Dodaj do ulubionych

Co to za material?

19.11.18, 16:30
A propos wątku o poscielach.

Nocowałam w Norwegii w paru nie najdroższych hotelach. Na Spitzbergenie doslownie w najtańszym. We wszystkich hotelach była ta pościel taka mięciutka, bawełniana ale właśnie taka strasznie przyjemna w dotyku - coś jak modal.

Co to mógł być za materiał?
Obserwuj wątek
    • kaka-llina Re: Co to za material? 19.11.18, 16:33
      Nie wiem jak w Norwegii ale w hotelach często jest bawełna egipska.
    • alpepe Re: Co to za material? 19.11.18, 16:39
      Bawełna z długim włóknem. Np. w hm home opisują rodzaj tkaniny i taka 144 o długości włókna 40 jest już całkiem przyjemna w dotyku.
      • lodomeria Re: Co to za material? 19.11.18, 23:24
        Pima cotton.
    • wilan.an Re: Co to za material? 19.11.18, 16:40
      Jeżeli hotel to bawełna, ale splot inny. Najczęściej satynowo-atlasowy. Mam w domu dwa komplety z bawełny egipskiej hotelowe i są właśnie takie miłe. Ręczniki też polecam😉 wcale nie trzeba kupować hurtem.
      • lucerka Re: Co to za material? 19.11.18, 22:26
        A możesz zdradzić gdzie kupiłaś ta „egipska” pościel hotelowa?
        • wilan.an Re: Co to za material? 19.11.18, 23:11
          Tu
          www.hotelowe24.pl/pl/c/Posciel-Hotelowa/56
          Tylko ciiiiiiii bo mi wykupią przed świętami obrusy🤫
          • taki-sobie-nick Re: Co to za material? 20.11.18, 00:27
            wilan.an napisał(a):

> Tu
            > www.hotelowe24.pl/pl/c/Posciel-Hotelowa/56
            > Tylko ciiiiiiii bo mi wykupią przed świętami obrusy🤫

Ja gdzieś kupiłam pościel hotelową, bo sobie wykombinowałam, że będzie trwała. tongue_out

Niedawno ten zakup miał miejsce, więc nie wiem, czy trwała istotnie jest.
            • wilan.an Re: Co to za material? 20.11.18, 00:50
              Obecną mam dwa lata, brak śladów użytkowania. Lubię biała pościel, a ta jest stworzona do wysokiej temperatury i wybielania. Oczywiście bez potrzeby nie wylewam chemii, ale jak dzieci ostatnio wytarty kredki do twarzy w kołdrę to opcja się przydała 😁
              • taki-sobie-nick Re: Co to za material? 20.11.18, 00:55
                wilan.an napisał(a):

> Obecną mam dwa lata, brak śladów użytkowania. Lubię biała pościel, a ta jest st
                > worzona do wysokiej temperatury i wybielania.

No właśnie, założyłam, że jak hotelowa, to hotel ją pierze do upojenia. tongue_out

Dlatego jestem żywo zainteresowana produktami dla hoteli, z ręcznikami włącznie. tongue_out
                • wilan.an Re: Co to za material? 20.11.18, 00:58
                  Z doświadczenia polecam. Zobacz sobie ręczniki - stopki podłogowe. Dużo fajniejsze od dywaników, lepiej się pióra, wirują i suszą. Bierz 650g , naprawdę miękkie są 😉
                  • mebloscianka_dziadka_franka Re: Co to za material? 20.11.18, 13:23
                    Stopki podłogowe! To jest to, szukałam czegoś takiego i w końcu kupiłam dwa nieduże ręczniki i je zszyłam big_grin Bo nie potrafiłam znaleźć. Spadłaś mi z nieba, dziękuję! kiss
                    • wilan.an Re: Co to za material? 20.11.18, 16:29
                      Do usług. Teraz chyba wszyscy w mojej rodzinie je zakupili😉
    • gris_gris Re: Co to za material? 19.11.18, 20:48
      perkal
      • lucerka Re: Co to za material? 19.11.18, 22:29
        Tez tak myślałam- dopóki nie kupiłam drogich prześcieradeł z perkalu, które To się okazały nie być tak przyjemne w dotyku.
    • mrs.solis Re: Co to za material? 19.11.18, 22:40
      Trzeba bylo sprawdzic metki smile
    • slonko1335 Re: Co to za material? 20.11.18, 07:29
      Makosatyna? to chyba inna nazwa bawełny egipskiej. Jest cudowna...
      • slonko1335 Re: Co to za material? 20.11.18, 07:30
        acha mam z eurofiran i jest super
        • taki-sobie-nick Re: Co to za material? 20.11.18, 22:48
          slonko1335 napisała:

> acha mam z eurofiran i jest super

O, ja kupiłam dwie powłoczki na poduszkę z tego. Nie trzymały rozmiaru i chciałam zwrócić. Bałwan (mam na myśli sprzedawcę) nie odezwał się.

Jakiś czas później poduszka ze sklepu L.. M... rozpadła mi się w rękach podczas energicznej wymiany powłoczki.

Była uszyta NIE Z TKANINY, tylko z jakiegoś materiału pomocniczego dla szwaczek, NIEPRZEZNACZONEGO do szycia z niego czegokolwiek.

W związku z tym kupiłam porządną poduszkę. Porządna jest, ale rozmiaru też nie trzyma. Tym sposobem pasują do niej powłoczki. tongue_out

• lati7 Re: Co to za material? 20.11.18, 07:44
      To jest pościel z adamaszku smile Moja śp Mama była jej największym fanem.
      • lodomeria Re: Co to za material? 20.11.18, 08:14
        Z takiego adamaszku? pl.wikipedia.org/wiki/Adamaszek
        • lati7 Re: Co to za material? 20.11.18, 13:09
          Z takiego adamszku wink : www.lambfield.com/curt-bauer-aurora-posciel-z-mako-adamaszku-2538-0146-pomarancz-roz.html
          • lodomeria Re: Co to za material? 20.11.18, 13:31
            O, wygląda ekstra!
            • alina460 Re: Co to za material? 20.11.18, 22:49
              Świetny pomysł z tymi ręcznikami i pościelami. Ja zakochałam się w kołdrach, jakie mają w norweskich hotelach. Te ichnie kołdry same z siebie grzeją. Bajka po prostu. Chciałam sprawdzić, z czego są zrobione, ale niestety, metki żadnej nie było. Oddam konia z rzędem za taką kołdrę!
              • lodomeria Re: Co to za material? 21.11.18, 01:30
                No dobra, musisz napisać do hotelu i poprosić o informacje. Bo inaczej ciekawość mnie zeżre big_grin
              • lucerka Re: Co to za material? 21.11.18, 06:23
                Tak, kołdry były fantastycznie lekkie i ciepłe. Metki nie było!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka