Dodaj do ulubionych

Ciąża po cc

06.11.18, 16:51
Pytanie do mam, które przechodziły kolejną ciążę po cc.
Czy jest jakaś zasadnicza różnica jeśli mowa o nieprzyjemnych odczuciach?
Normalnie może boleć brzuch od rozciągających się wiezadeł, rosnącej macicy, spojenie łonowe - to wiem.
A jak jest po cięciu? Dokuczała Wam blizna? Co jest normalne, a co wymaga natychmiastowej wizyty u lekarza (pomijając krwawienia, silne bóle czy skurcze)

Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Ciąża po cc 06.11.18, 17:10
      U mnie ciąża po cc nie różniła się niczym od tej sprzed cc.
      • laruara Re: Ciąża po cc 06.11.18, 17:23
        U mnie też nie. Tyle tylko, że po porodzie sn sprawdzali mi, czy się blizna po cc nie rozeszła. Wewnętrznie...
        • slonko1335 Re: Ciąża po cc 06.11.18, 17:46
          Udało Ci się urodzic sn? Ja też bardzo chciałam ale nie wyszło
          • black_magic_women Re: Ciąża po cc 06.11.18, 17:51
            slonko1335 napisała:

> Udało Ci się urodzic sn? Ja też bardzo chciałam ale nie wyszło

Ja się niedługo przekonam... I sn i cc były dla mnie koszmarne, ale z dwojga złego wolę naturę i wstępnie tak mam rodzic, a jak będzie zobaczymy na święta wink
            >
            • slonko1335 Re: Ciąża po cc 06.11.18, 17:58
              Powodzenia!
    • black_magic_women Re: Ciąża po cc 06.11.18, 17:52
      Nic nie zauważyłam, może tyle, że z wiekiem coraz trudniej przechodzi mi się ciążę i tyle.
    • jolie Re: Ciąża po cc 06.11.18, 18:05
      W moim przypadku najgorzej wspominam poród sn po wcześniejszym cc -byłam przykuta do ktg (taki poród ma być monitorowany non stop), bo mobilne ktg było zajęte. Problemów żadnych nie miałam (3.dziecko urodziłam znowu przez cc), ale chyba nie mam tendencji do zrostów. Pracuję za to z dziewczyną, która ma duże zrosty (operowała je) i teraz jest w ciąży narazie jest ok.
      • black_magic_women Re: Ciąża po cc 06.11.18, 18:46
        może głupie pytanie, ale o zrostach wie się przed porodem? Moja gin powiedziała, że jeszcze ocenimy moją bliznę (jestem w33tc) i na razie nic o zrostach nie wiem/nie czuję.
        • kokoryczko Re: Ciąża po cc 06.11.18, 18:53
          jakie mogą być objawy zrostów?
          Miałam dwa usg przed ciążą - jedne u ginekologa, drugie całej jamy brzusznej, w obu przypadkach pytałam o zrostach, ale nikt nic nie zauważył. Z drugiej strony wiem, że mogą być niewidoczne na usg.
        • jolie Re: Ciąża po cc 06.11.18, 20:56
          Dziewczyna, z którą pracuję wie o zrostach (teraz jest w 2. ciąży, pierwszy poród zakończony cc) - miała dolegliwości bólowe, bardzo nasilone w czasie okresu, a poza tym jakiś duży zrost w bliźnie po cc (i to miała operowane).
        • slonko1335 Re: Ciąża po cc 06.11.18, 21:19
          > Moja gin powiedziała, że jeszcze ocenimy moją bliznę
          Moja się rozlazła , chociaż mój gin od kilku już tygodni mówił, że i tak nie urodzę przez cc, bo dziecko za duże, ja za mało przybrałam na wadze i jestem za drobna a blizna cieniutka. Pojechałam na ktg dzień po terminie, wzięli na usg żeby zobaczyć bliznę i okazało się, że nie ma wód i cieli na szybko ale nie wyszło na usg , ze blizna się rozlazła, chociaż może już się nikt nie przyglądał specjalnie jak spanikowali z tymi wodami. Dopiero jak cięli to lekarz jakiejś stażystce pokazywał, że blizna się rozeszła.
    • ginger.ale Re: Ciąża po cc 06.11.18, 21:26
      U mnie jedyna różnica wynikała z tego, że ciąża po cc była bliźniacza, stąd większe dolegliwości. Miałam nawet propozycję porodu sn, ale nie skorzystałam i było drugie cc.
    • milva24 Re: Ciąża po cc 06.11.18, 22:13
      Nie miałam żadnych dodatkowych nieprzyjemnych odczuć.
    • ashraf Re: Ciąża po cc 06.11.18, 22:24
      Bez roznicy. Ciaza prawie bezproblemowa - poza przedwczesnymi skurczami, ale te nie mialy zwiazku z cc.
      • bovirag Re: Ciąża po cc 06.11.18, 22:49
        Ciaza bezproblemowa, po dwóch problemowych, zakończonych natychmiastową cesarka, ratujaca życie. I poród SN- najlepsze doświadczenie w życiu. Polecam wink
    • kropka_kom Re: Ciąża po cc 06.11.18, 22:56
      W sumie taka sama ciąża. Po ok.6 latach przerwy , do tego II ciąża już po 40tce. Skurcze przedwczesne tak samo szybko jak w pierwszej ciąży a i tak spokojnie dobilam do 39tc. Tyle ze lekarz wyciął mi przy drugim cc bliznę i teraz mam nową nawet mniejszą. Podobno byly jakieś zrosty w starej bliźnie.
    • princy-mincy Re: Ciąża po cc 07.11.18, 08:40
      U mnie tak jak piszesz- bardziej bolal brzuch przy rozciagajacych się wiezadlach i blizna tez ciągnęła.
    • leni6 Re: Ciąża po cc 07.11.18, 08:46
      U mnie nie było żadnej różnicy ze względu na cc, ogólnie druga ciążę znosiłam lepiej ale to najprawdopodobniej dzieci niższej wadze.
    • 098qwerty Re: Ciąża po cc 07.11.18, 09:19
      Ja po pierwszym cc w drugą ciążę zaszłam 7 lat później. Ciążę zniosłam lepiej niż tą pierwszą mimo cukrzycy ciążowej (z insuliną), zastrzyków z heparyny i innych chorób towarzyszących. Zrostów po pierwszej nie miałam, blizna się nie rozeszła. Przy drugim cc dostałam blokadę Tap Block i nie odczuwałam bólu związanego z raną, żadnego ciągnięcia szwów itp. Jedynie to taki dyskomfort związany z obkurczaniem się macicy po porodzie.
    • ela.dzi Re: Ciąża po cc 07.11.18, 09:28
      Momentami bolała mnie blizna. Moja ginekolog powiedziała, że gdyby był był bardzo dokuczliwy, to mam udać się do szpitala (na szczęście nie trzeba było). Poza tym nie zauważyłam różnicy w stosunku do pierwszej ciąży.
    • ruckola Re: Ciąża po cc 07.11.18, 09:34
      Nic mi nie bylo. 3 cc w odstępach kilkuletnich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka