Dodaj do ulubionych

Wyprawka dla noworodka szpital i dom...

07.10.18, 08:45
Za kilka miesięcy zostanę matką. Potrzebuję pomocy w skompletowaniu wyprawki. Jaki materac dla noworodka? Jaki polecacie? Jakieś konkretne firmy i modele? Ile zmian pościeli powinnam mieć? Nie będę karmić piersią (i nie będę na ten temat dyskutować) więc jakie i ile butelek powinnam mieć? I jakie smoczki? Czy zabierać butelki i puszkę z mlekiem do szpitala? Co dobrze mieć w torbie do szpitala? Już wiem, ze poród będzie cc i jestem juz umowiona z lekarzem w konkretnym szpitalu. Jakie kosmetyki dla noworodka? Będę wdzięczna za rady.
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 08:56
      Polecamy forum W oczekiwaniu i Niemowlę.
    • thea19 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 13:33
      kosmetyki tylko hipp, wystarczy plyn do mycia, zadnych oliwek, kremow, przydaja sie duze platki do mycia, ja uzywalam cleanic. mokre chusteczki tez hipp, butelki - avent, 6szt powinno starczyc, nie kupuj tych malenkich tylko srednie - 125ml, pieluchy - pampers premium, do szpitala mala paczka wystarczy. materac mam gryczano kokosowy, nie wiem jakiej firmy, w smyku kupilam. do szpitala wez czapeczki i pajace z wywijanymi mankietami (rekawiczki sa zbedne), przydadza sie tez pieluchy flanelowe i kocyk do zawiniecia bobasa.
      • katie3001 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 14:18
        W niektórych ksmetykchach Hipp jest Phenoxyethanol. W mleczku pielęgnacyjnym i w kremie pielęgnacyjnym. Ale oliwka jest fajna. Dzięki.
        • memphis90 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 17:22
          Każdy Ci napisze co innego. Ja miałam dla dwójki dzieci płyn do mycia Johnsona, lawendowy. Cały internet straszył alergiami skornymi, a u nas sprawdził się genialnie. I ten zapach... Do dziś kojarzy mi się z moimi niemowlakami...
          • aerra Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 12:45
            Mnie po oliwce J&J tak wysypało, że na dziecku nawet nie próbowałam eksperymentować i nigdy więcej nic tej firmy nie kupiłam wink
        • thea19 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 20:52
          przy normalnej skorze dziecka wystarczy tylko plyn do mycia. oliwki i kremy wszelakie sa zupelnie zbedne. na zime tylko potrzebny krem na twarz i finito.
          • black_magic_women Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 09:51
            thea19 napisała:

> przy normalnej skorze dziecka wystarczy tylko plyn do mycia. oliwki i kremy wsz
            > elakie sa zupelnie zbedne. na zime tylko potrzebny krem na twarz i finito.

U nas oprócz płynu był krochmal smile i awaryjnie tubka-próbka czegoś na odparzenia, sudocremu, albo nivei na odparzenia.
            • thea19 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 12:40
              mam probke kremu nivea na odparzenia 15ml, nie zuzylam nawet polowy przez rok. jak urodzilam starszego to byl szal na sudocrem zawsze i wszedzie - argument "bo tak". przy starszym zuzylam polowe probki sudocremu. tak samo kapanie dziecka w emolium - syf jakich malo a tak mocno to reklamuja i zachwalaja.
              • black_magic_women Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 10:05
                thea19 napisała:

> mam probke kremu nivea na odparzenia 15ml, nie zuzylam nawet polowy przez rok.
                > jak urodzilam starszego to byl szal na sudocrem zawsze i wszedzie -

Moje dzieci przy wszelkich uczuleniach, czy infekcjach miały od razu odparzenia, ot taka ich uroda i wtedy przydawały nam się ww.
      • sofia_87 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 10:02
        Jeśli chodzi o kosmetyki dla niemowląt oraz dla przyszlej mamy, to poczytaj blog Sroka o..., ja dzięki tej Pani postawiłam na pielegnacje dzieci naturalnymi kosmetykami smile
    • kota_marcowa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 14:10
      Zadałam to pytanie na forum przed porodem starszego syna, nie bardzo chciałam wierzyć matkom (najczęściej mającym więcej niż jedno dziecko), że w zasadzie prawie nic smile
      Jakże one miały rację big_grin
      Większość rzeczy, to zbędne bambetle. Ja niedługo rodzę drugie dziecko i tego samego błędu już nie popełnię smile
      Łóżeczko, materac jakiś tam standardowy kokosowy. Pościeli to na upartego i 2 zmiany ci wystarczą, zresztą noworodek i tak bardziej korzysta z kocyka, niż kołdry i poduszki. Z 10 pieluszek, jak coś uleje, do podłożenia itp. (ja tym razem w ogóle rezygnuję z tetrowych, flanelowe są ładniejsze i przyjemniejsze) Ubranek new born dosłownie kilka sztuk. Po pierwsze do końca nie będziesz wiedziała jak duże dziecko będzie (usg często się myli) po drugie, wyrośnie błyskawicznie, po trzecie, taki maluch w zasadzie wcale się nie brudzi. Kocyki ze 2 żeby jeden w razie czego przeprać. Na początek kup ze 2 butelki ze smoczkami 0-3m, w praktyce zobaczysz ile ci będzie trzeba. Na początek z 1 paczkę pieluch zero, mąż dokupi w razie potrzeby, mojemu synowi ze wszystkich marek najlepiej służyły Dady. Sporo chusteczek nawilżanych (na początku będzie sadzić kupę za kupą tongue_out ) Wanienkę użyłam np. tylko przez pierwsze kąpiele, bo nie miałam doświadczenia z dziećmi i bałam się, że mi się wyślizgnie i utopi, potem mąż kupił taką gąbkę podpórkę i kąpaliśmy młodego normalnie w wannie. Jakiś płyn do kąpieli i mycia (takie wszystko w 1) od pierwszych dni życia. W żadne przewijaki, podgrzewacze itp. gadżety się nie bawiłam strata pieniędzy. Aha, ja po kąpieli syna smarowałam zwykłą oliwką bambino, woda w wodociągach jest jaka jest, więc zeby nie miał suchej skóry. Tyłka jak nic się nie dzieje nie musisz smarować, ale jeżeli chcesz, to coś natłuszczająco nawilżającego, linomag, alantan.
      Wózek kupuję 3w1 u starszego się sprawdził, warunek, szerokie pompowane koła.
      Do szpitala, to zależy od polityki szpitala.
      U nas np. się nie kąpie w szpitalu w ogóle. Weź ze 3 pajacyki, jakąś czapeczkę, ze 2 pieluchy, kocyk, pieluszki zero, chusteczki mokre. Pamiętaj o foteliku na przejazd do domu i kombinezonie, jeżeli to będzie zima, czy wczesna wiosna. U nas jedzenie i butelki zapewnia szpital, musisz dopytać u siebie.
      Dla ciebie, jakieś koszule, bieliznę, ręcznik, kosmetyki, kapcie, szlafrok. Weź kubek i sztućce, żebyś się nie zdziwiła jak będziesz musiała jeść palcami big_grin Wodę mineralną niegazowaną, po cc każą ci pić. Majtki jednorazowe albo zwykłe i zapas podpasek poporodowych, będzie krwawo.
      Jak mi się coś przypomni, to dopiszę.

U nas jeszcze, największym hitem, choć nie zaraz po porodzie, okazał się leżaczek bujaczek.
      • thea19 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 14:25
        do fotelika (porzadnego, zestawy 3w1 niekoniecznie taki zawiera)) kupuje sie spiworek a nie kombinezon. zadka profilaktycznie niczym sie nie smaruje, tak samo jak pepka. wozek kupuje sie wg potrzeb, do miasta wielkie kola zbedne, lepszy kompakt. ubranka new born to mi starczyly na 3mce przy obu synach, kazdy powyzej 3kg, na dzien min 4pajacyki. Pianka do wanienki to siedlisko brudu i bakterii, jak chce karmic butelka to 2 sztuki to jest nic - po cc raczej nie bedzie jej sie chcialo ciagle stac przy zlewie.
        • kota_marcowa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 14:35
          Mój syn nie tolerował żadnych śpiworków, musiał mieć możliwość swobodnego wymachiwania członkami tongue_out A kombinezon jej się przyda na spacery. IMO śpiworek, to gadżet. Ubranka sobie (mąż) dokupi po porodzie, jak będzie znała faktyczne wymiary dziecka, mój syn był np. bardzo długi i niektóre ubranka new born były za krótkie, a reszta służyła do miesiąca, autorka pisze, że oboje są bardzo wysocy. Czapka new born, mu nawet na czubek głowy nie weszła. A ważył bardzo standardowo i był (nadal zresztą jest) chudy.
          • kota_marcowa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 14:37
            A butelki, to raczej się myje od razu, bo robi się syf. Już pomijając, ze typów butelek i smoczków jest na pęczki, to nie średniowiecze, w sklepach jest wszystko dostępne od reki, sprawdzi czy dziecku dany rodzaj pasuje i sobie dokupi.
            • lauren6 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 17:15
              > A butelki, to raczej się myje od razu, bo robi się syf.

Butelki po każdym użyciu trzeba wysterylizować. I tu się zaczyna zabawa, bo jak masz jedną butlę i nie masz sterylizatora to co te 2-3h stoisz w kuchni i gotujesz gar wrzątku.

Osobiście polecam zakup sterylizatora i 3-4 butli na start. Zaoszczędzi dużo czasu, prądu i wody na sterylizowaniu butelek, smoczkow itd.
              • memphis90 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 17:25
                Bzdura. Nie ma żadnego obowiązku sterylizowania butelek.
              • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 18:00
                Nie trzeba
              • magia Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 13.10.18, 23:22
                Rotfl
          • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 14:40
            Moje trzecie dziecko nie mieściło się po urodzeniu w rozmiar 56. Sióstra męża na gwałt kupowała nam w niedzielę większe ubranka. Dla porównania moje drugie dziecko wchodziło w rozmiar 56 przez 2 m-ce, a pierwsze przez 2 tygodnie. Ruletka!!!
            • mikams75 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 17:13
              ja zaczynalam od rozmiaru 46-48, dziecko urodzone po terminie, takze wlasnie, totalna ruletka.
              • lauren6 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 17:17
                Też że szpitala pamiętam rodziny, które na cito kupowały sąsiadkom z pokoju ubranka w rozmiarze 48.

Moje dzieci przez pierwsze 4-6 tygodni nosiły rozmiar 50-56.
                • milva24 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 17:32
                  A moja młodsza ledwo się w 56 mieściła.
                  • k.walentynowicz Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 10:41
                    urodziłam córkę z wagą 5 550 i 60 cm długa - rozmiar 62 wystarczył na tydzień - potem wskoczyliśmy w 68 od razu.
              • kitty4 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 26.05.25, 12:42
                Moje dziecko urodziło się długie na 62 cm i zacyznaliśmy od 68. Takze ten - nie ma reguł.
          • hanusinamama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 23:26
            A ja sie nie zgodze. Do fotelika najlepszy spiworek...bo wsadzasz dziecie do samochodu i jak ruszy to mzoesz go rozsupłąć z spiworka. W sensie odkryc. Jedz teraz w samochodzie z zapakowanym w zimowy spiworek dzieckiem w foteliku to ci sie zagrzeje na maxa.
        • lauren6 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 17:11
          > do wanienki to siedlisko brudu i bakterii

Prawda. Dostaliśmy w prezencie i wywaliłam.

W wanience to moje dziecko kąpało się do 2 rż. Wygodniej i bezpieczniej niż w dużej wannie.
          • memphis90 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 17:26
            Każdy lubi co innego - dla mnie wanienka ani wygodniejsza, ani bezpieczniejsza, pozbylam się grata kiedy tylko mogłam...
            • thea19 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 20:56
              mowa o piance do wanienki a nie samej wanience. ja osobiscie uzywam wanienki caly czas a mlody ma 14mcy. mam na stelazu i polecam szczerze bo wysokosc super, z krzesla za nisko, ze stolu za wysoko.
              • memphis90 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 07:56
                A, pianka, miałam przez chwilę. Wolałam foczkę do dużej wanny. Tak czy inaczej ja przeprowadzalam moje dzieci do dużej wanny kiedy tylko mogłam, nie znosiłam tego ustrojstwa na stelażu, tego uciążliwego wylewania wody. Wolałam usiąść przy wannie, a później (kiedy dzieci siedziały) już tylko w okolicach wanny.
                • thea19 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 08:18
                  ja mam ogromna wanne w ksztalcie lodki i bobas za maly by w niej stanac i zlapac sie rekami krawedzi, wanienka mu starcza. ma swojego pieska i plywajacy pojazd, kubeczki, zwierzatka i jest zabawa.
                • mikams75 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 10:52
                  ja wstawialam wanienke do wanny i dziecku nawet takiemu wiekszemu sie w niej wygodnie siedzialo i chlapalo (bez zalewania lazienki) no i mniej wody jednak szlo niz zeby nalac tak z pol wanny. Mialam wanienke z korkiem, wiec nic nie musialam dzwigac.
      • katie3001 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 14:25
        No właśnie o zbędnych bambetlach już czytałam i dlatego wolę zapytać na forum niż czytać poradniki. Niestety nie kupię wózka 3w1 bo głęboki dostatnę po siostrze a spacerówkę sobie kupię dopasowaną do mojego i męza wzrostu (jestesmy bardzo wysocy). O pieluchach flanelowych też słyszałam. W ogóle obecnie głebokie wózki są strasznie małe. Te gondole to prawie dla lalek wink. Ja mam 185 cm, maz ponad 190 to dziecko zanim usiądzie to z gondoli wyrośnie wink. I dzięki za wyczerpującą odpowiedź smile
        • turzyca Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 14:37
          Jedo ma model luna XXL, który ma metrową gondolę. Basson baby i trille też są tej długości.
          • katie3001 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 14:55
            Super. Dzięki smile
        • me-lissa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 15:57
          Emmaljunga też jest wielka a spacerówka rozkłada się na płasko. Córka spała w niej do trzecich urodzin a jest wysoka
          • turzyca Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 17:08
            Emmaljunga ma gondolę standardowej długości. Zaskakujące, ale prawdziwe.
            • afro.ninja Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 22:38
              I nie rozkłada się na płasko.
              • me-lissa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 11.10.18, 21:33
                Może zależy to od modelu? Nasza rozkładała się zupełnie na płasko a w gondoli młoda jeździła do ok 9go miesiąca (jest wysokim dzieckiem)
        • aguar Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 15:54
          A mi się przy wysokich rodzicach ważniejsze od długiej gondoli wydawało, aby dno gondoli było jak najwyżej, żeby się nie trzeba było schylać. Za moich czasów (przed dekadą) najwyższe były mutsy4rider.
          • turzyca Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 21:53
            >wydawało, aby dno gondoli było jak najwyżej, żeby się nie trzeba było schylać.

Nie macałam Jedo, ale Trille i Basson baby są bardzo wysokie, pałąki też można ustawić bardzo wysoko.
      • aankaa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 16:15
        kota_marcowa napisała:
        > zapas podpasek poporodowych, będzie krwawo.

po cc ?
        • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 16:19
          Co za różnica? Krew jest z macicy. Po cc macicę się ma nadal.😂
          • kota_marcowa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 16:26
            big_grin
        • black_magic_women Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 17:04
          aankaa napisała:

> kota_marcowa napisała:
          > > zapas podpasek poporodowych, będzie krwawo.
          >
          > po cc ?
          >
          Mniej niż po sn, ale jednak
        • landora Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 23:13
          Po cc krwawiłam jak szalona, zakrwawiłam pościel i podpaski nosiłam jeszcze długo po wyjściu ze szpitala.
        • aerra Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 12:50
          Przecież się macica musi obkurczyć i pozbyć całej wyściółki... co za różnica czy CC?
      • landora Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 23:11
        Chusteczki nawilżane kupione przed porodem zużyłam dopiero przy rozszerzaniu diety big_grin
        Przedtem myłam dziecku pupę wacikami zwilżonymi wodą. A starszemu pod kranem.
        Za to ciuszków potrzebowałam więcej, niż kilka sztuk, bo dziecko się przesikiwało albo kupa wypływała... Poza tym nikt mi nie powiedział, że siusiak musi leżeć w pieluszce skierowany w dół - a sama wpadłam na to dopiero po tygodniu.
        W szpitalu dawali ciuszki dla dziecka, potrzebne były tylko na wyjście, a te przywiózł mąż w dniu wypisu. I dawali podpaski.
      • kasiap0585 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 22:57
        Skromna wyprawka - zgadzam się w 100%, ale pieluszki zero? Z tego co widzę to rozmiar 1,5-2,5kg wiec dla wcześniakow raczej. Ja np. niespodziewanie urodziłam 4,5 kg dziecko. Na szczęście intuicyjnie kupiłam tylko jedno małe opakowanie jedynek. Po 5 dniach bylismy już na dwójkach.
        • kota_marcowa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 23:05
          Aż musiałam sprawdzić, faktycznie, to były jedynki, 2-5 kg.
    • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 14:10
      Jak dla mnie to :
      -materac nie potrzebny, każde z mojej trójki dzieci spało ze mną
      - pościel nie potrzebna bo patrz wyżej
      - poduszka tzw klin przydatna gdy dziecko ulewa (z mojej trójki dzieci do jednego takiej poduszki potrzebowałam)
      -moje piersiowe więc nie znam się na smoczkach i butelkach
      - mleko dawali w szpitalu jak matki chciały dokarmiać ale jeśli planujesz od razu butlę to bym brała mleko zeby sie nie prosić
      - kosmetyki nie są właściwie potrzebne. Szampon do włosów jak długie a jak nie to tylko mydełko, krem do tyłka w razie podrażnień i olej kokosowy do natluszczenia skóry w razie potrzeby i na ciemieniuchę.
      • thea19 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 14:25
        olej kokosowy jest niezdrowy nawet dla doroslych
        • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 14:35
          Niezdrowy do jedzenia. Na skórę jest idealny. Super ją natłuszcza I odżywia. I nic tak skutecznie nie likwiduje ciemieniuchy jak olej kokosowy.
          • memphis90 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 17:28
            No nie, kokosowy ma działanie komedogenne, czyli zatyka pory - przy cienieniusze to najgorsze możliwe połączenie...
            • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 21:18
              No co Ty nie powiesz🤣 nam położna poleciła i był to jedyny środek jaki usunął ciemieniuchę i to po jednej aplikacji. Wczedniej walczyłam dlugo stosując środki apteczne i nic nie pomagało. Lekka ciemieniucha wróciła co prawda po kilku miesiącach ale znowu po jednej aplikacji był spokój. I już nie powróciła. Poleciłam olej kokosowy bratowej męża i ich synkowi też olej kokosowy pomógł od ręki. I u nich ciemieniucha nie powrócila wcale. Nie znalazłam nic lepszego na ciemieniuchę.
              • memphis90 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 08:00
                No to przyjmij, że dermatolodzy mają inną opinię w temacie ciemieniuchy (generalnie oleje i oliwki mogą ją wręcz wywołać) i wątpię, by jedna aplikacja czegokolwiek wyleczyla klasyczną, taką z nasilonym łojotokiem, zapaleniem skóry, masą nawarstwionych łusek i często z nadkazeniem grzybiczym.
                • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 08:18
                  Było masę łusek zbitych w żółte skorupy. Moje trzecie dziecko urodziło sie z dlugimi włosami i ciemieniuchę miało mega nasiloną gdyby porownać do mojej starszej dwójki. Nic nie poradzę na to, że wiele matek używa olej kokosowy na ciemieniuchę z rewelacyjnym efektami. Ciekawe czemu wbrew twoim czarnym wizjom działa i jest polecana przez personel medyczny i rodziców. Może zejdź trochę na ziemię wyjmij nos z książek i zobacz co się dzieje w realnym świecie.
                  Ty pewnie oliwkę johnsona do pielęgnacji dzieci polecasz (już pomijając ciemieniuchę)🤣. I inne kosmetyki wytwarznane z ropy naftowej. Widzę że nie mamy o czym gadać.
      • hanusinamama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 23:28
        W szpitalu nie ma gdzie butelki wysterylizować. Teraz w okreslonym miejscu stoją pidełka z takimi bałymi buteleczkami na raz. Nawet radziłabym zabrac ze szpitala ze 3, moze sie przydać. Moje były cycowe wziełam na wszelki wypadek (połozna poradziła), nie przydało sie to córka dla lali dostała smile
      • izka86 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 27.04.20, 01:12
        radzę uważać z olejem kokosowym na ciemieniuchę! u nas przy skórze alergicznej skończyło się to pogorszeniem stanu. od tego momentu kąpię syna tylko w emulsji leczniczej oilatum - warto poczytać o tym czemu emulsje są lepsze od zwykłych płynów, a po kąpieli krem smile
    • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 15:03
      1.materac hypoalergiczny
      2.minimum dwie zmiany
      3.6butelek 4srednie i 2 duze plus silikonowe smoczki
      4.zabierac,bo jak ci sie trafi jakas nawiedzona propagatorka KP to g... dostaniesz a nie mleko
      5.nie pomoge,bo w Pl chyba trzeba miec wszystko
      6.babylove sa dobre
      • landora Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 10:19
        5.nie pomoge,bo w Pl chyba trzeba miec wszystko

Jedyne, co musiałam mieć swoje w Pl, to mokre chusteczki do pupy. Całą resztę zapewniał szpital. Także koszule i podkłady dla mnie. I jedzenie było dobre wink
        Szpital publiczny, kliniczny.
    • zabka141 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 15:03
      Katie, nie chcesz dyskutowac o karmieniu, a to jest wazniejsze niz te wszystkie nateracyki itp ktore wymieniasz. Warto sprobowac karmic piersia.
      • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 15:10
        Boah nie chce to nie,niema znaczenia czymsie karmi wbrew temu co niektorzy probuja wpierac.
        • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 15:24
          Ma znaczenie wbrew temu co niektórzy próbują wpierać 😃
          Autorka rozkminia skład kremiku 🙄 a zamiast naturalnego pokarmu chce podawać sztuczne mleko. Fakt, moje pokolenie wychowało się na krowim mleku. Ale te mieszanki to jakaś cholerna chemia. Nie wiadomo w dłuższej perspektywie jaki będą miały wpływ na zdrowie bo nie ma jeszcze nawet 40 latków wykarmionych mieszankami. Ja osobiście wolałabym dać krowie mleko niż preparat mlekozastępczy.
          • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 15:47
            Nie, nie ma.Jak najbardziej sa 40latkowie wykarmieni mieszankami np.moj ex.Okaz zdrowia. Mij syn tez karmiony butelka okaz zdrowia.
            • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 16:02
              Butelką tak ale nie mieszankami bo one 40 lat temu nie istniały. Było po prostu krowie mleko w proszku ( w pl takie w niebieskim woreczku) i to niemowlaki jadły z dodatkiem mąki.
              • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 16:52
                Oczywiscie,ze istnialy w 1954 powstala pierwsza mieszanka pod nazwa Milumil.Moj ex byl karmiony mieszanka w latach 70.To,ze w Pl nie bylo mieszanki nie znaczy,zee nigdzie jej nie bylo.
                • kota_marcowa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 16:58
                  Była była, sprowadzało się z zagranicy. I ja i moja starsza kuzynka byłyśmy nim karmione.
                • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 17:24
                  Ależ to było mleko krowie w proszku ewentualnie już z dodatkiem glukozy i mąką a w pl dodawało się samemu. Poczytaj skład obecnych mieszanek. To jest zupełnie co innego.
                  • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 18:04
                    To nie bylo mleko krowie w proszku.
                    • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 21:26
                      Było tylko odtłuszczone i z paroma dodatkami. Czytałam kiedyś pracę doktorską doktorantki z uniwetsytetu medycznego na temat karmienia niemowląt w 19 i 20 wieku. Tam był opisany skład tych pierwszych mieszanek.
                      • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 12:23
                        Nie, mm a mleko w proszku to dwie roznw rzeczy i jak najbardziej mm funkcjonuje od lat.Ludziom nic po mm nie jest, zyja, maja sie swietnie.Moj syn na mm tez bez problemow.
                        • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 12:40
                          Aha czyli też zajmowałaś się badaniem żywienia niemowląt w 19 i 20 wieku i wiesz lepiej z czego składały się odżywki dla niemowląt np. w latach 70🤣
                          • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 12:50
                            Zaden problem wtipowalam w google i przeczytalam obszerny artykul.Pierwsze mm wcale nie mialy w skladzie mleka w proszku takna marginesie.
              • peonka Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 08:19
                Ja jestem smile mam w książeczce zdrowia wpisaną nawet receptę na MM, ale nie pamiętam teraz nazwy.
                • peonka Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 08:21
                  MM czy tam ówczesną mieszankę - zanim się ktoś przyczepi, że to nie to samo.
          • escott Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 15:50
            A widziałaś te badania, czy tyko czytałaś egzaltowane notki na blogach laktywistek, żyjących z bycia certyfikowanymi przymuszaczkami do karmienia? Bo badania wykazują nikłe różnice, zauwazalne przez systemy opieki zdrowotnej w gigantycznej skali całej populacji, kompletnie zaniedbywalne z punktu widzenia jednostki.
            • memphis90 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 17:29
              Wcale nie. Są bardzo konkretne badania na bardzo konkretne zyski z kp.
              • escott Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 22:54
                To poczytaj te konkretne badania i zyski. Z uwzględnieniem procentów. Badania, artykuły nt. przeprowadzonych badań i słabość sformułowanych konkluzji (generlanie większość badań nad żywieniem jest w ogóle bardzo słaba metodologicznie, a już nad karmieniem piersią szczególnie, bo pozostaje kwestia eliminowanych innych czynników). Ale to, co się wypisuje na blogach naprawdę nijak się ma do realiów. Realnie - z badania wynika, że jak weźmiemy 6 dzieci karmionych wyłącznie piersią przez pół roku i 6 dzieci niekarmionych, to w tej pierwszej grupie wystąpi jeden przypadek biegunki mniej. Taka jest skala korzyści. Na blogu laktywistki - musisz bezwzględnie karmić, bo tylko tak zapewnisz swojej dzidzi ochronę przed biegunką.
                • memphis90 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 08:01
                  Nie używam blogów. Używam badań, zaleceń towarzystw naukowych, who itd.
            • thea19 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 21:02
              https://nomatka.pl/wp-content/uploads/2016/08/whats-in-breastmilk.jpg

widac roznice?
            • grrru Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 12.10.18, 23:15
              A jak konkretnie wygląda to przymuszanie? Policja laktacyjna wbija o 6 rano do domu i odbiera butelki?
      • katie3001 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 15:11
        nie. mam swoje powody. nie będę dyskutowac.
        • zabka141 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 15:16
          Jesli sie boisz - poczytaj troche i sprobuj. Jesli bedzie za ciezko to zrezygnujesz. Ale warto sprobowac. To tak ulatwia zycie. I sa rozne sposoby karmienia piersia. Mnie sie udalo karmic dziecko w regularnych odstepach czasu i naprawde latwoscia przebijlo butelke.
          • katie3001 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 15:19
            a jak Ci napisze, że wolę złopać kawę i cpać leki niż karmić piersią to zostawisz temat? Nie mam 20 lat tylko 40 więc potrafię podjąc decyzję w tym zakresie. Tak samo jak o sposobie porodu.
            • zabka141 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 15:21
              A czemu myslisz ze nie mozna pic kawy przy karmieniu piersia? Co do lekow - moze tez sie okazac ze mozesz je brac. Jest tyle mitow dotyczacych kp - czesto wzbudzanych przez glosne oredowniczki kp - i potem kobiety boja sie nawet sprobowac.
            • katja.katja Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 15:21
              W tym wieku to tylko CC, a jak z karmieniem to nie wiem.
            • zabka141 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 15:23
              Co do sposobu porodu to ja mialam niby naturalny i potem emergency cesarke. Teraz bym w zyciu nie decydowala sie na naturalny, wiec cie 100% rozumiem.
              • anberte1 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 09:07
                zabka141 napisał(a):

> Co do sposobu porodu to ja mialam niby naturalny i potem emergency cesarke. Ter
                > az bym w zyciu nie decydowala sie na naturalny, wiec cie 100% rozumiem.

Widzisz, a gdybys miala problemy z kp (leki wykluczajace kp, czy przewlekle stany zapalne czy inne) to zapewne tez bys zrozumiala. Wlasne doswiadczenia ucza nas szerszego spojrzenia na temat jak nic smile
                • zabka141 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 10:08
                  Ale tu poki co nie ma problemow z kp, byla mowa o kawie i lekach. Kawe mozna pic, a leki nie wiadomo czy wyklucAja karmienie. Jest po prostu zalozenie ze nie bedzie kp - byc moze oparte na blednych wyobrazeniach kp.
                  • anberte1 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 10:28
                    zabka141 napisał(a):

> Ale tu poki co nie ma problemow z kp, byla mowa o kawie i lekach.

Mylisz sie. Autorka w poscie startowym napisala "i nie bede o tym dyskutowac" .. a wiec nie mamy pojecia co jest tego przyczyna. A o kawie i lekach dopisala na odczepnego, dopiero po naciskach innych forumowiczek.
            • taki-sobie-nick Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 23:08
              katie3001 napisała:

> a jak Ci napisze, że wolę złopać kawę i cpać leki

To leki się ćpa? Ja myślałam, że bierze.
            • katja.katja Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 08:44
              Można pić kawę przy karmieniu, sama widziałam, dzieciak zdrowy jak ryba, matka zadowolona i bez wyrzutów sumienia.
          • kota_marcowa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 15:25
            Ojp. Dziewczyna wyraźnie mówi, że nie. Dyskutować nie zamierza i słusznie, jej prywatna sprawa. A i tak jakaś nawiedzona z misją się trafi.

A wy się potem dziwicie, że faceci uważają, że jak laska mówi nie, to znaczy tak tongue_out
            • eukaliptusy Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 16:10
              Tyle jest bzdur i mitów o karmieniu piersią, że może być po prostu niedoinformowana.

Skoro na forum się pyta czego będzie potrzebować dla dziecka, ewidentnie nie ma nikogo sensownego w otoczeniu. Ani też nie chce jej się samej szukać informacji w literaturze.
              I myśli, ze nie można pić kawy przy karmieniu piersią.
              Wiec jest to wyjątkowo prawdopodobny scenariusz.

W karmieniu piersią nie chodzi tylko o jedzenie. Pomijajac kwestie zdrowotne. Nigdy w życiu bym nie zrezygnowała na własne życzenie z niezawodnej metody na uspokojenie i uśpienie niemowlaka. Za bardzo sobie cenię własny komfort i sen 😉
              • kota_marcowa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 16:31
                A przyszło wam do głowy, że moze zwyczajnie NIE CHCIEĆ? BO TAK?
                Ty byś nie zrezygnowała, a ktoś (pomijając, że nie moze, bo to nie powinno nikogo obchodzić) uważa, że większy komfort będzie mieć karmiąc butelką na zmianę z mężem.
                Powody powinny was guano obchodzić, bo nie o to autorka pyta i najwyraźniej nie chce o tym rozmawiać.
              • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 16:53
                Moj syn na butelce przesypial od 23 do 6rano😂
                • zabka141 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 17:46
                  A moja corka na piersi pierwsza przespana noc - 22 do 5 - zaliczyla gdy miala 1 miesiac. Na piersi tez sa spiace dzieci.
                  • aaa-aaa-pl Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 22:58
                    A moje " piersiowe" ,- pierwsza przespana noc po odstawieniu ( 2,5 roku) .Nie wierzyłam, że kiedyś zwyczajnie prześpię noc....
            • maaria33 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 23:14
              A wy się potem dziwicie, że faceci uważają, że jak laska mówi nie, to znaczy tak

100/100
      • zabka141 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 15:18
        Materac z Ikei, polecam spiworek do spania i 2 zmiany przescieradla (zadne poduszki i nic na boki lozka). Kosmetyki bardzo nam sluzyly Weleda Calendula.
        • zabka141 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 15:19
          I jeszcze moja i meza "biblia" - "Pierwszy rok zycia dziecka" Rachel Waddilovw
          • katie3001 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 15:49
            A jaki materac z ikea?
            • zabka141 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 15:52
              Nie do konca pamietam, ale chyba Skyvag czy podobna nazwa.
      • black_magic_women Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 15:26
        Mój trik po 2 porodzie. Zamiast tych okropnych podkładów poporodowych bez kleju używałam podpaski urologiczne Harper czy jakoś tak, musiałabym sprawdzić w necie. Wyczytałam o nich na jakimś blogu i faktycznie były super! Chciałam też być eko i miałam kilka niechlorowanych (czyli beżowych) podkładów na łóżko, ale pielęgniarki były ciut zniesmaczone, więc używałam ich w domu.
        • black_magic_women Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 15:30
          black_magic_women napisała:

> podpaski urologiczne Harper

Mam! Molimed (Hartmann) Comfort maxi
          • katie3001 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 15:51
            O fajne! Dodałam już zakładkę do przeglądarki
      • escott Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 15:48
        Ja chrzanię, nie możesz dać spokoju kobiecie? Potem wszystkie laktywistki straszliwie oburzone, że mówi się o laktoterroryzmie.
      • 35wcieniu Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 16:32
        No dramat. Napisała że nie będzie karmić, to nie będzie, na cholerę drążysz temat? Może nie chce, może nie może - co się przypierdzielasz? NIE O TO PYTA.
        • bellatri.x.lestrange Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 16:44
          35wcieniu napisał(a):

> No dramat. Napisała że nie będzie karmić, to nie będzie, na cholerę drążysz tem
          > at? Może nie chce, może nie może - co się przypierdzielasz? NIE O TO PYTA.

Dokładnie, a może ma dogłębnie zbadany temat i zdecydowała się na mamkę, kobietę z terenu nieskazonego roundupem, czyli z mlekiem bez rakotworczego glifosatu
          • aerra Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 12:57
            Przecież napisała, że będzie karmić butelką (i pytała o butelki wink ), więc mamka chyba odpada wink
            (Żeby nie było - ja też uważam, że decyzja w tej kwestii należy do matki i nic tu nikomu do tego.)
      • nanokogirl karmienie 13.10.18, 23:34
        Katie, nie chcesz dyskutowac o karmieniu, a to jest wazniejsze niz te wszystkie nateracyki itp ktore wymieniasz. Warto sprobowac karmic piersia.

bo może sobie wybrać materacyk jaki chce ( np z ekologicznego kokosa zbieranego o świcie przez dziewice) i może nie chcieć karmić piersią?
        I to jej sprawa "dlaczego"
        • katja.katja Re: karmienie 14.10.18, 10:11
          Skoro jej sprawa niech nie pisze czym karmi.
          • nanokogirl Re: karmienie 14.10.18, 17:15
            cenzura na forum? nie wolno pisac jak karmi ? gazeciarz, zakoczyles mnie
            • katja.katja Re: karmienie 14.10.18, 17:44
              Jak pisze o czymś na publicznym forum to niech się nie dziwi komentarzom, tyle.
              Jak nie chcę być ktoś komentował mojej sraczki to nie piszę o niej.
              • nanokogirl Re: karmienie 14.10.18, 19:16
                stwierdzenie, ze jesteś palantem bo masz sraczkę, nijak nie mówi o sraczce tylko o komentującym. Mam niesłuszna być może idee , żeby utrzymywać MINIMUM poziomu na forum.
    • aaa-aaa-pl Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 15:59
      Z tym karmieniem ( o ile nie wchodzą w grę kwestie zdrowotne) , to w " praniu " wychodzi.Też założyłam, że nie będę karmiła piersią, a karmiłam 2,5 roku( nikt mnie nie zmuszał - sama tak zdecydowałam ).
      • eukaliptusy Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 16:17
        Dokładnie.
        Wiele kobiet zmienia zdanie w jedną lub drugą stronę. Nie ma co się na 100% nastawiać na jedną opcję i zamykać sobie drogę.
        Tak samo bym doradzała kobiecie, która jest zdecydowana na karmienie piersią, żeby była przygotowana na dokarmianie. Nie ma nic gorszego niż rozpaczliwie głodny noworodek, któremu nie wychodzi przystawienie do piersi. Brrr.
        • 35wcieniu Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 16:33
          Ale autorka nie pyta o karmienie dziecka, tylko o wyprawkę, tymczasem większość odpowiedzi to przychrzanianie się do tego, co nie powinno nikogo postronnego dotyczyć bo to jej sprawa.
          • asia06 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 20:29
            A nieprawda, wypowiedzi na temat karmienia było kilka, reszta to ataki na te wypowiedzi smile A zazwyczaj to i tak ostateczną decyzję o karmieniu podejmuje się, jak się już dziecko urodzi. Niech każdy robi tak, jak mu wygodnie.
        • kota_marcowa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 16:35
          No i dokładnie, urodzi i sama uzna co jest dla niej i dziecka najlepsze. bez zbędnej agitacji, wymuszania, czy wzbudzania poczucia winy.
          • aaa-aaa-pl Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 17:42
            Kto wymusza czy wzbudza poczucie winy ?
            • kota_marcowa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 17:54
              Terrorystki laktacyjne.
              • katja.katja Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 08:39
                A myślałam, że zdrowy rozsądek i WHO.
                Chce dla własnej wygody (ma prawo) karmić MM niech karmi, ale najzdrowsza opcja dla jej dziecka to nie jest i tyle.
    • 35wcieniu Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 16:35
      Po cesarskim cięciu bardzo przydaje się taki pas dla osób po operacjach jamy brzusznej. Trzyma mięśnie i w duuużym stopniu łagodzi ból. Można kupić w sklepach medyczych, nie jest specjalnie drogi, z 5 dych moze a warto.
    • kkalipso Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 17:10
      Masz dwójkę dzieci i się pytasz o takie sprawy?
    • julita165 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 17:41
      Ja już nie jestem całkiem na bieżąco z wyprawka ( firmy, modele itp ) bo jednak 7 lat minęło ale też karmiłam butelka z wyboru i miałam na to mega wygodny patent. Przygotowanie butelki nie trwało dłużej niż wyciągnięcie cyca 😁. Otóż miałam tyle identycznych butelek lis było karmień ( chyba początkowo 7 ) w ciągu doby. Zaraz po karmieniu do kolejnej butelki należałam wody i wystawiałam do podgrzewacza. Jak młody był głodny to kolejna butelka stała gotowa. Tylko mleko wsypać i wstrząsnąć. Raz dziennie te butelki myłam i sterylizowalam w sterylizatorze do mikrofali. Całość zajmowała nie więcej niż 10 minut dziennie także między bajki włożyć bajki o upierdliwości karmienia butelką i wygodzie kp. Wyjścia też nie były problemem. Po pierwsze z noworodkiem znowu tak nie hasalam godzinami, wyjścia/spacery spokojnie między kamieniami. Dłuższe wyjście - opakowanie termiczne i butelką trzymała temperaturę a jeśli już naprawdę na dłużej no to jechałam z podgrzewaczem. Zresztą dziecko je coraz rzadziej. Od5 MZ dwa posiłki że słoiczków, już zupełnie bezproblemowych. I jeszcze jedno - jeśli jesteś absolutnie zdecydowana na mm poproś od razu po porodzie o lek na powstrzymanie laktacji, zapomniałam nazwy. Brałam dwa tygodnie i obyło się bez sensacji z cyckami jak balony, zapaleniami itp.
      • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 23:28
        A jak się ma twoja praktyka do opisu przyrządzania mleka na opakowaniu mieszanki? Zdaje się, że woda powinna być świeżo przegotowana a nie stać kilka godzin w podgrzewaczu. W ciepłej wodzie bakterie namnażają się błyskawicznie. W życiu bym tak nie ryzykowała zdrowiem dziecka.
        • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 12:25
          Jak wiadomo piers sterylna jest. Odchowalam dziecko na butelce, zdrowe jak kon.
          • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 12:45
            I też przygotowywałaś mieszankę z pominięciem elementarnych zasad opisanych słownie wraz z instrukcją obrazkową na opakowaniu?
            • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 12:53
              Na moim mleku nie bylo nic poza uzyc przegotowanej wody.Aha butelek tez nie sterylizowalam po kazdym uzyciu.
              • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 13:14
                Bo butelek wyparzać nie potrzeba.
                Poczytaj sobie przy okazji w sklepie instrukcję na pudełku mieszanki. O świeżej wodzie piszą na każdym, niezależnie od marki. Woda która stała 3 godziny w podgrzewaczu nie jest świeża.
                • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 14:25
                  Sprawdzilam, na moim jest uzyc przegotowanej wody.Nie swiezo przegotowanej.
                  • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 15:43
                    "Przygotuj świeżą wodę pitną i ostudź...." A ikonki pokazują 100 stopni i strzałka do 40 stopni. Taki jest napis na produktach które widzialam. Na jakim produkcie nie napisali, że woda ma być świeża? Podaj nazwę to sobie zobaczę.
                    • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 19:41
                      Nie wiem co jest napisane na mm z supermarketu, nie stosowalam
                      • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 11:50
                        Skład mlek aptecznych można sprawdzić w Internecie. Dawaj nazwę 😉
                        • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 11:51
                          Sposob przyrządzania miało byc😃 . Podaj nazwę ja sobie znajdę.
                          • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 13:30
                            Neocate
        • leyla76 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 27.05.25, 08:35
          lucyjkama napisała:

> A jak się ma twoja praktyka do opisu przyrządzania mleka na opakowaniu mieszank
          > i? Zdaje się, że woda powinna być świeżo przegotowana a nie stać kilka godzin w
          > podgrzewaczu. W ciepłej wodzie bakterie namnażają się błyskawicznie. W życiu b
          > ym tak nie ryzykowała zdrowiem dziecka.

Moje pierwsze dziecko urodziłam 22 lata temu. Była karmiona MM i ja wieczorem robiłam 4-5 butelek mieszanki, wstawiałam do lodówki i podgrzewałam w mikrofalówce😉
      • grrru Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 12.10.18, 23:38
        Teraz są zalecenia, żeby dietę rozszerzać po szóstym miesiącu.
    • bulzemba Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 19:25
      z rzeczy których Ci jeszcze nie sugerowano:
      - podkłady higieniczne. Do łóżeczka na materacyk. Moje dziecko od czasu do czasu było w stanie wyplątać się z pieluchy i materac był mokry
      - łóżeczko z możliwością zmiany wysokości materacyka, radzę sprawdzić jak ta funkcja działa. Zastanów się, jak długo chcesz dziecko trzymać w łóżeczku, może poszukać takie z opcją pozwalającą dziecku na samodzielne wyjście z niego?
      - "obijacze" do łóżeczka.
      - wkładki laktacyjne. Tak wiem, nie chcesz karmić. Ale twój "barek" może mieć inne zdanie i będziesz mieć mokre plamy na bluzkach. Radzę Ci również poszukać informacji które produkty żywieniowe mogą wzmacniać laktację i ich unikać
      - namiary na pediatrę/ przychodnię dziecięcą.
      - Dla Ciebie: "Adwokat" który dopilnuje, że Cię pokroją a nie lekarzowi nagle się odmieni i stwierdzi, że u niego urodzisz i basta, oraz przepędzi od Ciebie terrorystki laktacyjne.
      • katie3001 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 19:36
        "obijacze" masz na myśli ochraniacze? To już nie jest polecane. Będzie przy mnie cały czas siostra, nawet w trakcie zabiegu.
        • bulzemba Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 19:48
          moja młoda już jest większa, fakt.

Siostra mam rozumieć jest asertywna i ma silną osobowość?
          • katie3001 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 20:47
            Tak. Poza tym ma też gabaryty fizyczne wink. Trójkę własnych dzieci (już nastolatki) i wie na co chce pozwolić. Mężowi lekarze mogą wcisnać kit bo będą go zjadały emocje. Ona już wie co i jak.
        • mikams75 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 12:25
          czemu ochraniacze nie sa polecane? Mlodszemu przytulnie jak ma cos wokolo a starsze sie obija o szczebelki i budzi z placzem. Mnie tam kurze i roztocza nie byly straszne. Mialam w kolysce, w lozeczku stwierdzilam, ze nie beda potrzebne ale ostatecznie kupilam, bo jak sie okazalo, dziecku jednak to obijanie sie przeszkadzalo.
          • martishia7 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 12:52
            Ze względu na SIDS zdaje się.
          • zabka141 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 22:41
            Ochraniacze nie sa polecane ze wzgledu na ryzyko smierci lozeczkowej. Najlepiej by w lozeczku nie bylo nic poza materacem z przescieradlem i dzieckiem w spiworku.
    • spirit_of_africa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 20:37
      jestem w miarę "na świeżo", bo cc miałam 14msc temu i tak:
      -materac - firma dowolna ale zrezygnowałabym z gryki i kokosa - zdarzają się robale albo wyłażące włokna, jak zamoknie to też średnio. Pianka jakaś dobra z antybakteryjnym pokrowcem
      - 2 prześcieradła i kocyk/śpiworek albo kocyk lżejszy bawełniany i grubszy np.Minky. Na kołdry przyjdzie czas. Jak Ci się trafi dziecko rzygacz-ulewacz to sobie dokupisz zmiany pościeli plus poduszkę klinową.
      - 6 butelek, smoczki te z typu "natural flow" itp generalnie takie które niby imitują ssanie z piersi i nie "leci" z nich za bardzo chodzi o to, żeby była zachowana praca mięśni twarzy i niby mniejsze ryzyko kolek itp.
      -butelke i mleko zabierz definitywnie. Sporo oddziałow polozniczych "promuje" kp w ten sposób, że naciska na kp i robi problemy z podaniem mm zamiat np pomoc np. w poprawnym przystawieniu. Sama tego doświadczyłam, a bylam nastawiona na kp jak mało ktora. I nie wyobrażam sobie na takim oddziale utrudnien ktore spotkalyby matkę od razu deklarującą karmienie mm.
      -kosmetyki Momme lub Bioderma
      - co do szpitala- sprawdz na ich stronie albo zadzwon na oddzial. Jest bardzo różnie.
      Z doświadczenia: smoczek bo są dzieci z dużą potrzebą ssaniai jak nie zaspokajaja tego piersią to smoczek się przydaje. Sterylizator elektryczny do butelek- przez ten pierwszy miesiąć miałam dni, że ledwie na oczy widziałam, cześć butli była w zmywarce, część trzeba było umyć recznie. Wtryniałam na 6min do sterylizatora i czułam się spokojna o ich poziom czystości. Póżniej przydał się też przy chorobach i jak córka załapała plesniawki. Beaba bib espresso. Przy dziecku mm - duuuużo ułatwia. Albo termos i termometr - miałam na początku.
      • banksia Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 22:28
        Smoczka nie daje się noworodkom w pierwszym miesiącu życia. Przynajmniej tym nie karmionym chemiczną paszą.
        Tak mnie uczono w szkole rodzenia.
        • milva24 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 22:51
          Ja mojej drugiej dawałam. Choć może to już był drugi miesiąc? Na karmienie nie wpłynęło.
        • aaa-aaa-pl Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 22:53
          Oj, tam.Dużo" teoryjek" w szkole rodzenia się naucza.A życie weryfikuje te mądrości.
        • kafana Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 01:01
          Chyba się nie daje bo może zaburzyć laktację a o to się autorka akurat nie martwi. Moj kp a dostał w 2 dobie bo w inkubatorze musiał wyleżeć i się wiercił.
          • leyla76 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 27.05.25, 08:40
            kafana napisała:

> Chyba się nie daje bo może zaburzyć laktację a o to się autorka akurat nie mart
            > wi. Moj kp a dostał w 2 dobie bo w inkubatorze musiał wyleżeć i się wiercił.

Moj najmłodszy by 4 dni w inkubatorze, jedynie na jakiejś glukozie i nie mogłam go karmić, bo miał problemy i weryfikowali co. Dostał smoczek chyba w drugiej godzinie po narodzinach.
            Sam go odrzucił po miesiącu, karmiony piersią do 2,5 roku życia. Nigdy nie wziął butelki pomimo moich natarczywych prób.

• memphis90 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 08:07
          Teorię o wpływie smoczka na zaburzenia ssania raczej się teraz obala.
        • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 12:27
          Chemiczna pasze to masz pod kopula
    • landora Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 23:02
      - materac lateksowy z IKEI
      - ze 3-4 prześcieradła + 2 śpiworki (żadnej innej pościeli noworodek nie potrzebuje)
      - zapewne zależy od szpitala - na Polnej w Poznaniu mleko było w takich jednorazowych buteleczkach, ale trzeba się było o nie prosić i presja na kp jest duża
      - zależy od szpitala - znowu, na Polnej praktycznie wszystko dla dziecka jest z wyjątkiem mokrych chusteczek; matka dostaje koszule bez limitu (ja używałam, bo mi było szkoda swoich) i podkłady. Dobrze mieć swoje majtki siatkowe, trzeba mieć swoje kosmetyki, wodę, ręcznik, klapki, szlafrok, kubek i sztućce.
      - noworodka myłam wodą i nic więcej nie było potrzebne
      • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 07.10.18, 23:18
        Wodę? W sensie w wiaderku🤣 Sorki nie mogłam się powstrzymać.
        • landora Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 10:21
          W sensie do picia. W butelkach. tongue_out
    • tol8 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 08:24
      Nie ma mleka dla niemowląt. Mleko ma matka. Kupny syf to PREPARAT MLEKOZASTĘPCZY. Coś jak dania z proszku dla dorosłych. Smacznego.
      • katja.katja Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 08:37
        Jej sprawa, to ona będzie "użerała" się z chorowitym niemowlęciem, a potem słabowitym dzieckiem, nie my.
        A za darmo może mieć dać dziecku najzdrowszy pokarm dla niego.
        • leyla76 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 27.05.25, 09:12
          katja.katja napisała:

> Jej sprawa, to ona będzie "użerała" się z chorowitym niemowlęciem, a potem słab
          > owitym dzieckiem, nie my.
          > A za darmo może mieć dać dziecku najzdrowszy pokarm dla niego.
          >

Powiem tak, pierwsze dziecko karmione sztucznie. Jako niemowlę trochę chorowało, ale chyba w normie. Przeziębienie, katar , kaszel itp. Na pewno nie była słaba czy chorowita.

Dziecko nr 2 - karmienie mieszane, piers plus mieszanka pare miesiecy, potem tylko MM. Chorował jak to dziecko chyba, żadnych nawałów choroby, jakieś przeziębienia 1-2 w roku gdzie w większości wystarczał paracetamol.

Oboje zaczęli przedszkole w wieku 2 lat, szkole w wieku 4 lat. Nie pamiętam, zeby siedzieli na zwolnieniu. Zdarzyło się, że 1-2 dni byli w domu, ale to wszystko.

Dziecko nr 2 ma obecnie lat 19. Przeprowadziliśmy się do Szwajcarii jak miał lat 6 i nigdy tutaj w Szwajcarii nie był u lekarza z powodu choroby, grypy itp. Jedynie złamane kości czy tez inne kontuzje.

Dziecko nr 3 karmione wyłącznie piersią przez 2,5 roku. Jest najmniejszy, najwolniej rośnie, ma bardzo słabe zęby i do tego najczęściej choruje. Obecnie z chorobami jest w miarę ok, ale do 6 roku zycia ze 3-4 razy w roku był na antybiotyku w większośći zapalenie uszu, gardło i kaszel, który po przeziębieniu utrzymuje się u niego jeszcze przez pare tygodni.
          Najmniejsze skaleczenie kończyło się maścią z antybiotykiem, bo zaraz wdawała się jakaś infekcja.
      • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 08:51
        Mi najbardziej pasuje stwierdzenie "przemysłowa pasza". Mamy paszę dla drobiu, świń, bydła. Czemu byśmy nie mieli mieć dla naszych dzieci? Logiczne, nieprawdaż?
        • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 12:30
          Ta przemyslowa pasza bywa zdrowsza niz mleko z piersi, ba niektorym dzieciom ratuje zycie bo mleko matki jest dla nich trujace.
          • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 12:47
            Też miałaś trujące mleko? ☺
            • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 12:54
              Tak,moj syn nie mogl pic mojego mleka.
      • sofia_87 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 10:23
        Przeciez dziewczyna wyraźnie napisala, ze ma swoje powody i nie chce na ten temat dyskutować. Czy dorosle kobiety nie mogą tego po prostu uszanować?
        Moja znajoma miała cc na zyczenie, miała swoje powody, ale potem przez dluzszy czas musiala znosic od otoczenia roznego rodzaju "madrosci" na temat wyzszosci sn nad cc, ona jest z tych potulnych. Ja raz bylam tego świadkiem i kilkoma słowami to ukrocilam. Sama miałam dwa porody sn, ale uważam ze ciąż i macierzyństwo to na tyle ciężkie (fizycznie i emocjonalnie) przezycie dla kobiety, ze ma pelne prawo wybrać co jej odpowiada. Mm jest dla ludzi, ma o wiele lepszy skład niż 20-30 lat temu, a przecież dzieci wychowane na mm dawnych generacji tez zyja i miewają się niezle
        • katja.katja Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 10:34
          To prawda, że ciężkie natomiast w dzisiejszych czasach nie ma obowiązku i przymusu zachodzenia w ciążę, a w razie wpadki zdecydowaną część e-mam stać na "wycieczkę na Słowację".
          • sofia_87 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 10:55
            Przymusu nie ma fakt, podobnie jak nie ma przymusu karmienia piersią ani porodu sn. Lepiej postepowac w zgodzie ze sobą i być spokojna mama, a jak wiadomo spokoj matki udziela się dziecku, niż robic cos na sile.
            • katja.katja Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 11:01
              Jak nie będzie jej się chciało wstawać w nocy do płaczącego dziecka to też niech nie wstaje i kupi sobie stopery? Wszak spokojna matka spokojne dziecko? big_grin A wstawanie w nocy przez kilka miesięcy może być bardziej irytujące niż poród big_grin
              • sofia_87 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 11:10
                No i nie ma już zadnych wątpliwości ze jesteś facetem smile
                To ze kobieta woli z jakiegoś powodu cc albo nie chce lub nie może karmic piersią nie oznacza wcale, ze dziecko ja irytuje, albo ze uważa porod sn za irytujący smile
                Niechec albo niemoznosc karmienia piersią także nie wynika z irytacji albo lenistwa
                • aguar Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 11:39
                  W ogóle nie rozumiem porównywania wyboru cc konta sn do kp kontra mm. Poród to jest wydarzenie ograniczone w czasie, sn mimo pewnych zalet stwarza też duże ryzyko dla dziecka - w jednej chwili może się coś schrzanić i konsekwencje będą na całe życie, poza tym bez znieczulenia (częste w polskich warunkach) jest ekstremalnie bolesny dla kobiety. Z kolei kp nie ma żadnych minusów dla dziecka, dla matki też nie jest bolesne (może czasem na początku, jeśli nie zadba się o prawidłową technikę przystawiania). Wymaga od matki bycia do dyspozycji dziecka, ale to jest właśnie integralną częścią macierzyństwa więc właśnie w przypadku takich matek, co z założenia nie chcą karmić, mam duże wątpliwości czy ich pobudki do posiadania dziecka nie były baaardzo dalekie od właściwych.
                  • sofia_87 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 12:49
                    Nie miałam na myśli porywnywanie, tylko dziwne oczekiwania osob postronnych dotyczących od kobiety określonego zachowania
                    A nie pomyslalas ze decyzja o karmieniu mm tez może mieć jakies głębsze podloze, a nie dotyczyc zwykłego leniastwa czy "niechcenia"?
                    • aguar Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 15:33
                      A wiesz, że na początku tak pomyślałam. Niektóre młode kobiety wszczepiają sobie implanty w piersi, robią piercing sutków i potem nawet, jak z wiekiem zmądrzeją może już się nie dać karmić. Może też być laska po obustronnej mammektomii z powodu nowotworu...Ale autorka napisała, że nie chce karmić , bo kawa i leki, a to trochę słaby powód...
                      • sofia_87 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 15:39
                        Nie wiemy jakie leki...
                        Ale tez nie mamy prawa oceniac kobiety i "jakości" jako matki przez pryzmat kp. To jest sprawa indywidualna.
                        Ja drugie dziecko karmie piersią, ale absolutnie nie uważam aby to dawalo mi prawo do oceniania kogokolwiek
                      • sofia_87 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 15:55
                        Przeciez to wyraźny sarkazm, jak można tego nie zauwazyc

>>katie3001 07.10.18, 15:19
                        a jak Ci napisze, że wolę złopać kawę i cpać leki niż karmić piersią to zostawisz temat? Nie mam 20 lat tylko 40 więc potrafię podjąc decyzję w tym zakresie. Tak samo jak o sposobie porodu.<<
                      • thea19 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 21:09
                        jesli nie chce karmic z powodu kawy i lekow to jak te 9mcy ciazy wytrzyma?
                        • katja.katja Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 12:49
                          Przecież kawę można pić w ciąży, sama widziałam, podczas karmienia też. Sama kupowałam raz w kawiarni (na wynos, nie chciała wchodzić z wózkiem do ciasnego dość pomieszczenia), dziecko na piersi.
                        • leyla76 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 27.05.25, 09:49
                          thea19 napisała:

> jesli nie chce karmic z powodu kawy i lekow to jak te 9mcy ciazy wytrzyma?

Piłam kawę codziennie podczas ciąży oraz karmiąc piersią więc tu nie widzę przeszkód, no chyba, ze mówimy o litrach kawy dziennie.
                          Co do leków to się nie wypowiem.
                  • zielonecurry Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 13:16
                    Z założenia nie chciałam karmić piersią ale zapewniam cie ze moje pobudki do posiadania dziecka były jak najbardziej właściwe. Nie ogarniam jak można oceniać kobietę jako dobrą czy złą matkę przez pryzmat kp. To jest tak płytkie, niesprawiedliwe i niedorzeczne ze trudno uwierzyć ze taki komentarz napisała kobieta.
                    • aguar Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 15:36
                      Wcale nie jest płytkie. Bo karmienie piersią jest bardzo ważne dla zdrowia i rozwoju, a wszelkim substytutom baaardzo dużo brakuje do oryginału. A jeśli matka nie chce tego, co najlepsze dla swojego dziecka, tylko uważa, że wystarczy jako tako - byle jak, to jest to jednak trochę słabe...
                      • kota_marcowa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 15:42
                        Bo karmienie piersią jest bardzo ważne dla zdrowia i ro
                        > zwoju,

Jak widać na twoim przykładzie i tak nie pomogło tongue_out
                        • aguar Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 15:45
                          Przecież ja nie byłam karmiona naturalnie!
                          • sofia_87 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 15:47
                            Czyli to jest przyczyna smile
                            Na szczęście obecnie mm jest znacznie lepszej jakości niż za Twoich czasów smile
                            • kota_marcowa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 15:55
                              Żadną tajemnicą forumową nie jest, ze aguar wszystkie relacje matka - dziecko postrzega przez pryzmat własnej relacji z matką, która jej nie kocha i ogólnie ma i miała ją w nosie, z czym aguar nie może się pogodzić.
                              • sofia_87 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 16:00
                                No tak, to wiele wyjasnia.
                                Nie wiedziałam o tym
                              • katja.katja Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 12:46
                                To jest nie fair.
                                Zwłaszcza wobec obiektywnego faktu (np. WHO), że mleko kobiecie jest zdrowsze dla dziecka.
                                Jakby napisała, żeby matka nie paliła w ciąży też byś jej to wypomniała?
                            • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 16:05
                              Proszę Cię!!!! Kiedyś to było chociaż mleko. Teraz to nawet nie wiadomo do końca co to jest. Wolałabym dać niemowlęciu prawdziwe krowie mleko niż teraz sprzedawane mieszanki.
              • kota_marcowa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 12:34
                Ciekawe, że najwięcej do powiedzenia o urodzeniu/wychowaniu dzieci, mają bezdzietni faceci.
                • katja.katja Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 15:00
                  Twój poród obierała kobieta-lekarka? I prowadziłaś/prowadzisz ciążę u kobiety?
                  • kota_marcowa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 15:07
                    Mój lekarz, ojciec 4 dzieci, nie wygadywał takich kocopołów.
                    • katja.katja Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 12:44
                      Tj. twierdził, że sztuczne mleko jest lepsze dla dziecka?
          • grrru Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 12.10.18, 23:28
            Można świadomie zajść w ciążę i świadomie zdecydować się na cc.
    • mikams75 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 12:34
      generalnie im mniej rzeczy tym lepiej, o czym wiele matek przekonuje sie po fakcie wink
      Materac mialam jakis tam oddychajacy, nie pamietam marki, zreszta teraz i tak sa inne niz kiedys. Poscieli - max 2, jesli masz suszarke to i jedna wstarczy, zreszta w pierwszych miesiacach wcale nie mialam poscieli - przescieradlo, kocyk, pozniej mialam spiworek plus kilka podkladow flanelowych na ulewanie. Dopiero ok roczku dziecko mialo typowa posciel. Butelek i smoczkow nie kupuj duzo, wez ze dwa rozne komplety, zreszta nie wiesz jeszcze ktore dziecku podpasuja. Jak zobaczysz, ze sa te konkretne ok to dokupisz. Poczatkowo i tak bedziesz w domu myc na biezaco, dopiero jak zaczniesz z dzieckiem na dluzej z domu wychodzic to przydadza sie kolejne butelki.
      Dla noworodka w zasadzie zadne kosmetyki nie sa potrzebne,
    • trut_u Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 13:57
      Z pościeli tylko prześcieradło. W łóżeczku nie powinno być nic więcej ze względów bezpieczeństwa. A z kołderki lub kocyka i tak się rozkopie. Ja kupiłam do spania śpiworki, są bezpieczne i nie da się z nich wyjść.
      Na pierwsze dni sprawdził się też rozek z utwardzonymi plecami - łatwiej wziąć dziecko do rąk, zanim się nabierze wprawy.
      • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 14:26
        Nie znosilam rozka, nie ma nic bardziej nieporecznego,ale ja sie nie balam brac dziecka na rece.
        • aerra Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 15:25
          Ja w ogóle żadnego rożka nie miałam wink
          A dziecko jeszcze w szpitalu nosiłam w chuście wink
          • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 19:44
            Ja dostalam w prezencie, absolutna tragedia, myslalam, ze mi dziecko wypadnie z tego istrojstwa
      • mikams75 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 15:40
        ja tez uwazam, ze rozki sa nieporeczne, w ogole dziecka w tym nie czuc i grube to jakies takie, sztywne. Lepiej owinac w kocyk.
      • grrru Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 12.10.18, 23:34
        Chyba, że zamierza spać z dzieckiem to w ogóle łóżeczko niepotrzebne
    • aerra Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 15:38
      Myśmy mieli dla młodego materac z pianki termoelastycznej (a potem jak zmieniliśmy mu łóżko na normalne to też taki dostał i jest mega wygodne wink ), z pokrowcem, który można prać w 90 stopniach.
      Firmy nie pamiętam... za to pamiętam, że był na zamówienie, bo w katalogu owszem, ale na stanie w sklepie niet.
      Z pościeli do łóżeczka to Ci w zasadzie tylko prześcieradła potrzebne (i ewentualnie taki podkład, jakby się dziecko przesikało/ulało/cokolwiek, ale to nie na start, można później) - ze 2-3 szt na początek wystarczą. Do spania chyba najlepszy jest śpiworek, bo zmniejsza ryzyko zarówno tego, że się dziecko w niego zaplącze, jak i tego, że rozkopie i zmarznie.
      Co do karmienia butelką to nie wiem, bo myśmy w ogóle nie używali butelek, była jedna, kupiona awaryjnie na wszelki wypadek i użyta może z raz, testowo. Ale do szpitala bym wzięła, jak planujesz karmić w ten sposób, chociażby po to, żeby nie musieć prosić pielęgniarek, zwłaszcza przy tym nacisku na karmienie piersią, jaki jest teraz.
      W torbie do szpitala pamiętaj o sztućcach/wodzie/kubku - bo z tym w szpitalach jest jakaś totalna masakra. No i wiadomo, klapki pod prysznic, szlafrok, koszula, wkładki, bielizna poporodowa. I wkładki laktacyjne - to już zwłaszcza jak nie zamierzasz karmić, bo zanim laktacja wyhamuje to będziesz przeciekać (i nie są to śladowe ilości). Wygodny stanik.
      Do szpitala kosmetyków dla dziecka chyba nie potrzebujesz, do domu tylko żel do mycia, taki od 1 dnia życia (zwróć uwagę, bo niektóre są dopiero od 1 (albo nawet 3) miesiąca) - reszta wyjdzie w praniu, nie ma sensu kupować nie wiadomo czego wcześniej.
      Dowiedz się czy szpital zapewnia ubranka (w niektórych szpitalach dają i trzeba mieć tylko na wyjście, wiec 1 komplet).
      • aerra Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 08.10.18, 15:39
        A i dla mnie była obowiązkowa chusta wink Ale to już zależy czy masz w planach czy nie wink
    • fredzia098 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 10:57
      Nie mam za grosz szacunku do kobiet , które decydują się na dziecko i od razu zakładają, że nie będą spełniać jego podstawowych potrzeb. Twój stosunek do potrzeb Twojego dziecka już niestety pokazuje jaką będziesz matką. I wiedz ,że otoczenie będzie cię oceniać jako złą matkę, tylko w cztery oczy nikt ci tego nie powie. Na co ci to dziecko ? Żeby spełniało Twoje zachcianki? A ty co mu od siebie dasz? Pewnie twój model to mieć dziecko, ale tak aby nic cię to nie kosztowało wysiłku. Czyli sztuczna pasza, wczesny żłobek na 10 godzin, potem placówki i zajęcia pozalekcyjne do wieczora. A potem niech się z domu wyprowadzi jak najszybciej. Ale na stare lata ma mamusię kochać, odwiedzać i opiekować się.
      • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 11:37
        Podstawowa potrzeba dziecka jest milosc.Potem jedzenie i nie ma zadnego znaczenia jak jest ono podane.Karmienie piersia nie czyni nikogo dobra matka, ba znam matke karmiaca,ktorej dziecko odebrano.
      • sofia_87 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 11:46
        Podstawowa potrzeba dziecka jest milosc i poczucie bezpieczeństwa.
        A ja nie ma zadnego szacunku do kobiet, które roszczą sobie prawo do oceniania innych, nie znając ich motywow albo problemów.

Na szczęście nie sadze aby autorka watku przejela się Twoja ocena albo otoczenia
        • aguar Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 11:51
          A może właśnie dobrze, jak by się przejęła. Bo jeszcze nie jest za późno! Zgadzam się z Fredzią.
          • turzyca Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 12:09
            Nie spotkalam jeszcze normalnego czlowieka, ktory przejalby sie zdaniem hejterow. Na szczescie.
            Fredzia wyklada swoje opinie w taki sposob, ze nawet tam gdzie sie z nia zgadzam co do meritum, to nie podpisze sie pod jej wypowiedzia, bo nie chce byc po tej samej stronie, co ktos operujacy takim jezykiem. To samo mozna powiedziec z szacunkiem do rozmowcy.
            • katja.katja Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 12:43
              Dajcie spokój, teraz każdą osobę krytykującą, nawet nie wiem jak delikatnie i rozsądnie nazywa się hejterem.
        • fredzia098 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 12:32
          Miłość to nie słowa a czyny. Jaka to miłość jak matka nie liczy się z potrzebami noworodka i nadal najważniejsze jest to co ona chce. Gdyby mąż mówił ci, że cię kocha ale nie liczyłby się z twoimi potrzebami to wierzyłabyś w taką miłość ? A to ,że dla wątkodajki już od początku potrzeby dziecka są nie ważne, daje pewność, że tak będzie dalej. A przecież wcale nie musiała decydować się na dziecko. Mogła sobie żyć sama skupiając się na swoich potrzebach.
          • sofia_87 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 12:54
            A Ty możesz sobie zyc i zajmować się swoimi sprawami zamiast wypowiadać się w kwestiach, które Ciebie w żaden sposób nie dotycza i krytykować nieznana Ci kobiete
            • katja.katja Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 13:00
              Ta kobieta sama zaprasza nas do komentowania zakładając wątek na publicznym forum.
              • sofia_87 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 13:03
                Nie, "ta kobieta" zapytala inne matki (a nie utajonych facetow na forum ;p) o porady w kompletowaniu wyprawki dla noworodka, a nie prosila o komentowanie jej prywatnych decyzji i wyborow
                • aguar Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 13:26
                  Ale prawda jest taka, że każdą pojedynczą rzecz z tej wyprawki można kupić później, jeśli będzie taka potrzeba albo jeśli zmieni się zdanie. Wyśle męża, zamówi przez internet, ew. zostawi z kimś malucha i sama wyskoczy. A jak się kupi niepotrzebnie, to można sprzedać. A tylko karmienie jest taką rzeczą, że jak się zawali na początku, to potem już nie ma powrotu. Jak po dwóch czy siedmiu miesiącach zmieni zdanie, to już ta droga będzie na zawsze zamknięta dla tego dziecka. Natomiast póki kobieta jest jeszcze w ciąży, to ciągle jest szansa, aby się dobrze przygotować do kp. Dlatego zgłębienie tego tematu jest o wiele ważniejsze od deliberowania nad wyprawką.
                  • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 13:34
                    No i?miliony dzieci sa i byly karmione butla.Nie widze zadnej roznicy
                    • aguar Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 13:45
                      A ja widzę. A ten temat jest związany z moją pracą. Choćby z dzisiaj: 11-miesięczne dziecko z olbrzymim apetytem, dużym brzuszkiem, mama martwi się, że pije za dużo: bardzo konkretna porcja mm wieczorem, a potem jeszcze budzi się w nocy. Gdyby było na piersi, to każdy by powiedział, że niech pije, ile chce w dzień i w nocy, mleko ludzkie jest tak lekkostrawne, że na pewno nie spowoduje otyłości. A co do mm, to już nie ma takiej pewności czy można tak bez ograniczeń, czy nie będzie w przyszłości problemu z nadwagą...A odmówić takiemu maluchowi? Żal. I często natrafiam na takie niuanse, gdzie gdyby dziecko było kp, to ułatwiłoby rozwiązanie różnych problemów zdrowotnych czy nawet emocjonalnych lub wychowawczych.
                      • cosmetic.wipes Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 18:28
                        Prawie roczne dziecko na samym mleku? Niezle ci się wszystko pop...ło 😁
                      • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 18:50
                        11 miesieczne dziecko je zwykle jedzenie.Widuje sporo niemowlakow na piersi wygladajacych jak hipopotamy.
                        • katja.katja Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 19:01
                          A ja beczki na butli i szczupłe dzieci na piersi. A najważniejsze - zdrowe.
                        • grrru Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 12.10.18, 23:27
                          Ale to nie od piersi tylko od futrowania biszkopcikami, deserkami, chrupeczkami, bo przecież niuniuś musi cały czas glamać.
                      • kota_marcowa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 19:23
                        Przecież ty od lat nie pracujesz.
                    • katja.katja Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 18:03
                      WHO też widzi.
                      Ciekawe, że dla siebie każada zwykle gotuje lub kupuje pełnowartościowy posiłek, a nie zupę proszku (za wyjątkiem młodych studentek na dorobku).
          • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 13:32
            Potrzeba noworodka jest jedzenie sposob podania jest niewazny.
            • thea19 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 17:28
              gadasz takie bzdury, ze cycki opadaja bo rece to juz dawno leza
              • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 18:52
                bo? mam wychowane na butli dziecko
                • thea19 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 19:17
                  mi tam zwisa kalafiorem czym i jak kto karmi dziecko ale noz mi sie w kieszeni otwiera jak czytam takie kocopoly. mleko z piersi to wciaz zagadka: nie jest poznany ani calkowity sklad ani wlasciwosci. wiesz, ze mleko jest inteligentne? zmienia sklad zaleznie od pory dnia, wieku dziecka czy stanu zdrowia malucha. mieszanka zawiera to, co wsypali w fabryce do pudelka i jest stala, zawsze. sa te 3 sklady co pol roku zmieniane. wow.
                  mleko ludzkie jest lekkostrawne, prawie bezresztkowe i zawsze gotowe. mieszanka trucizna nie jest (choc w chinach byla) bo w koncu ma byc pozywieniem ale nigdy nie jest sterylna, woda do jej przygotowania zawiera roznosci a matki niekoniecznie stosuja sie do wytycznych odnosnie proporcji. mleko z piersi nie jest trujace a niemowlaki z alergia na nie to promil, w dodatku chorych dzieci.
                  gdybys karmila piersia, to bys wiedziala, co to znaczy rowniez emocjonalnie, bo sposob karmienia ma znaczenie. nie karmilas piersia tylko mm i usilujesz umniejszyc wlasciwosci karmienia naturalnego. masz kompleksy z tego powodu?
                  • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 19:55
                    Karmilam tez piersia tak wiec pudlo.Nie mam zadnych kompleksow tylko nie zamierzam wysluchiwac dyrdymalow,ze mleko matki jest zawsze lepsze.
                    • thea19 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 20:19
                      ale nie musisz wysluchiwac. przestan tylko prawic swoje madrosci bo glupoty wypisujesz i tyle. mleko matki jest ZAWSZE lepsze i tego nie zmienisz. tak to stworzyla natura, tak sie zywia wszystkie ssaki. gdyby czlowiek mial byc stworzony do picia krowiego mleka, to by go krowa rodzila.
                      • aerra Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 21:44
                        A jakby miał się rodzić przez CC, to kobiety miałby zamek na brzuchu? Albo idźmy dalej, jakby miał jeździć, to zamiast nóg miałby koła. A jakby miał latać, to miałby skrzydła.
                        • thea19 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 21:57
                          serio nie widzisz roznicy?
                      • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 07:48
                        Nie jest zawsze lepsze, ba sa dzieci ktorym ono szkodzi gdyz sa skrajnymi alergikami.Mam dziecko w domu ktore nie rolerowalo mojego pokarmu.Najpierw sie doucz potem pisz.
                  • 1matka-polka Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 20:43
                    Ja mam takie porównanie, mleko z piersi to polędwica z wołowiny z Kobe, a mleko modyfikowane to najtańsze parówki wink
                • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 19:19
                  A wiesz, że twoje wypowiedzi w tym wątku brzmią jakbys miała z tego powodu poczucie winy.... Daj spokój. Życie toczy się dalej.
                  • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 19:56
                    Gdybym byla znow w ciazy to od razu po porodzie podalabym butle.Porod oczywiscie przez cc.
            • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 18:26
              Tu nie chodzi o sposób podania tylko o jakość pokarmu i dobrze o tym wiesz. Wiele matek karmi dzieci swoim odciaganym z piersi pokarmem. I takie karmienie lekarze traktują jak karmienie naturalne prosto z piersi. A dziecko ma takie same korzyści z odciagnietego mleka jakby było prosto z piersi karmione.
              • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 18:51
                Mieszanki sa b.dobre jakosciowo.Mleko matki zywiacej sie syfem bedzie syfiaste
                • katja.katja Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 19:00
                  Ty żywiłaś się syfem?
                  • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 19:59
                    Nie karmilam wiec moglam wszystko jesc😎
                    • thea19 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 20:06
                      a to jak sie karmi to nie mozna wszystkiego jesc? a to niespodzianka!
                      • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 20:07
                        No nie mozna,wystarczy miec skrajnego alergika,pic alko tez nie mozna.Nie wiedzialas
                        • thea19 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 21:56
                          alko nie pije praktycznie wcale, alergikow nie mam. gdybym miala, to troche upierdliwe, bo skad wiadomo co uczula i czy na pewno to jedzenie, ale do ogarniecia.
                          • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 07:50
                            Ale kogo interesuje, ze ty nie pijesz, inne kobiety pija.Zdradze ci sekret sa testy alerhiczne,ktore dokladnie pokazuja co uczula.Jednym slowem nie masz pojecia
                            • thea19 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 19:54
                              testy alergiczne u niemowlakow? buahahahahahahahahaha, wes sie nie osmieszaj specjalistko od siedmiu bolesci. bylas kiedys u jakiegos alergologa z malym dzieckiem? bo ja bylam.
                              • kota_marcowa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 19:57
                                Już pomijając wiarygodność takich testów, bo i owszem istnieją, negujesz istnienie dzieci z silnym uczuleniem?
                                • katja.katja Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 20:03
                                  Aż takim, że nie może nawet mleka matki? Nie. Są takie chorowitki, to niewielki procent. Niestety MM też im nie pomaga długofalowo.
                                  • kota_marcowa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 20:19
                                    To co sugerujesz? Od razu eutanazję?
                                    • katja.katja Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 21:51
                                      Ja tam jestem za tym by najzdrowsze geny się rozmnażały i powielały.
                                      Niestety, ale w życiu jest jak jest. Potem takie chorowitki, fakt - na MM dożywają pełnoletności i dają kolejne słabowite pokolenie. Na pewno są największym skarbem dla swoich rodziców, ale niestety osłabiają pulę genową.
                                      Jestem za nowoczesną e... Nie eutanazją to dugie takie, ponoć kojarzone (niesprawiedliwie) z Hitlerem?
                                      • katja.katja Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 21:53
                                        Już wiem.
                                        Eugenika.
                                      • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 11.10.18, 08:17
                                        Buhahaha nie masz zielonego pojecia o alergiach.Alergie sie cofaja i to, ze ktos jest na specjalistycznym mm nie oznacza iz jest chorowity.Moj syn nie cjoruje praktycznie wcale, raz w zyciu mial antybiotyk.Nie wiem co to zapalenie ucha i inne choroby.Doucz sie gazet
                                • thea19 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 20:18
                                  nie neguje alergii tylko robienie testow niemowlakom. czytaj ze zrozumieniem
                                  • kota_marcowa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 20:23
                                    Rozumiem, ze masz specjalizację z alergologii, skoro tak kategorycznie się wypowiadasz?
                                    • thea19 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 20:25
                                      rozumujesz bardzo waskotorowo. pogadaj sobie z edel.
                              • aerra Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 20:05
                                Ja byłam z moim niemowlakiem, i tak, miał robione testy.
                                Problemem jest to, że testy (nie tylko u takich małych dzieci, u dorosłych również) nie zawsze wychodzą, można mieć alergię i w testach zero, a może wyjść w testach wysoki odczyn, a normalnie zero objawów.
                                • thea19 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 20:23
                                  ja bylam z prawie dwulatkiem. alergolog odradzil bo to bez sensu. kolezanka robila swojej malej corce i wyszly bzdury, typu owoce morza, ktorych dziecko nigdy nie jadlo.
                                  • aerra Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 21:10
                                    Ty, popatrz, ja też mam na owoce morza, a też nigdy nie jadłam bo mnie brzydzą.
                              • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 20:32
                                Owszem moj niemowlak mial testy alergiczne zarowno skorne jak i z krwi.U nas nie trzeba isc do alergologa by zrobic testy,to cywilizowany kraj,testy robi sie u pediatry.W Polsce sie testow nie robi bo Nfz szkoda kasy he he.Cala tajemnica.Tak wiec pudlo.Fajnie patrzec jak sie pograzasz.
                                • thea19 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 20:54
                                  bylas ze mna, ze wiesz? czy ja pisalam, ze bylam na nfz? na nfz tez robia, nie oszczedzaja kasy bo edel tak twierdzi.
                                  • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 21:00
                                    Po co robilas niemowlakowi testy odplatnie skoro podobno nic nie daja?😂placzesz sie i nie wiesz jak wybrnac.
                                    • thea19 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 22:16
                                      jestes durniejsza niz kilo gwozdzi. gdzie ja napisalam, ze zrobilam testy?
                                      • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 11.10.18, 08:18
                                        Skoro nie robilas to na kij soe wypowiadasz o czyms o czym pojecia nie masz?aaa wiem, zwykla przekrora
                    • katja.katja Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 20:18
                      Pytam czy "żywiłaś się syfem"?
                • chyba.ze Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 19:09
                  edelstein napisała:

>.Mleko matki zywiacej sie syfem bedzie syfiaste
                  >
                  big_grin big_grin big_grin

Ale masz wiedzę! big_grin

Objaśnię- mleko matki źle odżywianej będzie identyczne w składzie jak dobrze odżywianej, z tą różnicą, że ta pierwsza będzie bezzębna

Nie musisz dziękować.
                  • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 19:58
                    Tak tak to dlaczego niby matki dzieci alergicznych musza byc na scislej diecie?alko tez pic nie mozna 😂
                    • chyba.ze Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 10:09
                      edelstein napisała:

> Tak tak to dlaczego niby matki dzieci alergicznych musza byc na scislej diecie?

.. bo z mlekiem matki jest wszystko ok, tylko z dzieckiem nie do końca?

> alko tez pic nie mozna 😂

Alko to nie odżywianie.
                      >
                      • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 11:20
                        Aha czyli jednak dopuszczasz, ze mleko matki moze nie byc najlepszym pokarmem dla dziecka?
                        • thea19 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 19:52
                          cos sie tak uwziela na to ludzkie mleko? masz kompleksy jakies? niedobory? butelka bylas karmiona?
                          • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 20:58
                            Jesli ktos pisze ,ze mleko matki zawsze jest najlepsze to mam prawo sprostowac.yRozumiem,ze jak ktos ci mowi,ze dwa plus dwa zawsze jest 5 to nie reagujesz?
                            Walusz po omacku,najpierw czepialas sie,,ze nie karmilam piersia,jak sie okazalo,ze nie masz racji to probujesz sie czrpic tego jak ja bylam karmiona.Zalosne
                    • grrru Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 12.10.18, 23:05
                      Można tylko wedle pewnych reguł.
                • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 19:17
                  Ekhm.... błyszczysz wiedzą 🤣
                  • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 20:06
                    Doprawdy nic nie wplywa na mleko to ciekawe bo no.alkoholu pic nie mozna.Skoro alkohol dostaje sie do mleka to inny syf rowniez.
                    • chyba.ze Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 10:12
                      edelstein napisała:

> Doprawdy nic nie wplywa na mleko to ciekawe bo no.alkoholu pic nie mozna.Skoro
                      > alkohol dostaje sie do mleka to inny syf rowniez.

Alkohol, leki i używki nie ma nic wspólnego z odżywianiem- bierzesz pod kontrolą lekarza lub na własne ryzyko.

• edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 11:23
                        Przecietna kobieta jednak ten alkohol pija pomijajc to co powinna jesc matka dziecka uczulonego praktycznie na wszystko procz ziemniakow, dyni i jeszcze 2warzyw na krzyz plus czerowne mieso?ma pasc z glodu? no bo watpie czy na tak monotematycznej diecie i jej to dobrze zrobi i dziecku.
                        • katja.katja Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 19:19
                          Twoje było tak uczulone?
                          • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 20:58
                            Tak bylo i?
                  • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 20:12
                    a panno madralinska jak tam przestudiowalas juz przygotowywanie mleka Neocate?i co wtopilas sie ,he he he
                    • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 21:39
                      Nie przestudiowałam. Ale chyba udam się w tym celu do apteki i cyknę fotę bo woda musi być świeża i zawsze to piszą lub pokazują na ikonkach krok po kroku przygotowanie. I nie ma info żeby między jednym krokiem ( Czyli gotowaniem wody) a wsypywaniem proszku było 3 godziny czarnej dziury.
                    • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 21:45
                      Ha, znalazłam i łżesz jak pies. Przygotować świeżą wodę pitną, gotować 5 minut, wystudzić i wsypać proszek. Gdzie piszą że woda może sobje stać 3, 6 czy ileż tam godzin??? Świeża woda! Stoi jak byk. A tak w ogóle czytałaś skład tego syfu??? Szkoda że nie mogę wkleić bo z tel piszę. Aż mnie ciarki przeszły jak to zobaczyłam.
                      • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 07:55
                        Ale klamiesz, az sie kurzy.
                        "Gotować świeżą wodę pitną przez 5 minut i pozostawić do wystygnięcia na co najmniej 30 minut. Woda powinna być ciepła po sprawdzeniu na wewnętrznej stronie przegubu dłoni. Wlać wymaganą ilość wody do wysterylizowanej butelki."
                        Dlaczego mnie nie dziwi,ze pominelas "co najmniej 30minut"
                        Moj sie na mleku Neocate wychowal i to bylo kedyne mleko ktore tolerowal.Znasz sie na prpduktach leczniczych jak kura na pieprzu.
                        • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 08:16
                          Teraz to strzeliłaś sobie w kolano zamieszczając cytat big_grin Bardzo ci dziękuję. Ja na telefonie nie mogłam tego zrobić. Sens jest jaki jest. Woda ma być świeżo przygotowana, że wystudzona to oczywiste, nikt wrzątku dziecku nie podaje. Co ma 30 minut studzenia do kontekstu świeżości? Jeden wystudzi odstawiając na pół godziny, inny wystudzi w kąpieli wodnej. To w wodzie wciąż podgrzewanej przez godziny, dopiero rozwijają się bakterie. Ponadto sugerujesz że 30 minut jest bliskie 3 godzin albo 6 godzinom (do kolejnego karmienia)? Jedna tu pisała że gotowała wodę i używała jej na kolejne karmienia, możliwe że przez cały dzień albo i całą dobę. Zero wyobraźni.
                          • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 09:44
                            Przestan sie juz pograzac ,slowo co najmniej jest ci obce?
                            • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 13:08
                              Jak zabrakło argumentów to sobie poklepiesz w klawiaturę ot tak dla samego poklepania.
                              Wkleisz skład tego cudu odżywczego?
                              • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 13:19
                                Oho widze, ze slowo co najmniej jest ci obce.Moze do podstawowki wroc.Widze, ze wyszukanie skladu tez przerasta😂Ten cud odzywczy wyprowadzil moje dziecko z niedozywienia.Zapomnialam, przerasta cie to.
                                • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 21:20
                                  Ty nie znasz slowa "świeże". 🤣 Nie ogarniasz że instrukcja nie opisuje 3 dni tylko konkretne czynności do wykonania w konkretnym czasie. Nie łapiesz różnicy pomiedzy ostudzić a podgrzewać kilka godzin. I tacy ludzie mają dzieci !!!!
                                  Na widok składu aż mi włosy stanęły z przerażenia czym ludzie karmią dzieci. Wiedziałam że nie wkleisz ze wstydu czym dziecko karmiłaś. Nie będę ci robić obciachu.😉
                                  • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 21:30
                                    Dzieci jedza co 3-4h,wiec skad ci sie wzielo kila godzin podgrzewania wody.Powiedzmy wprost jestes za glupia by wkleic sklad.Przez x postow pisze czym karmilam moje dziecko,wiec jakim cudem moge sie tego wstydzic.Kura ma wiekszy mozdzek niz ty😂
                                    • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 11.10.18, 17:39
                                      Specjalnie dla ciebie wstawię, odpalę kompa wieczorem i wstawię, nie chciałam ci robić obciachu ale skoro chcesz🤣
                                      Mądrością swoją zabłysnęłaś już wiele razy w tym wątku. Nie będę wypominać, to nie twoja wina że masz IQ jakie masz. Pozostaje tylko współczuć i ubolewać że tacy ludzie mają dzieci.
                                    • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 11.10.18, 17:45
                                      Masz to swoje super świetnej jakości cudo big_grin
                                      Składniki: suchy syrop glukozowy, rafinowane oleje roślinne (nieuwodorniony olej kokosowy, olej słonecznikowy o wysokiej zawartości kwasu oleinowego, olej słonecznikowy, olej rzepakowy), L-asparaginian L-argininy, L-leucyna, octan L-lizyny, wodorofosforan wapnia, cytrynian potasu, L-glutamina, L-prolina, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym), L-walina, glicyna, L-izoleucyna, L-treonina, L-fenyloalanina, L-tyrozyna, L-seryna, L-histydyna, L-alanina, chlorek sodu, L-cystyna, L-tryptofan, chlorek magnezu, diwinian choliny, L-metionina, olej roślinny o wysokiej zawartości kwasu arachidonowego pozyskiwany z organizmów jednokomórkowych, L-asparaginian magnezu, olej roślinny o wysokiej zawartości kwasu dokozaheksaenowego pozyskiwany z organizmów jednokomórkowych, cytrynian wapnia, inozytol, kwas L-askorbinowy, tauryna, siarczan żelazawy, siarczan cynku, L-karnityna, sól dwusodowa 5’-monofosforanu urydyny, 5’-monofosforan cytydyny, nikotynamid, sól dwusodowa 5’-monofosforanu inozyny, 5’-monofosforan adenozyny, D-pantotenian wapnia, sól dwusodowa 5’-monofosforanu guanozyny, przeciwutleniacze (estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego, alfa-tokoferol, mieszanina tokoferoli), octan DL-alfa-tokoferylu, siarczan miedzi, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, ryboflawina, siarczan manganu, octan retinylu, jodek potasu, kwas pteroilomonoglutaminowy, chlorek chromu(III), filochinon, selenin sodu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna, cholekalcyferol, cyjanokobalamina.

Oczywiście sama tego nie jadłaś. Szkoda dziecka. sad
                                      • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 11.10.18, 19:42
                                        Glupia dziunia wypowiada sie o produkcie medycznym bo takim jest neocate syneo.Padlam😂
                                        Moje dziecko ma sie swietnie, na neocate wprowadzono go z niedozywienia, ale co ty mozesz wiedziec o dzieciach z alergia bedac tak ograniczona tepota😂 nie zgrywaj tu doktora medycyny ,bo widac,ze edukacje zakonczylas na ulicy😂
                                        • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 11.10.18, 20:26
                                          Cóż wypowiadasz się zgodnie ze swoim potencjałem intelektualnym. Nie spodziewałam się niczego innego.
                                          Oj biedna ty i biedne twoje dziecko które było niedożywione bo nawet nie umiałaś przejść na dietę która by niemowlęciu służyła. Umiałaś jedynie nakarmić syropem glukozowym, mieszaniną olei i cała litanią innych świństw. Smutne.
                                          • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 11.10.18, 23:10
                                            A nie mowilam,zero pojecia o alergiach,zero wiedzy.Glupol z dostepem do neta.Mam nadzieje ze sie nie rozmnozylas bo kolejni debile sa zbedni.
                                            • lucyjkama Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 12.10.18, 13:18
                                              Mam dwoje alergicznych dzieci. Jedno tak bardzo, że jako malutkie dziecko uczulony był prawie na wszystko, nawet na jabłka, pszenicę, każdy rodzaj mięsa, mleko, jaja itd. Mógł jeść tylko kilka produktów. Szkoda że mając dziecko alergiczne nie chciało ci się zdobyć nieco wiedzy na temat alergii. Myślałaś że koncerny produkujące mieszanki robią to dla zdrowia twojego dziecka 🤣 nie wiedziałaś że tu chodzi o kasę 😆 Jednak osoby z deficytem intelektualnym nie powinny mieć dzieci.
                                              Już się nie wysilaj składając literki w słowa. Już nie będę pisać w tym wątku. Nie wyuczyłaś się jak byl czas to i teraz już nikt ci nie pomoże.
                                              • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 12.10.18, 15:31
                                                Masz racje osoby z takimi deficytem jak ty powinny byc sterylizowane,bo pieprza trzy po trzy uwazajac,ze jesli ich dzieciaki mogly pic mleko z piersi bedac alergikami to wszystkie moga.Ja jestem alergiczka a moge jesc orzechy ziemne.Po co sie wysilam i tak nie zrozumiesz,jestes zwyczajna debilka.
                                            • eowen Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 12.10.18, 13:36
                                              Edel, pracuję w przemyśle spożywczym i sorry, ale skład tego mleka to syf.

Miałam wcześniaka z ciężką hipotrofią, który spędził kilka tygodni w inkubatorze. I też na początku był karmiony mieszanie, ale udało mi się przejść na kp i widziałam różnicę. Moje też dostawało odżywkę, natomiast umówmy się - była ona tylko po to, by przybrał na wadze, a nie po to, by otrzymywał odżywcze składniki. A, i też alergiczka, ale właśnie dzięki kp udało nam się bez szwanku na zdrowiu przetrwać te kilka lat bez nabiału i innych produktów w diecie.
                                              • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 12.10.18, 15:36
                                                To jest produkt medyczny dla dzieci z ciezka alergia wykluczajaca karmienie piersia.Jessu na serio tak ciezko pojac ,ze jeden alergik moze cos a drugi nie.Co mi da info,ze karmilas piersia skoro moj po mleku z piersi wygladal jak jedna wielka rana wymiotujaca dalej niz widzi czego wynikiem bylo niedozywienie.Na serie tak ciezko przyjac do wiadomosci iz dzieci sa rozne? po tej idiotce powyzej nie spodziewam sie niczego inteligentnego,ale chyba inni maja cos wiecej pod czaszka niz ona.
                                                • eowen Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 12.10.18, 17:54
                                                  Nie mówię, że nie miałaś karmić mm, tylko że ten skład poniżej to syf. To żaden atak tylko fakt
                                                  Poza kilkoma składnikami mineralnymi (potas, magnez, wapno) same tłuszcze i substancje wiążące.
                                                  Moja też musiała dostawać odżywkę przez jakiś czas, skład był zdecydowanie lepszy, ale też głównie oparty na tłuszczach. Tylko nie ma w tym nic, co pozwalałoby wychwalać mm pod niebiosa.

I koleżanka ma rację, może gdybyś się wtedy doinformowała, dałoby się inaczej - jeśli dziecko wymiotuje po karmieniu, to nie oznacza alergii na całe Twoje mleko. Wyklucza się po kolei różne czynniki (także u dziecka), by potem przejść na dietę, by szukać potencjalnych alergenów, jeśli te pierwsze się nie potwierdziły.

Z drugiej strony masz chyba starsze dzieci, wtedy wiedza o kp była znikoma.
                                                  • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 12.10.18, 22:02
                                                    Owszem wychwalam mm pod niebiosa,moje dziecko dzieki niemu wyszlo z niedozywienia.
                                                    Sorry,ale co ta dziunia wie na temat tego co ja robilam?Byla dieta eliminacyjna, moj syn mial wiele testow robionych, tak wiec sorry ale ten glab pier... glupoty.
                                                    I nie, nie mam starszych dzieci,mam jedno dziecko lat 9.
                                                  • eowen Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 12.10.18, 22:48
                                                    Ale widzisz skład? Czy po prostu nie chcesz widzieć? Bo jasno widać, co dziecko dostawało jeść.

I tak z ciekawości - co wyszło z testów? Bo mojemu w wieku 9 miesięcy wyszło wielkie nic, o czym zresztą mnie uprzedzali alergolodzy.

Ps Moja córka w wieku 12 miesięcy ważyła 9 kg, a mnie duma rozpierała, że tak jej się udało przybrać na wadze. A po urodzeniu skóra na niej dosłownie wisiała. Więc wiem, jak wygląda niedożywione dziecko czy dziecko z niską masą urodzeniową.
                                                  • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 13.10.18, 09:10
                                                    Dziecko dostawalo jesc co bylo dla niego przyswajalne i jedyna mieszanka ktora tolerowal byl Neocate.Wszystkie inne powodowaly problemy,a przerobilsmy tych mlek z 10.
                                                    Nietolerancja laktozy i uczulenie na praktycznie wszystko.Zostala marchewka, czerwone mieso i jeszcze z dwa warzywa.
                                                  • grrru Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 13.10.18, 22:52
                                                    A ona przypadkiem nie robiła tego, co jej lekarze zalecili? To chyba do lekarza pretensje, że źle poinformował a nie do niej,
                                  • katja.katja Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 21:48
                                    Wstaw smile
                                    • edelstein Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 11.10.18, 08:19
                                      google ci odcieli?
                • grrru Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 12.10.18, 23:08
                  A mleko matki jedzącej czekoladę będzie czekoladowe? big_grin
                  • kota_marcowa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 13.10.18, 10:45
                    Może nie od razu, ale prawdą jest, że pod wpływem tego co matka je może zmieniać się smak smile
                    • grrru Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 13.10.18, 10:56
                      Tak jak np. zapach potu się zmienia, to wiem. Ale przecież nie powstaje shake smile
                      • kota_marcowa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 13.10.18, 20:39
                        A szkoda smile
      • alicia033 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 11:50
        fredzia098 napisał(a):

> I wiedz ,że oto czenie będzie cię oceniać jako złą matkę,

najwidoczniej żyjesz w patologicznym otoczeniu, fredzia098.
        Noale to wasz lokalny problem, nie autorki wątku.
      • aerra Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 18:43
        Życzę autorce wątku, żeby jej otoczenie nie składało się z takich fredzi - normalni ludzie nie będą oceniać tego jaką jest matką wyłącznie przez pryzmat metody karmienia dziecka.
        I jak nie wierzę w żadne karmy i inne takie, to w tej chwili mam nadzieję, że się mylę i cały ten syf, który z siebie wypluwasz Fredziu wróci do ciebie w podskokach.
        • fredzia098 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 09:39
          Do ciebie wróci !!! . W końcu to ty życzysz mi źle. Ja wątkodajce źle nie życzyłam. Mówię tylko swoją opinię. Autorka nie zawsze będzie spotykać na swojej drodze fałszywych ludzi, którzy za każdy błąd i egoistyczne podejście do macierzyństwa będą ją głaskać po główce. I dobrze. Może coś do niej dotrze i dziecku będzie choć trochę lepiej.
          • aerra Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 10.10.18, 13:33
            Lepiej jej będzie jak nie będzie miała w otoczeniu idiotów, to na pewno.
          • zielonecurry Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 11.10.18, 10:49
            Fredziu powiedz kto dal ci prawo do oceniania i oskarżania? Do stawiania absurdalnych hipotez i niesprawiedliwych ocen? Z ogromną łatwością przyklejasz łatki matkom karmiącym mm jakbyś była więcej niż Bogiem, wyrocznią która wszystko wie lepiej. Czy tak samo oceniasz rodziców którzy starszym dzieciom kupują frytki czy pizze? Krytykujesz tych którzy w wietrzny dzień nie zakładają czapki? Jesteś na tyle odważna żeby podejść do rodzica - obcego człowieka i zwrócić mu uwagę ze robi coś niewłaściwie? Czy tylko jesteś taka wygadana na anonimowym forum?
      • zabka141 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 09.10.18, 22:50
        Fredzia, wlasnie takie komentarze jak twoje zniechecaja przyszle mamy do karmienia kp. Bo jak to sie czyta to wyraznie ma sie obraz nawiedzonej laktoterrorystki. Robisz wiecej zlego niz dobrego dla promocji kp.
        • me-lissa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 11.10.18, 22:15
          Zgadzam się, post Fredzi jest absolutnie nie na miejscu. I piszę to jako matka która karmiła piersią trzy lata. Wiedza że kp jest lepsze dla dziecka niż mm jest raczej powszechna ale mm to nie trucizna. I NIKT nie ma prawa oceniać decyzji matki ws sposobu porodu i karmienia. Kropka
          • aguar Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 12.10.18, 13:27
            "I NIKT nie ma prawa oceniać decyzji matki ws sposobu porodu i karmienia. Kropka."
            Nie zgadzam się z tym. Zwłaszcza jeśli ta decyzja jest na etapie ciąży (bo potem, to już się za wiele nie da zrobić), to zachęcanie do naturalnego karmienie jest działaniem prozdrowotnym.
            • aguar Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 12.10.18, 13:40
              I nie wrzucałabym do jednego worka decyzji ws sposobu porodu i decyzji dotyczącej czym karmić.
              • katie3001 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 13.10.18, 07:14
                Możesz jesli jest to ktoś Tobie bliski i dość młody. Ja jestem obca i dość wiekowa i przez wiele lat starań, leczenia i traconych ciąż naczytałam się , nasłuchałam się róznych opinii a przede wszystkim obserwuje dzieci moich rówieśniczek i potrafię ocenić sposób karmienia z perspektywy kilku, kilkunastu i kilkudziesięciu lat.
            • kota_marcowa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 12.10.18, 14:15
              I owszem, nikt nie ma prawa oceniać. Co innego przedstawić wszystkie potencjalne korzyści i możliwości w sposób neutralny, a co innego wypisywać, że lepiej dla dziecka, żeby zostało wyskrobane, bo matka chce karmić butelką.
              Trzeba mieć coś nie tak z głową, żeby wygadywać takie rzeczy.
            • zielonecurry Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 12.10.18, 19:13
              Zachęcanie do rekreacyjnego uprawiania sportu też jest działaniem prozdrowotnym. Co więc myślisz o rodzicach którzy nie zachęcają dziecka do aktywności? Też nie masz do nich za grosz szacunku?
            • grrru Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 12.10.18, 23:02
              Zachęcanie obcych ludzi do zachowań prozdrowotnych jest wtrynianiem nosa w nie swoje sprawy. Chodzisz po ulicy za palaczami i zachęcasz, zeby rzucili palenie?
              • kota_marcowa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 13.10.18, 10:58
                Też prawdasmile
                Ja proponuję na obiekt agitacji wybierać rosłego dresa big_grin
                I oczywiście używać równie miłych sformułowań tongue_out
                • katja.katja Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 13.10.18, 20:28
                  Agitacja przeciwko paleniu jest wszędzie, na opakowaniach papierosów, billboardach, reklamach społecznych, nie mówiąc już o tym, że wygnano palaczy z większości przestrzeni publicznej.
                  • grrru Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 13.10.18, 20:41
                    Chodzi o agitację osobistą.
                    • katja.katja Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 13.10.18, 21:23
                      Tu na forum jakby któraś przyznała się do palenia w ciąży też by miała zmytą głowę jak należy, chyba nawet bardziej niż "butelkowa".
                      W realu raczej (oprócz lekarzy) nikt nie zwraca uwagi ani butelkowym ani palaczom .
        • grrru Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 12.10.18, 23:00
          Jak kobieta jest na tyle dojrzała, żeby podjąć decyzję o macierzyństwie to jest też na tyle dojrzała, żeby podjąć decyzję o karmieniu piersią lub nie bez względu na to, co o tym sądzi fredzia. Myślisz, że jak decydowałam się na kp to robiłam to po to, żeby mnie fredzia pochwaliła?
      • grrru Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 12.10.18, 23:04
        A na co komu Twój szacunek? Ja na przykład mam centralnie w odwłoku, jak oceniłabyś moje macierzyństwo. Żaden z Ciebie autorytet dla mnie, żeby mnie to obchodziło.
    • grrru Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 12.10.18, 23:13
      Ja jestem matką minimalistką, o butelkach się nie wypowiem, bo nie używałam. Zawartość torby zwykle sugeruje szpital, bo rózne rzeczy są dostępne. Jak są na miejscu nie ma sensu pakować. Kosmetyki w zasadzie nie są żadne potrzebne - jak dziecko nie ma żadnych problemów skórnych to wystarczy jakiś bardzo delikatny środek myjący, zresztą do mycia najlepsza sama woda, chyba że po kupie. Octenisept do pępka potrzebny. I nie przesadzaj z ubrankami w pierwszym rozmiarze, bo dzieci szybko rosną.
      • katie3001 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 13.10.18, 07:11
        Octenisept nie. Spirytus.
        • grrru Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 13.10.18, 10:30
          U mnie położne wszystkie jednogłośnie mówiły, że żadnego spirytusu.
          • kota_marcowa Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 13.10.18, 10:50
            Obecnie pępek zostawia się w świętym spokoju, octenisept tylko jak zaczyna się paprać, tak według wytycznych. Natomiast nieoficjalnie znane mi położne i to nie dinozaury, twierdzą, że lepszy spirytus.
            Nie wiem, bo ja nie stosowałam nic, pięknie przysechł i odpadł.
            • grrru Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 13.10.18, 10:55
              Mojej się odrobinę paprał, dlatego octenisept się przydał
        • thea19 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 13.10.18, 15:09
          spirytrus to sie pije a nie po ranie smaruje
      • eukaliptusy Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 13.10.18, 11:43
        Nie ma potrzeby kupować żadnych kosmetyków oprócz maści na odparzenia i delikatnego mydełka dla niemowląt do zmywania kupy/ wymiotów.
        Kąpiel całego ciała raz w tygodniu w wodzie i wystarczy. Skóra sama się natłuszcza i chroni.
    • nanokogirl drogie panie 13.10.18, 23:41
      Dawno temu urodziłam przez cc ( z wyboru)
      zaczęłam karmić bo mi mleko leciało.
      po paru miesiącach przeszłam na MM - z wyboru.

Po wielu latach jestem niezmiernie zadowolona z wyborów jakich dokonałam.
    • thea19 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 02.11.18, 17:23
      mnozy sie taka patologia, ze dzieci juz nie rozroznia a potem spamuje po forach
    • katie3001 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 23.04.19, 11:48
      Uaktualniam. Moja córeczka przedwczoraj skończyła 3 miesiące smile. Nadal nie potrafię kupić odpowiedniej ilości ubranek wink. Na szczęście siostra mi pomaga. Od jakiegoś czasu już przesypia całe noce i czuje,ze odzyskałam swoje życie smile. Ja zaczyłałam dzien około 11.00 to nie mogłam się pozbierać bo zaraz było popołudnie i było ciemno. Jak wstaje po 7.00 to czuje, że żyje smile. Ale zawsze byłam skowronkiem. Dziecko grzeczne, nie wyjące. Coś się zaczyna dziać w buzi bo dziąsełka już nabrzmiałe i pcha paluszki do buzi. Gryzaczka nie mogę podać bo jeszcze nie umie chwytać. Wieczorami bezproblemowa bo nakarmię, odbiję a jak połozę do łóżeczka to sama zasypia. Potrafi juz spać 7-8 godzin w nocy.
    • tatka456 [...] 26.05.25, 01:40
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • taki-sobie-nick [...] 26.05.25, 01:44
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • katie3001 Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 26.05.25, 06:19
          6 i pół wink
    • dwa_kubki_herbaty Re: Wyprawka dla noworodka szpital i dom... 26.05.25, 22:56
      Chodzić na wizyty lekarskie, cieszyć się ostatnimi miesiącami starego życia.
      Następne dni wydolności nastaną za 15 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka