Dodaj do ulubionych

Chwalę 500+

22.11.18, 21:46
Czy też zauważacie jak działa?

W mojej biednej dzielnicy wreszcie dzieciaki chodzą porządnie ubrane. Akcje typu Szlachetna Paczka mają zupełnie inne opisy beneficjentów. Znajome nauczycielki mi mówią, że wreszcie wszystkie dzieci jeżdżą na wycieczki, mają przybory szkolne, ładne ubrania, nowe buty.
Obserwuj wątek
    • mamtrzykoty Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 21:49
      I te 5 stów na to wszystko wystarcza??
      • mary_lu Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 21:52
        Najwyraźniej dodane to tego, co mieli, czyli "aby jakoś przeżyć" daje "żyć jak ludzie".
        • ortolann Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 08:25
          Hmm, no to teraz zastanówmy się jaki skutek dałoby obniżenie podatków, redukcja różnych opłat, dopłat itp. Pewnie też by spowodowało, że by te 5 stów zostało w kieszeni.
          No, ale wiadomo - komu by wtedy państwo mogło zrobić dobrze?
      • 35wcieniu Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 21:53
        Na ubrania, buty i przybory pewnie tak, czemu by nie. Za 500 zł miesięcznie da się to ogarnąć i to całkiem dobrze. Wycieczki - pewnie też, sądzę że nie mówimy o zagranicznych tylko rzeczy typu kino czy muzeum.
        • kropkacom Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:04
          500 złoty jest na dwójkę dzieci. I na pewno, da się ogarnąć wiele z dziećmi jeśli tylko całość idzie na ich potrzeby.
          • cosmetic.wipes Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:22
            kropkacom napisała:

> 500 złoty jest na dwójkę dzieci.

Mylisz się.
            • 35wcieniu Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:23
              big_grin
            • majarzeszow Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 06:18
              czemu się myli ? ja mam 500 na dwójkę.
              • cosmetic.wipes Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 07:26
                A ja nie mam wcale, więc czy możemy uznać, że pincetplus nie istnieje?
              • 35wcieniu Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 12:27
                "500 złoty"
                Temu.
      • agnes_topesto Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:35
        No jak nie?
        Czy nie ma płaczu, że ludzie rzucają pracę wlasnie po to, żeby żyć x pincseta?
        • 35wcieniu Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:42
          To swoją drogą, ale tu jest opis tego że nie wystarczało na buty, przybory i wycieczki, a teraz wystarcza i w to jak najbardziej można uwierzyć.
    • asfiksja Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 21:50
      Zgadzam się. Tak jak efekty demograficzne można spokojnie o kant tyłka potłuc - to efektu w postaci zmniejszania ubóstwa nie da się zbagatelizować. I polegnie każda partia, która będzie to próbowała robić.
    • zosia_1 Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:09
      W szkole moich dzieci non stop prośba o dofinansowanie na wycieczki dla dzieci bo rodziców nie stać. Ostatnio powiedziałam głośno co o tym myślę, że jak się 6 tyś na rok przytula na dziecko to wysłanie własnego dziecka na jedną wycieczkę w roku to jest obowiązek rodzica.
      • banksia Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 10:36
        6 tys na dziecko?? Przecież to nieprawda. Po 3 tys. na pierwsze dwoje. Dopiero od trójki to sie zaczyna opylać wink
        • grrru Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 11:19
          W dodatku można te 3000 wydać znacznie sensowniej, niż na wycieczkę na oglądanie plastikowych dinozaurów połączoną z jedzeniem w makdonaldzie.
    • nenia1 Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:11
      Pisałam o tym już jakiś czas temu, niestety dla niektórych oznacza to tylko, że "popierasz PiS".
      Przyznam, że męczy mnie już ta maniera, bo nie da się porozmawiać o zjawisku, bez przypisywania sympatii politycznych.
      Nie da się czarować rzeczywistości, dane GUS-u mówią jasno, 500+ zmniejszyło w sposób znaczny skrajne ubóstwo. Natomiast na demografię wpływu nie ma.
      • vasaria Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:13
        Ja nie rozumiem tego fenomenu w jaki sposób zmniejszyło ubóstwo, skoro wszystko tak masakrycznie zdrożało ! I to też jest efekt 500 + sad.
        • lily_evans11 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 07:49
          Vasaria, dokładnie, niedługo w ubóstwo wpadną rodzice 1 dziecka, bo wszystko jest ze 2 razy droższe niż było np. 2 lata temu. A jedno dziecko to żadne dziecko, niewidzialne w pisslandii.
          • panna.anna4 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 09:31
            Wszystko jest jakieś 4% droższe niż 2 lata temu.
            • aerra Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 09:44
              Jasne, zwłaszcza artykuły podstawowe. Takie masło, chleb, jajka, jabłka (nie wiedzieć czemu, bo cena w skupie wręcz śmieszna), warzywa, mięso.
              Średnia inflacja to może i taka wyszła, ale statystyką się nikt nie naje.
              • panna.anna4 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 10:37
                Lily napisała wyraźnie "wszystko".
                Jeśli chodzi o żywność to obecnie jest o 7% droższe niż 2 lata temu. Nabiał? 11%

Tak, wyżej niż "wszystko", ale nadal daleko od "dwa razy droższe".
                • lily_evans11 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 12:27
                  2 lata temu mogłam kupić przyzwoita wedline za 25 zł, teraz za ok. 40. Ser żółty za 15, teraz za 25. A jajka? Masło? Marchewka, wloszczyzna?
                  • panna.anna4 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 12:42
                    To się nazywa percepcja. Poczekaj jeszcze ze 20 lat to już w ogóle będzie ci się wydawało że teraz to nie to co kiedyś.
                    • iwles Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 12:49
                      panna.anna4 napisała:

> To się nazywa percepcja. Poczekaj jeszcze ze 20 lat to już w ogóle będzie ci si
                      > ę wydawało że teraz to nie to co kiedyś.

2-3 lata to nie 20 lat, nie przeginaj uncertain

• panna.anna4 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 12:51
                        Miałam na myśli to że z wiekiem się pogarsza.
                        • iwles Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 12:55
                          panna.anna4 napisała:

> Miałam na myśli to że z wiekiem się pogarsza.

A tutaj masz rację.
                          Dzięki m.in. 500+ (jak i niemal wszystkim dobrym zmianom) zdecydowanie pogorszyło się emerytom. Wśród seniorów poziom ubóstwa od 2015 roku ciągle wzrasta.
                          • panna.anna4 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 12:59
                            Uff, na szczęście coś się znalazło.
                            Niestety rozmawiamy tu o tym że "wszystko jest dwa razy droższe".
                            • panna.anna4 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 13:06
                              Errata, wskaźnik skrajnego ubóstwa wśród emerytów w latach 2014-2017: 5.8, 5.0, 3.9, 4.4.
                              Rencistów: 12.5, 10.7, 8.5, 7.3.

Ubóstwo ustawowe, poziom inny ale dynamika też ci się nie spodoba.

• nenia1 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 13:32
                            Tak, wskaźnik wzrósł, ale piszesz to jednak tendencyjnie bo co to znaczy "zdecydowanie się pogorszyło emerytom"? Emeryci w rzeczywistości nigdy nie byli grupą najbardziej zagrożoną skrajnym ubóstwem. Jeszcze w 2015 tak wyglądały wyniki GUS i interpretowano je w taki sposób:

"Z danych opublikowanych przez GUS wynika także, że emeryci to jedna z grup społeczno-ekonomicznych w najmniejszym stopniu zagrożona ubóstwem. W 2014 r. stopa ubóstwa skrajnego w przypadku emerytów wyniosła 5,8 proc. Niższy wynik odnotowano tylko w przypadku pracujących na własny rachunek - 4,1 proc."

Jak podajesz z 2017 wskaźnik w przypadku emerytów wynosi obecnie (ten pogorszony) 3,6%, w przypadku działalności 2,6%. Więc na przestrzeni lat jednak skrajne ubóstwo w Polsce się zmniejsza, również w tych grupach - czyli w grupach najmniej zagrożonych. A opisujesz prawie jak armagedon "zdecydowanie pogorszyło się emerytom". Po co takie nadużycia, jakby PIS faktycznie za mało spieprzył i trzeba jeszcze na siłę dorabiać dupie uszy.
                            • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 13:43
                              nenia1 napisała:
                              > Tak, wskaźnik wzrósł, ale piszesz to jednak tendencyjnie bo co to znaczy "zdecy
                              > dowanie się pogorszyło emerytom"?

Zmniejszenie ubóstwa ogółem o 16% to zmniejszenie w sposób "znaczny".

Zwiększenie ubóstwa wśród emerytów o 12% to "co masz na myśli", a nazwanie znacznym to "nadużycie"...?

Belka i drzazga...
                            • panna.anna4 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 13:49
                              nenia1 napisała:

> Tak, wskaźnik wzrósł,

Kiedy on właśnie nie wzrósł smile tzn wzrósł pomiędzy 16 a 17 ale pomiędzy 15 a 16 spadł. W efekcie w 2017 jest niższy procent ubóstwa wśród emerytów niż w 2015.

Podałam liczby które przeczą temu co napisała iwles, jakoby "Wśród seniorów poziom ubóstwa od 2015 roku ciągle wzrasta."
                              • nenia1 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 13:57
                                No właśnie o tym jednym roku piszę, że wzrósł, ale ogólnie zgadzam się z tobą i też to odbieram jako pewną manipulację.
                            • iwles Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 15:07
                              nenia1 napisała:

> Tak, wskaźnik wzrósł, ale piszesz to jednak tendencyjnie bo co to znaczy "zdecy
                              > dowanie się pogorszyło emerytom"? Emeryci w rzeczywistości nigdy nie byli grupą
                              > najbardziej zagrożoną skrajnym ubóstwem. Jeszcze w 2015 tak wyglądały wyniki G
                              > US i interpretowano je w taki sposób:
                              >
                              > "Z danych opublikowanych przez GUS wynika także, że emeryci to jedna z grup spo
                              > łeczno-ekonomicznych w najmniejszym stopniu zagrożona ubóstwem. W 2014 r. stopa
                              > ubóstwa skrajnego w przypadku emerytów wyniosła 5,8 proc. Niższy wynik odnotow
                              > ano tylko w przypadku pracujących na własny rachunek - 4,1 proc."
                              >
                              > Jak podajesz z 2017 wskaźnik w przypadku emerytów wynosi obecnie (ten pogorszon
                              > y) 3,6%, w przypadku działalności 2,6%. Więc na przestrzeni lat jednak skrajne
                              > ubóstwo w Polsce się zmniejsza, również w tych grupach - czyli w grupach najmni
                              > ej zagrożonych. A opisujesz prawie jak armagedon "zdecydowanie pogorszyło się e
                              > merytom". Po co takie nadużycia, jakby PIS faktycznie za mało spieprzył i trzeb
                              > a jeszcze na siłę dorabiać dupie uszy.

Ale to nie moje słowa, to analiza danych GUS ze strony OPZZ (Ogólnopolskie porozumienie
                              związków zawodowych)

• nenia1 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 15:13
                                Rozumiem, ale cytować też trzeba ze zrozumieniem. Wskaźniki od lat lecą w dół a zdanie "sytuacja emerytów zdecydowanie pogorszyła się" jest manipulacją.
                                • iwles Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 15:22

To nie jest analiza dziesięciolecia.
                                  Przecież to jest porównanie roku 2017 do 2016 (przede wszystkim). Ewentualnie w niektórych punktach jeszcze do roku poprzedniego.
                                  W tym kontekście "sytuacja emerytów zdecydowanie pogorszyła się".

• nenia1 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 15:28
                                    Ale rok to bardzo niewiele dla porównania, do tego ten procent dotyczy niewielkiej grupy emerytów, bo wyłącznie tych najbiedniejszych, a zmiana nie jest też jakaś duża. To trzeba odczytywać w nieco szerszym kontekście a już z pewnością nie na zasadzie ZNACZNEGO pogorszenia się sytuacji emerytów.
                                    • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 16:28
                                      nenia1 napisała:
                                      > Ale rok to bardzo niewiele dla porównania,

Jak piszesz, że ubóstwo spadło to wystarczy - jak inni piszą, że wzrosło to "niewiele dla porównania" i "trzeba odczytać w szerszym kontekście" big_grin
                                  • panna.anna4 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 16:55
                                    iwles napisała:

>
                                    > To nie jest analiza dziesięciolecia.
                                    > Przecież to jest porównanie roku 2017 do 2016 (przede wszystkim). Ewentualnie w
                                    > niektórych punktach jeszcze do roku poprzedniego.
                                    > W tym kontekście "sytuacja emerytów zdecydowanie pogorszyła się".
                                    >

Napisałaś że sytuacja starszych ludzi stale pogarsza się od 2015. Nie da się tak dobrać danych żeby obronić tę fałszywą tezę.
                  • 45rtg Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 13:46
                    lily_evans11 napisała:

> 2 lata temu mogłam kupić przyzwoita wedline za 25 zł, teraz za ok. 40. Ser żółt
                    > y za 15, teraz za 25. A jajka? Masło? Marchewka, wloszczyzna?

A co marchewka? Bo ja dopiero co kupowałem takie torby zieleniny, że ledwo rower to wytrzymał, a płaciłem coś 60 złotych.
                  • katja.katja Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 16:04
                    Pamiętam, że masło wystrzeliło z cenami w kosmos przed wprowadzeniem 500 plus. Nie zauważyłam podwyżki sera żółtego, ale kupuję zawsze z tych tańszych.
                    Dobra wędlina od zawsze zaczynała się od (plus/minus) 30 zł.
                • nenia1 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 12:35
                  panna.anna4 napisała:

> Tak, wyżej niż "wszystko", ale nadal daleko od "dwa razy droższe".

To jest typowa polska skłonność do przesady i narzekania "bieda panie w kraju aż piszczy, drożyzna jak nie wiem, wszystko dwa razy droższe, niedługo tynk będziemy ze ściany jeść".

Rzeczywistość - Polska w czołówce państw UE marnujących najwięcej żywności, zaraz za "biedakami" Europy. Statystyczny Polak marnuje 235 kg żywności rocznie!!! Bieda panie, bieda, to wszystko z biedy i tej drożyzny.
                  • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 12:39
                    nenia1 napisała:
                    > To jest typowa polska skłonność do przesady i narzekania

Tak samo jak twój hipoerptymizm w kwestii na co idą pieniądze z pińcetplusa. Belka i drzazga?
                  • panna.anna4 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 12:58
                    Na szczęście zawsze są twarde dane do których można sięgnąć i obalić mity o drożyźnie.
                    Są jeszcze dane o wynagrodzeniach ale nie mam śmiałości zaczynać tematu smile
                  • lily_evans11 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 13:12
                    Ja nie marnuję, więc nie rozumiem, po co ten argument... Żyje mi się gorzej niż np. w 2014, 2015.
                    • panna.anna4 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 13:38
                      Ale nie dlatego że wszystko zdrożało dwa razy, no chyba że przeprowadziłaś się z Podkarpacia do Warszawy.
                  • katja.katja Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:13
                    A tak swoją drogą jestem ciekawa jak badają to marnowanie żywności? Chyba biorą dane z restauracji i tego rodzaju podmiotów, bo nie wyobrażam sobie, że ktoś grzebie w moich domowych śmieciach by znaleźć niedojedzone kotleta czy ciasto.
                    • grrru Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:25
                      big_grin Oczywiście, tak to właśnie wygląda. Grzebią i sumują wszystkie kotlety w kraju.
                      • katja.katja Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:30
                        Poważnie się pytam, może ktoś mnie oświeci smile
                        Pamiętam święta gdy na samą wigilię po kolei (oprócz mnie) wszyscy dostali grypy jelitowej, jedzenia było sporo bo na 2 dzień przewidziano dodatkowych znajomych, którzy w tej sytuacji nie mogli przyjść. Z płaczem wyrzucałam prawie całe ciasta (jadłam ile mogłam, ale sama bym nie zdzierżyła) i inne. Nie było komu dać bo inni przy świętach też przejedzeni i nie chcieli darmowych dodatkowych porcji, zamrażalnik cały zapełniony, więc nie dało się zamrozić. Mówisz, że ktoś te ciasta mi potem wyliczył? Na sortowni czy jak?
                        • ichi51e Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:33
                          Pewnie liczy sie ile masy smiecia jedzeniowego jest i potem dzieli przez ludzi.
                          • katja.katja Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:38
                            Ale gdzie liczą (oprócz restauracji czy piekanri itp. bo oni muszą chyba oddzielnie składowac takie odpadki)? Babrają się w moich domowych śmieciach? A może ci kloszardzi dłubiący w koszach to po prostu pracownicy odpowiedzialni za "przeliczanie zmarnowanej żywności"?
                            • grrru Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:48
                              W sortowniach oddziela się odpadki żywnościowe od innych i można to zważyć.
                              • katja.katja Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 15:12
                                Ble...A ile zarabia taki pracownik?
                • dom.w.kotlinie Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 16:37
                  panna.anna4 napisała:

> Lily napisała wyraźnie "wszystko".
                  > Jeśli chodzi o żywność to obecnie jest o 7% droższe niż 2 lata temu. Nabiał? 11
                  > %
                  >
                  > Tak, wyżej niż "wszystko", ale nadal daleko od "dwa razy droższe".
                  Masło i 11%? Jasne 😂
                  • panna.anna4 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 16:53
                    Napisałam wyraźnie: nabiał. Ale skoro masło stanowi 100% twoich wydatków to rzeczywiście lekko nie masz. Już nie tylko ze względu na ceny.
      • araceli Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:17
        nenia1 napisała:
        > Nie da się czarować rzeczywistości, dane GUS-u mówią jasno, 500+ zmniejszyło w
        > sposób znaczny skrajne ubóstwo.

Zacytujesz dane GUSu potwierdzające, że pińcepluty idą na potrzeby dzieci? Bo, że sypnięcie kasą zwiększa dochód w rodzinie, która się na niego łapie to każdy głupi bez względu na poglądy polityczne rozumie.
        • grrru Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:23
          Jeżeli rodzina wychodzi ze skrajnego ubóstwa to dzieci na tym korzystają.
          • araceli Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:28
            grrru napisała:
            > Jeżeli rodzina wychodzi ze skrajnego ubóstwa to dzieci na tym korzystają.

Jak mają więcej na wódę też?
            • grrru Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:33
              Jak przepijają to nie wychodzą ze skrajnego ubóstwa, więc odpowiedź bez sensu.
              • araceli Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:37
                grrru napisała:
                > Jak przepijają to nie wychodzą ze skrajnego ubóstwa,

Wychodzą - dochód już ich do tej grupy nie kwalifikuje.
            • nenia1 Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:33
              Bo wiadomo, że rodzice wydadzą głównie na wódę. A potem zdziwienie, że tyle osób w Polsce nie płaci alimentów a drugie tyle pomaga im w tym procederze. No jak tu płacić, skoro rodzicom nie da się uwierzyć, że mogą wydać na własne dziecko, zamiast na wódę i na waciki.
              • araceli Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:36
                nenia1 napisała:
                > Bo wiadomo, że rodzice wydadzą głównie na wódę.

Stawiasz chochoła. Prosiłam o dane GUS - podasz?
                • nenia1 Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:48
                  Mogę podać dane GUS do tego o czym ja pisałam

file:///C:/Users/Iwona/Downloads/zasieg_ubostwa_ekonomicznego_w_polsce_w_2017.pdf

• araceli Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:53
                    nenia1 napisała:
                    > Mogę podać dane GUS do tego o czym ja pisałam

Autorka tego wątku pisała o wydatkach na dzieci. Ty - odpowiadając jej zaczęłaś od "Pisałam o tym już jakiś czas temu". Manipulacja była zamierzona?
                    • nenia1 Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:57
                      Tak, to podstęp, opracowywałam tą manipulację od tygodniu, ale od razu rozszyfrowałaś.
                      • araceli Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 23:00
                        nenia1 napisała:
                        > Tak, to podstęp, opracowywałam tą manipulację od tygodniu, ale od razu rozszyfr
                        > owałaś.

Cóż - stawiałam raczej, że bezmyślnie interpretujesz statystykę.
                        • nenia1 Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 23:46
                          Na szczęście czuwasz.
                        • katja.katja Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:16
                          Pogódź się, że PiS pomógł jednak rodzicom z dziećmi, zwłaszcza z rodzin uboższych.
                          Mam znajomą lekarkę, absolutnie nie z kręgów PiS-owskich pracującą w przychodni państwowej w małym mieście (więc nie są to bogate rejony dużego miasta), ona po swoich pacjentach też to zauważyła, a jak to lekarka w przychodni państwowej pacjentów ma mnóstwo (zwłaszcza, że jest dobra).
                    • ichi51e Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 08:57
                      m.bankier.pl/wiadomosc/Na-co-Polacy-wydaja-pieniadze-z-500-7537133.html
                      Prosze uprzejmie. Ze smutkiem zawiadamiam ze jak nie patrzec nie mozna powiedziec ze wiekszosc 500+ przepija. No ale oczywiscie pewnie klamia - kto by sie przyznal?
                      • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 09:01
                        ichi51e napisała:
                        > m.bankier.pl/wiadomosc/Na-co-Polacy-wydaja-pieniadze-z-500-7537133.html
                        > Prosze uprzejmie. Ze smutkiem zawiadamiam ze jak nie patrzec nie mozna powiedzi
                        > ec ze wiekszosc 500+ przepija. No ale oczywiscie pewnie klamia - kto by sie prz
                        > yznal?

A do czego mają się przyznawać, skoro w tym zestawieniu alkoholu nie ma?
                        • ichi51e Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 09:56
                          Pewnie jest pod hobby i rozrywka wink
                      • nenia1 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 09:05
                        Ja się nie po raz pierwszy zastanawiam skąd na forum EMAMA, czyli jakby nie było forum RODZICIELSKIM panuje taki kompletny brak zaufania do tego co rodzic zrobi z dodatkowymi pieniędzmi na dziecko. Zdanie na temat innych ludzi mamy tragiczne, kompletny brak zaufania do bliźnich, jakby nie patrzeć, większość tu jednak jest rodzicami. Autentycznie zaczynam rozumieć skąd taka chęć pomocy alimenciarzom, przecież to wyrasta z tego samego pnia, braku zaufania do kompetencji rodzicielskich i silna potrzeba regulowania i kontrolowania cudzych wydatków. Rodzic prawie na pewno przepije, wyrzuci w błoto albo w innego fryzjera ale na dziecko to nie, nie wyda i już. Aha, nie mam 500+.
                        • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 09:08
                          nenia1 napisała:
                          > Ja się nie po raz pierwszy zastanawiam skąd na forum EMAMA, czyli jakby nie był
                          > o forum RODZICIELSKIM panuje taki kompletny brak zaufania do tego co rodzic zr
                          > obi z dodatkowymi pieniędzmi na dziecko.

Z doświadczenia życiowego. Widać nigdy się nie spotkałaś z patologią - good for you.
                          • nenia1 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 09:11
                            No i ileż tej patologii w społeczeństwie? Dlaczego z wyjątku robi się regułę?
                            • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 09:15
                              nenia1 napisała:
                              > No i ileż tej patologii w społeczeństwie? Dlaczego z wyjątku robi się regułę?

Dzieciom z patologicznych rodzin pomoc jest najpotrzebniejsza. Nie dzieciom pani Pyżalskiej czy Kulczykówny. Da się ogarnąć?
                              • katja.katja Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 16:11
                                Bogaci wkładają do wspólnego worka najwięcej, bardzo rzadko (zwłaszcza jak są na DG) dostają coś od państwa, czemu bogate matki jeden raz też nie miałyby coś dostać od Tego państwa?
                                One raczej tych pieniędzy nie "przepiją", prawda?
                        • lauren6 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 09:18
                          nenia1, po co wdajesz się w dyskusję z tym trollem? Widocznie araceli sądzi po sobie i gdyby miała dzieci to 500+ by przepiła. Ja jakoś nie dostrzegłam wzrostu alkoholizmu wśród dzieciatych znajomych po październiku 2015. Cud!
                          • triss_merigold6 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 09:39
                            Ja też nie. Nie zauważyłam też na forum, żeby te ematki, które deklarowały regularne chlanie, chlały bardziej.
                            • katja.katja Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 16:12
                              Które to? big_grin
                • 45rtg Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 12:38
                  araceli napisała:

> nenia1 napisała:
                  > > Bo wiadomo, że rodzice wydadzą głównie na wódę.
                  >
                  > Stawiasz chochoła. Prosiłam o dane GUS - podasz?

Ona stawia chochoła? A kto tu zaczął o wódzie?
          • mum2004 Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:29
            Jeśli rodzina jest w skrajnym ubóstwie to z reguły problem jest głębszy i potrzebna jest inna pomoc niż rzucenie gotówki. Bo najprawdopodobniej i tak nie zostanie rozsądnie wydana.
            • lauren6 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 09:20
              Bardzo często skrajne ubóstwo idzie w parze z chorobą lub niepełnosprawnością i wtedy każdy dodatkowy grosz się przyda.
              • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 09:23
                lauren6 napisała:
                > Bardzo często skrajne ubóstwo idzie w parze z chorobą lub niepełnosprawnością i
                > wtedy każdy dodatkowy grosz się przyda.

Ależ pieniędzy dla niepełnosprawnych w tym kraju nie ma...
              • kropkacom Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 12:02
                Szkoda, że ten grosz nie idzie za chorobą i niepełnosprawnością.
                • lily_evans11 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 12:28
                  Tak! To jest skandal, że finansuje się po prostu rozmnażanie, a chorych ludzi pozostawia się samym sobie.
                  • katja.katja Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 16:13
                    Powinna być pomoc dla chorych, ale skoro ciągle miauczą o "za niskim przyroście" to w sumie logiczne, że należy coś zrobić by ten przyrost zwiększyć, a nie da się ukryć, że żywa gotóweczka najbardziej motywuje lwią część społeczeństwa smile
                    • kropkacom Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 09:12
                      No jakoś akurat do tego nie motywuje ponoć.
                      • katja.katja Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:18
                        Racja, stosunkowo mało wzrósł przyrost, jednak plan mieli niegłupi, wszak są całe kraje, które tak motywują obywateli do rozrodu (choćby Szwecja).
                        • kropkacom Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 15:38
                          Napisz więcej jak twoim zdaniem to działa w Szwecji.
                          • katja.katja Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 17:26
                            Moim nie, ale moja znajoma ze Szwecji stwierdziła, że kobieta mająca tam troje (i więcej) dzieci już praktycznie nie musi pracować bo tyle dostaje tamtejszych "zasiłków", że praca jej się nie opłaca.
                            • kropkacom Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 17:31
                              www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,3120847.html
                              • katja.katja Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 17:36
                                I za co te Panie - matki siedziałyby o każdej możliwej porze w kawiarniach jak piszą WO (jedzenie i picie jest tam drogie) gdyby nie miały tych zasiłków?
                                • kropkacom Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 17:43
                                  "Polityka rodzinna socjaldemokratów opiera się na trzech filarach: urlopy rodzicielskie, przedszkola i dodatek na dziecko dla wszystkich rodzin " - wyjaśnia na stronach internetowych rządu Berit Andnor, minister do spraw rodziny i dzieci w latach 2002-04. ."
                            • katja.katja Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 17:33
                              P.s. Ona sama ma akurat trójkę, więc chyba wie co mówi.
                              • kropkacom Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 17:41
                                Nie przekonuje mnie argument, że troll ponoć kogoś zna.
                                • katja.katja Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 17:45
                                  Twój wybór, są tu forumki ze Szwecji, więc zawsze mogą zaprzeczyć.
                                  • kropkacom Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 17:47
                                    Owszem mój wybór. Dlatego jak chcesz dyskutować ze mną (nie ma obowiązku) to użyj innego argumentu lub argumentów.
                                    • kropkacom Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 17:49
                                      Przypominam, wpompowanie kasy w wielodzietnych nie przyniosło oczekiwanych skutków czyli podniesienia dzietności w Polsce.
                                      • katja.katja Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 18:48
                                        Od wprowadzenia 500 plus chyba nie minęło nawet pełne 2 lata? Może jednak w dłuższej perspektywie to wpłynie na dzietność? Ludzie mniej styrani biedą chętniej pomyślą o kolejnym potomku? Nie wiem. Dywaguję tylko.
                                        • vasaria Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 18:53
                                          Pełne 2 lata minęło w kwietniu. Program zastartował w IV 2016 r.
                                          • katja.katja Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 19:03
                                            Ok. To nadal nie tak wiele. Ciąża trwa 9 miesięcy, nawet młodzi czasem muszą się o nią postarać kilka miesięcy.
                                            Wchodzi program 500 plus. Młoda bezdzietna para "zabiera" się do dzieła. Mija 4 miesiące - ona zachodzi w ciążę. Po 9 miesiącach ona rodzi. Czyli już mamy ponad rok i tylko jedno dziecko. Po porodzie należy się zregenerować, lekarze zalecają rok (ze względu na dobro matki i kolejnego dziecka, są badania). Dajmy programowi nieco czasu.
                                            • kropkacom Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 19:10
                                              Sugerujesz, że boom nastąpi? big_grin Mo cóż, to się da zweryfikować w końcu. Prawda?
                                              • katja.katja Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 19:17
                                                Nie sugeruję, ale dopuszczam taką możliwość.
                                                • stwory_z_mchu Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 21:54
                                                  Taaak.
                                                  Program naprotechnologii też w przyczajeniu tongue_out
                                                  • katja.katja Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 22:15
                                                    To akurat nieporozumienie.
                                        • olena.s Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 22:39
                                          Nie. Tego typu transfer nigdzie na świecie nie spowodował znaczącego wzrostu dzietności. Mówili o tym fachowcy z GUS na początku programu 500+
                                          • katja.katja Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 22:50
                                            Czyli jednak powodował jakiś wzrost dzietności tylko nie znaczący?
                                            • stwory_z_mchu Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 22:55
                                              Pewnie tak, jak napro - 30 milionów i 70 ciąż w 2 lata. Fajnie jest, jak efekty są proporcjonalne do wydanych na to środków. Inaczej to tylko koszmarnie smutne marnotrawstwo.
                                            • olena.s Re: Chwalę 500+ 25.11.18, 09:38
                                              ? A ciekawe, jak przy małych ruchach, mieszczących się w dopuszczalnych odchyleniach ustalisz, co konkretnie spowodowało wzrost urodzeń? O ile pamiętam, więcej urodzeń było "w efekcie" stanu wojennego. Co było przyczyną? Lęk, ucieczka w prywatną bliskość i rodzinność? Nuda, bo godzina policyjna?
                                              I jeżeli w danym okresie masz wzrost urodzeń, a potem masz spadek, to jak to opiszesz? Zmiana decyzji prokreacyjnej (bo o to chodzi przy takich pomysłach) czy tylko nieistotne jej przesunięcie w czasie?
                                              SUmma summarum: jeżeli pamiętam dobrze argumenty ekspertów, to zasadniczo mówili oni, że bezpośredni transfer nie działa. Może zadziałać (i też nie rewolucyjnie) bezpieczeństwo zatrudnienia, korzystna sytuacja na rynku pracy, system opieki nad dzieckiem umozliwiający kobiecie rozwój i pracę itd.
      • natalia.nat Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 09:11
        Poważnie? Jak się ludziom daje pieniądze, to zmniejsza się ubóstwo? Ale dziwne, nie? To może dajmy ludziom więcej kasy, wszyscy będą żyć jak pany i będzie wszystko cacy.
        Nie rozumiesz, że przez takie puste rozdawnictwo rosną ceny i podatki, i będą rosły jeszcze bardziej, bo inaczej nie ma szans tego utrzymać, a ludziom też już się rozbudziły apetyty. Każdy lubi, żeby mu dawać grosz za nic. Nie rozumiesz, że o ile rodzinom otrzymującym 500+ podwyżki się zbilansują, o tyle tym którzy nie mają dzieci, rodzicom jedynaków i starszych dzieci, nic się nie bilansuje. Oni odczuwają straty w swoim portfelu. Ale to oczywiście cię nie interesuje, prawda?
        Pomijam już to, że my naprawdę w Polsce mamy na co wydawać pieniądze. Można by wybudować przedszkola i szkoły, doposażyć szpitale i całą służbę zdrowia, zreformować system szkolnictwa, wesprzeć ludzi niepełnosprawnych, sfinansować leki i zabiegi nierefundowane ratujące życie, zainwestować w walkę ze smogiem czy elektrownie na atom, wybudować inwestycje, które by na siebie zarabiały i wszyscy mielibyśmy z tego pożytek, jest cały szereg istotnych potrzeb.
        I nigdy nie będzie dobrze, jeżeli daje się ludziom rybę, zamiast wędki. To się nigdy nie obroni.
        • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 09:17
          natalia.nat napisała:
          > Poważnie? Jak się ludziom daje pieniądze, to zmniejsza się ubóstwo? Ale dziwne,
          > nie? To może dajmy ludziom więcej kasy, wszyscy będą żyć jak pany i będzie wsz
          > ystko cacy.

Dodajmy - pieniądze na kredyt. Jak uboga rodzina bierze chwilówkę na zakupy to źle, jak chwilówkę bierze państwo i daje jak leci - milionerom również to "chwalę pińcetplus".

> Nie rozumiesz,
          > że o ile rodzinom otrzymującym 500+ podwyżki się zbilansują, o tyle tym którzy
          > nie mają dzieci, rodzicom jedynaków i starszych dzieci, nic się nie bilansuje.
          > Oni odczuwają straty w swoim portfelu. Ale to oczywiście cię nie interesuje, p
          > rawda?

Niestety.
        • nenia1 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 09:23
          Co to jest puste rozdawnictwo? Bo dla mnie puste rozdawnictwo to jest opłacanie księży w szkołach i emerytur duchownych albo dopłaty do KRUS. Ale jakoś o KRU-sie nie czytam na emamie, a tam to dopiero idą pieniądze.
          Dziwne, że w Europie do której tak się lubujemy porównywać (na niekorzyść głównie) też się wypłacane dodatki na dzieci i z czego na 20 z 28 państw zasiłki na dzieci przyznawane są rodzicom bez względu na wysokość dochodu. Ojej, ale to się nigdzie nie sprawdza i nie obroni. Przyjdzie biała bwana która była głodna tylko wtedy gdy oczyszczała organizm z toksyn pod okiem prywatnego dietetyka i będzie pier...ć o wędkach ludziom, którzy wstydzą się wychodzić z domu bo bieda, prze białej pani, stygmatyzuje.
          • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 09:27
            nenia1 napisała:
            > Dziwne, że w Europie do której tak się lubujemy porównywać

A kto bogatemu zabroni? W tej Europie jakoś stacza pieniędzy np. na niepełnosprawnych i urodzenie chorego dziecka nie jest tragedią życiową wpędzającą w ubóstwo. Może od tego trzeba zacząć a nie od sponsorowania dzieci milionerów?
          • natalia.nat Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 10:01
            Oczywiście, że 500+ to puste rozdawnictwo. Wyżej wszystko zostało wytłumaczone. Tutaj nie ma żadnej filozofii. Rozumiem, że ci się podoba, jak dostajesz kasę za nic. Tylko ciekawe co byś powiedziała, gdyby ktoś wyciągał ci z kieszeni ciężko zarobione przez ciebie pieniądze i dawał drugiemu za nic? A sporo jest takich, którzy tylko stracili na tym programie. I będą tracić nadal, bo ceny i podatki muszą rosnąć, żeby to sfinansować.
            Owszem, w niektórych bogatszych od nas krajach europejskich (np. we Francji), są zasiłki na dzieci, ale po pierwsze nie w takiej wysokości w stosunku do płacy minimalnej czy średnich zarobków, że przestaje się opłacać pracować, oraz co istotne, wypłacane na każde dziecko. Ne ma więc co porównywać. Czegoś takiego jak nasze 500+ de facto nie ma nigdzie na świecie, no ale wiadomo przecież że to była i jest łapówka władzy, więc swoją siłę rażenia musiała mieć.
            Nigdy nie byłam przeciwna wspieraniu przez państwo biednych i potrzebujących, więc nie do mnie kieruj swoje żałosne osobiste wycieczki. Wyraźnie piszę, że jestem przeciwna rozdawnictwu wszystkim jak leci, a to duża różnica.
            • kropkacom Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 12:22
              Żeby chociaż każde dziecko dostało, ale nie.
    • mum2004 Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:25
      Mam odwrotne obserwacje: kto nie miał - nadal nie ma, kto miał - nic to nie zmieniło. 500 zł na dwójkę dzieci, co po podwyżkach daje realnie jakieś 350 zł czyli 175 zł na dziecko - to nie jest kwota za którą nakupi się ciuchów, puści na najlepsze zajęcia i jeszcze wyjedzie na wczasy.
      • grrru Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:32
        Ciuchy w sieciówkach podrożały? Obozy wakacyjne? Podwyżki są w opłatach czy żywności.
        • vasaria Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:35
          Czyli twoim zdaniem 500 zł wystarcza, żeby ze skrajnego ubóstwa przejść do zakupów w sieciówkach i wyjazdów na obozy ? Ciekawa hipoteza ... tongue_out !
          • grrru Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:44
            Odpowiadam na post, w którym jest mowa o kwocie 500 na dwójkę, czyli żadne skrajne ubóstwo, bo nie łapią się na świadczenie na pierwsze dziecko. Poza skrajnym ubóstwem są ludzie, którzy wiążą koniec z końcem i mają na podstawowe potrzeby, ale na nic ponadto. I owszem, 250 zł miesięcznie na dziecko daje możliwość kupienia np. czegoś za 30 zł na wyprzedaży w jakiejś Zarze, H&M czy innym takim, a nie na wagę w lumpeksie. Daje możliwość odłożenia tych 100 zł miesięcznie - u nas trzytygodniowy obóz harcerski kosztuje ok 1200 zł. To nie jest zawrotna kwota, oczywiście, ale jest.
            • memphis90 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 07:11
              Harcerskie to akurat są "po kosztach", ale u nas w ogóle nie ma drużyny więc ta opcja odpada. Obóz zimowy nieharcerski zaczyna się tak od 1500zl/tydzien.
              • tsaria Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 17:06
                Mój jedzie za 900złza tydzień w okresie ferii
      • tiszantul Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:48
        > Mam odwrotne obserwacje: kto nie miał - nadal nie ma, kto miał - nic to nie zmi
        > eniło. 500 zł na dwójkę dzieci, co po podwyżkach daje realnie jakieś 350 zł czy
        > li 175 zł na dziecko

Jaki koszyk kiedyś kosztował 350, a dzisiaj 500? Gdzie Ty widzisz podwyżki o 43%?

Ogólnie twarde dane o inflacji są takie. Za lata Platformy:
        4,2%
        3,5%
        2,6%
        4,3%
        3,7%

za lata PiS:
        -0,6% (deflacja)
        2%

pl.wikipedia.org/wiki/Inflacja_w_Polsce
        Zachęcam polityczne trolle opozycji do zarzucenia tradycyjnego spina, że PiS ma zawsze szczęście do danych ekonomicznych, a PO ma zawsze pecha. Bo dane ekonomiczne nie mają nic wspólnego z rządami.
        • araceli Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:56
          tiszantul napisała:
          > Ogólnie twarde dane o inflacji są takie. Za lata Platformy:
          (...)
          > za lata PiS:

Dlaczego pisiur wyciął z zestawienia niewygodne dane?
          • sunheart Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 00:06
            ale ziejesz nienawiścią trollu.
            po co się udzielasz?
            idź się zrelaksuj
        • betty_bum Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 07:11
          Jeśli rodzina nie kupuje czołgów, a głównie jedzenie, płaci rachunki i przemieszcza się jest, to do tylu dużo więcej niż 2%
          www.money.pl/gielda/wiadomosci/artykul/gus-inflacja-srednioroczna-wyniosla-2-w,113,0,2396273.html
          Zresztą tu dane są zbyteczne, bo chyba większość ludzi robi codzienne zakupy, a nasilające strajki nie świadczą o tym, że ludziom żyje się łatwiej.
        • morekac Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 07:21
          Za 2018: 2,5
          za 2019: 3,2
          Za 2020: 3,0.
          Albo i więcej, bo inflacja za 2018 wg NBP miała wynosić 2,0%.
          • maniaczytania Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 09:04
            morekac napisała:

> Za 2018: 2,5
            > za 2019: 3,2
            > Za 2020: 3,0.
            > Albo i więcej, bo inflacja za 2018 wg NBP miała wynosić 2,0%.

Zmień dostawcę danych wink

Jak na razie za dziesięć miesięcy inflacja jest na poziomie 1,75 %:
            www.bankier.pl/gospodarka/wskazniki-makroekonomiczne/inflacja-rdr-pol
    • aankaa Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:28
      zapomniałaś dodać, że 5 razy w tygodniu uczestniczą w zajęciach dodatkowych (ekstra płatnych, na które dowożą je rodzice samochodem kupionym na raty) typu jazda konna, balet, język obcy czy gra na fortepianie tongue_out

znajome nauczycielki zajrzały w torebki/pudełka z 2 śniadaniem ?
      • mary_lu Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:35
        Na takie zajęcia to nawet mój dziubdziuś nie jeździ, ale za to byłam niedawno na obowiązkowym, bezpłatnym basenie dla podstawówki i wychowawczynie mi opowiadały, jak w zeszłym roku zajęcia się rozpoczęły i kazano wszystkim kupić klapki, ręczniki, czepki, kąpielówki i okularki. Były w szoku, że niemal od razu wszystkie dzieci miały komplet. Porównywały to z sytuacjami sprzed 500+, gdy dzieciom trzeba było kupić obuwie na zmianę, tylko na wf. Podobno dramaty się rozgrywały.
        • aankaa Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:57
          to nie tylko dzieci jeżdżą na wycieczki, mają przybory szkolne, ładne ubrania, nowe buty. ...
          ale i klapki, ręczniki, czepki, kąpielówki i okularki

i tak co miesiąc 500 na dziubdziusia
          aż chciałoby się zapytać czemu "Na takie zajęcia to nawet mój dziubdziuś nie jeździ" przecież wyposażenie na basen to wydatek, raczej, jednorazowy
          • mary_lu Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 23:02
            Nie dostaję 500+, więc nie mam z czego się przed Tobą rozliczać suspicious
            • aankaa Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 00:19
              w startowym poście piszesz, że 500+ : "W mojej biednej dzielnicy wreszcie dzieciaki chodzą porządnie ubrane" zaraz później, że na basen mają majtki i całą resztę

i chwała Ci za to, że pod niebiosa wynosisz 500+ tongue_out
          • jeziorowa Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 08:38
            Abstrahując od 500+ to wyposażenie na basen dla dziecka nie jest wydatkiem jednorazowym (no może poza ręcznikiem), bo nie dość, że dziecko rośnie to dodatkowo rzeczy basenowe zużywają się.
            • aamarzena Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 09:07
              Kostium, klapki i czepek z popularnego sieciowego sklepu sportowego można kupić za 50 zł za komplet, a jak dobrze poszukać to w wyprzedażach ostatnich sztuk jeszcze taniej. Na rok na pewno wystarczy, nie zużywa się to w takim stopniu, żeby co miesiąc kupować.
              • ichi51e Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 09:18
                Chyba ze dzieciak zgubi...
        • betty_bum Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 07:26
          Masz tu swoje wychwalanie 500+
          www.fakt.pl/wydarzenia/polska/rzeszow/zaginiecie-12-latka-w-izdebkach-ojciec-trafil-do-aresztu/dzyymfl
          „Fabrykę pieniędzy to ja mam w portkach”
          • milva24 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 12:48
            Tragedia sad jednak tu nie 500+ jest winne skoro najmłodsze dziecko ma 20 m-cy a jest ich w domu 10.
          • 45rtg Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 13:04
            betty_bum napisał(a):

> Masz tu swoje wychwalanie 500+
            > www.fakt.pl/wydarzenia/polska/rzeszow/zaginiecie-12-latka-w-izdebkach-ojciec-trafil-do-aresztu/dzyymfl

No tak, gdyby nie było 500+ to ten ojciec byłby wzorem.
            • betty_bum Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 13:10
              Nie, ale miałby mniej kasy na chlanie. 6000 miesięcznie do przepicia to jednak spore ułatwienie.
              • 45rtg Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 13:18
                betty_bum napisał(a):

> Nie, ale miałby mniej kasy na chlanie. 6000 miesięcznie do przepicia to jednak
                > spore ułatwienie.

Jakby przepijał 6000 co miesiąc, to by najnormalniej na świecie umarł. Nie ma takiej pieprzonej możliwości, żeby z tych pieniędzy dzieci nie miały chociaż trochę pożytku.
                • fantomowy_bol_mozgu Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 15:28
                  Mój ojciec przepijał 2,5k w weekend, a było to dobrze 10 lat temu. Przecież to nie zawsze jest tak, że chleje się najtańszą wódę pod monopolowym, można też być "dobrym kolegą" i stawiać kolejki w drogich knajpach.
    • lodomeria Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:36
      Ceny prądu o 1/3 wzrastają w przyszłym roku.
      Dzieci może i porządniej ubrane (nie w pepco a w HM, wielka mi różnica), ale nadal smogiem oddychają i mają bajzel w szkole a nie porządną edukację.
      • araceli Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:38
        lodomeria napisała:
        > Ceny prądu o 1/3 wzrastają w przyszłym roku.
        > Dzieci może i porządniej ubrane (nie w pepco a w HM, wielka mi różnica), ale na
        > dal smogiem oddychają i mają bajzel w szkole a nie porządną edukację.

ale na wspomaganie dzieci pani Pyżalskiej czy Kulczykówny przecież kasa jest... Chwalcie, chwalicie!
        • aankaa Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 23:00
          a to nie PiS/broszka mówił "na każde dziecko" ?
          trzeba było od razu wprowadzić kryterium dochodowe
      • grrru Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:46
        Dla dziecka jest różnica, czy ma coś modnego czy nie. Jedna płaczą za Guccim, inne marzą o tym, żeby mieć bluzkę z H&M.
      • nenia1 Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:52
        Ale spokojnie lodomeria, nikt nie twierdzi, że miód i mleko płyną w rzekach i wszystko jest cacy, jednak skrajne ubóstwo w Polsce maleje, w jakimś stopniu jest to również zasługa 500+.

• mum2004 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 08:20
          Likwidacja skrajnego ubóstwa poprzez dawanie ryby nie wędki - to totalne nieporozumienie.
          • 45rtg Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 13:25
            mum2004 napisała:

> Likwidacja skrajnego ubóstwa poprzez dawanie ryby nie wędki - to totalne niepor
            > ozumienie.

Pitolenie o wędkach zawsze najlepiej wychodzi beneficjentom white privilege. A rzeczywistość jest taka, że jak się skrajnie ubogiemu da wędkę, to będzie ją musiał sprzedać, żeby kupić jedzenie. Bo łowienie ryb trwa i można nie doczekać, aż coś się złapie. Tarcie statyczne jest większe od dynamicznego i tym najsłabszym trzeba popchnąć ciężar, żeby mogli go potem ciągnąć sami, a nie tylko dawać linę.
            • sumire Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 13:39
              Ale wędka uniezależni go od widzimisię dobrego pana, który daje mu te ryby NA RAZIE, a któregoś dnia może przestać. I co wtedy?
              • 45rtg Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 13:52
                sumire napisała:

> Ale wędka uniezależni go od widzimisię dobrego pana, który daje mu te ryby NA R
                > AZIE, a któregoś dnia może przestać. I co wtedy?

Wędka, z której nie będzie miał możliwości skorzystać, bo będzie musiał walczyć po przetrwanie, a nie siedzieć nad rzeczką i łowić, od niczego go nie uzależni. Głodne, nomen omen, kawałki o wędkach wyglądają ładnie z perspektywy Małgosi z zamożnego domu, a nie z perspektywy proletariatu, któremu Małgosia rzuca po pańsku wędki, żeby sobie łowili w wyrobisku po zamkniętej kopalni, w którym nawet nie wiadomo, czy są ryby.
                • sumire Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 13:56
                  Ponawiam pytanie.
                  Co, jeśli dobry pan przestanie dawać ryby?
                  • 45rtg Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:04
                    sumire napisała:

> Ponawiam pytanie.
                    > Co, jeśli dobry pan przestanie dawać ryby?

To samo, co jeżeli da wędkę, z której nie ma możliwości skorzystać.
                  • nenia1 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:09
                    Trzeba przestać myśleć szablonami. Trzeba przestać traktować najuboższych jak czarnego luda, któremu jaśnie oświecony biały człowiek powie jak ma żyć. Przez lata powtarzano slogan o wędce, że nikt nawet się już nie zastanawia czy naprawdę ma sens, tylko powtarza się w koło to samo. Może zacznijmy patrzeć na najbiedniejszych również jak na zwykłych ludzi, a nie tylko jak na biernych, głupich i nieogarniętych.

• sumire Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:14
                      Ale dając im kasę do ręki, traktujemy ich właśnie jak biernych, głupich i nieogarniętych, neniu. To dość oczywiste.
                      • 45rtg Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:17
                        sumire napisała:

> Ale dając im kasę do ręki, traktujemy ich właśnie jak biernych, głupich i nieog
                        > arniętych, neniu. To dość oczywiste.

Może Ty. Bo to nie jest oczywiste.
                        • grrru Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:44
                          A dotacje unijne oznaczają traktowanie osób zakładających dg jak biernych, głupich i nieogarniętych?
                          • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:45
                            grrru napisała:
                            > A dotacje unijne oznaczają traktowanie osób zakładających dg jak biernych, głup
                            > ich i nieogarniętych?

Żeby dostać dotację, trzeba wyłożyć swoją kasę (mieć ją), mieć pomysł, przedstawić plan, wypełnić wniosek, uargumentować itd. Ogarniasz różnicę?
                            • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:46
                              araceli napisała:
                              > Żeby dostać dotację, trzeba wyłożyć swoją kasę (mieć ją), mieć pomysł, przedsta
                              > wić plan, wypełnić wniosek, uargumentować itd. Ogarniasz różnicę?

I jeszcze - rozliczyć się z wydanej kasy. Oh my!
                            • nenia1 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:47
                              Na rozpoczęcie działalności nie trzeba wykładać własnej kasy.
                            • 45rtg Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:49
                              araceli napisała:

> grrru napisała:
                              > > A dotacje unijne oznaczają traktowanie osób zakładających dg jak biernych
                              > , głup
                              > > ich i nieogarniętych?
                              >
                              > Żeby dostać dotację, trzeba wyłożyć swoją kasę (mieć ją), mieć pomysł, przedsta
                              > wić plan, wypełnić wniosek, uargumentować itd. Ogarniasz różnicę?

Dotacja jest dawaniem pieniędzy i tego nie zmieni żadne rozliczenie. Ergo, jak to ematkowe thatcherystki twierdzą, hodowaniem nierobów i niedorajd życiowych.
                              • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:50
                                45rtg napisał:
                                > Dotacja jest dawaniem pieniędzy i tego nie zmieni żadne rozliczenie. Ergo, jak
                                > to ematkowe thatcherystki twierdzą, hodowaniem nierobów i niedorajd życiowych.

Dodawaniem pieniędzy, ściśle określonym, ściśle rozliczanym. Widać pelikan nie jest w stanie pojąć różnicy.
                                • 45rtg Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:53
                                  araceli napisała:

> 45rtg napisał:
                                  > > Dotacja jest dawaniem pieniędzy i tego nie zmieni żadne rozliczenie. Ergo
                                  > , jak
                                  > > to ematkowe thatcherystki twierdzą, hodowaniem nierobów i niedorajd życio
                                  > wych.
                                  >
                                  > Dodawaniem pieniędzy, ściśle określonym, ściśle rozliczanym. Widać pelikan nie
                                  > jest w stanie pojąć różnicy.

Dawaniem pieniędzy.
                                • nenia1 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 15:12
                                  araceli napisała:

> Dodawaniem pieniędzy, ściśle określonym, ściśle rozliczanym.

no i co z tego? W rzeczywistości wystarczy jak rok poprowadzisz firmę, nawet nie musisz faktycznie prowadzić, tylko opłacisz sobie niski ZUS (teraz to już w ogóle betka bo przez pierwsze pół roku płacisz tylko zdrowotne) Potem możesz zamknąć firmę zgodnie z przepisami i mogą ci naskoczyć. Dziwne, że z twoim podejście do ludzi to nagle odzyskujesz w nich wiarę...
                                  • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 16:29
                                    nenia1 napisała:
                                    > no i co z tego?

Naprawdę nie ogarniasz? big_grin
                                • grrru Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 16:01
                                  Tak, ścisle określonym - tym którzy chcą otworzyć dg. a niby dlaczego im dawać? Jak mają pomysł to powinni sobie bez dotacji poradzić, prawda?
                                  • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 16:26
                                    grrru napisała:
                                    > Tak, ścisle określonym - tym którzy chcą otworzyć dg. a niby dlaczego im dawać?

Bo od DG płaci się podatki wiec zamiast człowieka na zasiłku masz człowieka utrzymującego się samodzielnie i płacącego do wspólnego budżetu. Proste?
                                    • grrru Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 16:30
                                      Albo jedzie się na stracie. Jak sądzisz, po jakim czasie od przyznania ponad 600 tysięcy dotacji na portal o kotach zyski przewyższą ten wydatek?
                                      • lily_evans11 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 17:18
                                        Wnioski podlegają ocenie, m.,in. Na ile działalność będzie konkurencyjna na danym rynku, bardzo wątpię w taką dotację dla portalu o kotach.
                                        • nenia1 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 17:42
                                          Podlegają ocenie przez ludzi, którzy działalność gospodarczą znają głównie z gazet, bo sami od lat na etacie, wiem bo zdarza się, że wspomagam pisanie wniosków o dotacje i to co się dzieje w UP przy dotacjach z FP to kolejny kamyczek do ogródka zaniechanych przez rządy reform.
                                        • grrru Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 17:46
                                          To jest głośna sprawa. www.wykop.pl/ramka/507239/672-010-00-pln-na-strone-oparta-na-wordpressie/ Było więcej takich kwiatków.
                                          • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 17:56
                                            grrru napisała:
                                            > To jest głośna sprawa. www.wykop.pl/ramka/507239/672-010-00-pln-na-strone-oparta-na-wordpressie/ Było więcej takich kwiatków.

To jest głośny fake ale pelikany nie ogarniają sprawdzania faktów.
                                            • grrru Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 18:09
                                              swiatkotow.pl/ - nie istnieje? Ma nawet napisane, ze przy wsparciu z UE. Tutaj masz notkę antyweb.pl/swiat-kotow-z-8-1-przykladem-bezmyslnosc-krytykujacych/
                                              Antyweb to jest znany portal. Oni też sobie wymyślili, że świat kotów dostał dotację? Mało tego - masz tam komentarz firmy, która dotację dostała.
                                              To jak pelikanku, napiszesz na czym tu polega fake?
                                              • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 18:30
                                                grrru napisała:
                                                > Antyweb to jest znany portal. Oni też sobie wymyślili, że świat kotów

A przeczytałaś choć to co zaklinowałaś?
                                                • grrru Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 10:58
                                                  A Ty pelikanku przeczytałaś ze zrozumieniem? Piszą, że idiotyczne jest nabijacie nie, że dotacje poszły na blogaska na wordpressie, bo to firma postawiła zastępczo, mając jeszcze czas na realizację projektu wedle harmonogramu. Natomiast ani antyweb ani sama firma nie podważają faktu otrzymania dotacji na portal o kotach - rzecz jakże potrzebą w społeczeństwie i przynoszącą ogromne dochody dające duże podatki.
                            • grrru Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 15:57
                              Tak, na przykład można mieć plan tworzenia portalu o kotach big_grin
                              Nie zawsze trzeba wykładać kasę, są programy, w których dostaje się z UE na start. Czyste rozdawnictwo. Nooo, wniosek trzeba wypełnić to jest rzeczywiście poważny argument.
                      • panna.anna4 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:18
                        sumire napisała:

> Ale dając im kasę do ręki, traktujemy ich właśnie jak biernych, głupich i nieog
                        > arniętych, neniu. To dość oczywiste.

Tylko że jeszcze nikt nie wpadł na to jak mądrze dać wędkę, a dawanie ryby jak widać skutkuje tym że te dzieci nie są głodne i prawdopodobnie lepiej skończą niż te niedożywione.
                        • mary_lu Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:24
                          I może warto czasem przyjrzeć się innym i zauważyć, że nie każdy wędkę będzie umiał obsłużyć. W pracy spotykam osoby, które mimo starań, nie są w stanie ogarnąć umysłowo wydawania posiłków, sprzątania czy rozwożenia papieru ksero. Nie są upośledzone umysłowo, po prostu nie nadają się do pracy w której trzeba cokolwiek zapamiętać, wymyślić czy zaplanować, choćby to była kolejność użycia ścierek i płynów.
                          • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:31
                            mary_lu napisała:
                            > I może warto czasem przyjrzeć się innym i zauważyć, że nie każdy wędkę będzie u
                            > miał obsłużyć. W pracy spotykam osoby, które mimo starań, nie są w stanie ogarn
                            > ąć umysłowo wydawania posiłków, sprzątania czy rozwożenia papieru ksero. Nie są
                            > upośledzone umysłowo, po prostu nie nadają się do pracy w której trzeba cokolw
                            > iek zapamiętać, wymyślić czy zaplanować, choćby to była kolejność użycia ściere
                            > k i płynów.

Ale pińceptlusa z głową i mądrze wydadzą... O święta naiwności!
                            • mary_lu Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:35
                              Nawet jeśli nie mądrze i z głową, to jednak coś kupią. Posłuchają wychowawczyni, asystenta, dziecko powie, ze chce mieć to, co mają koledzy.
                          • sumire Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:37
                            Ale ile takich osób jest? Serio zakładasz, że każdy niepracujący beneficjent 500+ to ktoś, kto nie jest w stanie ogarnąć umysłowo prostych czynności?...
                            Rozdawnictwo to zawsze droga donikąd - nie tylko dlatego, że to rozwiązanie typu przyklejenie plastra na ranę, zamiast ją leczyć, ale też dlatego, że jest to rozwiązanie bardzo kosztowne i bardzo zależne od sytuacji gospodarczej. Teraz mamy dobrą. Jeśli za dwa lata będziemy mieli złą i nagle się okaże, że na 500+ pieniędzy nie ma, dzieci będą znowu tak samo głodne, jak były. A ich rodzice nadal tak samo niezdolni lub niechętni do podjęcia pracy, jak byli.
                            I żeby nie było - jestem bardzo za pomaganiem najuboższym, wykluczonym, z takich czy owakich przyczyn niezdolnym do pracy. Ale 500+ to NIE jest program tego rodzaju.
                            • mary_lu Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:41
                              Ja nawet nie twierdzę, że typowy beneficjent 500+ jest niepracujący. Wręcz przeciwnie. Ludzie pracują za śmieszne pieniądze, im ciężej, tym mniejsze zazwyczaj.

Nasze pensje nie przystają do cen. Cieszę się, że ktoś w końcu te pieniądze "daje". Generalnie jednak sądzę, że należałoby przede wszystkim "dać" solidną podwyźkę pensji minimalnej, bo to cykanie co kilka lat po kilkadziesiąt złotych to parodia.
                              • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:43
                                mary_lu napisała:
                                > Cieszę się, że ktoś w końcu te pieniądze "daje".

KTOŚ! Ktoś daje!

O matko i córko - a potem się dziwić, że ciemne pelikany łykają wszystko jak leci uncertain
                                • mary_lu Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:48
                                  Sama jesteś pelikan, wszystkie cywilizowane kraje mają zasiłki na dzieci, wszystkie mają pensje minimalne, oczywiście dużo wyższe niż u nas. U nas pelikany łykają, że pensje najwięcej zarabiających muszą być "zachodnie", ceny większości produktów tak samo, za to wszystko runie, jak kilkaset złotych dostaną niewolnicy. To jak na razie, nie runęło.
                                  • nenia1 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 15:01
                                    Mnie się wydaje, że cała energia niepotrzebnie koncentruje się na 500+ . Rozumiem z czego to się bierze - tak 500+ wprowadził PIS, ale dość krótkowzroczne jest krytykowanie wszystkiego bo zrobiło to PIS, podczas gdy ucieka to z czym sobie nie poradziło większość poprzednich i obecnych rządów, czyli z wydatkami, która faktycznie są bez sensu, ale już przywykliśmy. Chociażby liczne przywileje emerytalne i rentowe dla różnych uprzywilejowanych grup (w tym rolnicy, duchowni czy sędziowie).
                                    • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 15:03
                                      nenia1 napisała:
                                      > Rozumiem z czego to się bierze -

Nie, nie rozumiesz. Masz wiarę, stawiasz chochoła i życie jest takie proste...
                              • sumire Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:47
                                Ten ktoś to dokładnie ja i inni pracujący. Jeśli pechowo mają jedno dziecko, to nie dostaną nic w zamian. Bardzo fair.
                                • mary_lu Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:49
                                  Jestem pracującą z jednym dzieckiem, od kilku lat zarabiam coraz więcej i nie widzę żadnego zabierania mi z pensji.
                                  • iwles Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 15:02

mary_lu napisała:

> Jestem pracującą z jednym dzieckiem, od kilku lat zarabiam coraz więcej i nie w
                                    > idzę żadnego zabierania mi z pensji.

czyli - przy porównywalnym nabywaniu dóbr (mieszkanie, media, zakupy, wakacje itp.) jesteś w stanie od kilku lat coraz więcej odkładać co miesiąc pieniędzy ze swojej pensji ?
                                    jeżeli tak - to jakiego rzędu są to kwoty ? (mniej więcej)
                                    Czy raczej w stosunku do poborów wydajesz procentowo tyle samo ?

• sumire Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 16:02
                                    Czyli to nie ty dajesz. Świetnie. Zatem kto?
                              • nenia1 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:51
                                Ale solidną pensję minimalną nikt nie daje, tylko wypłacają ją pracodawcy, a to by mogło oznaczać zarżnięcie na pniu dużej ilości firm, ponieważ mamy może i niskie koszty pracy, ale niestety duże narzuty. Przy wynagrodzeniu 1.600 zł. na rękę właściciel firmy płaci już 2.600 zł. z czego głównie do ZUS, a w ZUS i tak już mamy czarny dziurę.
                                • mary_lu Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:58
                                  Mój pracodawca musiał podnieść pensje znacznie, krzyczał latami w niebogłosy że niedasie, oczywiście w tym czasie podnosząc cały czas kasę dla zarządu. Przyszły ustawy, niektóre zarobki poszły w górę kilkukrotnie, firma ma się dobrze.
                                  • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 15:03
                                    mary_lu napisała:
                                    > Przyszły ustawy, niektóre zarobki poszły w górę kilkukrotnie, firma ma się dobrze.

Zapewne podniosła ceny ale tego pelikan już nie ogarnie...
                                    • 45rtg Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 15:09
                                      araceli napisała:

> mary_lu napisała:
                                      > > Przyszły ustawy, niektóre zarobki poszły w górę kilkukrotnie, firma ma si
                                      > ę dobrze.
                                      >
                                      > Zapewne podniosła ceny ale tego pelikan już nie ogarnie...

Jeżeli tylko w ten sposób firma potrafi zdobyć więcej pieniędzy...
                                      No ale pelikany, takie, jak Ty nie ogarniają zarządzania, więc widzą tylko ten jeden, którym ich postraszył jakiś "bloger ekonomiczny".

• iwles Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 15:15
                                        45rtg napisał:

> > Zapewne podniosła ceny ale tego pelikan już nie ogarnie...
                                        >
                                        > Jeżeli tylko w ten sposób firma potrafi zdobyć więcej pieniędzy...

pewnie może jeszcze bardziej eksploatować pracowników, co nie ?

• 45rtg Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 15:26
                                          iwles napisała:

> 45rtg napisał:
                                          > > > Zapewne podniosła ceny ale tego pelikan już nie ogarnie...
                                          > >
                                          > > Jeżeli tylko w ten sposób firma potrafi zdobyć więcej pieniędzy...
                                          >
                                          > pewnie może jeszcze bardziej eksploatować pracowników, co nie ?

Nie, są inne metody, no ale skąd pelikany miałyby o tym wiedzieć?
                                        • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 16:31
                                          iwles napisała:
                                          > > > Zapewne podniosła ceny ale tego pelikan już nie ogarnie...
                                          > >
                                          > > Jeżeli tylko w ten sposób firma potrafi zdobyć więcej pieniędzy...
                                          >
                                          >
                                          > pewnie może jeszcze bardziej eksploatować pracowników, co nie ?

W alternatywnej rzeczywistości pelikanów to może "ciąć koszty" - oczywiście te koszty to produkty i usługi innych firm wiec kółko się zamyka ale co tam...

Może jeszcze przenieść produkcję do Chin tongue_out
                                          • grrru Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 16:34
                                            Można też zwiększyć produktywność pracowników.
                                            • iwles Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 08:35
                                              grrru napisała:

> Można też zwiększyć produktywność pracowników.
                                              >

Albo obnizyc jakosc towarow czy uslug.
                                              • grrru Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 10:51
                                                Czasami już się nie da big_grin
                                  • nenia1 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 15:04
                                    Ale twój pracodawca to nie mały przedsiębiorca, skoro jest zarząd, to z pewnością jest również i spółka. A tymczasem w Polsce większość przepisów nie robi różnić pomiędzy sektorem MiŚ, gdzie mały przedsiębiorca ma 3 pracowników a większą spółką, która ma tych pracowników 300. A przede wszystkim bolączką firm jest ciągle niska wydajność pracy, głównie z uwagi na niską innowacyjność przedsiębiorczości w Polsce i nie zmieniając podejście do innowacyjności nie da się utrzymać stałego wzrostu płac, a już na pewno nie na zasadzie dekretów urzędowych.
                                  • iwles Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 15:13
                                    mary_lu napisała:

> Przyszły ustawy, niektóre zarobki poszły w górę kilkukrotnie, firma ma się dobrze.

a które to ustawy podniosły zarobki kilkukrotnie ? Możesz konkretnie powiedzieć ?

• nenia1 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 15:15
                                      Mogły pójść, np. umowy cywilnoprawne, w zależności jakie były wcześniej stawki godzinowe. Była kompletna dowolność, teraz masz godzinową minimalną stawkę urzędową.
                                    • mary_lu Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 15:31
                                      Lekarze, ratownicy, pielęgniarki.
                            • nenia1 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:46
                              Ale jakie rozdawnictwo, Polska na wydatki socjalne wydaje znacznie mniej niż średnia w Unii. I piszę o wydatkach procentowych, żeby zaraz nie było, że ich stać, a nas nie.
                              Raz mamy być tacy jak Unia, za chwilę jednak nie mamy być tacy jak Unia. Może czas się zdecydować.
                              Myślimy schematami zamiast być plastyczni, i dopasowywać się do rzeczywistości, zamiast naciągać rzeczywistość do własnych poglądów. Są badania, które pokazuję, że ryby też są potrzebne i twarde upieranie się przy stanowisku "wyłącznie wędki" w wielu przypadkach się jednak nie sprawdza. Czasami trzeba dać wędkę, czasami rybę. Trzeba to w końcu zrozumieć.
                              • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:48
                                nenia1 napisała:
                                > Myślimy schematami zamiast być plastyczni, i dopasowywać się do rzeczywistości,
                                > zamiast naciągać rzeczywistość do własnych poglądów.

Może zacznij naginać własną jak piszesz "wiarę w ludzi" do rzeczywistości bo się rozjeżdża to będzie ci łatwiej ogarniać?

> Są badania, które pokazuję,
                                > że ryby też są potrzebne

Tak - bezpłatne podręczniki, leki dla dzieci, nauka języków. To też ryby. Da się zrozumieć?
                              • sumire Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 16:00
                                Rozdawnictwo. Bo ta ryba rozdawana jest tym, którzy jej niekoniecznie potrzebują, a nie zawsze trafia do tych, którzy w istocie by jej potrzebowali.
                            • mum2004 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:51
                              sumire napisała:

> Ale ile takich osób jest? Serio zakładasz, że każdy niepracujący beneficjent 50
                              > 0+ to ktoś, kto nie jest w stanie ogarnąć umysłowo prostych czynności?...
                              > Rozdawnictwo to zawsze droga donikąd - nie tylko dlatego, że to rozwiązanie typ
                              > u przyklejenie plastra na ranę, zamiast ją leczyć, ale też dlatego, że jest to
                              > rozwiązanie bardzo kosztowne i bardzo zależne od sytuacji gospodarczej. Teraz m
                              > amy dobrą. Jeśli za dwa lata będziemy mieli złą i nagle się okaże, że na 500+ p
                              > ieniędzy nie ma, dzieci będą znowu tak samo głodne, jak były. A ich rodzice nad
                              > al tak samo niezdolni lub niechętni do podjęcia pracy, jak byli.

Albo nawet bardziej głodne bo doczekają się kilkoro rodzeństwa w międzyczasie...
                      • nenia1 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:35
                        Wcale nie, ja traktuję to jak pomoc i wierzę, że większość ludzi sama będzie wiedziała co zrobić z pieniędzmi, podobnie jak rodzice wiedzą na co wydać 500+ a samotne matki na co wydać alimenty. Po prostu, choć to dla wielu zabrzmi dość naiwnie, ale w większości wierzę w ludzi. Nie zakładam, że jestem najmądrzejsza i że tylko jak ja zarządzę i wszystko ureguluję będzie git. Wierzę, że ludzie mają swój rozum, daję im wolność, niektórym tylko trzeba bardziej pomóc, o ile się ma. Uważam, że mam, uważam, że Polska ma, dlatego pomagam, i akurat 500+ plus mnie nie boli. Sama nie dostaję, płacę bardzo duże podatki z działalności i jeśli mnie coś boli to wydatki na religię, bo uważam, że to pieniądze w błoto, finansowanie wciskania ludziom mało przyjemnych bajek. Bolą mnie posadki dla kolesi finansowane z budżetu państwa. Boli KRUS. Ale poza tym doskonale sobie zdaję sprawę jaki splot różnych wydarzeń zaprowadził mnie tu gdzie jestem i że nie zjem wszystkiego co mogę kupić, ani nie potrzebuję 10 sypialni bo śpię tylko w jednej, dlatego jestem za dzieleniem się z biednymi, bo każdy z nas może być pod wozem i zdecydowanie lepiej żyje się w kraju, gdzie biednych jest jak najmniej.
                        • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:38
                          nenia1 napisała:
                          > Wcale nie, ja traktuję to jak pomoc i wierzę, że większość ludzi sama będzie wi
                          > edziała co zrobić z pieniędzmi, podobnie jak rodzice wiedzą na co wydać 500+ a
                          > samotne matki na co wydać alimenty. Po prostu, choć to dla wielu zabrzmi dość n
                          > aiwnie, ale w większości wierzę w ludzi.

Zacznij pracować społecznie i skonfrontuj swoją wiarę z rzeczywistością.

• nenia1 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:48
                            Oj tak ty pewnie to pracujesz społecznie od rano do wieczora...na forum.
                          • katja.katja Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 16:15
                            Nenia od lat pracuje społecznie, wiele razy o tym pisała. A Ty co robisz?
                    • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:18
                      nenia1 napisała:
                      > Trzeba przestać myśleć szablonami. Trzeba przestać traktować najuboższych jak c
                      > zarnego luda, któremu jaśnie oświecony biały człowiek powie jak ma żyć.

O wielka Naniu, posiadająca remedia na wszelkie bolączki świata - NA PREZYDENTA! Już, prędko - przecież w swym niezmierzonym ego wiesz najlepiej jak sypać kasą!

Nikt nie pisze "biednym" jak żyć o ile nie chcą kasy od innych. Tak ciężko ogarnąć? Dociera? Nie nie - trzeba sypać kasą bez warunków. Jedni pracują, drudzy dostają. BEZ PYTAŃ!
                  • vasaria Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:11
                    To pytanie powinno brzmieć, co się stanie kiedy dobry pan przestanie dawać ryby ? Rybacy też nie znowu tacy tępi - zamiast oddawać połowę ze złowionych ryb nierobotnym (żeby nie napisać nierobom) sami mogą takimi się stać. Przecież dociskanie pracujących też ma jakiś kres !
                    • 45rtg Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:13
                      vasaria napisał(a):

> To pytanie powinno brzmieć, co się stanie kiedy dobry pan przestanie dawać ryby
                      > ? Rybacy też nie znowu tacy tępi - zamiast oddawać połowę ze złowionych ryb ni

A dlaczego akurat połowę? Żeby pasowało do łzawej anal-ogii?

> erobotnym (żeby nie napisać nierobom) sami mogą takimi się stać. Przecież docis
                      > kanie pracujących też ma jakiś kres !

Małgosia by się z tobą nie zgodziła.
                      • vasaria Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:16
                        No pomyśl ... czemu połowę ? Może gdybyś pracował to byś wiedział ?
                        • 45rtg Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:18
                          vasaria napisał(a):

> No pomyśl ... czemu połowę ? Może gdybyś pracował to byś wiedział ?

No, czemu połowę? Połowę dla nierobów, przypominam, żebyś się potem nie wykręcała. Słucham odpowiedzi, chyba że już do Ciebie dociera, jak się wygłupiłaś.
                          • vasaria Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:28
                            Dobrze. Będzie łopatologicznie.
                            Żebym mogła zarobić trochę ponad 2 tys na rękę, pracodawca ponosi koszt prawie 4 tys. Pieniądze dla nierobów nie lecą z nieba, co gorsza dobry pan nie zabiera ich sobie, on zabiera je pracującym. Teraz jaśniej wink ?
                            • panna.anna4 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:31
                              vasaria napisał(a):

> Dobrze. Będzie łopatologicznie.
                              > Żebym mogła zarobić trochę ponad 2 tys na rękę, pracodawca ponosi koszt prawie
                              > 4 tys. Pieniądze dla nierobów nie lecą z nieba, co gorsza dobry pan nie zabiera
                              > ich sobie, on zabiera je pracującym. Teraz jaśniej wink ?

Ale wiesz, że żeby dojechać do pracy jedziesz po ulicy, a wcześniej uczyłaś się przez kilkanaście lat za darmo? To też jest w tych 2000 których nie widzisz na koncie. I jeszcze milion innych rzeczy, od muzeum po chemioterapię.
                              • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:36
                                panna.anna4 napisała:
                                > Ale wiesz, że żeby dojechać do pracy jedziesz po ulicy, a wcześniej uczyłaś się
                                > przez kilkanaście lat za darmo? To też jest w tych 2000 których nie widzisz na
                                > koncie. I jeszcze milion innych rzeczy, od muzeum po chemioterapię.

A pieniążki na to skąd - bo o tym pisała przedmówczyni. Z nieba na to "za darmo" leci?
                                • panna.anna4 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:37
                                  Przedmówczyni napisała że oddaje połowę swojej ryby biednym, wyprowadzam ją tylko z błędu.
                                  • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:39
                                    panna.anna4 napisała:
                                    > Przedmówczyni napisała że oddaje połowę swojej ryby biednym, wyprowadzam ją tyl
                                    > ko z błędu.

Nie - napisała, że kasa na "biednych" jak ich określasz jest z podatków od pracujących.
                                    • panna.anna4 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:41
                                      "Rybacy też nie znowu tacy tępi - zamiast oddawać połowę ze złowionych ryb nierobotnym (żeby nie napisać nierobom) sami mogą takimi się stać."
                                    • 45rtg Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:42
                                      araceli napisała:

> panna.anna4 napisała:
                                      > > Przedmówczyni napisała że oddaje połowę swojej ryby biednym, wyprowadzam
                                      > ją tyl
                                      > > ko z błędu.
                                      >
                                      > Nie - napisała, że kasa na "biednych" jak ich określasz jest z podatków od prac
                                      > ujących.

Kłamiesz. Napisała, że połowę ryb zabierają i dają nierobom.
                                      • vasaria Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 17:50
                                        Tak jak myślałam, piszę z bootem. Bo normalny człowiek to chyba załapie przenośnię ? Czy ty wierzysz, że my o prawdziwych rybach tu rozmawiamy ???
                              • vasaria Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 17:48
                                Akurat za studia płaciłam z własnej kieszeni. To jednak mogę narzekać na 500 + ?
                            • 45rtg Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:44
                              vasaria napisał(a):

> Dobrze. Będzie łopatologicznie.
                              > Żebym mogła zarobić trochę ponad 2 tys na rękę, pracodawca ponosi koszt prawie
                              > 4 tys. Pieniądze dla nierobów nie lecą z nieba, co gorsza dobry pan nie zabiera
                              > ich sobie, on zabiera je pracującym. Teraz jaśniej wink ?

No, i gdzie masz "połowę ryb oddawaną nierobom"? Spręż się, rzuciłaś konkretną liczbą, z której wyciągałaś wnioski, to teraz się z tej liczby wytłumacz. Ty masz w ogóle pojęcie, jakie są składniki tego, co pobiera państwo z Twojego brutta?

• vasaria Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 17:53
                                A ty w ogóle masz jakieś brutto ? Czy pistrolle płacą podatki od swoich wypocin ? Czy te 2 zeta to na czysto ?
                                • 45rtg Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 09:42
                                  vasaria napisał(a):

> A ty w ogóle masz jakieś brutto ? Czy pistrolle płacą podatki od swoich wypocin
                                  > ? Czy te 2 zeta to na czysto ?

Wystarczyło powiedzieć, że nie wiesz. Naprawdę.
                                  • vasaria Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 19:35
                                    Zeszło ci 3 dni na ciętą ripostę ?
                                    • 45rtg Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 09:08
                                      vasaria napisał(a):

> Zeszło ci 3 dni na ciętą ripostę ?

Słyszałaś kiedyś o zjawisku tak zwanego "weekendu"?
                                      • vasaria Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 16:52
                                        A wystraczyło napisać że się nie ma brutto ...
              • tsaria Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 19:42
                To ja Ci powiem, że z tej wędki może skorzystać i się uniezależnić.
                Znana mi rodzina, dwoje młodych osób + 3 dzieci. Oboje mieli po 20 lat jak instynkt samozachowawczy powiedział im, że muszą opuścić rodziny i zacząć żyć na swoim, bez wykształcenia, bez najmniejszego wsparcia. Dwoje dzieciaków, którym potem po kolei rodzą się dzieci. Ona siedzi z dzieciakami w domu, on łapie dorywcze prace, bez umowy, bo nikt go nie chce na stałe zatrudnić. Bieda aż piszczy, choć nie przepijają zarobionych pieniędzy, spłacają też kredyt za podłe mieszkanie na wsi. Pamiętam, że jak pierwszy raz dostali 500+, a dla nich w sumie to 1500+ to pierwszy raz dzieci miały nowe buty na zimę, a nie latały w butach po kimś, jaka była radość. Odkładają co miesiąc z tych pieniędzy jakąś część i on idzie na prawo jazdy zawodowe. Dziś pan jeździ na tirach, ona zrobiła prawo jazdy i też już nie siedzi z dzieciakami cały czas na tej ich wiosze tylko może ich zabrać do miasta na jakieś zajęcia. Żyją jak ludzie, na wakacje raz do roku mają pieniądze, na zajęcia, wycieczki dla dzieci, na ciuchy w pepco, dla nich to bardzo dużo. Jak najmłodszy idzie do przedszkola ona idzie do pracy na 1/2 etatu. Wcześniej był tylko marazm i oglądanie każdej złotówki z każdej strony, skrajna bieda i niemoc która często w takich sytuacjach towarzyszy.
                Czasem ciężko jest komuś zrozumieć tą sytuacje, gdy wyszedł z domu w którym miał wzorce i wsparcie, nie wszyscy mieli to szczęście.
                • iwles Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 08:43
                  I to wszystko wydarzylo sie w ciagu dwoch lat ? 1500 miesiecznie wystarczylo, zeby poczynic takie oszczednosci, zeby zrobic dwa prawa jazdy, kupic samochod i oplacac dodatkowe zajecia w miescie?
                  • tsaria Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 09:03
                    Samochód już wcześniej był, trup, bo trup ale się toczy, mieszkają na wsi, żeby gdziekolwiek dojechać np do pracy samochód jest niezbędny. Dzieci na zajęcia teraz chodzą jak Pan zaczął lepiej zarabiać na tirach, a ona na pół etatu w sklepie. Wcześniej odkładali na prawo jazdy dla pana, a jak zdał i zaczął na tym zarabiać, ona na raty dla siebie na kurs poszła. Wcześniej ta niemoc u nich była przytłaczająca, bo żeby cokolwiek zacząć, coś zmienić w swoim życiu trzeba mieć pieniądze, a oni ich nie mieli, tam był problem żeby dziecku buty za 30zł w lidlu na zimę kupić i jak ktoś nie dał po swoim dziecku, starszy syn chodził do grudnia w półbutach pomimo śniegu na zewnątrz. Dla nich te 1500zł to jak manna z niebo, trudno może to zrozumieć komuś kto ma kilka tysięcy na osobę w rodzinie, on wcześniej zarabiał 1500-2000zł i to nie był dochód stały, na 5 osób to wychodziły jakieś grosze. I tak oni z tych pieniędzy potrafili odłożyć na prawo jazdy dla niego, ja bym nie potrafiła, a oni nauczeni biedą odłożyli.
                    • araceli Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 10:02
                      tsaria napisała:
                      > on wcześniej zarabiał 1500-2000zł i to nie był dochód stały, na 5 osób

Przy takich dochodach strzelił trójkę dzieci i kto winny? Może trzeba było myśleć?
                      • tsaria Re: Chwalę 500+ 25.11.18, 18:30
                        Zapewne dzieci winne.
                  • araceli Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 10:05
                    iwles napisała:
                    > I to wszystko wydarzylo sie w ciagu dwoch lat ? 1500 miesiecznie wystarczylo, z
                    > eby poczynic takie oszczednosci, zeby zrobic dwa prawa jazdy, kupic samochod i
                    > oplacac dodatkowe zajecia w miescie?

Zapewne jedno i drugie dorabia na czarno więc łapią się na pińcetplusa na trojkę a pieniędzy jest więcej. Okradanie państwa stało się bardzo opłacalnym sportem.
                • berdebul Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:19
                  Instynkt samozachowawczy oznacza zrobienie trójki dzieci, kiedy nie ma się wykształcenia, pracy, ani żadnych perspektyw? Serio???
                  • ichi51e Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:28
                    Owszem. Dziecko to inwestycja w przyszlosc jak nie patrzec.
      • memphis90 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 07:12
        Ceny prądu mają wzrosnąć o 70% od przyszłego roku...
        • cosmetic.wipes Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 08:14
          O 30%
          • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 08:49
            cosmetic.wipes napisała:
            > O 30%

O podwyżkę taryf na poziomie 30-40% dla klientów indywidualnych firmy energetyczne zawnioskowały po zapowiedziach ministra, że wuja - przed wyborami tyle ile powinno nie wzrośnie. Dla firm i instytucji nie ma politycznych ograniczeń.
            www.portalsamorzadowy.pl/gospodarka-komunalna/rosna-ceny-energii-samorzady-i-spolki-komunalne-bija-na-alarm,114063.html
        • panna.anna4 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:34
          memphis90 napisała:

> Ceny prądu mają wzrosnąć o 70% od przyszłego roku...
          >

To nie jest efekt 500 plusa tylko tego że trzeba wreszcie ograniczyć spalanie węgla (a wiatraków nikt na horyzoncie nie lubi).
    • tanebo2.0 Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:44
      Stawiałbym raczej że to zasługa ogólnoświatowej hossy.
    • solejrolia Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 22:53
      E tam.
      Z moich obserwacji wynika, że po pierwsze, ci co nie mieli, nadal nie mają, a ci co mieli, nadal mają.
      Teraz przed świętami znów ruszają wszelkie akcje pomocowe. Córka w szkole miała już kilka razy akcje kiermaszowe, dwa razy zbierali też żywność w supermarkecie, wszystko dla biednych.

Po drugie, wszystko drożeje, i to daje się naprawdę odczuć. No i to było do przewidzenia, przecież rząd sam pieniędzy nie ma, od nas musi je wyciągnąć.
      (w poniedziałek akcja przeciwko drożeniu paliwa!!! Nie tankujcie paliwa w poniedziałek!)

I po trzecie, coraz trudniej o normalnego pracownika, niekoniecznie wykwalifikowanego. Może być młody i do wyszkolenia. Po prostu kogoś, kto powie, ile chce zarabiać, to mu tylę zapłacę, tylko niech będzie, niech stanie i pracuje.
      I tak, brak ludzi do pracy bardzo mocno jest związane z 500+.
      • nenia1 Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 23:00
        Drożeje, ale ceny rosną wolniej od wynagrodzeń. Akurat paliwo mamy chyba w tej chwili zresztą praktycznie najtańsze w Europie. Podobnie żywność.
        • araceli Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 23:01
          nenia1 napisała:
          > Drożeje, ale ceny rosną wolniej od wynagrodzeń. Akurat paliwo mamy chyba w tej
          > chwili zresztą praktycznie najtańsze w Europie. Podobnie żywność.

Normalnie raj! Cuda pani, cuda! "Chyba" big_grin
          • nenia1 Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 23:07
            Czy to raj? Dla ciebie może tak, dla mnie to tylko informacje, że cena paliwa w Polsce należy do najniższych w Europie. Jeszcze parę dni temu była najniższa, dzisiaj nie sprawdzałam, dlatego piszę chyba, że zaraz się okaże, że to MANIPULACJA, bo gdzieś jest 1 grosz taniej.
            • memphis90 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 08:26
              No nie wiem, czy jest się z czego cieszyć, skoro cena benzyny jest np. w GB o złotówkę wyższa niż w Pl, podczas gdy zarobki są w GB są pięciokrotnie wyższe (5e/h vs 25e/h) uncertain

"Z najnowszych danych Eurostatu wynika, że mniej za pracę od Polaków dostają tylko Rumuni i Bułgarzy. Średnie wynagrodzenie za godzinę pracy w Unii Europejskiej wynosi ponad 23 euro (97 złotych). Tymczasem w Polsce wynosi ono 6,3 euro (27 złotych)."
              Więcej: wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Srednie-zarobki-w-Polsce.-Zarobki-w-Europie-wedlug-Eurostatu
            • natalia.nat Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 09:25
              Ale to nie wiesz, że te ceny należy rozpatrywać w oparciu o zarobki, a nie jako same gołe kwoty.
              "W Polsce, w stosunku do innych krajów UE, benzyna nie jest droga. Ale po uwzględnieniu naszych zarobków – już tak."

Więcej:
              www.wyborkierowcow.pl/ceny-paliw-w-europie-raport/
          • morekac Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 07:13
            Ale prąd jeden z droższych.
        • vasaria Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 23:04
          A siłę nabywczą to niższą mają tylko Ukraińcy ! Najniższa krajowa w Niemczech jest 3x wyższa niż w Polsce.
          • nenia1 Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 23:11
            A czy ja piszę, że nie? W każdym razie zarobki rosą szybciej niż ceny, więc i siła nabywcza się zwiększa.
            Natomiast ceny będą pewnie dalej rosły, sama dźwigam klientom ceny, bo dlaczego nie korzystać z koniunktury.
            Ale w ten sposób sama lepiej zarabiam i od stycznia dźwigam pracownikom.
            • iwles Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 00:03
              Nenia, gdzie zarobki rosna? Chyba tylko minimalna.
              Ale mediana jest coraz nizsza.
              I pensje srednie raczej nie rosna.
              • aankaa Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 00:24
                ceny będą pewnie dalej rosły, sama dźwigam klientom ceny, bo dlaczego nie korzystać z koniunktury.
              • milva24 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 06:29
                Też jestem ciekawa, gdzie te rosnące zarobki.
                • milva24 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 06:30
                  milva24 napisała:

> Też jestem ciekawa, gdzie te rosnące zarobki.

Inaczej, wiem gdzie te rosnące zarobki ale w moim otoczeniu jakoś nikomu nie wzrosły. I trochę się śmiejemy, że jak to tak będzie to nas najnizsza krajowa dogoni.
                  • triss_merigold6 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 07:37
                    No nie żartuj...
          • majarzeszow Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 06:20
            mieszkam niedaleko granicy z Ukrainą i jak widzę szturm sobotni na Tesco czy galerie handlowe w wykonaniu Ukraincow, to sie zastanawiam, jaka to straszna "bieda" tam jest.
            • turzyca Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 06:34
              Taka bieda, że Ukrainki z Warszawy ślą do siebie nie kasę, ale rzeczy. Ze świeżym mięsem włącznie.
            • triss_merigold6 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 07:32
              Pomyśl chwilę, to nie boli. Na Ukrainie te same produkty są droższe lub gorszej jakości, Ukrainki wysyłają do kraju wszystko, z chemią gospodarczą, lekami i żywnością włącznie.
              • memphis90 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 08:29
                No co Ty, gdyby byli naprawdę biedni, to jedliby tylko szczaw i mirabelki, ew ovomaltine z darow! Skoro kupują (!) jedzenie albo nawet parę gaci z pepco czy Lidla (nie daj bosze z h&m) , to znaczy, że tam dobrobyt hula aż miło!
            • ichi51e Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 09:12
              Taka bieda ze bardziej oplaca im sie przyjechac do sasiedniego kraju na zakupy niz robic zakupy u siebie gdzie cena za zwykle rzeczy jest jak za luksusowe.
        • solejrolia Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 23:30
          Dobrze, dopiszę:
          drożeje, i jest to dokładnie od momentu ODKĄD WESZŁO 500+.
          A wynagrodzenia rosną tam, gdzie brakuje ludzi do pracy.
          A właściwie juz nie, już nie rosną płace.
          Koszty prowadzenia firm poszły tak w górę, że ci co prowadzą działalność doszli do ściany: wielu nie podniesie już więcej stawki za godzinę, bo ich już nie stać na to. Wolą nie zatrudnić nowych ludzi, nawet kosztem tego, że mniej wykonają zleceń. I trudno.
          Tak wygląda sytaucja w małych i średnich firmach, a takich jest najwięcej.
          • nenia1 Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 23:44
            No ciekawe, bo sama jestem małą firmą i oby kolejny rok był taki jak ten. Natomiast co z mojego punktu widzenia jest bardzo niekorzystnym zjawiskiem niestabilność i mnogość zmieniających się przepisów. Bo do tego, że jestem traktowana przez państwo jak złodziej zdążyłam się już od lat przyzwyczaić. Przepisy zresztą też się zawsze zmieniały, ale teraz to dramat. Co do drożyzny w mojej branży zupełnie tego nie widzę.
            • aankaa Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 00:26
              ceny będą pewnie dalej rosły, sama dźwigam klientom ceny, bo dlaczego nie korzystać z koniunktury.
              • nenia1 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 08:21
                No i co? W związku z tym rosną też moje zarobki i moich pracowników. Widzisz związek przyczynowo-skutkowy czy jak większość oczekujesz wyższych wynagrodzeń przy niezmiennych cenach usług i towarów.
            • thea19 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 10:10
              no ciekawe jest to, ze nie ma ludzi do wykonywania pracy fizycznej. zwyczajnie nie ma. przyjdzie taki jeden czy drugi, popracuje 2 dni i mowi, ze mu sie nie chce, nie ma sily. 5-6lat temu na ogloszenie dostawalam 20-30 zgloszen w ciagu 2 dni a teraz przez 2 tygodnie nawet pies z kulawa noga nie zadzwoni. i to nie kwestia wynagrodzenia bo ja sie pytam ile chca zarabiac. jak kwota jest akceptowalna to sie nie targuje ale co z tego? za 2 dni juz nawet telefonu nie odbierze i nie raczy poinformowac, ze woli spac do poludnia bo mamusia go utrzymuje a jemu sie nie oplaca bo i tak komornik zabierze. nawet swoich rzeczy nie wezmie. mam juz kolekcje butow, bluz, spodni a nawet kurtek. pomijam juz to, ze pracownicy chca byc odbierani z domu i do domu odwozeni, za dojazdy oczywiscie platne, nie moge zwrocic uwagi, ze zamiast pracowac to siedzi w krzakach z papierosem w paszczy albo z nosem w smartfonie i jak tylko zostana sami to przez caly dzien zrobione jest NIC.
              w tym roku musialam mocno ograniczyc przyjmowanie zlecen, bralam tylko male roboty i w wiekszosci u stalych klientow, gdzie wiem, ze wszystko ogarne. przyszly rok bedzie podobny. i nie jest tak, ze zarabiam jakos malo, bo nie ale nie moge zarabiac wiecej i przyjmowac duzych zlecen bo sie nie wyrobie.
              na wiosne musze znalezc nianie i na sama mysl robi mi sie slabo.
              • alpepe Re: Chwalę 500+ 25.11.18, 19:51
                U mnie jest obecnie troje Ukraińców, to jest rozwiązanie, naprawdę.
          • 45rtg Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 13:13
            solejrolia napisała:

> Koszty prowadzenia firm poszły tak w górę, że ci co prowadzą działalność doszl
            > i do ściany: wielu nie podniesie już więcej stawki za godzinę, bo ich już nie s

O tej ścianie to ja słyszę już od jakichś 20 lat.
        • kropkacom Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 06:50
          Tak, tylko pensje stanowią marny procent tych na przykład za niemiecka granicą.
          • kropkacom Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 07:04
            forsal.pl/artykuly/1337532,polskie-zarobki-zrownaja-sie-ze-srednia-ue-za-59-lat.html
        • anilka Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 20:52
          Najtańsze, bo najtańsze, czy najtańsze w relacji do zarobków?
          Polska 5,04, Niemcy 6,68
          Średnia płaca Polska Niemy 1 : 3
          Dalej twierdzisz że paliwo mamy najtańsze big_grin
      • samawsnach Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 23:33
        Ja też widzę dużo pozytywnych efektów, pomijając oczywiście patoli, co to i przed 500 plus pili, i po. A mam szerokie pole do obserwacji z racji zawodu.
      • 1unia4 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 08:38
        w poniedziałek akcja przeciwko drożeniu paliwa!!! Nie tankujcie paliwa w poniedziałek!)---------------

Czytałam.Wklejoo zdjecie z ceną paliwa 95--za 5,94.Nie wiem skąd ta cena.Nawet na autostradzie A2 takiej nie ma.Tankowałam wczoraj.Za to paliwo 95 zapłaciłam 5,05 zł.
        Koło 6 zł to owszem byla -kilka lat temu
        • 45rtg Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 13:15
          1unia4 napisał(a):

> Czytałam.Wklejoo zdjecie z ceną paliwa 95--za 5,94.Nie wiem skąd ta cena.Nawet
          > na autostradzie A2 takiej nie ma.Tankowałam wczoraj.Za to paliwo 95 zapłaciłam
          > 5,05 zł.
          > Koło 6 zł to owszem byla -kilka lat temu

W moim miasteczku 4,98.
          • 1unia4 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 18:01
            a konkretnie to gdzie?
            Jeżdżę w różne miejsca i takiej ceny nie zauważyłam?
            • 45rtg Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 09:42
              1unia4 napisał(a):

> a konkretnie to gdzie?
              > Jeżdżę w różne miejsca i takiej ceny nie zauważyłam?

A pod Wrocławiem.
      • tsaria Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 19:48
        Trudno jest nie o pracownika, tylko o niewolnika. Nikt już nie chce za 1200zł - 1500zł zasuwać po 10 godzin dziennie, bez umowy, na zleceniu.
        • katja.katja Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 20:55
          A kiedy ostatnio kupowałaś sobie płaszczyk, bluzkę made in China/Tajwan?
          • tsaria Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 08:16
            to dodam w Polsce
            • katja.katja Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:03
              Made in Poland? Przyjrzałaś się metce? Bo ja pamiętam jak w sklepie wysyłkowym kupiłam za bon sweter za 200 zł, byłam pewna, że w takiej cenie odzież będzie "uczciwa", a tu na metce "Made in China".
    • tiszantul Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 23:00
      > Czy też zauważacie jak działa?

Wszyscy widzą oprócz kodziarzy. Akurat ematka była do niedawna prawdziwym bastionem kodziarstwa, więc tego rodzaju oczywiste, wydawałoby się, spostrzeżenia, akurat na ematce są bardzo na miejscu
      • vasaria Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 23:38
        Ale czy ktoś twierdzi, że nie działa ? Oczywiście, że działa. Ceny poszły w górę, kobiety zostały wypchnięte (lub też same się wypchnęły) z rynku pracy. Cwaniactwo kwitnie - rośnie liczba "bezrobotnych" co pobierają 500 +. Tylko jeleni do roboty jakby coraz mniej, to i dociskać ich trzeba ! Ktoś na te pińcety w końcu robić musi !
        • nutella_fan Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 06:43
          Przesadzasz, nie pobierasz sama?
          • vasaria Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 08:25
            Nie pobieram. Mam pełnoletnie dziecko. A drugie jak się okazuje jest "jedynakiem" wink.
        • triss_merigold6 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 07:34
          Przy 3% bezrobociu zostały wypchnięte?
          • 35wcieniu Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 08:42
            Dodala "lub tez same sie wypchnely". I to jest prawda, ale tez od poczatku bylo to wiadome.
            wyborcza.pl/7,155287,23111947,bezrobocie-spada-aktywnosc-zawodowa-kobiet-tez.html?disableRedirects=true
            • lauren6 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 09:52
              To jest ich wybór, że wolą się wpędzić w długotrwałe bezrobocie. Nie da się uratować ludzi przed konsekwencjami ich własnych wyborów życiowych.
              • 35wcieniu Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 12:30
                Nie twierdzę że nie. To prawda.
                Ale sam mechanizm od samego początku był tak skonstruowany że było w zasadzie oczywistym że tak się właśnie stanie, żadne zaskoczenie.
        • baba67 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 08:59
          To że jeleni do roboty za psi grosz nie ma to najważniejszy IMO plus tego programu,który jakoś zmieni myślenie o tym jak powinno się płacić pracownikom,Pomalutku powiedzenie -"do biedry na kasę" traci sens podobnie jak straciło sens powiedzenie "masz to jak w banku".Może na początek szału nie ma choć ok ale już oczko wyżej to jest rozsądnie wyglądająca pensja.
          • sumire Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 09:17
            To nie jest żaden plus.
            • wheels.of.fire Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 09:10
              Ty byś wolała, żeby możni tego świata mogli płacić 800 zł na rękę, bo przecież zachodnie koncerny takie fajne i ruchy pro-choice oraz LGBT sponsorują.
              Taka niby lewicowa, a bardziej niż pensją zwykłego Polaka przejmuje się zyskiem możnych tego świata.
              • iwles Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 10:42
                Gdyby nie mozni tego swiata to ty Jozek bys nie mial swojej pensji. I chyba Boga w sercu nie masz, jesli chcesz, zeby wlasciciel firmy zarabial tyle, co podrzedny pracownik.
                • wheels.of.fire Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 12:20
                  A czy ja o tym mówię? Dla Sumire wzrost wynagrodzeń to żaden plus, czyli pokazała niejako pogardę dla ludzi zarabiających najmniej.
                  • sumire Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 12:22
                    Że polecę klasykiem - czytaj ze zrozumieniem.
                    • wheels.of.fire Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 18:39
                      Według Ciebie to źle, że ludzie za psie pieniądze nie chcą robić, tylko się targują bo nie mają już takiego noża na gardle?
                • black_halo Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 09:21
                  Y6iwles napisała:

> Gdyby nie mozni tego swiata to ty Jozek bys nie mial swojej pensji. I chyba Bog
                  > a w sercu nie masz, jesli chcesz, zeby wlasciciel firmy zarabial tyle, co podrz
                  > edny pracownik.
                  >

Złotko, pojedź na zachód i zobacz jak się tam zarabia. Sprzątaczka w firmie - 2000 euro brutto, początkujący inżynier po studiach - 2300-3000, specjalista - 3000-4000, manager średniego szczebla - 3500-4500, dyrektor działu inżynierii w koncernie motoryzacyjnym - 7000 plus służbowa beemka X5. W międzyczasie w Polsce - specjalista IT 20000, sprzątaczka 2300 brutto? A ceny dla wszystkich są takie same.
                  • iwles Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 10:45

Złotko, chcesz powiedzieć, że na mitycznym zachodzie, sprzątaczka zarabia więcej niż właściciel firmy sprzątającej, który ją zatrudnia ?
                    A dyrektor działu inżynierii w koncernie motoryzacyjnym ma wyższą pensję, niż zarząd tego koncernu ?

big_grin
                    • black_halo Re: Chwalę 500+ 27.11.18, 20:29
                      iwles napisała:

>
                      > Złotko, chcesz powiedzieć, że na mitycznym zachodzie, sprzątaczka zarabia więce
                      > j niż właściciel firmy sprzątającej, który ją zatrudnia ?
                      > A dyrektor działu inżynierii w koncernie motoryzacyjnym ma wyższą pensję, niż z
                      > arząd tego koncernu ?
                      >
                      > big_grin

Gdzie to wyczytałaś w moim poście?
                      • iwles Re: Chwalę 500+ 27.11.18, 22:27
                        black_halo napisała:

> iwles napisała:
                        >
                        > >
                        > > Złotko, chcesz powiedzieć, że na mitycznym zachodzie, sprzątaczka zarabia
                        > więce
                        > > j niż właściciel firmy sprzątającej, który ją zatrudnia ?
                        > > A dyrektor działu inżynierii w koncernie motoryzacyjnym ma wyższą pensję,
                        > niż z
                        > > arząd tego koncernu ?
                        > >
                        > > big_grin
                        >
                        > Gdzie to wyczytałaś w moim poście?
                        >
                        >

Ja odpowiadalam wczesniej Jozkowi. To ty z lekka bez sensu odpowiedzialas na moj post litanią pensji na zachodzie.
                        • black_halo Re: Chwalę 500+ 27.11.18, 23:30
                          iwles napisała:

> Ja odpowiadalam wczesniej Jozkowi. To ty z lekka bez sensu odpowiedzialas na mo
                          > j post litanią pensji na zachodzie.

Odpisalam na Twoj konkretnie post i jak najbardziej z sensem, tylko Ty nie zrozumialas.
                          • iwles Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 08:35

black_halo napisała:

> Odpisalam na Twoj konkretnie post i jak najbardziej z sensem, tylko Ty nie zroz
                            > umialas

Ale ja pisałam Józkowi o dysproporcjach w zarobkach na linii właściciel-pracownik.
                            Ty natomiast napisałaś o dysproporcjach pomiędzy różnymi zawodami.
                  • ichi51e Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 10:48
                    Te pensje troche z kosmosu. Do tego pamietajmy ze specjalista manager dyrektor beda awansowac a sprzataczka mozliwosci awansu ma marne. Chyba ze firme zalozy
                  • araceli Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 11:19
                    black_halo napisała:
                    > W międzyczasie w Polsc specjalista IT 20000,
                    > e -sprzątaczka 2300 brutto?

Widać, że bardzo długi już w PL nie mieszkasz.
                    • araceli Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 11:23
                      araceli napisała:
                      > black_halo napisała:
                      > > W międzyczasie w Polsc specjalista IT 20000,
                      > > e -sprzątaczka 2300 brutto?
                      >
                      > Widać, że bardzo długi już w PL nie mieszkasz.

Żeby nie być gołosłownym: mediana zarobków "specjalista IT" - 5 690, mediana "pracownik sprzątający" 2 105. Proporcja różnicy podobna jak na mitycznym zachodzie.
                      wynagrodzenia.pl/moja-placa/ile-zarabia-specjalista-w-dziale-it
                      wynagrodzenia.pl/moja-placa/ile-zarabia-pracownik-sprzatajacy
                      • black_halo Re: Chwalę 500+ 27.11.18, 23:47
                        araceli napisała:

> araceli napisała:
                        > > black_halo napisała:
                        > > > W międzyczasie w Polsc specjalista IT 20000,
                        > > > e -sprzątaczka 2300 brutto?
                        > >
                        > > Widać, że bardzo długi już w PL nie mieszkasz.
                        >
                        >
                        > Żeby nie być gołosłownym: mediana zarobków "specjalista IT" - 5 690, mediana "p
                        > racownik sprzątający" 2 105. Proporcja różnicy podobna jak na mitycznym zachodz
                        > ie.
                        > wynagrodzenia.pl/moja-placa/ile-zarabia-specjalista-w-dziale-it
                        > wynagrodzenia.pl/moja-placa/ile-zarabia-pracownik-sprzatajacy
                        >
                        >

Nie wiem, niedawno mialam oferte z sektora IT z Polski, pensja wlasnie 20 tys, netto. Stanowisko senior project manager. A nie mam nawet wyksztalcenia IT. Wiekszosc moich znajomych po informatyce zarabia powyzej 10 tys pln na reke, na umowie o prace w Wawie.
                        • araceli Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 08:45
                          black_halo napisała:
                          > Nie wiem,

... ale się wypowiem wink
    • hanusinamama Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 23:01
      Wiesz co ja wiem jak to wyglada na wsi u moich tesciów. 90% młodych i zdrowych nie pracuje. Dzieci po 3-4. Matki z przedłuzonymi włosami, sztucznymi rzesami, pazurami...dzieci biegaja w trampach zimą. Do pracy przyjezdzaja ludzie z miasta bo na wsi pracowników brak. Jedna dziewczynka po ciezkim popazeniu (matka postawiła gar z wrzatkiem na podłodze) ale na leki i masci nie ma. Za to na sylwestra w Zakopanem jest...ale to juz chyba mentalnosc tych ludzi. dzieci szkoda
      • milva24 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 06:35
        A powiesz gdzie ta wieś? Tzn. w jakim regionie? Bo ja mam zupełnie inne obserwacje z życia wsi. Po pierwsze prawie tam nie ma młodych ludzi. 2/3 to emeryci. Po drugie prawie nikt młodych nie ma więcej niż dwoje dzieci. Po trzecie ci co są, nawet jeśli coś tam na swoich 5 ha uprawiają dojeżdzają do pracy do pobliskiego miasteczka.
        • volta2 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 11:01
          no i mnie kuzynka ma 4 dzieci, najmłodsze ma równo roczek, ale oni są producentami mleka, bogaci jak mało kto, oczywiście czekają na możliwość głosowania na platformę, bo podobno pe chce tysiaka na dzieciaka dawać bez progówsmile tak ostatnio skwitowali rozmowy polityczne w rodzinie.
          • mandre_polo Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 07:58
            Bogaci na kredyt który będą spłacać pokoleniami
        • hanusinamama Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 13:27
          Okolice Kutna. Tutaj młodzi są. Jedna para pracuje na gospodarce i ma 2 dzieci (mysle ze na wiecej nie ma czasu). Jedna para mieszka i pracuje w miesiecie....pozostali zyja z tego co Panstwo da. Jest ich całkiem sporo ale do pracy nie ma kto przyjsć. Ani do gospodarstw podczas zbiorów (do tescia przyjezdzaja ludzie z miasta, latem studnetów ma) ani do pracy w okolicznych zakładach (jest kilka). Jest wegiel od gminy, obiady w szkole dla dzieci od gminy, zapomoga chyba 300, 500+ (dzieci 3,4,5), oczywiscie kazda matka "samotna". Mamy wyfiokowane codziennie, dzieci w szmatkach i tenisówkach zimą.
    • andaba Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 23:04
      Oczywiście, że działa.

Niskie dochody niekoniecznie są związane ze skrajnym alkoholizmem obojga rodziców.

Wystarczy, że rodzina czteroosobowa ma dochód 2700 (renta matki, wypłata ojca), to gdy dochodzi do tego 1000 zł kwota na członka rodziny zwiększa się o 250 zł. To sporo. Nawet jeżeli nie wszystko zostanie wydane na potrzeby dzieci, bo matka za te pieniądze kupi sobie sweter, a ojciec gacie oraz zeżrą schabowego zamiast kaszanki, to i tak dla dzieci coś zostanie. Na kino, na lepszą wędlinę, na banana, na buty, na fajniejszy piórnik. Choćby na chipsy... Nawet jak to niezdrowo, to zdrowo, jak dziecko czasem ma to, co inni.

• tiszantul Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 23:06
      > W mojej biednej dzielnicy wreszcie dzieciaki chodzą porządnie ubrane

PiS to załatwił. Gdyby rządziła Platforma, chodziłyby jak wcześniej - głodne i ubrane byle jak. Oczywiście liberałowie powiedzą, że jak dzieci chcą się lepiej ubrać, to niech idą do roboty po lekcjach i same zarobią.
      • samawsnach Re: Chwalę 500+ 22.11.18, 23:34
        Wiesz co, możesz sobie kpić, ale matematyki nie oszukasz. Różnica 1000 czy 2000 w budżecie robi kolosalną różnicę dla tych najbiedniejszych, najsłabiej sobie radzących rodzin.
        • taki-sobie-nick Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 00:30
          Różnica 1000 czy 2000
          > w budżecie robi kolosalną różnicę dla tych najbiedniejszych, najsłabiej sobie
          > radzących rodzin.

Tylko nie mogę zrozumieć, czemu tych 1000 czy 2000 nie daje się załatwić podwyżką płac.

Nasi "przedsiębiorcy" strajkują, rzec można, cały rok. W razie jakichś obietnic co do minimalnej wprost się odgrażają, że oni I TAK zapłacą pracownikom mniej niż nakazuje prawo.
          • hanusinamama Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 00:39
            a WIDZISZ A JA BYM ZROBIŁ ODPIS OD PODATKU. Przynajmniej jeden z rodziców musi pracować, co miesiac masz zwrot kosztów wydawanaych na dzieci. A tak najlepiej na tym wychodzą nierobotni...
            • 45rtg Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 13:33
              hanusinamama napisała:

> a WIDZISZ A JA BYM ZROBIŁ ODPIS OD PODATKU. Przynajmniej jeden z rodziców musi
              > pracować, co miesiac masz zwrot kosztów wydawanaych na dzieci. A tak najlepiej
              > na tym wychodzą nierobotni...

A kupienie samochodu zwiększającego mobilność rodziny to jest na dzieci, czy nie? Zwrócą? A wspólny wyjazd z rodzicami na wakacje to zwrócą w całości, czy tylko w części przypadającej na dziecko?

No i ciekaw jestem, czy masz pojęcie, ile trzeba zarabiać, żeby dostać choćby 500 złotych zwrotu z podatku miesięcznie. Zdajesz sobie sprawę z tego, że PIT, z którego można ewentualnie coś zwracać, to nie jest wszystko, co się odejmuje od brutta pensji?
              • hanusinamama Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 18:30
                Tu nie chodzi o zwrot konkretnie na dzieci. W czechach tak jest ze majac dziecko dostajesz zwrot co miesiac z podatków. Automatem ci wylicza ile i dostajesz na konto. Ale warunke jedn musi pracować. Tam sa jakies zapomogi ale nie takie zeby ci sie opłacało dzieci narobic a nie pracować.

Tak zdaje sobie sprawe bo wyobraz sobie ze proem ile mi sie potrąca co co miesiac sama płace vat, dochodowy oraz ZUS. Chodzi o zasade: praceujesz dostajesz np te 200 zwrotu co miesiac. Masz wiecej dzieci dostajesz np na kazde nastpene 300. Wiec majac np 3 dzieci co miesiac wraca ci na konto 900 ale.....musisz pracować. Wtedy nie byłoby "bo mi sie do pracy nie opłaca jak na 3 dostaje 1500" siedziac w domu
          • memphis90 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 08:34
            >Tylko nie mogę zrozumieć, czemu tych 1000 czy >2000 nie daje się załatwić podwyżką płac.
            Bo trzebaby iść do pracy... PiS działa w przeciwnym kierunku - pracującym dokrecic śrubę, nierobotnym dołożyć hajsu.
            • vasaria Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 08:36
              Ot. I cała prawda ! Dokładnie tak. Bo łatwiej się trzyma za mordę gdy się jest zależnym !
            • hanusinamama Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 13:29
              Dokładnie. Jak narazie ci co finansują te 500+ maja coraz trudniej. Natomiast wszelkie zapomogi niestety tylko generuja całe nierobotne rodziny. Za 20 lat moja 2 dzieci bedzie musiała robić na 6-7 dzieci nierobtonej pary, bo wątpie aby z takiego domu dzieci poszły do pracy.
          • ad.a6 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 21:06
            O, to, to sad ta cholerna najniższa. Ja się wcale nie dziwię, że kobiety, które mają 1500 -2000 na dzieci, nie pracują. Jakbym miała tyle dostać za nicnierobienie a zarobić netto 1530 to by mi się z łóżka nie chciało wstawać. Przedsiębiorcy, kuźwa, SUVami jeżdżą, a jak przyjmują pracownika i mają mu zapłacić 3tysie netto to się krzywią. Będzie jak jest, dopóki płace nie wzrosną.
            • katja.katja Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 21:11
              Jakby najniższa była 3000 zł to wszystko (ceny usług, żywności) poszłoby w górę i wartość tych 3000 zł w efekcie byłaby tak jak 1500 zł.
            • hanusinamama Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 11:21
              A to ci przedsiebiorca ma płącic tyle sam zarabia? Z jakiej paki? Poza tym ja bym nie siedziała w domu jakbym dostawała nawet 2000 za nic-nie-ribienie...bo dzisiaj 2000 jest jutro nie bedzie. A jak dzieci skoncza 18 to za co mamusia bedzie zyc?
            • thea19 Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 11:45
              zeby zaplacic 3tys netto, to trzeba wydac na takiego pracownika 5tys. czy pracownik potrafiacy tylko klapaczka pytlowac zwroci sie i jeszcze zarobi na suva dla szefa? ja mysle, ze jak pracownik jest w stanie zarobic na suva to zarabia na swojego a nie cudzego.
          • katja.katja Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:25
            Bezrobotna od 25 lat najwięcej wie nie tylko o pracownikach, ale o przedsiębiorcach. I jak działa firma i jak koszty produkcji/usług (w tym pensja pracownika) mają przełożenie na ceny i ich konkurencyjność.
            Tylko w tym tygodniu Paniusie założyły 4 wątki o tym jak najtaniej nachapać się na Blach Friday, oczywiście nie widzą korelacji, że one chcą usługę/produkt jak najtaniej, a tym, że przedsiębiorca aby podnieść pensje pracownikom musi podnieść ceny, w wielu branżach to niezaakceptowania przez lokalny motłoch - jak to drogo? A to idę do innego sklepu albo paznokcie zrobi mi na lewo kuzynka po kursie.
            • hanusinamama Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 11:23
              BO przedsieborca to jest złodziej z załozenia. Nie wazne ze to on prace daje. Jak sie nie podoba to prosze załozyc swoj biznes. Wiekszy i płacic krocie pracownikom (z czego, bo firma musi wypracowac) lub mniejsza jak moją: ile zrobie tyle zarobie. Ale nie ma ze zwolnienie, ze ciąża, ze urlop. Jak sie samemu placi vat, dochodowy i zusy co miesiac to sie wie ile pracownik kosztuje...Paniusie nie wiedzą...a juz te nierobotne to mnie osłabiają
              • grrru Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 11:56
                I odwrotnie - jak się nie umie prowadzić biznesu zgodnie z prawem, albo nie ma się kasy, za którą pracownik chce podjąć zatrudnienie to zamiast płakać trzeba iść na etacik i tyle.
                • katja.katja Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 12:18
                  Na tym forum jeszcze nie słyszałam by pracodawca żalił się, że nie ma pracownika do pracy, raczej to etatowicze piszę, że rzekomo jakiś tam pracodawca rzekomo "płacze" bo nie ma rzekomo ludzi do pracy.
                  • hanusinamama Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 20:38
                    Wiesz co i moj tata i moj tesc szukali pracowników. Oboje szukali niewykwalifikowanych. Tata do pracy w magazynie. PO 3 smieiacach próby umowa na rok, potem jak ok na czas nieokreslony. I naprawde dobrze traktuje pracowników. Ale sie wielu nie chce. Przyszedł facet lat 52 bo stracił prace, młodym sie nie chce. Dodam ze to sa ludzie bez zawodu konkretnego bez wykształcenia...na 6 rano sie zrywać nie bedą (cytat).
                    • katja.katja Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 10:45
                      W pracy u mojej siostry to nawet nie dzwonią do kierowniczki, że ich nie będzie tylko "a skoro tam idziesz to powiedz, że mnie nie będzie". Umowa już po miesiącu. Pensja taka jak generalnie w całej branży.
                  • grrru Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 20:42
                    Jak to nie - przecież tu jest jedna forumka co ma ciągle problemy z pracownikami. I wszyscy jej znajomi pracodawcy też mają. A jak już znajdą pracownika to ten im segregatory gubi. Ileż wątków było! Tu też się pojawiły głosy, że ktoś tam nie może dać więcej, a za tyle ludzie nie chcą robić. No cóż, tak wygląda rynek.
                • nenia1 Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 12:22
                  Ale pracownicy podejmują zatrudnienie, tylko narzekają, że za mało.
                • hanusinamama Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 20:34
                  Nie bardzo chyba zrozumiałam. UMiem to prowadze. Sama pracuje na siebie. Nie ma ze kawka od 9 do 10, zwlnienia, ulropy. Tzn urlop mam ale niepłatny. Jak kiedys takierz narzkejacej powiedziałam jak wyglada moja praca (ja jestem zadowolona, zarabiam dobrze zaleze od siebie samej) to ona powiedziała ze w zyciu. Gdzie zwolnienie na całą ciąze (no coz nawet na tydzien nie miałam), gdzie L4, urlopy na zyczenie. Jak siedze na forum i zajmuje sie "niczym" to mam mniej na koniec miesiaca...o nie. Ona musi sobie pracy tez troche obimbać...ale zarabiac chce jak szef.
                  • grrru Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 20:43
                    Ależ chcieć sobie może - rzeczywistość to zweryfikuje.
              • katja.katja Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 12:22
                No właśnie, jak ja byłam bezrobotna to siedziałam cicho w tematach czy to etatowiczów czy przedsiębiorców bo zwyczajnie głupio byłoby mi krytykować w mojej sytuacji osobę naprawdę pracującą, a jeszcze dającą komuś pracę tym bardziej.
        • anilka Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 12:25
          szkoda, że jedynacy w biednych rodzinach z dochodem przekraczają o dychę próg do pińcetplusa nie mogą cieszyć z dodatku , który im zrobi kolosoalną różnicę, albo takie dziecko samotnej matki też nie.
          • grrru Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 13:17
            Owszem, to jest największa słabość i niesprawiedliwość tego programu.
            • tsaria Re: Chwalę 500+ 25.11.18, 18:27
              Zgadzam się, program jest niesprawiedliwy, albo powinni dac na każde dziecko np po 300zł, albo wszystkim od drugiego, bo program z założenia nie miał być socjalnym, tylko podnoszącym dzietność. Kryteria dochodowe na pierwsze dziecko to nieporozumienie i wprowadzenie zamieszania i podział wśród osób pobierających świadczenie.
              • grrru Re: Chwalę 500+ 25.11.18, 18:33
                W dodatku zachęca do kombinowania i wyłudzania nienależnych świadczeń, a weryfikowanie dochodów też kosztuje.
              • wheels.of.fire Re: Chwalę 500+ 25.11.18, 18:40
                Jakby mieli dać 300 zł na każde, to byłoby to ze szkodą dla elektoratu PiSu, który często ma sporo dzieci, a na 500+ na każdego dziecko i tak się łapie.
                • grrru Re: Chwalę 500+ 25.11.18, 18:43
                  Z zyskiem by było, gdyby o razu ogłosili "300 na każde dziecko" to ludzie by się cieszyli, bo wcześniej było zero.
                  • wheels.of.fire Re: Chwalę 500+ 25.11.18, 21:39
                    300 nie ma takiej siły rażenia, jak okrągłe 500. Pisałem już, że elektorat PiSu ma przeważnie więcej, niż 1 dziecko, więc PiS zapewne miał w trąbce korpo lemingów z deweloperskich bloczków z 1 dzieckiem.
                    • iwles Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 08:45
                      wheels.of.fire napisał:

> 300 nie ma takiej siły rażenia, jak okrągłe 500. Pisałem już, że elektorat PiSu
                      > ma przeważnie więcej, niż 1 dziecko, więc PiS zapewne miał w trąbce korpo lemi
                      > ngów z deweloperskich bloczków z 1 dzieckiem.
                      >

ciebie też ma dokładnie w trąbce, żeby nie powiedzieć dosadniej, bo ty nie dość, że nie masz nawet 1 dziecka, to jeszcze nie rokujesz.
                      A ty za Pisem w ogień byś skoczył.

• wheels.of.fire Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 11:49
                        Inne aspekty są dla mnie ważne, np. patriotyzm.
                        • iwles Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 12:09

patriotyzm w rozumieniu: obrona granic i obywateli najważniejsza, dlatego dbamy o naszą armię, która jest wyposażona w najlepszy, najnowocześniejszy sprzęt i najlepiej wyszkolonych żołnierzy od szeregowego po generała ?
                          • grrru Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 12:12
                            I może jeszcze skuteczna ochrona kontrwywiadowcza? big_grin
              • olena.s Re: Chwalę 500+ 25.11.18, 20:36
                Nie, z założenia nie miał podnosic dzietności - tak tylko go przedstawiano. Natomiast zmiany w programiw, wprowadzenie kryterium dochodowego, wycofanie się z 500 na pierwsze dziecko powoduje, że w oczach odbiorców staje się on mniej pewny i stały. W związku z czym wywiera jeszcze mniejszy wpływ na urodzenia.
      • iwles Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 00:11
        tiszantul napisała:

>
        > Oczywiście liberałowie powiedzą, że jak dzieci chcą się lepiej
        > ubrać, to niech idą do roboty po lekcjach i same zarobią.

A konserwatysci powiedza samotnej matce, ze jak chce 500+ to niech znajdzie chlopa i zrobi se drugie dziecko.
        Tylko ze ta matka potrzebuje wsparcia dla TEGO dziecka. Wiec co robi? Zakasuje rekawy i pracuje na 1,5 etatu.
      • betty_bum Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 07:18
        Niech na początek ich rodzice idą do roboty i zaczną zarabiać na swoje dzieci.
    • nutella_fan Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 06:42
      Ja też chwalę, chociaż od razu na konto oszczędnościowe przelewam te 500 wink
    • kropkacom Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 06:42
      Szkoda, że nie zaufano rodzicom z jednym dzieckiem. Za to zmuszono ich do kombinowania. Dwa, to bardzo dobrze, że są rodziny które przynajmniej część tej żywej gotówki przeznaczają bezpośrednio na potrzeby dzieci. Moi rodzice kiedy w pewnym momencie mieli trójkę ustawowych dzieci też by się cieszyli i byłoby by im łatwiej. I jeszcze raz, szkoda, ze są dzieci które zdaniem ustawodawców nie zasługują na te 500+. A przecież miały...
      • wheels.of.fire Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 08:47
        To byłyby miliardy więcej. Nawet przy zasadzie złotówka za złotówkę.
        • kropkacom Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 09:16
          No trudno.
        • berdebul Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:21
          Miliardy więcej? Mogło być 150 pln, ale na każde. Odpada problem papierów, rozpatrywania wniosków, bla bla.
          • wheels.of.fire Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:45
            Pisałem to już nie raz. PiS ma zapewne gdzieś wielkomiejskich lemingów z Warszawy z jednym dzieckiem, którzy i tak na nich nie zagłosują. zapewne wolał dać jak najwięcej "królikom" ze ściany wschodniej, którzy na nich głosują.
            • grrru Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:49
              W Warszawie sporo ludzi ma więcej niż jedno dziecko.
              • wheels.of.fire Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 12:07
                Taki przykład. Wielkomiejski korpo ludki z jednym dzieckiem to nie elektorat PiS i na miejscu PiSu nawet bym nie próbował walczyć o ich głosy.
                • grrru Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 12:09
                  Wielkomiejskie korpoludki z dwojgiem i więcej dostają jednak kasę.
                  • wheels.of.fire Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 12:23
                    Efekt uboczny tego, co PiS zrobił dla swojego elektoratu. Dawanie zamiast 500 mniej, ale na każde dziecko byłoby ze strony PiSu nonsensem, bo mniej by było dla podkarpackich "królików".
        • anilka Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 12:30
          Miliardy więcej , trudno, trzeba to powiedzieć dziecku samotnej matki - dziecko masz kurtkę z lumpeksu, bo dzieci z innych rodzin 500 mają na przyjemności. Ale coż, tak ktoś zarządził, to byłyby miliardy.
          • wheels.of.fire Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 12:43
            Tak jak pisałem, PiS pewnie mógłby dać mniej niż 500, ale na kazde dziecko, ale to by było ze szkodą dla ich elektoratu "królików".
          • grrru Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 12:49
            Nie, masz kurtkę z lumpeksu, bo tatuś ma cię w de. a państwo nie umie go zmusić, żeby płacił.
            • sumire Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 12:54
              Nie, po prostu państwo wycofało się z pierwotnych obietnic i uznało, że taniej wyjdzie płacenie na kolejne dzieci, a żeby to jakoś ideologicznie uargumentować, rzuciło głodny kawałek o promowaniu dzietności.
              Wątek jest o pińcecie, nie o alimentach.
            • anilka Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 12:59
              Jeszcze raz zapytam, co ma tatuś do programu o zwiększaniu dzietności? Może gdyby matka miała lżej zrobiłaby sobie drugie albo trzecie z innym tatusiem?
              • grrru Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 13:14
                Do zwiększenia dzietności nijak. Ale do tego, że dziecko chodzi w ciuchach z lumpeksu to owszem, sporo.
          • ichi51e Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 13:17
            Serio ktos tak mowi dziecku? W jakim celu?
    • sumire Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 07:25
      Pragnę tylko zauważyć, że ładne ubrania mają się nijak do ubóstwa.
    • czekoladazkremem Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 09:14
      To ja też poproszę - mam jedynaka.
    • olena.s Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 11:45
      Nie chwalę.
      Bo zniechęcają do pracy kobiety. I w ogóle przechylają szalę w kierunku datków a nie dochodów z pracy.
      Bo zwiększają wydatki państwa w momencie, kiedy świat może za moment polecieć w kryzys.
      Bo chciałabym zamiast tego naprawdę darmowych szkół (łącznie z pokrywaniem przez placówki kosztów wycieczki, basenu, zeszytów, farb). Albo działań, które prowadziłyby do wzrostu dochodów z pracy.
      • katja.katja Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 16:06
        Czyli w krajach skandynawskich czy UK też powinni zaprzestać dodatków pieniężnych na dziecko?
        • berdebul Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:11
          Jaki jest stosunek % dodatku na dziecko vs najniższa krajowa w UK/Norwegii na przykład?
          Jakie materiały szkolne kupuje się dla dziecka w UK?
          Najpierw należy zabezpieczyć podstawowe potrzeby, pózniej rozdawać ekstrasy. Służba zdrowia dogorywa, deforma rewolucjonizuje naukę i obciąża rodziców kosztami (prywatne szkoły kwitną, podobnie korepetytorzy) itd.
          • katja.katja Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:44
            Dziwne, że to tej ledwo dychającej służby zdrowia zjeżdżają z tych lepszych krajów nasi emigranci na leczenie czy badania, bo od tamtejszego lekarza nie dostaną nawet skierowania na badanie krwi częściej niż raz na 5 lat.
    • iwles Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 12:28

Odnośnie ubóstwa w Polsce, kilka faktów.
      Owszem, dzięki 500+ spadło skrajne ubóstwo w rodzinach z dziećmi, ale )z danych GUS za 2017 rok) …

- W gospodarstwach jednoosobowych stopa ubóstwa wzrosła z 2,0% do 2,1%
      - Wśród osób w wieku 65+ stopa ubóstwa bezwzględnego wzrosła z 3,4% do 3,6%.
      - Wzrosła skala ubóstwa wśród emerytów – z 3,9% do 4,4%
      - Wzrosła wśród pracujących na własny rachunek – z 2,2% do 2,6%.
      - Wzrosła stopa ubóstwa w miastach do 20 tys. osób – z 4,0% do 4,1%
      - oraz w największych miastach o liczbie ludności ponad 500 tys. – z 1,1% do 1,5%.
      - Wśród osób z wykształceniem wyższym ubóstwo bezwzględne utrzymało się na poziomie 0,8%, a wśród osób z wykształceniem średnim wzrosło z 2,7% do 2,8%. (spadło wśród osób z wykształceniem co najwyżej gimnazjalnym z 12,4% do 10,0% oraz z zasadniczym zawodowym z 7,3% do 6,6%.)

Poniżej ustawowej granicy ubóstwa, czyli poniżej progu interwencji socjalnej, w 2017 r. roku żyło 10,7% osób (w 2016 r. 12,7%, a w 2015 r. i 2014 r. 12,2%).

To tyle, jeśli chodzi o działania rządu w walce z ubóstwem. NIE MA się czym chwalić, serio, serio.

• araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 12:54
        iwles napisała:
        > Poniżej ustawowej granicy ubóstwa, czyli poniżej progu interwencji socjalnej, w
        > 2017 r. roku żyło 10,7% osób (w 2016 r. 12,7%, a w 2015 r. i 2014 r. 12,2%).

Czyli to rzekome "znaczące" zmniejszenie ubóstwa to jakieś 16%...? Po wydaniu kilkudziesięciu miliardów...
        • iwles Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 12:57

tak uncertain
          i trudno powiedzieć czy straszno czy śmieszno.
        • mum2004 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 13:08
          A niby jak liczone jest to ubóstwo? Liczą średnia na głowę w rodzinie. Tak naprawdę nikt nie zbadał czy faktycznie poprawiło się DZIECIOM. Podejrzewam, że gdyby chodziło tylko o dzieci ten odsetek byłby sporo niższy.
      • anilka Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 12:33
        Och, Iwles, zaraz przyjdzie Mania i napisze żebyś zmieniła dostawcę danych big_grin
    • umzak Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 12:30
      Ja natomiast jako matka jedynaka odczułam osłabienie mocy nabywczej własnego wynagrodzenia po tej zmianie . Cóż na blixniaki dostanę już 500 + , ale to raczej zrekompensuje częsciowo 80 % macierzyński niż podniesie nasze dochody. Jednakże ciszę siez tego dodatkowego tysiąca ( choćdopiero od grudnia ) , zawsze pokryje koszy mleka , pieluch itp .
    • panna.anna4 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 12:46
      To jest zbadane, 500+ znacząco zmniejszyło ubóstwo, efektów alkoholowych brak, niestety dzietność też bez wpływu (choć to ostatnie akurat najtrudniej zbadać).
      • miodowa2 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:48
        Z tym realnym ubóstwem to też nie jest tak do końca.
        Są rodziny, które nie wykazują dochodów i biorą zasiłki - rodzice pracują na czarno (budowlanka i inne usługi, opiekunki do dzieci, kosmetyczki, sprzątaczki, rwacze pieczarek, papryki na przykład...) Są osoby, zdrowe dodam, które wolą wegetować, niż iść do pracy...Te rodziny w papierach uchodzą za żyjące w ubóstwie. Czytałyście kiedyś o gminie Potworów, w której ponad 90% rodzin załapało się na 500+ na pierwsze dziecko? Życie na prowincji często wiąże się z kombinacjami dochodowymi...
        Oczywiście nie mówimy o niepełnosprawności lub uciążliwej chorobie w rodzinie...
        • mary_lu Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:53
          Przecież taka praca daje pieniądze tak małe, że zasiłek powinien być większy. A jak wykaźesz ten dochód, to 500+ zabiorą... No ale rwacze pieczarek mogli pójść na medycynę albo informatykę...
          • araceli Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 14:55
            mary_lu napisała:
            > Przecież taka praca daje pieniądze tak małe, że zasiłek powinien być większy. A
            > jak wykaźesz ten dochód, to 500+ zabiorą... No ale rwacze pieczarek mogli pójś
            > ć na medycynę albo informatykę...

Oczywiście! Wszystkim po milionie big_grin Sto milionów dawał taki jeden... big_grin
          • iwles Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 15:05
            mary_lu napisała:

> Przecież taka praca daje pieniądze tak małe, że zasiłek powinien być większy. A
            > jak wykaźesz ten dochód, to 500+ zabiorą... No ale rwacze pieczarek mogli pójś
            > ć na medycynę albo informatykę...

serio ?
            Kiedy ostatnio robiłaś jakiś remont w domu i "zatrudniałaś" fachowca ?
            • miodowa2 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 15:10
              Iwles, trafiłaś w punkt! I wiesz, nie przestaje mnie zadziwiać infantylne rozeznanie co niektórych o codziennym życiu zwykłych ludzi...
            • mary_lu Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 15:53
              Raz zatrudniliśmy "Kaszubów", nigdy więcej. Zawsze firmy lub jednoosobowe dg, z fakturami itd. Ci pracujący na czarno tak się grzebali, pili, nie przychodzili, psuli materiały, że ledwo na transport ze swoich wsi zarabiali.
          • miodowa2 Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 15:19
            mary, piszesz jakieś bzdury...Wg Ciebie każdy może skończyć prestiżowy kierunek????? Zresztą to nie oni wymyślili ten bubel. W obecnym kształcie to właśnie bubel.
    • katja.katja Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 16:01
      Moja siostra, która pracuje w sklepie mówiła, że odkąd jest 500 plus to tzw. patologia mająca dzieci zaczęła więcej kupować i to wcale nie alkoholu, ale np. mięsa czy innych tego typu artykułów.
      • grrru Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 16:31
        Czyli PiS pokonał widmo wegetarianizmu krążące nad Europą
        • katja.katja Re: Chwalę 500+ 23.11.18, 16:53
          Ha ha big_grin To też jak widać smile
    • sylwadomowa Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 06:26
      A ja nie chwalę, bo nie dostaję, choć niewiele zarabiam. To kara państwa za samotne macierzyństwo. Za to, że wyzwoliłam się spod twardego buciora pewnego Pana i Władcy. Państwo wie, że on de facto jest słaby i teraz nie radzi sobie w życiu i miało na to program: musi być zona, która pozwoli rozładować na sobie frustracje i wszystko obrobi, powstrzyma od głupot, a on wtedy rzeczywiście solidnie odda się pracy zawodowej i nie narobi szkód (nikomu, oprócz niej). A tu "wspomagająca" bryknęła na wolność - no to teraz kara: wszystkim damy po 500 zł na dziecko, w tym jej bratu, który zarabia 10 -krotność jej pensji, a jej nie damy.
      Wiecie, jaki jest efekt 500 + wśród uczciwie pracujących a nie zarabiających wiele, które go nie dostają?
      Nie chce się pracować na 500+ bogaczy i w ogóle nie chce się pracować. Im więcej pracuję kosztem czasu dla własnego dziecka, tym więcej 500+ funduję bogaczom, a ograbiam własne dziecko z zasobów dbania o nie. Moje legalne pracowanie nie ma sensu.
      • tsaria Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 08:23
        sylwadomowa napisała:

> Państwo wie, że on de facto jest słaby i teraz nie radzi sobie w życ
        > iu i miało na to program: musi być zona, która pozwoli rozładować na sobie frus
        > tracje i wszystko obrobi, powstrzyma od głupot, a on wtedy rzeczywiście solidni
        > e odda się pracy zawodowej i nie narobi szkód (nikomu, oprócz niej). A tu "wspo
        > magająca" bryknęła na wolność - no to teraz kara

Kurde, ktoś Cię siłą namawiał do związku i rozmnażania z tym panem i było to Państwo Polskie??? Co za bzdury, sama sobie takiego wybrałaś, teraz najlepiej to zawalać winę na tych złych, a nie przyznać samej, że w wyniku własnych decyzji znalazłam się w takiej sytuacji.

> wszystkim damy po 500 zł na d
        > ziecko, w tym jej bratu, który zarabia 10 -krotność jej pensji, a jej nie damy.

Jeśli brat zarabia 10x tego co ty, to też 10 razy większy podatek od pensji odprowadza niż ty, dlaczego miałoby mu się nie należeć 500+????
        • vasaria Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 08:34
          Przyczepiłaś się akurat do tej części jej wypowiedzi a ominęłąś jakże prawdziwą część o tym jak 500 + zniechęca do legalnej, uczciwej pracy.
          Dla mnie też niepojęte jest rozmnażanie się z opisanym "panem i władcą" ale za dużo opowieści nt wersji demo (inny/inna przed ślubem inny/inna po) nasłuchałam się, żeby ludziom, którym się to przytrafiło nie wierzyć.
          • tsaria Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 08:45
            Ok, może był inny przed slubem, ale w dalszym ciągu to była jej decyzja, chyba że rodzice ją zmusili, to niech ma żal do rodziców, a nie obwinia wszystkich wokoło "Państwo" za nie udany związek, bo to czysty absurd.
            • araceli Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 10:00
              tsaria napisała:
              > Ok, może był inny przed slubem, ale w dalszym ciągu to była jej decyzja, chyba
              > że rodzice ją zmusili, to niech ma żal do rodziców, a nie obwinia wszystkich w
              > około "Państwo" za nie udany związek, bo to czysty absurd.

To jaki był pan nie ma absolutnie znaczenia w tej sytuacji - nie dociera do ciebie?
            • lily_evans11 Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 10:31
              Chodzi o to, że jaki by pan nie był, teraz jest sama, ma i tak już pod górkę, a jeszcze dodatkowo sponsoruje 500 plus bogatszy od siebie. Zauważ, że w kontekście tego 500 plus politycy wypowiadają się bardzo lekcewazaco NT samotnych matek z jedynakiem. Przyznanie świadczenia na dzieci od drugiego dziecka było świństwem i tyle.
              • grrru Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 10:56
                Owszem, to jest świństwo. Tyle, że ono nie dotyczy samotnego rodzicielstwa tylko liczby dzieci.
                • katja.katja Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:49
                  Ale skoro tzw. zastępowalność pokoleń do której się dąży to dwie sztuki dzieci na białogłowę to logiczne jest, że dają od tej właśnie "dwójki", a nie jedynaka by zmotywować prokreacyjnych leni do drugiego dziecka, które oznacza zastępowalność pokoleń.
                  • grrru Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:51
                    No właśnie nie jest logiczne. Jak się wesprze rodzinę z jedynakiem to jest większa szansa na to, że zdecydują się na kolejne.
                    A poza tym jak zależy na zmotywowaniu ludzi do rozmnażania to powinno być wspólne opodatkowanie z dziećmi, a nie z małżonkiem, bo niby z jakiej racji nagradzać bezdzietną parę za to, że się bzyka po podpisaniu papierka w usc a nie bez niego? Szczególnie, ze wszelkie wsparcie na poziomie rozliczeń podatkowych trafia do pracujących.
                    • katja.katja Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:56
                      Bezdzietna para za chwilę może stać się dzietna.
                      • grrru Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:58
                        A konkubinat może się zdecydować na ślub. I co z tego? Jak będą mieli dzieci to wtedy wspólne rozliczenie. Zakładając, ze państwu zależy na dzietności to więcej pożytku z dzieciatego konkubinatu niż z bezdzietnych małżonków.
                        • katja.katja Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 15:28
                          Największy pożytek z bezdzietnego - sam się rozlicza, nie ma ulg, bachory nie obciążają systemu.
        • baltycki Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 08:58
          tsaria napisała:

> Kurde, ktoś Cię siłą namawiał do związku i rozmnażania z tym panem i było to Pa
          > ństwo Polskie??? Co za bzdury, sama sobie takiego wybrałaś, teraz najlepiej to
          > zawalać winę na tych złych, a nie przyznać samej, że w wyniku własnych decyzji
          > znalazłam się w takiej sytuacji.
          >

Bandycie skazanemu na 8 lat wiezienia po uplywie kolejnych 10 lat panstwo wybacza, zapomina, zaciera kare.
          Jej tez, panstwo i Ty, wybaczycie po 18. latach?

• tsaria Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 09:06
            Ja jej nie mam co wybaczać, Państwo też, ona sama sobie musi wybaczyć i przyznać sama przed sobą, że to były jej decyzje, musi przestać się oszukiwać.
        • anilka Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 12:37
          "Kurde, ktoś Cię siłą namawział do związku i rozmnażania z tym panem i było to Państwo Polskie?" - jak głupim trzeba być żeby coś takiego napisać?
          To niech państwo zlikwiduje np fundusz alimentacyjny, po co mamy na to płacić, przecież tych durnych kobiet nikt nie namawial do rozmnażania z idiotami, niech teraz mają za swoje.
          • tsaria Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 15:12
            A jakim głupim trzeba być, żeby nie zrozumieć kontekstu napianych słów i pisać nie na temat?
            • araceli Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 17:41
              tsaria napisała:
              > A jakim głupim trzeba być, żeby nie zrozumieć kontekstu napianych słów i pisać
              > nie na temat?

No właśnie - jakim cudem nie zrozumiałaś kontekstu?
              • tsaria Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 18:29
                raczej ty nie zrozumiałaś i nie doczytałaś do jakiego fragmentu wypowiedzi sylwadomowa odniosłam się, ale nie martw się nie ty pierwsza tongue_out
                • araceli Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 22:34
                  tsaria napisała:
                  > raczej ty nie zrozumiałaś i nie doczytałaś do jakiego fragmentu wypowiedzi sylw
                  > adomowa odniosłam się, ale nie martw się nie ty pierwsza tongue_out

Masz rację - nikt nie rozumie głupot, które wypisujesz big_grin
                  • tsaria Re: Chwalę 500+ 25.11.18, 12:34
                    o swoich głupotach piszesz? super
      • grrru Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 10:54
        Przecież gdybyście byli razem też nie mielibyście na pierwsze dziecko. Kara jest za jedynactwo, a nie za samotne macierzyństwo. Samotna matka trojga dostaje.
        • katja.katja Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:10
          Brak nagrody to nie kara.
        • anilka Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 12:42
          Ale Mary założyła wątek o tym, że poprawiła się sytuacja finansowa rodzin z pincetplusa a nie, że zwiększył się przyrost naturalny. Bo nie zwiększył się.
          Serio ktoś wierzy, że taki był cel programu? Gdyby tak było, to dostali by ci, którzy by mieli dzzieci PO wprowadzeniu programu.
          Weź już nie pisz takich naciąganych bajek.
          • mary_lu Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 13:01
            W ogóle takie podejście do dzietności to bzdura, bo większość trendów pokazuje, że wraz ze wzrostem zamożności dzietność się zmniejsza... za to likwidacja ubóstwa to sprawa kluczowa, jestem zadowolona, że to widzę. Bardzo mocno też zauważam biedę pracujących rodziców jedynaków i samotnych matek. My z synem mamy ogromne wsparcie finansowe z kilku źródeł, bez tego byłoby marnie.
      • panna.anna4 Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:43
        Twoje małżeństwo to tajny plan państwa mający na celu upupić się z odpadem atomowym? Aha big_grin
    • stwory_z_mchu Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:14
      No dobra, podsumowując:
      Praktycznie każda (każdy?) pisząca w tym wątku nie ma wątpliwości, że trzeba ubóstwo dzieci likwidować i dawać im większe szanse na rozwój. I ta kwestia nie podlega raczej tu dyskusji.

Problem jest taki, że 500+ nie jest pomocą wprowadzoną, żeby ten problem ubóstwa rozwiązać. Jest pomocą ukierunkowaną na to, żeby zwiększać dzietność (ale niestety nie działa). Przy okazji program pomógł części ubogich dzieci, ale chyba lepiej byłoby, gdyby była to pomoc bardziej celowana (wtedy byłaby szansa na większy sukces osiągnięty mniejszym nakładem środków).
      Z mojego niewielkiego doświadczenia rodzicielskiego mogłoby to być stworzenie warunków do powstawania dobrych żłobków, przedszkoli i szkół (my jesteśmy na etapie przedszkolnym, widzę gigantyczną różnicę między drogim przedszkolem Montessori a zwykłym - wiem, że mogę bezpiecznie zostawić dziecko w przedszkolu, jest tam doceniane (a nie oceniane) i wyrasta na mądrą, wrażliwą osobę, która poradzi sobie w życiu).
      Może stworzenie miejsc, gdzie dzieci mogłyby (niezależnie od dochodów rodziców) zjeść ciepły posiłek, posiedzieć w przyjaznej atmosferze, skorzystać z pomocy psychologicznej lub korepetycji/doradztwa, jakichś zajęć rozwijających etc.
      Nie wiem, bo totalnie nie znam się na zjawiskach społecznych, socjologicznych etc.
      Ale to 500+ wydaje mi się mega nieuczciwe, zarówno w stosunku do samotnych, pracujących matek jak i ludzi o wysokim dochodzie (ja będę pobierać 500+ chociaż bez problemu poradzilibyśmy sobie bez tego). W stosunku do patologii, która część tych $$$ wydaja na alkohol albo potrzeby swoje, a nie dzieci.
      Pewnie są jeszcze lepsze i mądrzejsze sposoby na wycelowanie takiej pomocy, ale dla mnie coś takiego ma większy sens niż dawanie jak leci.
      Ale oczywiście wiemy, dlaczego pisowi bardziej się opłaca 500+ ;/
      • berdebul Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:22
        Niestety nie działa? Od początku było wiadomo, że działać nie będzie.
      • panna.anna4 Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:30
        Zawsze gotówka dla rodziców będzie najtańsza, dużo tańsza od rozbudowanego systemu o którym piszesz. Jeśli chodzi o alkohol..
        Było takie badanie w Stanach (lata 70 albo 80) gdzie porównano efektywność przekazywania kasy vs talonów na produkty które ktoś odgórnie wskazał jako właściwa pomoc. Okazało się że gotówka jest nie tylko tańsza ale i skuteczniejsza bo o dziwo ludzie sami wiedzą czego im potrzeba. I nie nie jest to wóda. Co ciekawe wskazano że lepiej wysłać tę kasę do domu matkom zamiast np. dodać do pensji męża (przypomnę że to stare badanie).
      • mary_lu Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:33
        Sorry, Stwory, ale moim zdaniem to nie tak. Z pierwszą połową wpisu się zgadzam, ale z Twoimi propozycjami nie. Dalej to już tylko moźna zaproponować oddanie biednych dzieci do dobrze dofinansowanego domu dziecka. Żłobek to smutna konieczność, w stołówkach to sobie sama jedz. Dzieciakom potrzebna jest kasa, którą ich rodzice wydadzą tak, aby w domu było normalnie i w miarę dostatnio. Jak to sobie wyobrażasz, dziecko jedzące w stołówce dla małych patolków, wraca do domu w butach po dziecku sąsiadki, w domu wiatr hula przez stare okna, lodówka wysiadła, koleżanki wstyd zaprosić, bo meble stare.
        • grrru Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:54
          Dodajmy, że w naszych realiach stołówkę poprowadzi firma należąca do szwagra kogoś z samorządu i będzie to w większości niejadalne...
          • stwory_z_mchu Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 12:01
            No nawet nie wiesz, jak mnie to wkurza sad że w idei wszystko może działać całkiem nieźle, a później i tak zostaje wypaczone sad
            • grrru Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 12:08
              Ja się nawet zastanawiam, czy marnotrawienie pieniędzy nie byłoby zdecydowanie większe w przypadku pompowania ich do systemu niż dania ludziom do ręki. Trudno mi uwierzyć, że nagle jak się sypnie kasą to powstaną wspaniałe żłobki, a nie przechowalnie, stołówki ze smacznym i zdrowym jedzeniem, a nie ochłapami itp.
              • panna.anna4 Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 12:13
                Przecież stołówki nie mają prawa być tańsze niż dofinansowanie jedzenia w domu. W domu płacisz tylko za jedzenie, a na stołówce jeszcze ktoś to musi dowieźć, przygotować i posprzątać, a nie robi się tego za darmo.
                • panna.anna4 Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 12:16
                  Żłobki to samo. Dofinansowanie żłobków ma sens tylko jako aktywizacja zawodowa matek, ale nigdy placówka nie będzie tańsza niż opieka w domu. Przy czym nie wszyscy z tego skorzystają, bo mogą np nie chcieć oddawać małego dziecka do placówki. Jak to sprawiedliwie policzyć? Jaki w ogóle jest produkt z którego wszyscy rodzice na pewno skorzystają? Tylko gotówka.
                  • araceli Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 17:49
                    panna.anna4 napisała:
                    > Żłobki to samo. Dofinansowanie żłobków ma sens tylko jako aktywizacja zawodowa
                    > matek, ale nigdy placówka nie będzie tańsza niż opieka w domu.

Istnieją placówki prywatne i całkiem dobrze się mają. Cuda pani!

> Przy czym nie ws
                    > zyscy z tego skorzystają, bo mogą np nie chcieć oddawać małego dziecka do placó
                    > wki. Jak to sprawiedliwie policzyć? Jaki w ogóle jest produkt z którego wszyscy
                    > rodzice na pewno skorzystają? Tylko gotówka.

Gotówka = patologia. Państwo nie ma dawać każdemu po równo - państwo powinno wspierać zachowania, które się opłacają. Aktywizacja zawodowa, praca się opłaca - generuje podatki. Jak ktoś chce siedzieć w domu z dzieckiem to droga wolna ale na własny rachunek. Państwo nie ma obowiązku sponsorować wszystkim ich wyborów życiowych.
                  • miodowa2 Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 22:34
                    Tak gotówka. Ale tylko w formie odpisu od podatku!!! Na każde dziecko np. 300zł.
                    W obecnej formie program rozleniwia, rozwija postawy roszczeniowe, uczy kombinatorstwa i nieuczciwości, poszerza szarą strefę i bierność zawodową, skłóca ludzi.
                • grrru Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 12:17
                  A z drugiej strony koszt 100 posiłków to nie jest koszt jednego posiłku razy sto. Tak samo jak koszty żywienia w dużej rodzinie rozkładają się inaczej niż koszty żywienia singla - nie jest to prosty iloczyn.
                  Bardziej chodziło mi o to, że to byłby kolejny kanał do przepompowywania pieniędzy od państwa do krewnych i znajomych królika. Dzieci i jakość ich odżywiania byłyby tu najmniej ważne.
                  • panna.anna4 Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 12:22
                    Oczywiście, są jeszcze pośrednicy, ktoś to musi zorganizować, zbudować i zatrudnić znajomych.
        • stwory_z_mchu Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 11:58
          Mary_lu, propozycje są takie przykładowe, tak jak pisałam totalnie nie mam wiedzy nt. badań co i jak pomaga (ale ja nie jestem kimś, kto powinien . Chodzi mi o to, że teraz np. ja dostanę 500+, które totalnie nie zmieni losu moich dzieci (i w podobnej sytuacji jest większość rodziny z klasy średniej i wyższej) i to jest zupełnie bezsensowne. A równocześnie dziecko samotnej matki, która ledwo wiąże koniec z końcem i przekracza próg o 3 zl będzie dalej chodziło w butach po dziecku sąsiadki lub bez butów.
          I że nadal mamy nierozwiązany problem dzieci, których rodzice dostają 500+, ale nie przeznaczają ich na potrzeby dzieci tylko np. na alkohol czy inne swoje potrzeby.
          Nie wiem, czy ktoś wymyślił sensowne rozwiązanie, ale wierzę, że takie istnieje - i na pewno będzie lepsze niż 500+
          • grrru Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 12:05
            Przede wszystkim, jak w rodzinie dziecko jest zaniedbywane z powodu alkoholizmu rodziców, jest przemoc itp. to powinno się systemowo kierować rodzica na leczenie, a jak to nie działa to niestety odbierać dzieci. Żadne stołówki i żłobki nie pomogą, jak w domu jest melina.
            Natomiast zwyczajni ludzie lepiej wiedzą, czego potrzebują ich dzieci i sami zagospodarują te pieniądze. Poza tym to pozwala dostosować rozwiązania do potrzeb rodziny. Mnie np. żłobek nie jest potrzebny, nie zamierzam tam dzieci posyłać.
            Dzieci samotnych matek w większości mają jakichś ojców i państwo powinno się skoncentrować na skutecznym wymuszeniu na nich partycypowania w kosztach utrzymania własnych dzieci.
            A co do klasy średniej i wyższej... Przecież w Polsce klasa średnia praktycznie nie istnieje, to bardzo niewielka grupa.
            • stwory_z_mchu Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 12:30
              No właśnie mi chyba chodziło o to, że 500+ jest totalnie bezsensowne jako program - bo absolutnie nie spełnia funkcji, jaką miał spełnić (czyli zwiększenie dzietności).
              A równocześnie programy, które miały przeciwdziałać ubóstwie - nie działają super, bo nadal mamy ten problem całkowicie nierozwiązany.
              Abstrahując od moich propozycji, które są pewnie całkiem z czapy (bo wpisałam je bez głębszej rozkminy, po prostu wydawało mi się z mojej własnej perspektywy, ze to coś może dać) to wydaje mi się, ze można wymyślić coś, co ma sens (aczkolwiek Twoja odpowiedź o stołówce mnie trochę wyprostowała).

Być może 500+ pokazało niejako przy okazji, że problem ubóstwa w części rodzin można rozwiązać dając po prostu tym rodzinom kasę. Pytanie, jakie predyspozycji/założenia spełniają takie rodziny i jak można w nie wcelować pieniądze bezpośrednio, nie marnując części środków na ludzi, którym to albo nie pomoże albo przepieprzą to na hybrydy i fajki.
              • stwory_z_mchu Re: Chwalę 500+ 24.11.18, 12:41
                I jeszcze takie coś znalazłam:
                wyborcza.pl/7,155287,23312025,finlandia-konczy-najslynniejszy-eksperyment-spoleczny-dochod.html
                Z tego wynika, że dawanie za nic jednak nie jest za bardzo sensowne.
                Ale przynajmniej widać, że Finlandia szuka alternatyw metodą próbujemy - nie działa - out lub działa - zostaje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka