nanokogirl
12.10.18, 16:03
dla porządku nowy watek, bo to co pisze to nie odpowiedź na pytanie forumki tylko rozważania o dzieciach szantażystach.
po pierwsze opis sytuacji z poprzedniego wątku to opis klasycznego szantażu :
Starsza siedzi i zaklada buty. Mlodsza tez chce zalozyc buty, wiec probuje zepchnac siostre z krzesla by usiasc ("musi" koniecznie w tym wlasnie miejscu, jakby nie bylo 100 innych). Mini klotnia.
Potem jedziemy samochodem i mlodsza chce pograc w karty ze starsza, na co slyszy "nie, nie bede z toba grala, bo bylas dla mnie niemila. Nie bawie sie z toba".
Na co mlodsza zaczyna prosic "no pograj ze mna... przepraszam, ze bylam niemila, juz nie bede" - w te slowa
Starsza: "nie, zawsze mowisz, ze nie bedziesz, a potem i tak jestes".
No i placz mlodszej, ze tamta nie chce z nia grac. I obiecuje (tak, poraz setny), ze juz nie bedzie. I placze i przeprasza...
Starsza corka niewzruszona - ignoruje. Jak potanowila, ze nie zagrala, tak nie zagrala.
Zal mi jej bylo, bo przeprosila, obiecala poprawe Generalnie to dobre dziecko, bardzo pomocna, empatyczna, zawsze chetna do pomocy slabszym, wszyscy ja lubia Ale jak jej cos odwali, to potrafi pokazac pazurki I diabel z niej wychodzi. Ale to taki kochany diabel (jaka matka taka corka)
Dla ciebie najpewniej kochany, dla innych niekoniecznie. Po prostu zwykły antypatyczny diabel
Ucze, ze pewne zachowania sa nieakceptowalne i za nie ponosi się konsekwencje (nie tylko w postaci kar).
1.Uczysz ale nie zawsze : ingerować? bo młodej ci zal?
Mam nadzieje, ze tego pytania nie usłyszały córki ani żadnej podobnej wątpliwości ( „a może jednak się pobawisz , bo przeprosiła”)
Bo to byłaby nauka wprost NIEponoszenia konsekwencji.
2.
Skoro uczysz :
Ucze rowniez, ze jesli sie komus sprawi przykrosc, nalezy przeprosic, przyznac sie do bledu. To, czy druga strona to zaakceptuje - zalezy od niej, jak wsrod doroslych.
To czemu się dziwisz/żal ci ; ze starsza córka postępuje tak jak ja uczysz? I czemu w ogóle to rozważasz?
Zawsze mowie, gdy cos takiego się dzieje.
Zależy CO mówisz, bo samo mówienie, jeszcze o niczym nie świadczy.
Tak, to co robi twoja młodsza córka, to szantaż.
Pomimo różnorodnych typów szantażu emocjonalnego, w każdym z nich
dostrzega się sześć symptomów stanowiących istotę syndromu. Są to: żądanie sprawcy, opór ofiary, presja sprawcy, groźby sprawcy, uległość ofiary, powtórzenie całego cyklu
( dlatego obiecuje, ja już nie będę i robi to samo- to oczywiste)
Trochę również nie dowierzam
- ze trenuje to tylko na siostrze ( a nie na rodzicach i innych osobach)
- ze wymyśliła to wszystko sama z siebie i nie ma przykładu d domu wśród starszych osób
- ze nie odnosi w domu sukcesów
Prokurator
To najczęstszy typ emocjonalnego szantażysty, który działa wręcz klasycznie — jeśli nie spełnisz jego oczekiwań, możesz spodziewać się konsekwencji.
Nie chcesz się ze mna bawic wszkole?
To dobrze, to już za to się do ciebie nie odezwe.
Tu nie liczy się to, czego pragnie dana osoba, ale czego chce szantażysta. On wręcz zmusza do dokonania wskazanego wyboru, bez szans na rozpatrzenie innej opcji.
Biczownik
Biczownik jet szantażysta, który najczęściej grozi zrobieniem sobie krzywdy za nieposłuszeństwo drugiej osoby. Biczownik wpędza w poczucie winy i powoduje wyrzuty sumienia u ofiary, która dla własnego spokoju spełnia postawione żądania. Często jest znakomitym aktorem, który posuwa się do ogrywania scenek towarzyszących wstawianym wymaganiom. Wystarczy podać przykład osoby, która wieszczy, że jeżeli ktoś nie zrobi tego, na co ona liczy, z pewnością np. jej serce tego nie wytrzyma.
Nie będzie ciastka przed obiadem? to ja niczego nie będę jeść
Cierpiętnik
Kolejny typ emocjonalnego szantażysty to cierpiętnik, który każe domyślać się, co mu dolega i co powoduje daną niedyspozycję. Tacy ludzie mogą oczekiwać, że ofiara będzie czynić wszystko, byle tylko poprawić ich nastrój – w ofierze mają pojawiać się wspominane już wcześniej poczucie winy i odpowiedzialności za stan cierpiętnika.
To znakomici aktorzy, którzy nie wstydzą się ciągnąć swoich dramatów w nieskończoność.
Nie chesz ze mną pograc?
Mamma… tak mi smuuuutnoo, przecież przeprosilaaaam….
Kusiciel
Ostatni typ emocjonalnego szantażysty, kusiciel, obiec wszystko, co chcesz usłyszeć, o ile ty spełnisz jego oczekiwania. W jego świecie nie ma nic za darmo, za miłość i uwagę również trzeba zapłacić odpowiednią cenę. Na pewno usłyszysz od niego „ok, pójdziemy, ale najpierw ty …”, „zrobię tak, jeśli…”