Dodaj do ulubionych

Drogie wakacje z Tui

08.09.18, 17:56
Prosze o rade: jak dzialac. W grudniu 2017 kupilam wakacje w Tui w Grecji w hotelu w ktorym juz bylam wczesniej.
Dokonalam wyboru tego hotelu WYLACZNIE dlatego ze mial w ofercie opieke dla maluchow od 1 roku. Taki minizlobek do ktorego dwa razy dziennie po 2 godziny mozna oddac dziecko nianiom.
Szukalam takiej opcji w innych hotelach - nie znalazlam. Wszedzie sa minikluby od 3/4 r.z.

Dzis przyjechalam do hotelu i okazalo sie ze od tego roku nie ma opieki nad maluchami. Wylacznie od 3 r.z. Obsluga mowila ze niestety wielu.gosci jest wkurzonych z tego powodu ale oni nic nie poradza.

Jestem delikatnie mowiac wku...ona.
Jak dzialac zeby skutecznie wyegzekwowac cos z tui?
Jakies rady?
Mialam uczyc sie windsurfingu w tych wolnych godzinach. I generalnie dupa.
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Drogie wakacje z Tui 08.09.18, 18:22
      A ten miniżłobek był w ofercie w czasie rezerwacji wyjazdu?
    • szarsz Re: Drogie wakacje z Tui 08.09.18, 18:52
      A masz ten miniżłobek w umowie?
    • norbia Re: Drogie wakacje z Tui 08.09.18, 18:59
      Pisz reklamację. Najlepiej dołączając ofertę z zapisem o żłobku. Wg tabeli frankfurckiej obowiązującej w UE należy Ci się od 5 do 10 % wartości wycieczki.
    • mamma_2012 Re: Drogie wakacje z Tui 08.09.18, 20:21
      Czy w chwili kupowania sprawdzilaś ofertę czy wyszłaś z założenia, że skoro było to będzie?
      J
    • segregatorwpaski Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 00:03
      Załatw sobie z hotelu potwierdzenie, pisemnie!!! niech Ci oświadczą od jakiego wieku przyjmują dzieci.
    • bergamotka77 [...] 09.09.18, 00:24
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • milka_milka Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 01:03
        Doba ma 24 godziny . Naprawdę spędzenie 4 bez dziecka to taki egoizm? Bo śpią zapewne razem.
        • aankaa Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 01:18
          autorce, chyba, nie chodzi o spędzenie kilku godzin bez dziecka a o to, że hotel nie zapewnia (w ramach opłaconej wycieczki) bezpłatnej opieki nad nim
        • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 01:30
          Taki maluch śpi minimum 12 na dobę plus 4h żłobek. Zostająle 8h z dzieckiem minus posiłki. Może dla Ciebie to za dużo, egoistek nie brakuje.
          • danaide Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 01:48
            A, kysz, opresyjne babiszcze. Ma surfować w czasie snu dziecka - ach ten mityczny sen niemowlaka, 12 godzin cięgiem - czy w czasie 4-godzinnego żłobka, którego nie ma?
            W życiu nie surfowałam, a się nie czepiam kobiety.
            • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 12:39
              Surfing a windsurfing to dwa różne sporty. Doucz się.
              • danaide Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 14:23
                W życie nie windsurfowałam, a się nie czepiam kobiety ani drugiej kobiety, która w życiu ani nie surfowała, ani nie windsurfowała.
          • milka_milka Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 09:38
            Jeden śpi , drugi nie śpi, moje nie spało. Skąd wiesz, do której grupy należy dziecko autorki? Poza tym, jeśli śpi, to przecież ona nie pójdzie wtedy sama nawet na spacer, a co dopiero popływać na desce.
            • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 12:46
              Nie ma dzieci poltorarocznych czy dwuletnich, które w ogóle nie spia w dzień. Rocznych tym bardziej. Ale chyba sama z nim tam nie jest. Mąż ma dwie lewe ręce do dzieci? My sie wymienialiśmy opieką i kazdy pouczyl sie windsurfingu, pomasowal czy popływal.
              • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 13:48
                a ja wyobraź sobie chciałam też na wakacjach uprawiać z mężem seks. normalnie, nie po cichutku, jak dziecko śpi obok. a apartament mieliśmy taki, że dwa pokoje były oddzielone od siebie cienką przesuwaną ścianką.

albo chciałam pospacerować z mężem za rękę brzegiem morza, a wózek mieliśmy taki, że po plaży ciężko, poza tym chciałam być przez chwilę sama z mężem.

kobieto - daj żyć innym.
                • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 13:50
                  O matko urzekła mnie twoja historia shell! 😅
                  • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 14:17
                    nie ma co urzekać. raczej normalne potrzeby kochającej się pary.
                    • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 14:33
                      No takie ckliwe gadki. Ja to robiłam mając w poblizu dziecko albo starsze pilnowalo wink Jak ty seks w domu uprawiasz skoro są w nim dzieci? Chyba że tak aktorzysz że pół okolicy cię slyszy😘
                      • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 14:37
                        I nie bronię wyjazdów by pobyć że sobą jako para bo sama co roku wyjeżdżam na kilka dni z mężem. Młody miał 7 miesięcy gdy pojechaliśmy że starszym na 5 dni na narty. Ale jak jesteśmy razem na rodzinnych wakacjach to nie sprzedaje maleństwa obcym ludziom. Nie mam zaufania no i dzieci średnio lubią być wtedy z kompletnie obcymi twarzami nawet sympatycznymi.
                        • kropkaa Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 14:54
                          Zostawiłaś 7-miesięcznego niemowlaka na 5 dni?
                          • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 15:20
                            Tak zostało z moimi rodzicami, którym ufam bardziej niż sobie smile Starszemu tez sie coś należało i miał obiecany narciarski wyjazd z nami na ferie. A moje młodsze dziecko doskonale znalo dziadków od urodzenia - przez pierwsze 3 miesiące z nimi mieszkaliśmy. Do dziś uwielbia ich, zwłaszcza moja mamę i od czasu do czasu życzy sobie nocować u dziadkow z kuzynem. Wcale im sie nie dziwię bo moi rodzice są wspaniałymi dziadkami smile
                            • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 15:30
                              zrozumiałaś to co napisalam wcześniej? że mój dwulatek też był zżyty z dziadkami, (moi rodzice), że bywał u nich co najmniej raz w tygodniu, że większość weekendów spędzał z nimi? a mimo to bardzo źle wpłynęła na niego rozłąka dłuższa niż jedna noc????
                              i dlatego uważam, że lepiej jest w porządnym hotelu, w sprawdzonej miejscówce oddać dziecię na 2 godziny, niż spie...lić na kilka dni, zostawiając niemowlę nawet z ukochaną babcią.
                              • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 15:44
                                Ale dwa tygodnie to szmat czasu. Mogłaś sprawdzić reakcje na krótszym wyjeździe na weekend czy kilka dni. Na pół miesiąca też bym dziecka nie zostawiła nawet z ukochanymi dziadkami.
                                • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 15:53
                                  a ja bym już nawet na trzy dni nie zostawiła. lubię podróżować z dziećmi, o ile mam możliwość pobycia bez dziecka przez te 2 godziny dziennie. poza urlopem też nie przebywam z dziećmi 24/7 i one wyobraź sobie żyją, mają się dobrze.
                                  • piekna_remedios4 Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 13:16
                                    i tak zawsze, na każdym wyjeździe, masz możliwość zostawić z kimś dziecko na 2h? Dzieci, bo przeciez jest ich wiele i nie zawsze były w wieku 3+.
                                    • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 19:07
                                      jeśli to do mnie, to nie zawsze. ale jeśli mogę, to wybieram takie miejsca, gdzie taka opcja jest. w niektórych hotelach jest możliwość dodatkowo płatnej opieki dla takich maluszków poniżej 3 r.ż.
                                      i nie rozumiem co ma ilość dzieci do tematu.
                                      • piekna_remedios4 Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 11:18
                                        ma tyle, że w jedym miejscu raczej nie zostawisz 13-latka i 2,5 latka nie? Albo 10-latka i roczniaka
                            • kropkaa Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 21:00
                              I ty masz czelność krytykować matkę, która zostawia dziecko na 2h, podczas gdy ty zostawiłaś niemowlaka na 5 dni??? W tym wieku moje starsze dziecko było tylko na piersi, młodsze zaczynało rozszerzanie diety (pół roku tylko na piersi) i nie wyobrażam sobie zostawić tak małe dzieci z kimkolwiek na więcej niż kilka godz. Rozumiem, że są sytuacje, że trzeba zostawić niemowlaka, ale na pewno nie są to narty pięciolatka.
                              • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 21:36
                                Nie pieciolatka tylko 8-latka 😄 No i moje już dawno na piersi nie było inaczej bym nie wyjechała. I wiesz co? Moje mlodsze dziecko to najbardziej pogodne i najlepiej zsocjalizowane dziecko jakie znamsmile Żałuję że starszego nie zostawiłam nigdy bo jest mnie społeczny niż mlody smile Inna sprawa że młody był szalenie łatwym egzemplarzem do opieki i pogodnym dzieckiem i kazdy z nim chętnie zostal - super jadł i pięknie spal, nie płakał prawie w ogóle. Wyjazdu nie zaluje bo mlody tego oczywiście nie pamieta a starszy, cierpiacy na ataki zazdrości o brata, nacieszyl się rodzicami To byl wspaniały wyjazd!
                                • fragile_f Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 21:39
                                  "Wyrodna matko, nie karmiłaś piersią do 12 miesiaca życia. Nie powinnas miec dzieci, bo się nie nadajesz, jesteś obrzydliwą egoistką, powinni ci odebrac prawa rodzicielskie."

...miło?
                                  ...nie?

No to odczep się od innych.
                                  • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 21:44
                                    Karmienie powyzej pol roku uwazam za przesadzone a na takie opinie mam wywalone.
                                    • kropkaa Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 22:45
                                      Po co ci dzieci? Żeby paść mm i podrzucać dziadkom?
                                      Miło ci?
                                    • kropkaa Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 00:12
                                      Napisz do WHO i UE. Na pewno rozważą twoją opinię i zmienią standardy.
                          • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 15:22
                            smile))) czas bergamotki rządzi się innymi prawami, niż czas reszty ludzkości wink

zaraz ci napisze, że 7 miesięczniak nie czuje tyle, co dwulatek, a pięć dni, to nie 14 wink
                            • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 15:58
                              Oczywiście że tak. Mało wiesz o rozwoju dzieci- 7- miesięczniak nie jest swiadomy braku mamy czy rodziców tak jak dwuipolatek. Dla tego pierwszego liczy się byle butla na czas była, on sam był tulony, kochany, na czas przewiniety, wykapany I zadbany. U dziecka dwuletniego bywaja ogromne kryzysy i leki separacyjne. To trudny wiek więc dziwi mnie, że ty matka wielodzietna masz o tym tak nikłe pojęcie.
                              • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 16:04
                                mój ostatni siedmiomiesięczniak doskonale zdawał sobie sprawę, że mnie nie ma. a ja byłam i jestem jego całym światem. wszystko zależy od dziecka.
                                twoja krytyka rodziców, którzy oczekują, że hotel wywiąże się z oferty opieki nad najmniejszymi dziećmi, jest nie na miejscu. zajmij się sobą i nie zazdrość rodzicom, którzy chcą i mogą sobie takie udogodnienia zapewnić. nie każdy ma rodziców na emeryturze, którzy mogą zapewnić opiekę wnukom nawet na weekend.
                                dziwne, za każdym razem odpowiadając na twój post, mam ochotę puścić wiązanke.
                                • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 16:24
                                  Tu się mylisz hak zawsze wink Moi rodzice są aktywni zawodowo i towarzysko ale dają radę ogarnąć wszystko i lubią spędzać czas z wnukami. Moim udogodnieniem są oni - i sa duzo więcej warci niż przypadkiwa opieka w hotelu na wakacjach. Nie mam czego zazdrościć za to mam zdrowy rozsądek i trochę wiedzy o dzieciach. No i u mnie seks nie jest na pierwszym miejscu jak u Ciebie.
                                  • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 16:32
                                    skoro są aktywni zawodowo, to poświęcają swój własny urlop na zajmowanie się wnukiem. więc przyjmij do wiadomości, że większość ludzi woli spożytkować swój urlop w nieco inny sposób.
                                    i skończmy już tą jałową dyskusję. mylisz się ty.
                                    • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 21:37
                                      Moi rodzice prowadza swoje firmy i urlop maja wtedy kiedy sami o tym zadecydują 😜
                                      • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 21:42
                                        Wiedziałam ! 🙃
                                  • atanazja0 Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 17:20
                                    Może szkoda
                              • kropkaa Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 21:04
                                Dla tak małego dziecka matka jest całym światem. No chyba, że nie żyje albo jest w domu dziecka.
                      • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 15:27
                        ja "to" robię też w domu, ale po pierwsze wolę "to" robić na innym piętrze, niż są dzieciaki - czyli dzieciaki bawią się na dole, a my bawimy się na górze, albo odwrotnie - dzieci śpią na górze, a my robimy "to"l na dole.
                        nieco mniej komfortowe jest robienie "tego", kiedy dzieli cię cienka ścianka działowa.
                        do tego moja droga, dziecko ma to do siebie, że jego sen bywa płytki - zwłaszcza w ciągu dnia, a na wakacjach bardzo często chce się "to" robić równiez w ciągu dnia. i jakby mało komfortowe jest (ja wiem, że dobro dziecka przede wszystkim, ale ja też się liczę) odrywanie się od przyjemności w najprzyjemniejszym jej momencie, bo dziecię ryczy.
                        i takie tam.
                        ale ty o tym możesz nie wiedzieć, gdyż twe potomstwo jest idealne, śpi kiedy ty się bzykasz. zawsze. a wy z mężem robicie to po cichutku, dyskretnie i z klasą wink
              • arwena_11 Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 12:41
                O jak najbardziej są. Mój syn - 2h usypiania, żeby pospał 1,5h. Odpuściliśmy i kładliśmy go wcześniej spać wieczorem - czyli ok 21 tongue_out
              • verdana Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 14:38
                Ciekawe, musze powiedzieć mojemu synowi, ze go nigdy nie było. Od 11 miesiąca życia go nie było.
              • ashraf Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 17:09
                Poznaj mojego syna - od 12 mca zycia nie spi w ciagu dnia ani minuty.
              • aerra Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 11:41
                Moje dziecko w wieku 15 miesięcy odmówiło spania w dzień (nie, żeby to jakąś różnicę robiło, te 40 minut drzemki) i jakoś dożyło do wieku szkolnego śpiąc jedynie w nocy (za to snem solidnym, kamiennym i długim).
                Może to taki wyjątek, jeden na skalę światową (chociaż szczerze wątpię), tym niemniej twoje twierdzenie, że takich dzieci nie ma jest zwyczajnie błędne.
                • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 12:06
                  No dobra jest 5 proc.w populacji.
              • mikams75 Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 18:39
                - sa dzieci w tym wieku nie sypiajac w dzien
                - a moze i sama pojecha na urlop, czemu nie?
                - a moze chce razem z mezem isc na kurs?
                - to je jest mozliwosc oddania dziecka 2 razy dziennie na 2h to nie oznacza z automatu, ze bedzie te oferte wykorzystywac codziennie na maksa
          • julnick Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 16:32
            Berga, walnij w ścianę, może Ci się pod deklem ułoży. Kobieta napisała o braku usługi a Ty wyjeżdżasz z brakiem opieki nad dzieckiem. Chyba nie byłaś kochana jako dziecko i wszędzie widzisz brak tej miłości sad Proszę, nie projektuj swoich lęków na innych.
            • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 21:42
              I ty się mylisz - bylam kochana jak rzadko kto i nie mam niskiej samooceny w efekcie braku ich milosci i akceptacji jak wiele forumek. Rodzice stoja za mną murem. Jednak ja nie oddalabym malucha rocznego obcej babce na wakacjach, za to rodzicom tak i to na kilka dni mi się raz zdarzyło. Czujesz różnicę?
              • fragile_f Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 21:45
                Atakowaniem innych (którzy swoją drogą - nie zrobili NIC co pozwoliłoby im obiektywnie przykleić łatkę egoisty), jak najbardziej pokazujesz, że masz problem.
                • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 22:01
                  Zrobili bo takich maluchów, którzy się nawet nie poskarza gdy cos im sie zrobi, nie daje się obcym nieznajomym ludziom pod opieke. Nie krytykuje potrzeby odpoczynku czy opieki osób trzecich tylko przypadkowych małolat na wakacjach.
                  • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 22:12
                    Ty wogole wiesz jak wygląda takie miejsce i opieka???? Czy tylko tak pi....isz?
                  • fragile_f Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 22:13
                    Berga, cała ta odnoga wątku to jedno wielkie "jestem najlepsza na świecie, moi rodzice są najlepsi na świecie i najlepiej mnie wychowali i najbardziej kochali" z twojej strony.

Co pomyślałabys o facecie, który mówiłby "jestem najlepszy w łozku na swiecie, wszystkie moje partnerki byly przeleciane na wskros i prosily o jeszcze, patrzcie jakim jestem genialnym kochankiem, wszyscy inni są do dupy, no patrzcieeeee!"? Że jest super w łóżku, czy może że jest żałosnym erotomanem-gawędziarzem?
                    • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 22:17
                      Tak jasne fragile tworz dalej swoje mity. Ja tylko.l pisze że opiekę nad malutkimi dziećmi należy powierzać ludziom zaufanym i kropka. Dopisz sobie swoją story jaka chcesz. EOT
                      • fragile_f Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 22:32
                        Nie chodzi o opiekę, chodzi o to że na proste, neutralne pytanie reagujesz agresją i wyzywaniem, jakimiś toksycznymi miazmatami, w innym wątku - krytykujesz wygląd fizyczny innych osób w sposób absolutnie odrażający - a jednoczesnie zaraz potem deklarujesz, ze mialas niesamowicie szczesliwe dziecinstwo i bylas TAK BARDZO kochana.

To tak nie działa. Jeszcze raz napiszę: szczesliwy człowiek nie odczuwa potrzeby wyżywania się na innych. Każdym kolejnym postem pokazujesz, że masz jakies deficyty. A to, ze jestem fefnastą z kolei forumką, która ci o tym mowi, oznacza jedno - nosisz siodło i masz podkowy, wiec jestes koniem. Czas, zebys znalazla "weterynarza", czyli dobrego terapeutę.
                        • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 23:56
                          Ja sie nie wyzywam jestem szczera a nie obludna. Nie musze nikogo udawac i przed nikim się plaszczyc. Mam wywalone na opinie forumek poza kilkoma madrymi ale one w szkalowanie mnie nie biorą nigdy udziału.
                          • fragile_f Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 00:09
                            Nie jestes szczera, tylko okrutna a do tego narcystyczna. Wbijasz się w wątki tylko po to, żeby się z kogoś naśmiewać albo uderzać tam, gdzie najbardziej boli (np. macierzyństwo albo wygląd zewnętrzny).

Przez takie "szczere" mamuśki masa nastolatek na świecie ma problemy z akceptacja tego, jak wyglądaja. Bo własnie "życzliwie" sączą jad - "no z TAKIM ciałem nie powinnaś tego nosić" i tak dalej. Jedna moja kolezanka przez takie toksyczne teksty wylądowała w szpitalu z anoreksją, jej matka mogłaby z toba przybic sobie piątke, bo dokładnie to samo wydobywało się z jej ust.
                      • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 22:34
                        Opiekę nad maluszkiem powinni sprawowac rodzice. Z niewielką pomocą zaufanych ludzi.
              • leanne_paul_piper Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 21:46
                A kogo to obchodzi?
                To jest wątek dziewczyny, która ma problemy z Tui, więc przestań robić śmietnik.

Autorko, co załatwiłaś? Pierwszego dnia powinnaś mieć spotkanie z rezydentem, już składaj reklamację. Zrób też screeny z oferty tui (albo najlepiej jakbyś je już miała), aby udowodnić, że mieli opiekę w ofercie.
          • taki-sobie-nick Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 22:54
            bergamotka77 napisała:

> Taki maluch śpi minimum 12 na dobę plus 4h żłobek. Zostająle 8h z dzieckiem min
            > us posiłki. Może dla Ciebie to za dużo, egoistek nie brakuje.
            >
            [Z cyklu Bergamotka wzorcem matki i człowieka w ogóle.]
      • morekac Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 06:24
        Tu nie chodzi o dziecko, a o niezgodność usługi z opisem.
        Berga, jeśli nie dadzą ci w hotelu śniadanis pomimo oferowania tych śniadań w cenie noclegu, to też nie zaprotestujesz? To jest ta sama sytuacja.
      • fragile_f Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 06:45
        Nikt tak nie dosra drugiej kobiecie jak kobieta, ten post jest doskonałym przykładem sad

Ciekawe, czy gdyby był napisany przez ojca dziecka, to też byś się przyczepiła?
        • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 12:38
          Też bym się przyczepila. I tak lepsza opcja jest zostawienie dziecka z ukochanym dziadkami w kraju a nie oddawanie obcym i pewnie zmieniającym się ciągle "nianiom".
          • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 13:44
            pie..isz głupoty. zrobiłam tak. zostawiłam dwulatka (2lata i 3 miesiące miało dziecko) na dwa tygodnie i poleciałam na dalekie wakacje. po powrocie dziecko a) zaczęło znowu się moczyć, mimo że było odpieluchowane około 1 roku życia, b) przestało wydawać z siebie jakiekolwiek dźwięki.
            u dziadków zostawało wcześniej bardzo często na weekend (od praktycznie urodzenia).

oczywistością jest, że lepiej dla dziecka i dla rodziców jest pozostawienie go na 2 godziny dziennie, blisko siebie, niż całkowita rozłąka na kilka - kilkanaście dni.
            • bergamotka77 [...] 09.09.18, 13:53
              • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 14:15
                to się może zdecyduj... czy lepiej z dziadkami, czy na dwie godziny z opiekunką, bo to ty wyjechałaś z tą mundrom radom.
                • fragile_f Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 21:42
                  Nie zdecyduje się, bo ma jakieś kompleksy/nieprzepracowane problemy. I tylko o to chodzi. Pewnie jej ktoś zarzucał bycie egoistką albo ma wyrzuty sumienia, więc zamiast zastanowić się gdzie leży źródło problemu - atakuje innych, bo to daje chwilową ulgę i poczucie bycia lepszą matką.
                  • danaide Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 23:03
                    Może clue jest w sygnaturce bergi? Dała z siebie dużo i tyle dziś ma, że może nam pomachać słynną szkołą syna. A ematki na to - trochę: fajnie, fajnie - a trochę: jak na lato.
                    Generalnie mnie moja matka całą moją młodość i wchodzenie w dorosłość wyzywała od egoistek - a ja próbowałam zwyczajnie znaleźć swoją drogę życiową. Skrzydełka skutecznie podcięła. A wszystko wzięło się z tego, że sama nie potrafiła złapać równowagi w życiu i załapać się na odrobinę zdrowego egoizmu. Dziś odbija z nawiązką.
                    I chyba tu mamy podobny przypadek.

Oczywiście przepraszam za oftop, ale to nie ja w wątku o wykonaniu usługi z wadą prawną wprowadziłam element represyjno-laurkowy.
                    • fragile_f Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 23:24
                      Czyli myślisz, że to taki płacz za utraconą młodością? Wiesz, inne dzieciaki bawią się, imprezują a berga siedzi w pieluchach - więc teraz każda kobieta, która ośmieli się być matką i jednocześnie mieć coś z życia jest automatycznie egoistką. Smutne to bardzo w sumie, szkoda tylko że zamiast skorzystać z pomocy z zewnątrz, dziewczyna dowartościowuje się jechaniem po innych ew. flowem pt. "moje życie jest cudowne, jestem zwyciezcą"
                      • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 23:50
                        A ty fragile masz w ogole dzieci czyli tylko dyskutujesz tak dla sztuki? Zal mi dziewczyn około i po 40-tce w pieluchach bo ja juz zapomnialam co to znaczy a korzystam z zycia już od dawna i zawsze korzystałam. Dzieci nie były dla mnie dopustem Bożym ale świadomym wyborem, którego nigdy nie zalowalam. I efekty są wink
                        • fragile_f Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 00:03
                          I znów kolejny post pt. "jestem zwyciezca"...

I nie, berga, nie chodzi ani o dzieci, ani o kształt czyjejś stopy - twoje posty są po prostu toksyczne, dowalasz innym, obrazasz ich, krytykujesz - kompletnie bez powodu a najczesciej jako offtop. Dlaczego ludzie ktorzy zyja inaczej albo wygladaja inaczej budza w tobie taka agresje? Bo widzisz, ja znam kilka NAPRAWDĘ szczesliwych ludzi i do głowy by im nie przyszło, zeby zachowywac sie tak jak ty. Ba, nawet gdyby ktos miał najbardziej pokraczne paluchy na swiecie, to słowem by sie nie odezwali niepytani a jesli juz, to po to zeby powiedziec cos pozytywnego. No chyba, ze ktos pytałby o dobrego chirurga a oni mieliby ocenic, czy jest potrzebny - ale nawet wtedy zrobiliby to taktownie i tak, zeby nie sprawic komus bolu. A ty skaczesz z wątku na wątek tylko po to, żeby komus złośliwie (i nie na temat) dosr....

Kiedys tu pisalas, ze myslalas o emigracji do USA czy Kanady - ja ci powiem jedno: nie rob tego. Nie przezylabys w kraju, w ktorym skomentowanie czyjegos wygladu w sposob negatywny jest wielkim nietaktem. Ba, w kraju w ktorym ludzie prawia komplementy przechodniom ot tak po prostu, a gapienie sie na kogos kto odstaje od normy jest uwazane za chamstwo.
                          • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 07:14
                            Ewidentnie masz ostatnio złe dni fragile i całą frustrację musisz na mnie wyladowac. Mam dobrą radę: zejdź ze mnie i znajdz sobie blizszego w rodzinie, zajmij się własnym życiem i schizami. Następna bezdzietna ekspertka od dzieci?
                            Ja w USA mieszkałam chwilę i się doskonale odnajdowalam w kontakcie z ludzmi. Do dziś msm znajomisci z tego okresu a minęło już kilkanaście lat. Nie jest tak, że walę ludziom prawdę między oczy na co dzien ale tu, gdy mnie non stop ktoś atakuje i prowokuje, nie mam oporów. Dziwne, ze widzisz tylko moje odpowiedzi a nie zaczepki innych. Ja jestem spokojna osobą dopóki mnie ktoś nie wkurzy.
                            • milka_milka Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 07:20
                              A czym wkurzyła Cię autorka wątku, że jej przywaliłaś?
                            • fragile_f Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 08:14
                              Berga, rada na powaznie: odstaw forum na jakiś czas. W zasadzie wszyscy w tych dwóch wątkach mówią ci to samo - przeginasz pałę, wyżywasz się na innych.
                              • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 13:18
                                A ty na mnie? Pozwól że sama zdecyduje co będę robić. Nie mogę mieć innej opinii bo wszystkie mamusie podobne egoistki i ty bezdzietna naskoczyla na mnue że jak śmiem, że jestem mizoginka bo nie praktykuje zostawiania malutkiego dziecka na 4h u przypadkowych ludzi? I widzę różnicę, gdy opiekę sprawują np. ukochani dziadkowie? Zazdrudcudz bo nie masz dzieci i takich rodziców? Sama odstaw forum bo jakieś swoje problemy na mnie odreagowujesz. Co wy macie z tym szczęściem? Gdzie ja w kółko o tym pisze? To wy mi zarzucacie bycie nieszczęśliwa tymczasem musicie dobie upuścić jadu bo zwariujecie. Ile na tym forum zawistnych zmij Boże święty!
                                • danaide Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 14:51
                                  I to jest podręcznikowy przykład "oderwania od rzeczywistości", o którym mowa w wątku obok - skoro autorce tego wątku zależało na opiece w czasie wakacji to może NIE MA możliwości zostawienia dziecka u swoich rodziców vide "ukochanych dziadków", czego Berga zza szyby swojej bańki ewidentnie nie dostrzega.
                                • fragile_f Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 19:08
                                  Taaaa.... my to zawistne żmije, za to ktos kto codziennie musi komus dosr... na forum (totalnie bez powodu), to super szczesliwa i spełniona życiowo kobieta (ktora w co drugim poscie podkresla jakich ma wspaniałych rodzicow).

Berga, weno se znajdz w necie co to jest projekcja.
                                  • sumire Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 11:41
                                    I tak oto niewinny wątek o hotelu zmienił się w nieco przerażające studium psychologiczne smile

Forum nie zawodzi. Nigdy człowiek nie wie, gdzie nastąpi kolejna jatka.
                            • pani-noc Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 13:10
                              Nie, to Ty bez żadnego powodu wyładowałaś się na autorce wątku. Nikt Ci nie dał prawa żebyś w taki sposób oceniała jej macierzyństwo tylko dlatego, że w traktacie urlopu chciałaby mieć 2h dziennie dla siebie i dziecka. Było do wredne, mizoginiczne i bardzo, bardzo niskie.

Ciekawe, że jeszcze niedawno sama pojechałaś po snejkowej, bo śmiała coś napisać o Tobie i Twoim dziecku. Teraz zachowujesz się dokładnie tak jak ona w tamtym wątku.
                    • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 23:46
                      No i znalazłaś drogę życiową 😅 I akurat w to wierze twojej matce bo wszystkie posty danaide krzycza "ja ja ja". Nie widziałam żebyś kiedykolwiek np. o córce napisała... Ale ku waszemu (a zwłaszcza danaide) zalowi mam fajne życie i nie narzekam na żaden jego aspekt odpukac. Obysmy byli zdrowi tylko. Tak jestem nadal młoda kobieta i mam już prawie samodzielnego syna, drugiego też odchowanego, kochającego męża, wsparcie rodziny. Zal ci ściska że sp...yłaś w życiu wszystko co mogłaś? Naczelna zawistnica forum. Te które głównie za chlopami biegają czesto zostaja z niczym jak ty, na lasce alimentów z zagranicy i matki.
                      • fragile_f Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 23:53
                        Kolejny raz powtórzę: człowiek naprawdę szczęsliwy nie czuje potrzeby wylewania takiego potoku guana na kogokolwiek. To, co napisałaś, wygląda jak dosłowne cytaty z "toksycznych rodziców".
                        • kk345 Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 00:39
                          Jak na szczęśliwą żonę kochającego męża to zbyt często mamy podkreślenia, ze seks nie jest priorytetem i być dla innej kobiety nie powinien...smile
                      • danaide Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 01:05
                        To o mnie?
                        big_grin big_grin big_grin
                      • inka754 Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 07:48
                        Skończ, proszę Cię bo przeginasz. A Twojego życia Ci nie zazdroszczę, bo nie ma czego. Wolę swoje.
                      • kropkaa Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 12:38
                        Człowiek szczęśliwy jest przede wszystkim szczęśliwy z życiu i nie musi o tym w kółko zapewniać na forum.
            • arwena_11 Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 12:47
              Mój syn mając rok i 10 miesięcy wyjechał z moimi rodzicami nad morze na tydzień ( na kolejny my dojechaliśmy ). Był zachwycony - zero stresu - ale dziadków znał od urodzenia, często z nimi przebywał. Właściwie codziennie byłam z nim u rodziców. Nocował też często.
              • kropkaa Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 13:00
                Rok i 10 m-cy a 7 m-cy to jednak co innego. Dla mnie to kosmos.
                • bergamotka77 [...] 10.09.18, 13:22
                  • gryzelda71 Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 14:30
                    Nie brnij. Zostawienie młodszego,żeby zając się drugim też można źle skomentować. Coś w stylu jak nie umiesz radzić sobie z jednym po co powoływałaś drugie.
                    • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 19:42
                      gryzelda71 napisała:

> Nie brnij. Zostawienie młodszego,żeby zając się drugim też można źle skomentowa
                      > ć. Coś w stylu jak nie umiesz radzić sobie z jednym po co powoływałaś drugie.

A masz cos do powiedzenia na temat czy tylko mielesz ozorem dla sportu? Ja sobie zawsze z dziećmi doskonale radzilam. Po prostu wszyscy jeździmy na nartach i zabieranie zimą na drugi koniec Europy autem niemowlaka jest pomysłem absurdalnym. Moze ty masz na tyle mało rozumu, że tego nie ogarniasz. Bywa smile
                      • gryzelda71 Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 20:04
                        nie umiesz ogarnąc dwojki i tyle w temacie. Masz za mało rozumu widac na taki operacje.
                      • kropkaa Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 21:50
                        Nie za długo ze starszakiem na tych nartach pojeździłaś, a dla młodszego to było porzucenie. Mógł jechać z ojcem, ja bym nawet nie wpadła, żeby tak małe dziecko zostawiać z powodu 2 dni na nartach (rozumiem, że dojazd na koniec Europy autem trwa).
                        • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 00:00
                          Jak jedziesz dwa dni na narty to brawo ty. Nie, moje dziecko potrzebowalo obojga rodziców dla siebie. Może ty się rozwiodlas, ja nie.
                          • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 06:36
                            Ty prostaczko...
                          • milka_milka Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 07:02
                            I brak rozwodu jest Twoim sukcesem życiowym?
                            • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 09:04
                              tak i syn w batorym. chrzanić brak seksu w małżeństwie, ważny jest dziubdziulek.
                              pozostaje współczuć takiej kwoki mężowi. dzieciom w sumie też.
                              do głowy by mi nie przyszło opisywać życie nastolatka na forum.
                              • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 09:05
                                naprawdę niewiele jest osób, które mnie tak irytują jak ten babsztyl. teściowa przy Bergamotce to ucieleśnienie cnót.
                              • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 11:23
                                A mi swojego seksu analnego z mężem. Co, pierwszy mąż miał za małe libido? 😄
                                • werdipurke Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 13:00
                                  bergamotka obserwuje Cie juz jakis czas i wychodzi z Ciebie bardzo plytka osóbka.
                                  sprawiasz wrazenie jakbys wzrastala w biedzie a chwile temu wżenila sie w bogatą rodzine i dorwala sie do kasy. na kazdym kroku podkreslasz ze wydajesz na wyprawde itp-kurde berga to jest normalne. wiekszosc ludzi jezdzi na narty i kupuje dzieciom buty, za 300 czy iles tam zlotych, czy mniej czy wiecej, ale po co o tym rozprawiac? no i ta twoje najzajebistrzosc w kazdej dziedzinie zycia...
                                • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 13:20
                                  Dokładnie tak moja droga. To była jedna z przyczyn tamtego rozwodu. Rozumiem, że tobie by to nie przeszkadzało. Mi owszem. Jak również jego wyobrażenie mnie jako kury domowej , typowej madonny, boginki domowego ogniska oraz bardzo patriarchalne podejście do życia oraz zaborczość.
                                  Jak tylko się zorientowałam, to odeszłam mimo płaczu, gróźb i błagań.
                                  Na szczęście dzieci nie mielismy, więc mogłam sobie dać z nim spokój nawet, jeśli jedyna przyczyna byłoby fatalne pozycie.
                                  I wiesz co? Na dobrą sprawę, zgodnie z twoją logika, to mam przynajmniej udokumentowane wielkie zakochanie co najmniej dwóch facetów. No i zgodnie z twoją logika osiągnęłam ogrooomny sukces życiowy wychodząc za mąż
                                  dwa razy nawet! Ty mssz tylko swoje bajeczki i brak seksu / brak libido (co tam sobie zaznaczysz).
                                  • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 13:27
                                    No popatrz jak trafiłam a strzelalam w ciemno 😅Widać że masz kompleks na tym punkcie. Dla mnie to tylko dowód, że źle wybrałaś, ale moze bylas zdesperowana wink O moje życie seksualne się nie martw. Tylko nie wiem czy twój brzuchaty mis to taki ogier. Do tego potrzeba kondycji wink
                                    • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 13:36
                                      Kompleks? Kompleks? 😂 Bo uważam seks za istotny element związku i kończę zwiazek, kiedy okazuje sie, że coś nie fafa???
                                      To wg ciebie świadczy o kompleksie?
                                      To zabawne, bo to raczej wymaga odwagi - żeby odejść, żeby w sądzie powiedzieć co i jak, żeby odpowiadać na pytania "ojej, ale dlaczego, to taki fajny facet, co ty chcesz od niego", żeby zrezygnować z wygodnego życia w cieplutkim gniazdku i postawić wszystko na siebie.
                                      Ale co ty możesz o tym wiedzieć ....
                                      Kompleks 😂👍🤦
                                    • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 17:03
                                      A mój miś, który już taki brzuchaty nie jest nawiasem, to owszem... Ogier 😎
                                      Masz z tym problem, czy tylko jakieś uważaj... Kompleksy? 😁 Szach mat!
                                      • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 17:59
                                        Obawiam sie, ze polecialabys szybciej na mojego. Brzuchatych i przywiazanych do analu nie toleruje. A tym bardziej jak płacą sukienkami 😅
                              • danaide Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 17:49
                                Opisywanie życie dziubdziusia to pół biedy. Gorzej, że nieopisywanie życia dziecka na forum dowodzi dla bergi egoizmuwink
                                • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 18:02
                                  Co ty wiesz o życiu mojego dziubdziusia? Dokładnie nic poza tym że chodzi do liceum co można wyczytać z metryki wink
                                  • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 18:05
                                    To teraz dziewczyno powiedz do jakiej szkoły chodzą moje dzieci po kolei, a ja ci powiem do której chodzi twoje.
                                    jest różnica?
                                    • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 18:07
                                      Twoje będą chodzić do jakichś prywatnych dla zdolnych inaczej. Wszak inteligencję dziedziczy się po matce.
                                  • bergamotka77 [...] 11.09.18, 18:06
                                    • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 18:09
                                      no i masz pozamiatane piękna....
                                    • snakelilith Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 18:23
                                      Kosz. Halo moderacja! Ten babsztyl powinien dostać tu dożywotniego bana.
                                      • sumire Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 20:01
                                        Zasadniczo się zgadzam. Włażenie w wątki tylko po to, żeby je rozwalić i w dodatku w megaagresywny i wulgarny sposób, zasługuje na kopa w tyłek. Forever
                                  • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 18:06
                                    chociaż wiesz co? obstawiam szczerze mówiąc, że ściemniasz z tą szkołą, bo nie masz nic innego, za co możesz wzbudzać sympatię, o szacunku nie mówiąc tu na forum. więc serio. obstawiam, że ściemniasz, albo opisujesz cudze doświadczenia....
                                    • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 18:08
                                      Tak przygotowałam się z historii Batorego 🤣Jezooo ale jesteś durna ty byś na to wpadla zapewne 😆
                                      • danaide Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 18:19
                                        Berga, nie wycieraj się tak tym Batorym - szczerze radzę. Jak się wśród młodzieży wysypie, że jest wśród nich koleś z matulą dekady alias dulską z ematki - będzie beka... Noblesse oblige.
                                        • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 18:25
                                          Nie obawiam się jakoś.
                                        • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 18:31
                                          danaide napisała:

> Berga, nie wycieraj się tak tym Batorym - szczerze radzę. Jak się wśród młodzie
                                          > ży wysypie, że jest wśród nich koleś z matulą dekady alias dulską z ematki - bę
                                          > dzie beka... Noblesse oblige.

Beka będzie jak wyjdzie że twoja córka ma matkę żyjącą na koszt dziadków, alimentów i belgijskich zasiłków więc uważaj.
                                          • danaide Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 18:38
                                            Tak, tak. Pomijając już, że znów mijasz się częściowo z prawdą: to zabronione, nielegalne, powoduje tycie albo jest powodem do drwin - w odróżnieniu od zakutania i ograniczonych horyzontów?
                                            • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 18:52
                                              No raczej nie jest powodem do chwały, że jest się za leniwym by pracowac. Jakie wzorce córce przekazujesz? Lez i pachnij albo urodz dzieci i wis na systemie?
                                              • danaide Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 19:05
                                                Tyle o nas wiesz ile Ci się wydaje, że wiesz...
                                                • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 19:10
                                                  I vice versa. Serio zobaczysz za chwilkę bedzie dojrzewać i wszystko ci wygarnie. Znajdz prace poki nie jest za późno. Potem będziesz noljajfem wiszacym na życiu córki.
                                                  • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 19:15
                                                    no i mam.
                                                    uruchomiłam swoje "kontakty".
                                                    droga bergamotko, nie pozostaje mi nic innego (radzę to samo pozostałym emamom) jak przytulić cię mocno i powiedzieć, że wszystko w końcu ci się ułoży. resztę wysyłam ci na priv, bo nie jestem mendą.
                                                    eot
                                                  • danaide Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 19:39
                                                    Pozwól, że powiem Ci jedno, berga - pozostaniesz w bynajmniej nie błogiej nieświadomości.
                                                    To nie moja córka jest przedmiotem Twojej troski tylko Twoja niezaspokojona ciekawość.
                                    • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 18:27
                                      Haha tylko ty moglabys próbować wzbudzać sympatię szkoła dziecka 🤣😆😅 Ty nie możesz być prawdziwa...
                                      • danaide Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 18:33
                                        Zajrzyj do pierwszego wątku o szkole dziecka jaki popełniłaś - napisałam Ci mniej więcej to samo (plus minus: nie spieprz tego.)
                                        • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 18:36
                                          Akurat ty może nie doradzaj jak czegoś nie spie...rzyc.
                                          • danaide Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 18:39
                                            Polak mądry po szkodzie. Twoja ściana na razie się buduje, cegiełka po cegiełce...
                                  • danaide Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 18:15
                                    Znów nie odniosłaś się do wpisu. Tak jakbym jak pisała prosto, a Ty pisała w bok.
                            • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 11:20
                              milka_milka napisała:

> I brak rozwodu jest Twoim sukcesem życiowym?
                              >

Nie ale wytłumaczeniem dlaczego na urlopy jeżdżę z mężem a nie sama. UPS to nie było do shell ale widocznie ja zabolało bo męża ma chyba drugiego.
                              • danaide Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 17:40
                                Jak mawia moja przyjaciółka - pierwszy mąż jest jak pierwszy naleśnik. Do wyrzuceniawink
                                • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 17:54
                                  (kryguje się) oj nie można tak mocno... wink
                                • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 17:56
                                  Najpierw trzeba mieć tego męża danaide. Choc pierwszego 😊
                                  • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 18:01
                                    jak ktoś ma dwóch to też niedobrze wg ciebie.
                                    pomyśl o wycieczce do Sevres!
                                    myślę, że czekają na Ciebie w celu ustalenia norm wszelakich.
                                  • danaide Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 18:10
                                    Przynajmniej nie musiałam wydawać na wesele i rozwód. Mogłam sobie potem za to co zaoszczędziłam siedzieć z małym dzieckiem w domu tongue_out
                                  • danaide Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 18:13
                                    No i nadmieniam, że cytowałam przyjaciółkę. Nie kwestionujesz chyba tego, że przynajmniej ona męża miała?
                                    A, chyba że nie zrozumiałaś mojego wpisu, zdarza się i tak.
                  • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 19:09
                    nadrabiam? big_grin
                    nie kochana, raczej nie robię sobie przerwy.
                    musisz mieć straszne deficyty w tym obszarze...
                    • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 19:43
                      W to nie wątpię, że nie robisz przerw. O moje deficyty się nie martw. Nie narzekam smile
                      • kk345 Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 21:24
                        Jak na kogoś bez deficytów jesteś niezdrowo zainteresowana częstotliwością i jakością seksu u innych par...
                      • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 21:28
                        Ale dlaczego taki ton, jakby pożycie małżeńskie było czymś w złym tonie???
                        Nie ogarniam.
      • mamma_2012 Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 07:08
        Gruba przesada. Zwłaszcza matka, która siedzi przez cały rok z dzieckiem w domu w wakacje powinna mieć trochę wolnego od opieki. To nie kaprys, to bhp zdrowia psychicznego.
        • tifa_lockhart Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 08:31
          Wakacje od dziecka?
          • mamma_2012 Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 08:38
            Jak najbardziej. Kilka chwil dla siebie na masaż, lekcje surfowania, dowolną formę relaksu.
          • milka_milka Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 09:39
            Tak, wakacje od dziecka, dokładnie tak.
          • kanna Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 13:16
            Wakacje od dziecka są niezbędne dla zachowania zdrowia psychicznego - a dodam, ze mam bezproblemowe dzieci.
      • muchy_w_nosie Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 09:06
        Bergamotka weź się rozbiegnij i walnij glową w ścianę. Co zlego w tym, że ktoś zostawia dziecko w ciagu dnia na 2x po 2h w klubiku?
        Wakacje są dla całej rodziny, i tak zostaje 8h dnia na spędzenie czasu razem. Tak jak inny chcą sami wyjechać na tydzień gdzieś odpocząć i dziecko do dziadków, tak jak kobiety biorace nianie do drugiego dziecka jak mają niemowlaka czy oddajace starsze do przedszkola/żłobka. Każdy żyje jak uważa.
        • bergamotka77 Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 12:41
          Ale to maluch zapewne. Nie bez powodu klubiki wakacyjne są od 3 lat.
      • tojamarusia Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 09:50
        bergamotka77 napisała:

> To jest tak jak ktoś zostaje matka chyba z przymusu a potem na pół dnia chce o
        > ddać maleństwo kompletnie obcym ludziom.
        >

Ja pierdziu.. Ty nie możesz być normalna..
      • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 09:57
        Weź Berga,... Rodzic też człowiek. Dziecko najczęściej te 2h śpi. Korzystałam w zeszłym roku z takiej opcji, bo młody był za mały na klub. Opiekunki były takie, że chciałam jedną do Polski zabrać 😁 warunki dla dzieci super. I też wybraliśmy ten hotel, mimo że był droższy, ze względu na tą opcję. Rozumiem wkurzenie autorki. Wyjazd rodzinny to jedno, ale możliwość relaksu 2h dziennie to super sprawa.
      • pani-noc Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 10:52
        > Po co się rozmnazalas w ogóle?

Bo może. Zabroń jej, lol big_grin
    • aankaa Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 00:49
      trzeba było zostawić dziecko babciom a samej ruszyć do Grecji
      ew. zostaw niemowlę ojcu/partnerowi a ty na lekcje windsurfingu
      • bye-bye Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 07:40
        o mamo, czy da się bardziej nie na temat?🤔
        • tymianek21 Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 08:25
          2 godziny! Przeczytajcie powoli:
          "Taki minizlobek do ktorego dwa razy dziennie po 2 godziny mozna oddac dziecko nianiom".
          Musisz koniecznie napisać reklamacje bo jest to niezgodność z umową ALE musiałabyś mieć zaświadczenie z hotelu w jakim wieku przyjmowane są dzieci do tego mini klubu.
          • tymianek21 Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 08:26
            bo raczej nie da się brać lekcji 2x dziennie!
            więc 2 h
          • arwena_11 Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 15:58
            Raczej musiałaby mieć w ofercie to najpierw napisane. Bo może autorka założyła, że skoro wzeszłym roku był to i w tym roku będzie i się w TUI nie zapytała?
    • araceli Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 08:52
      Jeżeli miałaś ten mini żłobek w umowie to przysługuje ci reklamacja. A na razie kontaktuje się z rezydentem - może w ramach naprawienia sytuacji znajdzie ci opiekunkę do dziecka.
    • leanne_paul_piper Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 10:28
      > Jak dzialac zeby skutecznie wyegzekwowac cos z tui?

To ja się wypowiem merytorycznie dla odmiany.
      Pisz reklamację, ale będzie ciężko coś wyegzekwować od tui, niestety jakość ich usług znacznie się pogorszyła. Reklamację z góry Ci odrzucą, bo tak robią ze wszystkimi.
      Nam w tym roku tak zmienili godziny lotów, że dotarliśmy do hotelu dzień później. Pobyt co prawda się nie skrócił, ale ostatni dzień był już na walizkach. Na szczęście hotel miał więcej klasy i przedłużył nam wszelkie usługi do samego końca pobytu, gdzie normalnie opcja allinc. wyłączała się już o 14:00.
      Z tego co wiem, to stała praktyka tui ze zmianą godzin lotów. Ludzie oczywiście reklamują, a tui konsekwentnie to odrzuca.
      Pozostaje droga sądowa.
      W sumie niestety popełniłaś błąd, że zaufałaś opisowi biura podróży. Jeden mail do hotelu przed założeniem rezerwacji wyjaśniłby sprawę. Nauczka na przyszłość. No i radzę przemyśleć korzystanie z usług Tui Polska. Ja już im podziękowałam za współpracę.
    • lady-z-gaga Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 10:40
      Nie wiadomo, czy jak podpisywałaś umowę, to ta opieka jeszcze była, czy nie? bo piszesz, że ne ma jej od tego roku, trudno stwierdzić winę biura. Skoro to był dla ciebie kluczowy warunek, należało dla pewności sprawdzić przed wyjazdem - no ale to są spóźnione rady smile
      Moim zdaniem nie powinnas rezygnowac, to dopiero pierwszy dzień, interweniuj u dyrekcji czy managera hotelu, no i oczywiście u rezydenta Tui - skoro wielu gości potrzebuje tej opieki, może ją przywrócą ? bo obawiam się, że w samym biurze niewiele zdziałasz po powrocie.
    • bo1 Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 13:28
      Jeżeli w ofercie Tui była informacja, że w tym hotelu jest opieka dla tak małych dzieci, to możesz domagać się od rezydenta przeniesienia do porównywalnego hotelu z taką usługą. Z tego, co piszesz, szansa na hotel z taką opcją jest w okolicy nikła
      albo i zerowa, więc raczej pozostaje Ci złożenie reklamacji w terminie 30 dni od powrotu. Musisz w niej określić swoje żądanie, czyli stosowny opust od ceny. Często turyści nie wiedzą, ile mogą żądać. Pomocna może być wprawdzie nieoficjalna, ale chętnie wykorzystywana tabela frankfurcka uokik.gov.pl/download.php?plik=9434
      Wychodzi z niej, że jakieś 5-10%. Jak już pisałam, kluczowe jest, czy Tui tę opiekę gwarantował w ofercie.
    • kafana Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 14:59
      Zostałaś wyrodna matka tygodnia! Choć tyle Twojegosmile
      • lady-z-gaga Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 15:14
        big_grin
      • pani-noc Re: Drogie wakacje z Tui 09.09.18, 21:38
        big_grin
    • ewcia1980 Re: Drogie wakacje z Tui 10.09.18, 20:31
      Jeżeli masz na piśmie ofertę hotelu z informacją że taki żłobek jest to możesz składać reklamację. Jeśli nie to niestety nic nie zdziałasz.
      Nie chcę cię martwić ale na miejscu zapewne i tak nic nie wywalczyli.
      Po powrocie BP najprawdopodobniej reklamacji i tak nie uzna a wtedy pozostaje podanie ich do sądu.

Ja parę lat temu podałam do sądu bp Exim tours.
      Nie wywiązalu się z umowy i też było to na zasadzie "i co nam pani zrobi" .
      Chciałam dogadać się na miejscu ale widocznie byli tak pewni tego że nie pójdę do sądu że nie traktowali mnie poważnie.
      Ale... JA miałam dokładną ofertę w postaci katalogu, miałam filmy i zdjęcia jako dowód no i ważne jest to żeby już u rezydenta złożyć reklamację.
      Na miejscu niewiele załatwiłem ale po powrocie rzecznik praw konsumenta napisał za mnie pozew.
      Wszystko załatwiłem drogą pocztową. Na rozprawę nie musiałam jechać. Sprawę wygrałam.
    • luvyana Re: Drogie wakacje z Tui 11.09.18, 13:25
      Widzisz kobieto, niektórych stać na zabranie wszystkich dzieci i zapewnienie im opieki (na cześć wyjazdów zabieramy nianie), tak żeby połączyć wyjazd rodzinny z możliwością relaksu tylko z mężem. I myślę, że takie rozwiązanie eliminuje stres dziecka związany z rozłąka, a rodzicom zapewnia optymalne warunki relaksu. Ps. Mój mąż bardzo chciał jak najwięcej czasu spędzać również z maluszkiem. Kazdym. Bo miał tego czasu mniej niż ja. W czasie urlopu może nadrabiać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka