Dodaj do ulubionych

flet do szkoły 4 klasa

09.09.18, 21:45
Jaki flet kupiłyście dziecku do szkoły? Możecie pokazać zdjęcie? Mam kupić drewniany, z jedną dziurką na końcu (nie z dwiema), orientacyjna cena 60 zł - tak powiedziała nauczycielka. Niby dużo informacji, a ja i tak nie wiem, na który się zdecydować, bo fletów jest mnóstwo. Jeśli się znacie na tym, to doradźcie proszę.
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: flet do szkoły 4 klasa 09.09.18, 21:56
      U nas wymagań nie było. Miał zwykły plastikowy. Z dwiema dziurkami
    • iwoniaw Re: flet do szkoły 4 klasa 09.09.18, 22:04
      Taki:

bonito.pl/k-80005664-flet-drewniany-prosty?gclid=EAIaIQobChMIus2ew9qu3QIVA8-yCh0s3gtnEAQYASABEgLjJPD_BwE
      Bo ten "z dwiema dziurkami" wygląda tak:

muzyczny.pl/109334_MatMax-8243Janko8243-flet-prosty-drewniany-palcowanie-barokowe.html
      • mama-ola Re: flet do szkoły 4 klasa 09.09.18, 22:55
        A ten z bonito to jest gorszy niż ze sklepu muzycznego? Pani kazała kupić w muzycznym i podała orientacyjny koszt kilkakrotnie wyższy...
        • memphis90 Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 16:19
          Błagam... No chyba, że będą grali cały rok. U nas w szkole jest jedna lekcja "oto flet", druga z próbą grania, trzecia - sprawdzian z grania i już. Koniec.
    • lucyjkama Re: flet do szkoły 4 klasa 09.09.18, 22:08
      Hmmm.... flet dla początkujących powinien być plastikowy. Drewniany trzeba rozegrać żeby miał ładny dźwięk. Przynajmniej tak twierdzi jeden znany mi muzyk.
      • lucyjkama Re: flet do szkoły 4 klasa 09.09.18, 22:09
        Aha, moja córka ma plastikowy Yamaha. Kosztował coś koło 70 - 80 zł.
      • mikams75 Re: flet do szkoły 4 klasa 09.09.18, 22:18
        drewniane od poczatku maja jakby miekszy dzwiek, tyle tylko, ze niektore dzieci pluja za duzo, co im nie sluzy, ale nie sa tak piszczace jak plastikowe. Sa tez opcje posrednie - drewno z plastikowym ustnikiem.
        Ale moje dziecko tez zaczynalo od plastikowej yamahy.
      • madame_edith Re: flet do szkoły 4 klasa 09.09.18, 22:20
        U nas dzieci mialy drewniane i flety bylo ok. Fakt ze lepiej on brzmi jak ja gram niz jak corka, ale to raczej nie wina fletu 😁
    • bo1 Re: flet do szkoły 4 klasa 09.09.18, 22:12
      Jeśli masz nadzieję, że młode złapie bakcyla i zechce grać dla przyjemności, to kup coś ciut lepszego. Może jakiś hohner z gruszy? Grusza ma ładne brzmienie. Tylko to będzie nieco więcej niż te 60 zł. Np. taki:
      sklep-muzyczny.com.pl/HOHNER-B9555
      A jak dziecko nie interesuje się graniem, to weź cokolwiek.
      • mama-ola Re: flet do szkoły 4 klasa 09.09.18, 22:58
        Ładny wink Cena 60 czy 72 zł nie robi mi różnicy. Tylko nie wiem, czy ma być "sopranowy, renesansowy" dla czwartoklasisty, kompletnie się nie znam.
        Czy dziecko się interesuje, to się dopiero okaże. Do tej pory nie miał muzyki, dopiero od 4 klasy będzie. Nauczyciela zaangażowana bardzo, chociaż to zwykła podstawówka, bynajmniej nie muzyczna.
        • mikams75 Re: flet do szkoły 4 klasa 09.09.18, 23:19
          tak - sopranowy to standard na poczatek a renesansowy to oznacza, ze ma pojedyncze dziurki.
    • mikams75 Re: flet do szkoły 4 klasa 09.09.18, 22:13
      a pomiedzy jakimi masz wybierac? wzielabym cos ze znanych firm - mollenhauer, yamaha (nie wiem czy ma drewniane) czy hohner, o ile sie zmiescisz w cenie, choc z tego co kojarze maja tez tanie wersje.
    • eliszka25 Re: flet do szkoły 4 klasa 09.09.18, 22:27
      przeczytalam filet i weszlam w watek, zeby zobaczyc o co chodzi big_grin

a co do tematu, to zgadzam sie z tym, co napisala lucyjkama. moja siostra grala przez ladnych kilka lat na flecie i tez pamietam stwierdzenie, ze dla poczatkujacych flet powinien byc plastikowy. moja siostra przez pierwsze chyba 2 czy 3 lata grala na flecie plastikowym. drewniany miala dopiero pozniej. na koncu taki z dwiema dziurkami.
      • mama-ola Re: flet do szkoły 4 klasa 09.09.18, 22:35
        Starszy syn też miał plastikowy. Teraz jednak jest konkretne wymaganie, drewniany, wiec muszę taki kupić. Nie chcę wiedzieć lepiej niż nauczycielka, ci dziecko powinno mieć smile
        • eliszka25 Re: flet do szkoły 4 klasa 09.09.18, 22:48
          no nie, skoro nauczycielka konkretnie powiedziala, ze ma byc drewniany, to tez bym sie nie klocila. po co robic dziecku siare w szkole.
      • lily_evans11 Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 17:58
        Hm, córka miała plastikowy - żelowy, piszczal niemiłosiernie przy każdym mocniejszym dmuchnieciu. Żałowałam, że nie poszukałam drewnianego.
        • leni6 Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 22:02
          Ja tez mam takie wspomnienia, cieszyłam się na muzyce że mam drewniany a nie to plastikowe piszczace paskudztwo, ale to było 20 lat temu, może się coś zmieniło.
          • lily_evans11 Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 22:26
            Nie, to było całkiem niedawno. I te flety żelowe niby lepsze niż zwykły plastik, a cena też niemała, 65 zł (kupiłam, bo ładnie i solidnie wyglądał big_grin)
    • mama-ola Re: flet do szkoły 4 klasa 09.09.18, 22:36
      Dziękuję za linki, zaraz poprzeglądam smile
    • mum2004 Re: flet do szkoły 4 klasa 09.09.18, 23:35
      Wyciągnęłam mój stary drewniany że szkoły. Zagrali gamę, kolędę i kurki trzy. Spisał się znakomicie.
      • czarna_kita Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 07:32
        Jak najtańszy. U nas też był wymagany drewniany więc pognalismy do muzycznego wybierać ten najlepszy dla dzieciątka. Ale pan w muzycznym szczerze nam odradził wybór tych och i ach. Powiedział że to w sumie tylko na chwilę i naprawdę bez sensu kupować ten z wyższej półki. Potem to tylko leży. I tak też się stało. Dzieci się nauczyły kolęd, używały fletow pół roku i teraz leżą szmyrgnięte w szafie. Nigdy więcej nie były tykane.
        • mama-ola Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 08:56
          U nas nie musi być zaraz z górnej półki, no ale dostosowany do wymagań nauczycielki (czyli drewniany, a nie plastikowy) już musi. Używać będą 4 lata, więc nie tak krótko. Odżałuję to 60 zł czy ileś tam wink
          • mikams75 Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 09:13
            60 zl to nie jest gorna polka wink
            • mama-ola Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 09:31
              > 60 zl to nie jest gorna polka wink

To wiem wink Widziałam i takie po kilkaset złotych, dla uczniów szkół muzycznych zapewne.
              • mikams75 Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 09:51
                a i po kila tysiecy by sie znalazlo wink

w kazdym razie instrument nawet na poczatek nie moze byc badziewny, bo ma fatalny dzwiek, zle sie lapie dziurki i to zniecheca.
          • lucyjkama Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 12:22
            4 lata??? Muzyka jest jeszcze w 8 klasie? Technika odchodzi chyba w 6.
            • mama-ola Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 12:25
              > 4 lata??? Muzyka jest jeszcze w 8 klasie?

Nie, 4 lata, to znaczy, że kończy się w 7 klasie.
    • mama-ola Kupiłam dziś flet! Dziękuję 10.09.18, 09:33
      Flet sopranowy renesansowy drewniany z wyciorem, pokrowcem i tabelką chwytów jest już w drodze.
      Dziękuję za wszystkie porady.
    • postka Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 09:48
      ja swojej córce kupiłam plastikowy, nie wiem nawet ile kosztował, jedyny dostępny w Carrefour.

I jak go kupowałam, to przyszło mi do głowy, że naprawdę chyba bardzo bogate mamy państwo (i rodziców) i bardzo mądre dzieci, że czas szkolny jest przeznaczony na takie absurdy jak granie na flecie. Jak dziecko ma zainteresowania/talenty muzyczne, to na tym etapie edukacji już jest to wiadome i (zakładając normalnych rodziców) rozwijane. A wszystkim pozostałym dzieciom granie na flecie jest doskonale zbędne i absolutnie nic nie wniesie. Nie wiem, co córcia będzie miała jeszcze w ramach Muzyki, ale mam nadzieję, że nauczą ją czegoś, co ma szanse się przydać w przyszłości w ramach tzw. wiedzy ogólnej...
      • mikams75 Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 09:55
        minimum rozumienia muzyki, dzwiekow i zapisu nut to wg mnie jest element wyksztalcenia ogolnego. Nie ma prostrzego instrumentu od fletu, zeby dzieci to minimum przyswoily. A o wiele latwiej zrozumieja co to jest gama i nuty jak nie beda sie uczyc "na sucho". Ale ok, rozumiem, ze to minimum teorii muzyki dla niektorych tez jest zbedne.
        • little_fish Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 10:05
          Dzwonki są chyba prostsze
          • asia_i_p Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 22:37
            Niekoniecznie, bo musisz odrębnie kontrolować obie ręce, a to spore wyzwanie dla początkującego. Na flecie masz tylko jedną melodię solową.
      • mama-ola Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 10:00
        > czas szkolny jest przeznaczony na takie absurdy jak granie na flecie

Nie zgadzam się z Tobą. W ten sposób można zanegować wiele rzeczy: absurd śpiewania, rysowania, biegania wokół boiska, dodawania słupków, ręcznego pisania, różne rzeczy już krytykowano...
        Muzyka na poziomie podstawowym należy do wykształcenia ogólnego.
        • mikams75 Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 10:12
          i w ogole uwazam, ze fajnie, ze sie nauczycielce chce. Bo dla nauczycielki o wiele proscie jest narysowac nuty na tablicy, strzelic kilka teoretycznych faktow i kazac sie nauczyc tego dzieciom na pamiec.
        • postka Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 12:01
          mama-ola napisała:

> > czas szkolny jest przeznaczony na takie absurdy jak granie na flecie
          >
          > Nie zgadzam się z Tobą. W ten sposób można zanegować wiele rzeczy: absurd śpiew
          > ania, rysowania, biegania wokół boiska, dodawania słupków, ręcznego pisania, ró
          > żne rzeczy już krytykowano...
          > Muzyka na poziomie podstawowym należy do wykształcenia ogólnego.

Ja się zgadzam, że muzyka należy do wykształcenia ogólnego i się powinno znać koncepcję nut i gam, ale czy flet do tego potrzebny? Chyba wolałabym, żeby w ramach muzyki pokazano dzieciom różnorodność gatunków muzycznych, zachęcano (pracami domowymi, a jakżesmile) do poszperania w archiwach muzycznych rodziców (albo w internecie jak inaczej się nie da), rozbudzano wrażliwość na muzykę i zrozumienie różnorodności. Ja miałam flet w podstawówce też i pamiętam tylko całą klasę piszczącą do bólu uszu i frustrację, że nikomu nie wychodziło jak powinno.

Co do plastyki - jak ktoś rysować nie umie, to nie umie i już i zmuszanie go do rysowania/malowania (i jeszcze dawanie za to ocen!) fajne nie jest. Za to nie wiem dlaczego na plastyce (przynajmniej za moich czasów) nie było zajęć tłumaczących malarstwo takie czy inne, rzeźbę, jak na nie patrzeć, jak rozumieć i co fajnego w tym właściwie jest.

Przekonam się w tym roku, czy wszystkie fantastyczne reformy edukacji zajrzały w takie rejony, czy jak zwykle wiele hałasu o nic.
          • mikams75 Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 12:27
            to co piszesz jest ciekawe ale jedno drugiego nie wyklucza; flet nie jest konieczny ale dzieci latwiej pojma podstawowe elementy wykorzystujac je niz uczac sie na sucho.
            Jak klasa piszczala na fletach i sie frustrowala to znaczy, ze zle uczono. Srednio rozgarniete dziecko bez zdolnosci muzycznych zagra na flecie prosta melodie. Z wieksza latwoscia niz rozne zadania plastyczne.
          • mama-ola Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 12:34
            > jak ktoś rysować nie umie, to nie umie i już i zmuszanie go
            > dorysowania/malowania (i jeszcze dawanie za to ocen!) fajne nie jest.

W ten sposób można wszystko... Podstaw odpowiednio:
            liczyć - do liczenia słupków i innych procentów
            czytać - do czytania nieciekawych dla niego książek
            ćwiczyć - do robienia przysiadów czy skoków przez kozła

To dość niebezpieczne podejście.

Moim zdaniem te wszystkie przedmioty dobrze jest pokazywać małym dzieciom, bo one mają jeszcze dużo entuzjazmu i otwartości. I przede wszystkim liczy się dla nich, czy pani jest miła. Jak jest miła, to chętnie i narysują, i pobiegną, i we flet podmą.
            W liceum już tak prosto nie jest i tam jest segregowanie uczniów wg zainteresować i predyspozycji.
            • postka Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 13:58
              no niebezpiecznie się zbliżamy do rozważań filozoficznychsmile

Jestem niestety beztalenciem artystycznym, narysować umiem wyłącznie siedzącego psa według sprytnej metody w której tylko pysk i uszy widać. Jak występowałam w zespole taneczno-wokalnym, to kazano mi wyjść z zajęć wokalnych, tak fałszowałam. Myślę, że rysowania i śpiewania nie można porównywać do liczenia i czytania, bo to czy się będzie dobrze rysować i śpiewać nie wynika z ilości włożonego wysiłku, tylko z talentu. A liczenie słupków czy czytanie książek nie wymaga talentu a wyłącznie samozaparcia i ćwiczeń. Podobnie jest z przysiadami.
              • mikams75 Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 15:20
                zagranie prostej melodii na flecie tez nie wymaga taletu a wlasnie cwiczen i checi.

A z tym czytaniem to nie wiem czy talent nie jest potrzebny - jedni czataja cale zycie dosyc powoli, inni lykaja ksiazki w ekspresowym tempie. Dla mnie to talent takie szybkie czytanie.
      • hopsi-daisy Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 10:03
        A mi się gra na flecie przydała teraz, po 30 latach (tak, nadal pamiętam). Tak jak pisze mikams - czytanie nut i te sprawy. Córka zaczęłam grać w szkolnej orkiestrze na flecie poprzecznym (jak grałam na prostym - a jakże) i teraz... mogę jej pomóc w lekcjach, tak jak w innych przedmiotach.
        • hopsi-daisy Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 10:05
          Aha - teraz kupiłam sobie flet tenorowy (sopranowy jest dla mnie za mały) i ćwiczymy z córką razem, przynajmniej ją to zachęca.
          • mikams75 Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 10:18
            Siostro! big_grin
            ja znalam nuty z mlodosci ale na flecie zaczelam sie uczyc w doroslosci, pozniej grywalam z corka a w koncu tez sobie kupilam tenorowy, ale jednak musze jeszcze palce porozciagac, bo z trudnoscia dosiegam do samego dolu. Ale dzwiek tenorowy ma fajny smile
            • hopsi-daisy Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 10:48
              Bardzo fajny, i mi też palca małego nie starcza, trochę mnie to wkurza, tzn palcem sięgam bo ta dolna dziurka ma takie ustrojstwo fajne, ale wtedy serdeczny mi się przesuwa jakoś i piszczy niemożliwie. Ale ja wogóle mam krótkie palce z natury, więc tym bardziej ciężko smile
    • tsaria Re: flet do szkoły 4 klasa 10.09.18, 11:14
      Ja kupiłam za 8 zł flet plastikowy. Pani od muzyki poszła do pobliskiej hurtowni, pooglądała flety i powiedziała, żeby większą ilość zamówili, bo będzie tu uczniów przysyłać. Wybrała właśnie taki za 8zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka