          ja zawsze bardzo wysportowana, więc pomagało.
          trzeba uważać z dźwiganiem na początku i ruszać się od razu jaknsie da.
          • arabelax Re: Mięśniaki macicy 07.09.18, 09:33
            na pierwsze zajęcia fitness poszłam po 3 miesiącach, wcześniej bardzo dużo chodziłam.
            • arabelax Re: Mięśniaki macicy 07.09.18, 09:34
              w sensie chodziłam na zewnątrz, żeby byl ruch.
      • magata.d Re: Mięśniaki macicy 07.09.18, 09:33
        "hormony nie pomagają na mięśniaki.
        jest 1 lek esmya, działa ale raczej "

Esmya to lek hormonalny.
        • arabelax Re: Mięśniaki macicy 07.09.18, 09:35
          źle napisałam. chodziło mi o to, że jakieś dłuższe stałe przyjmowanie hormonów. mój błąd. esmya to 3 miesiące .
          • magata.d Re: Mięśniaki macicy 07.09.18, 10:32
            A możesz napisać, gdzie usuwałaś dużego mięśniaka i udało się zostawić macice? Możesz polecić lekarza?
            • arabelax Re: Mięśniaki macicy 07.09.18, 10:40
              we Wrocławiu. w medfeminie
            • arabelax Re: Mięśniaki macicy 07.09.18, 10:41
              Dr. Pochwalowski
        • snakelilith Re: Mięśniaki macicy 07.09.18, 10:51
          Owszem, ale nie chodzi o typowe żeńskie hormony takie jak estrogeny i progesteron, a o uliprystal, substanację używaną jako antykoncepcja postkoitalna, blokującą progesteron, czyli pigułkę po. To lek podejrzany o uszkodzenia wątroby. W Niemczech się go już nowym pacjentkom z mięśniakami nie podaje. A już na pewno nie podawano tego leku pacjentkom z małymi mięśniakami nie powodującymi żadnych dolegliowości. Te się tylko obserwuje. Ja sama jednego małego mam, jak większość kobiet w moim wieku. Prawdopoodbnie przez nieco niekorzystne położenie jest on powodem moich obfitych miesiączek, ale gdybym miała cokolwiek robić, to zdecydowałabym się na antykoncepcję hormonalną, zwykłą pigułkę, może nawet mini pigułkę, by powstrzymać krwawienia, na uliprystal bez dramatycznej potrzeby (np. potrzeby zmniejszenia dużego mięśniaka przed operacją), by się w życiu nie zdecydowała.
          • magata.d Re: Mięśniaki macicy 07.09.18, 11:10
            Czytałam o tym leku i się nie zdecydowałam. Mam sporego mięśniaka, ale żadnych dolegliwości.
            • arabelax Re: Mięśniaki macicy 07.09.18, 11:33
              ten lek jest straszny. tak jak pisałam miesiąc wytrzymałam. ma mega długa listę skutków ubocznych i testowany w sumie na niewielkiej liczbie kobiet.
              strasznie na psychikę mi wpłynął. nie polecam!
    • magata.d Re: Mięśniaki macicy 07.09.18, 09:34
      Poczytaj sobie o embolizacji.
      • joasia33 Re: Mięśniaki macicy 07.09.18, 12:46
        Dokładnie tak - embolizacja. Ja nie zdążyłam, ale metoda jest bardzo dobra.
        • majarzeszow Re: Mięśniaki macicy 08.09.18, 06:15
          Dziewczyny, ale do embolizacji jest kwalifikacja, nie kazda pacjentkę poddadzą. W kazdym razie u nas w osrodku rzeszowskim. Na dodatek trzeba mieć wiecej niz 43 lata.
          tutaj wiecej informacji
          www.rzeszow.pro-familia.pl/aktualnosci/nowatorska-metoda-leczenia-miesniakow-macicy-bezplatnie-w-pro-familii,1362.html
    • muchy_w_nosie Re: Mięśniaki macicy 08.09.18, 09:24
      Rozpytałam się w okolo kobiet w tym mamy, ciotek - bo wszystkie mialy badź mają, żadna nie byla cięta ani nie brala hormonów, zmienily diete i piły ziola hurtowo - te tak zrobię i pójde na kontrole za 3 miesiace.
      Moje obawy o hormony są takie, że koleżanka miala wlaśnie mieśniaka 3 cm i przepisano jej kurację hormonalną po ktorej mieśniak galopujaco powiekszyl się do 10 cm, wycieto go, teraz rok poźniej ma kolejnego mięniaka i znowu dobija do 10 cm - jest załamana. I internecie przeczytałam, że zdarza się że po hormonach mięsniaki rosną a nie maleją.
      Przejrzałam moje wyniki badań i jestem lekko wq, bo lekarz mówił, ze mam podwyższone poziomy a ja robilam dokladnie w owu i patrzę na normy i moje wyniki są w oki.

• muchy_w_nosie Re: Mięśniaki macicy 08.09.18, 09:25
        A mam 40 lat, jestem mloda i piękna ;P jak rasowa ematka. Sport uprawiam, może nie nalogowo, teraz się bardziej przyłożę.
      • mae224 Re: Mięśniaki macicy 09.09.18, 07:49
        W jakom wieku były te mamy o ciotki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka