Dodaj do ulubionych

Dobry pracownik

24.10.18, 15:34
To najważniejsze ogniwo dobrze prosperującej firmy. Jak takiego znaleźć w pokoleniu, któremu się nic nie chce, nie umie się przyznać do niewiedzy, robi wszystko na odwal, kłamie, oszukuje, kręci, a potem marudzi, ze pracodawca to swołocz.
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Dobry pracownik 24.10.18, 15:37
      Szukaj w innym pokoleniu.
      • lalkaika Re: Dobry pracownik 25.10.18, 22:26
        <v<
    • alpepe Re: Dobry pracownik 24.10.18, 15:37
      Ciężko, chyba psim swędem, jak tak pomyślę.
    • gaskama Re: Dobry pracownik 24.10.18, 15:42
      Szukasz może nie w tym pokoleniu, co trzeba. Szukaj w takim, które spełnia twoje oczekiwania.
      • aqua48 Re: Dobry pracownik 24.10.18, 15:53
        gaskama napisała:

> Szukasz może nie w tym pokoleniu, co trzeba. Szukaj w takim, które spełnia twoj
        > e oczekiwania.

Pracownik z takiego pokolenia ma też swoje wymagania co do pracodawcy...
        • allatatevi1 Re: Dobry pracownik 24.10.18, 16:16
          Otóż to, ona pewnie by chciała stażystę za psie grosze.
          • katja.katja Re: Dobry pracownik 24.10.18, 18:06
            W Polsce jest płaca minimalna.
            • grrru Re: Dobry pracownik 24.10.18, 18:11
              Staże też mają się znakomicie. A w mojej branży "będzie pani miała do portfolio" to nadal standard.
              • katja.katja Re: Dobry pracownik 24.10.18, 18:13
                Branża Shellerki jest inna i nie sądzę by szukała stażysty. A nawet jeśli to osobiście znam wielu pracodawców (różne branże jak wspomniałam), którzy szukają/szukali pracowników i mieli spore problemy ze znalezieniem kogoś w miarę sensownego i chcącego pracować. Branże bardzo różne.
    • katja.katja Re: Dobry pracownik 24.10.18, 15:55
      Hurra, kolejna dołączyła do naszego grona smile
      Zgadzam się z Tobą, wszyscy znajomi mi pracodawcy (branże różne - od budowlanej do "tipsy i rzęsy") narzekają na pracowników.
    • agonyaunt Re: Dobry pracownik 24.10.18, 16:04
      Zmienić nastawienie, nie zakładać, że całe pokolenie to nieuki robiące na odwal się (bo jak założysz, to Ci się spełni). Potem zapewnić porządne przeszkolenie, dać dobre warunki do pracy i odpowiednią kasę, i włala.
    • karen_ann Re: Dobry pracownik 24.10.18, 16:06
      Nie dziwię się że nie chcą pracować za miskę ryżu
      • luvyana Re: Dobry pracownik 24.10.18, 17:27
        A ten pomysł skąd? Z własnego życia?
    • allatatevi1 Re: Dobry pracownik 24.10.18, 16:14
      Zakasać samej rękawy skoro ta oferowana praca to taki "miód"?
      Ewentualnie własne pociechy zagonić do tej "pracy życia", hihihi.
      • luvyana Re: Dobry pracownik 24.10.18, 17:26
        Nie rozdwoje się.
      • katja.katja Re: Dobry pracownik 24.10.18, 18:07
        Sama idź do pracy zamiast siedzieć na utrzymaniu bogatego Włocha.
        • allatatevi1 Re: Dobry pracownik 24.10.18, 18:46
          Viejo verde - to jest określenie, które najtrafniej cię opisuje. Przestań udawać kobietę.
    • muchy_w_nosie Re: Dobry pracownik 24.10.18, 17:32
      Nie zgodzę się z tobą, bo w każdym pokoleniu są ludzie którzy olewali obowiązki i snuli się po kątach.
      Bardzo szybko można zauważyć że ktoś ma pracę w dupie, że mąci, że kłamie. Dlatego jest coś takiego jak umowa na 3 miesiące, tylko pracodawca musi się zainteresować pracą nowej osoby. U nas kilkukrotnie nie byliśmy zainteresowani kontynuacją umowy z taką osobą.
      • lot_w_kosmos Re: Dobry pracownik 24.10.18, 17:35
        To pogadaj z rekruterami, a zmienisz zdanie.
        Obecne pokolenie kończące studia nie śniło się pracodawcom, dopiero zaczynają odczuwać, co znaczy, gdy pracownik rządzi...
        • muchy_w_nosie Re: Dobry pracownik 24.10.18, 17:49
          I nadal się z tobą nie zgodzę, bo biorę udział w rekrutacji tylko już jako kierownik, który potrzebuje pracownika, nie ma u nas testów od czapy, są konkretne wymagania na stanowisko, pytania z zakresu obowiązków, pytanie o oczekiwania w stosunku do wynagrodzenia, czas podjęcia pracy i tyle, taka rozmowa trwa 20, czasem 40 min i jest wystarczająca żeby odsiać ściemniaczy oczywiście nie wszystkich ale to wychodzi w praniu.
        • katja.katja Re: Dobry pracownik 24.10.18, 18:05
          Zgadza się. W Polsce od co najmniej 5 lat, jak nie dłużej jest rynek pracownika. Niestety najczęściej głupiego, leniwego pracownika. W przypadku kobiet do 40 roku życia - rynek rozpłodowy, praca traktowana jest jak coś w rodzaju kliniki błyskawicznego rozrodu na cudzy koszt - dajesz Pańci umowę - Pańcia do maksymalnie 3 miesięcy w ciąży.
          • grrru Re: Dobry pracownik 24.10.18, 18:10
            Jak rozmnaża się bezrobotna to od razu jest, że patologia. Jak pracująca - to pańcia rodząca na cudzy koszt. To kto ma się rozmnażać? Rentierki?
            • katja.katja Re: Dobry pracownik 24.10.18, 18:14
              Właścicielki DG, kobiety na umowach-zlecenie, a przede wszystkim kobiety obarczające swoim macierzyństwem głównie ojca swojego dziecka, a nie pracodawcę.
              • grrru Re: Dobry pracownik 24.10.18, 18:18
                Czyli bezrobotne na utrzymaniu męża?
                • katja.katja Re: Dobry pracownik 24.10.18, 18:27
                  Właścicielki DG są bezrobotne?
                  Tak, bardziej sprawiedliwe jest bycie na utrzymaniu męża będącego (najczęściej wink ) ojcem dziecka i sprawcą ciąży niż na utrzymaniu Bogu ducha winnego pracodawcy.
                  • grrru Re: Dobry pracownik 24.10.18, 18:31
                    Nie każdy nadaje się do prowadzenia firmy. Nienormalne jest oczekiwanie, że pracownicy nie będą mieć dzieci.
                    • katja.katja Re: Dobry pracownik 24.10.18, 18:52
                      Nienormalne jest nasze prawo pracy w tym kontekście, za granicą pracodawcy nie obchodzą zdolności rozrodcze kobiet bo nie muszą w związku z powyższym ich utrzymywać w firmie.
                      • katja.katja Re: Dobry pracownik 24.10.18, 18:52
                        Nenia, choć no, naszych biją!
    • panna_lila Re: Dobry pracownik 24.10.18, 17:33
      Zatrudnij mnie, a przekonasz się że są jeszcze lojalni, pracowici ludzie
      • piekna_remedios4 Re: Dobry pracownik 26.10.18, 20:05
        będziesz dojeżdżała do Poznania?
    • lot_w_kosmos Re: Dobry pracownik 24.10.18, 17:33
      Nie wiem, ale trochę mnie to cieszy, bo to oznacza, że my, ludzie 40 letni, wychowani w etosie pracy, będziemy mieli robotę do emerytury....
    • grrru Re: Dobry pracownik 24.10.18, 17:42
      Też taka jesteś? Jeśli nie to jest szansa, że nie jesteś jedynym wyjątkiem.
      • katja.katja Re: Dobry pracownik 24.10.18, 18:03
        Ona jest już z innego pokolenia.
        • grrru Re: Dobry pracownik 24.10.18, 18:08
          To co stoi na przeszkodzie, żeby zatrudniała ludzi ze swojego pokolenia?
          • katja.katja Re: Dobry pracownik 24.10.18, 18:15
            Nie wiem, przyjdzie tu to się wypowie. Może otwiera agencję modelingu?
            • grrru Re: Dobry pracownik 24.10.18, 18:18
              To nie szuka pracownika tylko zleceniobiorców.
              • katja.katja Re: Dobry pracownik 24.10.18, 18:25
                Tego nie wiem, przyjdzie to się wypowie, czemu się mnie czepiasz trollinko?
                • grrru Re: Dobry pracownik 24.10.18, 18:31
                  To Ty się czepiasz durne troliszcze
    • julita165 Re: Dobry pracownik 24.10.18, 18:17
      To zależy. Mam teraz młodego pracownika, chłopak 25 lat, rok po studiach i jestem z niego bardzo zadowolona. Samodzielny, myslacy, chętny do nauki czegoś nowego i łatwo "łapiący" czego się od niego chce i wymaga, pracowity. No naprawdę trudno mi wskazać jakaś jego wadę. Może troszkę brakuje mu pewności siebie i stanowczości. Ja mam teorie - szukać ludzi po ambitnych kierunkach, uczelnuach, na ktore trudne się dostać i ukończyć. Tacy są raczej przyzwyczajeni do wymagań i trzymają poziom. No oczywiście nie na każde stanowisko tacy przyjdą.
      • triss_merigold6 Re: Dobry pracownik 24.10.18, 18:38
        U nas są zatrudniani na kawałki etatu i zlecenia fajni studenci. Dzieciaki ale ogarnięte.
    • ruscello Re: Dobry pracownik 24.10.18, 18:58
      Nie przejawiam żadnej z wymienionych cech. Ale nie dla każdego chciałabym pracować i nie za każdą kasę wink
    • vitreous Re: Dobry pracownik 25.10.18, 21:01
      Co rozumiesz pod pojęciem "dobry pracownik"?
      • thea19 Re: Dobry pracownik 25.10.18, 22:22
        cyt: "Podwładny powinien przed obliczem przełożonego mieć wygląd lichy i durnowaty, tak, by swoim pojmowaniem sprawy nie peszyć przełożonego."
    • zabka141 Re: Dobry pracownik 25.10.18, 21:09
      Trzeba dobrze zaplacic, szkolic, doceniac.
      • zabka141 Re: Dobry pracownik 25.10.18, 21:09
        I trzeba tez dobrze wybrac.
    • ira_08 Re: Dobry pracownik 26.10.18, 18:29
      Bądź w pokoleniu, co nie daje z siebie robić jelenia, chce pracować 8 godzin i dostać pensję, a nie miskę ryżu.

Jako osoba, która bezproblemowo (na szczęście) płynnie przechodzi z pracy do pracy, dam Ci kilka rad.
      1. Zapłać. Nie jesteś żadnym pracoDAWCĄ. Po prostu kupujesz czyjś czas i umiejętności. To jakbyś robiła botoks - zapłacisz mało, zostaniesz chomiczkiem. Zapłacisz dobrze - będziesz piękna.
      2. Traktuj jak człowieka. Z podejściem - ggofniarzu nic nie umisz, nic nie doceniasz, po ryncach nie całujesz - daleko nie zajedziesz.

Dziękuję za uwagę.
      • katja.katja Re: Dobry pracownik 26.10.18, 19:47
        Przypomnij mi, od ilu lat na rynku działa Twoja własna firma?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka