Dodaj do ulubionych

paradne, w temacje inteligencja z dziada pradziada

17.09.18, 17:36
nowy wątek, bo tam już tak gęsto, że ...

po pierwsze primo:
paradne jest wypowiadanie się przez tych zdziadapradziada o poprawności językowej tych nie zdziadapradziada, gdy sami (ukłony ardzuna) piszą 'odświerzacza', zdanie zaczynają od 'mi' i tak pięknie deklinują jak tu: "Glupiś. Jestem pewna, ze slyszac o żonie, obciazoną "tyloma" obowiązkami, "

po drugie primo: my zdziadapradziada wiemy, że.... i to jest prawda objawiona, a jak się nie daj bóg odezwie taka verdana, to mamy dwa wyjścia:
1) verdana nie jest anonimowa i trudno jej zarzucić, że ona nie zdziadapradziada, ale zawsze można napisać, że to jednostkowe przypadki i się nie zna, no bo przecież taki niewiadomokto, na pewno ma lepsze rozeznanie, niż ktoś, kto w tym tkwi.
2) można liczyć na to, że nie wszyscy kojarzą verdanę realną i zrobić piękną wrzutkę o upolitycznionej i "splorytyzowanej" historii i socjologii (no sama taka jesteś, to i nie widzisz)

po trzecie primo ( i tu by się bardzo przydała verdana z jej wiedzą), gdzieś mi po głowie się snuje, po lekturze ksiąg jakubowych, że przechodzący z własnej religii na chrześcijaństwo żydzi otrzymywali nazwiska swoich chrześcijańskich protektorów (nazwiska, niech będzie, arystokratyczne i szlacheckie). i może te pięknie brzmiące szlachecko-arystokratycznie nazwiska to nie od tych 'wysoko' urodzonych.

ps. dla tych zdziadapradziada, które mnie zaraz pouczą, że istnieje secundo i nawet tertio, taka malutka informacja: jam (między innymi) klasyk, ergo znam i łacinę i starą i nowa grekę.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 17:44
      Lubię cię ze względu na głowę słonia, ale nie rozumiem, po co utworzyłaś kolejny wątek lamentacyjno-dowalający.
      • alpepe Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 17:53
        Ale jak już jest, to kiedyś w jednym wątku słusznie zauważono, że niektóre ematki wręcz chełpią się ignorancją.
        • ganesza Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 18:29
          no właśnie ignorancja i nawet chełpienie się nią. to nie jest takie oczywiste i proste. pamiętam wątek o Grotowskim i jak bardzo mnie zaskoczyła beataj (którą bardzo lubię i cenię), która właśnie tak się chełpiła swoja ignorancją. a potem chwilę pomyślałam i dotarły do mnie dwie rzeczy:
          primo: dla mojego pokolenia, to faktycznie wstyd by nie wiedzieć, ktozaczgrotowski
          secundo: dla pokolenia beataj może i trochę wstyd, ale to trzeba by mocno w kulturze siedzieć, więc chyba nie wstyd. ale taka straszliwa odsądzająca od czci nagonka, że nie zna MUSI wywołać taką reakcję. nie, nie sprawdzę. nie, nie dowiem się. i dlatego tak nie trawię tych wszystkich z dudywziętych wyższościowych wypowiedzi.
          a tak przy okazji to może zachęcę choć niektóre forumki do teatru pieśń kozła, czasami można ich usłyszeć/zobaczyć we Wrocławiu.
          • chocolatemonster Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 18:47
            Ja nie lubie nie wiedziec i chelpienie sie ignorancja uwazam za wade. Inteligentny czlowiek gdy nie wie to zapyta, postara sie znalezc odpowiedz. Inny inteligentny nie wysmieje tylko odpowie, wskaze gdzie szukac informacji. Niewiedza to nie powod do wstydu ale wstydem jest tkwienie w niewiedzy. Moge nie wiedziec jak nalezy sie zachowac na kolacji u hrabiny i to nie wstyd ale gdy zostane na takowa zaproszona powinnam dolozyc staran zeby umiec wlasciwie sie zachowac. W watku Diony niektore forumki pisza, ze plebsowi nigdy sie taka rzecz nie uda co ja uwazam za glupie.
            • verdana Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 18:57
              Problem tylko z tym, że każde pokolenie, grupa zawodowa itd zakłada, ze ich wiedza jest wiedzą "podstawową" i skoro oni wiedzą, to jeśli ktoś nie słyszał, nie wie - jest ignorantem. Ignorantami jesteśmy w pewnych dziedzinach wszyscy. I nie jestem przekonana, czy koniecznością jest zawsze szukanie informacji, także na tematy oczywiste dla innych, ale które nas nie interesują. Być moze skłania mnie do tego postawa mojego osobistego męża, który traktuje niewiedzę na temat tego, kto jest przywódcą opozycji w Hajdarabadzie i co zdarzyło się w 1944 roku w okolicach Zilina w Czechach (założono linię trolejbusową, jakby kto nie wiedział) jako przejaw ignorancjismile
              • chocolatemonster Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 20:03
                Oczywiscie, ze dla ekspertow w danej dziedzinie nieznajomosc pewnych rzeczy wyda sie ignorancja. Jesli jednak jest 'afera z Grotowskim' a ja nie wiem kto zacz to dla samej ciekawosci sprawdze. Niejasno sie wyrazilam.
            • ganesza Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 19:04
              co do końcówki pełna zgoda. stąd ten wątek. co do początku, to w pierwszym odruchu zgoda. ale, po chwili namysłu. to co wiemy, wiemy, bo to nasz czas. nie nasz czas i nie wiemy. i pewnie zrobiłoby nam się ciut nieswojo, pewnie byśmy się doumiały, ale po drodze ktoś nas sponiewierał, bo on wie, a my nie. i w takiej sytuacji nie dowiesz się, nie doumiesz, a nawet, gdyby to się nie przyznasz ,że już wiesz. to tak jak w wątku do którego nawiązałem
      • ganesza Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 18:12
        już się tłumaczę. ja w sumie mało piszę, bo jak mnie coś ruszy, to daję sobie czas na to, by trochę ochłonąć i nie rzucać się adwersarzowi do gardła. ale ten wątek, do którego się odnoszę, budzi we mnie emocje nadal, ale jest już tak długi, ze wpisywanie się w odpowiednie miejsca nie ma już sensu. plus to nie jest wątek lamentacyjno-dowalający. lamentowanie to nie moja bajka. dowalanie" hmm... potrafię i to bardzo, ale staram się już nie.
        a wątek nowy, bo temat ciekawy, i bardzo bym chciała poczytać verdanę (np. i m.in.), ale wiem, że tam się już nie odezwie. i wcale się nie dziwię.
        • verdana Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 19:03
          Nie będę albowiem szargać nazwiska Tadeusza Manteuffela, a właściwie Taddaeusa Juliusa Josepha von Manteuffel, który chyba był baronem kurlandzkim czy kimś takim. Z plebsu, jak wiadomo.
          • ganesza Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 20:00
            Verdano, proszę, wypowiedz się w temacie tych przechrztów (?), bo tutaj nie odrobiłam wielugodzin bibliotecznych, by poznać realia.
            • nangaparbat3 Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 22:48
              Ganesza, jestes pewna, że chciałas użyć słowa przechrzta?
              Poza tym oprocz frankistów byli też chocby Tatarzy (na przyklad adoptowani do herbów za Stefan Batorego) slużący Rzplitej, którzy otrzyywali bardzo polskie szlacheckie nazwiska, a profesor Łepkowski opowiadał, że skłoceni magnaci mieli zwyczaj nadawania swoim chlopom nazwisk adwersarzy.

I jeszcze przypomniała mi się taka anegdota: w początku lat 80. ubieglego stulecia kochałam się na zabój w panu o nazwisku Kamiński. jest ono tak powszechne, że nie mam najmniejszych obiekcji, by je ujawnić na forum. wedrowalismy razem po gorach, i ktoregos dnia na postoju moj ukochany, nie pamiętam już z jakiego powodu, przedstawil sie z nazwiska jakiemus starszemu (jak mi się wowczas wydawalo) panu. Pan rzekl, wyciągaąc rękę, by mocno uscisnac dloń mego ukochanego: A, Kamiński, też szlachcic!
              ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
              "Koło Wiedeńskie najchętniej z Heideggera czerpało przykłady dla swej tezy, że twierdzenia filozoficzne pozbawione są sensu."
              • ania-z-lasu Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 23:11
                "magnaci mieli zwyczaj nadawania swoim chlopom nazwisk adwersarzy" wyborne! Kanalie! big_grin
              • ganesza Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 18.09.18, 03:39
                nie jestem, stąd pytajnik w nawiasie. choć z drugiej strony widziałam na pewno użyte w takim znaczeniu i to nie raz w różnych wspomnieniach i pamiętnikach z czasów dość odległych.
                • verdana Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 18.09.18, 10:15
                  Zgadza sie - to termin powszechnie używany przez międzywojenne środowiska żydowskie, choć w znaczeniu zdecydowanie pejoratywnym. Jednak sama waham się, jakiego terminu użyć zamiast niego.
                  Co do nazwisk - trzeba pamiętać, że nazwiska niekoniecznie były powszechne w danych wiekach. Dopiero w XIX wieku zaczęto porządkować tę kwestię i E.T.A. Hoffman, na polecenie władz nadawał warszawskim Żydom nazwiska, niemieckobrzmiące, które wymyślał sam. Dlatego jest w nich tyle róż, złota i kamieni.
              • verdana Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 18.09.18, 10:08
                Przechrzta jest terminem pejoratywnym, ale używanym przez obie strony. W dodatku Ganesza dodała znak zapytania, bo nie jest pewna jak nazwać to zjawisko. Ja prawdę mówiąc, też miałabym problem, bo "ochrzczeni Żydzi" to termin niepoprawny, "neofici"trochę nie pasują. Trudne.
                • asia_i_p Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 18.09.18, 10:16
                  Konwertyci? Czy to kalka z angielskiego?
      • ganesza Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 18:57
        ganesha słonia to lubić należy (mój skrajnie subiektywny osąd) za jego śliczny brzuszek i jeszcze śliczniejszy taniec. a tak poza tym to akurat nie do Ciebie to taki bógsłoń tych kilka ton waży i jak go ktoś bardzo zdenerwuje to może swoją wdzięczna słoniową nózką...
        ps. by nie drażnić forumek tym razem zupełnie odpuściłam sobie przecinki.
    • mgla_jedwabna Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 17:56
      Arystokratyczne i szlacheckie nazwiska otrzymywali także chłopi uwalniani z pańszczyzny w czasach, gdy najprostszym sposobem obdarowania chłopa wolnością było dopisanie go do herbu i zrobienie z kmiotka nominalnego szlachcica.
      • pani-noc Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 20:55
        Dodam, że w czasie wojen wiele rejestrów, ksiag itd zostało puszczonych z dymem dlatego w przypadku wielu rodów absolutnie nie da się ustalić czy pan X pochodzi z "tych" Xów czy jest potomkiem chłopa pańszczyźnianego, któremu przydzielono takie nazwisko.

I dobrze.
    • danaide Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 17:56
      A może z babki prababki, jak postuluje wiele ematek...?
    • grrru Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 18:02
      Czepiając się błędnej deklinacji, wypadałoby zadbać o interpunkcję wink Klasyk powinien wiedzieć, że przy wyliczeniach z "i" potrzebne są przecinki.
      • ganesza Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 18:44
        zapomniałam o kolejnym ps. przecinki wrzucam całkowicie przypadkowo. wiem,. że powinny być, to wrzucam na chybił trafił.
        ps. jeśli ktoś ma ochotę mi dowalić, ot tak, by się lepiej poczuć, to zapraszam. akurat na mnie nie robi to wrażenia. najmniejszego.
        pps. możesz mi wyjaśnić, co Cię tak wnerwiło w mojej wypowiedzi, że się przecinków czepiłaś/ bo przeca nie przecinki. identyfikujesz się z ardzuną?
        ppps. klasyk może mieć (a pewnie i powinien) rozeznanie w interpunkcji 'klasycznej'. interpunkcja polsko-współczesna ma się do tej z przed wieków, w innych językach, nijak.
        • grrru Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 19:43
          Nic mnie nie wnerwiło. Zawsze mnie bawi, kiedy ktoś czepia się cudzych błędów i w tejże czepliwej wypowiedzi robi swoje smile
          • ganesza Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 20:29
            a to ja się znowu zahmykam, hm, hm, hm. pani była, o ile się nie mylę, w wątku pierwotnym i pani nie zauważyła, że się nie czepiam błędów językowych jeno wytykania tym niezdziadapradziadababkiprababki, że nie znają polszczyzny bo oni niezdz.... przy równoczesnym waleniu baboli ortograficznych i wszelkich innych?
            na wszelki wypadek zaznaczam. nadal przecinki wrzucam przypadkowo. wiem jaka powinna być średnia przeciętnaprzecinkowanlinijkętekstu i tego się trzymam.
            • ania-z-lasu Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 23:10
              Ale mała literka tak na początku zdania? big_grin Nie czepiam się, żarcik taki. sama tak czasem piszę. Tu je forum, nie Sorbona.
    • chocolatemonster Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 18:09
      Juz sie pogodzilam z tym, ze z dziada-pradziada jestem plebs. Po przemysleniu doszlam do wniosku (madrze napisala o tym Kura w swoim watku), ze przeciez nie zalezy mi na opinii ludzi, ktorzy nic o mnie nie wiedza. Dziwi mnie tylko, ze w 'tych czasach' mozna kims gardzic tylko dlatego, ze 'urodzil sie po zlej stronie torow'.
      • verdana Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 18:19
        Mój teść jest z dziada pradziada plebs. Nie bardzo rozumiem zatem, dlaczego na malarstwie i muzyce zna się lepiej ode mnie, a jeśli chodzi o poprawną polszczyznę to raczej go nie przebiję, bo jednym z fakultetów, jakie ukończył była polonistyka. Jego rodzeństwo nie gorsze.
        I nie, to nie jest jednostkowy przypadeksmile
        • chocolatemonster Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 18:30
          Wydaje mi sie, ze ludzie lubia sobie szufladkowac imnych bo tak prosciej i bezpieczniej dlatego 'elita' odczuwa niepokoj gdy okazuje sie, ze pan Mietek hydraulik idzie do opery (znam osobiscie) a pani Genowefa, niezamozna emerytka z bloku komunalnego, genialnie gra w szachy (tez znam).
          Oczywiscie mam swiadomosc, ze nawet gdybym teraz wygrala jakas zawrotna sume pieniedzy to osoba pokroju Daphne Guiness nie zaprosilaby mnie na herbatke do swojego ogromnego apartamentu na Manhattanie😁 A na koncert noworoczny do Wiednia i tak kiedys z mezem pojedziemy.
          • verdana Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 18:32
            A ja nie pojadę, bo mnie muzyka nudzi. I tyle, jeśli chodzi o pokolenia wykształconych przodkówsmile
            • chocolatemonster Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 18:40
              Najwazniejsze zeby byc wiernym sobie i nie robic czegos 'bo wypada'. Znam osoby, ktore maja mnostwo 'madrych' ksiazek na polkach bo tak wypada i fajnie sie prezentuja ale nigdy do nich nie zajrzeli i nie zajrza. Ja po latach czytania tekstow typu 'symulacja i symulakra' robie sobie detoks i czytam rzeczy latwe, lekkie i przyjemne (albo slucham np 'Amerykanskich Bogow'). Moj pracujacy w fabryce maz uwielbia muzyke klasyczna (ja wole rocka i muzyke filmowa). Wspomiane 'Ksiegi Jakubowe' patrza na mnie z wyrzutem bo czekam na chwile skupienia i ciszy w domu (i dlugie zimowe wieczory).
              • antonina.n Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 18.09.18, 06:30
                Hehe. Mój mąż jest muzykiem jazzowym, który właśnie 26 minut temu rozpoczął poranną zmianę w fabrycesmile. No tak nam się niefartownie poukładało. Fajnie mieć dobre geny i inteligenckie wzorce rodzinne, ale jak się nie ma, to nic nie stoi na przeszkodzie żeby i tak czytać książkismile.
    • chocolatemonster Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 18:18
      Dodam tylko, ze o ile ja jestem klasa pracujaca (ktos musial po smierci rodzicow ogarnac dobrobyt rodzenstwa) to moj brat i siostra dzieki moim (i mojego meza) robotniczym rekom ukonczyli dobre kierunki na dobrych uczelniach i niezle teraz zarabiaja i korzystaja z zycia.(koncerty, podroze, pasje). Wszystko tez wskazuje na to, ze moje dziecko (mimo swojego zaburzenia) rowniez bedzie mialo inny start w dorosle zycie niz ja.
    • edelstein Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 18:27
      Ze tez wam sie chce licytowac 😂
      • verdana Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 18:30
        Przeciwnie. Chce nam się udowodnić, ze licytacja nie ma sensu, a poziom człowieka nie zależy od tego, z jakiej rodziny się wywodzi, tylko co sobą reprezentuje.
        • edelstein Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 18:38
          Przeciez to bedzie kolejna licytacja, bo to jak wiadomo zasluga urodzic sie w rodzinie arystokratow😂
          • verdana Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 18:43
            Jakoś arystokracji tu nie widzę.
            • alpepe Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 18:47
              Wiesz, może sobie ceni dyskrecję wink Jedną hrabiankę tu na forum ponoć mieliśmy.
              • verdana Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 18:48
                Tyż prawdasmile
              • ania-z-lasu Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 20:06
                Z wątku jatkowego, z którego urodził się obecny, można łatwo wnieść, że ani inteligencja, ani arystokracja tu na forum bynajmniej dyskrecją nie śmierdzi.
              • chatgris01 Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 21:07
                alpepe napisała:

> Wiesz, może sobie ceni dyskrecję wink Jedną hrabiankę tu na forum ponoć mieliśmy.
                >
                >

Jesli to ta, o ktorej mysle, to czytajac niektore jej wypowiedzi myslalam sobie, ze jesli naprawde jest hrabianka, to jej przodkowie obracaja sie bez przerwy w grobach...
                • claudel6 Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 18.09.18, 00:21
                  ale co mają jej przodkowie do tego? serio myślicie, że arystokraci noszą jakieś inne geny?
                  • chatgris01 Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 18.09.18, 07:47
                    Nie chodzi mi o geny, tylko o tzw. wzorce rodzinne. I kindersztube.
            • edelstein Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 18:57
              W mojej rodzine byl hrabia,nawet jest to udokumentowane😂 akurat ci z tej czesci rodziny to ekhm parali sie hazardem,a mlodszy hrabia w chwili jakiegos zacmienia umyslowego zakopal resztke rodowego majatku.Sek w tym,ze potem nie potrafil sobie przypomniec gdzie. W d... mamm takie pochodzenie😂
              • verdana Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 18:59
                Mój przodek się zastrzelił, bo jego syn doprowadził go do bankructwa. A inny z miłości do Konopnickiej. Nie hrabiowie, ale też ładniesmile
                • edelstein Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 19:09
                  Ten co zakopal to mezalians popelnil,wiec sie skonczyla arystokracja 😂 ja sie zastanawiam jak ulomnym trzeba byc by zakopac majatek i nie wiedziec gdzie😎 zadna to renoma miec takiego polglowka w rodzinie nawet jesli ten polglowek wysokourodzony😂
                  • verdana Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 19:15
                    smile
              • ania-z-lasu Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 20:07
                O, witamy na licytacji big_grin
                • edelstein Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 22:21
                  No nie bardzo,po mezaliansie juz zadnych hrabiow ni ma i ogolnie mam wrazenie,ze Tatar do ktorejs z babek loza zawital acz pewna nie jestem.W sumie to o mojej rodzinie wiem malo.
                  • ania-z-lasu Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 22:35
                    Potomków Tatarów ci u nas dostatek. Wystarczy rzut oka na niektóre skośne oczy, ptasie profile wink
                    Polskę przeleciała cała rzesza nacji, tam i z powrotem. Parę genów przy tym upadło tu i ówdzie.
                    Lubię bawić się w odgadywanie przodków, cudzych i swoich smile
                    Najbardziej śmieszy mnie, kiedy słyszę nacjonalistyczne treści z ust osoby o wybitnych cechach semickich big_grin
                    • chocolatemonster Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 22:46
                      I przypomina sie 'Cud purymowy'. Albo Jadzia Chmura, blondynka z oczami koloru niedojrzalego agrestu, ktora ma 'corke pytlata z buszmenskimi wlosami' (po dziadku).
                      • ania-z-lasu Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 23:07
                        No to mnie się przypomina nasz rodzimy fenomen "zapatrzenia" big_grin
                    • edelstein Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 23:00
                      No wlasnie ja mam skosne oczy i ciemne wlosy 😎
                      • ania-z-lasu Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 23:08
                        Mam dalszego kuzyna, Tatar jak nic. Tylko wysoki jest, a Tatarzy byli raczej niscy.
                    • alpepe Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 18.09.18, 07:18
                      Ptasie profile u potomków tatarskich najeźdźców?
                      Miałam ucznia o nazwisku Czekaj, niewysoki, krępy, twarz Tatara.
                    • kura17 Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 18.09.18, 08:11
                      > Polskę przeleciała cała rzesza nacji, tam i z powrotem. Parę genów przy tym upadło tu i
                      > ówdzie. Lubię bawić się w odgadywanie przodków, cudzych i swoich smile

moi znajomi w pracy stwierdzili kiedys, ze ja mam w sobie sporo z wikinga, a raczej valkirii wink
                      ... i tak mi potop szwedzki przyszedl do glowy, hehe, moze i racje maja???
        • ganesza Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 19:40
          dokładnie tak
        • claudel6 Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 18.09.18, 00:19
          serio, te 700 wpisów jest na ten temat?? <facepalm>
          (ewidentnie jest jedno, co łączy wszystkich Polaków, lewicowych, centralnych i prawych - kompleksy. cala Polska powinna pójść na psychoterapię)
    • cosmetic.wipes Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 19:33
      Dajcie spokój z tym plebsem i arystokracją. Mój pradziad był księdzem, to dopiero dramat.
      • ganesza Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 20:05
        jaki dramat. tak zwana średnia przeciętna. akurat Ty jesteś sama w sobie tak (pozytywnie) wyrazista, ze byle jakim księdzem pradziadem nie musisz się tutaj lansować.
      • nickbezznaczenia Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 20:56
        U mnie stryjeczny dziadek, ale na szczęście rzucił to w cholerę i się ożenił.
      • chocolatemonster Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 21:18
        Czekaj, czekaj. To jest bardzo ciekawe😁
      • edelstein Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 22:23
        Kto ma ksiedza w rodzinie nie zginie😂
    • muchy_w_nosie Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 20:11
      Wy tak na serio?
    • echtom W temacie nazwiska 17.09.18, 21:42
      Mój dziadek, ten z czworaków dworskich, był nieślubnym synem dziedzica i służącej. Dziedzic zachował się przyzwoicie i dał mu swoje nazwisko i zapis w testamencie. Na testamencie orżnęło dziadka legalne potomstwo, nazwisko (pospolite i skromne, ale zawsze na -ski) zostało.
    • princesswhitewolf Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 23:38
      nuda. znowu wiejacy kompleksami watek o pochodzeniu i inteligencji.
      co cie obchodzi verdana? niech pisze co chce. Z zacieklych watkow inteligentny czlowiek odchodzi jak sie znuzy a nie histeryzuje i zaklada nowe dramatyczne watki wyciagajac glupoty z poprzednich watkow. Ogarnij sie, bo to tylko wirtualny swiat. Bez odbioru
      • chocolatemonster Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 17.09.18, 23:43
        No widzisz. A ty zamiast sie znuzyc i odejsc to dolaczasz sie do dyskusji. Bez odbioru😁
        • princesswhitewolf Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 18.09.18, 10:20
          do dyskusji na temat- nie

komentuje, ze ile mozna w kolko o tym samym pisac?
          • princesswhitewolf Re: paradne, w temacje inteligencja z dziada prad 18.09.18, 10:21
            z odbiorem lol

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka