Dodaj do ulubionych

Co z tym zrobic? Sen.

09.09.18, 01:23
Przez caly tydzien spalam od mniej wiecej 1 do 7. Nie bylo mowy o spaniu w innych godzinach . Wiec pierwszej nocy wzielam tabletki zeby zasnac, kolejne jakos szlo spalam bez usypiaczy. W czwartek juz czulam , ze moje cialo doslownie cale drzy. Z piatku na sobote jechalam ze Szczecina do Warszawy spalam trzy godziny. Teraz jest po 1 w nocy ja sie trzese i nie moge zasnac. O hu... chodzi bo oszaleje zaraz? Miala ktoras z was tak?
Obserwuj wątek
    • mamtrzykoty Re: Co z tym zrobic? Sen. 09.09.18, 01:52
      Zjedz coś słodkiego, pewnie ci cukier spada za bardzo.
    • ortolann Re: Co z tym zrobic? Sen. 09.09.18, 02:05
      OK ale czegoś nie rozumiem. Od 1 do 7 to 6 godz. Czy to za mało dla Ciebie? Znużenie może dawać takie efekty: trudno zasnąć.
      • jola-kotka Re: Co z tym zrobic? Sen. 09.09.18, 02:09
        Za malo to napewno bo ja super sie czuje jak przespie 8-9h no ale chyba nie az tak zebym sie trzesla.
    • nenia1 Re: Co z tym zrobic? Sen. 09.09.18, 02:13
      A ty ruszasz się coś więcej? Bo kiedyś pisałaś, że psy ktoś ci tam wyprowadza, ruch fizyczny bardzo dobrze wpływa na sen, choć w sumie...dziś spacerowałam, potem sporo jeździłam na rowerze a druga i nie śpię smile

I teraz coś mi uświadomiłaś, kiedyś czytałam, że bardzo źle na spanie wpływa tzw. niebieskie światło emitowane z komputera, telefonu, tabletu, a ty chyba sporo w nocy siedzisz w necie, może dlatego masz problem ze spaniem.
      • jola-kotka Re: Co z tym zrobic? Sen. 09.09.18, 02:28
        Ruszam sie mam zajecia z trenerem w celu odbudowania miesni Wyprowadzanie psow to inna bajka na ta chwile dla mnie nie wskazana. Ja mam problemy ze snem od 23 lat ale drgawek jakis dziwnych nigdy nie mialam. Przestalam normalnie spac w wieku 15 lat.
        • silenta Re: Co z tym zrobic? Sen. 09.09.18, 08:24
          Jak nie miałaś jak zakładałaś wątek, że się budzisz i Cię trzęsie. Z rok temu max. to było.
        • snakelilith Re: Co z tym zrobic? Sen. 09.09.18, 10:51
          Jeżeli masz problemy ze snem do 23 lat i wspomagasz się tabletkmi nasennym, to nie jest wykluczone, że jesteś już uzależniona, dlatego na odstawienie regaujesz jak reagujesz. Długotrwałe korzystanie z leków z rodziny benzodiazepin albo tzw, z- drugs zmienia naturalny rytm snu. Zresztą, naturalne u ciebie już dawno nic nie jest, więc jakakolwiek diagnoza forumek oparta na normalnie funkcjonujących organizmach nie sprawdzi się w twoim przypadku. Potrzebujesz pomocy psychiatry. Istnieją bowiem leki z rodziny antydepresantów, która brane wieczorem (zwykle bardzo małe dawki) działają odprężająco i nasennie, tylko to wymaga współpracy pacjenta z lekarzem. Między innymi potrzebna jest zmiany nawyków, nikt nie wyleczy się z bezsenności prowadząc twój styl życia.
      • mamma_2012 Re: Co z tym zrobic? Sen. 09.09.18, 07:26
        To zależy na kogo. Prawie zawsze rodzinne oglądanie filmów kończy się tym, że trzeba mi opowiadać zakończenie😉
        • luvyana Re: Co z tym zrobic? Sen. 09.09.18, 09:52
          😁 witam w klubie.
          Za to niestety często budzę się koło 3 i już nie mogę zasnąć, a potem jestem nietomna.
    • asia06 Re: Co z tym zrobic? Sen. 09.09.18, 07:43
      Bierz przeszkadzam snem magnez i walerianę. Mówię z doświadczenia. Też tak miałam, jak z przemęczenia nie mogłam zasnać.
      • asia06 Re: Co z tym zrobic? Sen. 09.09.18, 07:43
        Przed snem miało być.
        • 3-mamuska Re: Co z tym zrobic? Sen. 09.09.18, 08:29
          Trzęsie więc albo stes albo zmęczenie jest ci zimno?

Możesz zacząć od melatoniny magnez lub zioła na spanie.
          Musisz zadbać o higienę snu.
          Wyciszanie zaciemnienie, wrogiem snu są niebieskie światełka w rożnego rodzaju sprzętach, lampy z zewnątrz.
          Relaks przed snem kąpiel.
          • minniemouse Re: Co z tym zrobic? Sen. 10.09.18, 01:58
            moze powinnas zrobic badania krwi?
    • chatnoir234 Re: Co z tym zrobic? Sen. 10.09.18, 11:21
      Słuchaj, nie lekceważ tego. Idź do lekarza, choćby ogólnego, po tabletki na sen, niewykluczone jednak, że najlepiej byłoby pójść od razu do psychiatry. Wiem, że to brzmi groźnie itd., ale wiem, co mówię - z autopsji. Czasem niemożnośc zaśnięcia jest zwiastunem psychozy i lepiej szybciej zareagować niż znaleźć się w koszmarnej dla zdrowia i życia sytuacji.
      Poza tym weź pod uwagę higienę snu: czy masz wygodne łóżko/poduszkę, czy się nie przegrzewasz/nie jest Ci zimno, czy pokój jest dobrze zaciemniony/wygłuszony? Jeśli śpisz z kimś, czy to Ci nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza Ci hałas, kup sobie stopery do uszu - w aptece woskowe zatyczki bardzo skuteczne, naturalne w odczuciu kupisz za mniej niż 5 złotych. Na pewno NIE UŻYWAJ TELEFONU/KOMPUTERA przed snem - poczytaj o świetle, zwłaszcza ekranów i monitorów i o tym, jak wpływa na sen/utrudnia zasypianie. Na godzinę przed snem najlepiej nie siedź przy sztucznym świetle - umyj się przy świetle świeczki, poleż w ciemnościach. Jeśli nie możesz spać, bo dręczy Cię jakiś problem, zastanów się, co to jest. Spróbuj się do tego zdystansować - popracuj z psychologiem lub psychiatrą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka