Dodaj do ulubionych

Biała kuchnia

08.10.18, 10:20
Przeprowadziłam się i zaczynamy remont. W tym tygodniu mam spotkanie ze stolarzem, będę zatwierdzać ostatecznie projekt kuchni. No i teraz mam wątpliwości, bo kuchnia jest biała, matowa. Od początku taką chciałam, a teraz nie jestem pewna. Podłoga szara, na ścianach cegła odkryta spod tynku, blaty drewniane (1) i szare (2 sztuki). I zawsze mi się podobały jasne, białe kuchnie, ale już sama nie wiem.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:25
      Mam drugą, na wysoki połysk, w innym mieszkaniu miałam magnolię na wysoki połysk, jestem zadowolona, ale ja mam obsesję, by pomieszczenia były jasne, a akurat mieszkanie to mam na parterze i nie wyobrażam sobie ciemnej kuchni.
    • thea19 Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:25
      no ale czego nei wiesz? jakie masz watpliwosci?
      • seaborgium Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:39
        Właśnie jak niektórzy piszą niżej, że teraz wszyscy tak mają. Może wcale mi się nie podoba, tylko tyle widziałam białych kuchni w necie, że mi się to gdzieś w mózgu zakodowało smile
        • thea19 Re: Biała kuchnia 08.10.18, 12:20
          ja przekopalam homebook w poszukiwaniu ladnej kuchni. znalazlam kilka (wszystko w tym samym klimacie, nie chcialam calej bialej), zrobilam projekt, poszlam do studia kuchennego, zrobili, co chcialam i jestem caly czas zadowolona. mam fronty lakierowane i czysci sie je jednym ruchem, wczesniej mialam plyte wisnia antyczna i domycie jej z tlustych plam bylo nierealne nawet zracymi plynami. bardziej upierdliwe jest czyszczenie frezow (nie mam uchwytow) bo ciagle w nich sa plamy z plynow wszelakich i okruchy.
    • janja11 Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:26
      Białe meble kuchenne są piękne, ale też wymagające, bo widać na nich każdą plamkę.
      Jeśli kuchnia jest mała to biel jest idealna, bo pięknie powiększy wizualnie pomieszczenie.
      Ciemniejsze meble lepiej sprawdzą się w dużym dobrze oświetlonym pomieszczeniu.
      No, ale co tu dużo mówić, biel, to biel. Absolutna klasyka, która zawsze się sprawdza.
      • hanusinamama Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:44
        Nie prawda. Ja mam od 3 lat matowe meble i do tego białe kafle....nie wiedzę róznicy a wczesniej miałam zółto niebieską kuchnie (taką kupiłam z mieszkaniem). Tez sie bałam tego białego a wcale nie ejst upierdliwy
    • mama-ola Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:27
      Mam mniej więcej taką kuchnię, jak opisujesz. Tylko ściany mam zwykłe, pomalowane na biało, ale poza tym się zgadza: szarawe kafle na podłodze, białe fronty, blat na szafkach szarawy, a stół z drewnianym blatem. Tak nam się podobało, więc tak mamy. Skoro Tobie też się tak podoba, to czemu się wahasz?
    • tol8 Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:28
      Matowe są bardzo trudne do utrzymania w czystości.
      • hanusinamama Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:45
        Ja mam białe matowe - nie widzę zeby były trudne. 3 lata je mam. Wczesniej miła ciemniejszą kuchnie i własnie połysk. Róznicy w utrzymanuu nie widzę a gotuje codziennie, duzo w kuchni robie.
    • juuuu7 Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:30
      Ale czemu sie wahasz? Biale kuchnie sa super. Mam w polysku od 7lat i w nowym domu tez bedzie biala tylko matowa.
    • chyba.ze Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:30
      Biała kuchnia to coś takiego jak " Franek i Zosia". Od kilku lat w 90% nowych/ po remoncie mieszkaniach króluje razem z szarymi ścianami. Przewidywalna nuuuda.
      • seaborgium Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:41
        Właśnie wiem smile Ale co zrobić jak się jest takim nudziarzem smile
        • nenia1 Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:50
          seaborgium napisał(a):

> Właśnie wiem smile Ale co zrobić jak się jest takim nudziarzem smile

Dobre wzorce należy powielać. A biała kuchnia zawsze się obroni. Oryginalność nie zawsze jest zaletą. Wystarczy popatrzeć na osiedla gdzie każdy dom inny.
        • chyba.ze Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:56
          seaborgium napisał(a):

> Właśnie wiem smile Ale co zrobić jak się jest takim nudziarzem smile

Tobie ma się podobać smile
    • iberka Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:30
      Mam białą półmat od ponad 9 lat. Poza tym, że już mi się opatrzyła wink, to nic jej nie dolega. Trwała, nie widać śladów po palcach itp. Mam lite drewno malowane kilkoma warstwami. Siostra ma biało - czarną w połysku, płyta w okleinie i po 2 latach hmmmmm......chcę zmienić wink
    • klerjeser Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:33
      Biała kuchnia to porażka. Nasza pierwsza kuchnia była w tonacjach jasnokremowych. Widać było kazda plamkę, spaghetti albo leczo to było późniejsze zmywanie całej kuchni, bez względu na to jak się uwazalo. To samo po smażeniu. Po remoncie poszliśmy w styl rustykalny, brązy, cegła, kamień.
      • juuuu7 Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:36
        Taaaa....wedlug mnie porazka to ciemna kuchnia, ktorej nie sprzatasz, bo uwazasz, ze brudu nie widac.
      • lodomeria Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:38
        I macie wszędzie pełno niezmytego sosu i smazeniny???
        • klerjeser Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:43
          Tak sprzątamy raz na rok, zaczynam od podważenia dłutem warstwy zaschniętych wydzielin big_grin
          • juuuu7 Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:45
            Taki wlasnie byl wydzwiek Twojej wypowiedzi...
            • klerjeser Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:51
              Niczego się innego nie spodziewałam, to forum, gdzie regułą jest czytanie bez zastanowienia się nad treścią, a potem w odpowiedzi sprowadzanie sprawy ad absurdum big_grin
              • 35wcieniu Re: Biała kuchnia 08.10.18, 11:03
                No ale akurat naprawde tak to napisalas jakbyscie teraz w koncu mogli gotowac spaghetti i nie sprzatac po gotowaniu. Jak kolor kuchni ma sie do tego ze jakies danie chlapie przy gotowaniu? Kazda trzeba umyc.
              • lodomeria Re: Biała kuchnia 08.10.18, 11:21
                Ale my nadal nie wiemy, co takiego się dzieje w kuchni rustykalnej, że sos pomidorowy po niej nie chlapie...
              • araceli Re: Biała kuchnia 08.10.18, 12:08
                klerjeser napisał(a):
                > Niczego się innego nie spodziewałam, to forum, gdzie regułą jest czytanie bez
                > zastanowienia się nad treścią,

To może najpierw pisać zastanawiając się nad treścią?
      • rosa-fira Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:43
        I teraz już nie uważacie i nie myjecie szafek bo nie widać? Interesujące podejście...
        • majenkir Re: Biała kuchnia 08.10.18, 16:36
          Ja to wlasnie sie ciesze, ze widac. Przynajmniej wiem, ze sa brudne.
      • hanusinamama Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:49
        A ja mam białą matową i nic jej nie jest. Wczesniej miałam ciemną kuchnie ( ozgrozo niebiesko-żółta) i nie widzę róznicy (tam było szybciej kurz widać). Pod okapem i pod oknem nad zlewem mam kafle w niebieskie zworu etno poza tym białe kafelki i białe meble i od 3 lat nie narzekam.
      • 35wcieniu Re: Biała kuchnia 08.10.18, 11:01
        Jak spaghetti brudzilo biala kuchnie to brudzi i ciemna. Przeciez kazda trzeba posprzatac po gotowaniu, co za roznica jaki kolor.
      • ginger.ale Re: Biała kuchnia 08.10.18, 11:24
        klerjeser napisał(a):

> Nasza pierwsza kuchnia była w tonacjach jasnokremowyc
        > h. Widać było kazda plamkę, spaghetti albo leczo to było późniejsze zmywanie ca
        > łej kuchni, bez względu na to jak się uważało.

Na ciemnym dalej macie wyświnione, tylko mniej widać...
      • jowita771 Re: Biała kuchnia 08.10.18, 11:32
        Przypomniała mi się rada, żeby wziąć ciemny ręcznik dla siebie do szpitala na czas połogu, bo nie będzie widać, jak się poplami krwią.
        • juuuu7 Re: Biała kuchnia 08.10.18, 20:14
          To akurat nie jest zla rada-wiadomo, ze po prysznicu recznik i tak wymienisz na nowy ( jak nie masz ze soba, to ktos na pewno codziennie moze doniesc ). Jakos wolalam ciemne ale nie dlatego, ze uzywalam brudnych.
        • chicarica Re: Biała kuchnia 21.10.18, 20:54
          Na tej samej zasadzie ludzie kiedyś dekorowali mieszkania w brązach, najlepiej w ciapki.
      • araceli Re: Biała kuchnia 08.10.18, 12:07
        klerjeser napisał(a):
        > Biała kuchnia to porażka. Nasza pierwsza kuchnia była w tonacjach jasnokremowyc
        > h. Widać było kazda plamkę, spaghetti albo leczo to było późniejsze zmywanie ca
        > łej kuchni, bez względu na to jak się uwazalo. To samo po smażeniu. Po remoncie
        > poszliśmy w styl rustykalny, brązy, cegła, kamień.

Czyli teraz swoich rustykalnych frontów ufajdanych spaghetti nie myjesz bo "nie widać"? Bleeee...
    • bei Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:33
      Na cegłę połóż transparentną szybę, będzie wielkie ułatwienie w utrzymaniu czystości. Białe meble są ponadczasowe, pasują do każdej aranżacji. Teraz szarości wypierane są przez beże (kilkanaście lat temu modne, później uważane za nudne😊
      Skoro taka kuchnia to Twoje marzenie to realizuj. Nie goń za trendem tylko kupuj zgodnie z Twoim gustem. Trzymaj się swojego stylu.
      • iberka Re: Biała kuchnia 08.10.18, 11:11
        Albo zabezpiecz odpowiednio bez zakrywania wink
      • seaborgium Re: Biała kuchnia 08.10.18, 11:53
        Będziemy impregnować, nie podoba mi się szkło na cegle
        • iberka Re: Biała kuchnia 08.10.18, 15:18
          I chwała Wam za to 😍
    • kubek290713 Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:36
      Ja mam białą kuchnię 2,5 roku i jest piękna. Bardzo łatwo utrzymać w niej czystość i lśni. Ściany mam pomalowane na blady róż, ledwo widoczny /kolor flamingo czy coś podobnego/. Jestem zadowolona. To moja trzecia kuchnia. Wcześniej miałam srebrno- drewnianą /drewno wiśnia/ , później drewno buk.
    • mikams75 Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:40
      ja bym powiedziala, ze duzo zalezy od rodzaju powierzchni a mniej od koloru. Sa takie meble, ze wystarczy przejechac szmatka i sa czyste a sa takie, na ktorych znac kazdy odcisk palca a doczyscic jest trudno, trzeba jakims plynem myc, trzeba wycierac do sucha, bo zostaja slady i zacieki itp.
      • juuuu7 Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:44
        Na pewno bardzo trudno wyczyscic szafki laminowane. Lakierowane wrecz przeciwnie.
        • alpepe Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:51
          Moja sprzątaczka się właśnie tak dziwi, bo podpatrzyła u mnie wysoki połysk, sama sobie też sprawiła, ale ja wzięłam najdroższy lakier, jaki był, by potem się nie denerwować, a ona, cóż, coś tańszego, mówi, że tylko są ślady, że cały czas trzeba ze szmatą, że ciężko doczyścić, a u mnie przejedzie szmatką i pięknie.
          • gaga-sie Re: Biała kuchnia 08.10.18, 11:10
            Mam w przedpokoju szafę na połysk, jest pokryta jakaś warstwą akrylową, bezproblemowa w utrzymaniu. Kuchnię mam białą matową i również nie widzę problemu z utrzymaniem. Wcześniej mieliśmy jakąś wiśnię ( drewniana powłoka) i ciągle widać było palce, trudno zetrzeć ślady.
      • eliszka25 Re: Biała kuchnia 08.10.18, 11:09
        mikams75 napisała:

> ja bym powiedziala, ze duzo zalezy od rodzaju powierzchni a mniej od koloru.

tez bym tak powiedziala. w poprzednim mieszkaniu mialam ciemna kuchnie matowa. byla, no coz, srednio ladna wink, delikatnie mowiac, ale czyscilo sie ja bardzo dobrze. teraz mam biala matowa i nie powiem, co mnie strzela, jak mam szafki myc. nie dlatego, ze biale, ale dlatego, ze fronty sa nie tylko matowe, ale tez jakies chorpowate/porowate? no kurka ciezko mi to okreslic, ale nie da sie tego wytrzec scierka, tylko musze szorowac gabka lub szczotka. kolor tu nie ma nic do rzeczy, ale serdecznie nienawidze tej kuchni.
        • gaga-sie Re: Biała kuchnia 08.10.18, 11:13
          To może problem w tej fakturze i pewnie jakości płyty. Ja przed montażem mebli robiłam wywiad wśród użytkowników, byli zadowoleni. Moje są matowe, gładkie , przecieram ściereczką i są ok.
          • gaga-sie Re: Biała kuchnia 08.10.18, 11:18
            Jak się bardziej zastanowię, to moje są chyba półmatowe. Oglądałam przed wyborem taki laminat który wyglądał jak pokryty skórką brzoskwini, oczywiście tylko wizualnie. Bałam się że będzie na tym widać palce.
            • eliszka25 Re: Biała kuchnia 08.10.18, 12:00
              problem z pewnoscia jest w fakturze i jakosci, ale to wynajmowane mieszkanie i ja nie mialam wplywu na to, co wlasciciel wybral oraz nie moge tego zmienic. w ogole ten, kto robil mieszkania w naszym i sasiednim bloku chyba lubowal sie w chropowatosciach i roznych innych fakturach, bo wszystkie drzwi, parapety, szafy na calej scianie w korytarzu i czesc samej sciany sa z jeszcze bardziej chropowatej plyty, ktora ma regularne, drobniusienkie rowki. jak na tym cos zacieknie, to nawet szczotka nie daje rady, wiec mam kilka bardzo malowniczych plam (uroki posiadania malych dzieci).

ten, kto to wszystko wymyslil powinien dozywotnio sprzatac wszystkie te mieszkania.
              • mikams75 Re: Biała kuchnia 08.10.18, 15:49
                ja mialam w jednym mieszkaniu biale szafki z faktura drewna, takie jakby sloje-wglebienia byly. I tam wiecznie wlazil brud. Ostatecznie nauczylam sie to myc i sam material byl w miare gladki/sliski, ale te niby rowki udajace drewno mogli sobie darowac. Metoda bylo spienienie plynu do mycia naczyn na gabce i jakby namoczenie brudu w rowkach, na tyle na ile sie dalo na pionowych powierczhniach. Po kilkunastu minutach scieralam scierka z frotte (gladka nie wybieralo brudu z rowkow) i jakos sie domywalo.
                Obecnie mam niby polmat i lap nie znac i wyglada na latwe w czyszczeniu ale najwiekszym problemem jest to, ze trzeba wycierac do sucha, bo absolutnie po kazdej scierce po wyschnieciu widac jak ta scierka machalam.

Dla porownania - byle badzie w Ikei wycieram wilgotna szmatka i sladow nie ma.
    • 35wcieniu Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:40
      Ale masz watpliwosci bo...? Jak Ci sie podoba to rob. Ja mam biala i nie narzekam. Nie zauwazylam tez zeby sie brudzila bardziej niz inne, a po gotowaniu i tak sprzatam, co robilabym niezaleznie od koloru. Nie wiem tylko jak ten polmat sie sprawdza bo mam polysk wiec do tego sie nie odniose.
      • seaborgium Re: Biała kuchnia 08.10.18, 12:09
        Bo teraz wszyscy mają, więc może to już obciach smile
        • jak_matrioszka Re: Biała kuchnia 08.10.18, 13:12
          Obciach czy nie obciach, to ostatnie kryterium jakie powinno sie stosować przy planowaniu kuchni smile Na ulice kuchni nie zabierzesz, obcy jej nie zobacza, Tobie ma być w niej dobrze.
    • hanusinamama Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:43
      Ja mam białą i białe kafelki ( w dóch miejsach nad zlewem i pod okapem w niebieskie zworek robione na zamówienie, taki folk style). Blaty co prawda olor jasny drewniany (nie pamietam jakie drzewko) ale jest ok. Nie brudzi sie bardziej niz innego koloru wczesniej miałam żółto niebieską - tak zastałam w kupionym mieszkaniu).
    • raczek-nieboraczek Re: Biała kuchnia 08.10.18, 10:50
      biala z ikea,
      dolne szafki czyści młodszy syn, górne starszy
      bez problemu

trudniej było domyć dębowy fornir u mojej mamy
    • barattolina Re: Biała kuchnia 08.10.18, 11:03
      Ja miałam w poprzednim mieszkaniu białą kuchnię z białym blatem. Całość zamawiana u stolarza. Nigdy nie żałowałam. Fronty były gładkie, więc nie miałam problemu z utrzymaniem czystości.
      Matowy lakier wybił mi z głowy stolarz. Ja połysku nie znoszę, więc miałam półmat i było super.
      W obecnym mieszkaniu mam jasne, szare fronty i także w półmacie.

• princy-mincy Re: Biała kuchnia 08.10.18, 11:04
      Ja mam podobną- biały mat, szara podłoga. Różnica- wszystkie blaty mam szare a na scianach lacobel (uwielbiam).
      Mam ją od 3,5 roku i nadal mi się podoba.
    • fredzia098 Re: Biała kuchnia 08.10.18, 11:07
      Mam biały połysk z Ikea. Rewelacyjna, świetnie się czyści, nie brudzi się bardziej niż inne. Biały POŁYSK odbija światło, przez co rozświetla i powiększa wnętrze.
    • mayaalex Re: Biała kuchnia 08.10.18, 11:14
      Mam, jestem bardzo zadowolona. Meble biale z polyskiem, podloga zielony marmur i drewno egzotyczne, sciany miedzy szafkami a blatem zielony marmur, blaty tez. Bialy sufit. Poprzedni wlascixiele byli fanami marmurow i jak sie przeprowadzilismy to szkoda mi bylo caly ten marmur wyrzucic wiec zostawilismy a zmienilismy kolor szafek z dosc ciemnego drewna na bialy i kuchnia bardzo na tym zyskala. Nie wiem jak ze sladami na szafkach, u nas to jest w sumie wneka kuchenna, polaczona z jadalnia i nie ma swojego wlasnego okna - wiec swiatlo jest sztuczne, nie wiem jak by to wygladalo w mocnym swietle dziennym. Ale wlasnie ta biel nam rozjasnila i powiekszyla te wneke.
      Mam wrazenie ze biel latwo jest czyms przelamac jak Ci sie znudzi (zmieniajac np tylko blaty), jesli w ogole sie znudzi smile
    • eliszka25 Re: Biała kuchnia 08.10.18, 11:17
      jak ci sie taka podoba, to rob. ja mam obecnie biala kuchnie i szczerze jej nienawidze, ale jest po prostu zle zrobiona. kolor nie ma tu nic do rzeczy, choc sie zrazilam i nastepna moja kuchnia z pewnoscia nie bedzie biala.

co do mycia i plam, to kolor nie ma znaczenia. jak cos sie rozleje, rozchlapie czy napryszcze, to przeciez i tak trzeba zetrzec, bez wzgledu na kolor szafek. wazny jest material, z ktorego fronty i blaty sa zrobione. u mnie w kuchni fronty sa jakies dziwne. nie dosc, ze matowe, to jeszcze jakies chropowate i kazda, nawet najmniejsza plamke musze szorowac gabka lub szczotka, a jak mi napryszcze cos intensywnie barwiacego, jak np. sos pomidorowy czy sok buraczany, to juz sie nie doczyszcza zupelnie do bialosci. taka kuchnia bardzo szybko jest brzydka. dlatego przede wszystkim zwracaj uwage na jakosc materialow, a kolor wybieraj, jaki ci sie podoba.
    • majarzeszow Re: Biała kuchnia 08.10.18, 11:48
      a moja nastepna wlasnie bedzie nudziarska i w wiekszosci biala. Teraz mam krwistoczerwona i patrzec juz na nia nie moge smile
      • seaborgium Re: Biała kuchnia 08.10.18, 11:56
        No właśnie też miałam pomysł na jakiś intensywny kolor typu matowa ciemna zieleń na część szafek. Ale jak przeglądałam ogłoszenia o sprzedaży mieszkań i widziałam te czerwone, pomarańczowe czy różowe kuchnie najczęściej na wysoki połysk to się łapałam za głowę. Boję się, że ta moja zieleń wyglądałaby dobrze tylko w komputerze.
      • alpepe Re: Biała kuchnia 08.10.18, 11:58
        może wystarczy zmienić fronty?
        • majarzeszow Re: Biała kuchnia 08.10.18, 12:09
          No wlasnie nie, ma juz 12 lat i zaczyna się rozłazić, blat mi pękł w 2 miejscach. Zmywarka w zabudowie ledwo zipie.
          Wiec bedziemy zmieniać. I fakt, na projekcie wygladala super, potem rozczarowanie, a teraz już reaguję jak byk na czerwien big_grin
          • alpepe Re: Biała kuchnia 08.10.18, 12:15
            Też miałam ochotę na czerwoną kuchnię, ale stwierdziłam, że mnie będzie drażnić. Dlatego koniec końców była kuchnia emerycka, jak stwierdził ojciec moich dzieci, magnolia, czyli taka złamana biel. I było pięknie, a w tej czerwonej pewnie też miałabym za dużo energii.
    • boo-boo Re: Biała kuchnia 08.10.18, 12:16
      Też zabieram się na dniach za remont kuchni. I też będzie biała. Jeszcze nie wiem czy matowa czy na wysoki połysk. Podobają mi się ciemne ale....znajoma bezdzietna ma czarną na wysoki połysk i ją koorwica bierze- wszystko na niej znać. To ja już sobie wyobraziłam moją ciemną na wysoki połysk po przeszukaniu szafek przez dzieciaki.....
      • alpepe Re: Biała kuchnia 08.10.18, 13:56
        jak fronty będą najdroższe, jakie są, to powinno być ok, te tańsze ciężko jest odczyścieć.
    • jak_matrioszka Re: Biała kuchnia 08.10.18, 12:25
      My mamy już druga biała i jestem zadowolona. Podłoge mamy jasna, coś jak jasna sosna, bez żółtych odcieni, ale też nie biała, blaty i zlew czarne, bo lubie kontrast. Z kolorem ścian chyba sie wyłamałam, bo nie wiem co modne i zrobiłam bardzo ciemny granat, w dodatku matowa farba, wiec do czarnego im blisko.
      Cokolwiek nie zrobisz, to za jakiś czas bedziesz chciała zmienić, bo albo wyjdzie jakaś wada, albo moda sie zmieni wink Pomyśl co w swojej starej kuchni lubiłaś i postaraj sie to utrzymać w nowej (rodzaj materiału, kolor, kontrast, jasne lub ciemne?, mat czy połysk?, szafki wzgledem szerokości i rozmieszczenia, szuflada i półki), spisz sobie co Cie denerwuje lub sie nie podoba u Ciebie i w innych dobrze Ci znanych kuchniach i pomyśl czym to zastapić. Zrobienie dobrej kuchni to proces polegajacy na eliminacji kiepskich rozwiazań i utrzymaniu dobrych, ale najpierw trzeba być świadomym co jest czym, oraz sprawdzać nowości, żeby poznać nowe rozwiazania.
    • umzak Re: Biała kuchnia 08.10.18, 14:32
      Mam białą matową i teraz robię drugą , ale na pewno nie będzie biała. Biała kuchnia jest piękna, naprawdę zachwycająca, ale ..... sprzątanie , sprzątanie , ciągłe sprzątanie . Podlogę przy tej kuchni mam bardzo jasną i jasny lacobel miedzy szafkami. Blaty drewniane. Taka kuchnia chociaz mała wymaga bardzo dużo pracy
      • majenkir Re: Biała kuchnia 08.10.18, 16:42
        umzak napisała:
        Taka kuchnia chociaz mała wymaga bardzo dużo pracy

Zależy jakie kto ma standardy wink.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka